Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Menj csak tovább
  2020-07-10 16:54:45, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Sokféle lehet
  2020-07-10 15:20:20, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép ruhák,cipők,smink  
A legfinomabb sajtos rúd
  2020-07-10 09:19:27, péntek
 
 

hozzávalók / 6 adag
70 dkg rétesliszt
1 ek só (csapott + 1 teáskanál)
25 dkg vaj
6 ek sertészsír (csapott)
2 db tojássárgája
150 g tejföl (1 kis doboz 20 %-os + 1 jó evőkanál)
25 dkg trappista sajt (reszelve)
1 dl tej (langyos)
1 teáskanál cukor (kristálycukor a tejbe)
3 dkg friss élesztő (a tejbe)
1 db tojás (a kenéshez)
fűszerpaprika ízlés szerint (a tésztára)

elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, összekavarjuk, hagyjuk felfutni.
Amíg az élesztő dolgozik, elkezdjük a tésztát. A sajtot lereszeljük egy külön tálba, a lisztet kimérjük egy nagyobb tálba. A lisztre öntjük a sót, a vajat, a disznózsírt, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajt felét. Eddigre az élesztő is felfut (ha mégsem, megvárjuk, míg igen), s ezt is hozzáöntjük a többi hozzávalóhoz.
Jól összedolgozzuk az anyagokat. Szépen leválik a kézről és a tál faláról - negyed óráig pihentetjük. Ezalatt két tepsit kibélelünk sütőpapírral. 3 tepsivel lesz majd belőle, de egy tepsit kétszer használunk. Bekapcsoljuk a sütőt 160 C fokra, alsó-felső sütésre állítva, előmelegítjük.
Én sütőpapíron szoktam kinyújtani. Vékonyra, körülbelül 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, hogy szebb színe legyen, kevés őrölt pirospaprikával megszórjuk, szétkenjük a tésztán, de el is lehet hagyni. Ezután megkenjük a kissé felvert tojással, megszórjuk a reszelt sajt maradékával, tetszőleges nagyságúra derelyevágóval felszeleteljük, tepsire rakjuk. Én a széleit körben levágtam, de azt is kisütöttem.
Végül 20-25 perc alatt (tepsinként) készre sütjük. Megjegyzés: lehet kicsit vastagabbra is nyújtani. Igyekeztem volna egyenlő hosszúságúakra és szélességűekre vágni, de siettem, talán majd máskor! Ettől még ugyanolyan guszta, finom lett!

Nagyon - nagyon finom! Jó étvágyat kívánok hozzá annak, aki elkészíti! Érdemes!
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x36x3 cm


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Imádom a barátságos embereket - tudod, aki felemeli a kezét
  2020-07-10 08:41:01, péntek
 
 

Imádom a barátságos embereket - tudod, aki felemeli a kezét, amikor előreengeded a zebránál, akivel összenézel, és egymásra mosolyogtok, amikor egy vallási fanatikus imára fakad a metrón, aki szól, hogy "leejtettél egy ötöst", amikor leejtettél egy ötöst -, szóval azokat, akik egy csöppnyi boldogságot árasztanak, mert noha tudják, hogy a mindent átható ellenségesség érthető, de tudják azt is, hogy nem kötelező. És kevés van belőlük.
Anna Maxted



 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 322 db bejegyzés
e év: 4200 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7426
  • e Hét: 26962
  • e Hónap: 66574
  • e Év: 295511
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.