|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013-05-18 20:08:18, szombat
|
|
|
A hőségben kitágulnak az erek, lemegy a vérnyomás, és a nagy folyadékvesztés miatt besűrűsödik a vér, ami vérrögképződéshez vezethet. Mit együnk, hogy elkerüljük a hőség miatti szívritmuszavart?
AJÁNLAT
A hőség idején ajánlott legalább egy literrel többet inni
Új ajánlás a gyermekek folyadékpótlására a hőségben
Nem tanácsos a klímát 28 Celsius fok alá tekerni a hőségben
Szervezetünket komolyan megterheli a hőség - alkalmazkodjunk!
"A hőségben az erek kitágulnak, és a szív fokozott munkavégzésre kényszerül. Az erek kitágulása a vérnyomás csökkenésével jár. A fokozott verejtékezés pedig a vér besűrűsödését, és ezáltal a vérrögképződés kockázatának növekedését eredményezi" - mondja dr. Czuriga István, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Magyar Kardiológusok Társaságának alelnöke.
A hőségben az egészségesek és a magas vérnyomással küzdők vérnyomása is csökken. Ez szédüléssel, szélsőséges esetben akár ájulással is járhat. "Az ellenszer azonban egészségesek esetében sem a fokozott kávéfogyasztás. A kávé mellett kerüljük ilyenkor a nagy cukortartalmú italokat is, valamint az alkoholt is" - mondja a kardiológus. A koffein és az alkohol ugyanis vízhajtó hatásúak, azaz növelik a veséken keresztüláramló vér mennyiségét , és lassítják az életfontosságú sók felszívódását.
"A magas vérnyomással küzdők esetében a kánikulában ajánlott lehet a gyógyszeradag csökkentése, ám ez mindig az orvossal egyeztetve történjen" - mondja dr. Czuriga István.
A hőségben a vér besűrűsödhet
A szervezet a hőség ellen fokozott verejtékezéssel védekezik, ami a szervezet teljes folyadékháztartását érinti. A fokozott folyadékvesztés a vér besűrűsödésével jár, ami elősegíti a vérrögképződést, a vérrögök pedig az ereket elzárva szívinfarktushoz, stroke-hoz, embóliához vezethetnek. Különösen veszélyeztetettek azok, akiknek az erei már eleve meszesek, mivel egy rugalmatlanabb falú artériát már egy kisebb vérrög is elzárhat. Ezért különösen figyeljünk hőség idején a folyadékpótlásra, és figyelmeztessük rá szív- és érrendszeri betegségben szenvedő ismerőseinket, valamint az időseket. A szomjúságérzet ugyanis a korral csökken, így a gyerekek mellett az időseknél is fokozott a kiszáradás kockázata.
"A hőségben napi 2-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott. Azok, akik hajlamosak az ödémásodásra, vízesedésre azaz szívük nem tökéletesen működik, azoknak napi 1,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, azaz óránként egy deciliter folyadék. Ily módon ők is elkerülhetik a kiszáradást" - mondja dr. Czuriga István.
A krónikus dehidratáltság első jelei a fáradtság, a szédülés és akoncentrálóképesség csökkenése - ha ezt észleljük magunkon, egy újabb kávé helyett inkább igyunk meg egy nagy pohár vizet.
A sóvesztés miatt szívritmuszavarok alakulhatnak ki
"Verejtékezéssel nemcsak folyadékot vesztünk, hanem létfontosságú sókat, úgynevezett elektrolitokat is: többek között káliumot, nátriumot és magnéziumot. Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél e sók hiánya, különösen a magnéziumé és a káliumé, szívritmuszavarokhoz vezethet" - mondja a kardiológus.
Ezért a hőségben figyelni kell e sók pótlására is az ásványvizeken vagy az ételeken keresztül. Kiemelkedően magas a káliumtartalma a diónak, a mandulának, a banánnak, de a most érő gyümölcsökben (cseresznyében, meggyben, sárgabarackban, málnában) is megtalálható. Magnéziumban gazdagok a leveles zöldségek, az olajos magvak, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
|
|
|
|
2013-05-18 19:50:43, szombat
|
|
|
A legjobb memóriaserkentő ételek
Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani.
AJÁNLAT
Egy marék dió kell naponta a férfiaknak
Diót, mandulát, repceolajat javasolnak az új európai táplálkozási irányelvek
Adjunk egy esélyt a mángoldnak!
Csokival együtt érdemes almát enni
Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban vág: könnyebben oldunk meg memóriafeladatokat, és hatékonyabban megy a gondolkodás is. Bizonyos tápanyagok célzottan az agyi folyamatokat erősítik, persze ezek fogyasztása önmagában nem elegendő: az is fontos, hogy az étrend egészét milyen összetevők alkotják.
A telített zsírsavakban gazdag étrend például károsíthatja a szervezet energiafelhasználását szabályozó idegsejteket, és befolyásolhatja az étvágyat. Több kutatás igazolta továbbá, hogy a szellemi teljesítmény szempontjából nem mindegy, mit mikor eszünk: a jól összeállított reggeli például jelentősen javíthatja a koncentrációt és a memóriát, ami egy reggeli értekezlet vagy gyermekeknél egy iskolai dolgozat, feleltetés esetén komoly segítséget jelenthet.
Spenót, avokádó, fokhagyma
Számos egyéb jó tulajdonsága mellett a spenót a benne található luteinnek köszönhetően hatékonyan véd a szellemi hanyatlás ellen is. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy a sok spenótot és más leveles zöldséget fogyasztó emberek sokkal kisebb mértékben szenvednek a szellemi hanyatlástól, mint azok, akik mellőzik e zöldségféléket az étrendjükből.
Az avokádó igen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amelyek az agyi erek egészségét javítják és serkentik az agy vérkeringését. Ugyanilyen hatású az olcsóbban beszerezhető cékla is. A fokhagyma pedig csodafegyver, segít megelőzni az agydaganatok bizonyos típusait: a benne található szerves kénvegyületek ugyanis képesek elpusztítani a rosszindulatú glioblasztoma tumorsejteket.
Étcsokoládé, kávé, bogyós gyümölcsök
Vizsgák, dolgozatok előtt sokan esznek csokoládét, nem véletlenül: az étcsokoládéban lévő antioxidánsok és flavonoidok egyéb kedvező tulajdonságaik mellett javítják az agy vérkeringését, és az étcsokoládéban lévő koffein is fontos szerepet játszik a szellemi frissesség fenntartásában. Szintén koffeintartalma miatt serkenti az agyműködést a kávé.
A bogyós gyümölcsökről már régóta tudjuk, hogy az agyműködés szempontjából is fontosak, nemrégiben pedig arra is fény derült, hogy az ilyen gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper fogyasztása lassítja a középkorú nők agyában a memória és koncentráció hanyatlását.
Az agyműködés szempontjából különösen jótékony hatású a telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj, amely lassítja az agy öregedését. Célszerű továbbá minél több omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halat (szardíniát, lazacot) is fogyasztani, mivel utóbbiak csökkentik az elbutulás kockázatát és javítják a memóriát.
A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége. Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészségünkért |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2013. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
499 db bejegyzés |
Összes: |
9055 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 177
- e Hét: 11693
- e Hónap: 20715
- e Év: 88480
|
|
|