Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Az utolsó "igen"
  2019-07-15 19:28:40, hétfő
 
  Az utolsó "igen"
Stöber után németből.


Halálán van. Kihunynak immár
a tisztalángú, nagy szemek.
Némán figyel, templomi csendben
rá a baráti kis sereg.

S szavuk mégegyszer visszahívja
az útrakelni készülőt.
"Atyánk, még most is Jézust vallod?
Halálban is? Egyedül Őt?"

"Igen!" - elhaló, gyönge hangja
felcseng diadallal tele.
Igen! A hit nagyobb, erősebb
mint a halálnak éjjele!

Utolsó szó volt, boldog Ámen
fakó ajkán ez az "Igen!"
Isten Fia örök nevében
élt-halt, halálig is híven.

Gyakran mondott nemet. Keményen.
Mennydörgött országokon át,
el trónokig, el megingatva
pompázó hármaskoronát.

Ez a "nem!" vont határt és mezsgyét
a nappal és az éj között,
s hazugságok sötét hadával
győzelmesen megütközött.

De az Igére igen, ámen
volt mindenkor a felelet.
S a minden név felett való név
szívének legszentebbje lett.

Már-már halott. A tűnő élet
alig kereng ereiben.
De a Megváltóé a végső
lehellet is: a szent "Igen!"

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Krisztus teste és vére
  2019-07-15 18:58:55, hétfő
 
  ,,Asztalt terítesz nékem az én ellenségeim előtt." (Zsolt 23,5)


Isten Igéje mindenható, a hit és a lélek serény és nyugtalan, mindig cselekednie kell és harcban kell állnia. Isten szavának nem jelentéktelen, hanem a leghatalmasabb ellenségekkel kell - megküzdenie, melyeknek legyőzése becsületére válik, mint amilyen ez a négy cimbora: a test, a világ, a halál és az ördög. Ezért hívják Krisztust Seregek Urának, aki szüntelenül háborút vív, és bennünk harcol. Nekünk adja a testét és vérét is eledelül, melyek nem csupán kegyelmi jelül, hanem táplálékul is szolgálnak, hogy általuk felüdüljünk és megerősödjünk mindnyájan, akik vele az ő hadseregében hadba vonultunk. Ez tulajdonképpen zsold és eleség, mellyel hadseregét fizeti és élelmezi, míg az vele együtt győz, és elfoglalja a harcmezőt. Ó, ez hiteles pénzérme, drága, bíbor arany, tiszta, fehér ezüst, kedves, szép kenyér, jóízű, édes bor; és mindezt oly gazdagon és bőségesen adja, hogy egyenesen kellemes ebben a hadjáratban részt venni.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az ősz bajnok áldása
  2019-07-15 09:36:05, hétfő
 
  Az ősz bajnok áldása
Hagenbach után németből.


Luthert óhajtva látni
tolong özönnyi nép.
Ma a bátor barát a
császár elébe lép.
Amint indul nyugodtan,
nem gyötri félelem,
ősz Frundsberg lovag áll ott
az egyik őrhelyen.

Mint két erős, kemény tölgy
villámos ég alatt,
egymás mellett a hősök
akképpen állanak.
Az egyik testét súlyos
fegyverzet födi be.
A másiknak kezében
egyedül az Ige.

Ennek a páncél óvja,
takarja tagjait.
Annak a megtartója,
erős pajzsa a hit.
Ez a halál arcába
tekintve sem remeg.
Azt a pokol hatalma
sem rendítette meg.

A bajnok tudja, most a
másik halálba megy.
Szent, égi küldetése
a homlokán a jegy.
Halni vagy győzni indul,
- a bajnok tudja jól -
s Isten vitéze láttán
a lelke meghajol.

"Barát, meleg napod lesz."
- szavát így kezdi meg. -
"Kiálltam sok csatát, de
nem értem még ilyet,
bár száz halál süvöltött
el a fejem felett.
De indulj csak nyugodtan,
ha Isten van veled."

Katonaáldás volt ez,
lovaggáavatás...
az öreg bajnok ajkán
testvéri biztatás.
"Forgasd, vitéz, a kardod!
Hadd lássa a világ:
sokezeréves fegyver,
de a pengéje - láng!"

Túrmezei Erzsébet





 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Szekták jellemvonásai
  2019-07-15 07:28:09, hétfő
 
  ,,Elvetjük a szégyenletes titkos bűnöket, nem járunk ravaszságban, nem is hamisítjuk meg az Isten igéjét, hanem az igazság nyílt hirdetésével ajánljuk magunkat minden ember lelkiismeretének az Isten előtt." 2Korintus 4,2

Három területre mutattunk rá, amelyen a szekták ellentmondanak a szentek számára egyszer s mindenkorra adott keresztyén hitnek. A szektáknak vannak más jellemvonásai is, amelyekre nemcsak hogy éber szemmel kell ügyelnünk, de amelyeket saját keresztyén közösségünkben is kerülnünk kell.

Így például a vezetőik személyi kultuszt építenek ki maguk körül. Vezetői képességekkel ellátott emberek sokszor kérlelhetetlen uralmat gyakorolnak a laikusok fölött, vak engedelmességet követelve, és engedetlenség esetére súlyos büntetéseket helyeznek kilátásba.

Gyakran állítják magukat az igazság kizárólagos birtokosainak, büszkélkednek ezek meghatározott ismertetőjegyeivel, és elítélnek minden más csoportot, amelyek nincsenek egy véleményen velük. Egyesek közülük azt állítják, hogy minden más tanításból kivonták a legjobbat, és ezért mindig övék az utolsó szó. Hiszik, hogy senki nem lehet igazán boldog, ha nincs beavatva az ő ,,misztériumukba".

Megkísérlik elszigetelni követőiket minden más tanítástól, mindazoktól, akik magukat hívőknek vallják, és minden olyan könyvtől, amit nem saját vezetőik írtak.

Gyakran törvényeskedő életmódot írnak elő. A megszentelődést egynek veszik bizonyos szertartások és szokások megtartásával, amiket az emberek a maguk erejéből véghez tudnak vinni, és amelyhez nincs szükségük Istenből való életre.

Ügyes lélektani manipulációrendszer segítségével anyagilag kizsákmányolják az embereiket. Fényűző gazdagságban élnek, míg a követőik a szegénység határán vegetálnak.

Sok szekta ,,bárányt rabló", amennyiben zsákmányszerző hadjáratot folytatnak más vallási közösségekben, ahelyett, hogy azokat igyekeznének elérni, akik mindenféle egyházi kapcsolaton kívül vannak.

Egy vagy több tanítást túlhangsúlyoznak, ugyanakkor teljesen figyelmen kívül hagyják az isteni kijelentés életfontosságú területeit.

Ellenségeiknek tartják azokat, akik az igazságot tanítják. Pál is föltette a kérdést a törvényeskedő galatáknak: ,,Most pedig ellenségetek lettem, mert az igazat mondom nektek?" (Gal 4,16).

Félelmetes lenne, ha az efféle magatartások vagy cselekedetek belopódznának egy egészséges keresztyén közösségbe. Amíg a földön élünk, résen kell lennünk velük szemben.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az embert szereti nem a vallást
  2019-07-15 07:23:37, hétfő
 
  ,,Menjetek, és tanuljátok meg, mit jelent ez: Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot." Máté 9,13

Isten sokkal fontosabbnak tartja azt, hogyan bánunk más emberekkel, mint azt, hogy mennyi vallásos szertartáson veszünk részt. Az irgalmasságot fontosabbnak tartja az égőáldozatnál. Az erkölcsöt a rítus fölé helyezi. Talán különösnek tartjuk, hogy Isten nem kívánja az áldozatot, hiszen végül is ő Maga vezette be az áldozatok rendjét. Pedig itt nincs ellentmondás. Miközben helyes, hogy a népnek megparancsolta az áldozatok bemutatását, mégsem volt sohasem az az elgondolása, hogy az áldozatok helyettesítsék az igazságosságot és a jóságot. ,,Az igaz és törvényes cselekvést többre becsüli az Úr, mint az áldozatot" (Péld 21,3).

Az ószövetségi próféták haraggal fordultak azok ellen, akik minden előírt vallási szertartást elvégeztek, ugyanakkor azonban megcsalták és elnyomták a felebarátaikat. Ézsaiás megmondta nekik, hogy ,,Isten előtt utálatosak az áldozataik és ünnepléseik mindaddig, amíg közben elnyomják az özvegyeket és árvákat". Megmondta azt is, hogy az Isten gondolatai szerinti böjt abban áll, hogy igazságosan bánnak a szolgáikkal, enni adnak az éhezőknek, és felruházzák a szegényeket (Ézs 58,6-7). Amíg életüket ezen a téren nem rendezik, addig olyanok az áldozataik, mintha kutyafejet vagy disznóvért mutatnának be (Ézs 66,3).

Ámósz azt mondta a népnek, hogy teljesen szüntesse meg vallási ünnepeit, mivel Isten ezeket a szertartásokat mindaddig megveti, amíg a törvény úgy nem árad, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak (Ám 5,21-24). Mikeás hangsúlyozta, hogy Isten valóságot akar szertartás helyett - a törvény szerinti élet, a szeretet és az alázatosság valóságát és valódiságát (Mik 6,6-8).

Urunk földi napjaiban a farizeusok vallásos képmutatásukkal vonták magukra az Ő haragját, amikor ezek a nagy nyilvánosság előtt hosszan imádkoztak, s közben fölemésztették az özvegyek házait (Mt 23,14). Gondosan ügyeltek arra, hogy a mentából, a kaporból és a köményből megadják Istennek a tizedet, ez azonban sohasem helyettesítheti az igazságosságot és a hitet (Mt 23,23). Fölöslegesen visszük ajándékunkat az oltárra mindaddig, amíg testvérünknek panasza van ellenünk (Mt 5,24); adományunkat csak akkor fogadja el Isten, amikor jóvá tettük, amit vétettünk. A gyülekezet rendszeres látogatása sohasem teheti jóvá vagy takarhatja el a tisztességtelen ügyleteket, amelyeket a hét folyamán kötöttünk. Hiába ajándékozzuk meg édesanyánkat anyák napján egy doboz csokoládéval, ha egyébként egész éven át tiszteletlenül és szeretetlenül bánunk vele.

Istent nem lehet külsőségekkel és szertartásokkal megcsalni. Ő látja szívünket és hétköznapi magatartásunkat.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 191 db bejegyzés
e év: 7854 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4410
  • e Hét: 27054
  • e Hónap: 56366
  • e Év: 244168
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.