Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kérem, tanulmányozzák át...
  2007-02-02 21:05:37, péntek
 
  "Kérem, tanulmányozzák át a döntést és az abban foglaltak szem előtt tartásával alakítsák ki a rendőrség stratégiáját és lépéseit a mai napon és az elkövetkező időkben."

http://www.fw.hu/nemzetihirhalo/doc/NovakEIIfokuveg070129.pdf


Tc.
Dr. Lomnici Zoltán
Az OIT elnöke,
Dr. Gatter László
A Fővárosi Bíróság elnöke,
Dr. Frech Ágnes
A Fővárosi Bíróság Büntető Kollégium
Vezetője

NYILT LEVÉL!
Budapest, 2007. február 2.

Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Kollégiumvezető Asszony!

A budapesti szeptemberi és októberi rendőri brutalitásokkal és önkéntes letartóztatásokkal összefüggésben sokak bizalma megingott az igazságszolgáltatásban.

Egyes elsőfokú bírák olyan magatartások miatt állapítottak meg szabálysértési illetve büntetőjogi felelősséget, amelyek a hatályos magyar jog alapján nem minősülnek - és az Emberi Jogok Európai Egyezménye valamint Alkotmányunk alapján nem is minősülhetnek - büntetendőnek, sem bűncselekmény sem szabálysértés formájában.

Az igazságszolgáltatás tekintélyét, a bírói függetlenségbe vetett bizalmat az a két fellebbviteli büntető-tanács állította - legalább részben - helyre, amely másodfokon felmentette a jogellenesen elítélteket, illetve a szabálysértési eljárásokat megszüntető határozatokat hozott. Megjegyzem, hogy ezek a határozatok, legalábbis az általam ismertek olyan magas szakmai színvonalon állanak, hogy Európa bármely jogi karán tananyagként oktathatók, s a magam részéről szemináriumaimon az ELTE Jogi Karán az oktatás részévé is teszem őket. E döntések tükrözik az eljáró bírák összehasonlító büntetőjogi, magasszintű alkotmányjogi és emberi jogi ismereteit s teljes összhangban állanak mind a Strassbourgi Emberi Jogi Bíróság jogértelmezésével mind a Magyar Alkotmánybíróság iránymutatásaival a gyülekezési jog és azzal határos emberi jogok területén.

Hasonlóképpen összhangban állanak a nemzetközi emberi jogi normákkal azok a döntések, amelyeket e két büntetőtanács a szeptemberi és októberi ismert budapesti eseményekkel összefüggő e l ő z e t e s l e t a r t ó z t a t á s o k vonatkozásában hozott. Ismeretes, hogy másodfokon a közel kétszáz elsőfokon elrendelt letartóztatás mintegy 80%-a megszűntetésre került, figyelemmel arra, hogy elrendelésük jogellenes illetve indokolatlan volt.

Az ügyekben eljáró két büntetőtanács összesen hat bírája - minden hozzáértő számára világos módon - kizárólag az Alkotmánynak, a jogszabályoknak és a bírói esküjüknek rendelték alá magukat és semmilyen befolyásnak nem engedtek.

Meglepő volt számomra, hogy amikor e bírák ellen egyes média fórumok "össztüzet" indítottak, a bírósági vezetés nem állt ki azonnal és maradéktalanul a bírói függetlenség mellett. Azt azonban legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy az említett bírók elleni támadás "pozitiv fogadtatásra talál" s a Fővárosi Bíróság a két tanács tagjait - mondvacsinált ürüggyel - más ügycsoportba helyezi, s a gyülekezési joggal összefüggő "delikát ügyeket" más büntetőtanácsok elé utalja a jövőben.

Értesülésem igen megbízható forrásból származik, amelyet természetesen nem fogok megjelölni, mivel senkit nem kívánok egzisztenciális bizonytalanságba sodorni. Annyit azonban szeretnék közölni, mégpedig becsületszavamat adva, hogy nem bíró keresett meg az üggyel összefüggésben.

Én az érintett hat bíró közül háromnak a nevét sem tudom, a számomra ismert nevű három bíró közül viszont eggyel sem találkoztam soha életemben, ha szembetalálkoznánk az utcán, nem ismerném meg egyikőjüket sem. Következésképpen szeretném, ha nem érne egyetlen bírót sem retorzió az információ "kiszivárogtatása miatt".

Ismereteim szerint a bírósági vezetés az érintett bírókat nem "elbocsátani" kívánja, hiszen ez egy alkotmányos jogállamban nem kivitelezhető. A terv az, hogy "átszervezésre" hivatkozva, mondvacsinált, technikai-bürokratikus indokok alapján szándékoznak a két tanács tagjait más ügykörre "átcsoportosítani" s egyidejűleg e "delikát" ügycsoportot más bírák "kezére adni".
Amennyiben ez a terv megvalósul, Magyarországon véget ér a bírói függetlenség, s vele együtt a jogállamiság és a demokrácia is. Az üzenet ugyanis nem más: ha egy bíró politikai vagy egyéb - nem jogi - szempontból "kedvezőtlen" döntést hoz, akkor bosszút állnak rajta, s további működését lehetetlenné teszik. Ez katasztrofális helyzet lenne. Ezért kellett megszólalnom s a bizalmasan kapott információt megosztanom Önökkel valamint a nyilvánossággal. Olyan ez, mintha azt a hírt kapnám, bizonyítékokkal alátámasztva, hogy egy közintézmény ellen terrortámadás készül: a megelőző intézkedések ELKERÜLHETETLENEK, a hallgatás súlyos, megbocsáthatatlan bűn lenne. Meggyőződésem, hogy ilyen helyzetben a veszéllyel potenciálisan érintett személyeket sem kell megkérdezni arról, hogy egyetértenek-e az információ feltárásával, a megelőző intézkedésekkel. E logika alapján nem "egyeztettem" e lépésemet az érintett bírákkal, nem kerestem meg őket, nem kértem ki a véleményüket. Ezért ezúton kérek bocsánatot Tőlük. Elmozdításuk, "hatástalanításuk" nem tekinthető személyes ügynek: ez a magyar jogállamiság és az egész magyar demokrácia szempontjából kiemelkedő jelentőségű ügy.

Minderre figyelemmel arra kérem Elnök Urakat és Kollégiumvezető Asszonyt, hogy válaszlevelükben tájékoztassák a nyilvánosságot a következőről:
Megalapozott-e az a hír, miszerint a levelemben említett két Fővárosi Bíróság-i fellebbviteli tanácsot "átszervezik"? Akár az "átszervezés" következtében, akár bármilyen más indokkal elképzelhető-e, hogy a gyülekezési joggal, az "utcai zavargásokkal" kapcsolatos szabálysértési ügyeket a jövőben más összetételű tanácsok, más bírák tárgyalják majd? Más megfogalmazásban: azok a bírák és az a két tanács, akikről levelemben említést tettem változatlan ügykörben fognak -e ítélkezni a jövőben?

Egyidejűleg szeretném felhívni Elnök Urak és Kollégiumvezető asszony figyelmét: bármiféle átszervezés is szükséges a Fővárosi Bíróságon, a bírói függetlenségbe vetett bizalom megőrzése érdekében - meggyőződésem szerint - el kell kerülni, hogy az érintett és említett két büntetőtanács által tárgyalt ügyekben illetve a tanácsok összetételében változás legyen. Ez utóbbi ugyanis a legmesszebbmenő és legrosszabb következtetésekre adna alkalmat.

Megtisztelő válaszukat az ügy sürgősségére és kiemelkedő fontosságára tekintettel elektronikus levélben várom: (...)

Tisztelettel és köszönettel

Dr. Morvai Krisztina jogász
Egyetemi docens
Az október 23-i budapesti erőszakos eseményeket
Vizsgáló civil jogász-bizottság társelnöke
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feszes sorba fejlődtek...
  2007-02-02 20:47:05, péntek
 
  Feszes sorba fejlődtek a rendőrök a Parlament előtt
hírtv 2007-02-02 17:42

Pajzsaikat felvéve feszes sorba fejlődtek a Kossuth téri rohamrendőrök.

A térre folyamatosan érkeznek újabb kordonelemek és más rendészeti
felszerelések - értesült a HavariaPress.

A helyszínen van már két hangszórós rendőrautó is, ezért számítani lehet
arra, hogy ezekből rövid időn belül távozásra szólíthatják fel a
demonstrálókat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a rendőrség nagy számú csapatszállító
teherautót, valamint legalább egy vízágyút is készenlétbe helyezett.

A téren délutánra már ezer fölé nőtt a tüntetők száma, velük legalább 4-500
rohamrendőr áll szemben,
akiknek csak egy része visel azonosító számot a ruházatán.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önjelölt szónokok a téren
  2007-02-02 20:32:00, péntek
 
  Önjelölt szónokok a téren
2007. február 02. 15:38 HunHír.Hu-információ
(részlet)

"Mint minden jól induló spontán tömegrendezvényen, a Kossuth téren is
feltűntek azok a senki által sem ismert hordószónokok, akik össze-vissza
hadoválva tücsköt-bogarat, mindenféle hamis információkkal riogatják a
népet...."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindez azonban nem tart örökké
  2007-02-02 19:57:35, péntek
 
  "...Mindez azonban nem tart örökké."

"...Egy szemenszedett haramiabanda megszállta az országot, minden pozíciót elfoglalt benne, s mikor megérett az idő, egyszerűen kinevezték magukat demokratáknak és magyaroknak, s megtartották kezükben az uralmat. Mindez azonban nem tart örökké. Én már aligha érem meg, de te igen: egy belső forradalom elsöpri őket idővel és a valódi szabadság ideje is eljön - kérdés csak az lesz, hogy ki tudják-e használni?"
Wass Albert
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél
  2007-02-02 16:21:42, péntek
 
  Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, az Országgyűlés Elnökasszonya, tisztelt Frakcióvezetők Urak!

Pécsről, 200 km távolságból szívből gratulálok az alkotmányellenes állapot megszüntetésére irányult
kordonbontáshoz!

Mint gyakorló háziorvos, kényszerű végrehajtója vagyok a Molnár féle - minden szakmai logikát nélkülöző egészségügyi "reformnak" álcázott, de nyilvánvalóan gyógyszerlobby-kat képviselő,
a WHO, és minden hazai szakmai grénium állásfoglalásával szembenálló,
a betegek alkotmányos, a gyógyuláshoz való jogát korlátozó intézkedés sorozatának.

Kérem Önöket, haladéktalanul járjanak közbe az alkotmányos helyzet visszaállítása érdekében -
úgy a Kossuth téren - amely Európa közepén hazánk szégyenfoltjává, a regnáló diktatúra jelképévé vált.

Kérem pártállásra való tekintet nélkül, minden jó érzésű képviselő vessen véget ennek népnyomorító ámokfutásnak, amivel szó szerint a hajléktalanságba és a halálba küldik, az öregeket, a betegeket, és a fogyatékosokat!

Történelmi felelősségükre hivatkozva kérem Önöket erre !

Tisztelettel:
dr. Peitl Emőke
Pécs
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Garai Gábor: Artisták
  2007-02-02 16:10:43, péntek
 
  Garai Gábor: Artisták
(részlet)

Élő csipesz, lóg a trapézen
a férfi fejjel lefele,
foga közt kettős tárcsa, mintha
mágneses nyelvet öltene.

A vonzás túlsó pólusán függ,
s forog a nő - feszül a száj!
Micsoda csók! - Köztük csupasz tér,
tömör s véletlen halál.

Micsoda egymásrautaltság,
leng itt ég alatt, föld felett,
micsoda gyakorlott makacs vágy
ment s kockáztat két életet!

Milyen figyelemben forognak
s mily fegyelemben, tudva: csak
együtt szállnak, ha egyikük vét,
mindketten aláhullnak!...

Ó, ha így tudnánk összefogni,
egymásra bízott szeretők,
Mintha mindig fönn-szállva, mintha
folytonos zuhanás előtt!

Ó, ha közös dolgok tevői,
így tartanánk egymást, ilyen
végzetes bizalommal egymás
fogában s idegeiben!

Ezrekbe fogódzók, ha hittel
mondanánk, mint ők odafönn
élik, hogy: a másik ügyéhez
egész létemmel van közöm!...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tisztelt jószándékú emberek!
  2007-02-02 14:57:03, péntek
 
  Kedves ismeroseink! Tisztelt jószándékú ismeretlenek!

A komollói fiatalok megsegítésének szándéka vezérel, amikor hozzátok fordulok.

Komolló leépülése 1968-ban, a megyésítéskor kezdodött.

Az Alsóháromszék határán fekvo, több mint hat évszázadon keresztül önálló falut közigazgatásilag a közeli Rétyhez csatolták.
Ezzel egyéb intézményei mellett megszüntették felso tagozatos iskoláját, valamint az egykor
rendszeres autóbuszjáratokat is.

Az alig tízéves gyerekeknek sárban, esoben, havazásban csaknem 2,5 km-t kell gyalogolniuk a rétyi iskoláig.
A nagyobbaknak ugyanennyit a legközelebbi autóbuszmegállóig, ahol ? bár bérletük van, gyakran megtörténik, hogy nem férnek fel a túlzsúfolt Sepsiszentgyörgyre tartó autóbuszra.

Ilyenkor elkésnek az iskolából, gyulnek az igazolatlan hiányzásaik ? volt már olyan gyerek, akit emiatt eltanácsoltak az iskolából, és csak hosszas magyarázkodás, könyörgés után vettek vissza.

Iskolabuszról szó sem, lehet, az egy településen belül nem szállít> gyerekeket.

Én magam minden reggel megyek Sepsiszentgyörgyre, feleségemet dolgozni, gyerekeinket iskolába, óvodába viszem.
Az útszélen bandukoló, vagy éppen az autóbuszról lemaradt gyerekek közül felveszek annyit,
amennyit az autó elbír.
Ilyenkor az utastérben 6-an, 7-en zsúfolódunk össze, de többször megtörtént már, hogy a csomagtartóba is jutott 1-2 legény.

Ez azonban sokszor nem elég, és szívtépo eldönteni, ki is maradjon.
Szívtépo, mert egy gyereknek nem egy napjáról, de akár egész életérol is szólhat.

Amennyiben nem személygépkocsival, hanem mondjuk kisbusszal mennénk minden reggel, akár 4-5 gyerekkel többet is el lehetne vinni ? ami megoldaná a problémánkat. Sajnos sem nekünk, sem egyházközségünknek
nincs lehetosége ilyet vásárolni.

Egy kedves anyaországi kollégám által vezetett alapítvány, Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány? felajánlotta segítségét, de az o lehetoségeik is korlátozottak.

Igazából segítségük abban állna, hogy közvetítésükkel mentesülni lehetne az úgynevezett regisztrációs adó alól.
A jelenlegi törvények szerint ugyanis amennyiben uniós nonprofit szervezet adományozza az egyháznak a jármuvet, beíratásakor nem kell kifizetni azt ez számunkra egy 2-3000 eurós többletköltségtol mentesülést
jelent a megvásárolandó kisbusz vételi ára is kb. ennyi lenne.

A fent említett alapítvánnyal karöltve gyujtést kezdeményezünk, és arra> kérünk mindenkit, ha tud áldozni néhány száz vagy néhány ezer forintot,> juttassa el azt az alapítvány számlájára (adatok alább).

Minden adományt, akár a legkisebbeket is hálás szívvel fogadunk, abban a tudatban, hogy apró cseppekbol lesz a zápor?.

Ha valakinek nincs mibol adnia, azzal is segíthet, hogy továbbküldi ezt a levelet, lehet, hogy épp általa jut el potenciális adakozókhoz.

Hiszem Isten és a Ti segítségetekkel meg tudjuk oldani gondunkat,
és biztosítani a 8 komollói középiskolásnak a pontos érkezést, a kisebbeknek pedig a fagy- és ázásmentes iskolába jutást.

Köszönöm, hogy elolvastátok, Isten áldjon meg, ha segíteni is tudtok!

Üdvözlettel

Balla Barna lelkipásztor, Komolló

komollo@clicknet.ro

u.i. Adományaitokat a következo számlaszámra kérjük:
Az 1000 éves Sólyi Templomért Alapítvány 8192 Hajmáskér Rákóczi u.37.
Tel.:06/30-256-3169
Számlaszám:73200189-11106258
Adószám: 18921148-1-19
A megjegyzéshez kérjük beírni: komolló
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gáz van babám!
  2007-02-02 14:33:44, péntek
 
  Olvasói levél:
*****
Gáz van babám! - Megjöttek a gázszámlák, kizsigerel a Tigáz!


Döbbenet, megrökönyödés, stb. jellemezte tegnap délután kicsiny falum népét.
Amikor kibontottuk a havi gázszámlákat, szó szerint le kellet ülni.

A gázszolgáltató nem várt egy percet sem - sokunknak megjött a
visszaigazolás a támogatás mértékéről - de a számlán még nyomát sem látjuk.

Teljes áron számláztak, és jóval nagyobb mennyiséget, mint ami a tényleges
fogyasztás.

Általában a kétszeresét számlázták ki, de van olyan mérőhely, melyre majdnem
háromszoros gázmennyiséget számláztak ki a ténylegesen fogyasztottnál.

Itt konkrét esetben a mérőóra állása a leolvasás időszakában 729-volt és a
számlán 1077-et tüntettek fel.
A kezdés 512 volt.
Ez már aljasság!!!
Ezt csak a részvénytársaság extra profit nyereségének tudható be.
A számlák összege mindenkinél harmincezer forint fölött van, az eddigi
tíz-tizenötezer helyett, s van ahol ötvennégyezer fölött van, a múlt havi
tizenhatezer után!!!

Annyit nem keresnek az emberek a térségben, hogy ilyen mértékű számlákat ki
tudjanak fizetni.

Sőt néhol a család bevétele meg sem közelíti a kiküldött számlán lévő
összeget.
Ebben a helyzetben az sem vigasztalja őket, hogy majd visszakapják a
pénzüket májusban, mert most ha "beledöglenek" sem tudják előteremteni ezt
az összeget.

Most mi lesz?

Kikapcsolják a gázt a fogyasztók felénél?

Elég csak a "milliomos" fogyasztó?

A kisember fagyjon meg télen? Ennyire kell az extraprofit a szóban forgó
cégnek?
Ennyire nem érdekli a fogyasztók sorsa?
Az nem mentség, hogy majd - miután megforgatták a "könnyen" szerzett plusz
pénzt a tőzsdén
- visszaadják a teljesen eladósodott és kilátástalan helyzetbe került
embereknek a "túlfizetést"
valamikor májusban.
Hát milyen világ ez?
Ennyire gátlástalanul lehet nyúzni az állampolgárokat?
Kihez fordulhatnak az elkeseredett emberek ilyen helyzetben?
Erről jobb, ha mindenki tud, és tisztában van vele, hogy a nagy cégek bármit
megtehetnek velünk,
ha kedvük van hozzá!
Nincs sem erkölcsi, sem norma kontroll, csak gátlástalan nyereséghajhászok.
Ide jutottunk.

Vajda Sándor
Karcsa
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Kordonbontás percről-percre
  2007-02-02 14:16:47, péntek
 
  Kordonbontás percről percre
2007. február 2. FigyelőNet

17.00
Február 5-től március 30-ig jelentettek be tüntetést a Kossuth térre -
közölte egy ismeretlen szónok az ideiglenes színpadon.

16.40
A tüntetők színpadként Gonda László kocsiját használják.
A mobilszínpadon elsőként Ekrem-Kemál György szólt a tüntetőkhöz.
Arról beszélt, hogy ő már egy hete sejtette, hogy a kordont lebontják.
A téren egyre több a magyar és az árpádsávos zászló, de az emberek többsége
inkább csak bámészkodik és sétál, kevesebben vannak azok, akik kiabálnak és
skandálnak.

16.36
"Orbán Kelemen balladáját látom kibontakozni: amit lebontanak nappal,
fölépítik éjjel" - fogalmazott Kuncze Gábor.
A liberális pártelnök szerint a Fidesz politikusai nem veszik észre, hogy
képviselőként a felelősségük nőtt, nem pedig felelőtlenségük.
Hozzátette: amit most műveltek, az egy rövid ideig tartó kerítésbontás és
egyébként egy
beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, amit ezért elfogadhatatlannak
tart.

16:30
A Fidelitas szerint a kormány fél az emberektől, ezért bukósisakos,
azonosítószám nélküli rendőrök mögé bújik - írja a közleményében a két
alelnök, Ágh Péter és Koszorús László.

16.15
"A Fidesz országgyűlési és EP-képviselői megszegték az Országgyűlés alakuló
ülésén tett esküjüket,
azt, hogy a jogszabályokat megtartják" - közölte az MSZP jogi és
közigazgatási tagozata.
Bárándy Gergely, az MSZP jogi tagozatának elnöke szerint a jogszabályok
megtartása minden állampolgár kötelessége, különösen az országgyűlési
képviselőké.


Kordonbontás percről percre
2007. február 2. FigyelőNet


Fideszes képviselők polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották
a Kossuth teret övező kordonokat, a rendőrök azonban kora délután
visszatették a fémkerítéseket.
Az akció előtt beszédet mondó Szájer József európai parlamenti képviselő
lapunknak elmondta: nem tart újabb zavargásoktól.
Tudósítóink percről percre tájékoztatják Önöket az eseményekről.


16.05
A rendőrök végül beengedték a hangosító berendezést szállító autót.
A téren délután négy órára több mint kétezren gyűltek össze.

15.50
A FigyelőNet helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a Kossuth téren új
szlogen született:
"Viktor gyere ki, készen állunk bontani" - skandálják a tüntetők.
A tüntetők szónoka azt kérte, hogy a Fidesz jöjjön ki ismét és bontsák le
újra a kordont.
A mintegy 2 ezer fős tömeg egyre inkább gyarapszik.
Egyre többen érkeznek munkavédelmi sisakban - közölte lapunk tudósítója.
Elég nehéz a tömeget összefogni, ugyanis a rendőrök nem engedték be a térre
a hangosító berendezést szállító autót.
Így az alkalmi szónok egy virágágyasra fellépve megafonnal szónokol.

15.39
Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul távolítsa el a
Kossuth térről az újra felállított
kordonokat - jelentette ki Szájer József, a Fidesz európai parlamenti
képviselője pénteken sajtótájékoztatón.
A politikus szerint a kordonok újraállításával a kormány "kimutatta a foga
fehérjét",
megmutatta, hogy továbbra sem nem tűri a kritikát.
A kormány gyáva és sunyi módon a rendőrség mögé bújt és önkényesen
korlátozta a szabadságjogokat, bebizonyosodott, hogy fél az emberektől.

*********

Újraépítették a kordont a rendőrök a Kossuth téren + Videó + Újabb képriport
Orbán Viktor: Tudjuk, mit teszünk - Félezer rendőr golyóálló mellényben
2007. február 2. 15:05


Néző László - MNO-összeállítás
Újból felépítette a rendőrség azt a kordont, melyet a fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselők polgári engedetlenségi mozgalom részeként bontottak le a Kossuth téren. Ha a rendőrség újra felépíti a kordont, a Fidesz azt újra le fogja bontani - jelentette ki a helyszínen Orbán Viktor. A téren folyamatosan nő mind a tüntetők, mind a rendőrség létszáma. Sajtóinformációk szerint megkezdték a szabadnapos rendőrök berendelését. A Hír Televízió és az MNO folyamatosan hírt ad a történtekről. Tudósításunk percről percre

• A HírTv letölthető videói
• Parlamenti pártok a történtekről
• Petrétei: Ennek következménye lesz
• Kossuth tériek: példamutató történelmi tett
• Jobbik: Mindenki a Kossuth térre!
• Szili már korábban elbonttatta volna a kordont
• A BRFK egyelőre értékel és elemez
• Takács Albert: Vitatható döntést hozott a Fidesz1
• Morvai: A kormány újból fenyegetőzik

Nézze meg képgalériánkat!

Nézze meg képgalériánkat!
(Fotó: Éberling András)

14.48.: Maradnak, amíg le nem mond a kormány

A tömeg csendes, egy-egy szónoklat néha elhangzik. A megszólalók többen kijelentik: addig maradnak itt, amíg le nem mond a kormány.

14. 21.: A vidéki rendőrök egy részét is Pestre rendelik?

Sajtóinformációk szerint megkezdték a szabadnapos rendőrök berendelését. A hírTV úgy tudja, vidékről is fölrendelik a rendőröket (emlékezetes: az őszi kormányellenes megmozdulások idején nagyszámú vidéki rendőri állomány állomásozott a fővárosban - a szerk.), sőt a REBISZ (Rendőri Biztonsági Erők ) lovasállományát is készenlétbe helyezték. A helyszínre lovas rendőrök egyelőre nem érkeztek.

14.10.: Kétféle könnygázflakon a rendőröknél

Úgy tűnik, még könnygázból is erősítést kapott a rendőrség: már kétféle könnygázflakon, egy sárga és egy fehér flakonos tömegoszlató eszköz is van náluk, emellett minden rendőrnek gázálarcokat is kiosztottak - jelenti ki a hírTV. A rendőröknél a hosszított tömegoszlató gumibotok mellett kézi könnygázgránát-vető is van.
*********
14.05

"Döbbenettel látom, hogy parlamenti képviselőtársaim helyezik magukat törvényen kívül, amire maguk is felesküdtek" - fogalmazott Kóka János. A gazdasági miniszter felvetette, hogy tárgyalóasztal mellett állapodjanak meg a pártok arról, hogy a parlamenti demokrácia keretein belül miképpen bonthatnák le a félelem és a Parlament kordonjait egyszerre.

14.01

A tömeg nem gyarapszik jelentősen. Az FN-tudósítója szerint a tüntetők között megjelent Tomcat is, aki láthatósági mellényt visel, "csőcselék" felirattal. A hangosítás ellenére egyelőre még nem hangzanak el beszédek a téren.

13.58

A Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli a Fidesz képviselőinek kordonbontását, amelyet magyar emberhez, országgyűlési képviselőhöz és valódi demokratához méltó lépésnek tart. Közleményükben egy valódi rendszerváltozás és az új választások kikövetelése céljából a Kossuth térre hívja az embereket, hogy újra együtt követeljék a Gyurcsány rezsim távozását.

13.57

Lapunk helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy már a hangosítás is működik a Kossuth téren. A tüntetők - elmondásuk szerint - tárgyalást és új alkotmányt akarnak.

13.45

A rendőrség befejezte a kordon újraépítését a budapesti Kossuth Lajos téren pénteken kora délutánra. A téren összegyűlt mintegy félezer tüntető folyamatosan provokálja a rendőröket: voltak, akik megpróbáltak a kordon mögé bejutni, mások a fémkorlátra másztak fel. Többször lökdösték a rendőröket és folyamatosan gyalázták őket.

A Parlament épület szoros rendőri sorfal veszi körül. A kordonok mögött golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő rendőrök sorakoztak fel. A Kossuth Lajos téren továbbra is áll a forgalom. A metróállomás felől és a környező utcákból folyamatosan további tüntetők érkeznek. A téren összegyűlt emberek között mintegy másfél tucat bőrfejű is feltűnt. Az FN-helyszíni tudósítója arról számol be, hogy időközben több teherautócal és busszal is további rendőrök érkeztek a térre, ahol egyre több árpádsávos és jobbikos zászló leng.


13.40

A "tavaszi hadjárat" megkezdését jelentette be "az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja "példamutató történelmi tettet hajtott végre, amikor polgári engedetlenség keretében lebontotta a Parlament épülete köré emelt - a posztkommunista rendőrállam jelképeként számon tartott - vaskerítést" - írja.


A Hírtv szerint vidékről elindották a rendőri utánpótlást és készelétbe helyezték a lovasrendőröket.

13.45

A rendőrség befejezte a kordon újraépítését a budapesti Kossuth Lajos téren pénteken kora délutánra. A téren összegyűlt mintegy félezer tüntető folyamatosan provokálja a rendőröket: voltak, akik megpróbáltak a kordon mögé bejutni, mások a fémkorlátra másztak fel. Többször lökdösték a rendőröket és folyamatosan gyalázták őket.

A Parlament épület szoros rendőri sorfal veszi körül. A kordonok mögött golyóálló mellényt és rohamsisakot viselő rendőrök sorakoztak fel. A Kossuth Lajos téren továbbra is áll a forgalom. A metróállomás felől és a környező utcákból folyamatosan további tüntetők érkeznek. A téren összegyűlt emberek között mintegy másfél tucat bőrfejű is feltűnt. Az FN-helyszíni tudósítója arról számol be, hogy időközben több teherautócal és busszal is további rendőrök érkeztek a térre, ahol egyre több árpádsávos és jobbikos zászló leng.


13.40

A "tavaszi hadjárat" megkezdését jelentette be "az egyesített Kossuth téri tüntetőcsoportok" nevében Molnár Tamás ügyvivő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja "példamutató történelmi tettet hajtott végre, amikor polgári engedetlenség keretében lebontotta a Parlament épülete köré emelt - a posztkommunista rendőrállam jelképeként számon tartott - vaskerítést" - írja.

13.32

6-8 száz főre bővült a tüntetők száma. A rendőrök tovább építik a kordont.

13.11

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a tüntetők a stratégiáról vitatkoznak. Gonda László azt hangoztatta, ha 100 ezren lennének, akkor a "rendőröket benyomhatnák a Parlamentbe. Más volt Kossuth téri tüntetők szerint élőláncot kellene alkotni.

12.50

A Kossuth téri kordon elbontásában részt vevő fideszes képviselők vállalják tettük következményeit és nem élnek képviselői mentelmi jogukkal - jelentette ki Orbán Viktor. Nem kell a kordon elbontása körüli jogi vitákkal foglalkozni – tette hozzá. Az ellenzéki vezető szerint a szabadságjogok tekintetében napjainkban hasonló a helyzet Magyarországon, mint 1988/89-ben volt.

12.40

A miniszterelnök szerint senki nem kérdőjelezheti meg a saját véleménye alapján a törvényeket. Gyurcsány Ferenc több mint károsnak nevezte a Fidesz kordonbontását. A miniszterelnök Szili Katalint és Sólyom Lászlót is tájékoztatta a rendőrségtől kapott információkról. Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen vigyázniuk kell azzal, hogy mit cselekszenek, mert a példa ragadós lehet

12.38

Ismét lezárta a rendőrség a Kossuth térre vezető utakat. A tüntetők pedig leállították a villamosforgalmat. A Kossuth téren 5-6 száz tüntető gyűlt már össze.

12.32

Egy idősebb hölgy ütlegelni kezdte az egyik kordont építő rendőrt. A nyugdíjas asszonyt visszavezették a tüntetők közé. A Kossuth téren autóval és villamossal egyaránt nehéz közlekedni.

12.20

A rendőrök elkezdték visszaépíteni a kordont. Eközben a tüntetők szóváltásba kerültek a rendőrökkel, mert egyikükön nem volt azonosító. Ezután egy alezredes arra utasította a rendőröket, hogy vegyék le maszjukat, az azonosító nélküli rendőrt pedig kiállítptták a sorból.

12.10

Feloldották a rendőrök az útlezárást.

12.08

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a fideszes képviselők akciója rendkívül veszélyes üzenetet közvetít az állampolgároknak, azt sugallva, hogy a jogszabályokat semmibe venni elfogadható magatartás. Ezzel nagymértékben hozzájárulnak a jogállamiságba vetett bizalom megrendüléséhez. Mint közleményükben írták, az ellenzéki képviselőknek a rendőrségi törvényben biztosított joguk alapján panasszal kellett volna élni a tér lezárása ellen.

12.04

Kövér László elmondta: megunták azt, hogy ide-oda mutogatnak ebben az ügyben. Úgy fogalmazott: miután már senkinek nem tetszett, se Szili Katalinnak, se Gyurcsány Ferencnek, úgy gondoltuk, hogy bár nem mi dolgunk, de elvégezzük a munkát és nem számoljuk fel azt a munkabért, ami ezért járna.

12.00

Önkényeskedéssel nem hagyjuk lejáratni a magyar jobboldalt – írta közleményében az MDF. Dávid Ibolya közölte: a Fidesz lebontott egy kerítést, de ezzel egy falat húzott a törvényes megoldások és az általa támogatott agresszív politika közé. Az MDF várja a felelős fideszes politikusok elhatárolódását – írta az MDF elnöke.

11.55

A rendőrök lezárták a Kossuth térre vezető utakat. A tüntetők pedig a 2-es villamos leállítását követelik. Az egyik szónok azt mondta a tömegnek: "Ne bántsuk a nemzet rendőreit!"

11.54

A demokrácia védelméből mutattak Orbán Viktor pártelnök szerint a fideszes képviselők példát, amikor pénteken polgári engedetlenségi akciót hirdetve elbontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. "Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát.
Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre.

Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek. Nem hivatkoznak mentelmi jogukra. Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltás után az képtelen helyzet, hogy a "kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány és a jogsértő intézkedéseket hoz".

11.43

A kormánynak az az elvi álláspontja, hogy a jogszabályokat mindenkinek, köztük az országgyűlési képviselőknek is be kell tartaniuk – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Danks Emese. A kormányszóvivő azt is hangsúlyozta, minden, a rendőrség jogszerű intézkedésével szemben történő fellépés jogszerűtlen. Hozzátette: a rendőrség jogszerűen fog eljárni, és megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az SZDSZ képviselője, Gusztos Péter politikai majomparádénak nevezte, hogy a Fidesz képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont péntek délelőtt. Az SZDSZ képviselője elmondta: a legnagyobb ellenzéki párt képviselői visszaéltek mentelmi jogukkal.

11.38

Körübelül száz ember gyűlt már össze a Kossuth téren, tudósítónk szerint békések. "Gyurcsány-kormány börtönbe", "A Kossuth tér visszatér" szlogeneket skandálnak. A tüntetők hangadói köszönetüket fejezték ki a fideszes képviselőknek, és nemzeti kormány felállítását követelik.

11.36

Az MSZP szerint nem hőstett, hanem provokáció az, hogy a Fidesz képviselői el kezdték bontani a Kossuth Lajos teret övező kordont. A szocialista párt szóvivője, Nyakó István az MTI-vel közölte: a Fidesz nem a kormánnyal, nem is a rendőrséggel, hanem Magyarország jogrendjével szállt szembe.

11.28

Rohamsisakos rendőrök falként felsorakozva állják körbe a Kossuth teret. A rendőrsorfal miatt az újságírók egy része a téren belül rekedt, de a redőrök senkit se engednek se be, se ki.

11.18

A fideszes képviselők visszametek a Parlament épületébe, ahol folytatják a frakcióülést.

11.15

Teherautókkal érkeznek a helyszínre a rendőrök.

11.10

Tíz, árpádsávos zászlót lengető tüntető érkezett a térre. A rendőrök körbeállják a Kossuth teret, miközben a fideszes politikusok a tér közepére hordták a lebontott kordonokat.

A frakcióülés közben bontottak

A fideszes parlamenti és EP-képviselők, akik délelőtt 10 órakor a Parlament Felsőházi termében gyűltek össze, levonultak a Kossuth-szoborhoz, ahol Szájer József EP-képviselő bejelentette, hogy polgári engedetlenségi akció keretében lebontják a Kossuth Lajos teret övező kordont és kerítést.

Ezt követően a képviselők - köztük Orbán Viktor - megfelelő szerszámokkal felszerelkezve, kisebb csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. Ha holnapra újból felállítják a kordonokat, a Fidesz ismét elbontja - ismertették a képviselők álláspontjukat.

Szájer József a FigyelőNetnek elmondta azért bonották le a kordont, mert azt szerintük alkotmányellenesen állították fel, és tartják ott már száz napja. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy Nyugat-Európában ilyen eszközökkel korlátoznák a gyülekezési jogot" - tette hozzá a képviselő.

Szájer József szerint egyébként ezzel a lépéssel nem indítanak el zavargásokat, mint mondta, "a Kossuth téren szeptemberben is civilizált módon zajlottak a kormányellenes tüntetések". A fideszes képviselő a FigyelőNetnek nem árulta el azt, hogy mikor döntöttek a kordon lebontása mellett. "Ez maradjon a Fidesz szakmai titka" - mondta az EP-képviselő.

A téren szolgálatot teljesítő rendőrök nem avatkoztak közbe, meglepődve nézték a kerítést bontó képviselőket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs részlege lapunkkal azt közölte, hogy egyelőre a helyszínen tájékozódnak az eseményekről és később döntenek arról, miként reagáljanak a rendőrök.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kordonbontás
  2007-02-02 13:25:07, péntek
 
  http://fidesz.gportal.hu -Gyorshír

*Gyorshír: Polgári engedetlenségi mozgalmat
hirdetett a Fidesz-Orbán Viktor is részt vett a
Kossuth-téri kordonok bontásában

Fideszes képviselők polgári engedetlenségi
mozgalom keretében lebontották a Kossuth teret
övező kordonokat. Az akció előtt beszédet mondó
Szájer József európai parlamenti képviselő
lapunknak elmondta: nem tart újabb zavargásoktól.
A Fideszes képviselők - köztük Orbán Viktor -
megfelelő szerszámokkal felszerelkezve, kisebb
csoportokban nekiláttak a kordon bontásának. Ha
holnapra újból felállítják a kordonokat, a Fidesz
ismét elbontja - ismertették a képviselők
álláspontjukat.

*Orbán: "Vállaljuk, amit tettünk, nem hivatkozunk
a mentelmi jogunkra"

A demokrácia védelméből mutattak Orbán Viktor
pártelnök szerint a fideszes képviselők példát,
amikor pénteken polgári engedetlenségi akciót
hirdetve elbontották a Kossuth Lajos teret övező
kordont. "Vártunk, türelmesek voltunk, de
mindennek van határa. Elérkezett az a pont,
amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát
kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta a
téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint
szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra
kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az
alkotmányos rendet és a demokráciát.

http://fidesz.gportal.hu -Gyorshír


Nemzeti egység listája-a tenni akaró
magyarok közössége... Hajrá magyarok!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2007.01 2007. Február 2007.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 193 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 713
  • e Hét: 4241
  • e Hónap: 12845
  • e Év: 48786
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.