Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Kis őzi és kis róka :-)
  2012-11-17 18:21:54, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kis zsiráf és a mamája
  2012-11-17 18:18:10, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kisvidrák
  2012-11-17 18:16:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Víz- az elixír
  2012-11-17 18:14:27, szombat
 
 


A víz életelixír az egészség, a vitalitás és a jó közérzet számára. Naponta legalább 1,5 liter folyadékot kellene magunkhoz vennünk csak az ivással. A víz a legsemlegesebb és kalóriában legszegényebb ital, és ezért a folyadékszükséglet fedezésére különösen ajánlott.

Mire kell figyelni az ivóvíz ásványianyag-tartalmánál?
Az ivóvizünk sok ásványi anyagból áll. Az egyes vízfajták és vízmárkák között erős különbségek vannak az ásványi anyagok mennyiségi tartalmát illetően.

A múltban sok vita folyt az ivóvízben szükséges ásványianyag-tartalomról. A sokéves vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a szervezet ellátását ásványi anyagokkal túlnyomórészt a szilárd táplálékok vették át, amennyiben kiegyensúlyozottan táplálkozunk.

Az ivóvíz ellenben a folyadékellátás funkcióját veszi át, és az ásványianyag-ellátásban csupán támogató szerepe van.
Amikor nyáron vagy sportolás közben sokat izzadunk, a víz mellett néhány ásványi anyagot is kiválasztunk. Hogy az ásványianyag-veszteséget gyorsan ellensúlyozzuk, ajánlatos egy pillantást vetni a víz ásványianyag-tartalmára.

Különösen fontos a kalcium, a magnézium és a fluorid magas aránya. Ezek az ásványok főleg a mészkőhegységekből származó vízfajtákban fordulnak elő nagyobb mennyiségben. Egy kis útmutató a megfelelő ásványi anyagok napi szükségletéről:

kalcium: 1000 mg,
magnézium: 300-350 mg,
fluorid: 3-4 mg.

A víz nátriumtartalma ne legyen csökkentett. A nátriumszegény víz inkább kontraproduktív, mivel a nátriumot konyhasó (nátrium-klorid) formájában izzadáskor kiválasztjuk, és ennek megfelelően az ivással ismét magunkhoz kellene venni.
A korábbi feltételezést, miszerint a normál vagy magas nátriumtartalmú víz növeli a vérnyomást, nem tudták megerősíteni.

Az ásványi anyagokkal való hiányos ellátás teljesítményromláshoz és izomgörcsökhöz vezet.
Hosszabb sportos aktivitásnál vagy különösen meleg, nyári napokon figyeljünk oda a vizünk ásványi anyagaira.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kistigris etetés :-)
  2012-11-17 17:16:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kispandamaci gyakorol
  2012-11-17 17:14:54, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Kisnyuszi
  2012-11-17 17:01:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Az elválasztás ( KGGYN) (szakanyag)
  2012-11-17 15:15:39, szombat
 
 



Amikor eljön az elválasztás ideje:
A szoptatás időszakában különös közelség alakul ki a baba és az anya között, ami mindkettőjüknek jót tesz. Valamikor azonban elérkezik annak az ideje is, hogy elkezdjük az elválasztást. Türelemmel, szeretettel és a következő tanácsokkal megbirkózunk az elválasztás szakaszával is.

Az elválasztással különleges időszak veszi kezdetét mind a baba, mind az anya számára. Sok nőnek nehezére esik a szoptatás adta intimitásról lemondani, és szoptatni szeretnének, ameddig csak lehet.
Mások az elválasztást felszabadítónak érzik, és inkább ma, mint holnap szeretnék elkezdeni. Helyes szoptatási időtartam nem létezik. A szakemberek 6-24 hónapos kor közötti időt javasolnak.

Az elválasztásnak több módja is létezik. Például minden második napon helyettesítünk egy szoptatást pépes étkezéssel, és közben megfigyeljük, a baba hogyan fogadja az új ételt, és a mellünk hogyan szokik hozzá a kisebb mennyiségekhez.

Egy másik módszer, hogy először lerövidítünk egy szoptatást, és csak kis mennyiségű pürét adunk a babának. Először azonban mindig a mellet kínáljuk neki.

Mindegyik módszerre érvényes: adjunk magunknak elegendő időt, ne siettessünk semmit. Sok anya kellemesnek érzi, ha hosszabb ideig, pl. este lefekvés előtt még szoptat, hogy a babát gyorsabban megnyugtassa, napközben pedig hozzátáplál. Amikor az elválasztás valamelyik módszere mellett döntünk, a babára és magunkra gondoljunk, ne pedig arra, mások mit tartanak helyesnek.

Az elválasztás helyes időpontjának megválasztása során figyeljünk a saját megérzéseinkre és a baba szükségleteire. Ha úgy érezzük, hogy a baba csupán szoptatással már nem lakik jól, vagy más okokból elválasztani szeretnénk, elkezdhetjük.

A bébiétel vagy friss hozzávalók vásárlásánál válasszunk mindig biotermékeket.

Lépésről lépésre haladjunk az elválasztással. Figyeljük közben, hogyan viseli a baba az új ízeket, és hogyan csökken lassan a tejmennyiség. A bébiételt biozöldségekből és gyümölcsökből magunk is gyorsan elkészíthetjük.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Biotin – a szépségvitamin:
  2012-11-17 12:17:10, szombat
 
  Az ápolt bőr, haj és köröm a névjegykártyáink. Ha ezekkel nem stimmel valami, az első pillantásra látszik rajtunk. A törékeny köröm, töredezett haj és tisztátalan bőr oka gyakran biotinhiány.

A szépség belülről fakad
A biotinhiány okai a kiegyensúlyozatlan táplálkozás és diéták mellett a stressz, magas alkohol- és nikotinfogyasztás, tartós hasmenés vagy antibiotikumok szedése lehet.

A terhes és szoptató kismamáknak, időseknek és sportolóknak ráadásul magasabb a biotinszükséglete. A magas dózisú biotintablettáktól a bőr, a haj és a köröm keratinszerkezete jelentősen és tartósan javítható.

A látható sikerhez azonban némi időre van szükség. Mivel a haj és a köröm közismerten csak lassan növekszik, a fokozott biotinfogyasztás hatása csak mintegy 2-3 hónap után válik észrevehetővé. A türelemnek azonban meglesz a jutalma - erős körmök, szép bőr és egészséges, fénylő haj formájában.

Mit tegyünk hajhullásnál?
A hajhullás is visszavezethető a biotin - azaz a H-vitamin - hiányára, mert az nemcsak a haj minőségét és ellenálló-képességét javítja, hanem az anyagcsere aktiválásával elősegíti a hajnövekedést és a rugalmasságot. A hajgyökerek vérellátása és tápanyag-ellátása javul.
A biotin kémiai jellemzői
A biotin biokémiailag aktív molekulaszerkezete vízben oldódó, továbbá hőálló, azonban UV-fényre érzékeny. A lúgos vagy savas sejtkörnyezet (túlsavasodás) a biotinra erősen inaktiváló és romboló hatással van. Más celluláris oxidációs folyamatoknak, mint a szabadgyök-molekuláknak is alapvetően destruktív hatásuk van erre a vitaminra.

Anyagcsere-funkciók
A biotin egy alapvető kulcsfontosságú enzim számos sejtkatalitikus folyamatban. A szervezet túlnyomórészt proteinhez kötve veszi fel, de szabad formában is metabolizálható.
A felszívódás mechanizmusa a proximális vékonybélben történik. A biotin majdnem minden szövetrészben megtalálható, és fiziológiailag intakt körülmények között a következő szervekben tárolódik:
máj,
tüdő,
vese,
vázizomzat,
mellékvese,
agy,
hasnyálmirigy.
Jelenleg egyre többen szenvednek a sav-bázis egyensúly zavarában, és ezzel a szervezet túlsavasodásában.

További terhelési faktor az úgynevezett oxidatív stressz, amely ugyancsak a helytelen táplálkozás miatt vagy a már meglévő alapbetegségek (pl. cukorbetegség, elhízás) miatt alakul ki. Ebből a szemszögből nézve sok esetben kiindulhatunk egy látens biotinhiányból.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Levendula
  2012-11-17 10:35:37, szombat
 
 


A levendula különböző alkalmazási formái:
Gyógyászati célra a virágba borulás előtt nem sokkal begyűjtött virágokat és az ebből nyert illóolajat alkalmazzák.

A levendulát különböző gyógyhatású szerekben találjuk meg. A levendulát belsőleg és külsőleg egyaránt felhasználhatjuk.

Belsőleges alkalmazás
Belsőleg teaként, egykomponensű és komplex homeopátiás szerként, cseppek, tinktúrák vagy bor összetevőjeként kínálják. A levendulát azonban használhatjuk egy jó ételbe is aromás fűszernövényként a mindennapos stressz után.

Külsőleges alkalmazás
A külsőleges alkalmazásnak (pl. fürdőként, masszázsolajként, illatpárnaként vagy parfümként) pozitív hatása van a pszichére és a szervezetre. Nagy szerepet játszik a levendulaolaj az aromaterápiában. Külsőleg fürdőként használva a levendulavirág alkalmas az idegi alapú keringési zavarok kezelésére. A levendulavirág-tartalmú híg kenőcs fájdalomcsillapító hatású reumatikus panaszoknál. Ezt a hatást azonban még nem bizonyították egyértelműen. A levendulaolajat a kozmetikai és parfümiparban is felhasználják.

Fűszer a konyhában és a ruhásszekrényben
A levendula konyhai fűszerként is alkalmazásra kerül, pl. állandó összetevője a provence-i fűszerkeveréknek. A levendulát különleges mediterrán fűszerként szívesen használják pikáns, de édes ételek elkészítésénél is.

Az adagolásnál mindenesetre legyünk óvatosak, a levendula eléggé domináns tud lenni. És még egy tipp a nagyitól - a ruhák közé helyezett kis levendulapárnák megvédenek a molyoktól.

A levendula különböző alkalmazási formái:
Tea
1-2 teáskanál levendulavirágot mintegy 150 ml forró vízzel leöntünk, 10 perc múlva leszűrjük. Naponta többször isszuk. A tea különösen alkalmas arra, hogy segítsen elaludni. Ehhez lefekvés előtt igyunk egy csésze frissen készült teát.

Levendulaolaj
1-4 cseppet (ez kb. 20-80 mg) egy kockacukorra csepegtetünk, és egyszeri adagként beszedjük.

Fürdőterápia
20-100 gramm levendulavirágot 2 liter vízzel felforralunk, 10 perc múlva leszűrjük. A koncentrátumot 20 liter vízhez adjuk.

Forrás Impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2511
  • e Hét: 19178
  • e Hónap: 50664
  • e Év: 255365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.