Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/79 oldal   Bejegyzések száma: 786 
Marhaszelet barnamártással
  2021-11-30 19:18:36, kedd
 
  HOZZÁVALÓK
60dkg marhahús
1db sárgarépa
1db fehérrépa
1fej vöröshagyma
0.5db zellergumó
3ek paradicsompüré
2gerezd fokhagyma
5ek liszt
3ek cukor

bors
1mk kakukkfű
5szem borókabogyó
1db szerecsendió virág
10szem koriandermag

ELKÉSZÍTÉS
Minden zöldséget megpucolunk, majd rusztikus, nagy darabokra vágjuk.
A marhafartövet, vagy a marhanyakat sózzuk és borsozzuk, majd egy fazékban vajon aranybarnára pirítjuk. Ha ezzel elkészültünk, kivesszük a húst.
A barna vajon karamellizálunk a cukrot, majd hozzáadjuk az összes zöldséget, fűszert és a paradicsom pürét, majd közepes lángon barnára pirítjuk az egészet.
Beletesszük a marhát, felöntjük a borral és annyi vizzel, hogy ellepje, majd kicsit megsózzuk és fedő alatt lassan pároljuk puhulásig kb 3-4 órát.
Ameddig fő, a lisztet belszórjuk egy tepsibe és 200 fokon 8-10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
Ha a marha megpuhult, kivesszük, a levét átszűrjük és a barna lisztet a tején úszó zsiradékra szórjuk, majd sűrűre főzzük.




Jó étvágyat kívánok!
 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
ALKOHOL MENTESEKNEK: -Mézes-narancsos puncs
  2021-11-20 11:44:14, szombat
 
 

ALKOHOL MENTESEKNEK: Mézes-narancsos puncs

Hozzávalók:
0,8 liter almalé
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
4 filter narancstea
3 teáskanál méz
3 karika citrom

Elkészítés:
A tea filtereket leöntjük liter forró, lobogó vízzel, 5 percig ázni hagyjuk, majd kivesszük a filtereket. Az almalét felforrósítjuk, majd a citrom- és narancslével együtt a teához öntjük. Mézzel édesítjük. A citromkarika a díszítésre szolgálhat.


ALKOHOL KEDVELŐKNEK - Vörösboros puncs

Hozzávalók:
0,75 liter vörösbor
1 dl szederszörp
2 cl rum
1 citrom
15 dkg kandiscukor
1 szem szegfűszeg
1 darabka fahéj
1 teáskanál forralt borhoz vagy mézeskalácshoz való fűszerkeverék

Elkészítés:
A citromot vékonyan meghámozzuk, és kipréseljük a levét. A bort a rummal és a szederszörppel összekeverjük, felforrósítjuk, de nem forraljuk! Ehhez adjuk a kandiscukrot, a fűszereket, a citrom levét és héját, majd az egészet addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne. A puncsot citromgerezdekkel díszíthetjük.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
GYÖMBÉRLEKVÁR gyömbérlekvár
  2021-11-05 19:24:41, péntek
 
  GYÖMBÉRLEKVÁR

gyömbérlekvár
Hozzávalók darabhoz:
3 darab gyömbér (friss)1 liter víz30 dkg cukor3 tk agaragar1 darab citrom
Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
A gyömbért hámozzuk meg és szeleteljük fel.

A befőttesüvegeket sterilizáljuk.

Öntsük egy lábosba a vizet, adjuk hozzá a gyömbért és a cukrot. Közepes hőfokon főzzük 35-40 percig. Vegyük le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyük bele az agaragart, nyomjuk bele a citrom levét, és főzzük 10 percig. Ha keletkezett a tetején hab, azt szedjük le róla.

Még forrón kanalazzuk 250 milliliteres befőttesüvegekbe, zárjuk le őket, és állítsuk fejre. Hagyjuk magától kihűlni. A dzsem az üvegekben fog besűrűsödni.

 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Birsalmakompót
  2021-11-02 08:45:52, kedd
 
 

BIRSALMAKOMPÓT TARTÓSÍTÓSZER-MENTESEN
Hozzávalók:

3 dl víz
1 db citrom
3 db birsalma
1 db fahéjrúd
1 db csillagánizs
3 szem kardamom
1 tk őrölt gyömbér
3 ek méz


Elkészítése:

1. A birsalmakompót elkészítéséhez 2 dl vízbe belefacsarjuk egy fél citrom levét.
Meghámozzuk a birsalmát, felnegyedeljük és kivágjuk a magházát, majd megint kettévágjuk az almaszeleteket.

2. 1 dl vízbe beletesszük a fűszereket és a mézet és felforraljuk, majd hozzáadjuk a birs darabokat és fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

3. Az elkészült kompótot tiszta és cseppmentesre törölt befőttes üvegbe tesszük, belefacsarjuk a maradék citrom levét, és szükség esetén pótoljuk vízzel, mert fontos, hogy a folyadék ellepje a birsalmákat.

4. Az üveget ezután egy nagy lábasba tessük, és körbeöntjük vízzel a befőttes üveg 3/4-éig.

5. Felforraljuk, majd kivesszük a kompóttal telt üveget, rátesszük a celofánt és a kupakot, majd pokrócba csavarva hagyjuk kihűlni fejjel lefelé.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Igazi szabolcsi töltött káposzta recept
  2021-10-22 07:56:19, péntek
 
  Igazi szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:

2 kisebb fej édes káposzta
fél kg darálthús
fél kg kukoricadara
1 db zöldpaprika
2 fej hagyma
őrölt pirospaprika

Paradicsom nélkül elképzelhetetlen.

Elkészítés:

Főzd meg sós vízben a káposztákat, majd szedd őket leveleikre. Vágd ki a vastag ereket, a túl nagy leveleket vágd ketté.
Vágd apróra a két fej vöröshagymát, add hozzá a kicsumázott zöldpaprikát. Olajon pirítsd meg őket, majd tedd rá az őrölt pirospaprikát, és adj hozzá egy kevés vizet.
Futtasd meg a hagymával a darált húst, sózd meg ízlés szerint, és adj hozzá egy kevés magyaros fűszerkeveréket.
A kukoricadarát mosd át többször, majd keverd össze a hússal, és fűszerezd még, ha úgy érzed. Bőven tegyél alá olajat vagy zsírt, miközben összefőzöd, mert nem jó, ha száraz a töltelék!
Tekerd a káposztalevelekbe a kész tölteléket, majd sorakoztasd őket egy cserépedénybe, aminek az aljába füstölt tarját tettél. Önts fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és főzd negyven percig.
Mielőtt teljesen megfőne, öntsd le róla a levet, és önts helyette paradicsomlevet az edénybe. Főzd további 15 percig, majd tálalhatod is.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Grízes mézes HOZZÁVALÓK: 50 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor,
  2021-10-20 08:26:25, szerda
 
 



Grízes mézes

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
15 dkg kristálycukor,
7 dkg sertészsír,
1 tojás,
5 evőkanál méz,
2 teáskanál szódabikarbóna,
tej.
A krémhez:
10 evőkanál búzadara,
1 liter tej,
1 evőkanál cukor,
25 dkg vaj,
25 dkg porcukor,
fél liter baracklekvár.
A csoki mázhoz
3 evőkanál étolaj,
12 dkg étcsokoládé.
Elkészítés
A lisztet a kristálycukorral, és a zsírral összemorzsoljuk. Beletesszük a tojást, a mézet, a szódaport, és kevés tejjel összeállítjuk a tésztát. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, összegyúrjuk, és négy cipóra osztjuk.
Ezeket kinyújtjuk, közben liszttel szórjuk, mert a mézes tészta ragad. Tepsi hátoldalára borítjuk, ott még megfelelő nagyságúra igazgatjuk.
A tepsit nem kell megzsírozni. Sütőben pár perc alatt szép aranyló színűre sütjük mind a négy lapot. Sütőpapírra borítva kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet. A búzadarát a tejjel, és a cukorral sűrűre főzzük, és kihűtjük.
A puha vajat a porcukorral selymesre keverjük, majd a kihűlt darás masszához adjuk.
Az alsó mézes lapot megkenjük a krém felével. Ráhelyezzük a másodikat, erre tesszük a lekvárt, majd újabb lap következik. Bekenjük a krém másik felével, és lezárjuk az utolsó lappal. Az olajat és a csokoládét enyhe tűzön összeolvasztjuk, és a süteményre kenjük.
Szeletelés előtt 12 órát pihennie kell a tésztának, addigra átgyengül, és könnyen vágható lesz
Marika Olah receptje!


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Reszelt almás
  2021-10-13 20:13:56, szerda
 
 

Hozzávalók:
170 g liszt,
1 evőkanál cukor,
1/2 kiskanál só,
1 tasak sütőpor,
1/2 kiskanál fahéj,
1/4 kiskanál szerecsendió,
1 db tojás,
2 evőkanál olaj,
240 ml tej,
1 nagy alma lereszelve.
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a felvert tojást és a tejet, kavarjuk jól össze. Adjuk hozzá a reszelt almát és még egyszer kavarjuk át. Forrósítsunk fel egy kevés olajat egy serpenyőben és tegyünk egy merőkanállal a palacsintatésztából bele sülni (vigyázzunk ne tegyünk túl nagy adagot a serpenyőbe, hogy ne ragadjon oda). Ha megsült vegyük ki és tegyük egy tányérra (a tányérra tegyünk egy szalvétát, hogy felszívja az olajat). Tálaláskor megszórhatjuk fahéjjal és porcukorral. Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Gombás marhahúsos
  2021-10-12 17:52:00, kedd
 
  60dkg marhacomb
20dkg gyöngyhagyma
2db sárgarépa
5szelet szalonna
2ek olaj
1doboz paradicsomkonzerv
2dl húsleves-alaplé
frissen őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS
Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a szalonnát, majd félre tesszük egy papírtörlőre. A gombát és a répát megtisztítjuk, és feldaraboljuk, a gyöngyhagymát meghámozzuk. A marhahúsról eltávolítjuk az esetleges inakat, megmossuk, szárazra töröljük, majd felkockázzuk.
Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk rajta a felcsíkozott húst. Megpároljuk, majd kivesszük és melegen tartjuk. A hagymát és a gombakockákat a visszamaradt zsiradékhoz adjuk, és kissé lepirítjuk. Belekeverjük a pürét, majd hozzáforgatjuk a répát, és felöntjük az alaplével.
Ha felforrt, sózzuk és borsozzuk a ragut. Addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Visszatesszük a húsdarabokat, és összefőzzük. Tálalás előtt megszórjuk a szalonnadarabokkal.


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Fügebor friss fügéből - Erdélyi recept Hozzávalók: 1 kg füge
  2021-10-03 09:18:29, vasárnap
 
 

Fügebor friss fügéből - Erdélyi recept

Hozzávalók:
1 kg füge (friss)
3 dkg élesztő
3 dkg borkő
10.5 liter víz
3 kg cukor
Elkészítés:
Egy kiló fügét felvágunk, nagy uborkás üvegbe tesszük. Egy dkg élesztőt 1 dkg borkövet teszünk rá. Három és fél liter vízből 1 kg cukorból szirupot főzünk, és hidegen öntjük a fügére. Két hétig állni hagyjuk a pincében, aztán leöntjük és a fügére (fügeágy) ismét 1 dkg élesztő 1 dkg borkő és hideg szirup kerül. Ezt is két hétig hagyjuk rajta. Ha leszűrtük, ugyanezt az eljárást harmadszor is megismételjük, de ezt már három hétig hagyjuk állni. A három szüretet összeöntjük, s üvegekbe töltjük. Mindjárt is élvezhető, de évtizedekig is eltartható


 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Birsalmasajt hozzávalói 1,5 kg birsalma 1 citrom leve ...
  2021-09-08 07:22:13, szerda
 
 



Birsalmasajt hozzávalói

1,5 kg birsalma
1 citrom leve
1 kg cukor
szegfűszeg
őrölt fahéj


Birsalmasajt elkészítése

az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
lecsepegtetem a gyümölcsöket,
botmixerrel alaposan pépesítem,
egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
és 1 kg kristálycukrot,
újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, “bőrösödik",
ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
sütőpapírral letakarva tárolom,
nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!



A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
     3/79 oldal   Bejegyzések száma: 786 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 424 db bejegyzés
e év: 3500 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4545
  • e Hét: 33745
  • e Hónap: 73357
  • e Év: 302294
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.