Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Korfu a smaragdsziget
  2011-06-08 18:15:14, szerda
 
 



Korfut a legtöbb turista úgy hívja a smaragd sziget, hiszen páratlan növényvilága miatt az egyik legzöldebb és legszebb sziget is. Látogassunk el erre a gyönyörű nyaralóhelyre, ahol a tengerkékje és a növények smaragdzöld színe vár minket.

Korfu az egyik legnépszerűbb nyaralóhely a görög szigetek közül. A lakosok itt főként a turizmusból élnek, ezért igen kedvesek, de ugyanakkor kissé távolság tartók is a turistákkal. A lakosság igen változatos, hiszen régen megfordultak itt Rómaiak, Normandok, Franciák, és angolok is. Mégis mára a szigetnek kialakult a saját világa, és hagyományai.

Ha úgy döntünk, hogy Korfura megyünk vakációzni, készüljünk fel egy felejthetetlen élményre és páratlan látnivalóra. Találunk itt éjszakai szórakozóhelyeket, csúszdaparkot, gyönyörű lagúnákat, és homokos tengerpartokat. Aki szeret túrázni, vagy kirándulni, annak lehetősége van autót bérelni, és akár 2-3 nap alatt bejárhatja az egész szigetet. De aki repülővel érkezik erre csodálatos szigetre, annak sem kell lemondani a felfedezés öröméről, hiszen a helyi buszjáratokkal, könnyen közlekedhetünk a sziget belsejében. A lényeg, hogy amíg ott tartózkodunk, vegyünk példát a helyeikről, lazítsunk és élvezzük a táj szépségét, és a mediterrán klíma hatását. Korfu a jón tenger legészakabb részén található, és Görögország legnyugatibb szigete.





Hosszúsága 58 km, szélessége. 4-27 km között változik. Területe 592 négyzetkilométer. Korfun találhatunk hegységeket, a középső részen völgyeket, és végül délen síkságot. Itt szinte mindenki megtalálja a kedvére való vidéket, aki sportolni, vagy túrázni szeretne, annak felfedezni való akad bőven, aki pedig csak pihenni jön el ide, a homokos tengerpart kínál páratlan élményt.

A sziget csapadékos klímája miatt az egyik legzöldebb sziget, ezért is hívják sokszor smaragd szigetnek. Megtalálhatók itt az olíva ültetvények, és tavasszal az egész sziget virágba borul. Összesen 200 km tengerpart várja az ide látogató turistákat, találhatunk itt sziklás, köves partszakaszt is, de van homokos rész is bőven. Az élővilág is egyedülálló, több védett faj is menedékre lelt már itt.





Megtalálható itt a ritka barátfóka, vagy a cserepes teknős is. Kirándulásunkkor találkozhatunk mezei nyúllal, gyíkokkal, kígyókkal, sőt még sakállal is. A madárvilág is gazdag, itt él többek között a dögkeselyű, de van itt sólyom, héja, denevér, és gébics is. Növényei között megtalálható a ciprus, nagyon sok olajfát láthatunk, de van tölgy vagy Szent János kenyérfa is.

Nyaralásunk során érdemes a helyi konyha remekeit is megkóstolni. Korfu gasztronómiájára nem csak a többi görög sziget van hatással, hanem a régi látogatók is hagytak nyomott, így az ételek ízeiben felfedezhetjük a francia, az Angol és az Olasz íz világot is. Vannak olyan alapanyagok, amelyekkel többször is találkozhatunk az éttermekben ilyen pl. a bárány, a padlizsán, és a cukkini is. Fűszerek közül a legismertebb a babérlevél, a bazsalikom, a fenyőmag, a rozmaring, szegfűszeg, római kömény, a fahéj, és a zsálya.





A szieszta itt, mint sok mediterrán országban dél körül kezdődik, ekkor a boltok többsége bezárt, és a legtöbben haza indulnak, hogy az ebédet családjukkal töltsék. Az ebéd sokszor a fetasajt, bor, és borjúhús. A korfui ételek nagyon finomak, fűszeresek, és zamatosak. Az ételhez bőven használnak olívaolajat, citromot, fokhagymát, sajtot. Aki szereti a mediterrán salátákat, mint pl. a tzatzikit, itt biztos, hogy kedvére csemegézhet belőle. Az Olíva olaj szinte a sziget egyik jelképe lett. Az Olíva olaj nem csak finom, de nagyon egészséges is, épp ezért szinte mindenhez felhasználják, sültekhez, salátákhoz, főzéshez és sütéshez is.

A görögök kedvenc itala a ouzó. Ez a finom ánizsos ital, elsőre kissé szokatlan, főleg annak, aki még nem kóstolta. Ha kicsit félünk megkóstolni, vagy túl erősnek találjuk, az ízét engedjük fel egy kis vízzel és máris lágyabb és kellemesebb lesz. A másik jellegzetes ital a bor, amit szinte mindenhol megtalálunk, éttermekben, kis kocsmákban, de akár házaknál is kaphatunk kóstolót.

Korfu a gyermekes családok részére is kiváló nyaralóhely, hiszen a homokos tengerparton kisgyermekkel is nyugodtan pihenhetünk. A víz kristálytiszta, és a legtöbb szálloda és étterem fel van készülve a kisgyermekes családokra is.





Üzletembereknek az egyik szívfájdalma hogy az internet nem túl elterjedt a szigeten, csak néhány kisebb internet kávézóban van lehetőség rácsatlakozni a világhálóra, de aki erre a csodálatos szigetre megy, az ne a munkával foglalkozzon, hanem élvezze a lenyűgöző környezetet, és a páratlan klímát.

Szerencsére az élet még nekünk, Magyaroknak sem túl drága Korfun, az élelmiszerek, a szállás a járművek bérlése is jutányos áron kapható más mediterrán nyaralóhelyekhez képest. Napi költségre átlag 40 eurót számoljunk, beleértve a szállást és az étkezést is. Ha egy nívósabb jobb szállást, és néhány elegáns éttermet választunk akár napi 80-100 euróra is számíthatunk.





A szigeten igen jól lehet a helyi buszjáratokkal közlekedni, de ha autóval szeretnénk bebarangolni a környéket, akkor szükségünk, lesz érvényes forgalmira, zöldkártyára, és nemzetközi jogosítványra is. Bár az utóbbi időben elfogadják a Magyar jogosítványt is, de halottunk kivételről. A mi szokásunkkal ellentétben, ha valakit át szeretnénk engedni az úton, ne villantsunk a lámpával neki, mert ez helyi nyelven annyit tesz ,,takarodj az útból".

Mivel mediterrán országról van, szó az itteniek vérmérséklete sem különbözik a többi ország lakóitól, ezért legyünk nagyon figyelmesek a gyalogosokkal szemben, akik szinte bárhol felbukkanhatnak, inkább engedjünk át mindenkit, és tartsuk be a helyi szabályokat. A sebességkorlátok: Autópályán:120 km/óra, ország úton: 100 km/óra, lakott területen: 50 km/óra a megengedett. Benzinkútból van bőven a szigeten, de ezek vasárnap és ünnepnap zárva vannak, ellenben az itthon megszokott nyitva tartással szemben.





De autó helyett akár motorral vagy biciklivel is tehetünk felfedező túrát, vagy aki a sportot kedveli, itt van lehetőség rá bőven. Rengetek, sportág közül választhatunk, kipróbálhatjuk a búvárkodást, a tengeri horgászatot, a lovaglást, szintén a tengerparton, a golfot, a túrázást, és más Vízi sportokat is.

Igen széles kínálatot találunk a hajókázásból is, szinte minden kikötőben találunk kisebb nagyobb hajókat, amelyek elviszik a turistákat a legszebb és legeldugottabb kis lagúnákba, vagy csöndes szigetekre. Egy ilyen hajókirándulást már 20-30 euro/fő áron is kaphatunk, ahol az ár magában foglalja a hajón feltálalt ebédet is. A hajók nagysága a kis négyszemélyestől akár a 100 személyesig is terjedhet, nagyobb baráti társaságok egy egész hajót is kibérelhetnek. A Kalypso nevű hajó attól különleges, hogy a hajó alja tiszta üveg, így közelről figyelhetjük meg a tenger élővilágát. A hajó a nyári főszezonban a fővárosból a régi kikötőből szokott indulni, óránként.





Tehát Korfu egy igen jó választás azoknak, akik egy gyönyörű mediterrán napsütötte szigeten szeretne nyaralni, ahol mindig süt nap, és a tengervize ragyogó kék, és ahol a turistákat szívélyesen és sok szeretettel fogadják a helyiek. Mert ez Korfu.

Valóban igaz, hogy a sós tengeri levegője gyógyító hatású!





Korfu, a görög Rio

Harminc fok felett a városnézős nyaralás nem élmény, mi inkább a korfui pancsolást választottuk. Nem drága, nincs messze és úgy érezhetjük magunkat, mint Rióban.

Bár Korfu kevésbé számít trendi helynek, mint egy kötőjeles nevű thaiföldi pálmaliget, csodás strandok, mesés panorámák, finom ételek és kedves emberek várják itt is a látogatót, barátságok árak mellett. A strandokat ráadásul épp olyan cukorsüveg alakú hegyek veszik körül, mint amilyenek a Riói Copaca banát szegélyezik. Árak, tippek, beszámoló a legzöldebb görög szigetről.




 
 
0 komment , kategória:  Tájképek  
A trigliceridek
  2011-06-08 18:03:53, szerda
 
  A koleszterol és a trigliceridek csökkentése

Magas a koleszterol és a triglicerid szintje a vérben? Alattomos bajról van szó, amely lassan fejlődik ki. A trigliceridek és a koleszterol azok a zsírok, melyek az artériákra lerakódva megkeményítik azokat, és elzáródást okozhatnak. Ilyenkor fennáll a vérkeringési probléma, az infarktus illetve az agyvérzés veszélye is. A trigliceridek az energiaellátás céljából felhalmozott zsírok, a cukor és az alkohol átalakításából származnak. A koleszterol a sejthártya számára hasznos. Megemelkedett szintje több okra vezethető vissza: túl sok szívódik fel belőle, túl sok képződik belőle vagy genetikai hiba miatt elégtelen annak az enzimnek a képződése, amely megtisztítja a vért a koleszterol feleslegtől. Ezért bizonyos esetekben a helyes diéta segíthet az állapot javításán. Más esetekben viszont az étrendi megszorítások nem elegendők, és az orvos gyógyszereket ír fel. Akárhogyan is, hosszabb távon egy megfelelő táplálkozási program elkerülhetetlen. Alapvető célja a koleszterol bevitel korlátozása. Ez a diétás program törekszik még a súlytöbblet megszüntetésére, mert a túlsúlyosság minden esetben árt az ilyen állapotnak.

A helyes diéta elvei

Először is ügyelni kell a látható zsírok mennyiségére, főzéskor, sütéskor, ízesítéskor (a sertészsír, vaj, margarin használatára), de a rejtett zsiradékokra is, melyek a húsban, a halban, a sajtban és főképp a konzervekben vagy a fagyasztott ételekben vannak jelen. Ideális a szárnyasok, a sovány sonka és bizonyos halak fogyasztása. Abszolút mértékben előnyben kell részesíteni azokat a táplálékokat, melyek elősegítik a megfelelő koleszterol szint fenntartását és ezáltal védik az artériákat (csak növényi olajjal szabad főzni). A keményítőtartalmú táplálékok, a szárított és friss zöldségek, gyümölcsök értékesek a bennük lévő rostanyag miatt, mely csökkenti a zsírfelszívódást. Egyébként - különösen, ha valaki túlsúlyos - a gyors lebontású cukrokat, édességeket, süteményeket és főként az alkoholt lehetőség szerint szinte mellőzni kell. Hiszen az izmok által fel nem használt cukrot a szervezet háj formájában automatikusan elraktározza.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
Lapos has
  2011-06-08 13:46:22, szerda
 
  Ha nem vagy a drasztikus fogyókúrák híve, mégis szeretnél a lenge nyári ruhákban karcsúbbnak tűnni, érdemes odafigyelned az emésztésedre!

Tudtad, hogy a magyar nők 71 százaléka állítása szerint emésztési jellegű problémával küzd? Az ilyen panaszok közül az egyik leggyakoribb a puffadás, amely nemcsak rossz közérzetet okoz, de a has felfújódása miatt ilyenkor a nadrágok is előnytelenül feszülhetnek. A puffadás azonban - a többi emésztési problémához hasonlóan - megfelelő étkezéssel könnyen kiiktatható, és máris könnyebbnek, fittebbnek és karcsúbbnak érezhetjük magunkat.

Ha tehát laposabb hasat szeretnél a nyárra, fogadd meg tanácsainkat!

1. Megfigyelés

Vannak olyan élelmiszerek, melyek szinte mindenkinél puffadást okoznak - ilyen a bab, a hagyma vagy az élesztő -, és olyanok, amelyek csak egyes embereknél váltanak ki ilyen reakciót. Figyeld meg, mely ételek okoznak kellemetlen tüneteket, és ezeket próbáld meg kiiktatni az étrendedből.

2. Még több víz

Igyál naponta másfél, melegebb időben két liter szénsav- és cukormentes folyadékot. Az alkohol, a koffein és a szénsav egyaránt puffaszthatnak!

3. Joghurt

A probiotikus tejtermékekben lévő baktériumok a bélflórát pozitívan befolyásolják, megelőzik a székrekedést, így kedvezően hatnak az emésztésre. Legjobb, ha olyan probiotikus joghurtot választunk, melynek bizonyított az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása.

4. Alapos rágás

Lassan, kényelmes körülmények között és minden falatot alaposan megrágva - ez lebegjen a szemünk előtt. A jól megrágott ételt a gyomor sokkal gyorsabban lesz képes megemészteni, a kényelmes étkezések alkalmával pedig kevesebb felfújódást okozó levegőt nyelünk a falatok mellé, mint amikor habzsolunk.

5. Kevés zsír

Érdemes kerülni a zsírban és olajban sütött ételeket, a túl zsíros falatokat, mert ezek az emésztési problémák mellett a túlsúlyért is felelősek lehetnek.

6. Rostok

Fontos, hogy kellő mennyiségű rostot juttassunk a szervezetünkbe: minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt, és a fehér kenyér helyett válasszunk teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó péksüteményeket.

7. Fűszerek, mértékkel

Az ánizs, a bazsalikom, a kamilla, a koriander, a kömény, a menta, a kakukkfű mind kíméletes emésztésserkentők. Keverj össze egy rész kamillát egy rész mentával és egy rész citromfűvel, főzz belőle teát - ez a keverék nemcsak az anyagcserére van jó hatással, de a túlterhelt gyomrot is megnyugtatja.

8. Rendszeres mozgás

A mozgás elengedhetetlen a jó emésztéshez, ezért érdemes hetente három alkalommal legalább harmincpercnyi könnyű sportot végezni. Egy kiadós séta vagy kerékpározás bőven elég az emésztés javításához, de ha kardioedzést is beiktatunk hetente legalább kétszer, az alakunkon is hamar észrevehetjük majd a változást!

nőklapjacafe
Szabó Éva

Természetesen fogyaszt: Fűszeres diéta...

Kéznél van a karcsúság

Nem feltétlenül kell messze mennünk, ha eredményessé akarjuk varázsolni a fogyókúránkat. Sokszor az orrunk előtt van a megoldás, ami segít a legjobb formába lendülni.

4. Ne vágj savanyú arcot a citromhoz!

A citromban pektin van, egy természetes rost, illetve zselésítő anyag, ami képes felszívni a zsírt, amit eltárolt a test, valamint lassítja az emésztési folyamatot, és ennek köszönhetően később fogsz megéhezni. Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy a citrom savai és a pektin lassítja a cukor felszívódását, ezzel megakadályozza a hirtelen vércukorszint leesést - ami az egyik fő oka a nassolásoknak. Ráadásul az Arizona Állami Egyetem tanulmánya szerint azok, akiknek a szervezetében megfelelő C-vitamin szint volt, 30 százalékkal több zsírt égettek el, mint azok, akiknek túl alacsony.

5. Fűszerezd meg a diétád fahéjjal:

Ezek most meglepő módon a skandinávok voltak, aki észrevették, hogy azok, akik a rizspudingjukra 3 gramm fahéjat szórtak, étkezés után nem ugrott meg az inzulinszintjük. Ez azért fontos, mert ez a hormon felelős azért, hogy a felesleges cukor zsírrá alakuljon át - tehát így kevésbé gyarapodott a súlyuk. Ám nem csupán a a vércukorszint csökkentéséért felel, de a gyomor is lassabban ürül ki, azaz tovább érzed jól lakottnak magad. És nem csak a tejberizsre teheted, müzlivel, joghurttal, gyümölcs salátán de akár a kávédra szórva is finom!

6. Tengeri moszat a sellő alakért:

Oké, a moszatok általában nem a spájzban nőnek, de azért ma már nem nehéz beszerezni valamelyik bioboltban, és érdemes! Reggel kezd a napod egy algakoktéllal, és nem kell aggódnod a kilók miatt, ugyanis ez a természetes élelmi rost 30 százalékkal képes csökkenteni az éhség érzeted - állítják holland tudósok. A kutatók arra jöttek rá, hogy az alga a gyomorban géllé alakul, amitől olyan érzésed támad, mintha valami szilárdat ettél volna. Arról ne is beszéljünk, hogy mennyi jó mellékhatása van még ennek a növényfélének!

Story online

A jó emésztés 10 titka......

Van hogy puffad, fáj a gyomrod, nem jó a közérzeted?
Kevesebben tudják: nem csak gyógyszerekkel orvosolhatók az emésztési panaszok.
A jó emésztés titka az életmódban rejlik!

1. Gyakran egyél, és keveset! Naponta lehetőleg ötször étkezz - a korábban megszokott 2-3 nagyobb étkezés helyett. És közben figyelj arra, hogy az elfogyasztott étel összes energiatartalma ne növekedjék és hogy az egyes étkezések közel ugyanannyi kalóriát tartalmazzanak.

2. Elfogyasztott ételeid tartalmazzanak kellő mennyiségű rostot: egyél mind az öt étkezéshez, lehetőség szerint zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó és hüvelyesekből készített ételeket!

3. Legyen több hal az étrendedben: legalább hetente egyszer, de jó lenne, ha háromszor halat ennél!

4. Legyen kevesebb a zsiradék, amennyire lehet kerüld a zsírban és olajban sütött ételeket!

5. Fogyassz rendszeresen erjesztett tejtermékeket, különösen olyan probiotikust, amelyeknek az emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított tény!

6. Kerüld a zsíros húsokat, fogyassz inkább csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg kimondottan sovány marha-, sertés-, vagy bárányhúst!

7. Gondoskodj arról, hogy szervezeted elegendő mennyiségű folyadékot kapjon. Igyál legalább másfél, melegebb időben két litert naponta, és mértékkel fogyassz koffeintartalmú, illetve alkoholos és cukrozott italokat!

8. Étkezz nyugodt körülmények között, és alaposan rágj meg minden falatot! Akkor a kevesebb is elég, s ezzel jót teszel a diétádnak is.

9. Mozogj rendszeresen; heti 5 alkalommal iktass be 30 perc mérsékelt intenzitású tornát, gyaloglást, biciklizést, és persze: mellőzd a dohányzást!

10. Törekedj arra, hogy az ideális közelében legyen a súlyod. Tudnod kell: a túlsúllyal élők körében sokkal gyakoribbak az emésztési, emésztőrendszeri panaszok!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2011.05 2011. Június 2011.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2969 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5117
  • e Hét: 19913
  • e Hónap: 42180
  • e Év: 174734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.