2016-01-20 20:27:21, szerda
|
|
|
Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.
Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.
Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.
Alma
Az almát sokszor "tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.
Az alma rengeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.
Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.
Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.
Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.
Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kalciumot, és magnéziumot tartalmaz.
A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.
Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.
A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.
Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.
A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.
Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.
A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.
Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.
Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szerevezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.
Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldódó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.
Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.
Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.
A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.
Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.
A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.
Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.
A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.
Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.
A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.
Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.
Egészségügyi hatásai között a glükkóz szint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.
Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.
Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.
Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.
A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszteriszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.
Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.
Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.
Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.
Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.
Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.
A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.
Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.
A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, niacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.
Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.
Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.
Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.
Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.
Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.
Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.
Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."
Egészségügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.
Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.
Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.
Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.
Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.
Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.
A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.
Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.
Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.
Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.
Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.
Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér rendellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.
Forrás: drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|