2019-01-20 12:30:54, vasárnap
|
|
|
A batáta, azaz édesburgonya - ahogy közismert nevén ismert - neve ellenére
semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával.
A batáta a szulákfélék nemzetségébe tartozik.
A perui ősanyától származó édesburgonya az egyik legsokoldalúbb élelmiszer
növény (gyökér).
A spanyol hódítók terjesztették el sok közép- és dél-amerikai, délkelet-ázsiai,
európai országban, ahol alapvető táplálékként fogyasztják. .Levelei tojásdad,
vagy szív alakúak, karéjosak vagy fogazottak. Íze leginkább a sütőtökéhez,
illetve a szelídgesztenyéhez hasonlítható. A gyökérgumók vörös, bíbor, vagy
sárga színben is pompázhatnak. Magyarországon, a Dél-Alföld vidékén
termesztik nagyobb mennyiségben, az őszi évszak szolgál a betakarítására.
Amiért kiváló fogyasztani
A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben.
A batáta egy adagja a napi A-vitamin szükséglet - amely majdnem kizárólag
béta-karotin formájában van jelen - hétszeresét fedezi. Emellett nagyon jó
vitaminforrás magas B1, B2, B3, B5, B6, C-vitaminnal és E-vitaminnal
rendelkezik. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak
meg benne a különböző ásványi anyagok. Egy 2008-ban végzett tanulmány
szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét
a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.
Legcélszerűbb felhasználása
Ezt a rendkívül egészséges és különleges íz világú növényt, számtalan formában
elkészíthetjük otthonunkban is. Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek
közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.
A tápanyagok megtartása érdekében a legegyszerűbb elkészítési mód, ha a
megtisztított batátákat felkarikázzuk majd egy kis oliva olajat teszünk egy tepsibe,
ráhelyezzük az édes burgonyakarikákat és megsütjük őket. Ízesíthetjük kis
fokhagymával vagy zöld fűszerekkel.
Jó tanácsok
Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek.
A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik.
Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit
2-3 napon belül el is fogyasztunk. Hámozás után tegyük vízbe.
Egy adag főtt batáta tápanyagtartalma (1 csésze /200g)
Kalória: 180 kcal (756 kJ)
Fehérje: 4g
Zsír: 0,3g
Szénhidrát: 41g
Rost: 6,6g
|
|
|
0 komment
, kategória: Éléskamra 1. |
|
|
|