Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Édesburgonya vagyis Batáta
  2019-01-20 12:30:54, vasárnap
 
  A batáta, azaz édesburgonya - ahogy közismert nevén ismert - neve ellenére
semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával.
A batáta a szulákfélék nemzetségébe tartozik.
A perui ősanyától származó édesburgonya az egyik legsokoldalúbb élelmiszer
növény (gyökér).
A spanyol hódítók terjesztették el sok közép- és dél-amerikai, délkelet-ázsiai,
európai országban, ahol alapvető táplálékként fogyasztják. .Levelei tojásdad,
vagy szív alakúak, karéjosak vagy fogazottak. Íze leginkább a sütőtökéhez,
illetve a szelídgesztenyéhez hasonlítható. A gyökérgumók vörös, bíbor, vagy
sárga színben is pompázhatnak. Magyarországon, a Dél-Alföld vidékén
termesztik nagyobb mennyiségben, az őszi évszak szolgál a betakarítására.

Amiért kiváló fogyasztani

A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben.
A batáta egy adagja a napi A-vitamin szükséglet - amely majdnem kizárólag
béta-karotin formájában van jelen - hétszeresét fedezi. Emellett nagyon jó
vitaminforrás magas B1, B2, B3, B5, B6, C-vitaminnal és E-vitaminnal
rendelkezik. Kitűnő rostforrás, illetve számottevő mennyiségben találhatóak
meg benne a különböző ásványi anyagok. Egy 2008-ban végzett tanulmány
szerint a batáta kivonat javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét
a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.

Legcélszerűbb felhasználása

Ezt a rendkívül egészséges és különleges íz világú növényt, számtalan formában
elkészíthetjük otthonunkban is. Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek
közé, süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle.
A tápanyagok megtartása érdekében a legegyszerűbb elkészítési mód, ha a
megtisztított batátákat felkarikázzuk majd egy kis oliva olajat teszünk egy tepsibe,
ráhelyezzük az édes burgonyakarikákat és megsütjük őket. Ízesíthetjük kis
fokhagymával vagy zöld fűszerekkel.

Jó tanácsok

Célszerű közepes példányokat vásárolni, a nagyobbak néha fásak lehetnek.
A száraz, hűvös helyet kedveli, de hűtőbe ne tegyük, mert megkeseredik.
Nem lehet túl sokáig tárolni, ezért mindig csak annyit vásároljunk belőle, amit
2-3 napon belül el is fogyasztunk. Hámozás után tegyük vízbe.

Egy adag főtt batáta tápanyagtartalma (1 csésze /200g)
Kalória: 180 kcal (756 kJ)
Fehérje: 4g
Zsír: 0,3g
Szénhidrát: 41g
Rost: 6,6g





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
Kovászos káposzta
  2019-01-20 11:19:24, vasárnap
 
  Hozzávalók:

3 kg káposzta
2 liter víz
3 evőkanál só
4-6 gerezd fokhagyma
pár szem bors
2-5 db csilipaprika (szárított is jó)
3 db babérlevél
2-3 db száraz kenyérszelet

A vizet felforraltam a sóval és kihűtöttem.
A káposztát leszeltem, gyalultam.
Egy 5 L-s tisztított, fertőtlenített üvegbe beletettem a káposztát,
közé a fűszereket, majd a tetejét lefedtem a kenyérszeletekkel
és ezen keresztül rátöltöttem a sós-vizet.
Az üveg tetejére lefordított tányért helyeztem, alá pedig egy
peremes tálat és 5-6 napig szoba hőmérsékleten érleltem.
Nem mozgattam közben, óvatosan ízlelhettem hogy elég
savanyú-e.
Ha elég savanyúnak érezzük, óvatosan kivehető a kenyér
darabkák és leszűrhető a káposzta. Hideg helyen, üvegben
tárolható.
A káposztalevet se öntsük ki, mivel tele van vitaminokkal és
egészséges. A káposztát, mint a savanyú káposztát ugyan
úgy felhasználható. Kolozsvári káposzta, paradicsomos
káposzta, szendvicsekhez.

Tipp: A kenyérdarabokat tüllbe téve megakadályozhatjuk,
hogy szétessenek a káposztán.





 
 
0 komment , kategória:  Éléskamra 1.  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 941 db bejegyzés
e év: 4376 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3647
  • e Hét: 18443
  • e Hónap: 40710
  • e Év: 173264
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.