Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Májtisztító táplálékok
  2020-04-15 21:53:46, szerda
 
 



A májunk az egyik legfontosabb szervünk. Különösen nem sokat foglalkozunk vele, csak amikor megbetegszik, akkor kezdünk el vele törődni és mindent megtenni annak érdekében, hogy ez az egyik létfontosságú szervünk ismét betöltse a funkcióját és ugyanúgy működjön, mint régen. Májunk könnyen túlterheltté válhat, főleg ha nem törődünk az egészséges táplálkozással. Természetesen arra kellene törekednünk, hogy megóvjuk a májunkat, de szerencsére van a természetben néhány olyan táplálék, amelyek segíthetnek nekünk májunk megtisztításában, karbantartásában.

A fokhagyma a májenzimeket képes aktiválni, amelyek a méreganyagok kiürülését segítik elő. A máj megtisztításában a fokhagymában található allicin és szelén is segítséget nyújt.

A grépfrút rengeteg C-vitamint és antioxidáns vegyületet tartalmaz, és ezek megnövelik a máj természetes tisztító folyamatait. A frissen facsart grépfrútlé elősegíti, hogy a máj méregtelenítő enzimjei kimossák a rákkeltő és toxikus anyagokat.

A cékla és a sárgarépa nagyon sok flavonoidot és béta-karotint tartalmaz, amelyek serkentik és javítják az általános májfunkciókat.

A zöld tea tele van növényi antioxidánsokkal, amelyek a máj működését segítik elő. A zöld tea finom, egészséges és minden diéta részét kellene, hogy képezze.

A zöld leveles zöldségek a legnagyobb szövetségesei a májnak, hiszen a máj tisztításában vesznek részt. Fogyaszthatjuk ezeket a zöldségeket nyersen, főzve, de akár italként is. A növényekben nagyon sok klorofill van, amelyek semlegesíteni képesek a nehézfémeket, a növényvédő szereket, a vegyi anyagokat, így ezek a tisztító ételek védőmechanizmust kínálnak a máj számára.

Az avokádó egy tápanyagokban rendkívül gazdag szuperétel és egy olyan vegyületet - glutationt - tartalmaz, amely a méreganyagoktól tisztítja meg a májat.

Az almában sok pektint található, amely az emésztőrendszerre van kedvező hatással. Márpedig ha ez a szervünk mindenféle gond nélkül és jól működik, akkor kevesebb terhelés éri a májat és könnyebben lesz képes a méregtelenítő funkcióit is betölteni.

A hidegen sajtolt olajok - mint például az olívaolaj, a kendermagolaj vagy a lenolaj - szintén segítséget nyújtanak szervezetünk számára, hiszen segítenek megszabadulni a káros anyagoktól.

A keresztesvirágúak - mint a brokkoli vagy a karfiol - szintén elősegítik a májban azoknak az enzimeknek a termelődését, amelyek a toxikus és rákkeltő anyagok mihamarabbi kiürülését támogatják meg.

A citrusfélék sok C-vitamint tartalmaznak, amelyek a toxikus anyagokat képesek közömbösíteni, de még a máj működését is serkenteni tudják.

A legjobb méregtelenítő fűszer szervezetünk számára a kurkuma, amely a máj munkáját is megkönnyíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesetisztításra
  2020-04-15 21:49:49, szerda
 
 



A legjobb táplálékok és gyógynövények vesetisztításra :

A vese fontos szerepet játszik a méreganyagok vérből történő szűrésében. E méregtelenítési folyamat nélkül a káros toxinok a szervezetben felhalmozódnak és számos egészégügyi probléma okozói lehetnek. Ezért az általános egészségi állapot megőrzéséhez elengedhetetlen a vese megfelelő karbantartása. A vese egészségi állapotának fenntartásához fontos, hogy mindig elegendő mennyiségű vizet igyunk, sok zöldséget, gyümölcsöt és természetesen gyógynövényeket is fogyasszunk.

Az áfonya, az áfonyalé és a gyümölcsből készült kivonatok nagyon hatékonyak lehetnek húgyhólyagfertőzések esetén, illetve a húgyutak egészségi állapotának fenntartásában. A vesét is megtámogatják és segítik a toxinok, az oxalátok és a baktériumok szervezetből történő kiürülését.

A káposzta olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítséget nyújtanak a káros szabad gyökök vérből történő eltávolításában. A káposzta gazdag C-, B6-, K-vitaminokban és folsavban. Ezzel szemben káliumtartalma alacsony, ezért jó hatással van a vesék működésére.

A cékla kedvező hatású vegyületeket, fitokémiai anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz. Ezek az anyagok a vese tisztításában vesznek aktívan részt.

A sötét színű bogyós gyümölcsök sok flavonoidot tartalmaznak. Ilyen például a vörös szőlő, az áfonya, a cseresznye és a szeder. Ezek a gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek elősegítik a jobb véráramlást a rák, a szívbetegség kockázatának és a gyulladások csökkentésével, miközben erőteljes méregtelenítő hatásokkal rendelkeznek.

A gyógynövények is sokat segíthetnek a vese méregtelenítésében. Ilyen például a petrezselyem, a pitypang vagy éppen a zsurló.

A vese egészségi állapotát a citrom rendszeres fogyasztásával is megtámogathatjuk. Aki nem bírja a túl savanyú citromízt, facsarjon ki egy közepes méretű citromot, majd keverje el két deciliter vízben és ily módon fogyassza el azt.

A gyümölcsökből facsart lé nagyon tápláló, míg a zöldség és gyümölcslevek kombinációja tisztító hatással rendelkezik. A zöldségek kevesebb cukrot és sok esetben több vitamint tartalmaznak mint a gyümölcsök, így jóval egészségesebbek is, és a vese munkáját is megtámogatják, nem beszélve tisztító hatásukról.

Mivel a vesék a legfőbb toxinok elleni védekező szervünk, így nagyon vigyáznunk kell rájuk. Tudatos táplálkozással és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással azonban sokat tehetünk a betegségek elkerülése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A legjobb ételek és gyógynövények a májbetegeknek
  2020-04-15 21:44:40, szerda
 
 




A legjobb ételek és gyógynövények a májbetegségek kockázatának csökkentésére :

A máj az emberi szervezet legnagyobb szerve, amely döntő szerepet játszik a vérben lévő toxinok szűrésében és a táplálékok energiává való alakításában. A leggyakoribb májbetegségek közé tartozik a zsírmájbetegség, a májcirrózis, a májgyulladás, a gyógyszerek okozta toxicitás és a májrák. A környezeti toxinok, a cukorbetegség és a túlsúly szintén májkárosodáshoz vezethet.

Ha a máj megbetegszik, akkor sötét színű lehet a vizelet, viszkethet a bőr, amely sárgás színűre változhat, a szem is besárgulhat, influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek és a has is fájhat.

El kell kerülni a feldolgozott élelmiszereket, a cukrot, az egészségtelen zsírokat és az alkoholt, ez mind-mind kulcsfontosságú lenne a máj egészségének megőrzése érdekében. A táplálkozás és az életmód változásai a máj egészségi állapotjavításának legfontosabb lépései. Nagyon fontos a toxinexpozíció és az alkohol bevitelének minimalizálása is. A rendszeres testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása is szintén nagyon lényeges.

A máj számára az egészséges étrend kialakítása is szintén elengedhetetlen. A magas zsírtartalmú ételek, a cukortartalmú élelmiszerek és a feldolgozott táplálékok elkerülése csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást.

Bizonyos élelmiszerek azonban nagy előnyöket nyújtanak ennek a létfontosságú szervnek. A sötét leveles zöldségek - mint a spenót, a kelkáposzta - a legegészségesebb táplálékok közé tartoznak. Kiválóan alkalmasak a máj egészségének fenntartására, hiszen ezek a zöldségek tele vannak antioxidánsokkal, flavonoidokkal, karotinoidokkal, valamint C-vitaminnal.

A brokkoli eredményesen veszi fel a harcot a zsírmájbetegséggel, mert blokkolja a zsírfelvételt, mindemellett növeli a lipidkibocsátást.

Az áfonya tartalmazza gyümölcsök közül a legtöbb flavonoidot és antocianint. Ezek a vegyületek pedig rendkívül erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A fokhagyma is nagyon egészséges, hiszen antibakteriális, antioxidáns, vírusellenes és gombaölő hatásokkal bír. A fokhagyma is csökkenti a gyulladást, miközben lendületet ad az immunrendszernek.

Az ananász egy ízletes trópusi gyümölcs, amely gyulladáscsökkentő emésztő enzimeket tartalmaz, amelyek segítenek a táplálékok metabolizálásában és tehermentesíteni tudják a májat. A benne lévő C-, B1-vitaminok, illetve a magnézium és kálium segít a gyulladás csökkentésében.

A kurkuma nagy mennyiségű kurkumint tartalmaz, amely szintén eredményesen lecsökkenti a gyulladást, támogatja a májat, a veséket és az epetermelést is a hatékonyabb emésztés érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyulladáscsökkentők
  2020-04-15 21:38:00, szerda
 
 



Egyes táplálékok, gyógynövények és fűszerek sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek ezáltal gyógyító hatásokkal is rendelkeznek. Kutatók azt vizsgálták, hogy melyek azok a fűszerek, amelyek a leginkább képesek a szervezetben kialakuló gyulladásokat csökkenteni. A kutatási csoportban részt vevő embereknek egy héten keresztül az adott fűszernövényből kellett elfogyasztani egy bizonyos mennyiséget. Gyulladásra a gyömbér, a szegfűszeg, a rozmaring és a kurkuma bizonyult a legjobbnak.

Más fűszernövényeket is kiemeltek a vizsgálat befejeztével, azonban ezekről a gyógynövényekről azt is megjegyezték, hogy nagyon hatásosak szívbetegségek és a korai öregedés ellen. További gyulladásgátló gyógy- és fűszernövények: fahéj, szegfűbors, oregánó, majoránna, zsálya és kakukkfű.

A legtöbb krónikus betegségnek a hátterében valamilyen gyulladás áll. Ilyen betegség a daganatos megbetegedés, a szívbetegség, de a gyulladás tehető felelőssé az elhízásért is.

Természetesen nem csupán egyes fűszer- és gyógynövények, hanem egyes táplálékok is képesek gyulladást csökkenteni. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, elkerülhetnek bennünket a krónikus betegségek. A következő élelmiszerek képesek elfojtani a gyulladásos reakciót a szervezetben. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok - halak, például a lazac - segít a gyulladást leküzdeni. Ugyanilyen hatásos a krillolaj is, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem az oxidatív stressz ellen is nagyon hatásos.

A sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót vagy a mángold olyan antioxidánsban gazdag táplálékok, amelyek flavonoidokat, C-vitamint és karotinoidokat tartalmaznak, így segítenek megelőzni a sejtkárosodást. Ezeket az ételeket a legjobb nyersen vagy turmix formájában fogyasztani.

Az áfonyának nagyon magas az antioxidáns kapacitása és kevesebb cukrot is tartalmaz, mint más gyümölcs. Gyulladáscsökkentő hatását ennek a két remek tulajdonságának köszönheti.

A matcha tea tizenhétszer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya és hétszer többet, mint az étcsokoládé. A tulsi tea is tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és más mikro-tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszer működését és a szív egészségét.

Az erjesztett zöldségek megtámogatják a bélflóra egészségét és az immunrendszert is erősítik, így segítenek elhárítani a krónikus gyulladást. Ez azért is fontos, mivel a legtöbb gyulladásos betegség a bélből indul. Néhány élelmiszer - kefir, savanyúság, savanyú káposzta - azonban segíti a bélben az úgynevezett jó baktériumok elszaporodását. Az erjesztett élelmiszerek segítenek a szervezetnek megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek szintén gyulladást generálnak.

A shiitake gombában olyan vegyületek vannak, amelyek segítenek megakadályozni a gyulladás kialakulását, és eredményesen veszik fel a harcot az oxidatív stresszel szemben is. Ezen kívül rezet is tartalmaz, amely a szívkoszorúér-betegséggel szemben jelent védelmet.

A fokhagymáról évszázadok óta lehet tudni, hogy gyógyító hatásokkal bír. A fokhagyma antibakteriális, gombaölő, antioxidáns és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Terápiás hatását a benne lévő kéntartalmú vegyületeknek - az egyik ilyen az allicin - köszönheti. Az allicin minden más vegyületnél gyorsabban képes reagálni a veszélyes szabad gyökökre.

Az étrendnek kulcsfontosságú szerepe van a gyulladás csökkentésében. Ennek érdekében fogyasszon minél több gyulladáscsökkentő és egészséges táplálékot és iktassa ki étrendjéből a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyulladáskeltő összetevőket tartalmaznak. Ilyen például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a szója és a kémiai adalékanyagok. Milyen gyulladáskeltő élelmiszerek vannak még ezeken kívül? A finomított cukor, a transzzsírok és a magas hőmérsékleten kezelt táplálékok. Fogyasszon minél több nyers élelmiszert, de győződjön meg róla, hogy ezek nem vegyszerrel kezeltek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Lábáztatás gyógyhatásairól
  2020-04-15 20:40:41, szerda
 
  Már nagyszüleinknek is alkalmazták ezt a filléres módszert, ami számos fájdalomtól és kellemetlenségtől kímélhet meg minket.

Ez a 30 perces méregtelenítő módszer nagyon egyszerű és bárki alkalmazhatja egy fárasztó, megterhelő, vagy egy betegségben eltöltött nap után.

Íme a módszer!
Este készítsünk 3-4 liter 40 fokos vizet, amibe tegyünk 1 pohár tengeri sót. A víz bokáig érjen, hogy a lábfejeket teljesen ellepje. A 3 hetes kúra alatt a víz színe folyamatosan változni fog, ami a szervezet megtisztulásának lesz az eredménye.

Melyik szín mit takar?
Citromsárga: vese- és húgyhólyagproblémák

Narancssárga: köszvény, reuma, ízületi bajok

Barna: máj problémák

Zöld: epe, szív és emésztőrendszeri probléma

Sötét színű víz: nehézfémek vannak a szervezetben, a cukorbetegség jele is lehet

Hogyan hat?
7-8 alkalmat követően érezhetően tisztulni kezd az anyagcserénk, a magas vérnyomás, az emésztőrendszeri gondok és a gyulladásos megbetegedések megszűnnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Orosz fűvesasszony tudásából
  2020-04-15 20:37:51, szerda
 
  Nincs olyan gyógynövény, amit az orosz Elena Fiodorovna Zaitseva ne ismerne, hiszen a nagy hírű természetgyógyász több mint 2000 féle különböző gyógynövényt katalogizált az évek folyamán, így tisztában van vele, hogy mi mindenre jók ezek a hasznos növények.

Sőt, az asszony még orvosokat, kórházi ápolókat is oktat, megtanítva nekik, hogy a természet patikájából milyen hatékony gyógymódokat lehet elkészíteni.

Most lássuk, melyek a legnépszerűbb és leghatékonyabb gyógynövények, Elena szerint!

1. A tarackbúza gyökere
Ez a gyógynövény szinte minden kertben előfordul, sokszor gyomként tekintenek rá, pedig remek gyógyhatással rendelkezik, nem is csoda, hogy a legtöbb háziállat is előszeretettel rágja le. A növény gyökeréből készült főzettel enyhíthetők az ödémák, a húgyúti problémák, segít megakadályozni a vesekő kialakulását, de véd a bélbántalmaktól, a tüdőbetegségektől, a magas vérnyomástól, valamint enyhíti az ízületi panaszokat is.

2. A gyermekláncfű gyökere
A gyökérből készült főzet fogyasztásával csökkentheted a vérszegénység kialakulásának esélyét, valamint a gyomor- és májrákot, a pajzsmirigy-gyulladást és az ízületi fájdalmakat is segít megelőzni.

3. Közönséges bojtorján gyökér
Elena Fiodorovna szerint a bojtorján gyökeréből készült tea, vagy kivonat, remekül enyhíti a rákban szenvedők panaszait, de jót tesz a cukorbetegeknek, enyhíti a légúti panaszokat, szabályozza a vérkeringést, így védve a szervezetet a keringési betegségektől. A bojtorján gyökereiből készült teával 2-3 hónap múlva megszabadulhatsz a Hepatitis C betegségtől.

Lássuk még mire jó!
-elűzi a vesekövet
-enyhíti az ekcémát
-enyhíti a gyomorfekély tüneteit
-enyhíti az égési sérüléseket

Elena szerint tavasszal kell kiásni a bojtorján gyökerét, majd alaposan meg kell mosni, utána megszárítani, és ledarálni. A főzethez szükséged lesz két bögre lobogó, forró vízre, amelybe egy kiskanál gyökérdarát kell bele tenni, főzd 10 percig, majd hagyd állni 2 órát. Utána szűrd le és étkezések előtt 15 perccel egy fél pohárnyi teát kell meginni.

Érdemes egyik héten a bojtorján gyökér teát inni, a másik héten készítsd el ugyanezt a főzetet a gyermekláncfű gyökeréből, majd azt követően héten a tarackbúza gyökeréből. Érdemes egy hét eltelte után 5 nap szünetet tartani, majd utána alkalmazd a következő gyógymódot, így megelőzve a függőség kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyító növények-fűszerek
  2020-04-15 20:35:02, szerda
 
 



A gyógynövények hosszú évszázadok óta bizonyítottak már. A ma embere is kezd ismét a gyógynövények felé fordulni segítségért, hiszen ha minden apróság miatt gyógyszert vennénk be, azzal nemcsak a gyógyszergyártó cégeket gazdagítanánk, de a saját egészségünket is veszélyeztetnénk. Lehet, hogy az adott betegség tüneteit csökkenti és elnyomja a gyógyszer, de közben más betegségeket kapunk cserébe a komoly mellékhatások miatt. Természetesen a gyógynövényeket sem szabad felelőtlenül használni, hiszen rosszul alkalmazva a gyógyító füvek és fűszerek is okozhatnak problémákat, de körültekintéssel használva sok esetben tehetnek csodákat.

A fahéjról már bebizonyosodott, hogy remek segítség lehet a vércukorszint-szabályozásában. A fahéj olyan természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják az inzulin funkciót és a vércukorszintet is jelentősen csökkenteni tudják. Már napi negyed teáskanál fahéj is csodákat művelhet a vércukorszinttel, ráadásul antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag, ezek pedig a szív egészségét szolgálják.

A szegfűszeg egy illatos fűszer, amely gyulladáscsökkentő eugenolt tartalmaz, emellett antioxidáns-tartalma is kiemelkedő. E kettős hatás, vagyis a gyulladás csökkentése és az antioxidáns hatása nagyon hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésére, de védelmet jelenthet a rákos betegségek és az arthritis kialakulása ellen is.

A koriander nem egy illatos gyógynövény, de nagyon hasznos. Hatásos az irritábilisbél-szindróma tünetekeinek a csökkentésére, mivel enyhíti a bélgörcsöket és eredményesen szünteti meg a hasmenést is. A korianderről bebizonyosodott, hogy nagyon jó lehet még a szorongás enyhítésére. A korianderből nyert illóolaj eredményesen harcol az E. coli és a szalmonella ellen is. A koriandernek kiemelkedő a koleszterincsökkentő hatása is. A gyógynövény levelei antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fokhagymának kicsit kénes az illata, ezt a tulajdonságát az allicin vegyületnek köszönheti. A fokhagyma jelentősen segíthet lecsökkenteni a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Mindemellett mérsékelten ugyan, de csökkenti a koleszterinszintet is. Antioxidáns hatása is kiemelkedő, és segít a vérrögképződés megakadályozásában. A fokhagyma erős antibakteriális és gombaölő hatással is rendelkezik. Nátha esetén is érdemes kipróbálni, mivel erősíti az immunrendszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.