Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Migrén ellen
  2020-04-02 21:47:51, csütörtök
 
  A migrénes fejfájás komoly fájdalommal jár együtt. A migrén egy olyan neurológiai állapot, amely más szimptómákat is magával hoz. Ilyen lehet a hányinger, a hányás, a kéz és a láb zsibbadása és bizsergése, a látászavarok, a fény-, a hang- és a szagérzékenység. A migrén krónikussá is válhat, amely hatással lehet az egyén mindennapjaira és az egész életére.

A migrén tüneteinek csökkentésére nagyon hatásos lehet az akupresszúra, amely a test bizonyos részein történő akupresszúrás nyomást foglalja magába. Ez csökkenti az izmok feszültségét és csillapítja a fájdalmat.

Sok étel válthat ki migrénes fejfájást, ilyen például az étcsokoládé, a vörösbor, a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol és a koffeintartalmú italok. Használjon étkezési naplót, hogy kiderüljön, Önnél mi váltja ki a migrént, és a jövőben óvakodjon ezektől az élelmiszerektől.

Az antimikrobiális hatással rendelkező illóolajokat is gyakran használják a migrén csillapítására. A levendula-illóolaj nagyon hatékony a stressz és a szorongás oldására, de a fejfájást is csillapítani tudja. A levendulaolajos inhaláció a migrénes fejfájás súlyosságát tudja csökkenteni.

Kutatások igazolják, hogy a gyömbér is csillapítani tudja a migrénes fejfájást. Ennek talán a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása lehet az oka.

A stressz ronthatja, súlyosbíthatja a migrén tüneteit, illetve a migrén kiváltója is lehet. A stressz oldására is léteznek hatékony gyógynövények - levendula, kamilla, citromfű -, de egy forró fürdő és a zenehallgatás is sokat segíthet.

Mivel a jóga javítja a vér áramlását és csökkenti az izmokban keletkező feszültséget, így segíthet a migrén tüneteinek enyhítésében.

Migrénes fejfájásnál a biofeedback és az akupunktúra is sokat segíthet. A nyak és a vállmasszázs is oldani tudja a felgyülemlett feszültséget, amely csökkentheti a migrén által kiváltott fájdalmat. A masszázzsal a stresszt is csökkenthetjük.

A migrén gyakoriságát csökkentheti az acsalapu és az őszi margitvirág.

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amelyet minden migrénnel küszködő személynek pótolni szükséges.

A B-komplex-vitaminok is sokat segíthetnek a migrén gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében. A B-vitaminok ugyanis a neurotranszmitterek szabályozásában játszanak szerepet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A fejfájás gyógyítása gyógyszerek nélkül
  2020-04-02 21:32:23, csütörtök
 
  A fejfájás gyakran megkeserítheti a mindennapjainkat. Sajnos sokan egyből valamilyen gyógyszer után nyúlnak, pedig sok olyan módszer létezik, amely hatásos lehet a fő fájdalmának csillapítására, illetve megszüntetésére.

A fejfájásnak több típusa is létezik. Az izom eredetű fejfájások általában a váll és a nyak izmainak fájdalmával vannak összefüggésben. Vagyis amikor ezek az izmok megfeszülnek vagy begörcsölnek, akkor ez okozhat fejfájást. Az ér eredetű fejfájás - vagy más néven a migrén - nemcsak a fej lüktetését, fájdalmát idézi elő, hanem ez párosulhat hányingerrel és akár még látási zavarokkal is. Létezik még a gyulladásos eredetű fejfájás. Ezt kiválthatja például agyhártyagyulladás, homloküreg-gyulladás vagy éppen az arcüreggyulladás. Ha valakinek hosszabb ideje fáj a feje és semmilyen gyógymód nem hoz enyhülést, érdemes szakorvoshoz fordulni, mert a rendszeresen jelentkező fejfájás hátterében komoly betegség, például agydaganat is állhat.

Nemcsak betegségek, hanem egyes ételek és italok is előidézhetnek fejfájást. Ilyenek például a koffeint tartalmazó italok, a csokoládé, az alkohol vagy a sajt. A stressz is előidézheti ezt az egészségügyi problémát, hiszen stresszhelyzetben is megfeszülnek az izmaink és az ér eredetű fejfájásnak is többnyire a folyamatosan fennálló feszültség lehet az oka.

Fejfájás esetén is számíthatunk egyes gyógynövényekre. Ezekből főzetet kell készíteni és fejfájás esetén elkortyolgatni. Milyen gyógynövények alkalmasak a fő fájdalmának csillapítására, megszüntetésére? A levendula, a porcsin, a ruta, a vasfű, a macskamenta és a cickafark.

Fejfájásunkat az aromaterápia is hatékonyan megszüntetheti. A különféle gyógynövényes illóolajokat párologtathatjuk, belecsepegtethetjük a fürdővizünkbe, de akár a halántékunkat bedörzsölve is hatásosak lehetnek. Milyen gyógynövényes illóolajokra számíthatunk? A citromfűre, a bazsalikomra, az eukaliptuszra, a rozmaringra és a levendulára. A melegvíz-kúra is csökkenti a bennünk kialakuló feszültséget, amely szintén képes a fájdalmat oldani.

A friss levegőn való tartózkodás és a rendszeres testmozgás szintén megszüntetheti a fejfájás problémáját, hiszen gyakran csak oxigénre van szüksége a szervezetünknek, illetve egy kevés energiára és boldogsághormonra, amelyet a rendszeres sporttól megkaphat. Az egyik leghasznosabb testmozgás a jóga, amely segít az izmok ellazításában, de a relaxációs gyakorlatok és a mély légvétel is segítséget nyújthat a probléma megszüntetésében.

A masszázs szintén csillapítja a fejfájást, különösképpen a nyak-, a váll- és a fejmasszázs. Mi magunk is végezhetünk fejmasszázst, akár még saját magunkon is. Feküdjön le hanyattfekvésben az ágyra, hunyja be a szemét, majd masszírozza a halántékát gyengéden és körkörös mozdulatokkal. Ez a módszer nem csupán az izmokat lazítja el, de az idegeket is megnyugtatja, és jó hatással van a közérzetünkre is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az ujjfájdalom okai
  2020-04-02 21:26:04, csütörtök
 
  Az ujj fájdalma nagyon kellemetlen lehet, emellett a mobilitást is nagymértékben csökkenti, ez pedig hatással van az egyén mindennapi tevékenységeire és a munkájára. Az ujj sok minden miatt fájhat. Akár sérülés, fertőzés miatt, de ín- és ízületi problémák is kiválthatják az ujjak fájdalmát.

Az ujjakat gyakran tesszük ki nem szándékos sérüléseknek, hiszen a kezünket a nap minden egyes percében használjuk. Ezek lehetnek kisebb sérülések, de nagyobbak is. Nyilván a nagyon kellemetlen sérüléssel orvoshoz kell menni, hiszen az inak komolyan is megsérülhetnek, de a csontokon repedés és törés is keletkezhet. Ha az ujjunk megsérül és duzzadt, akkor tehetünk rá jeges borogatást, de az is hasznos, ha a szív szintje fölé emeljük, mert ez remekül csökkenti a duzzanatot.

Az ínhüvelygyulladás egy nagyon kellemetlen probléma, hiszen ilyenkor az ujj megduzzadhat, merevvé válhat és fájdalom is jelentkezhet. Ínhüvelygyulladás esetén a sérült ujjat pár napig jó, ha nem mozgatja. Érdemes sínbe tenni és befáslizni, hogy ne mozogjon az ujj. Gyulladás és fájdalom csökkentésére pedig alkalmazzon a szteroidok helyett természetes módszereket.

A carpalis alagút szindróma általában a csuklót érinti. Ez akkor alakulhat ki, ha valaki hosszú időn keresztül valamilyen monoton munkát végez, ami nagyon igénybe veszi ezt a testrészét. Ilyenkor bizsereghetnek és le is zsibbadhatnak az ujjak és a kezek. Hasznos lehet ekkor, ha pár napig csuklószorítót visel a beteg személy és kíméli a csuklóját. A jövőben tartózkodni kell a monoton mozdulatoktól, mert a betegség ennek hatására újra és újra elő fog jönni. Súlyos esetben gyógyszerek szedésére is szükség lehet, illetve az orvos műtétet is javasolhat.

Az oszteoartrózis az ujjak deformitását okozó betegség. Emellett megjelenhet a fájdalom, a bőr bepirosodik és érzékennyé válik, csontos csomók jelennek meg és az ujjak feldagadnak, megduzzadnak. A kezelés részét képezik a rendszeresen végzett ujjgyakorlatok, a nyújtás, a fizioterápia, a gyulladáscsökkentő módszerek alkalmazása, és végszükség esetén a műtét is szóba kerülhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A rettegett carpalis alagút szindróma
  2020-04-02 21:23:37, csütörtök
 
  A carpalis alagút szindróma egy nagyon fájdalmas állapot, amely a kezünket érinti. Az emberek körülbelül 6 százaléka szenved ebben a betegségben az élete folyamán. Ez egyike a leggyakoribb idegrendszeri betegségeknek.

A carpalis alagút szindróma tünetei a következők lehetnek: a kezek zsibbadása vagy bizsergése, a kezek, pontosabban az ujjak nehezen mozgathatók, nehéz velük tárgyakat megfogni, illetve a kezek és az ujjak fájhatnak és gyengévé is válhatnak.

Ez a betegség leginkább azokat sújtja, akik monoton munkát végeznek, illetve sokat használják a kezüket, az ujjaikat. Például a zongoristák vagy azok, akik sok időt töltenek a számítógép előtt.

Természetesen létezik több megoldás is a betegség megelőzésére. Fontos, hogy félóránként, óránként tartson szünetet a munkájában. Nyúztóztassa meg a kezeit, az ujjait és a csuklóját. Óvatosan hajlítsa az ujjait és mozgassa a csuklóját. Ha lehetséges, változtassa meg a nap folyamán végzett tevékenységek típusát.

Ne fogjon túl keményen, szorosan az ujjaival. Lazán gépeljen, ha sokat ír. Ez vonatkozik a számítógépen végzett és a manuális írásra is.

Cseréljen ki minden kisebb méretű eszközt. A nagyobb tárgyakat lazábban lehet fogni. Ha sokat dolgozik számítógép előtt, fontolja meg a csuklópánt viselését. Érdemes fontolóra venni az olyan billentyűzet és egér megvásárlását, amelyeket úgy terveztek, hogy segítsenek a kezek lazításában.

Ha hosszabb ideg használja a kezét, próbálja meg követni az alább leírt tanácsokat, amely segítséget nyújthatnak a helyes testtartás kialakításában. Tartsa a lábát határozottan a padlón vagy a lábtartón. Üljön a széken egyenes háttal. Tartsa a nyakát és a vállait is lazán, ne feszítse meg az izmait.

Ne hagyja, hogy a nyaka túlságosan előrehajoljon. A képernyő legyen szemmagasságban, vagyis ne legyen a szeméhez viszonyítva sem túl alacsonyan, sem túl magasan. Ebből következik, hogy fontos az íróasztal és a szék magassága is.

A gyulladás is okozhat állandó ízületi vagy ínhüvelygyulladást. Lényeges, hogy változtasson az étrendjén. Fogyasszon gyulladáscsökkentő ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, diót, zöld leveles zöldségeket, egészséges zsírokat, halat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő táplálékok
  2020-04-02 21:18:50, csütörtök
 
 



Egyes táplálékok jelentős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Miért kell a szervezetünkben csökkenteni és megszüntetni a gyulladást? Azért, mert a legtöbb esetben a gyulladás generál fájdalmat a szervezetben és a gyulladás krónikus betegségeket is okozhat. Többek között felelőssé tehető a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásáért.

Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő táplálék az extraszűz olívaolaj. A kutatások azt igazolták, hogy az extraszűz olívaolaj olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek jelentősen lecsökkentik a szervezetben kialakuló gyulladásokat. A legjobb módja az olívaolaj fogyasztásának, ha a salátánkat locsoljuk meg vele.

Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz. Ez az enzim gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Tanulmányok arról számoltak benne, hogy a bromelain csökkentheti az osteoarthritisben és az ízületi gyulladásban szenvedő betegek fájdalmát. Akik pedig carpalis alagút szindrómában szenvednek, esetükben a duzzanatot is csökkenteni tudja az ananász.

Az alma egy nagyon egészséges gyümölcs. Többek között azért is, mivel egy gyulladáscsökkentő antioxidánst, kvercetint tartalmaz.

A diófélék és magvak magas triptofántartalommal bírnak, amelyek szintén remek gyulladáscsökkentők. Triptofában gazdag a napraforgó, a mogyoró, a szezámmag, a tenger gyümölcsei, a szója, a teljes kiőrlésű gabonák, a rizs, a bab és a lencse.

A spenót, a kelkáposzta, a mángold, de a legtöbb zöld leveles zöldség is tele van gyulladáscsökkentő karotinoidokkal. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a zöld és narancsszín kialakításában vesznek részt.

A barna rizsről bebizonyosodott, hogy sokat segíthet azoknak a személyeknek, akik irritábilisbél-szindrómában, röviden IBS-ben szenvednek. Mégpedig a kellemetlen fájdalmat tudja a barna rizs megszüntetni. A barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonák jó forrásai a magnéziumnak, amely ásványi anyag segít az idegek ellazításában, de az erek és izmok működésére is kedvező hatást gyakorol.

A szőlő gazdag forrása a rezveratrolnak, amely gátolja a gyulladásos enzimek termelődését, így a fájdalom csillapításában is hatékonyan részt vesz.

Az ízületi gyulladás okozta fájdalommal a narancsszínű növények is megbirkóznak, úgy mint a nektarin vagy a narancs.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fáradtság elleni gyógynövények
  2020-04-02 21:04:31, csütörtök
 
 



Ha mostanában sokat érzi magát fáradtnak és kimerültnek, akkor ideje egy kicsit megállni és a gyógynövényekhez folyamodni segítségért.

A tavaszi időjárás is kiválthatja az állandó fáradtságot, viszont nem lehet mindig mindent az időjárásra és a frontokra fogni. Igenis sok életmódbeli tényező okozhatja az állandó kimerültséget. Jó ezeket számba venni és változtatni rajtuk, mielőtt még túl késő lenne.

Mi válthat ki állandó fáradtságot? A nem megfelelő táplálkozás, a stressz, a testmozgás hiánya, a túl sok koffeinbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a cukros és finomított szénhidrátok fogyasztása és a dohányzás is. A dohányzás során nem jut elegendő oxigén a szervezetbe, és ez okozhat kimerültséget.

Fáradtság és kimerültség esetén nagyon hatásos lehet az édesgyökér. A sok kávé, pontosabban a benne lévő koffein mellékvese-fáradtságot okozhat. A mellékvese ha kimerül, fokozatosan stresszhormonokat, azaz kortizolt fog termelni, ami viszont kimerültséget generál a szervezetben. Krónikus fáradtság esetén forduljon az édesgyökérhez, mert nagyon sokat tud segíteni. Ez a gyógynövény segít jobban megbirkózni a stresszel, segít csökkenteni a kortizolszintet, így a szervezet ismét friss és üde lesz.

A panax ginszeng nagyon hatásos gyógynövény krónikus fáradtság esetén. Az ájurvédikus gyógyítók már több ezer éve alkalmazzák krónikus kimerülésre. Ezt a gyógynövényt fokozott óvatossággal lehet csak szedni antidepresszánsok, véralvadásgátlók szedése és cukorbetegség esetén.

A maca is nagyon hatékony lehet kimerültség és fáradtság leküzdésében. A maca segíti az éberség fenntartását és energiával látja el az emberi testet. Pajzsmirigybetegségben nem ajánlatos a maca fogyasztása.

A fáradtságot könnyedén le lehet küzdeni méhpempővel. Kimerültség és depresszió ellen is hatásos, de sok más betegség gyógyításában is remekelt már ez a gyógynövény. A méhpempő az energianövelésben is a segítségünkre lehet.

A szibériai ginszeng a kínai gyógyítás egyik gyógynövénye, mégpedig a krónikus fáradtság leküzdésében. Nemcsak az energiaszintet növeli meg, de az izomműködésre is jó hatással van. Autoimmunbetegségben nem javasolt a fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tengeri só előnyei
  2020-04-02 20:57:16, csütörtök
 
 


Az egészségtudatos fogyasztók körében egyre népszerűbb a tengeri só, ugyanis ezek az emberek rájöttek, hogy a tengeri só tele van értékes anyagokkal, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet fenntartásához. Segít a testsúlycsökkenésben, lúgosítja a szervezetet és még az immunrendszer működésére is pozitív hatást gyakorol.

Az asztali só feldolgozott formában kerül a boltok polcaira. Egyes hozzáértők szerint tele van mérgező anyagokkal és gyakorlatilag az összes benne lévő tápanyag megsemmisül. A tengeri só megőrzi a vizet és olyan egészségügyi problémák esetén lehet a segítségünkre, mint a cukorbetegség, a köszvény, az elhízás, a magas vérnyomás és a pajzsmirigy-rendellenességek.

Miért olyan egészséges tehát a tengeri só? Segít helyreállítani az elektrolit egyensúlyát. Ez kimondottan jó a rendszeresen sportolók számára. Segít a sejtek belsejében és azokon kívül megtartani a víztartalmat. A tengeri só olyan ásványi anyagok tartalmaz, mint kálium, kalcium, nátrium, magnézium, vas, réz és cink.

Elősegíti a kiegyensúlyozott, lúgos környezetet fenntartani a szervezetben. Jelentősen képes lecsökkenteni az izomgörcsök kockázatát. Hiába eszünk egészséges táplálékokat, ha az azokban lévő tápanyagot képtelen a szervezetünk megfelelően felhasználni. A tengeri só segíthet a tápanyagok megfelelő felszívódásában.

A tengeri só erősíti a csontstruktúrát, javítja az általános emésztési funkciót és csökkenti az emelkedett vérnyomásértéket.

Javítja a keringést és az immunrendszer működését. A tengeri sós vízzel való öblögetés és gargalizálás segít enyhíteni a szájsebeket, a vérzést, a fekélyeket és a torokfájdalmat is csillapítani tudja.

A tengeri só bizonyítottan nagyon előnyös a rheumatoid arthristisben szenvedő betegek terápiájában, hiszen a tengeri só gyulladáscsökkentő hatássalis rendelkezik.

A tenger só a bőr számára is nagyon előnyös. Nem véletlenül szerepel annyi kozmetikai termékben. Javítja a bőrszövet állapotát, javítja a perifériás keringést és elősegíti a bőr megújulását. Azoknak is nagyon előnyös a sóterápia, akik alacsony vérnyomástól szenvednek, illetve akiknek a rossz vérkeringésük, mivel a tengeri só elősegíti az egészséges keringést.

A tengeri só segíti a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartását. Hatékony a szervezet számára, ugyanis csökkenti a szervezet inzulin gyógyszer iránti függőségét, és segít a cukorszint szabályozásában.

A tengeri sónak nyugtató hatása is van, elősegíti a nyugtató, pihentető alvást és a testet is nagyszerűen hidratálja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az Epsom-só megváltoztatja az életet
  2020-04-02 20:52:02, csütörtök
 
  Az Epsom-só valójában nem só, hanem egy természetesen előforduló magnézium és szulfát ásványi vegyület. A magnézium segít a szervezetben több mint 35 enzim szabályozásában, és fontos szerepet játszik a testi funkciók koordinálásában és szervezésében. Az Epsom-só egy természetes gyógymód és kezelési lehetőség lehet számos betegség esetében.

Öntsön a fürdővízébe Epsom-sót, amely jó hatással van az ízületben kialakuló fájdalomra és gyulladásra. A fájdalom enyhítése mellett az Epsom-só a duzzanatot is csökkenteni tudja.

Nincs jobb mód arra, mint a sós fürdővíz egy hosszú, fárasztó nap után, hiszen az Epsom-só elősegíti a jó hangulatot és az idegeket is kisimítja.

Arctisztítóként is funkcionálhat. Keverjen össze egy kevés sót a szokásos arctisztítójával, majd masszírozza az arcbőrébe. 5 perc hatóidő után mossa le langyos vízzel, majd kenje be az arcát a szokásos arckrémével.

Mind a magnézium, mind a szulfát segít a szervezetnek az inzulin termelésének és felhasználásának javításában. Az Epsom-só rendszeres bevitele segíthet a vércukorszint szabályozásában, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ráadásul az általános napi energiaszintet is javítja.

Ha esténként egy kevés Epsom-sót szór a fürdővízébe, elősegítheti, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetéből.

Ha repedezett az ajka, szórjon egy kevés Epsom-sót egy kevés krémhez, majd ezt masszírozza az ajkába. Ez a megoldás elősegíti az elhalt hámsejtek természetes módon történő hámlasztását.

Az Epsom-só elősegítheti a szív egészségének fenntartását, hiszen javítja a vérkeringést, megóvja az artériák rugalmasságát, megelőzheti a vérrögök kialakulását és csökkentheti a szívroham kialakulásának a kockázatát.

Az Epsom-só jó hatással van az izomfájdalmakra és a görcsökre, hatékonyan hozzájárul a migrénes fejfájás elűzéséhez is. Készíthet egy nyugtató fürdőt is az Epsom-só felhasználásával. Tegyen egy üvegtálba fél csésze tengeri sót, fél csésze Epsom-sót, 2 evőkanál szódabikarbónát, 10-10 csepp fenyő- és rozmaring-illóolajat. Ezt a keveréket öntse a fürdővizéhez. Hetente érdemes legalább 2-3 alkalommal sófürdőt venni, hiszen nemcsak izomfájdalom esetén hatásos, hanem nagyszerű stresszűző is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hogyan és mire használhatjuk az Epsom-sót?
  2020-04-02 20:46:55, csütörtök
 
  Az Epsom-sót használhatjuk a fürdővízbe szórva, hogy megszabaduljunk a testünkben kialakuló fájdalomtól, de felhasználási területe egyáltalán nem merül ki ennyiben.

Az Epsom-só segít enyhíteni a székrekedést, ezért mindenkinek javasolható a fogyasztása, aki ilyen problémával küzd. Keverjen össze 2 dl vízben egy teáskanál sót. A hatás fokozása érdekében egy kevés citromlevet is adhat hozzá.

A só felhasználásával házi bőrradírt is készíthetünk. Keverjen össze finomra őrölt Epsom-sót egy kevés olajjal - ez lehet mandula-, jojoba- vagy kókuszolaj -, majd álljon a zuhany alá és finoman masszírozza a bőrébe a keveréket. Ez az elegy segít az elhalt hámsejtek leradírozásában.

A láb gombás fertőzése nemcsak kellemetlen, de fájdalommal is járhat. Ha a lábáztató vízbe Epsom-sót szór, ez eredményesen szünteti meg a fájdalmat és a viszketést, illetve elősegíti a gyors gyógyulást is.

Fürdőgolyókat is készíthet Epsom-só felhasználásával. A fürdőgolyóhoz az Epsom-són kívül adhat még szódabikarbónát, kókuszolajat és illóolajokat is. Ez a fürdőbomba nagyon jó hatással lehet a megfáradt szervezetre. Ha pihenni szeretne fürdés után, akkor a legjobb levendulaolajat hozzáadni, de ha egy élénkítő fürdőt szeretne venni, akkor levendula helyett citrom- vagy narancsillóolajat használjon.

Az Epsom-só a lábszag elűzésében is verhetetlen. A lábáztató vízhez adjon 1-2 evőkanál Epsom-sót, amelybe csepegtethet egy kevés grépfrút- vagy teafaolajat is. Áztassa benne a lábát naponta két alkalommal 10-10 percig.

Az Epsom-só a köszvény ellen is nagyon hatásos. Ilyenkor a fürdővízhez kell egy keveset szórni belőle. Ez enyhíti a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti.

Ha nincs semmilyen egészségügyi problémánk, akkor is adhatunk a fürdővizünkhöz Epsom-sót, mivel sikeresen távolítja el a méreganyagokat a szervezetből, és az izom ellazításában is részt vesz. Hetente legalább egy ilyen fürdőzési alkalom javasolt, ha valaki ily módon szeretné megtisztítani a szervezetét a méreganyagoktól.

Az Epsom-só a sok pozitív hatása mellett segít szabályozni az izmok, az idegek és az elektrolitok működését is a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hatékony szorongásoldók
  2020-04-02 20:43:42, csütörtök
 
  A stressz és a szorongás alattomosan kúszik be a ma emberének életébe. Mindkettő nagyon veszélyes, hiszen számtalan más betegség okozói is lehetnek. Azonban nem kell elkeseredni, rengeteg olyan természetes segítség létezik, amelyek hatékonynak bizonyultak a szorongás hatékony oldásában.

Gyógynövények közül az egyik leghatékonyabb a kamillatea. A kamillában lévő vegyületek jelentősen képesek lecsökkenteni az általános szorongás tüneteit. Napi 2-3 csészényit is el lehet fogyasztani belőle.

A szorongást az omega-3 zsírsavak is enyhíteni tudják. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok: lazac, lenmag, tonhal, lazac és dió.

Az aromaterápia mára bebizonyította, hogy nagyon sok esetben tud segíteni. A levendula illóolajának a belélegzése például jelentősen képes oldani a stresszt és a szorongást. A levendula-illóolajat a párnánkra is csepegtethetjük, de az esti fürdővízbe is cseppenthetünk belőle, így biztosítva a nyugodt, pihentető, szorongásmentes alvást.

Az L-lizin egy aminosav, amely az egyik építőköve az agyi hírvivő neurotranszmittereknek. Amennyiben az L-lizin csökkenést mutat, úgy fokozódhatnak a szorongásos tünetek. L-lizinben gazdag táplálékok: vörös hús, hal, sajt.

Napfény hatására D-vitamin termelődik az emberi szervezetben. A napfényről bebizonyosodott, hogy nagyon sokat segít stresszes helyzetben, illetve a napfény hiánya akár még szorongást is kiválthat. Ezért minél többet kell nyáron odakint tartózkodni, de természetesen a napvédő felszerelésről se feledkezzünk meg.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szorongást legjobban a rendszeres testmozgás oldja. Már napi 10 perces séta is megnövelheti a hangulatot. Testmozgás hatására endorfin hormonok szabadulnak fel az emberi szervezetbe. Az endorfinról pedig köztudott, hogy remek fájdalomcsillapító, emellett pedig nagyon jól oldja a szorongást is.

Egy forró fürdő, bármit is tegyünk bele, mindig nyugtató hatással van a testre és a lélekre. A nyugtató és stresszoldó hatást fokozhatjuk, ha Epsom-sót is adunk a fürdővízhez. Az Epsom-só magnéziumot tartalmaz, amelyről már bebizonyosodott, hogy pozitívan hat az idegrendszer működésére.

A kávé koffeint tartalmaz, amely nemcsak a szorongást, de a depressziós tüneteket is fokozhatja. Így ezt jobb gabonakávéval helyettesíteni, ami nem tartalmaz koffeint, és még nagyon egészséges is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.