|
2020-03-01 09:56:18, vasárnap
|
|
|
Melyik gyümölcsöt és zöldséget tilos és melyiket szabad meghámozni?
Gyümölcsöt és zöldséget azért szükséges fogyasztani, mivel rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amelyeket vétek meghámozni, míg más hasonló táplálékot tilos héjastól megenni.
Egyes gyümölcsöknek és zöldségeknek a tápanyagtartalma a héjába koncentrálódik, így már csak emiatt sem szabad azokat meghámozni. A hámozatlan zöldségek és gyümölcsök több rostot is tartalmaznak. A rostos ételek rendszeres fogyasztása jót tesz az emésztőrendszer működésének. Aki gyakran küzd székrekedéssel, mindenképpen egyen minden nap zöldséget és gyümölcsöt, de ez voltaképpen mindenkinek javasolható, hiszen a zöldségek és a gyümölcsök az egészséges táplálkozás szerves részei.
Nyilván a bogyós gyümölcsöket nem kell meghámozni. Nem szoktunk bíbelődni a cseresznye, a meggy vagy a szőlő meghámozásával és milyen jól tesszük, hiszen ezeknek a gyümölcsöknek a héja tartalmazza a legtöbb antioxidánsban gazdag tápanyagot.
Az őszibarackot, a sárgabarackot és a szilvát sem szabad meghámozni, mivel ezek héjában is rengeteg rost, tápanyag és antioxidáns található. Ha meghámozni nem is, de megmosni meg kell ezeket a gyümölcsöket fogyasztás előtt.
Az almát se hámozza meg étkezés előtt, mert az alma héja olyan vitaminokat tartalmaz, mint A- és C-vitamin, illetve kvercetin, amely egy értékes flavonoid.
A paradicsom héja is nagyon sok antioxidáns flavonoidot tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást és véd egyes betegségekkel szemben.
Hozzáértők szerint a kivit is csak nagyon vékonyan szabadna meghámozni, hiszen közvetlenül a héja alatt van a legtöbb C-vitamin.
Ha szeretnék, megőrizni az uborka K-vitamin-, kálium- és rosttartalmát, akkor semmiképpen se hámozzuk meg.
Nyilván azt mindenki tudja, hogy a sütőtököt héjastól sütjük, de a héjat nem szabad elfogyasztani.
Jól teszi, ha meghámozza még az ananászt, a mangót, a dinnyét és például a papayát, hiszen ezek héja nem ehető, nem lehet azokat megemészteni.
Az avokádót is meg kell hámozni, de a gyümölcs húsa kiváló rostforrás. Gazdag még káliumban, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és folsavban is.
Forrás : Link
Megjegyzés : aki allergiás a szőrős őszibarackra - természetesen húzza le a héját ( CzI ) |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
Címkék: tápanyagtartalma, emésztőrendszer, koncentrálódik, székrekedéssel, meghámozásával, antioxidánsban, sárgabarackot, gyümölcsöknek, betegségekkel, természetesen, rosttartalmát, elfogyasztani, zöldségeknek, gyümölcsöket, antioxidánst, zsírsavakban, őszibarackot, tartalmaznak, őszibarackra, megemészteni, mindenképpen, közvetlenül, javasolható, semmiképpen, táplálkozás, egyszeresen, mindenkinek, működésének, fogyasztása, voltaképpen, vitaminokat, flavonoidot, antioxidáns, fogyasztani, tartalmazza, megjegyzés, héjába koncentrálódik, hámozatlan zöldségek, rostos ételek, emésztőrendszer működésének, egészséges táplálkozás, bogyós gyümölcsöket, meggy vagy, szőlő meghámozásával, héja tartalmazza, legtöbb antioxidánsban, gyümölcsöket fogyasztás, alma héja, értékes flavonoid, paradicsom héja, héja alatt, legtöbb C-vitamin,
|
|
|
|
héjába koncentrálódik, hámozatlan zöldségek, rostos ételek, emésztőrendszer működésének, egészséges táplálkozás, bogyós gyümölcsöket, meggy vagy, szőlő meghámozásával, héja tartalmazza, legtöbb antioxidánsban, gyümölcsöket fogyasztás, alma héja, értékes flavonoid, paradicsom héja, héja alatt, legtöbb C-vitamin, uborka K-vitamin-, sütőtököt héjastól, gyümölcs húsa, szőrős őszibarackra, tápanyagtartalma, emésztőrendszer, koncentrálódik, székrekedéssel, meghámozásával, antioxidánsban, sárgabarackot, gyümölcsöknek, betegségekkel, természetesen, rosttartalmát, elfogyasztani, zöldségeknek, gyümölcsöket, antioxidánst, zsírsavakban, őszibarackot, tartalmaznak, őszibarackra, megemészteni, mindenképpen, közvetlenül, javasolható, semmiképpen, táplálkozás, egyszeresen, mindenkinek, működésének, fogyasztása, voltaképpen, vitaminokat, flavonoidot, antioxidáns, fogyasztani, tartalmazza, megjegyzés, meghámozni, rendszeres, rostforrás, hámozatlan, gyümölcsök, gyümölcsöt, fogyasztás, paradicsom, egészséges, cseresznye, hozzáértők, meghámozza, gyulladást, telítetlen, tápanyagot, táplálékot, zöldséget, folsavban, szükséges, sütőtököt, amelyeket, kvercetin, flavonoid, csökkenti, bíbelődni, allergiás, megőrizni, zöldségek, szeretnék, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1722
- e Hét: 18389
- e Hónap: 49875
- e Év: 254576
|
|
|