Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
‘Remek’ hír: ismét masszív narancsgyőzelem, Birk
  2014-02-01 15:31:36, szombat
 
  ‘Remek' hír: ismét masszív narancsgyőzelem, Birkaország
in Kiemelt híreink, Legalja
30 jan 2014

Nézőpont Intézet legfrissebb mandátumbecslése szerint a Fidesz-KDNP-nek 127, az ellenzéki összefogás listájának 60, míg a Jobbiknak 12 képviselői hely jutna az új, 199 fős Országgyűlésben. Az intézet január 20-25 között végzett reprezentatív felmérésére alapozott becslését Fodor Csaba vezető elemző ismertette a Mérők Klubja csütörtök esti rendezvényén a budapesti Sajtóházban. Persze az is igaz, hogy tökmindegy, melyik győzne ezek közül, ‘választhatunk' jobbközép cionista, ballibcionista és nemzeti radikálcionisták közt.

Az összesítés szerint a kormánypártok 85, míg az ellenzéki összefogás pártjai 21 egyéni képviselői helyet nyernének meg az egyfordulós választáson.

Fodor Csaba elmondta, méréseik szerint a teljes népességben a kormánypártoknak 38, az ellenzéki összefogás listájának 24, a Jobbiknak 10, míg az LMP-nek 4 százalékos támogatottsága volt; ez utóbbi adat azt jelenti, hogy az LMP nem jutna be a parlamentbe.

Úgy vélte, az elkövetkező hetek még alapvetően befolyásolhatják a választók magatartását, de szerinte a mostani adatokból kiindulva a Fidesz egy erős többséget szerezne a választáson, ami arra lenne elegendő, hogy négy évig önállóan kormányozzon. Azt is mondta, nem hiszi, hogy a bizonytalanok körében óriási tartalékai lennének bármelyik politikai erőnek. Szerinte a Fidesznek az az érdeke a választásig hátra lévő időben, hogy “merevedjenek meg az erőviszonyok, ne nagyon legyenek nagy mozgások".

Közölte, az új választási rendszer egyértelmű vesztese a Jobbik, mert szerinte egyéni mandátumot esélytelenek szerezni, legalábbis a becsült szavazatarányok alapján. Az LMP helyzetét elemezve arról beszélt, a párt a méréseikben az elmúlt fél évben jól szerepelt, szinte mindig az 5 százalékos bejutási küszöb fölött mérték, a két utolsó mérést leszámítva. Ez utóbbi szerinte azért meglepő, mert a politikai klíma - az összefogás pártjainak közös listája - alapvetően kedvezne az LMP-nek.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója a Jobbik esélyeit elemezve azt mondta, nagyon kicsi az esélye annak, hogy a párt a választásokra megduplázza a támogatottságát, hogy megismételje a négy évvel korábbi, 16,7 százalékos teljesítményét, ami akkor 855 ezer szavazatot jelentett.

Azt is mondta, “soha nem volt igaz", az a - plakátokon is megjelent - állítás, hogy a Jobbik lenne a legnépszerűbb párt a fiatalok körében, mint mondta, “a Fidesz sokkal izmosabb" e körben. Jelezte ugyanakkor, hogy a Jobbiknak valóban “erőteljesebb a beágyazottsága" a fiatalok körében, mint a középkorúaknál vagy idősebbeknél. Hozzátette: a fiatalok kevésbé akarnak elmenni szavazni, így ez “több mint szimpátia, de sokkal kevesebb mint szavazat".

Közölte, a Jobbikot 2010 óta 5 és 10 százalék között mérték a lakosság egészén belül, és szerinte ebben a ciklusban “nem a legjobb formáját futja". Elmondta, a pártot preferálók nagyjából 500 ezren vannak, közülük 300 ezren aktívak, és így nagyjából ugyanannyian vannak, mint négy éve.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a Jobbiknak most kisebb a támogatotti tartaléka, mint négy évvel korábban. Példaként említette, hogy a Fidesz 2,2 milliós szavazótáborából mindössze 150 ezren “kacsingatnak" a Jobbik felé; az adatfelvételnél ennyien jelölték meg másodikként az ellenzéki pártot.

Elmondta, a Jobbiknak a kormányváltó jobboldaliak körében további 150 ezer körüli szavazói tartaléka van, és ha a párt számára minden a lehető legkedvezőbben alakul, akkor is legfeljebb 900 ezer támogatót tudnak összegyűjteni, ez pedig (65 százalékos választói részvétel mellett) 17 százalékos eredményt hozhat a számukra.

Sík Endre, a Tárki vezető kutatója arról beszélt, nem igazak azok a vélekedések, melyek szerint az ellenzéki pártoknak lenne a legnagyobb tartaléka a bizonytalan szavazók között; inkább a Fidesznek vannak még lehetőségei ebben a körben.

Közölte, az ellenzéki pártok körében is inkább a Jobbiknak és az LMP-nek van a legnagyobb tartaléka a bizonytalanok között.

László Róbert, a Political Capital vezető elemzője az ellenzéki összefogás esélyeiről beszélt. Azt mondta, számításaik szerint a balközép összefogásnak 300 ezer szavazattal kell többet szereznie mint a Fidesz-KDNP-nek a parlamenti mandátumtöbbséghez, részben a szerinte “jobbra húzó" választási kerülettérképnek köszönhetően. Ugyanakkor jelezte azt is, az új választókerületi határok csak “kis különbségnél" számítanak.

Elmondta, úgy látják, ha az LMP bejut az új Országgyűlésbe, akkor az ellenzéki összefogástól vesz el mandátumokat, és akkor a közös ellenzéki pártlistának további 30-100 ezerrel több szavazatot kell szereznie a parlamenti többség megszerzéséhez.

Számításaik szerint ha a Jobbik az általuk becsültnél több szavazatot kap (és az LMP nem jut be), akkor az kevésbé befolyásolja a baloldali pártlista győzelmi esélyeit. Arról is beszélt, hogy a külhoni szavazatok “nem nehezítik meg az összefogás dolgát".

Közölte, januári mérések szerint mind a baloldali összefogásnál, mind pedig a kormánypártoknál 55-57 százalék körüli az aktívak aránya, tehát akik biztosan elmennének szavazni; ez a Fidesznél 1,2-1,3 millió szavazót jelent, míg az összefogás listájánál közel 1 milliót.

Elmondta, a Fidesznél jóval nagyobb az aktivitás, és várhatóan összesen legalább 1,7 millió embert tudnak majd mobilizálni, míg az ellenzéknek ebben az esetben további egymillió szavazót kellene megmozgatnia. Ez azt jelenti, hogy ha a Fidesznek 1,7 millió szavazója van, akkor az összefogásnak 2 millió szavazóra lenne szüksége a győzelemhez.

néphazugság nyomán

http://magyarhajnal.com/remek-hir-ismet-massziv-narancsgyozelem-birkaorszag/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem fizetnek adót a gazdagok, valamint a kiváltságosok
  2014-02-01 15:27:34, szombat
 
  Nem fizetnek adót a gazdagok, valamint a kiváltságosok
2014. február 1.

Az egykulcsos adó bevezetése óta a magas jövedelmű hatalom és holdudvara 200-500 ezer forint nettóval kevesebb adót fizet, gyermekszámtól függően.
Az offshore lovagok (a vállalkozásaikat adóparadicsomokban bejegyzett milliárdosaink), a tőzsdén szereplő cégek vezérei nem, vagy alig adóznak.
Aki Magyarországon adót fizet, az a szerényebb jövedelmű magyar átlagpolgár. A szegény ember adója a világ legmagasabb áfája. Ukrajnában is erős a maffia-tevékenység, Magyarország sem akar lemaradni. A maffiózók ugyancsak nem fizetnek adót. Az élelmiszer-kereskedelmünk a maffia kezében van.
Horváth András volt NAV-dolgozó igazat mondhatott: kb. 1000 milliárd forint adóbevétel esik ki a tolvaj banda miatt.
Ukrajnában is hasonló lehetett a helyzet. A következmények még nem ismertek. Magyarországon egyelőre csend van, a birkák nem bégetnek...
SVPSZ
http://www.napi.hu/ado/kiderult_igy_kaptak_szazmilliardokat_a_tehetosek_a_kormany tol.569902.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor elmegy a jósnőhöz.
  2014-02-01 13:00:56, szombat
 
  Orbán Viktor elmegy a jósnőhöz.
- Hatalmas tömeget látok - kezdi a jósnő.
- Talán királlyá koronáznak ? - kérdezi Orbán Viktor.
- Nem.Halotti tornak néz ki.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Békemenet: Bővítse Paksot Mészáros Lőrinc
  2014-02-01 12:59:50, szombat
 
  Békemenet: Bővítse Paksot Mészáros Lőrinc


Aki gázszerelőként már bizonyított, az atomerőművet is tud építeni.

Nincs alkalmasabb ember a Paksi Atomerőmű bővítésére, mint Mészáros Lőrinc, állapította meg a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fóruma azon a nemzetközi szimpóziumon, ahol a kormány kérésére szakmai ajánlásokat dolgoztak ki a beruházás sikere érdekében.

Csizmadia László pontokba szedte a Mészáros Lőrinc alkalmasságát bizonyító tényeket.

Közel lakik Pakshoz
Becsületes magyar ember
Gázszerelőként már bizonyított
Aki gázszerelőként már bizonyított, az minimális átképzéssel atomerőművet is tud bővíteni
Máig megvan a szerszámkészlete, és ez csökkenti a költségeket


http://avakkomondor.blog.hu/2014/02/01/bekemenet_bovitse_paksot_meszaros_lorinc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb utasításokat kapott a kormány az Egységes Magyarország
  2014-02-01 12:56:28, szombat
 
  Újabb utasításokat kapott a kormány az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségtől
2014, január 31 - 16:36



Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) arra kéri a kormányt, "fontolja" meg, hogy a német megszállás emlékműve "súlyához mérhető módon", közfigyelemre érdemes, maradandó szimbolikus eszközzel fejezze ki a Horthy-rezsim történelmi felelősségét.

Az EMIH pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt "javasolja" (érstd: utasítja), hogy a kabinet "egy erős deklaráció formájában tegye tisztába ennek a Rákosi-rendszer óta elhallgatott korszaknak a sötét terheit", különös tekintettel arra, hogy ezt a felelősséget a háború utáni jogi dokumentumokban sem tisztázták kellően.

Mint ismert, Magyarországon a többi európai országhoz képest hurcolták meg, vagy végezték ki a legtöbb embert, azért, mert a Horthy-korszakban valamilyen tisztséget vállalt, vagy mert a vérbíróságok úgy gondolták, hogy háborús bűntetteket követtek el.

Ugyanezt a logikát követik most is.

MTI nyomán - alfahir.hu


http://alfahir.hu/ujabb_utasitasokat_kapott_a_kormany_az_egyseges_magyarorszagi_i zraelita_hitkozsegtol#.UuwQJ_O34ME.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Paplant rabolt egy pesti hajléktalan, 11 évre ítélték
  2014-02-01 12:42:03, szombat
 
  Paplant rabolt egy pesti hajléktalan, 11 évre ítélték

2013. június 28.

MTI
Tizenegy év fegyházra ítélték csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a három csapás törvény alapján azt a hajléktalant, aki ellen 600 forint és egy 2000 forint értékű paplan elrablása miatt emeltek vádat - olvasható a Magyar Nemzetben.
Twitter

H. Bélát korábban rablásért már kétszer ítélték jogerősen letöltendő szabadságvesztésre három, illetve négy évre, ezért büntetésének kiszabásánál a bíróság a személy elleni erőszakos bűncselekményeket harmadjára elkövető, többszörös visszaesőket érintő három csapás törvényt alkalmazta - közölte a lap.

A terhelt szabadlábra nem helyezhető és tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen a vádlott védője és az ügyész is jelezte fellebbezési szándékát, így az nem jogerős.

A vádirat szerint a férfi 2012 áprilisában a budapesti Ferenciek terénél az ott kolduló idős hölgyet meglökte, belenyúlt a táskájába, kiemelte az áldozat pénztárcáját, majd elvette a benne lévő 600 forintot.

A második vádpont szerint H. Béla az V. kerületi József Attila utcában kirántotta az árkádok alatt lefekvéshez készülődő nő alól a takaróját. A sértett megpróbálta visszaszerezni a 2000 forint értékű paplant, mire a vádlott megütötte, és megpróbálta lenyomni a földre. A nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett, a segítségére siető férfival szintén dulakodott a terhelt.

H. Béla korábban beismerte a pénz és a paplan elvételét, de végig azt állította, nem ütötte meg a lépcsőn üldögélő nőt, a takaróról pedig azt hitte, a sajátja, amit elloptak tőle.

H. Béla ügyvédje korábban indítványozta, a testület függessze fel az eljárást, és kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a három csapásként ismert törvényi rendelkezés felülvizsgálatát. Véleménye szerint a vádlott esetében a három csapás alkalmazása "embertelen büntetés" kiszabásával jár.

Zumbok Gabriella bíró hangsúlyozta, a rablás tényállásánál nem az elvett tárgyak értéke a mérvadó, hanem az, hogy megszerzésükért a terhelt képes volt erőszakot alkalmazni egy másik emberrel - jelen esetben egy fiatalabb és egy idős nővel - szemben.

http://m.hvg.hu/itthon/20130628_Paplant_lopott_egy_hajlektalan_11_evre_it

****

Keresztény tanítás: olyan mércével mérj és ítélj, amelynek nem vagy rest magadat alávetni. Ha az alábbiakért 11 évet kapott az a szerencsétlen, vajon mennyit kapjanak a mutyi kormány tagjai és tettestársaik?


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vagyonnyilatkozata szerint lottófőnyereményből gyarapodott B
  2014-02-01 12:30:14, szombat
 
  2014-02-01. 11:45
Vagyonnyilatkozata szerint lottófőnyereményből gyarapodott Bag fideszes polgármestere


Bag polgármestere a szerencse fia
Vannak emberek, akiket üldöz a szerencse, és Tóth Gábor fideszes képviselő, Bag polgármestere egészen biztosan ilyen. A 2013-as vagyonbevallásából egy végigdolgozott élet alatt felépített tisztes egzisztencia képe rajzolódik ki, jól működő céggel, két kisebb szállodával, pármilliós kintlevőséggel, nulla forint tartozással, havi közel 1,3 milliós fizetéssel.
Ahogy az ember görget lefelé a 61 éves Tóth úr vagyonbevallásában, szinte megelevenedik előtte a sikeres vállalkozásai mellett a települése és a haza ügyeit is a vállára vevő, felelős honpolgár képe. Ha van ember, akiről feltételezhető, hogy jó helyen lesz nála egy lottónyeremény, akkor az Bag polgármestere.
Így láthatta ezt Fortuna istennő is 2013 márciusában. Ezt írja ugyanis Tóth úr a bevallásában:

"2013. év 11. heti 6/45-ös lottójátékban 8761034 sorszámú szelvénnyel nettó (adólevonás után) 10.000.000 Ft. nyereményem volt".

Éjszaka a bevallásokat feldolgozó Index-szerkesztőség egy emberként ordított fel izgalmában, a lelkesedés helyére azonban hamarosan a gyanú költözött: a nyereményösszeg túl kerek! Gyors ellenőrzés, és valóban: a Szerencsejáték Zrt. nyereménylistáján azon a héten tízmilliós nyeremény nem szerepel, de még hasonló sem. Az egyetlen telitalálatos szelvényre 954 és fél millió forintot fizettek, 5+1-es nem volt, a 72 négyes 277.410 Ft-ot ért.
Arra gyanakodtunk - írja a lap -, hogy Tóth úr mégsem a 11. héten nyert, de a megfejtésre reggelig várnunk kellett. Kilenc után felhívtuk Tóth Gábort, és ekkor jött az igazi megdöbbenés: a bagi polgármester a közel egymilliárdos főnyeremény nyertese! Tóth úr másokkal együtt játszott, így a nyereményen is osztoztak.
Tóth Gábor a bevallása szerint tavaly áprilisban, azaz nem sokkal a lottónyeremény után vásárolt (a cége nevére) egy Lexus RX 400H típusú luxusterepjárót, és egy Honda XT 750-es motort. Reméljük, ezek régóta tervezett beruházások voltak, és nem a szerencse mámorában születtek, mert csak az autó legalább másfélszer annyiba kerül, mint Tóth úr nyereménye - olvasható az Indexen.
Mivel a többi nyertes Tóth Gábor szerint nem közszereplő, róluk nem tudjuk, hogy kik, de az biztos, hogy a Fidesz-frakció közös lottószelvényével kapcsolatos spekulációk egyértelműen a fantázia szülöttei. Mindenesetre gratulálunk Tóth úrnak, és 94,4 nyertestársának!
(Index nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/6/123408/#ixzz2s4L9Wj6F
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Belga parlamenti képviselő: "A holokausztot a cionisták rend
  2014-02-01 12:27:20, szombat
 
  2014-02-01. 11:00
Belga parlamenti képviselő: "A holokausztot a cionisták rendezték és finanszírozták"

Az ,,antiszemita" Magyarországon aligha fordulhatna elő olyan eset, mint ami a ,,toleráns" és ,,európai" Belgiumban történt. A The Jerusalem Post című izraeli lap tudósítása szerint egy független belga parlamenti képviselő, Laurent Louis, január 16-án, a belga parlament alsóházában a következő kijelentést tette: ,,A holokausztot a cionisták rendezték meg és finanszírozták." Vajon elhangozhatna-e hasonló kijelentés a budapesti parlamentben?

Laurent Louis
És mintha ez a szörnyű bűn nem lenne elég, a belga honatya a holokauszttal kapcsolatos véleményének kifejtése közben az Európa-szerte egyre népszerűbb ,,fordított karlendítéssel" is szalutált. Az izraeli lap olyan képet is közölt, melyen Louis a cionisták célkeresztjében álló szíriai elnök, Basszár el-Asszad melletti tüntetésen éppen egy izraeli zászlóra tapos. És ezzel a belga képviselő bűnlajstromának még nincsen vége, ugyanis korábban több alkalommal is bírálta a zsidó állam politikáját, ugyanakkor támogatásáról biztosította a palesztin hazafias-iszlamista mozgalom, a Hamász felszabadító harcát.
Zoom
Izraeli zászlót taposó belga képviselő egy Aszad mellett kiálló tüntetésen: megfizethetetlen
A belga parlament elnöke, Andre Flahaut természetesen már el is ítélte a képviselő ,,gyűlöletkeltő akcióját". Csakhogy a cionisták ennyivel nem érik be. Az újonnan alakult Antiszemitizmus Elleni Belga Szövetség képviselői közölték, hogy ,,figyelemmel fogják követni a honatya tevékenységét". A szervezet elnöke világossá tette, hogy ,,fellépnek a veszéllyel szemben, melyet Louis megtestesít". A francia nyelvű zsidók érdek-képviseleti szövetsége pedig feljelentést fontolgat a jobbközép Néppárt színeiben megválasztott, de később a pártból kizárt képviselővel szemben.
Mint arról beszámoltunk, január 26-án, egy nappal a holoemléknap előtt, több tízezer (a rendőrség adatai szerint hozzávetőleg 17 ezer) tüntető követelte a cionista befolyás alatt álló francia elnök lemondását. A demonstrálók legfőbb jelszava így hangzott: ,,Zsidók, Franciaország nem a tiétek!". Többen a ,,gázkamrák" létezését is kétségbe vonták. A rendőrség több tüntetőt (egyes források szerint 250 személyt) letartóztatott.
Perge Ottó - Kuruc.info

További részletek: http://kuruc.info/r/6/123406/#ixzz2s4KS8BO7
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
John McCain háborút és pénzt hoz Budapestre
  2014-02-01 12:19:18, szombat
 
  John McCain háborút és pénzt hoz Budapestre
2014.01.31 13:22


Egynapos látogatásra Budapestre érkezett John McCain volt amerikai elnökjelölt, arizonai szenátor. Pesten tárgyalásokra kerül majd sor, Káin (Cain) a nagyobb pártok vezető politikusaival fog találkozni. Ezeken a megbeszéléseken pedig az ukrán helyzetről lesz szó. Hogy mi köze a magyar pártoknak az ukrán helyzethez, és mi köze egy amerikai szenátornak ahhoz, hogy a magyar pártok hogyan viszonyulnak az ukrán helyzethez?

Ez elsőre komoly rejtélynek tűnhet, de ha végigtekintünk Káin úr korábbi tevékenységén, nem kell sokáig találgatnunk. Káin úr eddig a világ összes háborús gócpontján megjelent, körbeutazta a NATO-invázió előtt álló országok szomszédos országait, és ott pénzzel tömte a célpont ország ellenzéki erőit támogató politikai pártokat.

Ennek okán feltétezhetjük, hogy Káin úr Budapestre is tömött pénzeszsákkal érkezett. Ugyanis budapesti látogatását követően végigjárja a térség országait, és nagyobb politikai pártokkal megbeszéléseket folytat az ukrán helyzetről.

Úgy tűnik, mostanra a látszatra se adnak a cionista felforgatók. A Visegrádi Négyek megállapodtak, hogy "felkészülnek a legrosszabbra" Ukrajna kapcsán, ami egy miniszterelnöki találkozó keretein belül történt. Azt követően azonnal összehívták az Ukrajnával szemben területi követelésekkel fellépő országok belügyminisztereit. Most pedig egy Káin nevű ember jön az országba, aki hazájában egyébként agresszív háborús retorikát folytat, külföldi utazásai alkalmából pedig a felforgatott országok szomszédainak szokott pénzügyi támogatásokat intézni.

Vajon hány milliárddal támogatja Káin a magyar pártokat, hogy abból létrehozhassák a kárpátaljai szervezeteiket?

http://www.hidfo.net/2014/01/31/john-mccain-haborut-es-penzt-hoz-budapestre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így rejti el a kormány az adóemelést
  2014-02-01 12:14:11, szombat
 
 
Így rejti el a kormány az adóemelést

Index

2014. január 29., szerda 11:55 |

A kormányváltás óta a költségvetés nominális bevétele messze az infláció felett, 31,8 százalékkal emelkedtek. A cégek adóterhelése érdemben nem nőtt, a lakosság viszont érezhetően többet fizet az államnak mint négy évvel ezelőtt. Korábban jól teljesítő adónemek a megszűnés szélére kerülhetnek - írja a Napi.hu.


Bár megszűnt a kétkulcsos személyi jövedelemadó (szja), helyette bevezették az egykulcsos, 16 százalékos verziót, az adóbevételek súlyát pedig a jövedelemadóktól a fogyasztási adók felé terelték az elmúlt négy évben. A 2009-es és a 2013-as költségvetési bevételeket megvizsgálva kiderül: a cégek befizetései stagnáltak, a lakossági jövedelemadók csökkentek, ám ennél jóval nagyobb mértékben emelkedettek a lakosság által megfizettet fogyasztáshoz kapcsolt adók - írja elemzésében a Napi.hu.
186970297
Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

Mint az alábbi táblázatból látszik: hiába estek vissza a lakossági befizetések 365 milliárd forinttal 2013-ban 2009-hez képest, ha a - javarészt szintén a lakosság által fizetett - fogyasztáshoz kapcsolt adókból 1216 milliárd forinttal többet szívtak ki tőlünk. Leginkább az áfa és a pénzügyi tranzakciós illeték az ügyes bújtatott, lakosságot sújtó adóemelés.
Adóbevételek változása (milliárd forint)
2009 2013 Változás(%) Változás (Mrd forint)
Gazdálkodó szervezetek befizetései 1017,5 1152,8 13,3 135,3
Társasági adó 385,5 322,4 -16,4 -63,1
Társas vállalkozások különadója 156,8 0 -100,0 -156,8
Energiaellátók jövedelemadója 37,99 54,05 42,3 16,06
Pénzügyi szervezetek különadója 0 139,11 - 139,11
Hitelintézeti járadék 12,6 8,1 -35,7 -4,5
Cégautóadó 18,0 17,5 -2,8 -0,5
Energiaellátók jövedelemadója 37,99 46 +21,1 8,01
Egyszerűsített vállalkozói adó 169,7 110,02 -35,2 -59,68
Kisadózók tételes adója 0 28,3 - 28,3
Kisvállalati adó 0 10,1 - 10,1
Ökoadó 10,7 6,1 -43,0 -4,6
Bányajáradék 26,6 30,9 +16,2 4,3
Közműadó 0 54,9 - 54,9
Játékadó 66,73 63,1 -5,4 -3,63
Fogyasztáshoz kapcsolt adók 3070,8 4286,9 +39,6 1216,1
Általános forgalmi adó 2168,4 2953,2 +36,2 784,8
Jövedéki adó 868,8 947,1 +9,0 78,3
Regisztrációs adó 33,55 14,0 -58,3 -19,55
Távközlési adó 0 15,6 - 15,6
Pénzügyi tranzakciós illeték 0 259,6 - 259,6
Biztosítási adó 0 26,1 - 26,1
Lakosság befizetései 2020,2 1654,3 -18,1 -365,9
Szja 1899,62 1504,59 -20,8 -395,03
Illetékek 112,17 107,4 -4,3 -4,77
Összes költségvetési bevétel 8321,1 10967,79 +31,8 2646,69
Forrás: NGM, PM
Ez történt a cégekkel

A társasági adó kvázi kétkulcsos volt 2009-ben, a 16 százalékos adó mellett még négy százalékos különadót is meg kellett fizetni a nyereség után. A társasági adózásban megmaradt a kétkulcsos jelleg, hisz az adó mértéke (2011-től) az 500 millió forintos nyereségig 10, afelett 19 százalék. Ugyanakkor jelentős mozgás következett be a különadóknál. Megszűnt a négy százalékos egységes különadó, ám jöttek sorban az ágazati különadók: a bankadó, a pénzintézetek különadója, a baleseti-, a biztosítási-, a távközlési-, a közműadó - nem számítva ide a tranzakciós illetéket, ugyanis az utóbbi a kormányzati statisztikákban a fogyasztást terhelők adók között jelenik meg. A cégek adóterhelése ennek ellenére érdemben nem nőtt, hisz a 2009-es 1017,5 milliárd forinttal szemben tavaly 1152,8 milliárd forint adót fizettek be, ami nominálisan 13,3 százalékos növekedés, ez némileg elmarad a 2010-2013 között bekövetkezett 16,2 százalékos inflációtól. A stagnálás mögött a gyenge - csökkenő stagnáló gazdasági teljesítmény áll. (Az összehasonlításban a kormányváltás előtti utolsó egész év, 2009 adatait vettük figyelembe.)

Az ágazati különadók a versenyszférában jókora különbségeket okoztak, mind az ágazatok között, de még egy-egy ágazaton belül is - elég csak az árbevétellel szerint súlyozott kiskereskedelemre kivetett ágazati különadót említeni. Ez utóbbi a jogalkotó szándék szerint a magyar láncokat nem, csak a külföldi tulajdonban levő nagy multikat sújtotta. Hasonlóan a nagy cégek fizetik a közműadó többségét, de ilyen érvel merültek fel a reklámadó kapcsán is - igaz, az utóbbi lekerült a napirendről.
Mi ennyivel fizetünk többet

A kormány gazdaságpolitikájának fő tézise volt 2010-ben, hogy a felső jövedelemkategóriákban csökkenteni kell az adóterhelést, mondván: az elit az így felszabaduló jövedelem jelentős részét fogyasztásra fordítja, amely lökést adhat a gazdasági növekedésnek. A kormány ennek megfelelően megszüntette a kétkulcsos jövedelemadót, ezzel mintegy évi 400 milliárd forintról mondott le, ugyanakkor a tétel nem vagy alig látszik működni, ugyanis a gazdasági növekedés 2013 második felében kezdett csak élénkülni, ám ez csak részben köszönhető a fogyasztás növekedésének. A szja felső 36 százalékos kulcsának eltörlésével párhuzamosan megszüntették az adójóváírást, ami az alsóbb jövedelmeket érintette - itt nőtt az adóterhelés.

A felső kulcs eltörlése nyomán látványosan csökkentek a szja-bevételek: 2013-ban 366 milliárd forinttal kevesebbet fizetett e címen a lakosság, pontosabban annak felső rétege. A családi adókedvezmény kiterjesztése sem az alacsonyabb jövedelműeknél is csökkentette az adóterhelést - a statisztikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a családi adókedvezmény jelentős része a magasabb jövedelmű családoknál csapódott le. Ez utóbbi helyzet aránytalanságán javít a 2014 januárjában életbe lépett intézkedés, amely családi adókedvezményt kiterjeszti az egyéni tb-járulékokra az átlag alatti jövedelmeknél.

Ám amit az egyik kezével adott az állam, a másikkal többszörösen visszaszedte: ugyanezen időszak alatt 1216 milliárd forinttal nőttek fogyasztáshoz kapcsolat adóbevételek. Az áfabevételek 36 százalékkal emelkedtek, ez jelentős részben a ciklus eleji 2 százalékpontos adóemelés következmények. A jelenleg 27 százalékos áfa-kulcs világrekordnak számít - ennél magasabb általános hozzáadott értékadó kulcsot nem alkalmaznak sehol. (Többek között ez az okozója a nagy összegű határon átívelő áfa-csalásoknak.)
Marginalizálódó adók

A fogyasztási adókhoz köthető ugyanakkor a különadók egy része, mint a távközlési vagy a biztosítási adó, ám mindezek közül kiemelkedik a pénzügyi tranzakciós illeték. Elvileg a "sárgacsekkadót" a bankok, pénzintézetek nem háríthatnák át a lakosságra, ám a KSH adatai egészen mást tükröznek, ugyanakkor azt nem lehet állítani, hogy a tranzakciós adó teljes egészét a lakosságra terhelték volna a bankok - hisz eközben csökkent a bankrendszer jövedelmezősége is. Amennyiben a lakosság által fizetett jövedelmi és fogyasztási adókat tekintjük, az NGM adataiból is világosan kitetszik, hogy a lakosság adóterhelése 2009 és 2014 között 16,7 százalékkal, mintegy 850 milliárd forinttal nőtt.

A fogyasztási adón belül láthatóan stagnált, illetve jelentősen csökkent a jövedéki adóbevételek, illetve a regisztrációs adóbevételek mértéke. A jövedékiadó-csökkenésben egyszer szerepet játszott a benzinkutak forgalmának csökkenése, de itt csapódik le a pálinkafőzés legalizálása, illetve nemzeti trafikrendszer felállítása. A regisztrációs adó csökkenése nem meglepő, hisz a 2008-as válság kitörése óta a magyar újautópiac nem tért magához, olyannyira, hogy a regisztrációs adó költségvetési szempontól az utóbbi években marginális szerepet játszik. A válság előtti utolsó évben 2007-ben még 93,4 milliárd forintos bevétel származott ebből a forrásból, szemben a tavalyi 14 milliárd forinttal. Még ennél is kisebb bevétel származik a környezetterhelési díjakból, hisz ebből tavaly 6 milliárd forint folyt be, de nem lett átütő siker az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) utódjául szánt kisvállalati adó (kiva) és a kisadózók tételes adója (kata) sem - legalább is egyelőre. Egyes vélemények szerint ezen adóformák lehetnek egy következő adóreform "áldozatai", bár ennek ellentmond némileg, hogy az Orbán-kormány adóreformjának egyfajta jelképeként is tekinthető ez két adónem.

http://index.hu/gazdasag/2014/01/29/itt_a_kormany_nagy_trukkje/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2014.01 2014. Február 2014.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.