Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
A CIA és a Moszad keze van a d
  2010-01-12 22:13:09, kedd
 
  "A CIA és a Moszad keze van a dologban"
2010-01-12 15:51 hírTV

Az iráni külügyminisztérium az Egyesült Államokat, Izraelt és "zsoldosaikat" vádolta meg kedden azzal, hogy bombamerényletet hajtottak végre egy atomfizikus ellen Teheránban. A szóvivő kiemelte: az ilyen merényletek és az ország atomfizikusainak megsemmisítése nem tudja megállítani Irán tudományos és műszaki fejlődését, sőt inkább felgyorsítja azt. A teheráni főügyész annyit tett hozzá, hogy mivel a meggyilkolt egyetemi tanár atomfizikus volt, a legvalószínűbb, hogy a CIA és a Moszad keze van a dologban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
„Botrányos az MSZP-sek t
  2010-01-12 20:50:54, kedd
 
  ,,Botrányos az MSZP-sek titkolózása"

A péntekihez hasonlóan most sem mentek el a szocialisták a benzintender ügyében összehívott rendészeti bizottság ülésére. A Fidesz szerint botrányos az MSZP-sek titkolózása. Az ülést azért hívták össze, hogy kiderítsék: az állami pé ...tovább »nzek miért az OMV-kutakat üzemeltető MSZP-s politikusok magánvagyonát növelik.

A szocialista képviselők ezúttal is bojkottálták a benzintender ügyében összehívott rendkívüli rendészeti bizottság ülését. A kancelláriaminiszter és a rendészeti államtitkár tüntetőleg nem is ült egy asztalhoz a fideszes képviselőkkel. Az ellenzéki politikusok arra vártak volna választ, hogy a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Mol helyett miért az osztrák állam nyerte a benzintendert, és hogy az állami pénzek miért a benzinkutakat működtető MSZP-s politikusok magánvagyonát növelik.

Az egyik nemzeti park igazgatósága már jelezte: éves szinten több mint egymilliós többletkiadást okoz nekik, hogy távolabbi OMV-kúthoz járnak tankolni. A kancelláriaminiszter szerint nem írnak ki új tendert.

,,A kormánynak így kellett döntenie, hiszen bűncselekményt valósít meg az, aki egy közbeszerzési eljáráson, nem a legjobb ajánlattevőt hozza ki győztesként, ezt még politikai ellenfeleink is elismerik. Hallottunk olyan nyomásról, hogy jó lenne új tendert kiírnia a kormánynak. Természetesen nem lehet, ez törvénytelen lenne" - mondta el Molnár Csaba.

A Fidesz továbbra is aggályosnak tartja a közbeszerzést, amit a párt szerint az OMV-re szabva írt ki a kormány.

,,Nem volt tisztességes verseny, ez a meggyőződésünk. Ez egy befolyásolt verseny volt, ami nem kedvezett a Molnak, ellentétben kedvezett az osztrák államnak, és az OMV-nek" - mondta el Lázár János. A politikus szerint a kormány veszélybe sodorta a rendőrség működését a tender kihirdetésével, a szocialista képviselők titkolózását pedig botrányosnak nevezte.

http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=304168

**********


Ez az egész cirkusz a demokráciának nevezett valami megcsúfolása.
A magukat Istennek képzelő mszp-sek nem jelennek meg bizottsági űléseken,lakossági fórumokon, nem szerepelnek nekik nem tetsző médiákban, és nem is válaszolnak nekik nem tetsző kérdésekre. Vadai nem engedte, hogy a bíróságon róla képet csináljanak!!
Könyörgöm! Ezek az emberek milliókat kaszálnak az állampolgárok pénzéből. Az előzőek pedig mind bűncselekmények!! Csak az előző rendszerben szocializálódott vezetők ezt nem fogják fel.
Egy 15 %-os párt (Jobbik) nem szerepelhet a médiában, minden alap nélkül feketeseggűnek kiáltják ki, míg a sehol nem létező pártok meghívást kapnak (Bokros, Seres Mária, Monok polgármestere, Thürmer) a közszolgálati tévékbe. És ez nem lesz másképp a Fidesz vezetés alatt sem. Csak az beszélhet, aki nem veszélyezteti a gyarmatosítók uralmát.
De legalább ne hazudnának így, bele a pofánkba!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Jobbik szerint a megoldás az
  2010-01-12 20:39:39, kedd
 
  A Jobbik szerint a megoldás az élelmiszer-önrendelkezés

2010. január 11., hétfő - 20:52

* Címkék:
o program
o , mezőgazdaság

A Szent Korona Rádió interjút készített Varga Gézával, a Jobbik mezőgazdasági kabinetfőnökével. A beszélgetés során többek között szóba került az SPS, a KAP valamint az ágazatok problémáinak kérdése, de szó esett a multikról, a földmoratórium meghosszabbításáról, a vízgazdálkodásról és az adósságcsapdáról is. Az interjú átfogó képet nyújt a Jobbik agrárpolitikai elképzeléseiről.

- Vidékről és mezőgazdaságról fogunk beszélgetni az elkövetkező percekben. A mezőgazdaság - azt lehet mondani -, hogy Magyarország múltja, és jó lenne, ha a jövője is lenne. El kellene érni, hogy egy igazi agrárország legyünk végre, és előtérbe kellene helyezni a mezőgazdaságot. Jelenleg nem ez figyelhető meg, sőt, tudatosan rombolják, és teszik lehetetlenné a vidéket. De még mielőtt ebbe belemennénk, megkérem, kicsit beszéljen magáról. Hogyan került a Jobbik Mezőgazdasági Kabinetjének élére?

- Én magam, amellett hogy a Jobbik Mezőgazdasági Kabinetjét vezetem, Morvai Krisztina tanácsadója is vagyok EU-s agrár- és vidékfejlesztési ügyekben.

Én világéletemben civil voltam, civil gazdálkodóként, környezetvédőként foglalkoztam az agrárpolitikai kérdésekkel.

A 2000-es évek elején a Családi Gazdálkodók Európai Szövetségének voltam igazgatósági tagja, és ebben a minőségemben foglalkoztunk EU-s gazda szinten a WTO-nak a kérdéseivel, az európai agrárpolitikával, az összes európai tagállam mezőgazdaságával. Az igazgatóságban mindenki képviselve volt, akkor 22, most van ugye 27 tagállamról beszélhetünk.

Morvai Krisztina vetette fel, hogy ezeket az ismereteket nem hasznosítanám-e úgy, hogy az ő munkáját segítsem az Európai Parlamentben. Én ezt nagyon nagy örömmel megtettem, mert úgy gondoltam, hogy az elmúlt 20 évben valóban gyűjtöttem össze ismereteket, tapasztalatokat, és ezt örömmel bocsátottam Morvai Krisztina rendelkezésére.

Azóta is nagy örömmel és mindkettőnk megelégedésére dolgozunk együtt, próbálom előkészíteni a törvénytervezeteit, a különböző témákhoz való viszonyunkat a Jobbik vidékfejlesztési- és agrárprogramja szempontjából. Így biztosítom az összekötő kapocs szerepét a Jobbik itthoni és Morvai Krisztina európai programja között.

Emellett családi gazdálkodó vagyok, tejtermeléssel foglalkozok. A tejet teljesen feldolgozzuk, van a családomnak egy kis üzeme, ahol a vegyszerek teljes kizárásával munkálkodunk már mintegy 20 éve. Ezt a családi gazdaságot szövetkezeti formában csináljuk, így a mindennapi munkámban a környezetvédelem, az ökológiai gazdálkodás, az élelmiszer-feldolgozás mind gyakorlati szinten is jelen van, és ebből a perspektívából sokkal jobban tudok együtt érezni azokkal a gazdákkal - akármit is termelnek -, akik szenvednek ettől a közös agrárpolitikától, a piacvesztéstől, és még sok minden mástól. Ebből a nézőpontból igyekszem válaszolni a kérdésekre is

- Kifejezetten hasznos, ha valaki úgy kerül be egy ilyen helyre, hogy gazdálkodik is, így érzi a saját bőrén a helyzetet. Általánosságban mit várhatnak a vidéken élők, illetve a mezőgazdasággal foglalkozók a Jobbik programjától?

- Általánosságban mondhatom, hogy a mi programunk egy új mezőgazdaságnak a programja. Az ország gazdaságilag, társadalmilag és még sok más szempontból is ketté van szakadva. Ha most a mezőgazdaság szempontjából tekintjük ezt, akkor a mezőgazdaságból az őstermelők, a kistermelők, kis- és közepes gazdaságok vannak a legnehezebb helyzetben, és mondjuk ezeket tekintem a leszakadó réteghez tartozónak. Ha a nagyüzemeket, a részvénytársaságokat, és sajnos néhány külföldit, akkor ők relatívan több támogatáshoz jutnak.

Mivel ma hektárszámalapú a támogatás, ők a kedvezményezettebbek. Számban kifejezve, az agrártámogatásoknak 80%-a jut az agrárium 20%-ának jut, és a támogatás forintösszegének csupán 20%-a jut a tömegnek, a gazdálkodók 80%-ának.

Ez nagyon jól mutatja, hogy milyen sanyarú helyzetben vannak a közepestől lefelé a gazdaságok. A mi programunk ezt a réteget célozza meg, azért nevezzük új mezőgazdaságnak, mert most a kedvezményezett réteg inkább a nagyobbak, őket gondolják piacképesebbnek, őket támogatják. Mi ezt szeretnénk megfordítani, és egyszerűen a nagyobbik réteget, a 80%-ot szeretnénk a programunk középpontjába helyezni.

- A kisgazdaságoknál megoldás lehet, ha összefognak a gazdálkodók, és úgy próbálnak meg gazdálkodni.

- Ez is része természetesen a programunknak, de erővel nem lehet senkit szövetkezetekbe behajtani - mivel ez már megtörtént néhányszor az országban -, és talán ezen történelmi okokból, és a magyarságból is vezényelve, nehezen megy az összefogás a gazdák között.

Előbb-utóbb azonban elkerülhetetlen lesz, de mi inkább a hangya típusú összefogás hívei vagyunk, nevezetesen, hogy mindenki gazdálkodjon magában. Fontos a gazda egyénisége és felelősségvállalása, miszerint ha jól csinálja, a haszon az övé legyen, ha rosszul, akkor azt ő érezze meg.

Tehát a gazdálkodást végezze egyénileg, viszont a kereskedésnél, beszerzésnél, ott ösztönözzük az összefogást.

- Igen, pont ezt akartam sugallni, hogy az a pénz is a gazdáknál marad az összefogás esetén, amit egy szállítással vagy akármilyen kereskedelmi megoldással mások kivesznek a zsebükből. Most például a Koppány bolt jutott eszembe - a gazdák a saját boltjukban próbálják eladni a saját terméküket.

- Sok ilyen kezdeményezés előfordult már: "vásárolj magyar terméket", vagy az említett Koppány bolt. Mi ezt nagyon határozottan és intézményesen szeretnénk támogatni. A gazdáknak a termeléstől az értékesítésen át a vásárlóhoz való eljuttatásig kezükben kell, hogy legyen a lánc, hiszen e folyamat különböző szakaszaiban csapódik le a nyereség, a haszon.

Akár időjárási viszonyok miatt, akár konjunkturális okokból, ha ott alacsonyabb a bevétel, akkor ezt az értékesítésnél azért lehet kompenzálni. Ha ez végig a gazda kezében van, akkor egy sokkal kiegyenlítettebb jövőt tudunk biztosítani a gazdálkodóknak.

- A mezőgazdaság egyik kardinális kérdése, hogy legyen-e, vagy ne legyen SPS rendszer. Nyáron több nagy érdekvédelmi szervezet is összeült, és meghívták Gráf József agrárminisztert, aki akkor megígérte, hogy lesz SPS rendszer, bár az Alkotmánybíróság ül ezen az ügyön. Van, aki ellenzi, van, aki mellette van, például az állattenyésztők pozitívan állnak a kérdéshez, de a Magosz hibás lépésnek tartja a bevezetést. A Jobbiknak mi az álláspontja?

- Az, hogy reméljük ebben a formában sosem lesz bevezetve. Ha most bevezetné a kormány a választások előtt, akkor az törvényellenes volna, hiszen az AB nem mondott még rá áment. Várjuk meg az AB döntését, nem szeretném ezt így előre megjósolni, hogy mi lesz.

De azt reméljük, hogy nem lesz bevezetve. Ugyanis az SPS abban a formájában, ahogy Magyarországon szeretnék bevezetni, említette, hogy az állattenyésztőknek jó. Inkább úgy módosítanám, hogy az állattenyésztési nagyüzemeknek jó, mert nincs földjük, volt valamilyen támogatás, és ha ezt most történelmi alapon megkapnák, akkor ők relatívan jobban járnának.

De a mi figyelmünknek a középpontjában nem ezek a nagy ipari állattartó üzemek vannak, ezért elnézést kérünk tőlük, de nem szeretnénk, hogy be legyen vezetve, mert sokkal nagyobb kárt okoz. 2008-ban bejelentjük, hogy 2006 a bázisév, és aki bújt, aki nem, akinek akkor volt támogatása, az kapja, akinek akkor nem volt, az nem. 2006-ban nagyon sok földtulajdonos volt, aki bérbe adta a földjét.

A mi programunkat nem tudjuk megvalósítani olyan földtulajdonosokkal, akik szeretnék visszakapni a földjüket, de támogatási jogosultság nélkül kaphatják csak vissza. Ez lehetetlen. Mi elsősorban ezért nem szeretnénk az SPS-t ebben a formában bevezetni.

Amikor újra életet szeretnénk lehelni a vidéki létbe, ez egyúttal azzal is jár, hogy családokat, családok gyermekeit és unokáit szeretnénk arra ösztönözni, hogy újra foglalkozzanak mezőgazdasággal, élelmiszer-feldolgozással, falusi turizmussal, hasonlókkal. Így az esetleg most bérben lévő földjüket vissza kell, hogy kapják. Visszakérik, de ha ahhoz nem jár támogatási jogosultság, akkor az veszett fejsze nyele.

- Kicsit még távolinak tűnik 2013, de egyre gyakrabban került szóba a közös agrárpolitika. Milyen KAP-ot szeretnénk?

- Az, hogy milyen lesz, az valóban nagy kérdés. Morvai Krisztina képviselőasszonnyal együtt ültük végig november 10-én az első vitáját az EU Parlamentben. Itt vázolták a 2013 utáni agrárpolitikát, de több agrárkutató is tartott előadást a konferencián. Nos, ebből az körvonalazódott, hogy valószínű, hogy az össztámogatások értéke csökkenni fog.

Kb. az EU költségvetésének 40-44%-a körül van most az agrártámogatás, ez valószínűleg 30%-ra fog csökkenni. Ez azért van így, mert az európai lakosság szemében egyre kevésbé legitim az a támogatási rendszer, ami jelenleg van, amit az előbb már érintettünk a magyar gazdák kapcsán.

Például az angol királyi családot szokták a legjelentősebb példának felhozni, hogy a jelenlegi agrártámogatási rendszernek az angol királyi család az egyik legnagyobb kedvezményezettje. Nem biztos, hogy az európai adófizetők rettentő boldogak attól, hogy az ő adóforintjaik az ilyen nagy, hatalmas üzemeknek a támogatására mennek. Ezért legitimálni kell az agrártámogatásokat, vagy legalábbis oda kéne juttatni, ahol rászorul a társadalom, mert jelenleg nem így történik.

Tehát a csökkenés látszik. Ezen kívül vannak olyan hangok is, amelyek a támogatások egy bizonyos részét nemzeti hatáskörbe utalnák majd. Meg kell, hogy mondjam, ha ez igazságosan történik, és itt mi, mint Jobbik résen leszünk, akkor ezt nem bánjuk, mert adna mozgásteret ahhoz, hogy az itthoni támogatási rendszert picit igazítani tudjuk, és elérhetnénk, hogy a leszakadó rétegek támogatására jusson több.

Ezt a kettőt emelném ki a jelenlegi vitából, de még sok víz le fog folyni a Dunán. Itthon lesz az EU elnökség 2011 első felében, és akkor fog megindulni érdemben és politikailag, valamint a miniszterek tanácsában, a bizottságban is a közös agrárpolitikának a vitája. Ezért nagyon fontos, hogy a 2010-es választások után megfelelő kormányunk legyen. Fontos, hogy a Jobbik minél erősebb pozícióhoz jusson, és résen legyünk, így az agrárpolitikát úgy tudjuk formálni, hogy az 2013 után egy sokkal igazságosabb agrárpolitika legyen.

- Nézzük kicsit az ágazatokat, hogy kinek, mit nyújthat a Jobbik programja. Kezdjük a tejtermelőkkel. Ön is ezzel foglalkozik, illetve az elmúlt évben talán ők voltak a leghangosabbak, igen komoly problémával kellett megbirkózniuk. A tej felvásárlási ára 40-50 forintra zuhant vissza. Minden eladott liter tej után 20-30 Ft veszteséggel zártak a termelők. Milyen megoldást tudna javasolni a Jobbik egy ilyen helyzetre?

- Voltak már politikusaink, akik megpróbáltak különböző bombákat hatástalanítani. Gazdálkodó hallgatóink tudják, kikre gondolok; most a búzabombát hatástalanítottuk, utána a dinnyebombát, csirkebombát. Én azt hiszem, hogy ezeket a különböző ágazati problémákat a jelenlegi keretek között nem lehet megoldani.

A támogatásoknak sokkal alacsonyabb százalékát kapták a magyar gazdálkodók, mint nyugati társaik. De a nyugati gazdák is nagy bajban voltak, egész Európa bajban volt, nyilván a tejfogyasztás is valamelyest visszaesett.

Ugyanakkor a bizottságnak volt egy nagyon ostoba döntése, miszerint a tejkvóta-rendszert meg akarja szüntetni, és ezért 2006-tól fokozatosan növelte azt. 2015-re szeretné megszüntetni. A termelhető mennyiség kvótájának növelése azt jelenti, hogy egyesek túltermelnek, míg ez másoknak a rovására megy. Az, hogy egész Európában a kvótaemelés hatására, - most 4%-al emelték egyébként, ezután még évente néhány százalékkal akarják - bizonyos gazdaságok, mondjuk az ipari nagyüzemek tudták emelni a kvótájukat, így ők árasztották el többlettejjel az európai piacot, és így a közepes vagy kisebb gazdaságok kerültek nehéz helyzetbe. Hiszen minél nagyobb egy üzemméret, annál olcsóbban tudja a tejet előállítani.

Itt megint a kettős gazdaság és társadalom jön elő, akik nagyok, azok egyre nagyobbak tudnak lenni, akik kisebbek, azok szenvedtek a tejtúltermeléstől. Ez a helyzet, a neoliberális és a további piac-felszabadító intézkedések nyomán csak romlani fog. De ugyanezt mondhatjuk el az almásokról, a csirkéről vagy a sertésről.

Teljesen mindegy, hogy melyik ágazaton megyünk végig, a problémákra így nincs megoldás. Ezért mi a Jobbik programjában az élelmiszer önrendelkezés koncepcióját vezetnénk be elsőként az országban. Nemzetközi szervezetei vannak ennek, de itthon egyedül mi foglalkozunk vele. Az élelmiszer önrendelkezés az, amikor azt mondjuk, hogy akkor és azt a mezőgazdasági terméket engedjük be, amikor és amiből a magyar gazdaságban hiány van. De ha a magyar gazdák és termelők is elő tudnak állítani egy almát, meggyet, tejet, akármilyen terméket, akkor ne jöhessen be, vagy csak korlátozottan jöjjön be az országba az adott termék.

- Röviden az élelmiszer önrendelkezés lényege, hogy mi határozhassuk meg az agrárpolitikánknak jó részét. Enélkül nem megy, és a piacot szabályozó intézkedések nélkül nincs megoldás a problémákra.

Alapvetően így van. Amikor nekünk elég van, akkor nem jöhet be az országba másik. Ezt egyből nem tudjuk megvalósítani, hiszen az uniónak közös piaca van, éppen az agrárium miatt.

Mi nem akarjuk becsapni a gazdákat azzal, hogyha minket választanak, akkor holnaptól kezdve lezárjuk a határokat, és egy protekcionista kereskedelmi politikát folytatunk, hanem ez egyrészt fokozatosan fog megtörténni, másrészt azt az anomáliát szeretnénk kihasználni és visszájára fordítani, hogy ma a Magyarországon elfogyasztott élelmiszereknek az 50-60%-a külföldről jön. Ahhoz nem kell a határokat lezárnunk, hogy a saját, belső piacainkat visszaszerezzük. Mi anélkül, hogy piactorzító intézkedéseket hoznánk, ezt az 50-60%-nyi külföldi eredetű terméket szeretnénk kiváltani hazaira. Erre van számos megoldás, számos lehetőség. Elsősorban ezeket szeretnénk kihasználni.

- Hogyha már az élelmiszer szóba került, akkor mi a helyzet a multikkal?

- A multik az elmúlt 20 év különböző kormányai alatt remekül virultak, és az EU tagállamai között Magyarországon a legnagyobb a multinacionális élelmiszerláncok forgalma. Ezekkel nagyon nehéz zöldágra vergődni.

Tavaly volt a minisztériumnak egy olyan kísérlete, hogy 80% hazai, 20% külföldi. Ezt etikai alapon próbálták megoldani, de ez csak egy látszatintézkedés volt. Lehetett tudni, hogy abban a formájában ez törvénybe ütközik. Első sorban a versenytörvényt kell megnézni, hogy azt hogy lehet úgy módosítani, hogy egy multi betartsa az ehhez hasonló ajánlásokat. De a versenytörvény megint csak általános és Európára kiterjedő törvény, így nehezen tudjuk majd megváltoztatni.

Első körben a multikkal az együttműködés marad. Erre megint nem ad hoc válaszaink, megoldásaink lesznek, hanem ez is egy folyamat. Fogunk örökölni egy állapotot, ez az állapot 20 év alatt alakult ki, ezt lassan tudjuk csak megváltoztatni.

Fontos lépés, hogy a gazdák kezébe kerüljön a teljes vertikum, hogy legyenek saját üzleteik. Ezek nélkül nem tudunk a multikkal igazán mit csinálni. Ahhoz nagyon radikális intézkedések kellenének - annyira radikális intézkedéseket pedig nem akarunk hozni, amelyek a gazdaságot egy pillanatra is megtorpantanák, vagy összeomlást okoznának.

- Ha jól értem, akkor az megoldás lehetne, hogy államilag segítsék ezeket a kis bolthálózatokat?

- Így van, egy állami beavatkozással, akár állami finanszírozással, a fejlesztési banki forrásokból a gazdáknak ezeket fokozatosan át lehetne adni. A gazdáktól nem várható el, hogy a 2010-es választásokat követően kezdjenek el pénzt gyűjteni arra, hogy legyen üzletlánc hálózatuk. Mi ezt államilag szeretnénk elérni, aztán fokozatosan a kezükbe adni.

- A mezőgazdaság két alapja a föld és a víz, mind a kettőt pocsékoljuk. A földdel kapcsolatban itt van a moratórium feloldása, vízből pedig rengeteg folyik ki az országból, anélkül, hogy felhasználnánk.

- Jelenleg a föld a tőke szabad áramlásának egyik kategóriája. Mi szeretnénk mindent megtenni azért, hogy innen kivegyük. A 2011-es földmoratórium felbontásában úgy tűnik, hogy minden parlamenti párt között konszenzus van, már a kormánypártot is lehet hallani, hogy ennek a meghosszabbítását fogja kérni.

Mi nem elégszünk meg a meghosszabbításával. Természetesen tűzoltásnak mi is benne vagyunk, de utána ezt a földet teljesen szeretnénk kivenni a tőke szabad áramlásából, és szeretnénk biztosítani, hogy a magyar föld ne legyen árucikk, és az ne legyen eladható. Ezért, mi egy Nemzeti Birtokpolitikai Központot kívánunk létrehozni, és az kezelné az állami földeket. Már most is vannak állami földalapok. Bizonyos természetvédelmi és hasonló területek tartoznak most ide.

Ugyanakkor egy borzasztó rossz helyzetet is szeretnénk megoldani, az osztatlan, közös tulajdonú földekkel kapcsolatban. Erre régóta nincs megoldás, ezt azért tartották befagyasztva, mert a haszonbérlőknek jó. Ezek bizony a korábban volt zöld, vagy akármilyen színű bárók bérleti lehetőségét biztosította.

Egy föld nem forgalomképes igazán, amely aranykoronában van csak kifejezve valahol a tábla közepén. Nos, ezeket a földeket piaci áron, a Nemzeti Birtokpolitikai Központ - természetesen az eladó kívánságára - fölvásárolja, ezzel is gyarapítva az állami földeket. Ezek után az állami földekre lehet elidegenítési tilalmat kimondani.

A magántulajdon forgalmát az Európai Unióban lévő alaptörvények miatt nem lehet korlátozni. De azt, hogy az állami kézben lévő földek eladására tilalmat rendeljünk el, azt meg lehet tenni.

- Ezekre a felvásárlásokra lenne pénz?

- Földvásárlásra, csakúgy, mint sok minden másra, a pénzt nem lesz könnyű előteremteni. Mi több, kisebb forrásban gondolkodunk; adók átcsoportosítása, bizonyos adók erre való fölhasználása.

De leginkább az adósságcsapdából való kikerülést látjuk igazi forrásnak, illetve az adósságok újratárgyalását. Tudniillik, mi adósságként akkora batyut cipelünk a hátunkon, hogy azzal a batyuval nem tudunk kibontakozni. Ha a forrásokat látni szeretnénk, legalább parlamenti párttá kell válnunk, de még inkább kormányzati pozícióból lehet pontosan látni, hogy hol vannak tartalékok. Ezek a tartalékok, ha nem lesznek elegendőek akár a földvásárlás, akár az értékesítési hálózat finanszírozására, az adósság átütemezését látjuk megoldásnak, vagy a kamatok teljes elengedését.

Nem tekintjük ezt tabunak. 80 olyan államot tartanak nyilván a világon, amelynek az államadósság-aránya meghaladta azt a bizonyos 60%-ot. Magyarországon már a 80%-ot felett járunk. Ebből a 80 államból pedig kettő van, amely még nem kérte az adóság elengedését, vagy átütemezését. Ki lehet találni, hogy a kettő között ott van-e Magyarország: ott van.

Ezt nem gondoljuk ördögtől valónak, de ez úgy a szocialisták, úgy a Fidesz számára tabutéma, hiszen ezeknek ők mind részesei voltak. Nehezen tudnák azt mondani a hitelezőknek, hogy felvettük ugyan, de nem fizetjük. Azt gondolom, hogy ebben a vonatkozásban is a Jobbik, mint új erő tudja ezeket a tárgyalásokat sikeresen megkezdeni és lefolytatni.

- A víz?

- A vízzel kapcsolatban annyi jó gondolat született már Magyarországon. A Vásárhelyi-tervtől elkezdve, sok más okos civil ötletet is fel lehetne használni. Természetes, hogy a vizek ne folyjanak át, ezért a fokgazdálkodást, az ártéri gazdálkodást fontosnak tartjuk.

Jelenleg a Duna-Tisza közén jelentősen csökken a talajvízszint, ezt a problémát nem lehet másként megoldani csak egy Duna-Tisza csatornával, hogy a térség vízhez jusson. Ezek az abszolút kézenfekvő módszerek vannak, hogy a vizet benntartsuk az országban.

- Beszéltünk a mezőgazdaságról, de a vidékről még nem nagyon ejtettünk szót. Például a tanyavilág megőrzéséért mit tenne a párt?

- Itt is a feje tetejéről a talpára állítjuk a rendszert. Úgy gondoljuk, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 20 évben nem tudta megoldani a vidék gondját. Szerintünk egy olyan típusú vidékfejlesztés, amiben mi gondolunk, meg fogja oldani viszont a mezőgazdaság problémáit. Mi a vidékfejlesztést tekintjük a nagyobb keretnek, és ezen belül kezeljük a mezőgazdaság kérdését.

Ha vidékfejlesztési kérdésekbe helyezzük be ezeket a problémákat, akkor jön a tanyavilág megsegítése, a tanya élhetővé tétele, vagy az őstermelők, kistermelők, kis- és közepes vállalkozók segítése egészen odáig, hogy a saját élelmiszerüket fel tudják dolgozni, ezt minél inkább helyben tudják értékesíteni azt.

A globális gazdaságról a lokális gazdaságra helyeznénk a hangsúlyt. Mi nem szociális kérdésként akarjuk ezt megoldani, hanem egyszerűen a leszakadó rétegeknek a gazdaságát próbáljuk meg erősíteni.

- Milyen szervezetekkel, szakemberekkel tartja a kapcsolatot a Jobbik? Azért hagytam ezt a kérdést a végére, hogy még egyszer alátámasszuk a szakmaiságot a párt mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjával kapcsolatban.

- A teljes programban több ezer szakértő vett részt, de ha a mezőgazdasági kabinetről beszélek - ahol a végső változatokat jóváhagytuk, és kidolgoztuk -, az 6-8 ember, amelyben egyetemi tanárok, professzorok és a gyakorlati területek neves képviselői is megtalálhatók.

De úgy láttuk, hogy a kabinet maga kevés lett volna, akármennyire képzett és tapasztalt emberek ülnek is ott. Jelenleg is működtetünk egy tanácsadó testületet, ennek kb. 60 tagja van. Ők az ország valamint a mezőgazdaság és élelmiszer feldolgozás teljes területét lefedik.

A programot január 16-án fogjuk publikálni, utána pedig egy szaktanácsadói hálózatot hozunk létre. Ennek a munkáit megkezdtük már.

- A magyarországi érdekvédelmi szervezetekkel, terméktanácsokkal milyen a kapcsolatuk?

- Több helyre is hívnak minket, hogy ismertessük a programunkat. Például az Agrárkamarához, de néhány hét múlva ismertetjük céljainkat egy olyan előadáson is, hol a MOSZ főtitkára lesz a levezető elnök.

Ez lesz az első olyan találkozó, ahol ezt a kis léptékű, új mezőgazdaságukat fogjuk az oroszlán barlangjában bemutatni. Mi nem vagyunk ellene a nagy gazdaságoknak, mi szeretnénk megtalálni mindegyiknek a helyét. A nagy gazdaságokat arra fogjuk kérni - akár ezen a két hét múlva esedékes konferencián, akár később is -, hogy az igazságosság az legyen a rendező elv.

Az országunk, a hazánk jóléte, jövője mindannyiunknak a kezében legyen, tudjon egymás mellett működni a kicsi és a nagy. Most, hogy mi mit tartunk igazságtalannak a jelenlegi helyzetben, abba nem mennék bele, de alapvetően nem a méretekkel van bajunk, hanem azt gondoljuk, hogy Magyarországon a föld egy olyan semmivel nem pótolható termelési eszköz, amit ha nem munkahely teremtésére használunk, ha nem a lakosság jólétének megtartására, fokozására, akkor hibát követünk el. És mivel a nagyüzemek koncentrálódnak, alapanyagot állítanak elő, és azt exportálni igyekeznek, nem ugyanebbe az irányba hatnak.

Én azt gondolom, hogyha mi egy egészséges programot tudunk bemutatni a nagyobb gazdaságok számára is, nevezetesen, hogy ezt az 50-60% külföldi terméket akarjuk hazaira kiváltani, ők is megtalálják ebben a számításukat. De nem akarom félrevinni ezt, úgy gondoljuk, hogy a legnagyobb támogatási igény az a leszakadóknál van, és oda is fogjuk ezt adni nekik. De a piacképességükkel, azt gondoljuk, hogy a nagyokat is szövetségesnek hívjuk meg.

szentkoronaradio.com
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy halálraítélt hadsereg emlé
  2010-01-12 20:29:16, kedd
 
  Egy halálraítélt hadsereg emlékére - 67 éve kezdődött a doni áttörés

2010-01-12 19:46 barikád.hu


Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg!
Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely
értetek pereg.
Aludjatok csak Don menti holtak, folyó mentén szunnyadó bakák,
Aludjatok csak, néma szent hadak, pihenni édes, pihenni jó,
S nyugtasson a Donnak zúgása, mint a Tisza folyó.

1942. november 22-én befejeződött Sztálingrádnál a 6. német hadsereg körülzárása - megkezdődött részekre szabdalása és fölmorzsolása. A gyűrű biztosítására - a felmentési kísérletek esélyeinek csökkentésére - 1942 decemberében a Vörös Hadsereg visszanyomta a Sztálingrádtól délre álló olasz csapatokat, majd 1943. január 12-én - részben ugyanezzel a céllal, részben a Voronyezs elleni támadás előkészületeként - a 2. magyar hadsereg által védett 200 km hosszú Don-menti terepszakaszon is támadásba lendültek a jelentős páncélos erőkkel támogatott szovjet hadosztályok.

A túlerejű offenzíva már az első napokban több helyen áttörte a hiányosan fölszerelt magyar csapatok védővonalát. Az eredetileg több, mint kétszázezres magyar hadsereg, amely már az előző hónapok hídfőcsatáiban is jelentős veszteségeket szenvedett (25-30 ezer fő), hatékony légierő és légvédelem, kellő számú páncélos-egység és páncélos-elhárító fegyver hiányában - de egyéb hadieszközökben és ellátmányban is problémákkal küszködve - fokozatosan tért vesztett, darabokra szakadt, megsemmisült. A kemény hidegben megfelelő téli ruházat nélkül harcoló, majd visszavonuló/menekülő katonákat az ellenséges golyókon kívül a fagy is tizedelte: több tízezren maradtak holtan a hófödte csatatereken. Ezeknek a napoknak a története a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartozik.

Magyarországnak nem volt - közvetlen - oka a Szovjetunió elleni hadba lépésre. A politikai vezetés döntését az a meggyőződés motiválta, hogy az első és második bécsi konferencián német támogatással visszakerült területek (Felvidék és Észak-Erdély) megtartásához szükség van a németek további jóindulatára. A háború első szakaszában ehhez egy jelképes fegyveres támogatás is elegendőnek látszott, a moszkvai csata után azonban megváltozott a helyzet. A németek most már egy teljes hadsereg kiküldését követelték, és a mind erősebben hangoztatott román ,,kontra-revíziós" igények miatt - most ők követelték vissza Észak-Erdélyt - a magyar kormány nem merte megtagadni a kérést. (Noha ekkor már látszott, hogy a Szovjetunió elleni háború nem az a sétagalopp, aminek a német propaganda eleinte feltüntette.)

Így 1942 január 22-én végül megállapodás született a 9 könnyű hadosztályból, egy páncélosdandárból és egy repülőkötelékből álló hadsereg felállítására és a szovjet frontra küldésére. A hadsereget a szombathelyi 3., a pécsi 4. és a miskolci 7. hadtest hadosztályaiból szervezték. Mivel a román fenyegetés miatt az értékesebb, jobban képzett katonaanyag nagyobb részét itthon akarták tartani, viszonylag magas volt a tartalékosok, sőt póttartalékosok (30-45 év közötti korosztály) aránya. Jelentős számban (20 %) soroztak a kivonuló egységekbe nemzetiségieket (főleg románokat), 10 % volt a munkaszolgálatra kötelezett zsidók és a baloldali mozgalmak aktivistáiból behívottak aránya.

A személyi állomány összetételének hiányosságait a felszereléssel gondolták ellensúlyozni. A frontra küldött csapatok ezért megkapták az országban rendelkezésre álló hadieszközök és szállítókapacitás felét, így az átlagos felszereltségű magyar katonai alakulatoknál jóval ellátottabbaknak számítottak (bár a harctéren hamar kiderült, hogy ez is sokkal kevesebb a szükségesnél). Kiszállításukra 1942 áprilisa és júliusa között került sor, az első harcokat június végén vívta a 3. hadtest, a legvéresebbeket - az 1943-as szovjet ellentámadásig - a 9. hadosztály, amely személyi állományának egyötödét már ekkor elvesztette.

Mindenesetre, a német csapatokkal szorosan együttműködő, sőt részben német hadsereg-csoportosításba tagolt (3. hadtest) magyar csapatok 1942 júliusában kijutottak a Donhoz. Itt az urivi, korotojaki és scsucsjei hídfőket védő szovjet csapatok ellen folytattak véres és csak átmeneti-, vagy rész-sikereket hozó hadműveleteket. Csak a korotojaki hídfőt sikerült tartósan birtokba venni, miközben 25-30 ezer ember esett el, sebesült meg, vagy került fogságba. Közben beköszöntött a tél, és a megfogyatkozott hadseregnek egy újabb nehézséggel kellett szembenéznie: a kegyetlen hideggel. (Egy korabeli filmhíradóban arról számol be az egyik parancsnok, hogy az őröket - vasráccsal fedett - parázsló faszénnel teli kis gödörre kellett állítani, hogy ne fagyjon le a lábuk: A katonáknak nem volt téli csizmájuk.)

De a felszerelésbeli hiányosságokkal legalább egyenrangú probléma volt, hogy a katonák zöme - érthető módon - nem tudott azonosulni a hadjárat hangoztatott céljaival:

,,...mi nemigen hittük, hogy 2000 km-re Magyarországtól a mi hazánkat védjük, és megnyerjük a háborút ... a mienk, az egy ilyen ,,mitlaufer hadsereg" volt, amelyiket odadobtak ... valószínűleg ... hogy eleget tegyenek Hitlernek a visszakapott területekért." (Sára Sándor: Pergőtűz c. filmjéből)

A hadsereg szétesésében ez a morális hátrány legalább akkora szerepet játszott, mint a megfelelő téli felszerelés és haditechnika hiánya.

És mégis, ilyen körülmények között is, számtalan példája akadt a hősiességnek, a katonai példamutatásnak, az erőn felüli harci teljesítménynek:

,,... egyszer azt veszem észre, hogy a hajlatban egyszerre mintha házak nőttek volna ki, óriási nagy tankok emelkednek ki. Tehát Potudánon az ellenség átkelt, és a harckocsival jön, már itt van. És én akkor ámulva láttam, bámultam ennek az ... egy zászlóaljnak bátorságát, akik a harctérre akkor jöttek ki fegyver nélkül, de most itt zsákmányolt fegyverekkel fel voltak fegyverezve. Bámulatos hidegvér. Az embereim az ellenséges harckocsik között járnak, tüzelnek. Egy hadnagyot látok, azt le is tiporja a gép, de végig tüzel. ... Közelben volt egy gépágyús százados, Kőnig, vagy Hőnig, vagy ilyen nevezetű, és belepuskázott ezekbe a harckocsikba, nem tudom mivel, de egypár harckocsi lángba borult. És ennek hatása alatt egyszerre ezek hátrafelé kezdtek vonulni, s anélkül, hogy nálunk kihasználták volna a lehetőségeket, visszavonultak." (Sára Sándor: Pergőtűz c. filmjéből)

,,Thurzó őrnagy zászlóalját január 16-án délelőtt érte a harmadik támadás; ezúttal is majdnem egy óráig tartó pergőtűz előzte meg. Az éjszaka folyamán lerakott aknák ismét nagy pusztítást végeztek az óriási tömegben özönlő orosz gyalogság körében. Valóságos hullahegyek tornyosultak az első - elhagyott - védelmi állások és a második védővonal közt. Az oroszok tanultak az első két támadás veszteségeiből, és tankjaikat ezúttal nem küldték a magyar vonalak ellen. Kétórás harc után az ellenség visszavonult. Thurzó őrnagy hangosbeszélőn engedélyt adott a szovjet szanitéceknek, hogy elszállíthassák a hóban jajgató, nyöszörgő és vonagló sebesültjeiket.
A zászlóaljparancsnok tudta, hogy kizárólag jól kiépített kettős védőállásaiknak köszönhetik -amivel meglepték az oroszokat -, hogy aránylag csekély veszteséggel visszaverték az ellenség támadásait." (Ifj. Fekete István: Zászlóalj a Don-kanyarban c. könyvéből)

A magyar hadseregnek voltak olyan egységei - igaz, az ellenséges főcsapástól viszonylag távolabbi frontszakaszon -, amelyek még január 28-án is eredeti állásaikban voltak, és csak ekkor kezdték meg fokozatos, rendezett - veszteségektől persze így sem mentes - visszavonulásukat. De a hadsereg zöme ekkor már szét volt verve. Az 1943 február-márciusi létszámjelentésekből kiderült, hogy az eredetileg 207 ezer fős hadsereg több, mint fele (!), kb. 120 ezer ember hiányzik. A Vörös Hadseregnek a januári offenzíváról beszámoló összegző jelentése 40 ezer magyar hadifoglyot említ, a halottak és sebesültek száma tehát kb. 80 ezerre, ebből a halottaké talán 40(-50?) ezer körülire tehető.

A Voronyezs melletti Rudkino-ban magyar pénzből épült katonai temetőben tizenhétezer - magyar katonai térképek és a környékbeliek visszaemlékezései alapján megtalált és azonosított - magyar katona alussza örök álmát, a közeli Boldirovszkaján nyolcezer. Ezenkívül Oroszországban további kétszáz kereszt és márvány-tábla emlékeztet az egykori 2. magyar hadsereg orosz földben nyugvó katonáira.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a kanadai indiánok esete a sza
  2010-01-12 20:27:24, kedd
 
  a kanadai indiánok esete a szagosbőrűekkel

Szalad a kis indián a törzsfőnökhöz.
- Uff, főnök, van egy rossz hírem, meg egy jó!
- Mond fiam a rosszat előbb! Jönnek a ,,cigányok" Európából!
- És mi a jó fiam?
- Olyan ízük van mint a bölénynek!

http://kuruc.info/r/22/53528/
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Szinte hihetelen: a zsidókkal
  2010-01-12 20:26:11, kedd
 
  Szinte hihetelen: a zsidókkal kötött milliárdos üzletet a MÁV

2010. január 12. 19:50
HunHír.Hu

Az izraeli Top Image Systems (TIS) nyerte meg a MÁV Zrt. 1 ...tovább »millió euró értékű, teljes, automatizált ügyviteli rendszerre vonatkozó közbeszerzési eljárását - közölte a nyertes társaság. A teljes adathalmaz tehát zsidó kezekbe kerül. Áh, ők nem szerezték meg az országot, mellé beszélt Perez.

A közlemény szerint a MÁV eddigi manuális rendszerét váltja fel az új alkalmazás, a projekttel pedig az izraeli társaság tovább erősíti kelet-közép-európai jelenlétét, egyben üzleti stratégiájának megfelelően külső partnerekkel való együttműködéssel erősíti piaci helyzetét. Jobban örülnénk, ha nem nálunk erősítené.

http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=26211
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Együtt a szar és a máj: rabma
  2010-01-12 20:25:28, kedd
 
  Együtt a szar és a máj: rabmadarakkal töltött tulipános láda
2010. január 12. 17:02
HunHír.Hu

A háttérben tovább folynak azok az egyeztetések az MDF és az SZDSZ között, amelyek eredményeként több, a liberálisok ...tovább »által delegált jelölt is felkerülhet a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési választási listáira - erősítették meg az MTI-nek szabad demokrata és MDF-es források kedden.


Az MTI-nek nyilatkozó források állítása szerint az MDF fővárosi listáján legalább két, míg az országoson minimum három helyet kaphatnának az SZDSZ jelöltjei.

Egyelőre több név is felvetődött a tárgyalásokon, de az MTI-nek nyilatkozók szerint a fővárosi listavezetői posztra a Magyar Telekom egykori, új üzleti területekért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese, Simó György a legesélyesebb. Hozzátették, hogy Simót az MDF szeretné elindítani és a lista élére tenni.

Megerősítették azokat a sajtóhíreket is, amelyek szerint Simonyi András volt washingtoni nagykövet és Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes is felkerülhet a fővárosi listára. Ezt kiegészítették azzal, hogy a korábbi hírekkel ellentétben Simonyi esetében az SZDSZ szerette volna, ha képviselőjelöltként indul.

http://hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=26203
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hamis számokra épül az idei kö
  2010-01-12 20:07:56, kedd
 
  Hamis számokra épül az idei költségvetés - kit lep meg ez?

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint az idei központi költségvetés alkalmatlan arra, hogy abból az önkormányzatok költségvetési rendeletet alkossanak, ezért azt vissza kell vonni.
Gelencsér Attila kedden, prezentációval egybekötött sajtótájékoztatóján több évre visszatekintve vezette le az önkormányzatok, köztük Somogy megye növekvő, immár tarthatatlan alulfinanszírozottságát. Véleménye szerint az önkormányzatok legfeljebb virtuális egyensúlyt felmutató költségvetési rendeleteket tudnak alkotni. Az egyensúlyt látszólag olyan tételek biztosítják, mint például még több ingatlan értékesítése, vagy még magasabb folyószámlahitelek felvétele, ami életszerűtlen a mai recesszióban.
A közgyűlés elnöke szerint végre őszintén ki kell mondania valakinek, hogy megvalósíthatatlan számokra épül az idei költségvetés. Somogy megye ezt időben jelezte, kéttucatnyi módosító indítványt juttatva a parlamentbe a térség országgyűlési képviselőin keresztül, amelyeket a kormánypártiak rendre leszavaztak - emlékeztetett.
Gelencsér Attila számításai szerint a nominális értéken folyamatosan csökkenő állami támogatások miatt Somogy 2006 óta összesen 6,9 milliárd forintnyi állami támogatástól esett el. Szólt arról, hogy az elmúlt években több város is kötvénykibocsátásokra kényszerült. Fonyód eladósodottsága a legnagyobb, a költségvetési főösszeg és adósságállomány arányában kifejezve 93 százalékos, Balatonbogláré 66 százalékos, a megye és két másik megyei városé pedig 30 százalékos.
A közgyűlés elnöke külön szólt a megye kórházáról, amely 2007-ig önállóan ,,kijött" az egészségpénztár által biztosított finanszírozásból, azóta azonban a fenntartó megyei önkormányzat az elvont támogatások miatt 1,899 milliárd forinttal kényszerült támogatni. Summázata szerint Somogytól az elmúlt három évben összesen 10 milliárd forintot vont el a kormányzat. Az idei költségvetés 919 millió forint újabb elvonással jár, a már végrehajtottak után további racionalizálási kényszert jelentve, pedig az önkormányzatok a leépítésekkel már most törvénysértésre kényszerülnek, hiszen alámennek a kötelező szakmai létszámoknak - tette hozzá.
Somogy tavalyról áthúzódó hiánya 1,7 milliárd forint, s a hiány várható összege az idén meghaladhatja a 3 milliárd forintot - mondta Gelencsér Attila, aki jelenleg a megye költségvetési rendeletének megalkotásán dolgozik.


(MTI)


http://kuruc.info/r/42/53532/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A doni hősök emléke kötelez
  2010-01-12 19:51:19, kedd
 
  Adjon az Isten!

A doni hősök emléke kötelez

1943. január 12 és 14-e között a 2. Magyar Hadsereg sorsa megpecsételődött a mintegy kétszáz kilométer hosszú frontszakaszon. A magyar honvédeket a Don menti rosszul, kiépített védőállásaikban érte a szovjet hadsereg jól előkészített, nagy erejű támadása.
Az időjárás is kegyetlenre fordult. A hőmérők - 42 C fokot mutattak. A támadás első hulláma az - ekkor már fél éve a fonton küzdő - soproni egységeket érte. Az urivi halálkanyarban, az egyik legnehezebben védhető hídfőben indult meg a szovjet támadás. Negyvenöt percig tartó halálos pergőtűz zúdult a magyar állásokra. A soproni 4. gyalogezred arcvonalán küzdő katonák kiépítetlen, gyenge, helyenként csak térdig érő állásokban próbálták felfogni a megújuló ellenséges rohamokat. A soproni géppuskások az utolsó töltényig védekeztek ezen a napon. A 7. gépágyús üteg - amíg lőszere tartott - fedezte a gyalogságot. A 7/I. tüzérosztály katonái közelharcot vívtak a rájuk törő ellenséggel. A/ 7/II osztály tüzérei Kalotay százados vezetésével össztűzzel próbálták megállítani a szovjet támadást. Lángolt és vérzett a hó, ahogy az egykori szemtanúk elbeszélték. Veszteségeikkel mit sem törődve, saját bajtársaik hulláit legázolva ittasan rohamozták a friss szibériai ezredek, a magyar állásokat. A tüzérek a bekerítésből folytonos állásváltoztatással tudtak kitérni, helyenként már áttörni.
A hadsereg -vezetés, látva a kialakult helyzetet, másnap magyar és csekély német erőkkel megpróbálta a lehetetlent: elreteszelni az ekkor már 6-10 km-es áttörést az arcvonalon. A mind nagyobb túlerővel támadó szovjetek ezt ekkor már tömeges harckocsi támadással akadályozták meg. 14-ére végleg kettészakították a 2. hadsereg védővonalát. A III. Hadtest vezérkari főnökének utolsó telefon jelentése így hangzott: "...mondjátok meg majd odahaza, hogy a III. hadtest hősiesen harcolva pusztult el...." A 7. könnyű hadosztály maradványai - a többszöri bekerítésből kitörve - vonultak vissza nyugat felé. A hadtest három hadosztályának katonái véres harcokban éhesen, fázva, sebesülten, - már elégtelen fegyverzettel és felszereléssel - küzdött mindhalálig. A 9. könnyű hadosztály katonái még január 26-án is tartották állásaikat. Jány vezérezredes, hadseregparancsnok hírhedt parancsát ma már mindenki ismeri. És évtizedekig ezt ismételgette a hivatalos magyar történetírás is. Ennek a parancsnak kíméletlen hangneme megalázó volt honvédeinkre nézve.
Azokéra, akik esküjükhöz híven, a már kilátástalan küzdelmüket vívták a többszörös túlerővel szemben az orosz hómezőkön. A magyar katonák hősiessége (pl. Martsa csoport), csak a 90-es évek elejére vált ismertté. Az 1945-ben legyőzött, és évtizedekig megszállt Magyarországon hozsannákat zengtek a szovjet harcosokról, de a mi katonáinkról és azok helytállásáról vajmi kevés szó esett. Mi csak befelé sírva sirathattuk a szeretett édesapát, testvért, nagybácsit jó barátot. Mindazokat, akik örökre eltűntek, megfagytak a távoli harcmezőn. A túlélők a sírig viselték sebeiket: nagyon sokan megrokkanva, betegen tengették életüket. Több tízezren pedig hadifogságban, a gulágon pusztultak el közülük. Csak a rendszerváltás hozta meg azt a csekély vigaszt számukra, hogy a 90-es évektől már nyiltan is lehetett rájuk emlékezni.
Így történt ez Sopronban is. Az 1947-ben koncepciós perben kivégzett Jány Gusztávnak vérbírái felrótták 30. számú hadparancsát. Ebben Jány revidiálta korábbi nézeteit, és örök emléket állított a magyar katonáknak. Ebből a parancsából idézek "...a doni hősök példája kötelez arra, hogy hozzájuk hasonlók legyünk, hogy lépéssel se maradjunk mögöttük, mikor áldozatot követel tőlünk magyar mivoltunk...Kemény helytállást követel tőlünk a honvéd eskü, megfogadtuk, hogy becsülettel élünk és halunk. Ezt parancsolja a don menti hősi halottak ezrei..."

Most, január 12-én, az ő emlékük előtt tisztelgünk fejet hajtva.
ifj. Sarkady Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dobjunk-e mentőkötelet az R
  2010-01-12 19:47:50, kedd
 
  Dobjunk-e mentőkötelet az ,,ellenfélnek"?



Ha lehet hinni az Újpest kertvárosában terjedő szórólapoknak - márpedig lehet, mert a www.jobbik.hu honlapon is ez olvasható

- a Jobbik önálló jelöltet indít a tavaszi országgyűlési választásokon.



A kerület országgyűlési képviselője a rendszerváltás óta MSZP-s pártállású, s a kerületben található sok panelépítésű lakótelep miatt már az első fordulóban el szokta vinni a pálmát a polgári jelölt orra elől. Nyilván most, amikor az elmúlt 8 év szocialista kormányzása, s az ezzel járó negatívumok bizonytalanná teszik a szocialista jelölt befutó helyét, a nyeréshez támogatókat kell szerezni.



A választási stratégák nyilván a győzelemhez kevésnek ítélik a szocialista jelölt forgolódását a kerületi piacon, a sárgarépák és sütőtökök szakszerű gusztálását, a vele együtt sorban állókra való jelentőségteljes rámosolygást, a nőnapon osztogatott piros szegfűket, meg a heti gyakorisággal a nyugdíjasoknak megrendezett ki-mit tudokat. Nagy a baj, komolyabb támogató kell!



Ezt a segítséget valósítja meg az ,,antagonisztikus", azaz ,,kibékíthetetlen" ellenfél a Jobbik, mely látszólag naivul, sőt az ország, vagy ahogy ők mondják a HAZA javára önálló jelöltet indít. Indít, hogy magára vonja a radikálisabban gondolkodó nemzeti oldali szavazókat. Ha nem lenne önálló Jobbik-os jelölt, a teljes nemzeti oldal, és a szocialista regnálással egyet nem értők az egyetlen nemzeti jelöltre szavaznának, s az elmúlt évek szocialista vadgazdálkodása következtében végre lenne esély egy polgári jelölt parlamentbe juttatására.



Na, de így, amikor a kiegyenlített mezőnyben a nemzeti oldal szavazatait több felé kell vágni, a baloldali jelölt esélyei egyre nőnek!



Nőnek, pedig a neki segítséget nyújtó párt harsog a honszeretettől és a nemzeti érzésektől.



Egy a kérdés: Igaz-e ez?



Dobai Miklós

****************

Aki tudja, adja át Dobai úrnak.

Feldobott egy magas labdát. Jól van, akkor fontolgassuk a lehetőségeket.

1. nem indul a JOBBIK

MSZP: 35%

FIDESZ. 55%

Aprókák:10%

Eredmény: Első menetben nyer a FIDESZ



2: Indul a JOBBIK

1. MSZP: 28%

FIDESZ: 46%

JOBBIK: 18%

Aprókák: 8%

Eredmény.második forduló lesz az MSZP és a FIDESZ között, amit a FIDESZ fölényesen megnyer. Tehát semmi baj, Dobai úr.



B: MSZP: 20%

FIDESZ: 49%

JOBBIK: 22%

Aprókák: 9%

Eredmény: második forduló lesz, a JOBBIK és a FIDESZ között. És ez az, amitől dobaiék voltaképpen rettegnek. Nem attól az abszurd lehetőségtől, hogy a JOBBIK ,,megosztó" tevékenysége miatt az MSZP kerekedik felül. Ezt a vizionált menetet egy dühödt kampány fogja megelőzni. Melyben a FIDESZ az MSZP hű tanítványaként fog viseledni, Kövér stílusában.

*********************

Nemenyi.net:


Ugye, milyen bájos? Ne indítson a JOBBIK jelöltet, hanem hagyja a terepet a FIDESZ/KNDP koaliciónak. Ugye, itt az hangzott el, hogy a nemzeti oldalt osztaná meg a JOBBIK. No, de korábban nem ezt kajabálják szerte a világba, mert szerintük a JOBBIK szélsőséges, a nemzeti oldal az övék. Eleve azt tételezi fel itt, hogy a JOBBIK ezzel a lépésével a szocialistáknak segít, nekik nyújt mentőkötelet, mert a nemzeti szavazótábort megosztja. Nos, melyik részét vinné el a FIDESZtől? Talán csak azt, amelyiknek a FIDESZből, annak szájtépéséből és passzivitásából elege volt, azt, amelyik nem érzi a Likudot testvérének és ezért nagy valószínűséggel el sem menne szavazni, ha nem lenne lehetősége másra adni a voksát.

Ám a júniusi tapasztalat éppen az, hogy a JOBBIK nem a FIDESZ/KDNP komplextől, hanem a szocialistáktól von el szavazókat.

Hogyan is állunk ekkor? Kinek segítene a JOBBIK, ha nem álíítana jelöltet? Aligha a szocialistáknak.

Aztán az első fordulóban mit árthat a FIDESZnek a JOBBIK, ha jelöltje van? Talán csak nem azt várja el most Dobai a JOBBIktól, hogy álljon a FIDESZ mellé és támogassa annak jelöltjét? Egy általuk szélsőségesnek, antagonisztikusnak nyilvánított párt támogassa a FIDESZt? Nem fura kérdés ez? Az a párt, amit a FIDESZ/KDNP csoport következetesen és hangosan ellenfélnek és nem partnernek nyilvánított és harsog ellene ma is.

A zárókérdés külön megfontolást igényel. Megkérdőjelezi az író a JOBBIK nemzeti és hazafias politkáját, mert nem áll ki a FIDESZ jelölt mellett, nem azt támogatja. A kérdés azonban keményen kikéredzkedik az emberből: az elmúlt 8 év tettei alapján a FIDESZ/KDNP valóban nemzeti, honszerető párt lenne? Ez egyáltalán nem így látszott. Ha nyilvánvalóan - és nem csak szavakban - az lett volna, a JOBBIKnak nem lenne tere a politikai mezőben.

Hogyan értékeljük ezek után Dobai levelét? Egyértelműen a választók félrevezetésének.


Forrás: Polgári Hirszemle
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2009.12 2010. Január 2010.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 440 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1370
  • e Hét: 11637
  • e Hónap: 22748
  • e Év: 176244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.