Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A Fidesz és a hozzáértés: még mélyebbre süllyedhet hazánk
  2012-08-15 21:24:04, szerda
 
  A Fidesz és a hozzáértés: még mélyebbre süllyedhet hazánk

2012, augusztus 15 - 16:05


Süllyedő hajóVisszaeső beruházással, stagnáló, esetleg visszaeső fogyasztással kell számolni a következő két évben Magyarországon - mondta Duronelly Péter közgazdász a portfolio.hu gazdasági lapnak. Hozzátette: a banki hitelezés nem fog nőni, a nettó hitelkiáramlás negatív lesz. Nagyon fontos, hogy most már nem csak a banki hitelezési képesség lényegesen rosszabb, mint volt, hanem a vállalatok sem akarnak hitelt felvenni.

A GDP alakulását a nettó export fogja mozgatni. Ha úgy maradnak a dolgok Európában, mint most, akkor 0 százalékos exportnövekedéssel kell számolnunk, és akkor 2 százalékos gazdasági visszaesés is benne van a pakliban. A költségvetési egyensúly szempontjából fontos tételek, a jövedelmek, illetve a fogyasztás egyáltalán nem fognak növekedni, ezért az ezekhez kapcsolódó adóbevételekből sem lehet növekedésre számítani. Szerinte mindenképpen olyan bázissal kell tervezni a költségvetést, hogy ezeknek a bevételi tételeknek a bázisában egyáltalán nem lesz növekedés 2014-ig. Most olyan időszak van, hogy bukósisakot kell felvenni - hívta fel a figyelmet.

Stagnálás és visszaesés

Hasonlóan vélekedik több gazdasági elemző is: úgy látják, nincs olyan terület, ami bizakodásra adna okot. Az ipari szegmenst a gyenge belső és külső kereslet tartja nyomás alatt, a szolgáltató szektorra szintén a belső kereslet visszaesése hat negatívan - nyilatkozott a Napi Gazdságnak Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Hozzáfűzte: a felhasználási oldalon a beruházásoknál pozitív fordulat továbbra sem várható. A háztartások fogyasztását pedig a magas munkanélküliség, a gyenge bizalom, a reáljövedelmek csökkenése és az erőteljes mérlegalkalmazkodás együttesen veti vissza. Korábban a nettó export volt az egyetlen terület, amely támaszt tudott nyújtani a növekedésnek, a kilátások azonban itt is romlanak, mivel a fő exportpiacokon egyértelmű a lassulás.

Az Orbán-kormány jelenlegi növekedési prognózisai túlzottan optimisták, kérdésessé téve a költségvetési célok teljesítését, ami nehezítheti az IMF-EU-tárgyalásokat is - mondta Trippon, aki szerint már az eddig megbeszéléseken is kiderült, hogy a kormány és a hitelezők képviselői között nincs egyetértés a várható makropályával kapcsolatban. Idén az év egészében 1 százalék körüli visszaesést vár az elemző.

Hiú remény: az autóiparban bízik a kormány

Néhány elemző és a kormány is azt prognosztizálja, hogy a hazai autógyártás az év második felében lendíthet a gazdaságon - erről a Kossuth rádióban Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár beszélt. A várakozások szerint a már meglévő, illetve kiépítés alatt álló autóipari kapacitások is javíthatnak a helyzeten. A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője szerint a hazai Mercedes-gyár termelésének felfutása, az Opel belépése a negyedik negyedévben, valamint az Audinál folyó fejlesztések eredményeképpen erősödhet a gazdaság.

A képlet azonban nem olyan egyértelmű, mint egyesek vélik. Trippon Mariann szerint a fő exportpiacokon egyértelmű a lassulás, az euróövezet recessziója ráadásul a harmadik negyedévben tovább mélyülhet, amit a Mercedes felfutó termelése kétséges, hogy milyen mértékben tud ellensúlyozni.

A visszaexportálás nem segít

Ráadásul a Jobbik tavaly készült tanulmánya szerint az autóiparban - sok más területtel ellentétben - hiába maradt itt a termelés hazánkban, a magyarországi gyárakban csak alacsony hozzáadott értékű, összeszerelő tevékenységet folytattak, a nagy hozzáadott értékű tevékenységeket azonban Nyugat-Európában végzik. Az autóipar területén nem csak az összeszerelő üzemek, hanem az első-, másod- és harmadrendű beszállítók is külföldi vállalatok leányvállalatai hazánkban és a hazai tőke részesedése az autóiparon belül 20 százalék alatt van. A hazai vállalkozások csak nagyon alacsony hozzáadott értékű tevékenységekkel, rendszerint a beszállítói piramis alján, illetve alacsony bonyolultságú, könnyen kiváltható termékekkel kapcsolódnak a térségben működő nagy autóipari cégekhez.

A külföldi autógyártók megtelepedése Magyarországon annak a stratégiának a része, amelynek során a nyugat-európai gépjármű- és gépjárműalkatrész-gyártók a nyugat-európai piacoktól viszonylag nem túl távol, de mégis olcsó bérű országokban hoztak létre termelési kapacitásokat. Ebben az esetben a nagy hozzáadott értékű tevékenységek a centrumban maradtak, miközben az alacsony hozzáadott értékű összeszerelő tevékenységeket telepítették ki a perifériákra, nevezetesen Törökországba és Kelet-Európába.

Recesszióba süllyedtünk

Kedden hivatalosan is kiderült: recesszióban van a gazdaságunk. Az adatok az elemzői várakozásoknál is rosszabbak voltak: Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 második negyedévében 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt gyorsbecslése alapján. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,2 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Cséfalvay Zoltán GDP adatokra reagálva azzal mentegetőzött: figyelembe kell venni, hogy a kormány 3 százalék alatt tartja a költségvetési hiányt, és folyamatosan csökkenti az államadósságot, aminek megvan az ára, vagyis növekedési áldozattal jár. Érdekes, hogy az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumok közül miért csak ezt tartja jelentősnek a kormány, miközben a feltételek között szerepel az inflációs ráta 3,13 százalék alatt tartása is - mint ahogy erre Volner János frakcióvezető-helyettes felhívta a figyelmet lapunknak nyilatkozva. Ennek az értéknek Magyarország már majdnem a kétszeresénél jár.

Volner: megszorításból nem lesz GDP-növekedés

A Jobbik szerint a Fidesz-kormány teljes gazdasági kudarcát jelenti a brutális inflációs adat és a gazdasági teljesítmény radikális csökkenése - áll a jobbikos politikus sajtóközleményében. A Jobbik már tavaly év végén, a megszorító csomag bejelentésekor jelezte, hogy az ÁFA megemelése és az új, lakosságra áthárított adók inflációt fognak gerjeszteni, ami elértékteleníti a magyar emberek nehezen megkeresett jövedelmét. Mindez együtt jár azzal, hogy a magyar családok jövedelmének vásárlóereje csökken, kevesebb terméket tudnak fogyasztani ugyanannyi pénzért. A Fidesz gazdaságpolitikája tehát ismét bebizonyította: megszorításból sosem lesz GDP-növekedés. A Jobbik ezzel szemben kevesebb pénzt vonna ki a gazdaságból, azt inkább olyan ágazatokba csatornázná át, melyek a válságból való kitörést biztosíthatnák. Így a nemzeti párt szerint többletforrásokat kellene biztosítani az iparnak, a kutatás-fejlesztésnek, a mezőgazdaságnak és a turizmusnak. Ezen ágazatok támogatásából következne fenntartható életszínvonal-növekedés, kitörés a válságból.

Lemaradunk a térségben

A szlovákoknál - hazánkkal ellentétben - pozitív meglepetést keltett a GDP-adat: az továbbra is dinamikusan, 0,7 százalékkal nőtt az első negyedévhez, míg 2,7 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Románia gazdasága kimászott a recesszióból: 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévhez, míg 1,2 százalékkal az egy évvel ezelőttihez képest.

barikad.hu-összeállítás


http://barikad.hu/a_fidesz_es_a_hozzaertes_meg_melyebbre_sullyedhet_hazank-201208 15
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyorshír: leszedették az iráni zászlókat a magyar-izraeli me
  2012-08-15 21:18:40, szerda
 
  Gyorshír: leszedették az iráni zászlókat a magyar-izraeli meccsen
2012, augusztus 15 - 20:55

Friss hírek

A barikad.hu helyszíni tudósítója szerint a nemrég kezdődött Magyarország-Izrael barátságos futballmérkőzésen a biztonsági szolgálat emberei arra utasították a jelenlévőket, hogy szedjék le a kifeszített iráni zászlókat.

Annak ellenére, hogy az illetékesek nem tudták megmondani, milyen jogszabály alapján járnak el, a szurkolók három lobogóból kettőt levettek, egy még kint van.

A játék kezdete előtt a riporter bejelentette, hogy a mérkőzést "soha nem látott biztonsági intézkedések" előzték meg.

Becslések szerint 12 ezer ember látogatott ki a Puskás Ferenc Stadionba.

barikad.hu

http://barikad.hu/gyorshir_leszedettek_az_irani_zaszlokat_a_magyar_izraeli_meccse n-20120815
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hogyan nyaraljunk államtitkárral
  2012-08-15 12:06:14, szerda
 
  Hogyan nyaraljunk államtitkárral

Megjelent: 2012.08.15. 09:24|


Lakás fillérekért, luxusovi szinte ingyen, nyaralás bagóért. Orbán tényleg tejben-vajban füröszti a hetvenezer magyar kormánytisztviselőt? Undorító vagy sem?

Szerény termést kínált az augusztus eleji politikai uborkaszezon. Orbán Viktor futballista múltján merengett, a KDNP a ,,több pénzt a sportnak!" felszólítással vétette magát észre, az LMP orosz puncilázadók melletti kiállással igyekezett sajtóba kerülni, a rendre dns-be gabalyodó Jobbik turáni világtalálkozót hirdetett Bugacra.

Az MSZP sem volt sokkal innovatívabb: egy újságcikk nyomán három budai kisdedóvót vett célba, azzal a céllal, hogy felmutassa a kormányzat luxus iránti vonzalmát. Nézzük ez utóbbi történetet.

Só s fa

Kezdődött azzal, hogy a Blikk előásta: ,,Egy sereg kisgyermekes kormánytisztviselőnek nincs gondja óvodára, bölcsődére... a köztisztviselők krémjének számító réteg három csodálatos budai intézmény között is válogathat, ráadásul a többiekhez képest potom pénzt fizet a szolgáltatásért... a kicsikkel angolul vagy németül felsőfokon beszélő nevelők foglalkoznak, s játékos keretek között oktatják őket a nyelvre. A csemeték fejlődését logopédus, pszichológus és gyermekorvos vigyázza, biztonságos játszótéren ugrálhatnak vagy sókamrában gyógyulhatnak. A foglalkozásokon balettozni, karatézni, úszni, focizni tanulhatnak. Igény esetén különbusszal szállítják a belvárosból az ősfás parkú intézménybe a gyermekeket, s nap végén ide is hozzák vissza a csöppségeket."


Bölcsiben Semjénnel - Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A Blikk kiderítette, hogy a bölcsőde hétköznapi polgár gyerekének havi kilencvenezer forintba kerül, kormánytisztviselőként viszont csupán húszezret kell fizetni.

E skandalumra csaptak le a szocialisták. A párt elnökségébe idén beválasztott Bangóné Borbély Ildikó ezt írja közleményében: ,,Ha van undorítónak nevezhető intézkedése az Orbán-kormánynak (sajnos van), akkor az az, hogy a kiemelt juttatások egész sorában részesülő állami alkalmazottak a szokásos költségtérítés negyedéért-ötödéért helyezhetik felügyelet alá kisgyermekeiket!" Meg ezt: ,,A három intézményt fenntartó Humán-Jövő Kft. 'véletlenül' ugyanaz a cég, mint amelyik az Erzsébet Program keretében a hátrányos helyzetű gyerekek nyári nyaraltatását is végzi. Őszintén reméljük, hogy hamarosan megnyugtató kormányzati cáfolatot olvashatunk arról, hogy a kormányközeli kft. még csak véletlenül sem a kedvezményes üdültetésre szánt, az utóbbi években ide-oda csoportosítgatott központi forrás megcsapolásból fedezi a kormánytisztviselők gyermekeinek bölcsődei és óvodai luxusellátásának 75 százalékát."

Hetvenezer jómunkás

Először is: kik azok a kormánytisztviselők és hányan vannak?

Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk a miniszterelnökségtől: ,,Kormánytisztviselői kör alá a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló munkatársak tartoznak, akik többek között a központi államigazgatásban, valamint a megyei és fővárosi kormányhivatalokban dolgoznak. Számuk közel 70 000 fő, ebből kb. 45 ezren dolgoznak közvetlenül a központi államigazgatási szerveknél (Miniszterelnökség, minisztériumok, kormányhivatalok, központi hivatalok)."


Egy a hetvenezerből - Fotó: MTI / Földi Imre

Hetvenezer kormányzati munkás? Ez jó sok. Nekik összesen úgy száznegyvenezer gyermekük lehet, de az adatot lefelé korrigáló cégen belüli házasságokat figyelembe véve (az orbáni háromgyermekes célkitűzést viszont figyelmen kívül hagyva) is minimum százezer fő ez a szám - ennyi kisdednek alighanem szűk a három bölcsi-ovi.

,,A 2011-ben bemutatott Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program természetesen minden kormánytisztviselő gyermeke számára egységesen szeretne óvodai és bölcsődei ellátást biztosítani... azonban ez eddig Budapesten valósult meg" - így a miniszterelnökség.

Számoljunk tovább. Minden ötödik magyar állampolgár budapesti lakos. Ha ez az arány stimmel a kormánytisztviselőkre is, akkor a fővárosban tizennégyezren élnek e kasztból, úgy harmincezer gyerekkel. Bizonyára nekik is kevés az a három bölcsi-ovi.

Mi történik túljelentkezés esetén? Ki dönt? A főóvónőnéni vagy a főosztályvezető a minisztériumban?

Erre a kérdésünkre a ,,kormánytisztviselők által kedvezményesen igénybe vehető óvodákat, bölcsődéket és üdülőket" üzemeltető Humán Jövő Nonprofit Kft. igyekezett válaszolni. Méghozzá azzal, hogy átküldte nekünk a közoktatási törvény három bekezdését, ezeket: ,,A közoktatási intézmény működésére, belső és külső kapcsolataira vonatkozó rendelkezéseket a szervezeti és működési szabályzat határozza meg... A közoktatási intézmény szervezeti és működési szabályzatát a közoktatási intézmény vezetője készíti el, és nevelési-oktatási intézményben a nevelőtestület, más közoktatási intézményben a szakalkalmazotti értekezlet fogadja el... A fentiek értelmében, az intézményben történő túljelentkezés esetén, a kiválasztás a jogszabályoknak megfelelően, azzal összhangban történik."

Józan keleti aggyal azt gondolná az ember, hogy nagyjából helyettes államtitkártól fölfelé jár az extra, de bárkit, bármennyiszer kérdeztünk erről, választ legföljebb olyat kaptunk, mint egy sorral följebb olvasható.

Anna és Maros

A hetvenezer kormánytisztviselő lojalitása a kormány elemi érdeke (volt miniszterelnökeink közül a legtöbbet tán Gyurcsány Ferenc tudna mesélni az apparátus által elszabotált döntésekről), na de az említett három gyermekmegőrzővel aligha vásárolható meg e népes társaság jóindulata.

Van még valami? Van, három is: lakás, üdülés és cafeteria.

Föntebb már szó esett a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programról, amely ,,célként tűzte ki, hogy ,,minden olyan állami, illetve munkáltatói gondoskodást megad a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők számára, amely a hatékony és eredményes napi munkavégzést segíteni tudja". A Magyary Program része az Ereky Terv, ,,melynek célja, többek között, a személyi állomány részére jóléti szolgáltatásokkal összefüggő ingatlan-fejlesztési koncepció kidolgozása és végrehajtása is".

Pénz persze nincs semmire, mutatóban ott az ovi-bölcsi, beírható az éves jelentésbe, hogy bár forráshiány akadályozza a koncepció kibontását, de az első lépéseket megtettük.

Hasonló a helyzet az otthonteremtéssel. Lakás - a szuperovihoz hasonlóan - szintén kevesek számára érhető el, mégis botrány kerekedett a már létező két, úgynevezett Fecskeház körül. Az egyik a nyolcadik kerületi Gyulai Pál utca 14. alatti Anna Fecskeház, a másik tizenkettedik kerületi Maros utca 16-ban található Maros Fecskeház. Annának negyvenkét szobája van, aprócskák (tizenöt, huszonegy, huszonhárom, illetve harminc négyzetméteresek), Maros harmincegy darab (negyvenhét és hetvenhárom négyzetméter közötti) lakással bír. ,,A lakásokat az igénylés sorrendjében biztosítják az igénylők részére, melyekért a lakás mérete és a lakók számától függően 25-től 90 ezer forintig terjedő összeget kell fizetni. Ez az ingatlan korábban is állami tisztségviselők lakhatását segítette" - közölte az FN24-gyel a miniszterelnökség.

Kis kócos

A Fecskékkel és a gyermekintézményekkel ellentétben kedvezményes nyaralási lehetőség és cafeteria minden kormánytisztviselőnek jár vagy legalábbis adható.

Az állami üdülőket, összesen ötvennyolc darabot szintén a Human-Jövő 2000 üzemelteti. Ezekbe nemcsak a szolgáltatásokat ,,a mindenkori kereskedelmi ár háromnegyedéért igénybe vevő igényjogosultak" tehetik be a lábukat, hanem mezei polgárok is, természetesen teljes áron. ,,Látogatóink körülbelül 10%-a úgynevezett kereskedelmi vendég, hiszen a felelős gazdálkodás jegyében, értékesítjük azon szabad kapacitásokat, melyek a kormánytisztviselők és az Erzsébet-program résztvevői által nem kerülnek foglalásra" - írja lapunknak a közigazgatás sajátos nyelvezetét megcsillantva a Human-Jövő.


Felelős gazdálkodás, szabad kapacitás; a soproni Haller-villa épülete - Fotó: humanjovo.hu

A cég felhívta figyelmünket, hogy a külsősökből ,,származó pénzügyi eredményt, nonprofit jellegére tekintettel, a társaság többek között bölcsödéinek es óvodájának támogatására fordította és fordítja a jövőben is".

Van nekik mindenféle ingatlanuk a kulcsosháztól a háromcsillagos szállodáig, aki korai órán szívesen mosolyogna össze kócos kormánymegbízottal közös reggelizés közben, teszem azt a soproni Haller-villában, ide kattintva tallózhat a lehetőségek között.

Kis Kóka

A munkáltatói gondoskodás utolsó eleme a cafeteria, melynek plafonja még a minisztereknél is évi kétszázezer forint. Hogy a nulla és a maximum között ki mennyit kap, azt az egyes ,,szervek" dönti el. A miniszterelnökség tájékoztatása szerint arra nézve nincs összesített adat, hogy ,,az állam összesen mennyit fordít a béren kívüli juttatásokra, és arra sem, hogy minden kormánytisztviselő megkapja-e a maximálisan adható kétszázezer forintos cafeteria keretet".


Max kétszázezer - Fotó: Kummer János

A miniszterelnökség nem mulasztotta el felhívni a figyelmünket arra, hogy ,,az előző kormányok ideje alatt a központi államigazgatási szervekre jellemző volt a magas cafetéria keret biztosítása. Csak példaként: a korábbi Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban bruttó 875.000 Ft volt az éves cafeteria keret."

Mi több: ,,Fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen jellegű béren kívüli juttatások nem új keletűek. Korábban is voltak állami üdülők, amiben a köztisztviselők nyaralhattak, a Maros utcai Fecskeház - korábban Maros Vendégház - is üzemelt már, s volt igénybe vehető óvodai ellátás is, ugyanúgy költségtérítésért, mint most. A különbség az, hogy mindez most egységes koncepció alapján történik, kevesebb költségvetési forrásból."

Csak, hogy Bangóné is megnyugodjék.

Forrás: FN24


http://fn.hir24.hu/itthon/2012/08/14/hogyan-nyaraljunk-allamtitkarral/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.07 2012. Augusztus 2012.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 204 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2444
  • e Hét: 12711
  • e Hónap: 23822
  • e Év: 177318
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.