Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
7 tipp, amitől a karácsonyi evészet utóhatásai enyhülnek
  2013-12-25 12:13:39, szerda
 
  Karácsonykor a legtöbben degeszre esszük magunkat. Nehéz lenne ezt elkerülni, mert ha vendégek jönnek, együtt kell elfogyasztanunk az ünnepi ételeket, és mi is megyünk vendégségbe, ahol megkínálnak bennünket mindenféle jóval. December 26-án már úgy érezzük, egy falat sem fér a túlterhelt gyomrunkba. Ilyenkor megfogadjuk, hogy jövőre a józan eszünkre hallgatunk, és a karácsonyi lakmározás terén nem megyünk el a rosszullét határáig. Mit tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat?





7 tipp, amitől a karácsonyi evészet utóhatásai enyhülnek

A túlterheltségnek nemcsak a kiadós lakoma az oka, hanem az is, hogy a jellegzetes karácsonyi menü jórészt zsíros, cukros ételekből, gáztermelő káposztafélékből áll. Nemcsak a hüvelyes zöldségek, hanem a magas szénhidráttartalmú ételek is termelnek gázokat, amikor a bélbaktériumokban alkotórészeikre bomlanak. Ezek feltorlódnak az emésztőrendszerünkben, és napokig feszül a hasunk az emésztésre váró táplálékok miatt.

Mi az, ami segít?

1. Nem igaz, hogy a röviditalok gyorsítják az anyagcserét. A nagypapák esküsznek rá, hogy evés előtt vagy után, vagy előtte és utána is, az alkohol jót tesz. Igaz, hogy a gyomor izmai ellazulnak, ezért csökken a feszülés, hosszabb távon viszont a macskajaj csak súlyosbítja a panaszokat, mert így már kétféle problémával kell megküzdenünk.

2. Köretnek ehetünk olyasmit, ami nem árthat. Például vágjunk össze hagymát, paradicsomot és uborkát, majd sózzuk meg, és keverjük össze, és egy nagyon finom zöldségsalátát kapunk! A cékla vagy a csemege uborka is remek választás, ha nem külön salátaként, hanem közvetlenül a hús mellé fogyasztjuk. Szintén könnyű köret a borsóval összepárolt kukorica, amibe utólag még apróra vágott hagymát is tehetünk.

3. A nehezen emészthető ételek megfelelő fűszerezésével szintén kedvező hatást érhetünk el. A köménymag, az ánizs, a szegfűszeg, az édeskömény és a fahéj gátolja a puffadást, és serkenti a gyomorsav termelődést. A fűszeres ételekhez és italokhoz kevesebb sót és cukrot kell adni, mint amennyit a receptek előírnak, mert szinte már önmagukban is elég ízletesek.

4. Egészséges és finom megoldást jelent a szervezet számára nehezen feldolgozható édességek helyett a friss ananász. A benne levő L-karnitin beindítja a zsírégetést. Nagyon jó zsírégető a gyömbér is. Tippünk a fogyasztásához: három karika gyömbérre öntsünk egy pohár langyos vizet. Minden étkezés előtt igyunk meg egy pohárnyit ebből az italból. Sütemény helyett ehetünk sült almát. A gyümölcsrostok miatt jóllakottnak érezhetjük magunkat, viszont ezeket hamarabb megemésztjük, mint a cukorból, vajból és lisztből álló süteményeket.

5. Együnk lassan! Rágjunk meg mindent alaposan, mert a gyomron a pép könnyebben áthalad, mint a nagy falatok! Hagyjunk időt magunknak, hogy észrevegyük, ha a gyomrunk már megtelt. Ne tegyünk a tányérunkra óriás adagokat, még a kedvenc ételünkből se!

6. Ha megfájdul a hasunk, a meleg segíthet. Rakjunk rá melegvizes palackot vagy felmelegített, cseresznye- vagy meggymaggal töltött párnát. A hasfájást megelőzhetjük vagy elmulaszthatjuk, ha étkezés után megiszunk egy csésze borsmenta teát. Ebből naponta akár egy-másfél litert is elfogyaszthatunk.

7. Sétával szintén könnyíthetünk magunkon. Evés után menjünk ki a levegőre! Az oxigén, amit magunkba szívunk, felpezsdíti a vérkeringésünket, így az emésztésünk is felgyorsul.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Így lehet varázslatos fenyőillat a lakásodban
  2013-12-25 11:56:15, szerda
 
  A sötét téli hónapokban szeretünk fenyőillatú lakásban tartózkodni. A fenyő a zöld színével nemcsak a jelenbeli és az elmúlt karácsonyokat juttatja eszünkbe, hanem arra is emlékeztet, hogy az életünk megújulhat, miközben a régi emlékeket örökre megőrizhetjük a szívünkben. Akkor is vágyunk a természetes fenyő melletti illatos karácsonyok után, ha már csak műfenyőt tartunk otthon.




Így lehet varázslatos fenyőillat a lakásodban

Hogyan varázsolhatunk magunknak fenyőillatot?

Ennek a legegyszerűbb módja, ha egy erdei sétáról fenyőágakat viszünk magunkkal haza. Miután hazaérünk, állítsuk ezeket vízbe, hogy ne száradjanak el túl gyorsan. Az ágakról egy idő után persze mindenképpen peregni kezdenek majd a tűlevelek. Ha ezek után már nem szeretnénk, hogy továbbra is szem előtt legyenek, helyezzük át őket a fűtőtestre, így az illatukat továbbra is árasztani fogják, amíg egészen ki nem száradnak.

Tegyünk egy tányérra két-három darab mézeskalácsot vagy mézes süteményt. A tányért helyezzük el a fenyőágak közelében, hogy egyszerre illatozhassanak. A narancshéj illata is csodálatos kiegészítője lehet a fenyőillatnak.

Illólaj, gyertya és füstölőpálcika

Az illóolajból cseppentsünk néhányat egy vízzel telt tálkába, és tegyük a fűtőtestre. Ezzel a módszerrel növelhetjük a levegő nedvességtartalmát, és egyben kellemes illatot varázsolhatunk a lakásba.

Az illatgyertyáktól sok embernek hamar megfájdul a feje, mivel mesterséges illatról van szó, amely nagyon átható és kellemetlen is lehet. Ha mindenképpen szeretnénk fenyő illatú gyertyát, vásároljunk és próbáljunk ki többfélét, hátha akad köztük olyan, amelyik a kedvünkre való.

A füstölőpálcikák szintén emelkedett hangulatot keltenek. Viszont ezek illatát is érezhetjük egy idő után hasonlóan orrfacsarónak, mint a gyertyáét. Ilyenkor inkább oltsuk el, esetleg még az ablakot is nyissuk ki, de csak egy-két percre, nehogy az illat teljesen elszálljon.

A fenyőillat hatása

Az illatok bármilyen formában hatással vannak a lelkünkre. Érzelmeket és gondolatokat váltanak ki belőlünk, blokkokat oldanak (vagy hoznak létre), energiával töltenek fel bennünket. Érdemes az illatokat cserélgetni, például télen a fenyőillat mellett a vaníliát, a narancsot és az eukaliptuszt is kipróbálni. Így tudatosíthatjuk magunkban, hogy az érzéseink sokfélék lehetnek, és sorsunkat is a változatosság jellemzi.

A karácsonyra való készülődés során, a téli hónapok csendes, félhomályos estéin alkalmunk van arra, hogy gondolatainkban elmélyülve, illatokkal körülvéve, akár egy könyv segítségével is helyükre rakosgassuk életünk darabkáit lelkünkben, a hozzájuk tartozó élményekkel és személyekkel együtt.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Árvai Attila: Karácsony
  2013-12-23 19:20:59, hétfő
 
 


Karácsony

Csengő-bongó fények, vigyorgó mikulás
Felsír a szeretet, már csak egy szemhunyás
Vajon merre tűnt el? ... szorongva keresem
Nyomában kószálok karácsonyi esten...

Csillogó dobozok hamis vakítása
Szegény áldozatok: láttán szája tátva
Megveszik az érzést, mindegy mi az ára
Emígy hoznak szégyent, a szeretet napjára

Úton és útfélen, hasítja fülemet
Melódiába zárt agresszív üzenet
Végtelen szajkózza: "Legyél nagyon boldog!"
"Soha nem volt ilyen mesés karácsonyod"...

Közhelyek hegyekben, mind hazugság vala
Keveseknek jutott meghitt karácsonya
Sok ezren szenvednek, magányukban sírnak
Talán örülnének egy igaz ajándéknak...

Pénz, csomag, csillogás, ez lett a karácsony
Szívem szeretetét aprópénzre váltom
Giccses szemfényvesztés csüng a fenyőfákon
Hová lett az érzés? ... sehol sem találom...

Vártam ezt az estét, nézd üres két kezem!!!
Nincs fényes kacatom, hogy lábad elé tegyem!
Fogadj egy ölelést, ne szomorkodj árván...
Nékem csak ez maradt, a szívek éjszakáján...

Árvai Attila
poet.hu
 
 
1 komment , kategória:  Mai költők versei  
Túrmezei Erzsébet: Gyertya
  2013-12-21 13:25:52, szombat
 
 


TÚRMEZEI ERZSÉBET
GYERTYA

Kis karácsonyfagyertya. Szép fehér.
Felül törött. Talán semmit se ér.
A belén észrevenni már, hogy égett.
S én mégse dobom el mint semmiséget.
Nézem, elémbe állítom,
Majd a kezembe' forgatom.
A cirádáit, ferdeségét,
törött voltát, sok betegségét
mind tudom már, mind ismerem.
Igénytelen, értéktelen.
Szépsége, ékessége, ára
nincs semmi. Mégse dobom el.
Félreteszem karácsonyfára.
Majd a lángjába néz szemem,
s nem lesz nekem
igénytelen, értéktelen.
Sok betegsége, ferdesége,
törött volta nem semmiség-e,
ha ott lobog az ágon,
s vezérlőm, világom,
útmutató fény Betlehem felé?
Tekintetem sugarát issza,
lelkem száll századokon vissza:
a nagy csodát csodálja újra
és megremeg belé.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
az államosított tankönyvpiac célja egyetlen ideológia érvény
  2013-12-20 22:33:06, péntek
 
  A tankönyvek uniformizálása alapvetően szembemegy a pedagógia fogalmával, hiszen nem létezik olyan tankönyv, amely minden gyerek számára megfelelő lehet - mondta Kunhalmi Ágnes szocialista oktatáspolitikus mondta az ATV Start című műsorában. Az MSZP elnökségi tagja szerint az egységesített tankönyvpiac következtében a pedagógusok kénytelenek lesznek az egyentankönyveket félretéve, saját módszereik szerint tanítani a gyerekeket.

Kunhalmi úgy látja: a tankönyvpiac államosításával a kormány egy eddig jól működő rendszerbe nyúlt bele, ahol az állam akarata ugyanúgy érvényesülni tudott, de közben a politika figyelt arra is, hogy a piac jótékony hatásai is érvényesüljenek. A szülőktől például nem kérték be már két hónappal korábban a tankönyvpénzt, a diákok mégis időben hozzájutottak a tankönyvekhez - magyarázta a szakpolitikus, aki szerint az államosított tankönyvpiac célja nem más, mint hogy egyetlen ideológia és egyetlenegy erőszakos politikai hatalom akarata érvényesüljön.
Ami az új Nemzeti Alaptantervet illeti, Kunhalmi szerint a tanterv egyrészt a megtaníthatatlan mennyiségű tudásanyaga miatt szakmailag alkalmatlan a gyerekek oktatására, másrészt számos olyan szélsőséges szellemben alkotó szerző műveit tartalmazza, akiknek az alkotásai korábban még az ajánlott olvasmányok kategóriájába sem tartoztak, és akik olyan szemléletnek engedhetnek teret, ami nagyon rossz irányba viheti az ország fejlődését.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Zsefy Zsanett : Karácsonyfafüggő
  2013-12-19 18:22:24, csütörtök
 
 


Karácsonyfafüggő

A konyha hideg. A hó szinte bársony.
Két öregre ma így nyit Karácsony.

Tűnődve ülnek. Kint összegyűlnek
madáretetőben a cinegék.
Vidám hangjukat alig hallatják,
az óra itt már előre nem jár.
Kilincs sem mozdul, nincs út a szívhez,
az angyalok is elmenekültek.
A konyha hideg. A hó sem bársony.
Két kis öregben remény pislákol.

Plakáton fénykép. "Eltűnt. Segítsél!"
E megkopott két szó csüng minden fán.

Zsefy Zsanett
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Zsefy Zsanett  
Mégsem gyógyít a Medosan Kurkuma Plus – Büntetett a GV
  2013-12-18 22:23:15, szerda
 
  Tizennégy millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a TVBrands Kft.-t, mivel a vállalkozás a Medosan Kurkuma Plus elnevezésű étrend-kiegészítő termékének népszerűsítése során megsértette a termékkategória reklámozásának szabályait.

A GVH megállapította, hogy a TVBrands Kft. 2011 novembere és 2013 júniusa között a kurkumaport tartalmazó termékének gyógyhatást tulajdonított, valamint olyan egészségre, emberi szervezet állapotára vonatkozó hatásokkal népszerűsítette, amelyet a vonatkozó ágazati szabályok alapján kellett volna igazolnia.

Emellett a társaság egyes reklámeszközein olyan, egészségre vonatkozó állításokat szerepeltetett, amelyek egy orvos ajánlásaira hivatkoztak. A vonatkozó szabályozás szerint azonban élelmiszernek, így étrend-kiegészítőnek nem tulajdonítható gyógyító hatás, és nem lehet a fogyasztói bizalmat alaptalanul megnövelve orvosi ajánlásra hivatkozni - hívta fel a figyelmet a versenyhivata.

A vállalkozás nem tudta igazolni azt sem, hogy az egyes, nem gyógyító, de egészséggel kapcsolatos hatásokra vonatkozó állításokat jogszerűen használta-e.

A GVH megítélése szerint a jogsértő tájékoztatások közül a legnagyobb hatása a vásárlási műsorablakban megjelenő televíziós reklámfilmeknek lehetett. Ez a reklámeszköz különösen alkalmas lehet a fogyasztói döntések befolyásolására, egyrészt a műsorablakok szerkezetének, tartalmának együttes hatása, másrészt az érintett műsorsávok nézőinek jellemzői miatt - emelte ki a versenyhivatal.

A kiszabott 14 millió forintos bírság meghatározása során a GVH több súlyosító körülményként vette figyelembe a többi között azt, hogy bizalmi termékről van szó, és a gyógyhatással kapcsolatos állításokra az egészségi problémákkal küzdő fogyasztók különösen érzékenyek. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a vállalkozás a jogsértést elismerte és kommunikációs gyakorlatát igazolt módon módosította.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Varsás Frigyes: Ünnepi hangulat
  2013-12-17 17:29:41, kedd
 
 


Ünnepi hangulat

Csillog a főutca, ünnepi díszt kapott,
Girlandot, angyalkát, sok színes csillagot.
Harsogó kirakat, ékszer és kaviár,
Minden megkapható, semmiben nincs hiány.

Látom, hogy valaki bundákat nézeget,
Apóka kardigánt, ha lehet, meleget.
Amíg ott fizetnek, egy köteg bankóval,
Addig itt apóka keres egy olcsóbbat.

Odakint ezüst és hatalmas lucfenyő,
De akad műanyag, ami szétszedhető.
Akinek van pénze, nem kérdez árakat,
Nyugodtan válogat kedvére másokat.

Van, ki műfenyőt vett, magasat fehéret,
Apókánk magának egy lucot kinézett.
Drágának találta, keresett másikat,
A végén hazavitt levágott ágakat.

A levágott ágon egyetlen gyertyaszál,
Illata betölti a szerény kis lakást.
Anyókánk sír, mikor a papírt kibontja,
Mióta gyűjtöttél rá, te kis ostoba.

Itt csak egy nercbunda, s a fehér fenyő volt,
De apóka párja sokkal többet kapott.
Fenyőillatot, és hulló könnycseppeket,
- S igaz szerelemtől csillogó szemeket.

Varsás Frigyes
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Mysty Kata : Adventnak áldása
  2013-12-16 22:25:07, hétfő
 
  Adventnek áldása

A szeretet égig ér,
Tündököl a Nap helyén.
Melegsége földre tér.

Örömével két tenyér.
Szívben öröm és kedély,
helyet kér, nem henyél.

Tüzet olt, elhárít vészt!
Új vesszőnek hajtása,
ez adventnek áldása.

Ültesd el, megfogan!
A szeretet áradat,
nem apad szívben, folyam.

A szeretet - mozdulat,
sose kér, de önként ad!
Örvend annak, amit kap.

Egy megértő pillantás,
választ adó kivárás,
sok türelmes bólintás.

Jöjj hát, és ünnepeld!
Öröme égbe emel,
tisztító tűzre ott lel.

Mysty Kata
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Mysty Kata: Ádventi gyertyák
  2013-12-15 13:06:57, vasárnap
 
 


Ádventi gyertyák

Kék gyertya illata kél,
békém, hitem lesz elég!
Láng a lángban lobogó,
a szeretet nem hunyó!

Piros gyertya színe pír,
Reményt lelkedbe beír!
Lángtól - a sötét - illanó,
Világosság villogó!

Fehér gyertya hófehér,
Szeretet üzen, zenél!
A láng Lángtól nem fakó,
Fénytől ered, fakadó!

Lila gyertya csupa szív,
hisz Megváltónk születik!
Láng hangol, az Ég is ég,
Úr érkezik, Jézus él!

Mysty Kata
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2013.11 2013. December 2014.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 601
  • e Hónap: 4558
  • e Év: 63707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.