Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Optimizmus?
  2018-01-31 17:01:58, szerda
 
  Hamvas Béla: Optimizmus?

Mintegy száz évvel ezelőtt néhány költő és gondolkodó elkezdte hirdetni, hogy a lét, szenvedés.

A tanítás régi volt, és mégis meglepő. Az elsők akik erről beszéltek: Byron, Leconte de Lisle, Schopenhauer, Poe, Kierkegaard, Baudelaire, azt mondták, amit az őskíniak, a hinduk, az egyiptomiak, a görögök, az őskeresztények.
A tanítás hamar terjedt, és az életöröm-felfogást rongyokra tépte.
Ma már nagyobbára mindenki tudja, hogy semmi okunk sincs az élet szép, igaz, jó, nemes és vidám voltában hinni.
A dolog nem azon múlik, hogy arcunk megráncosodik, mint ötezer éve a kínaiaké; nem attól, hogy a boldogság használt el bennünket; szemünket megtörik, agyunk elfárad, gerincünk meghajlik, elkezdünk unatkozni, magunkra maradunk és meghalunk, mint a görögök, hinduk, régi keresztények.
Az öregasszony csontos, bütykös, aszott, száraz, remegő keze nem azért ilyen, mert sokat dolgozott.
A kéz, az öröm után nyúlt.
Arc sosem tud ilyen megrendítően és megsemmisítően őszinte lenni. A kéz láttán a világ legoptimistább lénye is megszeppen.

Végül mindnyájunk keze ilyen lesz, ilyen szomorú, fáradt, tanácstalan, elhagyatott, szegény, öreg kéz. Az egyetlen, amit az ember tehet, mint Dosztojevszkij, leborul előtte és nyög: nem előtte, hanem az egész emberiség szenvedése előtt!

Amikor mintegy száz évvel ezelőtt újra észrevették, hogy az élet szenvedés, semmi egyebet nem vettek észre, mint az öregasszony kezét.

S a helyzet azóta csak annyiban változott, hogy az emberiség egy része kitart az optimizmus mellett, s mindenekfölött ragaszkodik annak látszatához, hogy az élet öröm.



 
 
0 komment , kategória:  Hamvas Béla  
téli képek
  2018-01-29 23:03:28, hétfő
 
  A felkelő nap Mátraalmáson





Link





Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerenád
  2018-01-29 22:35:12, hétfő
 
  Kosztolányi Dezső - Szerenád

A kormos égből lágy fehérség
szitálja le üres porát.
Dideregve járok ablakodnál
a hófehér nagy úton át.
S amint megyek itt éji órán,
lépésem mégsem hallható,
mert zsongva, súgva, és zenélve
halkan szitál alá a hó.

S körülvesz engem, zordon árnyat
egy hófehér, szelíd világ:
angyalpárnáknak tollpihéje,
zengő, szelíd melódiák,
habpárna selymén szunnyadó arc,
mit angyalok fényszárnya ó,
minek szelíded altatóul,
halkan zenél a tiszta hó.

Oly mély a csend, a város alszik,
mind járjatok lábujjhegyen!
Pihék, zenéljetek ti néki,
hogy álma rózsásabb legyen.
Egy hófehér hálószobává
változz át csendes utca, ó!
Fehér rózsákként hullj az éjben
reá, te szálló, tiszta hó!



 
 
0 komment , kategória:  Kosztolányi Dezső  
Minden ember életében elérkezik egy pillanat
  2018-01-24 22:25:27, szerda
 
  Minden ember életében elérkezik egy pillanat. Valamiféle válság, amikor rádöbben, hogy amiben addig hitt, nem is volt igaz. Ez mindenkivel megtörténik, csak az a kérdés, hogy ez a tudás milyen változást hoz az illető életében. Legtöbb esetben ugyanis egyszerűen jó mélyre elássák magukban e tapasztalatot, mintha nem is létezne. Így öregszenek meg, ettől lesz ráncos az arcuk, görbül meg a hátuk, húzódik össze a szájuk és minden ambíciójuk. A tagadás súlya alatt. Az óriási nyomás következtében. De nem csak ez az egyetlen út áll az emberek előtt. A legbátrabb vagy legőrültebb dolog bárki számára nyitva áll: a változás lehetősége.

Matt Haig



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az Orbán-kormány valódi migránsprogramja!
  2018-01-24 16:26:28, szerda
 
  Össze vagyok zavarodva.

A Stop Soros törvényjavaslatról akartam volna írni, ehhez kerestem háttéranyagokat. És valami olyat találtam, amitől meglehetős zavar támadt az erőben.

Szóval Stop Soros, amely törvénytervezet valódi neve inkább a Stop Altusz Kristóf, mivel a helyettes külügyi államtitkár 1291 menekülttel elindított politikai lavinájára kíván a kormány így, törvényhozásilag reagálni. A Stop Soros így a legjobb védekezés a támadás szellemében született kommunikációs próbálkozás, nem pedig valóságos törvényjavaslat.

És akkor keresgélés közben szembejött ez:

A Kormány 1698/2013. (X. 4.) Korm. határozata a Migrációs Stratégia és az azon alapuló, az Európai Unió által a 2014-2020 ciklusban létrehozásra kerülő Menekültügyi és Migrációs Alaphoz kapcsolódó hétéves stratégiáról. Erre azért volt szükség, hogy később az Alapból lehívhatók legyenek az EU-s támogatások.

Na, de nézzük, mit írt a kormány!

Részletes célkitűzések, támogató intézkedések:

A harmadik országbeli állampolgárok tájékoztatása a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségéről, folyamatáról és felkészítésük a honosításhoz szükséges alkotmányos alapismeretek vizsgára;

A migránsok társadalmi és politikai életbe való bevonásának elősegítése;

A migránsok bevonása az integrációs intézkedések megvalósításába, mentorrendszer kialakítása;

A migráns hátterű civilszervezetek megalakításának ösztönzése, a meglévő szervezetek kapacitásfejlesztése, az e szervezetek közötti együttműködés fórumának megteremtése.

Az integráció kétirányú folyamat, ezért fontos a harmadik országbeli állampolgárokkal szemben nyitott magyar társadalom és a kultúrák közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése/kialakítása.

Ez volt az elméleti alapozás, nem kevésbé elszánt a gyakorlati rész sem. A kormány szerint nagyon fontos még:

A harmadik országbeli állampolgárok befogadó lakókörnyezetének kialakítását és fenntartását elősegítő intézkedések;

A migránsok beilleszkedését segítő önkéntesek munkájának támogatása;

A kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló programok kidolgozása és működtetése;

A migránsoknak az intézményekhez, árukhoz, köz- és magánszolgáltatásokhoz való hozzáférésének vizsgálata, az esetleges diszkriminációt csökkentő programok kidolgozása és működtetése;

Valamint a magyar lakosság részére a befogadó szemléletet ösztönző programok szervezése, felvilágosító kampányok ösztönzése, megvalósítása; a kulturális sokszínűséghez való igazodás képességének elősegítés;

Valamint:

Együttműködés a médiával a szakszerű és objektív tájékoztatás érdekében. Fontos továbbá a tájékoztató anyagok kidolgozása és terjesztése, a harmadik országbeli állampolgárok és a befogadó társadalom tagjait egyaránt megszólító kulturális és társadalmi események szervezése, a médiában dolgozó személyek migráns-specifikus képzése, valamint a média eszközeinek igénybe vételével információs kampányok lebonyolítása.

Ilyenkor szokott jönni a magyarázat, hogy na, igen, de azóta nagyot fordult a világ, csakhogy ez a narratíva is elbukik ott, hogy a kormány 2016 szeptemberében épp ennek a Menekültügyi és Migrációs Alapnak a pénzéből támogatta a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület a menekültek beilleszkedését támogató programjának megvalósítását 25 millió forinttal.

Soros György pedig összeszégyellheti magát, mert még a leghagymázosabb bevándorláspárti publicisztikáiban se mert olyan nagyot álmodni, mint az Orbán-kormány.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Lelkeddel láss
  2018-01-23 22:45:28, kedd
 
  Lelkeddel láss

Ma még ifjan neveted,
hogy támaszkodnak botjukra
az élet megélt öregek,
és hiszed, feletted nem múlik az idő,
s nem lanyhul az erő.

De ahogy múlnak, az évek,
észre fogod venni,
hogy sokasodnak hajadnak
ezüstszálai,
és hogy fárad lépted,
mikor lépcsőn kell felmenni.

Mert bizony az idő
téged sem kímél,
a te hajad is dérrel színezi,
a te szíved is el-elgyengíti,
ha múltad hervadását
már csak könnyed öntözi.

Ezért hát úgy nézz minden
idős úrra, minden idős hölgyre,
mintha a te arcodon ülne
ezer év keserve.

S tedd ezt azért,
hogy majd egykoron te is visszakapd
azt a tiszteletet, ami emberré avat.

Kun Magdolna



 
 
0 komment , kategória:  Kun Magdolna  
Ma már senkinek nincs
  2018-01-22 19:10:31, hétfő
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán Viktor: erőforrást látunk a roma közösségben
  2018-01-20 17:03:28, szombat
 
  (Elgondolkodtató. miért is? és miért is mennek olyan sokan külfödre?)

A kormány erőforrást, nem pedig áldozatot lát a magyarországi roma közösségben -- mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat hallgatói és alumnitalálkozóján, a Magyar Tudományos Akadémián.
,,Nézőpontunk szerint a romák nem segélyen, tehát más adófizetők pénzén tengődő, magatehetetlen kisebbség (...), hanem olyan magyar állampolgárokról beszélünk, akiknek élhető jövőt, lehetőséget tudunk adni itt, a szülőföldjükön" -- fogalmazott a kormányfő.

Megjegyezte:

Magyarországon hosszú időn át az volt a közhangulat, hogy a romák beilleszkedése, felzárkóztatása reménytelen ügy. A mostani találkozó viszont arról szól, hogy ez nem így van, ,,igenis van remény, csak dolgozni kell érte"

-- jelentette ki.

A kormány szerint lehetőséget kell adni azoknak, akik keresik, mert akkor lesz igazságos a világ, ha mindenki előtt kinyílik egy lehetőség -- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon ma csak két útja van a felemelkedésnek: a munka és a tanulás, ha pedig a kettő összekapcsolódik, az külön szerencse.

Az elmúlt évek gazdasági fejlődésének köszönhetően

Magyarországon aki tud és akar, az dolgozhat, de ,,az akarat felélesztéséhez az kell, hogy az emberek értelmét lássák a munkájuknak"

-- fogalmazott a kormányfő, aki szerint a munkának emberformáló hatása is van, helyreállítja az önbecsülést, hasznos és tartalmas életet biztosít.

A tanulással kapcsolatban felidézte a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat 2011-es elindítását, amelyet az a szándék vezérelt, hogy elősegítsék a társadalmi felzárkózás ügyét. A végzettek több mint 90 százaléka dolgozik -- mutatott rá, kiemelve azt is, hogy folyamatosan javul a roma népesség iskolai végzettségének szintje.

A kormányfő ígéretet tett arra, hogy garantálják a program folytatását, az idei költségvetésben plusz 140 millió forintot biztosítanak, 2019-től pedig várhatóan évi 550 millió forint áll rendelkezésre.

A résztvevőkhöz, a ,,leendő fiatal roma vezetőkhöz" szólva Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy a jelenlegi állami vezetők közül a köztársasági elnök, a házelnök, a miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter is mind szakkollégisták voltak. ,,Ennél biztatóbbat nem tudok önöknek mondani" -- tette hozzá.

Beszédében több kormányzati intézkedést is megemlített, így például a 3 éves kortól kötelező óvodáztatást, a széles körben ingyenes gyermekétkeztetést és tankönyveket.

Az óvodáztatással kapcsolatban azt mondta, ez egy áttörés, mert mérsékelni lehet vele az iskolába lépéskor meglévő hátrányokat, és úgy nagyjából azonos eséllyel ,,futhatja be" mindenki a maga pályáját. Magyarország az egyetlen olyan európai ország, ahol a gyermekeknek hároméves kortól kötelező óvodába járniuk -- tette hozzá a miniszterelnök.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ország tartósan csak akkor erősödhet, ha minden polgára együtt és külön-külön is léphet előre. A magyarországi cigányság ügyében nagy adósságok halmozódtak fel az elmúlt évtizedekben, hiányzott az őszinte beszéd és az akarat -- mondta a tárcavezető.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a 2011-ben kötött szövetséggel létrejöhetett a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. Példaként említette, hogy ennek is köszönhetően az elmúlt három évben megduplázódott a felsőoktatásban tanuló romák száma.

,,A magyarországi cigányság ügye fontosabb annál, mint hogy kizárólag a cigányokra bízzuk. És a magyarországi cigányok ügye fontosabb annál, mint hogy kihagyhatnánk belőle a magyarországi cigányságot. Csak együtt tudunk előrelépni" -- fogalmazott Balog Zoltán az egymásrautaltságról.

A találkozón -- ahol több végzett hallgató is bemutatta életútját -- a történelmi egyházak vezetői mondtak imát és áldást, és köszöntötte a résztvevőket Ursula Mannle, a Hanns Seidel Alapítvány elnöke is.

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat -- mint honlapján olvasható -- önálló keresztény cigány szakkollégiumokból álló hálózat. A szakkollégiumokat külön-külön a történelmi egyházak tartják fenn, önálló szervezeti és működési szabályzattal, tanulmányi programmal és tanári karral rendelkeznek. Céljuk sokoldalúan képzett, szakmai munkájában magas szintre törekvő, a továbbfejlődésre nyitott, elkötelezett, cigány identitásukat is vállaló, keresztény értelmiségiek nevelése.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Százával tűnnek el a P+R parkolók
  2018-01-20 16:27:37, szombat
 
  Százával tűnnek el az olcsó P+R parkolók Budapesten - írja a Népszava.
A kerületek egymás után teszik fizetőssé az ingyenes parkolókat, amiket elsősorban azért hoztak létre, hogy a gépkocsivezetők, letéve járművüket, inkább a BKV-t használják a városban.

Úgy tudja a lap, márciustól például az Újpest-Városkapunál már csak térítés ellenében lehet majd használni a több száz helyet.

A Népszava szerint a kerületi önkormányzatok leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy a szomszédos kerületekben is fizetőssé tették a P+R parkolókat.

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Az ember komolysága
  2018-01-20 15:31:42, szombat
 
 



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 195 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 424
  • e Hónap: 4381
  • e Év: 63530
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.