Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
Nem az a fösvény...
  2013-11-25 19:41:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A férfit kitolták, majd hozzáláttak egy népszerű élsportoló
  2013-11-25 16:29:48, hétfő
 
  Infúzióval a karjában feküdt a műtőasztalon ­Tihanyi Ottó, amikor az orvosok elhalasztották a beavatkozást. A férfit kitolták, majd hozzáláttak egy népszerű élsportoló korrekciós műtétjéhez.

Dömötör Gyöngyi és 22 éves lánya, Anita a nappaliban elhelyezett urnára mered. A kegytárgy az egykor életerős családfő, Tihanyi Ottó hamvait tartalmazza. Ottó utolsó kívánságát teljesítették a hamvasztással, a férfi azt mondta: így örökre szerettei közelében maradhat.

- Az élettársam 90 kilós, bivalyerős ember volt, nehézgépkezelőként dolgozott - törölgeti könnyeit Gyöngyi, aki 24 évig volt párja hű társa. - Ottó tavaly márciusban alhasi fájdalmakra panaszkodott. Orvoshoz fordultunk, hosszú hónapokig prosztatagyulladással kezelték, és antibiotikumokkal tömték. Sem labort, sem CT-vizsgálatot nem végeztek rajta, októberben szegénykém már véreset pisilt, és a fájdalmai csak erősödtek. De­cem­ber­ben hirtelen 15 kilót fogyott, de csak idén januárban jutott el CT-re. Kiderült, hogy húgyhólyagtumortól szenved, ez a rák egy igen gyorsan terjedő fajtája.

Gyöngyitől a lánya, Anita veszi át a szót. Őt is a sírás rázza, fiatalon kellett végignéznie az édesapja halálát.

- Apát február 27-re írták ki műtétre. Már a műtőasztalon feküdt, bekötötték neki az infúziót, amikor az orvosok szóltak, hogy elmarad az operáció. Azt mondták, hogy életmentő műtétet kell végrehajtaniuk egy másik emberen. Mint később kiderült, szó sem volt itt életmentésről...

Ottó 48 éves korában halt meg. Élettársa, Gyöngyi és lánya, Anita tisztázni kívánja szerettük halálának körülményeit. Az élsportoló nem járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozzuk a nevét
A család állítja, egy népszerű élsportolót vettek előre, akin csupán korrekciós műtétet hajtottak végre. Ottót aztán csak egy héttel később operálták, de amikor felnyitották, kiderült, hogy már nem lehet segíteni rajta, annyira elterjedt a tumor a szervezetében.

Ottó 48 éves korában, május 26-án hunyt el. Mielőtt utolsót lélegzett, még megsimogatta lánya arcát. A család feljelentést tett a kórház ellen.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozást azóta bűncselekmény hiányában megszüntették. A családot képviselő dr. Ábrahám László panasszal élt a végzés ellen, egyben peren kívüli megegyezésre törekedve kártérítést követel a kórháztól.

- A kezelés során megsértették az elvárható gondosság elvét, hiszen a megfelelő vizsgálatok elvégzésével jóval hamarabb felismerhették volna a kórt. A műtét elhalasztása pedig súlyos etikai problémákat vet fel. Nincs ezen mit szépíteni: a műtétet azért halasztották el, mert egy élsportolónak szüksége volt a műtőre egy ,,életmentőnek" nevezett korrekciós beavatkozás elvégzéséhez - összegzett az ügyvéd. Anita imádta édesapját. Ottó a halála elôtti pillanatban még utoljára megsimogatta kislánya arcát

A Bors megkereste az érintett kórházat, ott azonban csak annyit közöltek: folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak.

A sajtósán keresztül a népszerű, közismert élsportolót is szembesítettük a Tihanyi család drámájával. Első körben azt üzente, hogy nem volt tudomása az elhunyt férfi hozzátartozóinak állításáról, és nem érti a helyzetet.

Később aztán ügy­véd­jén keresztül jelezte, nem járul hozzá ahhoz, hogy leírjuk a nevét a tragikus sorsú rákos férfi esetével összefüggésben.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Vekerdy Tamás: A gyerekek számára...
  2013-11-22 21:30:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pokorni: Nem jó, ha egy ember mániái érvényesülnek az oktatá
  2013-11-22 18:59:24, péntek
 
  Pokorni: Nem jó, ha egy ember mániái érvényesülnek az oktatásban

Pokorni Zoltán szerint az államosítás egy eszköz, amit ő maga is kritikusan szemlél, de az nem azonos a fekete ördöggel. Ezt az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának fideszes elnöke a Van másik iskola - iskolaválasztó rendezvényen mondta pénteken a fővárosban.
Pokorni Budapesten, a Van másik iskola - iskolaválasztó rendezvényen a támadta a Klebelsberg Intézményfanntartó Központot, megfogalmazása szerint "gigászi iskolafenntartót", és azt mondta, a nagy rendszer okozta merevség miatt az autonómia nem tud szárba szökkenni.

Vekerdy Tamás pszichológus, Pokorni beszélgetőtársa azt mondta, az általa is vallott egyik álláspont szerint az iskolának segítenie kell, hogy a gyermek kibontakoztassa magával hozott személyiségét. A másik álláspont szerint, legyél az, akivé tenni akar az állam, ezáltal álközösségek jönnek létre, amelyek nem elég hatékonyak. A ma iskolája szerinte erre tendál.

Rontott a helyzeten a tantervi szabályozás is - jegyezte meg Pokorni, hozzátéve, hogy az egész napos iskolára való törekvés furcsa paródiává válik. Se tartalom, se forrás, se iskolaszervezési kultúra nem áll mögötte jelen formájában, csupán törvényi paragrafus - mondta.

Pokorni Zoltán azt mondta, az államosítást ő is kritikusan szemléli, ugyanakkor ez egy eszköz, és nem azonos a fekete ördöggel. Roosevelt is centralizált a gazdasági válság idején, és ezt tette De Gaulle is - jegyezte meg.

Indokolt volt az állami beavatkozás, de a kérdés az arányon van. Az nem jó, ha kistelepülési iskolákban penészes falú termekbe kényszerítenek gyermekeket - fogalmazott. 150-200 milliárd forint kellett volna ahhoz, hogy a kistelepülési iskolákat olyan módon finanszírozzák, mint a fővárosiakat, vagy megyeieket. Bár durva pénzkivonás nem történt, de ezt a forrást a kistelepülési intézmények működésébe még bele kell majd tenni.

"Szerintem nem jó, ha egy ember egyéni és személyes mániái érvényesülnek az oktatásban, akkor sem, ha ez én vagyok" - fogalmazott arra a kérdésre, hogy min változtatna. Az a jó, ha megállapodásra vannak "kényszerítve" az oktatás szereplői - tette hozzá.

Megjegyezte, a döntéshozóknak vannak jó pedagógiai nézeteik, szép gondolataik, de vannak államigazgatási lépéseik, amelyek ezeket "kinyírják".

Pokorni Zoltán azt mondta "a kis pénz, kis foci" Puskás Öcsinek tulajdonított mondás az oktatásra nem igaz, és a lengyel példát hozta fel, ahol jobb teljesítményt nyújtanak kevesebb pénzből, mint Magyarországon. Ha egy iskolarendszer képes kezelni a különböző igényeket, problémákat, akkor nem kell független iskola - mondta, példaként említve a finn állami intézményeket.

 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Ilyen is megtörténhet a mai világban???
  2013-11-18 21:53:54, hétfő
 
  ,,A forgatás neked mára véget ért, takarodjál haza, jó?! Ne törődjél azzal, hogy ki vagyok... a zsidó fejeddel együtt foglak levágni, buzi!" - ezzel támadt egy ismeretlen Csillag Ádám dokumentumfilmesre a buszon. Csillag éppen arra a vasárnapi rendezvényre tartott, amelyen a Jobbik Horthy Miklós bevonulásának 94. évfordulójáról emlékezett meg.

,,A busz 200 méterre volt a Kosztolányi tértől, amikor keresztben átvonult egy csoport, alig tíz másodperce vettem őket, amint hátulról ütés érte a kamerámat" - idézte fel az esetet Csillag. Az 59 éves, többszörös Nívó- és Balázs Béla-díjas dokumentumfilmest ezután a buszról leszállva is követte az ismeretlen, aki tovább szidalmazta és fenyegette őt.

Lejátszás
Egy ismeretlen személy támadt Csillag Ádámra a Jobbik Horthy évfordulós megemlékezés előtt a buszon

Unokáink is látni fogják
,,Nem változtattam meg a tervemet. Talán takarodjam haza, mert egy ismeretlen úgy dönt, hogy számomra véget ért a forgatás?" - mondta Csillag, aki végül felvette a téren tartott jobbikos rendezvényt, illetve annak folytatását is a Gellért téren. ,,Amikor leszálltunk, nem kapcsoltam be a kamerát. Gyermekparalízisben lebénult a fél karom, rúdra rögzítve rajtam a nyolckilós kamera, nem éppen verekedésre kitalált helyzet. De nem is akarok verekedni, csupán dokumentálni azokat az eseményeket, amelyek a mai Magyarország történnek. Lényegében vágás nélkül, hogy a néző maga dönthesse el, miként viszonyul ahhoz, amit lát" - adta meg szakmai vezérfonalát Csillag, aki szinte az összes politikai tüntetésen, demonstráción jelen van és felvételt készít.

Szerinte a rendezvények szervezőinek érdeke is, hogy ezek a felvételek elkészüljenek, hiszen nyilván azt akarják, hogy a képek minél szélesebb nyilvánosság elé kerüljenek. Sokkal inkább ezeket a dokumentumfilmeket ,,fogják unokáiknak is mutogatni", nem pedig a rövid híradós bejátszásokat.

,,De azért traumatizált az eset, elég nehéz úgy dolgozni, hogy valaki az ember nyakába liheg, zsidózik és halálos fenyegetéseket szór" - jegyezte meg a Bős-Nagymarosi vízlépcsőről készített, Dunaszaurusz című filmjéről ismertté vált szakember, aki szerint mind gyakrabban éri agresszió az operatőröket. Úgy véli, ez még általánosabb lesz az új polgári törvénykönyv vonatkozó része miatt, amely írásos engedélyt követel a felvételek elkészítéséhez az azon látható személyektől. (Igaz, ez nyilvános rendezvényekre nem vonatkozik, de a törvényt vitatók szerint sok múlik a törvény alkalmazóinak értelmezésén.)
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Radnóti Miklós: HUSZONNYOLC ÉV
  2013-11-18 19:39:03, hétfő
 
  HUSZONNYOLC ÉV

Erőszakos, rút kisded voltam én,
ikret szülő anyácska, - gyilkosod!
öcsémet halva szülted-é,
vagy élt öt percet, nem tudom,
de ott a vér és jajgatás között
úgy emeltek föl a fény felé,
akár egy győztes, kis vadállatot,
ki megmutatta már, hogy mennyit ér:
mögötte két halott.

Mögöttem két halott,
előttem a világ,
oly mélyről nőttem én,
mint a haramiák;
oly árván nőttem én,
a mélységből ide,
a pendülő, kemény
szabadság tágas és
szeles tetőire.

Milyen mély volt gyerekkorom,
s milyen hüvös.
Hívó szavad helyett kígyó
szisszent felém játékaim
kis útain, ha este lett
s párnáimon vért láttam én,
a gyermeket elrémitő,
nagy, hófehér pehely helyett.

Milyen mély volt gyerekkorom,
s milyen magos az ifjúság!
A két halál megérte-é? -
kiáltottam a kép felé,
mely ott sütött szobám falán.
Huszonnyolc éves voltál akkor,
a képen huszonöt talán,
ünnepélyes ifju nő,
komolykodó, tünődő.

Huszonnyolc éves voltál akkor,
most ugyanannyi lettem én,
huszonnyolc éve, hogy halott vagy,
anyácska! véres szökevény!

Anyácska, véres áldozat,
a férfikorba nőttem én,
erősen tűz a nap, vakít,
lepke kezeddel ints felém,
hogy jól van így, hogy te tudod,
s hogy nem hiába élek én.

Radnóti Miklós

1937
 
 
0 komment , kategória:  Radnóti Miklós  
Hioszi Tatiosz: bölcsesség
  2013-11-17 21:29:57, vasárnap
 
 


A bölcs észrevehetetlen: tudásával nem hivalkodik, csak érezzük jelenlétét; mértéktartó: mélységeit nem herdálja kis dolgokra; szerény: e mélység számára, akár egy vízcsepp; méltósága senkit nem bánt: nem örül, ha ünneplik, és nem fáj neki, ha gúnyolják; természetes, akár a felkelő nap: tudása tiszta égbolt, melyet nem zavar a felhők átvonulása; hallgatással többet ér el, mint száz beszéddel: nem szava, hanem lénye a példaadó; élő tükör: ha a szemébe nézel, megpillanthatod a mindenséget; ajtaja mindig nyitva áll: ha belépsz rajta, kitárul előtted a világ.

Hioszi Tatiosz
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
Hioszi Tatiosz: Az idő
  2013-11-17 19:28:12, vasárnap
 
 



Link

Hű barát az idő: felnyitja a szemeket, meghozza a tisztánlátást; tetté érleli a szándékot, alkotássá emeli a gondolatot; lecsöndesíti a szenvedélyeket, elhamvasztja az indulatokat: a vadat megszelídíti, a mimózát fölbátorítja; szétzúzza a lélek kőképződményeit, lekapargatja a szív mészkőlerakásait - aki látni s hallani tud, megérti üzenetét. Ezt úgy nevezem: változás, a mindenkit fölemelő, előrelendítő erő.

Hioszi Tatiosz
 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
Török Zoltán: Novemberi szél
  2013-11-16 22:31:23, szombat
 
 



Novemberi szél

Őszidő van már megint,
a csend didergőn átölel.
Csak arra vágyom egyre,
hogy hozzám újra bújj közel.

Novemberi szél dalol,
nekünk dúdol egy balladát,
ülj le mellém kedvesem,
hallgasd velem a szél dalát.

Üljünk csak itt szótlanul,
elég, ha egymásra nézünk.
Ki nem mondott mondatunk
helyett elmondja, mit érzünk.

Török Zoltán (mai magyar költő)
 
 
0 komment , kategória:  Versek őszi  
Az élet nélküled..., nem lehet csak eltűnni hirtelen
  2013-11-16 22:14:48, szombat
 
  Egy szakítást vagy válást gyakorlatilag ugyanolyan gyászfolyamat követ, mint amilyenen szeretteink elvesztése, halála után megyünk keresztül . A gyász különböző fázisait éljük meg ilyenkor is, és ugyanúgy bele is ragadhatunk egy-egy fázisba, mint a gyász esetében. Érdemes tisztában lenni vele, melyek ezek a szakaszok, mi jellemzi őket - és hogy megélésük egészséges, a most még esetleg reménytelennek tűnő továbblépés szükséges állomása.

Ha egy veszteség után idővel tovább akarunk lépni, és újra teljes életet szeretnénk élni, elengedhetetlen, hogy ,,megtanuljunk gyászolni". A legnagyobb veszteség az emberek többsége számára egy közeli hozzátartozó halálát jelenti, de mindennapi életünkben nagyon sok olyan esemény történhet velünk, amely következtében nagyon hasonló folyamaton megyünk keresztül. Ilyen lehet a szakítás vagy válás, állásunk, házi kedvencünk, de akár kedvenc tárgyaink elvesztése is, egészségünk megromlása, a gyerekek kirepülése, egy költözés - bármi, ami addig hozzájárult kellemes közérzetünkhöz, érzelmi biztonságérzetünkhöz.

A veszteségek feldolgozása sok időbe telik, és saját magunk számára is megdöbbentő érzelmi hullámvasúttal járhat együtt. A gyászévnek nem csak azért volt (van) óriási jelentősége életünkben, mert az idő majd mindent begyógyít, hanem mert ennek során éljük meg az ,,örök első alkalmat" valami/valaki nélkül, ami/aki sokat jelentett számunkra: az első tavaszt, karácsonyt, születésnapot, sétát, reggelit és vacsorát...
Mindent, amire szükségünk van ahhoz, hogy valamikor majd visszatérhessünk régi, kiegyensúlyozott, örömre képes önmagunkhoz, és újabb kapcsolatokat, kötődéseket alakíthassunk ki. Ezt pedig akkor tudjuk megtenni, ha előtte végigjártuk a gyászfolyamat minden fájdalmas állomását, anélkül, hogy bármelyikbe végleg beleragadtunk volna.


A fázisok általában a jellemző érzelemről vagy céljukról kapják nevüket - a következő lista is csak egy a lehetséges elnevezések közül. Ezek: 1. tagadás, 2. tiltakozás és harag, 3. fájdalom, 4. félelem, 5. elfogadás, 6. új élet kialakítása, 7. megbocsátás, 8. hála. Persze nem ilyen vegytisztán és szépen, maguktól sorjázva követik egymást, sokszor keverednek, újra-újra visszatérnek, vagy éppen úgy érezzük, egyszerre van jelen mindannyi, mi pedig fél másodpercenként ugrándozunk a legtávolabbi végletek között...

Biztosan mindannyian találkoztunk már olyan helyzetekkel, amelyekben első reakciónk az ,,az nem lehet", ,,ez nem is velem történik", ,,biztosan elnézték / összekeverték / elszámolták / meggondolja magát / visszajön" volt. A tagadás rövid időre megvéd minket a gyásztól, de ha hosszú ideig benne maradunk, számtalan újabb problémát is szülhet.

Nincsenek kőbe vésett szabályok, melyik fázisra mennyi napot, hetet, hónapot szentelhetünk, de sokat segíthet a feldolgozásban, ha - saját belátásunk szerint - határidőket adunk magunknak, amelyeket megpróbálunk betartani. Például ha azt mondjuk, ,,két hónapig sírhatok, sajnálhatom magam, hisztizhetek, amikor csak akarok, utána majd napi egy órát/tíz percet" és így tovább.

A tagadást általában a tiltakozás, fogadkozás, Istennel (bármilyen felsőbb erővel) való alkudozás, majd a harag és düh időszaka követi. ,,Ha meggyógyulok, nagyon egészségesen fogok élni, kedves leszek mindenkivel és törődök a családommal, csak múlaszd már el ez a nyavalyát". ,,Ha visszajön a feleségem, nem fogok inni többet, de nem hagyhat most itt". ,,Esküszöm, soha többet nem fogok késni, de nem rúghat ki"...

Aztán tudatosul, hogy mégis megtörténik mindez, és rettenetesen dühösek leszünk. A világra, magunkra, a másikra, Istenre, az asztal lábára, akármire. Fontos, hogy ezt a haragot, dühöt ne kelljen elfojtanunk, szabadon átélhessük - de az is, hogy megfelelő formában tudjuk kifejezni, ne értelmetlen agresszióba csapjon át.

A harag csillapodtával elárasztja testünket-lelkünket a szomorúság, a fájdalom, a sírhatnék. Sokan azért akadnak el itt, bár látszólag hamar továbbléptek, mert nem merik vállalni ezt a fájdalmat saját maguk vagy mások előtt. Különösen fontos volna ez azoknak a férfiaknak, akik ,,soha nem sírnak", nem mutatnak érzelmeket. Van, akinek könnyebb ezt megtenni, ha valakinek kibeszélheti terhét, mások jobban szeretnek magányosan belemerülni fájdalmaikba. Ebben a fázisban még jót tehet az egyedüllét is, akinek az segít, de egy idő után a gyászolás nem történhet egyedül.

Fájdalmunkon túljutva sokszor azt vesszük észre, hogy akár olyan dolgoktól is félünk, amelyektől addig soha. Egy erős kötődés elvesztése mindig félelmet szül, hiszen ismeretlen dolgok következnek. Van, aki a magánytól, van, aki a felelősségtől, az anyagiak megteremtésétől, a gyereke reakcióitól fél. A félelem leküzdésében nagy segítség lehet, ha meg tudjuk fogalmazni, ki tudjuk beszélni érzéseinket, ezzel mintegy újra ajtót nyitva a külvilág, a többi ember, az újabb kapcsolatok kialakítása felé.

Az elfogadás akkor történik meg, amikor érzelmekben is, "aggyal is" átéltük, megsirattuk a veszteséget, és képesek vagyunk elfogadni a tényt, hogy valaminek (életük egy szakaszának) vége. Hívhatnánk elengedésnek is. Csak ezután tudunk ,,józanabbul" elgondolkodni azon, hogyan és merre tovább, majd idővel új ismeretségek, kötődések felé haladni, terveket szőni a jövőre, élvezni az életet megint.

A megbocsátás nem csak azt foglalja magába, hogy már nem ingerülten, dühösen, értetlenül, kérdésekkel tele tudunk a másikra és kapcsolatunkra gondolni, hanem azt is, hogy "útjára bocsátjuk", és energiáinkat újra magunkra és valaki másra is tudjuk fordítani - újra tudunk adni és elfogadni.

Ha minden fázis végigjártunk, a legjobb esetben képesek leszünk arra, hogy már ne a fájdalom és harag uraljon minket, hanem örüljünk annak, hogy egyszer ilyen is volt, ez is megtörtént velünk - de már nem hat ránk, nem lesznek tőle negatív érzéseink, csak "hálásak vagyunk, hogy megtörtént".

Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 35 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 499 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 340
  • e Hónap: 4297
  • e Év: 63446
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.