Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
A borászat a magyar milliárdosok játszóháza
  2015-12-27 23:10:03, vasárnap
 
  A magyar milliárdosok között nagyon menő borásznak lenni, vagy legalább a borkészítésbe invesztálni. Annak ellenére, hogy megtérüléssel csak hosszú idő után lehet számolni, egyre többen bukkannak fel közülük e presztízságazatban, nem egy nevére is veszi a pénznyelő pincészetet. Ipari bárók és bankárok, ingatlanmágnások, szemétcsászárok és élelmiszeripari nagymenők öntik a pénzt a feneketlen borászatokba.
Milliárdos forgalmú, évi kétmillió palack bort készítő vállalkozássá nőtte ki magát a bankár Csányi Sándor villányi borászata, a Csányi Pincészet Zrt. (A társaság a Csányi Sándor élelmiszer-gazdasági cégeit tömörítő Bonafarm-csoport tagja.) A pincészet 2002 decembere óta működik Csányi neve alatt, korábban Villányi Borászat Rt. volt a neve, amelynek jogelődje a Pannonvin Borgazdasági Kombinát villányi egysége, a Szőlő-Bor Kft. volt - írja a Napi.hu. A borászat ültetvényei a villányi borvidék legjobb dűlőin helyezkednek el (például Kopár, Csillagvölgy, Hársos); összesen 370 hektáron dolgoznak.

Demján Sándor nagyvállalkozó már húsz éve foglalkozik borászattal és borkereskedelemmel, miután Bartha Ferenccel együtt megvásárolta a Badacsonyi Pincegazdaság Rt.-t. A társaság integrátorként működik, mérlege évek óta veszteséget mutat, 2013-ban 402 millió forint volt a nettó árbevétele, kötelezettségei meghaladták a félmilliárdot. A Balaton-felvidéki borászattól két borcsaládot vett át (a Balatoni Csipkés és a nagy-somlói borokat) és saját területen is gazdálkodik a zánkai Canter Borház Kft., amely szintén Demján Sándor érdekeltségébe tartozik. Ma már ez a balatoni borrégiót lefedő kft. forgalmazza a Demján Pince név alatt megjelenő borokat is.

A Béres-cseppről ismert Béres-család 2002-ben vásárolt Tokaj-Hegyalján, Erdőbényén birtokot és alakított ki pincészetet. A 45 hektáros szőlőbirtok a tokaji borvidék mértani középpontjában, a Bényei-medencében fekszik, ahol kizárólag a borvidék hagyományos fajtáit (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő és zéta) termesztik, ismert dűlőik például az Omlás, a Diókút és a Lőcse. A legnépszerűbb termékeik az aszúk és a sárgamuskotály. A Béres Szőlőbirtok Kft. mérlege veszteséget mutat, nettó árbevétele 2013-ban 137 millió forint volt, kötelezettségállománya 1,4 milliárd forintot tett ki.

A Kogart-alapító Kovács Gábor 2009-től Egerben visz borászatot. A Gróf Buttler Borászati Zrt. 36 hektáron gazdálkodik, két eltérő karakterű termőterületről (Szarkás-tető és Nagy-Eged-hegy) származó, főként vörös szőlőből készít borokat, évi 80-100 ezer palackkal. Csúcsborai a Nagy-Eged Bikavér, a Phantom, a Syrah Trilógia, illetve a Viognier és a Chardonnay. A társaság kötelezettségállománya 2013-ban közel egymilliárd forinttal csökkent az előző évihez képest, ám így is 640 millió forintot tett ki. Mérlege negatív, nettó árbevétele 329 millió forint.

A Betonútépítő Zrt. és az EuroAszfalt Kft. tulajdonosa, Dunai György 2013 januárjában beszállt a szekszárdi Bodri Pincészet Kft.-be. Az üzletember Tokajon, a bodrogkeresztúri Dereszla pincészetben is érdekelt, 2013-ban kiszállt a Dereszla Bortermelő Kft.-ből, de két tulajdonostársával együtt megalapította a Dereszla Sparkling Kft.-t, azonos székhellyel, szintén szőlőbor termelésére és értékesítésére. A Bodri Pincészet Kft. 2013-ban 232 millió forint nettó árbevételt ért el, adózott eredménye közel ötmillió forint volt, tartozásai félmilliárdot tettek ki.

A húsnagykereskedő, hoteltulajdonos és az agráriumban is érdekelt Ináncsy Miklós családjával együtt néhány évvel ezelőtt borászkodásba kezdett Tokaj-Hegyalján. A Rátka község határában található Angyal Borászatot és Szőlőbirtokot fia, Ináncsy Ernő vezeti. Az italkereskedéssel és szőlőtermesztéssel foglalkozó Ernőker Kft. 2012-ben 261 millió, 2013-ban 196 millió forint nettó árbevételt ért el, nullszaldó körül működik, kötelezettségállománya meghaladta a háromszázmillió forintot.

A hulladékgyűjtéssel és -hasznosítással foglalkozó cégcsoportot kiépítő, győri Horváth Ferenc és családja szintén a Somló hegyen vásárolt szőlőt és borászatot, majd 2014-ben megalapította a Kancellár Birtok Kft.-t.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Azt kívánom...
  2015-12-24 21:45:12, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Karácsony
  2015-12-24 21:23:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Millei Lajos: Kétféle Karácsony
  2015-12-21 19:18:38, hétfő
 
  Millei Lajos
Kétféle Karácsony

Ünnep a karácsony, így tartják már régen,
igaz is a mondás, de talán csak részben.
Mikor a teremtő a Földet alkotta,
hogy lesz szegény s gazdag, sajnos nem tudhatta.

Gazdag s szegény ember nem állnak egy sorban,
egyik villában él, másik meg a porban.
Ilyenféleképpen látja azt az Isten,
egynek mindene van, másnak semmi sincsen.

Az öreg Földgolyó két világra oszlott,
s egyenlőség álma szerte-széjjelfoszlott.
Kétféle karácsonyt ünnepel ma a nép,
egyik fényes pompás, másik szerény sötét.

Egyik csiszolt gyémánt, arany és drágakő,
másik durva acél, s megrepedt terméskő.
Egyik sok- sok kincset fenyő alá hordoz,
másiknak fája sincs, s mégis ő a boldog.

Gazdag embernek van ma nagy lakomája,
arannyal díszítve a karácsony fája.
Tízfogásos ételt hord elé a szolga,
s asztalának dísze: marcipános torta.

Italokból pedig van kínálat bőven,
oly nagy a választék, hétféle csak sörben.
Pezsgő, bor és koktél, üvegekbe zárva
feszes sorban állnak, kinyitásra várva.

Enni is kezd az úr sápadt, sárga arccal,
de hisz csak küszködik, nem bír a malaccal.
Jó harminc kiló volt, míg élt szegény pára,
most se sokkal kisebb, alig fér tálcára.

Savanyú a képe a nagy uraságnak,
"ennyi vacak" mondja, miközben turkálgat.
A szolga restelli, de azért kimondja,
"hogyha nem bír vele, jobb ha nekem adja."

Ám haragra gerjed az úrnak orcája,
vicsorítva mordul a szegény szolgára.
"Hiába is nézel engem te butának,
akkor sem eszed meg, vidd ki a kutyának!"

Ilyen a karácsony a gazdag nagyúrnál,
szolga éhen marad, ám a kutya dúskál.
De hagyjuk az urat gőgjével magára,
inkább kukkantsunk be a szegény házába.

Eljött a karácsony, s nincsen fenyőfája,
félig égett gyertyát ragaszt egy faágra.
Átszellemült arccal asztalára teszi,
ünnepi étvággyal levesét megeszi.

A második fogást csak hozzá gondolja,
sült csirkét enne most, ha rá pénze volna.
Leöblítené azt jó kis vörösborral,
s szivarra gyújtana, jóllakott gyomorral.

Mire ezt a sok jót mind végig gondolta,
Ő bíz, úgy érezte, éhes se volt soha.
Ám a gyertya lángja lassacskán elfogyott,
s ő megbékélt szívvel lefekvéshez fogott.

Párnáját felrázta, papucsát lerúgta,
a pislogó gyertyát gyengéden elfújta.
Lefeküdt aludni, de ilyet ki látott,
álmában ölelte az egész világot.
 
 
0 komment , kategória:  Millei Lajos  
Lelkünkben gyújts kicsi gyertát sokat,
  2015-12-19 23:41:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ünnep Advent  
Karácsonyi ajándék ötleteim,
  2015-12-19 22:36:42, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kívánj...
  2015-12-19 22:34:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Matolcsy unokatestvére 4,2 milliárdért vitte az Origót
  2015-12-17 18:59:50, csütörtök
 
  Matolcsy Gyögy jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe került az Origó. A VS.hu-t működtető cég, a New Wave Media 4,2 milliárd forintot adott a hírportálhoz tartozó videómegosztóért, a Freemail levelezőszolgáltatásért és két tévécsatornáért.
A Magyar Telekom eladta az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét a New Wave Media Kft.-nek 13,2 millió euróért, hozzávetőleg 4,2 milliárd forintért - jelentették be csütörtökön. Úgy tudjuk, hogy a pakett része az Origo portál mellett a Videa videómegosztó, a Freemail levelezőszolgáltatás, valamint az Ozone és a Life Network televíziós csatorna is. A hivatalos közlemény szerint a tranzakció zárására várhatóan 2016 első negyedévében kerül sor, s az eladás ,,összhangban van a Magyar Telekom alaptevékenységére irányuló megnövekedett stratégiai fókuszával és a szabad cash flow termelő képességének tovább erősítésével", ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy a cég próbál a telekommunikációs piacra koncentrálni, az ezzel szorosan nem összefüggő vállalkozásait pedig eladja.
A New Wave a VS.hu portál kiadója, a cég Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségéhez tartozik. Úgy tudjuk, az Origo iránt érdeklődők közül a New Wave tette a legjobb pénzügyi ajánlatot. Korábban lapunk beszámolt arról, hogy az érdeklődők között volt az RTL Klub, a Brit Media, amely tulajdonosa a 168 Óra című hetilapnak és résztulajdonosa a Klubrádiónak, a Hirkereso.hu tulajdonosa, Holló Gábor, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, aki a közelmúltban médiacéget is alapított.

Az Origo az elmúlt öt év alatt négymilliárd forint deficitet hozott össze. 2011-2012-ben még egymilliárd forint feletti veszteséget produkált, amit jelentősen sikerült csökkenteni, de a cég 2014-ben csaknem ötmilliárdos árbevétel mellett is 300 millió forint feletti mínuszban zárt. A tulajdonosnak, a Magyar Telekomnak nemcsak az elmúlt években halmozott gigaveszteség fájhatott. Az origós újságírók kutatómunkája politikai kellemetlenséget is okozott, például a Lázár János államtitkár, majd miniszter utazásairól szóló cikkek, amelyek közlése után ,,közös megegyezéssel" távozott Sáling Gergő főszerkesztő, majd vele szolidaritást vállalva felmondott a hírportál több vezető újságírója. Többen a VS.hu-hoz mentek át. Pethő András, az Origótól szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt a Magyar Telekom ellenőrzési osztályának, amelyből az a kép rajzolódott ki, hogy a cégvezetésen keresztül politikai nyomást nehezedett az Origo főszerkesztőjére. A Magyar Telekom azóta menesztette Vaszily Miklóst, az Origo akkori vezérigazgatóját, aki most már az állami média megbízott vezérigazgatója.

Az Origo beszámolója szerint az eladás tényét Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója jelentette be a médiavállalat Montevideo utcai székhelyén. Mattheisen nem számol azzal, hogy a Gazdasági Versenyhivatal akadályozná a tranzakciót, és más komplikációt sem vár.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Hatalmas nyugdíjaslázadás fenyegeti az Orbán-kormányt
  2015-12-17 18:35:37, csütörtök
 
  Fura megkülönböztetés: egy parlamenti képviselő vagy egy polgármester a fizetése mellett felveheti a nyugdíját is, de ez a közszolgákra már nem igaz. Strasbourg szerint ez a diszkrimináció tilalmába ütközik, így újabb panaszok sora érkezhet az emberi jogi bíróságra. Több ezer embert érinthet a strasbourgi emberi jogi bíróság keddi ítélete, amelyben kimondták: sérti a megkülönböztetés tilalmát az a 2013-tól hatályos szabályozás, amely szerint a közszférában munkát vállaló nyugdíjasok nyugellátását meg kell vonni. Az emberi jogok európai egyezménye ugyanis kimondja: tilos például az emberek ,,nem, faj, szín, nyelv, vallás, politikai vagy egyéb vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés szerinti vagy egyéb helyzet alapján történő" megkülönböztetése.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Hegedűs Gábor: Adventi gondolatok
  2015-12-17 15:45:06, csütörtök
 
  Hegedűs Gábor: Adventi gondolatok

I. Vasárnap

Béke! Csupán négy betű a szó,
De amit jelent, az csodálatos,
Félelem nélkül élni olyan jó,
Mikor lesz végre ez mindennapos?

Az első gyertya lángja ezt jelenti,
Költözzön Béke az otthonodba,
Ne bántson többé soha, senki,
Rajtad bosszúvágyát ne gyakorolja!

Gyújtsd hát meg ma a békegyertyát,
Vegyen körül a nyugodt szeretet,
Ha vallásos vagy, mormolj egy imát,
Legyen végre a Béke teveled!II. Vasárnap

Hit! Második gyertya lángja azt jelenti,
Hogy lelkedben mindig égjen a tűz,
Ne hagyd a lángot soha kialudni,
Mert a sötétség akkor messzire űz!

Hidd, hogy képes vagy megtenni
Mindazt, mire léted rendeltetett,
Higgy magadban, ne hagyd elveszni
Veled született, teremtő erődet!

Ha vallásos vagy, higgy a jó Istenben,
Fohászod szálljon az ég felé,
A gyertya lángja melegítse szíved,
Így ünnepeld Advent ünnepét!

III. Vasárnap

A szeretet a harmadik gyertya,
Talán a legfontosabb az összes közül,
Szeretet nélkül értelmetlen volna
Az élet, mert csak gonoszság venne körül!

Szeresd magadat, szeresd az embert,
Szeresd az élő természetet,
Bőven osztogasd, soha ki nem fogyhat
A szívedben lévő örök szeretet!

Szeretettel gondolj embertársaidra,
Támogasd, ha tudod, az elesetteket,
Advent ünnepén a harmadik gyertya
Lángjával ezt súgja neked!

IV. Vasárnap

A remény gyertyája ég ezen a napon,
Karácsony előtti utolsó vasárnapon,
Hinned kell, hogy jóra fordul minden,
Akarat, hit legyen a szívedben!

Reménykedj, hogy eljön a te napod,
Kézzel foghatod majd azt a csillagot,
Mely az égen a legszebben ragyog,
Ez legyen majd minden gondolatod!

Ha hívő vagy, és reménnyel teli,
Várod a megszülető Messiást,
A lelked tisztítsd meg és tárd ki neki,
És mondj el tiszta szívvel egy szép imát!

Epilógus

Ez hát az Advent, ahogy én gondolom,
Hisz nem vagyok bigott vallásos én,
Nem tagadom, létezik nagyobb hatalom,
Mit fel tud fogni egy földhöz ragadt lény!

Szeretet kell, hogy legyen lelkemben,
Hisz anélkül élni nem érdemes,
Hinnem kell magamban, mert létemben
Feladatom elvégeznem másképp nem lehet.

Béke is kell a nyugodt alkotáshoz,
Örökké a hátad védeni nem lehet,
A Legfőbb Értelmet kell kérni ahhoz,
Hogy végre békében éljenek az emberek!

Remény az, mi mindig hajt előre,
Talán a következő saroknál megláthatom,
A Hit, Remény, a Szeretet és Béke
Kéz a kézben sétálnak a túloldalon!

Ha mindez, együtt az ember sajátja,
Beépül végre a zsigereibe,
Nem a pénz, a gőg, a gonoszság hajtja,
Akkor lesz Adventnek szép ünnepe! 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 176 db bejegyzés
Összes: 8766 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 132
  • e Hét: 1112
  • e Hónap: 23576
  • e Év: 49718
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.