Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Márai Sándor: Ajándék
  2014-11-30 23:20:33, vasárnap
 
 


Márai Sándor: Ajándék

és mégis, ma is, így is, örökké mennyit ad az élet!
Csendesen adja, két kézzel, a reggelt és a délutánt,
az alkonyt és a csillagokat, a fák fülledt illatát,
a folyó zöld hullámát, egy emberi szempár visszfényét,
a magányt és a lármát! Mennyit ad, milyen gazdag vagyok,
megajándékozott, micsoda bőség, minden napszakban,
minden pillanatban! Ajándék ez, csodálatos ajándék.
A földig hajlok, úgy köszönöm meg.
Szeretnék angyalként az emberek lelkébe látni,
egy pillanatra megérinteni őket,
s mélyen a szívükbe ásni.
Megőrizni mosolyukat,
s cserébe az enyémet adni,
átélni minden élményüket,
s őket nem szenvedni hagyni.
Átölelni őket, ha éppen
egyedül vannak,

csókot adni nekik,
de csak aki megérdemli annak.
Velük zokogni, s
örülni, amikor csak lehet,
hiszen ez a legtöbb,
amit egy angyal megtehet.
 
 
0 komment , kategória:  Márai Sándor  
András-naphoz kapcsolódó népszokások
  2014-11-28 23:12:41, péntek
 
  Szent András apostol, a keleti egyház védőszentje az első században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, ezért nevezik az ilyen keresztet andráskeresztnek.

András apostol napja régebben ünnep volt sokfelé: a naphoz legközelebb eső vasárnap volt az egyházi év, advent kezdete. A naphoz, illetve estéjéhez fűződő szokások általában minden vidéken hasonlóak voltak. Közös céljuk, hogy a fiatalok megtudják, ki lesz a házastársuk. A nap előestéjén a lányok férfinadrágot vagy gatyát, a legények női inget vagy szoknyát tettek a fejük alá, azért, hogy megálmodják, ki lesz a férjük, illetve a feleségük.

Férjjósló praktikák:

Szokás volt András-nap estéjén, hogy a lányok a zsúpfedeles házak ereszét megrázták, és a kötényükbe hulló magból jósoltak: ha a köténybe búza hull, jómódú legény veszi feleségül, ha rozsmag, akkor szegény legény lesz a férje, ha pondró hull bele a zsúpszalmából, még a következő évben teherbe esik.

A hallgatózásból való jóslásnak legismertebb formája az ól rugdosása, amely nemcsak András-napkor szokásos praktika. Úgy vélték, ahányat röffent a disznó, annyi év múlva mennek férjhez. Ha nem ébred fel a disznó, a lány még abban az évben férjhez megy. A Zempléni-hegység falvaiban azt is figyelték, hogy anyadisznó röffent-e először, mert az özvegyet jelzett, a malac pedig legényt.

Az András-pogácsa készítése szintén párjósló cselekmény volt. Három pogácsát sütöttek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtettek. Kitették a küszöbre, s amelyiket a legkésőbb vitte el a kutya, az mutatta meg a jövendőbeli nevét.

András-naphoz különböző hiedelmek kapcsolódnak, ilyen például az András-napi derelyefőzés. A lányok 8-10 cédulára fiúneveket írtak, s a cédulákat derelyébe gyúrták. Amelyik derelye először feljött a víz tetejére, azt gyorsan kikapták, s felolvasták a cédulán lévő jövendőbeli nevét.

Az András-napi férjjóslás másik módja az ólomöntés. A forró ólmot vízbe öntik és megnézik, hogy milyen szerszámhoz hasonló forma jön ki, így próbálják kitalálni a jövendőbeli foglalkozását.

A szalmakoszorú dobálás szintén a férjjóslás szertartásai közé tartozott. A lányok szalmakoszorút készítettek és megpróbálták feldobni a fára, ahányadik dobásra fennakadt, annyi év múltán mehet férjhez a lány.

A doroszlói lányok úgy próbálták kideríteni a jövőt, hogy cédulára irták fel a számba jöhető legények nevét; a cédulákat, valamint egy fésűt és tükröt betettek a párnájuk alá. Ha a cédulán levők valamelyikével álmodtak, úgy tartották, az lesz a férjük.

Az almamagot szintén jóslóeszközként használták. András-nap előtt nagy előszeretettel ették a lányok az almát és számolták a magokat. Ha olyan almát találtak, amelyben 7 vagy 9 mag volt, akkor a magokat papírba csomagolták, András-nap estéjén a párnájuk alá tették, hogy megálmodják a férjüket.

A legények sem maradtak le kíváncsiságban a lányoktól. Ők 13 cédulára írták fel a lányneveket, ezeket a cédulákat Luca-napig egyenként eldobálták, az utolsónak maradt cédulán volt a menyasszonyjelölt neve. A lányok is gyakorolták a jóslának ezt a fajtáját.

András-napi időjóslás:

A néphit szerint, ha András napján esik az eső vagy a hó, ezt követően 40 napig esik.

Ha libát megtartja a jég, locsogós, vagyis sáros lesz a karácsony.

Egyes helyeken hagymakalendáriumot készítettek: egy jókora fej vöröshagymát négyfelé vágtak és ízekre szedték. Kiválasztottak 12 egészséges lemezt, mindegyikbe egy csipet sót tettek. A lemezeket sorba egy tányérba tették, miközben feljegyezték, melyik milyen hónapot jelöl. Feltették a kemence tetejére. Újév reggelén megnézték, hogy melyik hónap lemezén olvadt el a só, az esős lesz, amelyikben nem volt víz, az száraz lesz.

Hasonló célt szolgált a gyümölcsfaág virágoztatása. A gyümölcsfa ágát vízbe tették, majd felhelyezték a kemence tetejére, ahol a melegben karácsonyig kivirágzott. Ha először az ág alsó részén jelentek meg a virágok, akkor a tél eleje zord. Ha a közepén, akkor január végén várható erős tél, ha pedig az ág hegyén virágzott ki az ág, akkor a tél vége felé köszönt be a fagy, jég, havazás.

A moldvai és gyimesi magyarok ezen a napon megfokhagymázták az ajtókat a farkasok ellen, hogy ne vigyék el a jószágot. E célból összekötötték az ollót, mert úgy gondolták, ha nyitva maradna, a farkasok elvinnék a juhokat.

András termőnap is. Kotlót, fát ültettek a bánátiak, disznókat párosítottak ezen a napon. De bontónap is volt: már disznót öltek, hiszen elég hidegek voltak és a hús is elfogyott. A háziférgek kiűzésének napjaként is ismeretes ez a nap.

Az András-napkor vagy néhány nappal előtte vagy utána született kismalacokat András-malacoknak mondják és azt tartják, hogy belőlük lesz a jó hízó.

András-napkor kezdődtek a disznóvágások, disznótorok, ezért nevezik disznóölőnek is. Andrással befejeződnek a zajos mulatozások, "András zárja a hegedűt". Legfeljebb az András utáni szerdán, kukaszerdán lehetett még otthon muzsikálni, de másutt nem.

András-nap éjfélkor beáll a csend ideje, az advent.


 
 
0 komment , kategória:  Ünnep  
Összevonhatják a négy közmédiumot
  2014-11-25 23:21:07, kedd
 
  A négy közszolgálati médiaszolgáltató - Magyar Televízió Nonprofit Zrt., Magyar Rádió Nonprofit Zrt., Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és Duna Televízió Nonprofit Zrt. - egyesítésére vonatkozó javaslatot nyújtottak be a parlamentnek kormánypárti képviselők kedden.
A fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence - a kormánypárti frakció szóvivői - által jegyzett javaslat szerint az elmúlt közel négyéves időszak gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolt a négy önálló gazdasági társaságot egyesíteni.

Azt írták: a technológiai fejlődésre, az új típusú médiaszolgáltatások elterjedésére tekintettel a közmédia rendszere sokkal hatékonyabban képes ellátni közszolgálati misszióját, amennyiben az egyetlen gazdasági társaság összehangolt tevékenysége révén valósul meg.

Formai változások
A képviselők azt indítványozzák, hogy a jelenlegi Duna Televízió Nonprofit Zrt.-vel beolvadás útján egyesüljön a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytassa tevékenységét. Megjegyezték, hogy az átalakulás kizárólag
A GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZÁMÁBAN - ILLETVE ELNEVEZÉSÉBEN - EREDMÉNYEZ VÁLTOZÁSOKAT,
az új társaság valamennyi a korábbi négy közszolgálati médiaszolgáltató számára a törvény által előírt közszolgálati feladatot egyedül fogja ellátni.

Megmondják, mi a társadalom érdeke
A politikusok egyértelműen rögzítenék, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatónak milyen típusú - rádiós, televíziós, online, hírügynökségi szolgáltatásokkal kell szolgálnia a társadalom érdekét. A szabályozás újdonságként javasolja bevezetni az Európa számos országában már régóta alkalmazott úgynevezett közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség, illetve hallgatottság mellett a közszolgálati jelleg mérésére is kiterjed.

A kormánypárti képviselők kötelezettségként írnák elő, hogy a közszolgálati médiaszolgáltató működése, stratégiája kiszámítható és előrelátható módon tervezett legyen. Kitérnek arra is, hogy a beolvadás egyrészről biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg, másrészt pedig a közszolgálati feladatok folyamatos ellátása is biztosított marad.

A teljes médiapiacot érintheti
A javaslat emellett megfelelő jogi formában rögzítené a médiatanács által alkotott, alapvetően az állami vagyonnal való gazdálkodással összefüggő szabályokat, és több helyen pontosító, egyértelműsítő rendelkezéseket tartalmaz. Dunai Mónika és Tuzson Bence ezen felül több, a közmédia, illetve egyes rendelkezésekkel összefüggésben a teljes médiapiac napi működése számára szükséges módosítást irányoz elő. Ezek egyebek mellett a műsorterjesztésre, a műsorkvótákra, vagy a hallássérültek számára hozzáférhetővé tett műsorszámok szabályozására vonatkoznak.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
A legfontosabb üzenet a családunk köréből nem az,
  2014-11-23 22:42:25, vasárnap
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Van akinek könnye kicsordul....
  2014-11-20 21:44:27, csütörtök
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Perzsi: Nehéz lenne megtenni?
  2014-11-20 13:51:20, csütörtök
 
  Perzsi
Nehéz lenne megtenni?

Minden ember egy külön egység,
s mindegyikben ott él a különlegesség.
Ám ők ezt gyakran elfeledik,
indulatosan leírják érzéseik.

Nem is tudják milyen a másik,
ki a világhálón hozzászól, és nem is ámít.
Hazugságot, csalást elhiszik,
ki igazat ír, elítélik és megkövezik.

Miért nem tudnak már kérdezni?
Csak ezután lehet jelzőkkel illetni!
Ha kiderül, hogy tévednének,
Legalább egy BOCSÁNATOT kérhetnének!
poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Így veszett össze Navracsics és Simicska...
  2014-11-20 08:49:17, csütörtök
 
  A kormány közeléből többen is egyre nehezebben tudták elviselni Navracsics Tibor volt igazságügyi minisztert, többek között ez vezetett az uniós biztosi posztra való jelöléséhez a Magyar Narancs szerint.
Habony Árpáddal és Simicska Lajossal is összeveszett Navracsics Tibor - írta csütörtökön megjelent portréjában a Magyar Narancs. Simicskával már 2009-ben megromlott a viszony: a lap szerint a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén beszélt arról Navracsics, hogy véget kell vetni a Puch- és Simicska-kormányok időszakának. Bár az APEH volt vezetője nem volt ott, eljutott hozzá egy hangfelvétel, bennfentesek szerint pedig üvöltözve kérte számon telefonon az elhangzottakat Navracsicson. A Magyar Narancs szerint ekkor beszélt utoljára Simicskával Navracsics.

A lap arról is ír, hogy az előző ciklusban Navracsics többször is bírálta, hogy egyéni módosító indítványokként nyújtottak be jogszabályokat. A Magyar Narancs szerint ez nem tetszett Orbán Viktornak, bizalma pedig akkor ingott meg helyettesében, amikor kijelölte Lázár Jánost, hogy nyújtson be alkotmánymódosító javaslatot a parlamentnek. Ennek lényege az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása volt költségvetési kérdésekben. A Magyar Narancs úgy tudja, Navracsics ekkor számon kérte a kormányfőt, mi szükség volt erre.

A Narancs szerint később a lemondást is fontolgatta Navracsics, miután vita alakult ki a médiahatóság elnökével kapcsolatos alkotmánymódosításról, és egy frakcióülésen Lázár János nyíltan Navracsics ellen érvelt. ,,A Fideszben szinte mindenki ismeri azt a történetet, hogy Lázár elcsukló hangon könyörgött Navracsicsnak, nehogy felálljon" - írta a lap. A Magyar Narancsnak Navracsics egy korábbi munkatársa úgy nyilatkozott: ,,Navracsics Orbánnak pont azért nem volt elég jó káder, mert moralizált ahelyett, hogy teljesített volna."
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Az emberiség történetének és társadalmának tragédiája az,
  2014-11-17 22:56:02, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kóródi László: Őszi Séta
  2014-11-13 23:04:37, csütörtök
 
  Kóródi László: Őszi Séta
Séta a nyírségi őszben

Széltáncot jár az ősz, a konok,
hogy fut előtte a nyíri homok.
Koppan a makk a tölgyfa alatt,
a megriadt őz messze szaladt.

Roppan a rőzse a talpam alatt,
puha cipőmbe tüske ragadt.
Bújik a gomba a szemem elől,
harangszó hallik a falu felől.

Kárál a varjú, hűvös a szél,
feketerigó visszabeszél.
Vaddisznó túrja a friss gabonát,
anyóka mormol ősi imát.

Vadgerle csókol a vetkőző lombon,
lábnyomom pihen a nyírségi dombon.
Szembejön velem, bólintva köszön a pap,
forró párnáján alszik el a lemenő nap.

poet.hu


 
 
0 komment , kategória:  Mai költők versei  
Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos n
  2014-11-10 20:56:53, hétfő
 
 


Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11-hez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon.
A Márton-napi népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.
Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó nap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a ,,püspökfalat" kifejezés.
A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat szüreti vagy préslibának is nevezték.
,,Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Másik megfogalmazásban: ,,Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál." Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja.
Szent Márton napja határnapként szerepelt, ez volt a tisztújítás, a fizetés, a jobbágytartozás lerovásának napja. A Márton-napi járandóság szerepelt a papok, a tanítók és a pásztorok javadalmai között. A korábbi kötelezettségeket később elfelejtették, vagy ajándékozássá alakultak át.
Márton-napon fizette meg a gazda a pásztoroknak az ún. bélesadót vagy rétespénzt, míg a pásztorok többágú vesszőt (Szent Márton vesszejét) ajándékoztak a gazdáknak. Úgy tartották, ahány ága van, annyit fial a disznó. Tavasszal ezzel a vesszővel hajtották ki az állatokat. A Dunántúlon az volt a szokás, hogy Szent Márton napjának estéjén a pásztorok végigjárták a házakat, köszöntőt mondtak és dús lombú nyírfavesszőt tartottak a kezükben, melyből a gazdának is adtak.
Német nyelvterületről terjedt el a fáklyás felvonulás (Martinsumzug), amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez.
A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, liba (vagy ember) formájú sütemény és meleg italok fogyasztásával végződik.
Forr: Wikipédia


 
 
0 komment , kategória:  Jeles Napok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 310 db bejegyzés
Összes: 8850 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 424
  • e Hónap: 4381
  • e Év: 63530
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.