Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A fiatalság forrása: az öt tibeti jógagyakorlat
  2015-10-08 21:32:28, csütörtök
 
  "Kifelé tekintve sohasem fogsz rábukkanni a fiatalság forrására: csakis befelé haladva találhatsz rá".

Az öt rítusnak nevezett, tibeti eredetű jóga jógagyakorlat egy nagyon könnyen elsajátítható frissítő, fiatalító mozgássorozat. Naponta végezve hatása fantasztikus és nagyon látványos. Ez a mozgássorozat módot és lehetőséget ad arra, hogy megerősítsük a körülöttünk keringő energiákat, így megfiatalítva a testünket beszövő energiahálózatot. A gyakorlatokon keresztül megtanulhatjuk irányítani és uralni azokat az áramlatokat, amelyek a belső elválasztású mirigyeket és a test szerveit táplálják. Nagyon szépen meg lehet a film segítségével tanulni ezeket a gyakorlatokat. Rendszeres végzésük hozzájárul a szervezet egészségének megtartásához, az energetikai egyensúly fenntartásához.

Az első héten az öt rítus mindegyikét naponta csak háromszor végezzük el. Utána kilenc héten át minden héten kettővel növeljük a gyakorlatok ismétlését. A kilencedik hét végén már mindegyiket huszonegyszer fogjuk elvégezni. Ha arra van szükségünk, hogy lassabban növeljük az ismétléseket, az is jó. Jobb a rítusokat reggel elvégezni, így a jótékony hatás egész nap elkísér bennünket. Kívánságra az egészet kétszer is meg lehet csinálni egy nap, reggel és este, de a kívánt cél eléréséhez nem kell többször ismételni a gyakorlatokat, csak 21-szer.

A test számára ismeretlen gyakorlatokat először óvatosan kell bevezetni. A rítusok elvégzése számos fizikai változást indíthat be. Kezdetben a rítusok, amelyek ösztönzik a keringést, nagyon erős méregtelenítő hatással járhatnak és ezért is szükséges fokozatosan kiépíteni a teljes gyakorlatvégzést. Ha elkezdjük a rítusokat, észlelhetjük például, hogy a vizeletünk sötétebb vagy furcsa szagú lesz. A vizelés járhat csípő vagy égő érzéssel is. Nőknél jelentkezhet hüvelygyulladás. Az izzadságunk szaga is kellemetlenebbé válhat, és a bőrön apró kiütések jelentkezhetnek.

Kaphatunk enyhe felső légúti fertőzést vagy fájhatnak az ízületeink. Ezek a tünetek normálisak, ideiglenesek és egyenesen kívánatosak, hiszen azt jelzik, hogy a szervezetünkben levő mérgező anyagok elhagyják szerveinket. Hogy bizonyosak legyünk afelől, hogy ezek a tünetek nem igényelnek orvosi kezelést és nem valamilyen más egészségügyi probléma következményei, beszéljünk az orvosunkkal.

Ha az után meggyőződtünk a felől, hogy a tünetek a méregtelenítő folyamat részei, várjunk egy hétig és elmúlik az egész. Ne enyhítsük gyógyszerrel ezeket a tüneteket. A méregtelenítés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. Ha úgy gondoljuk, túl erősen reagálunk a gyakorlatokra, csökkentsük az ismétlések számát vagy végezzük őket lassabban. Segíthet az is, ha a megszokottnál több vizet iszunk és átmossuk a szervezetünket.

Hasznos lehet néhány étrendbeli változtatás is. Csökkentsük a tejtermékek, a marha-, a disznóhús, a zsírok, a cukor, a kenyér, a kávé és minden olyan termék fogyasztását, amelyben koffein van. Ha dohányzunk, helyes, ha a mennyiséget legalább a felére csökkentjük. Az öt rítus végzése különben is nagyszerűen elősegíti a dohányzásról való teljes leszokást! Fogyasszunk több friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes őrlésű gabonát. Rövid időn belül érezni fogjuk, hogy erősebbek és egészségesebbek lettünk. A tekintetünk tisztább lesz, a bőrünk ragyogóbb, a vég-tagjaink rugalmasabbak.

Útmutató az Öt Rítus elvégzéséhez:

Kellő türelemmel és igyekezettel egy idő után bármilyen korú és testi állapotú ember képes olyan jól elvégezni az öt rítust, hogy élvezhesse az azokból származó előnyöket. Nem mindenki tudja azonnal elvégezni mindet vagy tökéletesen végrehajtani a gyakorlatokat. Ha nem vagyunk képesek egy rítus elvégzésére, helyettesítsük a megfelelő bemelegítő gyakorlattal. Ha az sem megy, akkor végezzük el azokat a rítusokat, amelyeket meg tudunk csinálni, és csak akkor térjünk vissza a többihez vagy az azokat helyettesítő gyakorlatokhoz, ha már felkészültnek érezzük magunkat.

Az egyes rítusok elvégzését az egészségi állapot is megakadályozhatja. Minden egyes rítusnál röviden összefoglaltam ezeket az eseteket. Ha bármelyikben is magunkra ismerünk, forduIjunk orvosunkhoz, mielőtt hozzáfognánk a gyakorlatokhoz. A listákon nem szerepel természetesen minden lehetséges eset. Ha diagnosztizált betegségünk van, ha valamilyen testi hátrányban szenvedünk vagy orvosi kezelés alatt állunk, a rítusok elkezdése előtt tanácskozzunk orvosunkkal.

A rítusok végzése alatt tanácsos lassan, mélyen és egyenletesen lélegezni. Közvetlen kapcsolat van a légzés minősége és az öt rítus által elérhető előnyök között. A legtöbb ember tüdeje kapacitásának csak a kétharmadát használja. A mély légzés tisztítja a tüdőt, a rossz levegőt frissel helyettesíti, és több oxigént juttat a vér-áramba. Az oxigéndús vér ad új erőt és energiát a sejteknek, a lassúbb légzésnek köszönhetően pedig optimális lesz a szív működése. Ezáltal is javul a vérkeringés és az oxigéndús vér eljut a test minden egyes sejtjéhez.
Video: Link
Forrás: http://nicehajgyogyaszat.hu/tudastar/fiatalito-5-tibeti-jogagyakorlat
 
 
0 komment , kategória:  Tibet  
5 megérzés- érdemes figyelni rá
  2015-10-08 21:27:17, csütörtök
 
  Judith Orloff egy diplomás pszichiáter, aki az egzakt tudományok mellett a megérzéseket és a spiritualitást is próbálja bekapcsolni problémamegoldás közben. Minderről több könyvet is írt, amik közül a Pozitív energia bestseller lett, de a szerző mostanában a legutóbbit, az Érzelmi szabadság címűt promotálja, felvázolva néhány alapgondolatot a kötetből.

Vannak olyan jelek az ember életében, amik mellett nem szabad elmenni, hanem hallgatni kell rájuk, hogy a kapcsolatainkon, érzelmi életünkön javítani tudjunk. A doktornő van olyan bölcs, hogy az egyes jeleknek, megérzéseknek nem próbál valami konkrét jelentést adni, csak útbaigazít. Nézzünk tehát öt dolgot, amik jelentéktelennek tűnhetnek, de szerinte fontosabbak, mint gondolnánk.

1. A test jelzései
A test rengetegféleképpen figyelmeztet. Például valaki hozzánk ér, és libabőrösek leszünk az izgalomtól. Vagy úgy érezzük, gombóc van a torkunkban, máskor hirtelen könnyűnek érezzük magunkat, vagy elmegy az étvágyunk. A testünk néha hamarabb ad pozitív vagy negatív figyelmeztetéseket, mint amilyen gyorsan agyunkkal végig tudjuk gondolni a helyzetet. Orloff szerint sokan ügyet sem vetnek az ilyesmire, pedig nagyon fontos lehet, hogy hallgassunk arra, amit a tudatalatti a testünkön keresztül üzen.

2. Déjá vu
A tudomány által többé-kevésbé leírt, illetve megmagyarázott jelenség, amikor hirtelen úgy érezzük, hogy egy adott beszélgetést már lefolytattunk, vagy egy adott helyen már jártunk, holott tudjuk, hogy ez lehetetlen. Sokan pontosan a lehetetlenség miatt elhessegetik ezt az érzést, pedig Orloff szerint például egy szerelem szövődésekor a déjá vu erős megerősítése lehet ez annak, hogy jó irányban keresgélünk. De közben az is lehet, hogy éppen ellenkezőleg, azért zökkent ki minket egy ilyen érzés a megszokott kerékvágásból, hogy megálljunk és elgondolkodjunk azon, merre is haladunk. Egy biztos: érdemes figyelni rá.

3. Egyidejűség
Ami a filmekben talán kicsit gyakrabban fordul elő, mint az életben, de azért a hétköznapokban is akad példa rá. Éppen egy szám jár a fejünkben, amikor az illető dal megszólal a rádióban, vagy valakivel hajszálra egyszerre mondjuk ki ugyanazt a dolgot. A filmekben mindez biztos jele szokott lenni annak, hogy valami jó fog következni, és Orloff is figyelmeztet arra, hogy nagyon figyeljünk az ilyen egybeesésekre. De ne következtessünk belőlük elhamarkodottan, csak gondolkodjunk el rajta, és vizsgáljuk meg, mi lehet a jelentése.

4. Távolba látás
Ezen a ponton kicsit mintha Stephen King térfelére kerülne át a labda, mindenesetre Orloff szerint előfordul, hogy az ember úgy érzi, valamennyire belelát egy olyan eseménybe, ami éppen most folyik, de valahol máshol. Állítólag ez a képesség fejleszthető, ha megtanulunk odafigyelni az ilyesmire. Egy hosszú távú, harmonikus kapcsolatban ennek köszönhetően a felek például megérzik, ha a másikkal valami jó vagy rossz történik, akkor is, ha nincsenek ott.

5. Intuitív empátia
Az ötödik pont arra a kérdésre utal, hogy azonosulni tudunk a másik érzéseivel még akkor is, ha az illető semmilyen módon nem kommunikálja azokat felénk. Például valaki mosolyogva közeledik hozzánk, de mi azonnal tudjuk, hogy igazából rosszat akar. Empátia nélkül semmilyen kapcsolat nem működik, de minél harmonikusabb a viszonyunk valakivel, annál kevesebb kommunikáció kell ahhoz, hogy tudjuk, hogy a másikban belül éppen mi történik. Orloff szerint figyelni kell az ilyen megérzésekre a többiekkel kapcsolatban is, és lehetőség szerint ellenőrizni őket, hogy helyesek voltak-e. Az ilyen beleérzési képesség ugyanis sokat segíthet ismerkedés közben.
Forrás: http://egeszsegter.hu/cikk/306/5-megerzes-amire-erdemes-hallgatni.html
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
5 idézet, amely életváltoztatható lehet
  2015-10-08 21:16:38, csütörtök
 
  Öt idézet, amely megváltoztathatja az életed

Bizonyára te is találkoztál már olyan idézettel, amely valami miatt nagy hatással volt rád. A következő gyakorlat célja, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a bölcsességekből.

A gyakorlat célja a tudatos jelenlét megteremtése. Mindegyik idézettel tölts el legalább 30 másodpercet a következő 5 lépéssegítségével!

1. Összpontosíts!
Szánj rá egy pár pillanatot, hogy tudatosítsd magadban a testi érzeteidet! Figyeld meg, hogy hol tapasztalsz feszültséget, és próbáld meg elengedni! Tudatosítsd a légzésedet.

2. Olvasd el az idézetet egymás után kétszer!
Ezáltal egy kicsit jobban leülepszik benned, mint ha csak egyszer olvasnád.

3. Hagyd, hogy a szavak hassanak rád!
Hunyd be a szemed, és engedd, hogy a szavak átjárjanak! Figyeld meg, hogy milyen fizikai, érzelmi és mentális hatást váltanak ki benned! Szűrd át őket magadon! Milyen gondolatokat, emlékeket, asszociációkat ébresztenek? Érzel esetleg feszültséget, vagy elengedést a testedben? Tapasztalsz félelmet, örömöt, vagy nyugodtságot? Bármi is legyen az, a hasznodra válhat.

4. Hozd vissza az elmédet a jelenbe, ha elkalandozna!
Ezen a ponton azt tapasztalhatod, hogy az elméd ítélkezni kezd. ,,Mégis, mi hasznomra lehet ez az egész?" - merülhet fel benned a kérdés. Ha ez történik, egyszerűen csak vedd észre, és gyengéden tereld vissza a gondolataidat a jelenbe. Larry Rosenberg szavaival élve, ha kell, ezt a lépést akár többmilliárdszor is megismételheted.

5. Térj vissza a légzéshez!
Köszönd meg magadnak, hogy kiszakadtál a mindennapok rohanásából, és időt szántál erre a tudatos elmélkedésre egészséged és jó közérzeted érdekében.

Nem baj, ha egyszerre csak egy idézettel végzed el a gyakorlatot. Bármikor visszatérhetsz a többire.

Most pedig következzenek az idézetek!

1. Az inger és a válasz között mindig van egy tér. Ebben a térben rejlik a mi hatalmunk, hogy megválogassuk a válaszainkat. A válaszainkban pedig ott rejlik a fejlődésünk és a szabadságunk.
(Victor Frankl, osztrák neurológus és pszichiáter)

2. Minden virul, terem, s a kezdethez visszatér szüntelen.
(Lao Ce: Tao Te King; Az út:16 (Weöres Sándor fordítása) )

3. Egy problémát nem lehet megoldani ugyanazzal az elmével, amely megteremtette azt.
(Albert Einstein, elméleti fizikus, a relativitáselmélet kidolgozója)

4. Minden a hiten múlik. Amiben hiszünk, az határozza meg a létezésünket, az határozza meg az életünket.
( Don Miguel Ruiz, a toltékok ősi bölcsességének tanítója)

5. Ami mögöttünk és ami előttünk áll, eltörpül amellett, ami bennünk van.
(Ralph Waldo Emerson, amerikai esszéista, költő, unitárius lelkész és a transzcendentalista mozgalom vezetője)

Na jó, még egyet ráadásként:

Ezért mindennek rendje-sorja:
halad egyik, követi másik,
virul egyik, hervad másik,
erősül egyik, gyengül másik,
keletkezik egyik, elenyész másik.
(Lao Ce: Tao Te King; Az út: 29 (Weöres Sándor fordítása))


Mit vettél észre, miközben a gyakorlatot végezted? Tudnál esetleg te is gyűjteni olyan idézeteket, amelyek fontos mondanivalót hordoznak a számodra, és felhasználhatók lennének a tudatos elmélkedés céljára?

Forrás: blogs.psychcentral.com / Fordította: Cziczelszky Judit/edesviz.hu Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az útkeresés zsákutcái
  2015-10-08 21:05:15, csütörtök
 
 



Az útkeresés zsákutcái -10 spirituális úton terjedő betegség

Ha körbenézünk a világban, a spirituális életben éppen annyi útvesztőt találunk, mint az élet bármely más területén. Tényleg elhisszük, hogy ha valaki már öt éve meditál, vagy tíz éve jógázik, akkor ő már emelkedettebb, mint a többiek? Jó esetben egy kicsit tudatosabb a problémáira - egy kicsit.

Ez a gondolat indított arra, hogy az elmúlt 15 évben a spirituális utak zűrösebb részeihez szükséges józan ítélőképesség kialakításáról írjak könyveket - mint a hatalom, szex, megvilágosodás, guruk, botrányok, pszichológia, neurózisok. De ide tartozik még a fejlődni vágyó emberek tudás hiánya miatti zavaros motivációja is. A szerzőtársammal, Marc Gafnival (író, spirituális tanító) könyveket adtunk ki, tanfolyamokat és tréningeket tartottunk, hogy segítsünk tisztán látni ezekben a kérdésekben.

Utazásaim során spirituális tanítók százaival és gyakorlók ezreivel találkoztam. Szinte arcon csapott az a felismerés, ahogyan a spirituális nézeteinket, élményeinket és világképünket alattomos és észrevétlen módon, a szexuális úton terjedő betegségekhez hasonlóan ,,fertőzik meg" a fogalmi tévedések. Ezek a tévedések a spirituális elvekhez kapcsolódó éretlen hozzáállásunkban és zavart megértésünkben gyökereznek.

A spirituális úton terjedő betegségek tízes listáját gyűjtöttem itt össze - a felsorolás nem teljes, de érdemes életünkben odafigyelni rájuk:

1.Instant spiritualitás: egy olyan kultúrában, amely a sebességet, az egyszerre több dolog párhuzamos végzését és az azonnali eredményeket értékeli, ott a spiritualitás is nagy eséllyel instant spiritualitássá válik. Ez nem más, mint egy kollektív elképzelés arról, hogy az emberi létből adódó szenvedésektől könnyen és gyorsan meg lehet szabadulni. Egy dologban biztosak lehetünk: a spirituális átalakulás soha nem megy gyorsan.

2.Hamis spiritualitás: úgy viselkedni, beszélni, öltözködni, mint amilyennek egy spirituális embert elképzelünk. A spiritualitás ilyen imitálásának annyi köze van a valódi spiritualitáshoz, mint egy leopárd mintás anyagnak az eredeti leopárdbőrhöz.

3.Zavart motiváció: bár a növekedésre való vágyunk tiszta és igaz, gyakran keverednek hozzá olyan szükségletek, mint a szeretet, a valahova tartozás, a belső üresség kitöltése iránti vágy, az az elképzelés, hogy egy spirituális ösvényt követve megszabadulunk a szenvedéseinktől, valamint az a törekvés, hogy különlegesebbek, jobbak, sőt kiválasztottak legyünk.

4.Azonosulás a spirituális élménnyel: az ego spirituális élményekkel azonosítja magát, és azt hisszük, mi magunk vagyunk az a dolog, amivel az élmény során találkoztunk. A legtöbb esetben ez az állapot nem tart örökké, de hosszúra nyúlhat a magukat megvilágosodottnak tartó és/vagy spirituális tanítóként működő embereknél.

5.A spiritualizált ego: akkor alakul ki, amikor egy erős egóval bíró ember személyiségét a spirituális eszmék és fogalmak megtámogatják, így tovább erősítve az egóját. Az eredmény ilyenkor egy ,,golyóálló" személyiségszerkezet, ugyanis amikor az ego spiritualizálódik, elvágjuk magunkat minden új behatástól, segítségtől, építő visszajelzéstől. Megközelíthetetlenné válunk, elzárva ezzel magunkat a spirituális növekedéstől - mindezt persze a spiritualitás nevében.

6.Önjelölt spirituális tanítók tömegei: manapság számos felkapott spirituális iskola működik, és ontják a magukat megvilágosodott mesternek gondoló embereket, akiknek a valós tudatszintje messze elmarad ettől. Úgy működik ez, mint egy spirituális futószalag: gyere, vedd át a tüzet, érezd meg te is, és bumm, megvilágosodtál, mostantól te is képes vagy hasonló módon megvilágosítani másokat. A probléma nem a tanításokkal van, hanem azzal, hogy ezek a tanítók spirituális mesternek adják el magukat.

7.Spirituális gőg: akkor következik be, amikor egy gyakorló több éves kemény munka eredményeként elérkezik a bölcsesség egy bizonyos szintjére, és ezt az eredményt a további tapasztalatoktól való elzárkózásra használja. A spirituális felsőbbrendűség érzése szintén egy fajtája a spirituális úton terjedő betegségeknek, és úgy nyilvánul meg, hogy jobbnak, bölcsebbnek tartjuk magunkat másoknál, mert mi spirituálisak vagyunk.

8.Csoportszellem, más néven ashram betegség: egy spirituális közösség normákat alakít ki a megfelelő gondolkodásról, beszédről, öltözködésről. Azok a személyek és közösségek, akiket megfertőzött a csoportszellem, elutasítják azokat az embereket, attitűdöket és helyzeteket, amelyek nem felelnek meg a csoport íratlan szabályainak.

9.Kiválasztottság érzés: annak a hite, hogy a mi csoportunk spirituálisan fejlettebb, emelkedettebb, közelebb van az Igazsághoz - magyarul jobb, mint a többi csoport. Nagy különbség van aközött, amikor valaki megtalálja a maga számára leginkább megfelelő utat, tanítót, közösséget, vagy megtalálja az Egyetlen Igaz Utat.

10.A halálos vírus: ,,én már megérkeztem". Ez a betegség olyan súlyos, hogy végzetes lehet a spirituális fejlődésünkre nézve. Annak a hite, hogy mi már elérkeztünk a spirituális utunk végcéljához. Amint ez a hit beeszi magát az elménkbe, a fejlődésünk véget ér.

Ahogy Marc Gaffni tanítása szerint ,,a szeretet lényege az elfogadás", úgy az önmagunk szeretetének lényege az önelfogadás. Csak olyan embert szerethetsz igazán, akit a teljes valójában tisztán látsz - önmagadat is ideértve."

Marc tanítása szellemében én is úgy gondolom, a legkritikusabb pont a spirituális úton való tájékozódásban az, hogy fel tudjuk ismerni a személyiség egészét átható zavarokat és a mindannyiunkra jellemző önáltatásokat. Ehhez jó adag humorérzékre és a valódi barátaink támogatására van szükségünk. Amikor akadályba ütközünk a spirituális úton, a kétségbeesés, kételkedés és az önleértékelés lehet rajtunk úrrá, de bíznunk kell magunkban és másokban, hogy valóban változást hozzunk a világra.

Szerző: Mariana Caplan Forrás: Huffington Post
Forrás: http://integralonismeret.hu/10-spiritualis-uton-terjedo-betegseg
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Pozitív megerősítések
  2015-10-08 20:45:29, csütörtök
 
 



Minden nap, hangosan kimondva ismételjük el ezeket a mondatokat. Tegyük a mindennapjaink részévé a megerősítéseket.

Ha így teszünk erőteljes, pozitív változás indulhat el életünk minden területén!

1.Tökéletesen szeretem és elfogadom magam.

2.Békében élek önmagammal, belső békém alakítja külső világomat.

3.Tökéletesen egészséges vagyok.

4.Tudom, hogy megérdemlem a jót.

5.A felmerülő problémákat, feladatokat kreatívan és könnyedén megoldom.

6.A lehetőségek végtelen tárháza áll rendelkezésemre minden nap.

7.Hálás vagyok a bőségért, gazdagságért, amelyben élek.

8.Köszönöm, hogy annyi anyagi javam van, ami bőven elég szeretteimnek és nekem és még másoknak is tudok belőle adni.

9.Csodálatos szerelemben, párkapcsolatban élek.

10.Tiszta szívvel adok, és hálával telt szívvel fogadom el az élet ajándékait.
Forrás : Sándor Judit / Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Táncos medve :-)
  2015-10-08 10:11:49, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Bölcsis pandamaci
  2015-10-08 10:09:43, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Alvó kutyusok
  2015-10-08 10:08:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kisormányos és gondozója
  2015-10-08 10:00:27, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
Helyes állatkák
  2015-10-08 09:58:50, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 614 db bejegyzés
e év: 6254 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.