Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Mi az európai identitás? Nemzetekről és Unióról
  2016-08-30 22:40:36, kedd
 
  Mi az európai identitás? Nemzetekről és Unióról
Írta: hllndr



Tegyük fel, hogy néhány évtizeddel ezelőtt önnek adták volna a feladatot: valamilyen közös, nemzetek feletti identitás révén egyesítsen félmilliárd európai polgárt! Az ,,elavult" nemzeti hűségek helyett formáljon új, közös európai azonosságtudatot! A cél adott volt: a béke garantálása, azaz az új európai háború esélyének végérvényes megszüntetése. Hogyan fogott volna hozzá?

Lehet, hogy megvizsgálná: mi az, ami az európaiakban valójában, ténylegesen közös. Közös bennük például a kulturális, történelmi, vallási, felfogásbeli örökség, a görög-római, zsidó-keresztény hagyomány. (Amelynek része volt a felvilágosodás is.) Közös ezen kívül bennük az az alapvető biológiai tény, hogy Winnetou szavával élve: ők a sápadtarcúak. Századokon át fehér ember alatt európai embert volt szokás érteni − és fordítva. Egészen egyszerűen ezek a tények: az közös bennünk, hogy az európaiak a fehér keresztények, illetve azok leszármazottai. Ez az európaiak valós biológiai és történelmi öröksége. Mi más?

Az alapvető probléma ott van, hogy ha tényleg azon a − valóban valóságos − alapon próbált volna meg valaki egyesíteni félmilliárd európait, hogy ők a fehér keresztények, Adolf szellemének a röhögésétől zengett volna odalent a pokol. Poénnak jó, bár kissé erős volna, hogy az EU alapja − ha reálisan állnának hozzá − körülbelül ugyanaz lehetett volna, mint egy nemzetközi skinheadtalálkozóé, de hamar belátható, hogy ez nemigen volt a vállalható opciók között.

És valószínűleg az újabb világháború elkerülésének sem az lett volna a leghatékonyabbnak tűnő módja, hogy félmilliárd fehér keresztény menetel szorosra zárt sorokkal a jó ég tudja, hova.

Az egyesítést a tényekre alapozni tehát halva született ötlet lett volna − minden embercsoport identitásának alapja történelmi és biológiai örökségében rejlik, de ezen az alapon nem lehet, nem lehetett európai egységet létrehozni 1945 után. Azaz: az új európai identitást nem lehetett a valóság talaján létrehozni, a valóban létező közös vonások alapján megteremteni.

Minden bizonnyal ezért alapozták hát fikcióra.

Kitalálták, hogy a közös európai identitás alapjai az emberi jogok és a tolerancia. Ezzel csak egyetlen probléma volt és van: ennek a történelmi gyökere körülbelül nulla. Soha a büdös életben nem definiálták magukat az európaiak úgy, hogy ők a tolerancia és az emberi jogok szellemében egyesült népek kontinense. Gondoljon mindenki akár csak a saját nagyszüleire, körülbelül mekkora szerepe volt e kettőnek az identitásukban? Talán hittek valami olyasmiben, hogy az európaiak alapvetően humánusabbak, mint például az orosz katonák, akiktől okkal félt a negyvenes évek népe. De ezt sokkal inkább voltak hajlamosak a műveltségnek, a civilizáltságnak, a törvényességnek vagy a kereszténységnek betudni, mintsem az emberi jogoknak és a toleranciának.

Volt, tényleg volt egy szűk humanista értelmiségi kör, de Stefan Zweig teljes kétségbeesésében elkövetett öngyilkosságán lemérhető, hogy mekkora sikerrel formálták az európai tömegek felfogását.

A tolerancia és emberi jogok értékeire alapított európai egység tehát egyszerű humbug, avagy a legjobb esetben: vágyálom. A félmilliárd európaiból vajon mennyien gondolják azt, hogy tényleg ez az európaiság közös alapja, és hogy ez sokkal jobban összeköt minket a többi európaival, mint amennyire saját népünkkel köt össze az anyanyelv, az identitás, a kultúra, vagy a történelem, a saját közös hagyományaink.

Azon nyilvánvaló kisebbségnek, akik mégis így gondolkodnak, egy jelentős része pontosan olyan karrierre pályázik, ahol kötelező efféléket mondani, a többi csak szajkózza a belé vésett szólamokat. Ennél még akkor is többre mennénk, ha a Milka csoki lenne a közös európai identitás alapja. Azt legalább a gyerekek félig-meddig komolyan vennék. A tolerancia és az emberi jogok, mint legfőbb identitásképző tételek vallása viszont nemigen terjed túl az egyetemek falain.

Vagyis: közös európai identitás nincs. Ami volt, azt sikerült szétverni: a kereszténységet, az öt nyelven beszélő arisztokraták kontinentális hálózatát, a komolyan vett polgári műveltséget, a népeket egyesíteni képes uralkodóházakat. Ezeknek már mind harangoztak.

A közös identitás két világháborúban égett el, azóta körülbelül az köt össze minket, hogy mind amerikai félgyarmat vagyunk, MTV-n, hollywoodi filmeken nőttünk fel. Ha őszinték akarnánk lenni, James Hetfield kaliforniai házát tiszteletbeli EU területté kellene nyilvánítanunk − mert akkor fogja leghamarabb megtalálni a közös hangot egy harmincas svéd, görög és magyar férfi, ha alkoholközi állapotban eléneklik az Enter Sandmant. Valamiféle közös, modern, nyugati, nyugatias kultúra, életérzés tényleg létezik, de az nem európai, hanem annyira amerikai, mint a Jack Daniels és a Batman. Ami ma közös bennünk, azt leginkább Amerika adta kölcsön határozatlan időre.

Hiteles európai identitás híján Európa népei úsznak az árral, azaz passzívan vagy passzív-agresszívan belemennek az EU-projektbe egészen addig, amíg nem érzik úgy, hogy ez többé nem áll érdekükben. Jelen pillanatban az európaiság nagyjából egy elitista fikció. Nem sokkal több ennél. Amikor az európaiak úgy érzik, elég volt az Unióból, akkor visszaváltoznak azokká a britekké, hollandokká, franciákká, magyarokká. Akik valójában mindig is voltak.


http://mandiner.blog.hu/2016/08/03/mi_az_europai_identitas_nemzetekrol_es_uniorol
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a vég, jöhet a szabadrablás: saját bíróságokat akar a Fi
  2016-08-30 22:35:12, kedd
 
  2016.08.25.

Itt a vég, jöhet a szabadrablás: saját bíróságokat akar a Fidesz

Hakapeszi Miki

Eljött hát ez is. Tudtuk, hogy bekövetkezik, egyértelmű volt az előzményekből. Csak az volt a kérdés, mikor és milyen módszerrel nyúlja le Viktor az igazságszolgáltatást is.

Most kiderült: sunyin, ahogy szokták. Meg fogják tudni magyarázni az őket hatalomban tartó agyhalottaknak, hogy ez jó, meg hatékony, meg van ilyen máshol is, szó nincs rossz szándékról, ennek ellenkezőjét csak a csecsein nullhuszonnégyben migráncsokat melengető Brüsszel, meg a levitézlett , Soros-pénzen tengődő magyar ellenzék mondja.

Miközben minden írástudó és írástudatlan a Bayer-ügyön rugózik, talán észre kéne venni gyorsan, hogy ez most sokkal fontosabb, sőt a legfontosabb. A közelmúlt nagy fideszes lopásai és egyéb ganéságai azért derülhettek ki, mert a bíróságokat még nem tudták maguk alá gyűrni. Bassza meg, alig pár hete írtam ezt:

A fő tanulság ebből is az, hogy céljaik eléréséhez minden eszközt igénybe tudnak venni és igénybe is vesznek. Az állami szervek a banktól az adóhatóságon át a vagyonfelügyelőig fideszes füttyszóra működnek, az egyetlen szerencse, hogy a bíróságokat továbbra sem tudták lenyúlni, azok maradtak a jogállam utolsó bástyái. Aki az elmúlt években ellent tudott állni a fideszes lopodának, az szinte kizárólag bírósági úton tudta ezt megtenni, minden mást már a fiúk irányítanak.

Na most ezt is megoldják. Ha összejön, ezentúl azt, ami kínos lehet nekik, a saját kis talpnyalók által működtetett saját kis bíróságok fogják tárgyalni. Ami eddig kiderült, az többé nem fog. Ha ez elgurul, semmi sem akadályozza meg őket a további szabadrablásban és abban, hogy minden terhelőt eltitkoljanak. Ha tud valaki valami frappánsat a helyett, hogy most lövöldözik telibe röhögve az utolsó szögekkel a jogállam koporsóját, akkor írja meg.

Az ország morális állapotát illetően baromi fontos kérdés, hogy erre most megmozdul-e valami. Remélem igen, de félek, nem. Nyilván a nagy televanatököm masszának jobban fájt az internetadó, mint a demokratikus jogrend felszámolásának utolsó lépése, de a picsába már, nem kéne esetleg az utcára menni? Meg valami vállalható alternatívának felállni? Ha ez 2018-ig nem jön össze, később sokkal, de sokkal nehezebb lesz megszabadulni a mai bandától.

Frissítés: Lézer bejelentette hivatalosan is az új bíróságokat, nemzetközi példák, persze nem lesz csókos, az igazság érdekében, stb. Lesz ötpárti egyeztetés, de ne örüljünk, ez kényszer, mert sajna elkéstetek fiúk, a cucc kérharmados. Na majd meglátjuk, ki szavazza meg velük.


http://mentalisdeficit.blog.hu/2016/08/25/itt_a_veg_johet_a_szabadrablas_sajat_bi rosagokat_akar_a_fidesz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meddig nyer Mészáros?
  2016-08-30 22:09:07, kedd
 
  Meddig nyer Mészáros?


Ha nem ugrik össze a kormányfővel, egészen a kormányváltásig Orbán Viktor strómanja maradhat Mészáros Lőrinc - mondta Szigetvári Viktor.
Belföld, Kiemelt - Hírfarkas | Forrás: nepszava.hu | Beküldte: Gépnarancs | 2016. augusztus 30. |



Az Együtt elnöke beszélt a perről is, amit a polgármester indított ellenük. A bíróság nem vizsgálja, hogy Mészáros stróman-e, pedig ismert, vagyona túlzottan csodásan gyarapodott az elmúlt években, épp a napokban is - írja a nepszava.hu.

Kétmilliárd forintért újíthat fel, illetve telepíthet a vasúti átjárókban sorompókat Mészáros Lőrinc cége, a felcsúti székhelyű R-Kord Építőipari Kft. - derült ki legújabban a Közbeszerzési Értesítőből. A Mészáros és Mészáros egy nagy értékű ingatlanüzletbe is belecsapott: a Tief Terra Építőipari Kft. ugyanis a polgármester cégét bízta meg egy luxusvilla felépítésével. A fővárosi Bérc utcában található, 1650 négyzetméteres ingatlan korábban fővárosi tulajdonban volt, 2013-ban azonban értékesítették 376 millió forintért.

A felcsúti polgármester, Orbán Viktor közeli barátja tehát naponta halmozza a milliárdokat. ,,Mivel a Fidesz egy olyan rendszert épített, amely legalizálja a korrupciót, Mészáros Lőrinc egészen a kormányváltásig stróman maradhat" - vélte Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke kifejtette, 25 évvel a rendszerváltás után ,,nehéz ilyesmiről beszélni", de az új kormánynak akár államosítás árán is, vissza kell majd vennie az eddig ellopott vagyont, s felelősségre vonni az érintetteket. ,,Mészáros legfeljebb akkor kerülhet ki a pikszisből, ha ugyanúgy összeveszik Orbán Viktorral, mint Simicska Lajos. Ott láthattunk olyan vagyonokat, amelyek hirtelenjében tulajdonost cseréltek" - mondta.

Felcsút polgármesterét korábban nem zavarta, ha strómannak nevezték, ám a hetekben valami megváltozhatott: Orbán kedvenc falujának vezetője ugyanis polgári pert indított az Együtt ellen, mert állították, Mészáros horvátországi nyaralójáról szóló hírekből valójában Orbán elszámolatlan vagyonát ismerhettük meg. Szigetvári kifejtette, nem ez volt az első alkalom, hogy valaki strómannak nevezte a felcsúti polgármestert. A helyzet azért is furcsa, mert a bíróság nem azt fogja vizsgálni, hogy Mészáros valóban stróman-e: ,,az igen-nem kérdésről nem döntenek majd. Ez egy szólás- és véleményszabadsági eljárás lesz, ahol vizsgálják, nevezhetem-e strómannak a polgármestert - akinek közszereplőként tűrnie kell a kritikát".

A felcsúti ,,self made man" szeretteit sem hagyja az út szélén: gyermekei cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. jelentős megbízásokat kapott Orbán kedvenc falujában. Az RTL Híradó szúrta ki, hogy a vállalat dolgozott például a felcsúti kisvasút, és a Pancho-aréna Makovecz-stílusú kazánházának építésénél is. A tavaly nyáron bejegyzett B.Á.L.-nak 2015-ben több mint 1,1 milliárdos árbevétele volt. A vállalat nem csak Felcsúton sikeres, áprilisban például egy 2,95 milliárdos tendert nyertek a Bács-Kiskun megyei Izsák általános iskolájának építésére a Várkert Bazárt is kivitelező West Hungária Bau Kft.-vel közösen. Emellett a West Hungáriával építhetik meg az új dunakeszi iskolát és egy sportcsarnokot is 3,7 milliárdért.

Az egykori gázszerelő elképesztő mértékben gazdagodott 2010 óta, s azt is elismerte, ehhez a Jóistenen és a szerencsén kívül Orbán Viktor barátsága is kellett. Legnagyobb cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből 3,5 milliárd forintos osztalékot vett fel tavaly feleségével, így naponta 9,6 millió forintot keresett ezzel az egyetlen vállalattal. Orbán barátjának cége megduplázta bevételeit az előző évihez képest, 2014-ben ,,csak" 9,8 milliárd forint árbevételt hoztak össze, az osztalék 1,8 milliárd volt. Nem csoda hát, ha Mészáros 50 helyet javítva, a 31. leggazdagabb magyar volt a maga 24 milliárdos vagyonával. Becsült vagyona 2014-ben még csak 7 és félmilliárd tavaly pedig 8,4 milliárd volt.


http://gepnarancs.hu/2016/08/meddig-nyer-meszaros/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Holland politikus: ki kell lépni az EU-ból
  2016-08-30 22:02:40, kedd
 
 
hidfo.ru 2016.08.27. 09:10

Holland politikus: ki kell lépni az EU-ból

Geert Wilders

A holland Szabadságpárt vezetője nyilvánosságra hozott egy kiáltványt, amiben felszólítja az országot az iszlám országokból érkező menekültek befogadásának leállítására, a mecsetek bezárására, és a Korán betiltására. Emellett követeli, hogy Hollandia tartson népszavazást az Európai Unióból kilépésről.

Geert Wilders, a Szabadságpárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje a kiáltványban az ország teljes “iszlámmentesítésére" szólít fel, emellett követeli a mecsetek bezárását, az iszlám iskolák és a menekültközpontok bezárását. Elmondása szerint az Európai Uniós tagság vezetett a nem-európai népek tömeges letelepedéséhez, emiatt az emberek az EU-tagsággal a kolonizálást támogatják.

Wilders azt mondta, azért nem szabad hagyni az iszlám mesterséges betelepítését Európába, mert nem pusztán vallásként, hanem politikai ideológiaként is működik. Elmondása szerint a nyugat-európai tapasztalat azt mutatja, hogy a muszlimok tömeges letelepedése egyet jelent a saria jogrend megjelenésével - ez úgynevezett no-go zónák létrejöttéhez vezet, ahol a hatóságok idővel nem tudják betartatni az európai ország törvényeit.

http://www.hidfo.ru/2016/08/holland-politikus-ki-kell-lepni-az-eu-bol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MI OLIMPIa NÉLKÜL IS OTT VAGYUNK!
  2016-08-30 21:55:07, kedd
 
 
Gazdaság
1183
Csődközelbe került Rio az olimpia miatt
24.hu
24.hu

2016. 08. 29. 09:40



Ha nem következik be jelentősen kedvező változás Rióban, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés. A brazil kormánynak egyelőre más gondja van: megkezdődött a felelősségre vonási eljárás a felfüggesztett elnök, Dilma Rousseff ellen - írta a Világgazdaság.

Alig néhány nappal az olimpia záróünnepsége után három fokozattal lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását a Standard & Poor's. Az olimpia idején is kulcsfontosságú szolgáltatásokért, köztük a csatornarendszerért és a rendfenntartásért felelős szövetségi állam fokozott csődveszéllyel néz szembe az SP szerint. A CCC besorolás a hitelminősítő rendszerében azt jelenti, hogy ha nem következik be jelentősen kedvező változás, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés.

A problémák abból fakadnak, hogy Rio 2009 és 2015 között rengeteg közalkalmazottat vett fel, az átlagfizetésük több mint duplájára nőtt, emellett az állam magára vállalt egyes, az olimpiához köthető beruházásokat is, mint például egy 3 milliárd dollárba kerülő metróvonal.


http://24.hu/fn/gazdasag/2016/08/29/csodkozelbe-kerult-rio-az-olimpia-miatt/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ömlenek a láthatatlan milliárdok az olimpiaszervező céghez
  2016-08-30 21:50:45, kedd
 
  Ömlenek a láthatatlan milliárdok az olimpiaszervező céghez

Csak az idén 9,5 milliárd forintnyi adófizetői támogatásból gazdálkodhat a 2024-es budapesti olimpia projektcége, amit jövőre ugyanennyi pénz követhet. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Fővárosi Önkormányzat 50-50 százalékos tulajdonában lévő cég az MNB által elhíresült Eiffel Palace irodaházba költözhet - legalábbis ilyen tartalmú előterjesztés kerül szerdán a fővárosi közgyűlés elé.


Napi.hu, 2016. augusztus 30. kedd, 07:08



Külön projektcéget hozott létre a kormány a reménybeli 2024-es budapesti olimpia pályázat előkészítésére, amely a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. nevet kapta. A szervezet 2015-ben kezdte meg működését, a székhelyét akkor még a budapesti városházára jelentették be, ám érdemi tevékenységet a cég nem végzett, a Fővárosi Önkormányzat szerdai ülésére készített előtársasági beszámoló szerint alkalmazottja nem is volt.

A cégről érdemi információk nem lelhetőek fel, az általa üzemeltetett honlapon egyetlen működéssel kapcsolatos dokumentum sem található, de még elérhetőség sem. Az alapszabálya szerint a társaságot 2017. december 31-ig hozták végre azután - elvileg - megszűnik, ám ezzel ellentétes döntést bármikor hozhatnak a tulajdonos. Ha elbukja Budapest a 2024-es rendezési jogot, amire nagyobb az esély, akkor azért szűnne meg, hisz meg lehet pályázni a 2028-as, illetve a 2032-es olimpiákat. Abban az esetben, ha valami véletlen folyamán Budapest megelőzné a másik három kandidáló várost - Los Angelest, Párizst és Rómát - akkor a pályázó társaság egy csapással átalakulhat a szervezést koordináló projektcéggé.

Az információhiányhoz képest a nonprofit zrt. úszik a közpénzben: a kormány tavaly karácsonyi határozata szerint idén 9,55 milliárd forintos költségvetési injekciót kaphat, amit 2017-ben hasonló összeg követhet. Csak az idén a költségvetési tartalékokból már négy lépésben összesen 8,7 milliárd forint kifizetésről döntött a kormány - ehhez képest értékelendő a néma csönd a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. működéséről. A két év alatt a céghez kerülő 19,1 milliárd forint a társaság saját becslése szerint bőven elegendő lesz a pályázati anyagokra, ugyanis egy kiírásból kiderül, hogy azt 16,95 milliárd forintra teszik, ráadásul 1,36 milliárd forintnyi társasági adófelajánlással is számolnak a "szponzoroktól".

Szárnyra kapnak a költségek

A cég működésébe most bepillantást nyerhetünk, ugyanis az 50 százalékos tulajdonos Fővárosi Önkormányzat közgyűlése szerdán tárgyal az alapszabály módosításáról; változik a cégjegyzésre jogosultak köre, illetve bevezetik a felügyelő bizottságnál a levélszavazás lehetőségét, ám a legérdekesebb változás az új telephely. Eszerint a városháza mellett, a Budapest, V. kerület Bajcsy-Zsilinszky út 78-ba költözik az olimpiapályázó vállalat, itt található az MNB elhíresült ingatlanbefektetése, az Eiffel Palace Irodaház. A fővárosi képviselők elé kerülő anyag szerint ezzel párhuzamosan a cég tevékenységi körébe felveszik a konferenciaszervezést, illetve a kereskedelmi bemutatók szervezését.

Míg az olimpiai pályázatra 16-20 milliárd forintot szánnak az illetékesek, maga az olimpia rendezése, az ahhoz szükséges infrastrukturális beruházások ennek a (több) százszorosára rúghatnak. A megvalósíthatósági tanulmány szerint az olimpia rendezése kijönne potom 774 milliárd forintból - igaz, ebbe nem számolták bele a olimpiához nélkülözhetetlen egyéb infrastrukturális beruházásokat: Duna-hidak építése, új villamosvonalak kialakítása, új vasúti híd építése és egyebek, mondván, azokra amúgy is szükség van, vagyis előbb-utóbb költenének ezekre. Ezen költségek még 2000 milliárd forinttal dobnák meg a számlát, így az összeg a jelenlegi egy éves GDP 8 százalékát tenné ki.


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/omlenek_a_lathatatlan_milliardok_az_olimpiasze rvezo_ceghez.620112.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Akkor majd ki fog a kamerák elé állni és elmondani, hogy men
  2016-08-30 21:38:26, kedd
 
 
Forgács Erzsébet 2016-08-30

Akkor majd ki fog a kamerák elé állni és elmondani, hogy mennyire jó nekünk?


Már megint nagyon jó nekünk, mert a magyar reformok működnek. Annyira remek minden, hogy ettől még majd jobb is lesz mindjárt. A munkanélküliség a rendszerváltás óta soha nem látott, 5 százalékos mértékre zuhant, a reálbérek nőnek, ihaj, csuhaj, fahaj.

Mennyire jó lenne, ha a valóság köszönne vissza a kormánypropagandából és mindezeket a remek dolgokat éreznénk is a bőrünkön, nem csak olvasnánk az aktuális hurrában.

Milyen nagyszerű lenne, ha nem takarná el a statisztika a valóságot. Ha nem, vagy legalább csökkenő mértékben lenne nyomor, ha enyhülne a dolgozói szegénység, ha a közmunkások nem a statisztikát kozmetikáznák, hanem annyi pénzért dolgozhatnának, amennyiből legalább alapszinten meg lehet élni.

Milyen csodás lenne, ha a statisztikusok nem úgy számolnának átlagkeresetet, hogy összeadják Mészáros Lőrinc évi - mennyi lehet? 3-4-5 milliárd? több? - bevételét és a disznótelepén dolgozó melós minimálbérét és a kettő átlagának örvendeznek, miközben a melós attól még pont olyan szegény marad, mint előtte.

,,A rendszerváltás óta nem mértek olyan alacsony munkanélküliséget, mint az elmúlt időszakban. 2010 óta 12 százalékról 5 százalékra esett a munkanélküliség. A magyar reformok működnek. A gazdaságpolitikának, a munkát terhelő adók csökkentésének, a Munkahelyvédelmi Akciónak és a versenyszféra bővülésének köszönhetően töretlenül emelkedik a foglalkoztatottság. Most újabb foglalkoztatási csúcsot értünk el, már 4 millió 372 ezer ember dolgozik. A kormány célja a foglalkoztatás további növelése." (Magyarország Kormánya/Facebook)

Annyira jó lenne, ha valóban létezne gazdaságpolitika, ami működne is. Aztán az is jó lenne, ha pontosan tudnánk, hogy ez a 4 millió 372 ezer ember hol dolgozik? Ebben benne vannak a külföldön dolgozók? Az a 800 ezer magyar is itt szerepel, aki nem ebben az országban dolgozik, de ilyenkor jól jönnek? Mert a többszázezer közmunkás igen - joggal egyébként, mert ők is dolgoznak, ha éhbérért is -, de túl nagy örvendezésre ez azért nem ad alapot.

A külföldön dolgozó magyarok csökkentik a munkanélküliek számát, ez egyértelmű. Csak éppen nem azért, mert munkát találtak itt, hanem azért, mert elmentek innen. Ők a kormánynak nem annyira hiányoznak, a hazautalt pénz azonban nagyban javítja a gazdasági mutatókat.

A baj csak az, hogy nekünk meg hiányoznak. Szülőknek, nagyszülőknek, testvéreknek, gyermekeknek hiányoznak és látható módon hiányoznak a munkaadóknak is, akik egyre kevésbé találnak munkavállalót, főleg szakképzett munkavállalót. Ezért van egyszerre munkanélküliség és munkaerőhiány. Nem azért, mert olyan veszettül bővül a gazdaság, hogy felszívta a munkaerőt, hanem azért, mert a munkaerő elmenekül innen.

Ez a folyamat nem lassult és főleg nem fordult meg, hanem ma is tart és egyre komolyabb méreteket ölt. Ezen a Brexit semmit nem változtat, legfeljebb a célország módosul. Már a családtagok is megindultak, már máshol, más országban születnek meg azok a gyermekek, akik Magyarországon nem. Úton van a középgeneráció, de nem ritka a közvetlenül nyugdíj előtt álló kalandvágyó sem.

Baj van. Holnap, jövőre még nagyobb baj lesz. Értem én, hogy a választásokig ki kell húzni valahogy. Aztán meg kell nyerni a választásokat. Addig kellenek a kozmetikázott statisztikák, kell a sikerpropaganda és kell, nagyon kell a migráncsozás és a belső gyűlölködés szítása.

De mi lesz aztán? Mi lesz a választások után? Mi lesz az uniós források elapadását követő időszakban? Mi történik akkor, amikor egyértelművé válik mindenki számára az, ami sokunk számára már jó ideje nyilvánvaló: hogy az uniós pénzek elfolytak a túlárazott, baráti-rokoni kezekbe tolt beruházásokban, saját iparunk nincs és amit a kormány nagy melldöngetés közepette osztogat, azt másoktól és máshonnan vette el? Ahonnan már most is nagyon hiányzik és az idő előrehaladtával még ennél is sokkal jobban fog hiányozni.

Mi lesz akkor, amikor a kormány végleg bebetonozta a hatalmát, amikor már nem lesz szüksége még a látszat-támogatásra sem? Mennyi idő alatt fogja eltiporni a mostani híveket akkor, amikor már nem lesz rájuk szükség?

Mi lesz az országgal? Az egészségüggyel, oktatással, szociális - már most sem létező - hálóval, a civil társadalommal, a gazdasággal? Ki fog a kamerák elé állni és elmondani, hogy mennyire jó nekünk? Azt hiszem, senki. Nem lesz rá szükség. És nem is lesz kinek.


http://kolozsvaros.com/2016/08/30/akkor-majd-ki-fog-a-kamerak-ele-allni-es-elmond ani-hogy-mennyire-jo-nekunk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az egyik legfontosabb időközijére készül Németország
  2016-08-30 20:53:32, kedd
 
  2016. 08. 30. 15:54

Az egyik legfontosabb időközijére készül Németország

Egy évvel a német parlamenti választások előtt az egyik legfontosabb tartományi voksolásra készülnek a német pártok. Szeptember 4-én eldől, hogy megtörik-e végre az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) ereje és képes lesz-e második helyre befutni a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) jelöltje.

A Mecklenburg-Elő-Pomerániában most vasárnap esedékes megmérettetés sorsfordító lehet, nem csupán a küzdelembe szép reményekkel belevágó AfD, de az országos német politika számára is.
Hányadán állnak a dolgok?

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a befutó kérdése egyértelmű, a szocdemek a maguk 28 százalékával kényelmes többséggel húzzák majd be a tartományi parlamentet.

Az izgalmas kérdés az lesz, hogy ki fut be a második helyre: a CDU, vagy az AfD?

A kancellár asszony pártja az elmúlt hetekben országosan 1,5 százalékos veszteséget volt kénytelen benyelni, a pirula pedig igen csak keserű lehet, hiszen az elégedetlenség helyi szinten is érezteti hatását:

a párt egy gyenge 22 százalékkal második.

Az AfD ezzel szemben a nyári mélypontról egész szépen feltornázta magát, így országosan 3,5 pontos erősödést tudhat magáénak, ezzel pedig 14,5 százalékon áll. Úgy néz ki, ezt a trendet tartományi szinten is sikerrel tudják majd kamatoztatni:

21 százalékukkal jelenleg komoly esélyük van rá, hogy megszorongassák, vagy akár meg is előzzék a kormánypártot.

Forrás: Spiegel Online

A tartományban különösen aktív, politikai nagyágyúkkal megtámogatott kampányt folytató AfD számára ez az előrejelzés plusz mozgósító erővel is bírhat.

A többi párt mind jelentősen lemaradva, gyakorlatilag parkolópályáról nézheti végig az öldöklőnek ígérkező küzdelmet.
Egy jelölt, aki minden hullámhosszon ért az emberek nyelvén

Az AfD a jelöltállítást sem bízta a véletlenre, és a rádiós műsorvezetőként a régióban szép karriert befutott, épp ezért kellően közismert Leif-Erik Holmmal áll rajthoz, aki még a párttal kifejezetten ellenséges Spiegel Online riportja szerint is kiválóan szót ért mind a sajtóval, mind a választókkal.

Leif-Erik Holm és Frauke Petry, AfD-társelnök

"A legjelentősebb erő akarunk lenni

a tartományi parlamentben"

- nyilatkozta a 46 éves jelölt, akit egy ilyen optimista kijelentésért egy évvel ezelőtt még simán kiröhögtek volna, mára azonban teljesen reális a derűlátása.

A párt joggal bízik abban, hogy az előrejelzéseknél izmosabb eredményt fog elérni a mostani megmérettetésen, hiszen a márciusi tartományi választásokon is sok rejtőzködő, illetve bizonytalan szavazó voksát tudhatták magukénak.

A Spiegel Online-nak nyilatkozva Holm nem is rejtette véka alá, hogy a párt pont erre építi stratégiáját:

"A közhangulat arra utal, hogy sok olyan embert fogunk mozgósítani, akik eddig nem szavaztak."

Ezzel szemben a CDU Lorenz Caffierrel már korántsem lehet ennyire derűlátó.

Lorenz Caffier

A kereszténydemokraták számára elsőre biztos választásnak tűnő, szürke karrierpolitikus vakarhatja a fejét, hogy ússza meg, ha a karizmatikus médiaszemélyiség elkalapálja vasárnap, hiszen annak az országos politikára is komoly hatása lehet, pláne az Angela Merkellel szembeni egyre komolyabb elégedetlenség tükrében.
Mindenáron rátolni a szélsőségesekre

A német média épp ezért mindent meg is tesz, hogy Holmot rátolják a szélsőjobboldalra.

Mivel Mecklenburg-Elő-Pomerániában a Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) rendelkezik tartományi képviselettel, az AfD jelöltjéből mindenáron ki akarják húzni, hogy milyen kapcsolatban áll a betiltást többször is csupán hajszállal elkerülő, neonáciként aposztrofált alakulattal (illetve sugallni szeretnék, hogy mindenképp áll valamielyenben - a szerk.).

A kérdés azért különösen kényes, mivel a régiós törvényhozásban hallgatólagos frakcióközi megállapodás működik, miszerint a pártok az NPD minden javaslatát leszavazzák, függetlenül annak tartalmától.

Holm legutóbbi nyilatkozatában viszont jelezte:

amennyiben az AfD-frakció úgy dönt, ha konstruktív javaslatról lesz szó, illetve az NPD egyáltalán képes lesz újra bejutni a tartományi parlamentbe, kész szembemenni ezzel a tabuval, és támogatja az előterjesztésüket.

Jelenleg ez a kijelentés az egyetlen ütőkártya, amit a CDU sikerrel lobogtathat a Holmmal szemben, ám ez egyelőre úgy fest, nem sok mindenre lesz elég.


http://alfahir.hu/az_egyik_legfontosabb_idokozijere_keszul_nemetorszag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
És csak ennyi? Előzetesben a rendőrre támadó afgán kontinens
  2016-08-30 20:49:50, kedd
 
  És csak ennyi? Előzetesben a rendőrre támadó afgán kontinensfoglaló
2016. augusztus 30. 13:16
Hunhír.info

Egy hónapra elrendelte a Szegedi Járásbíróság annak az afgán férfinak az előzetes letartóztatását, aki rátámadt az őt kísérő rendőrökre, és egyikük fegyverét is megszerezte - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t. Juhászné Prágai Erika közölte, a férfit hivatalos személy elleni erőszak és lőfegyverrel visszaélés bűntettével gyanúsítják.


A férfit a rendőrök pénteken délután szállították át a kecskeméti fogdából a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szegedi épületébe. Az ügyfélváróban tartózkodó megbilincselt gyanúsított az elhúzódó ügyintézés miatt türelmetlenné és agresszívvá vált, majd az őt lefogni próbáló rendőr jobb oldalán levő pisztolyt megszerezte, és két kézzel - előre néző csővel - a mellkasához húzta a fegyvert. Ezt látva a három rendőr együttes erővel földre vitte a gyanúsítottat, és így sikerült a kezéből kicsavarni a lőfegyvert. Dulakodás közben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, mert a gyanúsított megharapta.

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekménnyel gyanúsított külföldi állampolgár esetében - akire a halmazati szabályok alapján szabhatnak ki büntetést - fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem emelkedett jogerőre - tudatta a szóvivő.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=96959
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feladni látszik grandiózus célját a kormány
  2016-08-30 20:44:53, kedd
 
  Feladni látszik grandiózus célját a kormány

KK, 2016. augusztus 29., hétfő 18:20

Sem egymillió új munkahellyel, sem 5,5 millió ember foglalkoztatásával nem számol már a kormány - legalábbis a nemzetgazdasági miniszter szavai szerint. Varga Mihály a kecskeméti szakképzési tanévnyitón azt mondta: nem fog jelentősen nőni Magyarországon a foglalkoztatottság.

2010-ben a kormány adatai szerint 3,7 millióan dolgoztak Magyarországon. Akkor tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért a kabinet. Két évvel később az iparkamara évnyitóján Orbán Viktor ennél is ambiciózusabb célokról beszélt. ,,A magyar kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy többen éljenek munkából Magyarországon, mint munkán kívüli juttatásból. Ha ezt lefordítom a számok nyelvére, akkor azt mondanám, hogy a magyar kormánynak és nekem személy szerint az a célom, hogy Magyarországon mintegy 5,5 millió ember éljen munkából, és ne legyen magasabb a nem munkából élők száma 4,5 milliónál. Ez a cél" - fogalmazott egykor a miniszterelnök.

Úgy tűnik, ezt a célt feladta a kormány. A nemzetgazdasági miniszter Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón már azt mondta: hat év alatt 630 ezer új munkahelyet teremtettek. Varga Mihály szerint azonban nemhogy az 5,5 milliót, de az 5 milliót sem fogják elérni. ,,Ha a 250 ezres munkanélküliségből még egy nagy részt vissza tudunk csatornázni a munka világába, annak mi fogunk örülni a legjobban, és ehhez minden támogatást, segítséget meg fogunk adni. De számolni kell azzal, hogy a ma dolgozó 4,3 millió embernél nagyságrendekkel sokkal többet a munka világába nem tudunk integrálni" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A miniszter éppen ezért most már inkább a hatékonyságon javítana, hogy versenyképesebb legyen a magyar gazdaság. ,,Nekünk folyamatosan azt kell a jövőben néznünk, hogy melyek azok az ágazatok, melyek azok a területek, ahol a hozzáadott érték olyan módon tud növekedni, hogy nem igényli a munkaerő jelentős nagyságú bővítését" - emelte ki a tárcavezető.

Feladni látszik grandiózus célját a kormány

Csath Magdolna közgazdász szerint globális jelenség, hogy a termelőszektorban kevesebb a beruházás, és ezért kevesebb új munkahely jön létre. A hazai kisvállalkozások helyzetén azonban, úgy véli, lehetne javítani. ,,Nemcsak abban lehet gondolkodni, hogy jön egy külföldi, és itt munkahelyeket teremt, hanem amit a kormány tenni tud még azért, hogy több munkahely jöjjön létre, arra van egy nagyon egyszerű recept: az üzleti környezetet rugalmasabbá, bürokráciamentesebbé, átláthatóbbá kell tenni, és ezzel hozzá kell segíteni a kisvállalkozói szektort, hogy bővüljön" - mutatott rá a közgazdász.

Varga Mihály tájékoztatása szerint a munkanélküliség az idén öt százalék alá csökkenhet.


http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/feladni-latszik-grandiozus-celjat-a-kormany -1359181
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 334 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2820
  • e Hét: 13087
  • e Hónap: 24198
  • e Év: 177694
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.