Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Aki...
  2018-01-28 23:16:35, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Meditációban
  2018-01-28 14:20:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
K-vitamin szerepe cukorbetegségben
  2018-01-28 12:09:14, vasárnap
 
  Az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma világszerte, a betegség gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A keringési rendszerben felhalmozódó glükóz lassan, de biztosan pusztítja a szervezet sejtjeit, a létfontosságú fehérjéket, enzimeket és zsírokat.
Mindezek következtében jelentősen megnő az artériák falán kialakuló plakkok előfordulási esélye, ami különböző szív-, és érrendszeri betegségek előtt nyit utat (stroke, infarktus, stb.).

Szerencsére a természetben számos olyan értékes és hatásos vegyületet találunk, amik képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a kóros szövődmények kialakulását. Ilyen értékes vegyület a K-vitamin is, mely egyes kutatások szerint akár 50%-kal képes csökkenteni a diabétesz rizikóját (American Journal of Clinical Nutrition).

A kutatók szerint a K-vitamin jótékony hatása annak köszönhető, hogy segíti a kalcium kiürülését az erekből, ezáltal képes megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

A K-vitamin legnagyobb mennyiségben a sötét zöld, leveles zöldségekben található: brokkoli, spenót, fejes saláta, stb. Ezek a zöldségek főleg K1-vitamint tartalmaznak, míg a K2-vitamin főleg fermentált ételekből nyerhető.

A szakemberek napi 1000-2200 mcg K-vitamin elfogyasztását javasolják a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzése céljából.

Ma még a K vitamin hatását közömbösítő véralvadás gátlók (Syncumar, Marfarin) nagyon sok ember számára nélkülözhetetlenek, még azon az áron is, hogy ezek a szerek a K vitamin hatását semlegesítik. Ez azonban már nem lesz sokáig így. Az új típusú véralvadásgátlók robbanásszerű elterjedése azt fogja eredményezni, hogy néhány éven belül ezek a K vitamin hatást gátló gyógyszerek ki fognak véglegesen szorulni a gyógyszeres terápiából és arra fogják őket használni, amire eredetileg is kifejlesztették: a patkányok irtására.
Forrás : Link

Top 10 K-vitaminban gazdag étel
Nem nagy ördöngősség úgy étkezni, hogy minden szükséges tápanyagot magunkhoz vegyünk - érdemes azonban ismerni, milyen zöldségben mit találunk. Mi mindenben van például K-vitamin?

Számos ismert és kedvelt gyümölcs, zöldség tartalmaz K-vitamint. Mire mindenre jó azonban ez a vitamin, mihez van rá szükségünk igazán?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely a szervezet számos rendszerének működéséhez szükséges, legfontosabb funkciója azonban a véralvadási folyamat elősegítése. Szerepet játszik a csontok megerősítésében és a vesekövek kialakulásának megakadályozásában.

A kutatók vizsgálják a K-vitamin csontritkulás kezelésében lehetséges szerepét, ahogyan az Alzheimer-kór-, és a rák és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszott szerepét is.

K-vitamin hiányában az emberi testben problémák lépnek fel, de a másik véglet - a K-vitamin túladagolás - szintén gondot okozhat. Hiánya növeli a vérzés, az osteoporosis (csontritkulás) esélyét, a csonttörés valószínűségét, a véraláfutások is könnyebben kialakulnak. Súlyos esetekben a K-vitamin hiány akár a páciens halálához is vezethet.

Bajt okoz viszont a K-vitamin túladagolás is - vér besűrűsödik, és ez stroke-hoz vagy érrendszeri problémákhoz vezet. Szükségünk van tehát a K-vitaminra, de válasszuk az arany középutat a fogyasztása tekintetében!


Tinédzsereknek és felnőtteknek naponta 75-120 mikrogramm a javasolt K-vitamin mennyiség. Lássuk, milyen zöldségekben, gyümölcsökben vagy húsfajtákban találjuk meg!

1. Kelkáposzta
Az egyik leggazdagabb K-vitamin forrás. Ez a sötétzöld leveles zöldség számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, emellett jelentős antioxidáns hatású is. Optimális felhasználása főtt formában történik.

2. Spenót
Szintén az egyik legegészségesebb, ráadásul népszerű leveles zöldség, amely kitűnő K-vitamin forrás. Egy adag főtt spenót közel 900 mikrogrammot tartalmaz ebből a létfontosságú tápanyagból.

Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

3. Szárított gyógynövények
Ahogyan azt már a régi időkben is tudták az emberek, a gyógynövények különféle fontos tápanyagokkal vannak tele, beleértve a K-vitamint is. A szárított bazsalikom, zsálya, kakukkfű, koriander, majoránna, oregánó és a petrezselyem mind-mind választható K-vitamin forrás, amelyeket könnyedén használhatunk ételeink elkészítésében, és még E-vitaminnal is ellátnak.

4. Fűszerek
Jelentős mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, ezért a chili por remek fűszer az ételekhez, ráadásul napi K-vitamin bevitelünk is meglesz belőle. A curry por, a paprika és a cayenne bors szintén ellát minket K-vitaminnal. Igyekezzünk hozzáadni őket levesekhez, salátákhoz!

5. Halolajak
Tulajdonképpen valamennyi halolaj kitűnő K-vitamin forrás, amellett, hogy tartalmazza az esszenciális Omega-3 zsírsavakat. Tehát iktassuk be étrendünkbe a halat és a halolajat is!

6. Szilva
Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint. Egy adag szilva közel 250 mikrogrammal szolgál.

7. Keresztesvirágú zöldségek
Az olyan zöldségek, mint pl. karalábé, a fehérrépa zöldje, a kelkáposzta, vagy a mustár zöldje gazdag K-vitamin források. Egy csésze főtt vagy párolt karalábé 529 mikrogrammal lát el minket ebből a fontos vitaminból. Ajánlott kevesebb, mint 5 percig főzni a keresztesvirágú zöldségeket, különben elveszíthetik tápláló értéküket.

8. Uborka
Ha szeretjük, minden okunk megvan rá, hogy gyakran fogyasszuk! Nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, akár uzsonnaként is elrágcsálható...

9. Mángold
Számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot biztosít a számunkra, egyben hatásos antioxidáns is. Egy 200 kalóriás adag 8738 mikrogramm K-vitamint tartalmaz. A spenót remek helyettesítője lehet.

10. Kelbimbó
Bár a gyerekek általában nem kedvelik, ez az alacsony kalóriás zöldség K-vitaminban gazdag. Bátran iktassuk be étrendünkbe, adagonként 300 mg K-vitaminnal látjuk el szervezetünket.

A zöldségek mellett azonban az olyan gyümölcsök is K-vitaminban gazdagok, mint az áfonya és a málna - süteményben, turmixban vagy önmagukban is mennyei az ízük!
Forrás:Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.