Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Vérnyomás- és vércukorszint csökkentő koriander
  2018-06-18 14:20:51, hétfő
 
 



A koriandernek érdekes illata és íze van, sőt még az egészségünkre nézve is nagyon hasznos. Ezek az apró magvak védelmezik a szív egészségét, de még az olyan súlyos emésztési problémákkal is elbánnak, mint az IBS. Ennek nem más az oka, minthogy a koriander sok bioaktív anyagot tartalmaz. A gyógynövény antimikrobiális, antidepresszáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A koriander és a belőle készült készítmények, de még a koriandertea is csökkenti a vércukorszintet, vagyis ez egy természetes szer a cukorbetegség megelőzésére. Több tanulmány is igazolta, hogy a koriander javítja a szénhidrát-anyagcserét és a hipoglikémiás hatást.

A gyógynövény az emésztést is megkönnyíti és csökkenti az irritábilisbél-szindróma kellemetlen tüneteit, mint például puffadás vagy hasi diszkomfortérzés.

A koriander a vérnyomáscsökkentésben is eredményesnek bizonyult. Azonban ez a gyógynövény nem csupán a vérnyomást csökkenti, hanem vízhajtó hatással is bír, ami megint csak nagyon hasznos a magas vérnyomásban szenvedőknek. Amennyiben magas a vérnyomása, minden esetben keressen fel szakorvost, ugyanis a magas vérnyomás megnöveli a stroke és a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Mivel a gyógynövény antimikrobiális hatással is bír, így nagyon hatékony lehet ételmérgezés esetén. Például hatásos akkor, ha szalmonellafertőzésben szenvedünk.

A koriander rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet is. Egy vizsgálatban a vizsgálatba bevont, koriandermagot fogyasztó alanyoknál a koriandermagok csökkentették az LDL-koleszterin szintjét, míg a HDL-koleszteriné javuló tendenciát mutatott.

A koriandermagok hatásosnak bizonyultak a húgyúti fertőzések tüneteinek enyhítésében. Ebben az esetben teát, főzetet kell belőle készíteni. Áztasson 1,5 teáskanál koriandermagot egy pohárnyi hideg vízben, majd másnap szűrje le és fogyassza el. A koriandertea segít enyhíteni a fertőzéssel együtt járó kellemetlenségeket, a fájdalmat és elősegíti a gyógyulást is.

A koriandermagok a menstruációs ciklus szabályozásában is hatásosnak bizonyultak, mivel segítenek szabályozni az endokrin mirigy funkciót és a hormonokat, amelyek a menstruációs ciklus szabályozásában vesznek részt. Ezen kívül a gyógynövény csökkenti a menstruáció során fellépő puffadást és görcsöket is.

A neurodegeneratív betegségek - Parkinson-kór, Alzheimer-kór, szklerózis multiplex - krónikus gyulladással társulnak. Viszont ha az étrendünkben gyakran szerepel a koriander, a kurkuma, a szegfűszeg, a gyömbér, a fokhagyma és a fahéj, akkor ez segíthet a gyulladásos folyamatok, így a neurodegeneratív betegségek megelőzésében is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Körömvirág hatásai
  2018-06-18 14:15:06, hétfő
 
 



A körömvirágot már évszázadok óta alkalmazzák mint dísznövényt, viszont kulináris, kozmetikai és gyógyászati célokra is felhasználják. A körömvirág flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladásgátló tulajdonsággal bírnak, a növényben lévő antioxidánsok pedig védelmet nyújtanak az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A növényben magas arányban van gyulladáscsökkentő linolsav is. Az erős gyulladáscsökkentő hatásoknak köszönhetően ez a gyógynövény alkalmas az olyan problémákra, mint bőrkiütés, fekélyek, de még torok- és bőrgyulladásra is felhasználhatjuk.

A körömvirág jó hatással van az izomgörcsökre is. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a gyógynövény virágainak nyers kivonata ellazította a spontán izomösszehúzódásokat. A gyógynövényt hagyományosan lehet alkalmazni hasi görcsökre és székrekedésre is.

A körömvirágot tartalmazó gélek és kenőcsök gyógyítják a fekélyeket, az aranyeret és a sebeket is. A körömvirágot a bőr hidratáltságának megőrzésére is használhatjuk. Ez a gyógynövény jobbá teszi a véráramlást, ami több oxigént képes a sérült sejtekhez és szövetekhez szállítani, így segítve a szervezetnek az új szövetek növekedésében és a gyorsabb gyógyulás elősegítésében.

A körömvirágból készített tea enyhíti a premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteit. A flavonoidok segítenek ellazítani az izmokat és elősegítik a véráramlást, amelyek jelentősen enyhíteni tudják a kellemetlen tüneteket.

A gyógynövény vírusellenes és antimikrobiális összetevőket tartalmaz. Ez a gyógynövény hatékony a Candida albicans, illetve más antibiotikumrezisztens baktériumtörzs ellen. Ez az egyik oka, hogy a gyógynövényt ma gyakran használják fertőtlenítő oldatokban.

Gyakran szerepel ez a gyógynövény fogkrémekben és szájvizekben adalékanyagként, hiszen erős antimikrobiális és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. A körömvirág csökkenti az ínygyulladást, de fogszuvasodás és fogkő esetén is be lehet vetni.

Kutatások szerint a körömvirág olyan antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a szem egészségére, a látásra is. A növényben lévő béta-karotinok - melyek elengedhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez - eredményes harcot vívnak a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulása ellen.

Függetlenül attól, hogy szervezetünkben hol keletkezik gyulladás, a körömvirág jelentősen lecsökkentheti a kellemetlen érzést. Ha köhögés miatt szenved, a körömvirág egy nagyszerű természetes gyógymód és választás lehet. Ha az ízületei okoznak fájdalmat, akkor a körömvirágolaj nyújthat hathatós segítséget. Ez a gyógynövény segíthet a gyomoridegesség megszüntetésében, illetve a gyomor- és bélrendszer működésének normalizálásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kis süni
  2018-06-18 13:52:04, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Nyuszi gif
  2018-06-18 13:51:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Medvebari
  2018-06-18 13:50:29, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Kiscica
  2018-06-18 13:49:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Csend legyen :-)
  2018-06-18 13:47:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Zöld páva
  2018-06-18 13:46:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
K-vitamin szerepe cukorbetegségben
  2018-06-18 11:30:42, hétfő
 
  Az elmúlt évtizedekben rohamosan nőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma világszerte, a betegség gyermekeket és felnőtteket egyaránt érint. A keringési rendszerben felhalmozódó glükóz lassan, de biztosan pusztítja a szervezet sejtjeit, a létfontosságú fehérjéket, enzimeket és zsírokat.
Mindezek következtében jelentősen megnő az artériák falán kialakuló plakkok előfordulási esélye, ami különböző szív-, és érrendszeri betegségek előtt nyit utat (stroke, infarktus, stb.).

Szerencsére a természetben számos olyan értékes és hatásos vegyületet találunk, amik képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a kóros szövődmények kialakulását. Ilyen értékes vegyület a K-vitamin is, mely egyes kutatások szerint akár 50%-kal képes csökkenteni a diabétesz rizikóját (American Journal of Clinical Nutrition).

A kutatók szerint a K-vitamin jótékony hatása annak köszönhető, hogy segíti a kalcium kiürülését az erekből, ezáltal képes megelőzni a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

A K-vitamin legnagyobb mennyiségben a sötét zöld, leveles zöldségekben található: brokkoli, spenót, fejes saláta, stb. Ezek a zöldségek főleg K1-vitamint tartalmaznak, míg a K2-vitamin főleg fermentált ételekből nyerhető.

A szakemberek napi 1000-2200 mcg K-vitamin elfogyasztását javasolják a cukorbetegség és szívbetegségek megelőzése céljából.

Ma még a K vitamin hatását közömbösítő véralvadás gátlók (Syncumar, Marfarin) nagyon sok ember számára nélkülözhetetlenek, még azon az áron is, hogy ezek a szerek a K vitamin hatását semlegesítik. Ez azonban már nem lesz sokáig így. Az új típusú véralvadásgátlók robbanásszerű elterjedése azt fogja eredményezni, hogy néhány éven belül ezek a K vitamin hatást gátló gyógyszerek ki fognak véglegesen szorulni a gyógyszeres terápiából és arra fogják őket használni, amire eredetileg is kifejlesztették: a patkányok irtására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1532 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3300
  • e Hét: 19967
  • e Hónap: 51453
  • e Év: 256154
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.