Regisztráció  Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
Mint a húr
  2018-06-22 07:56:58, péntek
 
  Mint a húr

Szenvedhetsz úgy is, mint az állat:
átok festi habosra szádat,
üvöltesz, mintha a világon
nyomorultabb nem volna nálad.

Vagy gyűlölettel, némán, zordul,
csak összezárt fogad csikordul,
s undorral elbújsz a világtól,
a szemed is befelé fordul.

Vagy tűrsz, s tested fonnyadva sárgul,
álmodozol egy más világról,
kárpótlást már csak ott remélsz, ha
előtted majd a menny kitárul.

De aki ember, küzd halálig!
Benne a tüske is virágzik.
A húr is úgy szól legtisztábban,
ha megfeszítik pattanásig.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Nyesik a fákat
  2018-06-22 07:51:55, péntek
 
  Nyesik a fákat

Ahol járok kint a határban,
recsegve hullanak az ágak,
s riadt verébraj méltatlankodik:
nyesik a fákat.

Felesleges ág: nyűg a fának,
s hogy a tavaszi nap kilángol,
kusza terhét a földre rázza
vígan magáról.

Hull a sok ág, s a levegőben
felzeng valami zizegő zene,
mintha a sok-sok terhevesztett
fa fellélegzene.

Én is, mint kusza ágbogú
téli fa kiáltok a napnak:
- Nyess meg, nyessen arany pengéje
a sugaradnak.

Hulljon le rólam, mint unott ág
a dohos gond, a fagyöngy-bánat,
ne hagyj rajtam, csak termő rügyet,
csak öröm-ágat.

Hadd olvadjak be a tavaszba
boldogan, tisztán, megújulva
s ragyogjon ágaim között
az ég azúrja.

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kánaáni asszony
  2018-06-22 07:43:51, péntek
 
  Kánaáni asszony
(Máté 15,21-28.)

Dávid Fia!
Nem tartozom népedhez,
de beteg a lányom.
Gonosz lélek gyötri, tépi
fülledt napokon, lázas éjszakákon.

Tudom, nem segít rajta senki.
- Hiszek Tebenned!
Pogány vagyok, jogcímem semmi.
A kegyelemnek annyi morzsáját juttasd,
mint az ebeknek!

Mélyre lenyúl a kegyelem
s magasba emel.
- Asszony, nagy a te hited!
Jézus így felel.

Meggyógyul a beteg lány
nyomban, egészen.
- Ahol hittel várnak Rám,
ott az én népem.

Siklós József
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Gadarában
  2018-06-22 07:39:08, péntek
 
  Gadarában
(Márk 5,1-20.)

Innen mindenki csak menekül,
félelmes sziklák, barlangok közül.

Egy ember üvölt, őrjöng, tombol itt,
ha megkötik, szaggatja láncait.

Pőrén bolyong a sírboltok között,
Belé seregnyi ördög költözött.

Innen a környék népe menekül.
Valaki itt száll partra, egyedül.

Az őrjöngő fetreng lába előtt.
- Eredj ki, tisztátalan lélek, hagyd el őt!

Az szól, Kinek nagyobb hatalma van!
(Egy disznónyáj a tengerbe rohan.)

Emberséget - ruhát felöltve már
egy gyógyult ember ül lábainál.

De városszerte keserű a vád:
- Jövevény, távozz, hagyd el Gadarát!

Hadd tomboljanak nálunk démonok.
Míg itt vagy: disznónk veszélyben forog!

És a megújult ember útrakelt.
Vallotta: Benne helyreállt a Rend.

Tíz városon át hallatszott szava.
(De hogy veled mi lesz, Gadara?)

Siklós József

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Megtérés
  2018-06-22 07:30:26, péntek
 
  Megtérés

,,Fölkelvén elmegyek az én atyámhoz..." Lukács 15,18

A magamba szállás, hátat fordítás, hazatérés szükségeltetik a megtéréshez, az igazi megtéréshez. Ez kiderül a tékozló fiúról szóló példázatból is. Sokféle megtérés van, de csakis az előbb említett alkotóelemek lehetnek a megtérés elindítói. Az újjászületés után megtérésnek kell következni. Lelke által kivon az Úr az Isten nélküli bűnös életből. Magához von úgy, hogy Isten szerint való szomorúság támad, mely megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre. Krisztus ellenállhatatlanul von vissza magához mindent legyőző szeretettel, ennek a következménye a megtérés. Isten adja, munkálja azt, amit kíván: bűnbánó beismerését a vétségnek, annak bevallását, hogy méltatlanok vagyunk arra, hogy gyermekeinek neveztessünk, és úgy is bánjon velünk Isten, az esdeklést azért, hogy a bűn útjáról való letérés után adasson meg számunkra a könyörület Istennek az Ő akarata szerint való szolgálatára - ezek mind a bibliai ismertetőjelei a megtérésnek.
Ha megtértem, akkor megbánom bűneimet, és ha megismertem magamat, akkor mellemet verem, szégyenkezem és pirulok, mert viselem az én ifjúságomnak gyalázatát (Jer 31,19). Mi erre Isten válasza? Bizony, könyörülök rajta! Öröm van a mennyben és öröm a földön a tékozló fiak és leányok megtérésén. Ám nemcsak egyszeri megtérésre van szükségünk, hanem naponkéntira is. Naponta meg kell térnünk. Ez Isten akarata szerint való, és ez szolgál üdvösségünkre.

A. Elshout
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Jézus ereje
  2018-06-22 07:16:05, péntek
 
  ,,Boldog ember az, aki a kísértésben kitart, mert miután megpróbáltatott, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr ígért az őt szeretőknek." (Jak 1,12)

Az ember belefárad a boldogtalan életbe, és azt gondolja, hogy nincs is boldog ember, mert ő maga boldogtalan. Az ige szerint azonban van. Isten nagyon sokat beszél a boldog emberről.
Most arról a boldogságról van szó, amit a kísértésekben való győzelem ad. Az Úr Jézus koronát, királyságot ígért az övéinek. Ez azt jelenti, hogy az Úrra nézve, ígéreteire emlékezve győzhetünk harcainkban. ,,Lássátok, milyen nagy szeretetet adott nekünk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek, és azok is vagyunk! (...) Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk őhozzá, és meg fogjuk őt látni, amint van" - írja János apostol. Azért kell kitartanunk a kísértések között, mert Isten gyermekei vagyunk és ugyanaz a dicsőség vár ránk, ami Jézusra is. Jézushoz hasonlók leszünk.
Az élet koronája el van készítve számodra. Légy hát hű mindhalálig! Szeret téged Isten. Ő előbb szeretett téged. Krisztus örömével akar megáldani ezen a földön. Szeretné megáldani az életedet a Lélek gyümölcsével, hogy életed a Golgota fényét tükrözze vissza. Lásd, Jézus boldoggá szeretne tenni. Meg akarja dicsőíteni magát benned, hogy az emberek, akik körülötted élnek, megkívánják a te Krisztusban való életedet.

JÉZUS EREJE * Gyülekezetünk egyik asszonytestvére boldogan és hang nélkül szenvedte el a szülés fájdalmát, amikor eljött a szülés ideje. Ezt látva a szülésznő csodálkozva kérdezte tőle, hogyan képes ilyen hang nélkül viselni a szenvedést. ,,Az én erőm Jézusban van, aki ennél sokkal többet tűrt el értem, és nemcsak értem, hanem önért is" - válaszolta az asszony.

*Éjjeli látásban is szól az Úr - Dán 2,31-49

Szikszai Béni
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Egyetlen
  2018-06-21 18:24:30, csütörtök
 
  Egyetlen

Ravatalon az egyetlen gyerek.
Átok száll égre, könny a koporsóra:
gonosz az Isten, vak, sötét, kegyetlen,
azt veszi el, ki drága, mert egyetlen! . . .

(Nem kérdi senki, hány lehetett volna?)

Sírnak szülők, résztvevők, rokonok.
De a halott már tudón mosolyog,
s az anya felsikolt, eláll a könnye,
titkokba lát és elalélva dől le:

gyermekei, kiket méhébe ölt,
ott állnak mind a ravatal előtt
s vígan köszöntik holt testvérüket . . .

(S a nép sír, vádol, mert vak és süket).

Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A kapzsiság veszélye
  2018-06-21 16:51:16, csütörtök
 
  A kapzsiság veszélye


Jézus kettős figyelmeztetéssel kezdte: "Vigyázzatok, és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg" (15. v.). Az Úr kétszer is mondja a férfinak, hogy legyen óvatos ("Vigyázzatok, és őrizkedjetek!"), mert a kapzsiság alattomos ellenség. Függetlenül attól, hogy sokunk van vagy kevesünk, a pénzsóvárság még akkor is átjárhatja a lelkünket, ha elkerüljük a hatalmas anyagi nyereséghez vezető kiskapukat. Elönthet bennünket a sárga irigység, ha a szomszédainknak többjük van, mint nekünk, vagy ha összefutunk egy régi haverral, akinek kicsit jobban megy az utóbbi időben. Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor a vagyon hirtelen igen fontossá, sőt túl fontossá válhat.
Képzeljük magunk elé Leonardot, az egyetemi gólyát, aki az egész első év alatt képtelen volt összehozni egy randit egy lánnyal. Miközben siralmas helyzetén morfondírozik, rájön, hogy biztosan a közlekedési eszköz a ludas a dologban. Így gondolkodik: Ha lenne egy autóm, tudnék társadalmi életet élni. Mivel Leonard keresztyén, elkezd imádkozni egy autóért, és Isten - egy öreg Volkswagennel - válaszol az imádságra. Az autó se nem menő, se nem kiszámítható. Hány lány akarna azzal a tudattal randevúra indulni, hogy az utat hazafelé 15 százalékos eséllyel gyalog fogja megtenni? Leonardot frusztrálja a dolog, ezért ismét imádkozni kezd: "Uram, köszönöm az autót, de valami megbízhatóbbra lenne szükségem". Isten ismét gondoskodik, ezúttal egy 15 éves, kis fogyasztású autóról. Az autó jól megy. Ki tehet arról, hogy az előző tulaj gyerekei nagy előszeretettel és gyakorisággal tejet csurgattak a szellőzőlyukakba? Ha ehhez még hozzávesszük az égett olajszagot, mely hátulról szállingózik befelé néhány rozsdamarta résen át, nem csodálkozhatunk azon, hogy a társasági élet még mindig elkerüli barátunkat. Ismét az imádság következik: "Uram, köszönöm, hogy gondoskodsz, de egészen biztos vagyok afelől, hogy megtalálnám álmaim hölgyét, ha kicsivel mutatósabb, sportosabb autóm lehetne." Talál is egy 10 éves sportautót. Feltűnőnek feltűnő, de 40 litert fogyaszt, és az éves biztosítása 4700 dollár. Leonardnak arra már nem futja, hogy az autót használja is. Ezért ismét elszántan imádkozik: "Uram, most értettem meg, hogy egy másik, gazdaságosabb autó kell nekem." Értjük már, miről is van szó? Leonardban észrevétlenül kialakult a meggyőződés, miszerint a jó életet a megfelelő vagyontárgyak biztosítják.
A felnőtt férfiak ritkán ragadnak le egy dolognál, amit feltétlenül birtokolni akarnak. Ehelyett a bevétel áramoltatására összpontosítanak, hiszen ennek függvénye mindaz, amire szükségük van és amiről álmodoznak: a jobb minőségű ruházat, a finomabb ételek és az egzotikus nyaralások. "Ha a főnököm adna annyi fizetést, amennyit valójában érek, ha az üzlet felvirágozna, ha a tőzsde nem változna ilyen gyorsan, akkor lehetne nagyobb házam, mehetnénk jobb nyaralásra, kedvesebb lenne a szomszédság. Akkor tényleg elégedettek lehetnénk." Az anyagi biztonság valóban nagyobb békességet kínál, a vagyongyarapodás pedig átmeneti felemelkedést hoz.
A bevétel növekedésével azonban nőnek a kiadások is. Bármink van is, mindig többre sóvárgunk. Ezt mondja a Prédikátor könyve: "Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont" (5,9). Aki azért gyűjt vagyont, hogy elégedett legyen, hasonlít ahhoz, aki azért iszik vizet, hogy az éhségét csillapítsa; a sajgó fájdalom szűnik ugyan egy kis időre, a gyökérprobléma azonban megoldatlan marad. Még mindig éhesen többre vágyunk; mivel rossz gyógyírt választottunk, étvágyunk változatlan. "Szemünk nem győz eleget nézni, fülünk nem tud eleget hallani" (Préd 1,8). A vagyon nem tudja megszüntetni legmélyebb vágyódásainkat. Salamon így fogalmaz: "Nem tagadtam meg magamtól semmit, amit megkívánt a szemem. Nem vontam meg szívemtől semmi örömöt ... De amikor szemügyre vettem minden művemet, amit kezemmel alkottam, ... kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság" (Préd 2,10-11).
Egyszer a pénzről tartottam előadást. Egy középkorú férfi jött oda hozzám, szomorú mosollyal az arcán. "Kétszer annyit keresek, mint amennyiről valaha is álmodni mertem volna, mégsem találom még elégnek" - vallotta be. Jézus megérti ezt. Ismeri a mohóság rejtett fenyegetését, ezért példázatot is mondott arról, hogy az élet nem a vagyongyűjtésről szól:

"Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje, akkor így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda takarítom be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még ez éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál? Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag." - Lukács 12,16-21 (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A pénzkérdés
  2018-06-21 16:38:50, csütörtök
 
  A pénzkérdés


Egyszer Jézus a tanítványság áráról tanította a sokaságot. Azt mondta, hogy az emberek megölhetik a testünket, amiért Őt követjük, ennek ellenére inkább Istentől féljünk, aki a testünket és a lelkünket is a pokolra vetheti. Ha azonban megvalljuk Őt, Ő is vallást tesz rólunk (Lk 12,1-12).
Nehezebb, súlyosabb témát aligha tudnánk elképzelni egy beszélgetéshez, mégis amint Jézus szünetet tartott, egy fiatalember azonnal félbeszakította. "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" (13. v.) - robbant ki belőle a félig kérő, félig követelődző mondat. Nem lehet tudni, érte-e egyáltalán valamilyen igazságtalanság ezt a férfit, ő viszont meg van arról győződve, hogy a testvérének túl sok jutott. [Ha két fiú volt a családban, az idősebb az örökség kétharmadát, a fiatalabb pedig egyharmadot örökölt. A haláleset vagy válás azonban tovább bonyolította a dolgokat. Sőt, az is előfordulhatott, hogy valakinek egyetlen fiú örököse sem volt, vagy éppen túl sok örököse volt (5Móz 21,15-17; 4Móz 27,1-11; 36,7-9)].
Jézus válasza ridegen cseng: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" (14. v.). Pedig a férfinak jó oka volt éppen Jézushoz fordulni. Jézusban, helyesen, a tanítót látta, és az izraeliták mindig tanítókhoz, nem pedig ügyvédekhez fordultak ügyes-bajos dolgaikkal. Jézus azonban nem volt hajlandó a bíró szerepét eljátszani. Az Ő küldetése nem az volt, hogy családi vitákat simítson el; nemegyszer inkább családi viták okozója volt (51-53. v.). Jézus nem adta meg a férfinak azt, amit kért, helyette azonban felajánlotta neki azt, amire szüksége volt: a gazdagság helyes értelmezését. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
A férfi gazdagsága
  2018-06-21 16:32:38, csütörtök
 
 
9. A férfi gazdagsága


A dollár értéke lassan, de folyamatosan lefelé tart. Az észak-amerikaiak mégsem lankadnak, és újra meg újra felteszik a kérdést: mire lennél képes egymillió dollárért? Kedvenc válaszaim egy közvélemény-kutatás során születtek, amely az USA Today c. újság egy régebbi számában látott napvilágot. A megkérdezettek negyvenkét százaléka az alábbiak közül legalább az egyikre hajlandó lenne: két évet börtönben tölteni, végleg átköltözni egy másik országba, soha többé nem találkozni a legjobb barátjukkal, vagy ledobni kedvenc háziállatukat egy szikláról (akkoriban arapapagájunk volt!). Te mire lennél képes egymillió dollárért? Lehet, hogy a kérdést méltóságon alulinak tartod? Vagy arra gondolsz, hogy túlontúl elégedett és fegyelmezett vagy ahhoz, hogy egy ilyen típusú kísértés maga alá gyűrjön? Jézus viszont nem így vélekedett erről. (folyt. köv.)

Dan Doriani
 
 
0 komment , kategória:  A férfi, akit Isten formál  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 2606 db bejegyzés
Összes: 13755 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 507
  • e Hét: 5864
  • e Hónap: 28130
  • e Év: 328574
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.