Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A csalódás kezelése
  2022-03-16 20:21:37, szerda
 
  A csalódás kezelése

1Kir 19,10b: ,,Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Egy csalódott ember szavai ezek. Ez az igevers nagyon fontos számunkra, mert arra mutat rá, hogy megfelelően kell reagálnunk, amikor mások csalódást okoznak nekünk. Illés itt egy példa arra, hogy milyenek ne legyünk. Nézzük tehát, hogy mit tanít nekünk ez az igevers.

I. A nagy igazság, amit itt látunk az, hogy fel kell készülnünk a csalódásra.

Készen kell állnod arra, hogy mások csalódást fognak okozni neked. Ha felkészültél valamire, sokkal nagyobb az esélye, hogy megfelelően tudod majd kezelni. Más emberek csalódást fognak okozni neked. Ez elkerülhetetlen. Az izraeliták cserben hagyták Illést. Ez veled is meg fog történni. Más emberek csalódást fognak okozni neked. Ez különösen akkor fog megtörténni, ha megpróbálsz olyan dolgokat tenni, amelyekkel segítesz más keresztényeknek, vagy jót teszel a gyülekezetben. Egész életed során azt fogod tapasztalni, hogy az emberek csalódást fognak okozni - ez elkerülhetetlen. Az emberek ebben a gyülekezetben csalódást fognak okozni neked. Az egyházon kívüli emberek csalódást fognak okozni neked. Családod tagjai csalódást fognak okozni. Az emberek a munkahelyeden csalódást fognak okozni. Ez újra és újra meg fog történni.

Az első dolog tehát az, hogy készen kell állnod rá. Számíts rá.

Ezt látjuk sok szent életében. Cserben hagyták Mózest. Cserben hagyták Jézust. Cserben hagyták Pál apostolt. Gondoljunk csak Mózesre. Életében hányszor zúgolódtak az emberek ellene és Isten ellen? Hányszor okoztak neki csalódást? Szolgálata elején kezdődött. Rögtön azután, hogy elment a fáraóhoz, és elmondta neki, hogy Isten azt követeli, hogy engedje el a népet, a fáraó megnehezítette a nép dolgát. Amint ezt meghallották, az izraelita munkavezetők így szóltak Mózeshez, (2Mózes 5:21):

,,Nézzen rátok az ÚR, és ítéljen meg benneteket, mert gyűlöletessé tettetek bennünket a fáraó és udvari emberei előtt, és fegyvert adtatok a kezükbe, hogy megöljenek bennünket!"

Miután az izraeliták elhagyták Egyiptomot, látták, hogy a fáraó üldözi őket, és ezt mondták Mózesnek, (2Mózes 14:11-12):

,,Nincs talán elég sír Egyiptomban, hogy a pusztába hoztál bennünket meghalni? Mit tettél velünk, miért hoztál ki bennünket Egyiptomból?! Nem megmondtuk neked még Egyiptomban, hogy hagyj nekünk békét, hadd szolgáljuk Egyiptomot?! Mert jobb nekünk, ha Egyiptomot szolgáljuk, mint ha a pusztában halunk meg!"

Három nappal azután, hogy átkeltek a Vörös-tengeren, ismét zúgolódtak Mózes ellen. Nem sokkal ezután pedig így szóltak, (2Mózes 16:3):

,,Bárcsak meghaltunk volna az ÚR kezétől Egyiptomban, amikor a húsos fazekak mellett ültünk, és jóllakásig ehettünk kenyeret! Hát azért hoztatok ki bennünket ebbe a pusztába, hogy ezt az egész gyülekezetet éhhalálra juttassátok?"

Később a Szín-pusztában ismét összevesztek Mózessel, és készek voltak megkövezni őt, (2Mózes 17:1-4).

Emlékeztek, mi történt, amikor Mózes felment a hegyre, hogy átvegye a törvényt? Micsoda áldás volt ez számára és Izrael népének. Isten maga írta a törvényt a táblákra. Ezt olvassuk (2Mózes 32:15-16).

,,Mózes azután megfordult, és lement a hegyről, kezében a bizonyság két táblájával. A táblák mindkét oldalukon tele voltak írva; erről is, arról is tele voltak írva. A táblákat Isten készítette, a táblákra vésett írás is Isten írása volt."

Mégis mit csináltak az emberek, amíg Mózes a hegyen volt? Aranyborjút készítettek és imádták azt. Azt mondták Áronnak, (2Mózes 32:1):

,,Jöjj, és készíts nekünk istent, hogy előttünk járjon! Mert nem tudjuk, hogy mi történt ezzel a Mózessel, aki felhozott bennünket Egyiptomból."

Amikor Mózes lejött, és látta, hogy az emberek táncolnak és imádják az aranyborjút, amelyet Áron készített, olyan dühös lett, hogy ledobta a táblákat, és darabokra törte őket.

Emlékezzünk, hogyan reagáltak az emberek, amikor a tizenkét kémet az országba küldték. A kémek közül tíz rossz beszámolóval tért vissza, azt mondták, hogy óriások élnek a földön, és hogy nem lesznek képesek meghódítani az országot. Erre (4Mózes 14:2-4):

,,Izráel fiai mindnyájan zúgolódtak Mózes és Áron ellen. Ezt mondta nekik az egész közösség: Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy halnánk meg itt a pusztában! Miért akar bevinni minket az ÚR arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba? Majd ezt mondták egymásnak: Válasszunk vezetőt, és térjünk vissza Egyiptomba!"

Amikor Mózes megpróbálta lebeszélni őket, az egész gyülekezet Mózes megkövezéséről beszélt.

Ugyanez volt a helyzet Pál apostollal is. Az emberek újra és újra csalódást okoztak neki. Az Apostolok Cselekedetei 14-ben olvassuk, hogy amikor meggyógyított egy bénát Lystrában, a tömeg azt kiabálta, hogy az istenek leszálltak közéjük. De miután Pál lebeszélte őket, megpróbálták halálra kövezni. A 2Timóteus 4:10-ben elmondta, hogy Démász szerette a világot, és elhagyta őt. Később ugyanebben a fejezetben elmondja, hogyan ártott neki Sándor, az ércműves, és hogy (16. vers):

,,Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott."

És még sorolhatnám. De azt hiszem, a lényeg már kiderült. Mózes, Illés, Jézus, Pál apostol - mindannyian szembesültek olyan helyzetekkel, amikor mások nagy csalódást okoztak nekik.

De nem csak a keresztény vezetők fognak ilyen csalódást átélni. Emlékezzünk, hogy Jézus azt mondta, (Lukács 12:51-53):

,,Azt gondoljátok, azért jöttem, hogy békességet hozzak a földre? Mondom nektek: semmiképpen, hanem inkább meghasonlást. Mert mostantól fogva, ha öten lesznek egy családban, meghasonlik három a kettővel, és kettő a hárommal. Meghasonlik az apa a fiával, és a fiú az apjával, az anya a leányával, és a leány az anyjával, az anyós a menyével, és a meny az anyósával."

Ha hűséges vagy Jézushoz, az emberek csalódást fognak okozni neked. Elutasítással, gyűlölettel, csalással, árulással és csalódással kell szembenézned.

Tehát fel kell készülnöd arra, hogy mások csalódást fognak okozni neked. Illés rendkívül csalódott Izrael népében. Nem úgy reagáltak Isten kegyelmére, ahogy kellett volna.

Sajnos Illés erre nem reagált megfelelően. Elcsüggedt, depressziós lett, és azt akarta, hogy vége legyen az életének. Elege lett belőle. Úgy tűnik, hogy lemondott a népről.
Hogyan kell reagálnod, ha az emberek csalódást okoznak neked? Ez egy olyan kérdés, amely nagy jelentőséggel bír a keresztyén életben.

Három nagy lecke van itt számunkra.

A. Az első lecke amit itt látunk az, hogy biztosnak kell lenned abban, hogy Isten irányít mindent, és Ő a tervét valósítja meg mindennel.

Úgy tűnt, hogy Illés ezt elfelejtette. Talán azt gondolta, hogy a 3 és fél éves szárazság után az emberek mind visszatérnek majd az Úrhoz. Talán azt hitte, hogy az égi tűz után Izraelben nem lesz többé két vélemény közötti ingadozás.

De ez nem így alakult, és Illés elkedvetlenedett.

Ehhez a leckéhez kapcsolódik az a fontos gondolat, hogy: nem kellene azt hinned, hogy tudod, mit fog Isten rövid távon tenni.

Hosszú távon tudjuk, hogy Isten mit fog tenni. Megdicsőíti az Ő Fiát, Jézust. Lesz egy új ég és egy új föld, amelyben igazságosság fog lakozni. Istennel leszünk - biztonságban, és boldogok leszünk örökkön-örökké.

De rövid távon gyakran úgy tűnik, hogy a dolgok nem jól alakulnak. Úgy értem, ha nem tudnátok, mi történt azután, hogy Jézus kinyitotta a hét pecsétet a Jelenések könyvében - melyikőtök képzelne el bármi hasonlót. Borzalmak történnek a földön - borzalmak történnek még a szentekkel is! Mégis Jézus uralkodik!

Ha el akarod kerülni a csalódást, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy Isten az Ő tervét valósítja meg.

Zsolt 135,5-6: ,,Tudom én, hogy milyen nagy az ÚR, nagyobb a mi Urunk minden istennél. Amit csak akar az ÚR, megteszi az égen és a földön és a mélységes tengerekben."

Ha elolvasod az Ézsaiás 45. és 46. fejezetét, látni fogod, hogy Isten minden dolgot teljes mértékben irányít.

Ézsaiás 46,9-11: ,,Emlékezzetek vissza az ősrégi dolgokra: én vagyok az Isten, nincsen más, Isten én vagyok, nincs hozzám hasonló! Előre megmondtam a jövendőt, és régen a még meg nem történteket. Ezt mondom: Megvalósul tervem, mindent megteszek, ami nekem tetszik. Elhívok napkeletről egy saskeselyűt, tervem végrehajtóját messze földről. Alig szóltam, máris elhozom, kigondoltam, máris megteszem."

Legyetek biztosak abban, hogy Isten uralkodik, hogy senki sem tudja megállítani a kezét. Amit elhatározott, azt meg is fogja tenni. Ő mindenható. Jézust felmagasztalta az Ő jobbjára. Az Efézus 1 azt mondja nekünk, hogy neki adatott minden hatalom - hogy minden uralom és hatalom fölé emeltetett, és hogy minden az Ő lábai alá helyeztetett.

Más szóval, ha el akarod kerülni, hogy csalódj ebben az életben, akkor kálvinistának kell lenned. Biztosnak kell lenned abban, hogy Isten irányít mindent, és hogy Ő véghez viszi a tervét. Úgy kell imádkoznod, ahogy Jézus tanította:

,,Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben úgy a földön is."

Majd az akaratodat eggyé kell tenned Isten akaratával.
Tehát ez az első dolog - készülj fel arra, hogy olyan dolgok fognak történni, amelyek nem tetszenek neked. Készülj fel arra, hogy mások cserben hagynak. De tudd, hogy Isten irányít mindent. Mindez az Ő tökéletes tervének része. Ő jót fog kihozni belőle.

Illés azt gondolta, hogy az egész nép elveszett. De nem így volt. Isten megőrizte a maradékot. 7000-en voltak, akik nem hajtottak térdet Baál előtt. Isten az Ő tervét megvalósította. Még Izraelnek az asszírok általi, i. e. 721-ben bekövetkezett pusztulása, valamint Júda és Jeruzsálem i. e. 586-ban bekövetkezett pusztulása ellenére is - Istennek volt egy terve. Megőrizte a maradékot. Mindent úgy rendezett el, hogy az Ő Fia megszülessen, és a népe megmeneküljön. Isten terve és célja mindig szilárdan állt.

Ez az első dolog. Bízzatok Istenben. Ő irányít és ural mindent. Az Ő tervét dolgozza ki. Semmilyen bűn és engedetlenség nem akadályozhatja meg Jézus megdicsőülését. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Az Úr iránti féltő szeretet
  2022-03-16 20:14:11, szerda
 
  Az Úr iránti féltő szeretet

1Kir 19,10a: Ő azt felelte rá: ,,Nagyon buzgólkodtam az Úrért, a Seregek Istenéért."

Ha szó szerint akarnánk a vers elejét lefordítani akkor az így hangzik: ,,Buzgólkodván buzgólkodtam..." Nem közönséges, átlagos buzgóságról van itt szó, hanem rendkívüli buzgóságról. Nagy hangsúly van téve az Illés buzgóságára. Az ő legfőbb szenvedélye az volt, hogy Isten megkapja mindenkitől azt a dicsőséget, tiszteletet amely Őt megilleti, amit Ő megérdemel, amire Ő méltó.

I. Első lecke: Nagyon buzgólkodnunk kell Istenért.

Isten dicsősége, tisztelete az egyik legfontosabb dolog ezen a világon. Illés itt egy nagyszerű példa számunkra. Ő volt az Ószövetség egyik nagy hithőse, és ennek részben az volt az oka, hogy nagyon buzgólkodott Isten dicsőségéért, tiszteletéért.

A másik dolog az, hogy a ,,buzgóság" szót lehetne még úgy fordítani, hogy ,,féltő szeretet". Az Úr iránti féltő szeretet emésztette Illést. Az egész szövegkörnyezet arról szól, hogy az emberek inkább Baál után mentek, minthogy Istent szolgálják, és Illés megpróbálta őket visszavezetni. Illés azt akarta, hogy Izrael népe megismerje és szolgálja az Urat - az egyetlen igaz Istent. Nem akarta, hogy Isten tiszteletét másnak adják. Illést bántotta, amikor az Istent megillető dicsőség és tisztelet Baálhoz került. Isten, és az Ő tisztelete valamint dicsősége iránt érzett féltő szeretet emésztette Illést. Ezt látjuk, amikor a három és fél éves szárazság után visszatért Izraelbe. Amikor Aháb királlyal találkozott, akkor a király azt mondta neki:

,,Te vagy-é az Izrael megháborítója?" Illés ezt válaszolta: ,,Nem én háborítottam meg az Izraelt, hanem te és a te atyád háza, azzal, hogy elhagytátok az Úrnak parancsolatait, és a Baál után jártatok."

Nagyon bántotta, hogy az izraeliták nem követték Istent, hanem Baál után mentek. Ugyanezt látjuk a Kármel hegyén, a Baál prófétáival folytatott nagy küzdelem során mondott imájában is. Arra vágyott szenvedélyesen, azt akarta, hogy Istent imádják, tiszteljék mindnyájan. Imádkozott és azt mondta:

1Kir 18,36-37: ,,Oh Uram, Ábrahámnak, Izsáknak és Izraelnek Istene, hadd ismerjék meg e mai napon, hogy te vagy az Isten az Izraelben, és hogy én a te szolgád vagyok, és hogy mindezeket a te parancsolatodból cselekedtem. Hallgass meg engem, Uram, hallgass meg engem, hogy tudja meg e nép, hogy te, az Úr vagy az Isten, és te fordítod vissza az ő szívüket!"

Ez az imádság rámutat arra, hogy az Úr iránti féltő szeret emésztette Illést. Azt akarta, hogy az Úr mutassa meg a népnek, hogy Ő az Isten, hogy a nép visszaforduljon Hozzá és hogy megadja azt dicsőséget, tiszteletet Neki ami Őt megilleti, amit Ő megérdemel.

II. Második lecke: Az Úr iránti féltő szeretet kell emésszen bennünket.

Törekednünk kell erre.

Gondoljatok arra, hogy Jézus hogyan tanította az első tanítványokat és hogyan tanít minket imádkozni. Ezek az első kérések:

Mt 6,9-10: ,,Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved; jőjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, mint a mennyben, úgy a földön is."

Mit jelent az, hogy ,,Mi Atyánk...szenteltessék meg a te neved"? Azt jelenti, hogy Isten nevét a megérdemelt tiszteletben kell tartani, hogy az emberek a legnagyobb tisztelettel kell beszéljenek róla vagy gondoljanak reá.

Ez kell legyen az egyik legnagyobb vágyunk. Kálvin azt mondja, hogy igyekeznünk kell önmagunkról megfeledkezni, és arra használni az elménket, hogy Isten magasztos nagyságát keressük.

Martin Lloyd-Jones így magyarázza az Úr imádságának első kérését: ,,Még az Isten nagyságának, hatalmának és fenségének kellő érzékelése is hiányzik belőlünk... milyen kevéssé értékeljük Isten jóságát, kedvességét és gondviselését. Milyen nagy örömmel ünnepli a zsoltáros, hogy Isten a mi kősziklánk, Isten a mi békességünk, Isten a mi pásztorunk, aki vezet minket, Isten a mi igazságunk, és Isten az örökké jelenlévő, aki soha el nem hagy minket és soha el nem távozik tőlünk." "Mindannyiunknak emésztő szenvedélye kellene legyen az, hogy az egész világ így ismerje meg Istent... Ez a kérés értelme. Azt a lángoló vágyat jelenti, hogy az egész világ meghajoljon Isten előtt imádatban, tiszteletben, dicséretben, imádatban, tiszteletben és hálaadásban."

Testvérek, értsétek meg, hogy a legnagyobb vágyatok az kell legyen, hogy Istent az egész földön megismerjék, és hogy az emberek mindenütt dicsérjék az Ő nagyszerű nevét. Féltő szeretet kell emésszen benneteket Isten dicsősége iránt.

Ezt oly gyakran látjuk a Bibliában. Nincs Istenhez hasonló senki. A bibliai írók azon fáradoztak, hogy az emberek felismerjék Isten fenségét és nagyságát, és dicsérjék Őt ezért.

2Móz 15,11: ,,Kicsoda az istenek közt olyan, mint te Uram? Kicsoda olyan, mint te, szentséggel dicső, félelemmel dícsérendő és csudatévő?"

Zsolt 113,5: ,,Kicsoda hasonló az Úrhoz, a mi Istenünkhöz, a ki a magasságban lakozik?"

Zsolt 145,3: ,,Nagy az Úr és igen dicséretes, és az ő nagysága megfoghatatlan."

Zsolt 48,2: ,,Nagy az Úr és igen dicséretes a mi Istenünknek városában, az ő szentséges hegyén."

És még sorolhatnám. Isten annyira csodálatos. A legnagyobb igazságtalanság a világon az, hogy az emberek nem ismerik fel és nem szolgálják Őt.

Illés idejében Izrael népe elhagyta az igaz Istent - aki olyan jó volt hozzájuk - és elkezdte szolgálni Baált. Ez hatalmas bűn volt.

Ez nagyon bántotta Illést, és nem akart mást, mint hogy véget érjen ez a nagy igazságtalanság és hogy Isten megkapja azt a dicsőséget és tiszteletét a nép részéről ami Őt megillette, ami Neki kijárt, amire Ő méltó volt. Illésnek mindennél többet jelentett az Isten dicsősége és tisztelete.

Neked is ilyennek kell lenned - sőt, még féltőbb szerető. Még inkább kell emésszen a szeretet bennünket Isten tisztelete, dicsősége iránt, mint Illést. Ez azért van, mert többet tudsz a Nagy Messiásról - Jézusról, aki azért jött a földre, hogy megmentse a bűnösöket. Tudsz Róla és a kereszten végzett munkájáról. Emiatt olyannak kell lenned, mint azok, akikről a Jelenések 5:8-14-ben olvasunk. Amikor Jézus, a Bárány, mint egy megölött, elveszi a tekercset a trónon ülő jobb kezéből, azt olvassuk, hogy:

,,És amikor átvette a könyvet, a négy élőlény és a huszonnégy vén leborult a Bárány előtt - mindegyiknél hárfa volt és aranypohár, tele füstölőszerrel: a szentek imádságai ezek -,és új éneket énekeltek ekképpen: Méltó vagy arra, hogy átvedd a könyvet, és feltörd annak pecsétjeit, mert megölettél, és véreddel vásároltad meg őket Istennek minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből; és a mi Istenünk papjaivá és országa népévé tetted őket, és uralkodni fognak a földön. És látomásomban sok angyal hangját hallottam a trón, az élőlények és a vének körül, számuk tízezerszer tízezer és ezerszer ezer volt; és így szóltak hatalmas hangon: Méltó a megöletett Bárány, hogy övé legyen az erő és a gazdagság, a bölcsesség és a hatalom, a tisztesség, a dicsőség és az áldás! És hallottam, hogy minden teremtmény a mennyben és a földön, a föld alatt és a tengerben, és minden, ami ezekben van, ezt mondta: A trónon ülőé és a Bárányé az áldás és a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké!"

A mi Istenünkhöz senki sem hasonlítható. Olyan Isten Ő, aki szereti a bűnösöket. Olyan Isten Ő, aki önmagát adta a bűnösökért. Olyan Isten Ő, aki eljött, szenvedett és meghalt, majd feltámadt, hogy mi üdvözülhessünk.

Testvérek, ezt mindig tartsátok szem előtt. Zárjátok szorosan a szívetekbe. Ezt kell tennetek. Ez az igazság. Nincs semmi ehhez fogható.

Ne szégyelljétek Jézus Krisztus evangéliumát. Ne legyetek közömbösek aziránt, amikor az emberek körülöttetek gúnyolják Istent és a mi Urunkat, Jézust. Ne legyetek közömbösek aziránt, amikor semmibe veszik Őt, és a biztos pusztulás felé veszik útjukat. Ne legyetek gyávák! Ne hallgassatok. Az Úr és a neve tisztelete iránti féltő szeretet emésszen benneteket. Emlékezzetek Pál apostolra Athénban.

Isten mindenkinek ad javakat - életet, gazdagságot, egészséget és sikert - de sokan nem gondolnak Istenre, vagy nem ismerik el az Ő kezét, aki ezeket a dolgokat adta nekik. Zavar ez bennünket? Zavar az bennünket, hogy sokan nem törődnek az evangéliummal, nem törődnek az Isten dolgaival, nem érdekli őket Isten akarata? Isten azt mondja:

Ézs 1,2-4: ,,Halljátok meg, egek, figyelj ide, föld, mert az ÚR szól: Fiaimat fölneveltem, fölmagasztaltam, de ők elpártoltak tőlem! Az ökör ismeri gazdáját, a szamár is urának jászlát, de Izráel nem ismer, népem nem ért meg engem. Jaj, vétkes nemzet, bűnnel terhelt nép! Gonosz utódok, romlott fiak! Elhagyták az URat, megvetették Izráel Szentjét, elfordultak tőle!"

Más ószövetségi próféták Izrael Istentől való elszakadását házasságtöréshez hasonlították. Ez szörnyűség - borzalmas sértés és lázadás Istennel szemben.
Jézus az Ő dicsőségére teremtette a világot. Csaknem mindenki hátat fordított neki. Hamis vallások bőven vannak. Az emberek nem ismerik Jézust. Micsoda tragédia.

Legyen a legnagyobb vágyad, hogy minden ember megismerje Őt, és úgy dicsérje és szolgálja Őt, ahogyan kell. Ő méltó rá! Nincs senki olyan, mint Jézus!

Zsolt 67: ,,Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket, és ragyogtassa ránk orcáját! Ismerjék meg utadat a földön, szabadításodat a népek között!Magasztaljanak a népek, ó, Isten, magasztaljon minden nép! Örüljenek, ujjongjanak a nemzetek, mert pártatlanul ítéled a népeket, és vezeted a nemzeteket a földön. Magasztaljanak a népek, ó, Isten, magasztaljon minden nép! Meghozta termését a föld, megáld bennünket Istenünk, az Isten. Megáld bennünket az Isten, féljék őt mindenütt a földön!"

Így legyen.

Végezetül, azt akarom mondani azoknak akik nem keresztyének, hogy titeket nem emészt az Úr iránti féltő szeretet. Nem érdekel titeket az Isten dicsősége és tisztelete. Életetek és tetteitek ennek tagadása. Ne hagyjátok, hogy ez így maradjon. Az egyetlen reményetek ebben a sötét világban Jézus. Ő tárt karokkal hív és vár titeket. Menjetek hozzá imádságban még ma. Ámen.



 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Mit csinálasz itt? (folytatás)
  2022-03-16 20:06:42, szerda
 
  Mit csinálsz itt? (folytatás)

Textus: 1Kir 19,9-10

Lekció: 1Kir 19,1-10

I. Soha nem szabad rossz helyen lenned, mert ha rossz helyen vagy, az bűnbe vezethet.

II. Mindig az Úrra kell figyelned, és biztosnak kell lenned abban, hogy Ő tudja, mit tesz, és hogy bíznod kell az Ő vezetésében.

Van valami nagyon fontos dolog, amit Illés szem elől tévesztett, amikor kiment a sivatagba - az, hogy Isten Isten.

Illés a sivatagban volt, elbátortalanodva, elcsüggedve. Feladta a küzdelmet. Nagyon csalódott volt a dolgok alakulása miatt. Rossz helyen volt - ezért Isten elvezette őt a Hórebre (Sínaira), Isten hegyére. Ott emlékeztette Illést, hogy Ő a törvényhozó. Ő az Úr. Az Ő joga, hogy szabályokat hozzon. Az van amit Ő mond. Az Ő szava parancs. A sivatagban Illés rossz helyen volt. Elhagyta a helyét. Csüggedt volt. De itt, a Hóreben szembesült Isten uralmának valóságával.

Emlékeztek, hogyan adta Isten a törvényt? Az emberek a hegy lábánál voltak. Figyelmeztette őket, hogy ne menjenek fel a hegyre, és ne érintsék annak lábát. Azt olvassuk:

2Móz 19,16-19: ,,A harmadik napon pedig virradatkor mennydörgés, villámlás és sűrű felhő támadt a hegyen, és igen erős kürtzengés. Ekkor az egész nép a táborban reszketni kezdett félelmében. Mózes ekkor kivezette a népet a táborból az Isten elé, és ők megálltak a hegy lábánál. Az egész Sínai-hegy füstbe borult, mert leszállt rá tűzben az ÚR. Füstje úgy szállt föl, mint az olvasztókemence füstje, és az egész hegy erősen rengett. A kürtzengés egyre csak erősödött. Mózes beszélt, és az Isten mennydörgésben felelt neki."

Isten megmutatta, hogy hatalmas, szent, fenséges és dicsőséges. De még ennél is többet mutatott - amikor a törvényt adta, megmutatta a jellemét, és az egyik dolog, amit megmutatott, az volt, hogy Ő bölcs és tökéletes tudással rendelkezik. Ő tudja, mi a legjobb nekünk. Az Ő szavai a mi életünk.

Testvéreim az Úrban, életetek során ezt tartsátok szem előtt. Isten tudja, hogy mit tesz. Jézus úgy jellemezte magát, mint a Jó Pásztor.

Kol 2,3: ,,Benne (Krisztusban) van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve.

Testvérek - emlékezzetek erre. Ha ez a helyzet, akkor soha nincs okunk elkeseredni. Jézus uralkodik. Ő mindent úgy irányít, hogy a vége mindennek az Ő tökéletes terve szerint menjen végbe. Mindennel a célját megvalósítja. A végén Ő kapja meg a dicsőséget és a tiszteletet.

Az egyik fontos dolog, amit Illés itt tanít nekünk, hogy nekünk keresztyéneknek a hitünk szemei mindig nyitva kell legyenek.

Még akkor is, amikor lelkileg nagyon mélyen volt, amikor arra kérte Istent, hogy vegye el az életét - sok minden volt dicséretes Illésben. Rendkívül buzgó volt az Úrért és az Ő dicsőségéért. Részben azért csüggedt el, mert Izrael népe nem tisztelte Istent. Nem mondhatod, hogy nem a nagy egészet tartotta szem előtt - mert így volt. Nem mondhatod, hogy nem tartotta szem előtt a nagy képet - mert szem előtt tartotta.

De átmenetileg szem elől tévesztette azt a tényt, hogy Istennek van egy dicsőséges terve, és hogy ami vele történik, az ennek a tervnek a része.

Testvérek, nektek mindannak kell lennetek, aminek Isten szeretné, hogy legyetek, amire elhívott benneteket.

Testvérek, oly sok módja van annak, hogy elrontsuk a dolgokat.

Nem elég, ha valaki buzgólkodik Istenért - Illés ilyen volt. De nem volt a megfelelő helyen, és ez a csüggedés bűnéhez vezetett.

De még az sem elég, ha a megfelelő helyen vagyunk, és a megfelelő dolgot tesszük. Jónás végül elment Ninivébe, és figyelmeztette őket a város közelgő pusztulására. De csalódott volt, amikor Isten megkímélte a várost. Az ő akarata nem volt egy Isten akaratával.

Nem elég szenvedélyesen szeretni Istent. Péter szerette Jézust, és nem akarta, hogy meghaljon a kereszten. (Máté 16) Még Péter Jézus iránti szeretete közepette is - Jézusnak meg kellett dorgálnia őt, és meg kellett mondania neki, hogy a Sátán kihasználja őt.

Nem elég három és fél évig bátornak lenni, aztán engedni a félelemnek, amikor Jezábel fenyeget. Kitartásra van szükséged a bátorságban.

Nem elég buzgónak lenni, a megfelelő helyen lenni, szeretni Istent. Mindezek a dolgok jók. De nem elégségesek. Szükséged van mindezekre a tulajdonságokra, és az összes többire, amit Isten megparancsolt neked.

Testvérek, kiegyensúlyozottnak kell lennetek - ismernetek kell Isten Igéjét, és annak minden részét meg kell valósítsátok az életetekben.

A problémánk egy része az, hogy olyanok vagyunk, mint Illés az ő gyengeségében. Azt gondoljuk, hogy eleget tettünk. Szeretjük Istent. Bizonyos dolgokban buzgólkodtunk érte. Néhány dologban keményen dolgoztunk. De vannak dolgok, amelyekkel nem akartunk és nem akarunk szembenézni - ahogy Illés sem akart szembenézni Jezábellel.

Vannak Istennek olyan parancsai, amelyekkel nem akarsz szembenézni?

Például vendégszerető vagy? A Biblia azt parancsolja a keresztényeknek, hogy gyakorolják a vendégszeretetet. De sok keresztény figyelmen kívül hagyja ezeket a parancsokat. Talán így érvelnek:

,,Ha Isten azt akarná, hogy ilyen módon szolgáljak, akkor Isten megajándékozott volna azokkal a lelki ajándékokkal, amelyekre ehhez szükségem van."

De a valóság az, hogy ha Isten megparancsolja, hogy tegyél meg valamit - Ő megadja hozzá a képességet, hogy végrehajtsd. Más szóval, Isten megadta neked azt, amire szükséged van, hogy végrehajtsd parancsát.

Mózes nem tartotta magát alkalmasnak arra, hogy Izrael népét vezesse. Emlékezünk a kifogásaira. Azt mondta, hogy nem ékesszóló. Isten azt felelte neki:

2Móz 4,11-12: ,,De az ÚR ezt mondta neki: Ki adott szájat az embernek? Ki tesz némává vagy süketté, látóvá vagy vakká? Talán nem én, az ÚR?! Most azért csak menj: majd én segítségedre leszek a beszédben, és megtanítalak arra, hogy mit beszélj!"

Vagy talán olyan keresztyén vagy, aki nem nagyon jár gyülekezetbe. Vannak akik magukat keresztyéneknek tartják, de nem járnak gyülekezetbe. Nem tartják be Isten minden parancsolatát. Figyelmen kívül hagyják a Zsidókhoz írt levél 10:25-öt, amely azt mondja:

,,Saját összejövetelünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást annál is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap."

Vagy talán olyan keresztyén vagy, aki nem adakozik az egyháznak. Ha úgy gondolod, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy adakozz az egyháznak - gondolj a szegény özvegyasszonyra, akit Jézus megdicsért, amiért utolsó két fillérjét a templomi kincstárba tette. Jézus azt mondta, hogy többet tett bele, mint bárki más! (Márk 12:43) Ő nem rabolta meg Istent, mint azok az emberek, akikről Malakiás beszélt. (Malakiás 3:8)

De mi a helyzet veled? Vannak olyan parancsok a Bibliában, amelyekkel nem akarsz szembesülni?

Néhány dolog kapcsán mondhatja Isten neked:

,,Mit csinálsz itt?"

Ha sikeres keresztény életet akarsz élni, akkor Isten minden parancsát komolyan kell venned. Egy kiegyensúlyozott keresztyénnek kell lenned. Ha vannak lyukak a keresztyén életedben, amelyeket nem javítasz ki - ezek vissza fognak jönni, hogy megharapjanak. Engedelmeskedj Istennek! Engedelmeskedj neki mindenben.

Végül azt szeretném kérdezni azoktól akik nem keresztyének, hogy:

Mit csinálsz itt? Mit csináltok itt?

Fizikai értelemben most jó helyen vagy - gyülekezetünkben vagy. Ez jó. De annyi más dolog van az életedben, ami rossz. Mit csinálsz itt a földön? Isten dicsőségére lettél teremtve. A létezésed, itt a földön töltött időd egész célja az, hogy dicsőítsd Istent. Te nem ezt teszed. Nem érte élsz, nem dicsőíted és nem adsz neki hálát, ahogy kellene. Mit csinálsz itt? Lemaradsz a hajóról. Meg kell bánnod a bűneidet, el kell fordulnod tőlük, és Jézushoz kell menned - a megváltásért, a beteljesedésért, az elégedettségért, az életed igazi értelméért. Tedd meg most! Amíg nem teszed meg, addig ezek a szavak csengjenek a füledben: Mit keresel itt? Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Mit csinálasz itt?
  2022-03-16 20:01:00, szerda
 
  Mit csinálsz itt?

1Kir 19,9-10: ,,Itt bement egy barlangba, és ott töltötte az éjszakát. Egyszer csak így szólt hozzá az ÚR igéje: Mit csinálsz itt, Illés? Ő így felelt: Sokat buzgólkodtam az ÚRért, a Seregek Istenéért (Nagy búsulásom van az Úrért, a Seregek Istenéért - Károlyi ford. szerint), mert Izráel fiai elhagyták szövetségedet, lerombolták oltáraidat, prófétáidat pedig fegyverrel ölték meg. Egyedül én maradtam meg, de az én életemet is el akarják venni."

Isten azt kérdezte Illéstől: ,,Mit csinálsz itt, Illés?"

Ezt kérdezem most tőled: Mit csinálsz itt? Azon a helyen vagy ahol Isten szeretné, hogy legyél fizikailag? Ott vagy ahol Isten akarja hogy legyél - hogy szolgálhassad Őt, és dicsőséget szerezz az Ő nevének? De nézzük ezt a kérdést egy magasabb szinten is. Mit csinálsz itt? Azon a helyen vagy ahol Isten szeretné hogy legyél lelkileg? Ezek fontos kérdések mert ha szeretnéd Urad dicsérő szavait hallani az utolsó napon, például azokat a szavakat, hogy:

,,Jól van, jó és hű szolgám..." - akkor hűen kell szolgáld Őt a megfelelő helyen.

Istennek ezt a kérdését úgy kell vegyük mint dorgálást. Miért? Azért mert...

Matthew Henry: ,,Ez egy szemrehányás: 1. Az ide meneküléséért. "Mi hozott téged ilyen messzire az otthontól? Jezábel elől menekülsz? Nem számíthatsz a mindenható hatalomra, hogy megvédjen téged? ... 2. Az itt való tartózkodásáért. "Mit csinálsz itt, ebben a barlangban? Ez az a hely ahol az Úr prófétája megszállhat? Itt az ideje, hogy az ilyen férfiak visszavonuljanak, amikor a népnek nagy szüksége van rájuk?

Az baj ha rossz helyen vagyunk. Az nem jó. Az rossz számunkra. De az rossz mások számára is és az rossz Isten országa számára is. Mit csinálsz itt? Jó helyen vagy? 1)Válasz: lehet, hogy nem vagy jó helyen. 2)Válasz: Lehet, hogy jó helyen vagy, de mit csinálsz ott? Azt amit kell, vagy azt amit nem kell?

A fontos lecke amit meg kell tanuljunk ebből a kérdésből az, hogy:
Nem szabad rossz helyen legyünk, mert a rossz helyen való tartózkodás bűnbe vezethet.
Dávid király esete.
2Sám 11,1: ,,Egy esztendő múlva, abban az időben, amikor a királyok háborúba szoktak vonulni, elküldte Dávid Jóábot szolgáival meg egész Izráellel együtt. Pusztították az ammóniakat, és körülzárták Rabbát. Dávid azonban Jeruzsálemben maradt."
Majd így folytatódik, 2 vers: ,,Egyszer estefelé, amikor Dávid fölkelt a fekhelyéről, és a királyi palota tetején sétált, meglátott a tetőről egy asszonyt, aki éppen fürdött. Az asszony igen szép volt."
Úgy tűnik, hogy Dávidnak a seregével kellett volna lennie. Rossz helyen volt. Ez vezetett a házasságtöréséhez Betsabéval.
1Kor 15,33: ,,A jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság!"
Vegyünk egy pozitív példát. József esete. Amikor Potifár felesége szemet vetett rá, József lépéseket tett annak érdekében, hogy soha ne legyen vele egyedül.
1Móz 39,10: ,,Bár az asszony nap mint nap ezt mondogatta Józsefnek, ő mégsem engedett neki, és nem feküdt mellé, hogy vele legyen."
József lépéseket tett annak biztosítására, hogy soha ne legyen rossz helyen, ami Potifár feleségét illeti.

Emlékeztek Lót feleségére? Rossz helyen volt. Sodomában élt. Visszanézett Sodomára. Szíve a sodomai dolgokhoz vagy emberekhez ragaszkodott. Ez odavezetett, hogy sóbálvánnyá változott. Nagyon óvatosnak kell lenned, nehogy rossz helyen legyél. Ez nagyon könnyen vezethet más bűnökhöz.

Illés esetében ez egy kicsit bonyolultabb. Az, hogy rossz helyen volt, nem a bűnének kezdete volt. Hanem a hitetlenség és félelem vezetett hozzá. De lényegében, amikor elmenekült Jezábel elől, és egy napi járóföldre a sivatagba ment, akkor rossz helyre ment. És ez hozzájárult más bűnökhöz. Elhagyta Izraelt, és a következő dolog, amire emlékszünk, hogy elbátortalanodott. Azt kéri, hogy haljon meg.

Tévesen azt hiszi, hogy ő az egyetlen, aki még hűséges Istenhez. Nem hiszi hogy Obadjá hűséges az Úrhoz és hogy még vannak mások is akik hűségesek az Úrhoz. Az Úr el kell mondja neki, hogy 7000 olyan embere van, akik nem hajtottak térdet Baál előtt. Ha Izraelben maradt volna, akkor ezt tudta volna.

Illés nem akar több munkát végezni az Úrnak. Tévesen azt hiszi, hogy Istennek nincs több munkája számára - pedig Isten terve az, hogy Illés felkeni Hazáelt Szíria királyává, Jehut Izrael királyává, Elizeust az utódjává, az Úr szolgájává stb. stb. stb. Isten még sok szolgálattal akarta Illést megbízni. Ha annyira buzgó lett volna Istenért, mint gondolta, akkor nem kérte volna Istent, hogy vegye el az életét.

Láthatjuk tehát, hogy ha bűnt követünk el, az szinte elkerülhetetlenül egy másikhoz vezet.
Ha rossz helyen vagyunk az vezethet más bűnökhöz.

Az egyik nagy problémánk, nekünk bukott embereknek az, hogy a bűnt elszigeteltnek tekintjük. Az az elképzelésünk, hogy elkövethetünk egy bűnt, és az nem vezet máshoz. Úgy tűnt, hogy Dávid is ezt gondolta. Nem ment a háborúba az embereivel, ahogyan kellett volna. Amikor nem tudott aludni, felment a tetőre, és látta, hogy Betsabé fürdik. Talán csak egy bűnt akart elkövetni. Kéjsóváran nézte Betsabét. Talán azt gondolta, hogy ennél tovább nem megy. Egyetlen pillantás. De amint engedett neki, házasságtöréshez vezetett. Aztán oda vezetett, hogy megpróbálta eltitkolni. Odáig vezetett, hogy leitatta Uriást. Ez vezetett oda, hogy megölette Uriást.

Sokan úgy tekintenek a bűnre, hogy az elkülönül tőlünk, és elszigetelődik más bűnöktől. Az ő szemléletük szerint a bűn elkövetése olyan, mintha a hűtőszekrényből kiválasztanánk egy ételt. Kinyitod az ajtót, kiválasztod azt az egy dolgot, amit szeretnél, majd kiveszed a hűtőből és megeszed.

De a bűnnel nem így van. Nem te ragadod meg a bűnt - a bűn ragad meg téged. Egyetlen bűn elkövetését választani olyan, mintha kiválasztanál egy aligátort egy aligátorokkal teli medencében. Azt gondolni, hogy a bűnök elszigeteltek, olyan, mintha odamennél a medence széléhez, és megpróbálnál egy aligátorral játszani, azt képzelve, hogy az barátságos, és hozzád bújik, mint egy kiscica. Nem, az az aligátor kiugrik a vízből, megragad téged, és visszarángat a medencébe a többi aligátor közé. Nemcsak tőle vagy veszélyben, hanem az összes többi aligátortól is.

A bűnök nem elszigeteltek. Amikor úgy döntesz, hogy elköveted az egyiket, mások is ragaszkodnak hozzá. Sétáltál már valaha egy mezőn, és utána azt vetted észre, hogy a nadrágod szélén van néhány bogáncs. Néha kettő vagy három is összetapad. A legjobb módja annak, hogy leszedd őket, ha egyszerre leszeded az egészet, mert az egyes bogáncsok tényleg összetapadnak. Ilyen a bűn. Ámen.




 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6480
  • e Hét: 29124
  • e Hónap: 58436
  • e Év: 246238
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.