|
1/140 oldal
|
Bejegyzések száma: 1399
|
|
|
|
2018-09-27 00:56:20, csütörtök
|
|
|
Zöldséges húsgombócleves
Hozzávalók
25 dkg sertés darált sertéscomb
2 ek zabpehely
20 dkg zöldbab
3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1/2 db zsenge karalábé
3 gerezd brokkoli
zöld lestyán
petrezselyemzöld
medvehagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 ek felkarikázott póréhagyma
só
bors
1 csipet kurkuma
1 db csípős paprika
1 ek olívaolaj
2 db tojás
3 ek liszt
1 ek rozsliszt
1 dl káposztalé
Elkészítés
A zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a karalábét, a póréhagymát, sózzuk és elkezdjük dinsztelni, megforgatjuk, majd forró vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot, paradicsomot, paprikát, 2-3 szelet csípős paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, csipetnyi kurkumával,beletesszük a felkockázott paradicsomot, adunk hozzá bőven zöld lestyánlevelet. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Elkészítjük a húsgombócot, a darált hús hoz adunk egy tojás t, sót, borsot, apróra vágott medvehagymát és petrezselyemzöldet, majd jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves tányérra rajuk. Amikor felforrt a levesünk hozzáadjuk a gombócokat.
Elkészítjük a galuskát. Feltörjük a tojás t, majd belekeverjük a lisztet, adunk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet, medvehagymát, csomómentesre keverjük. Kb . 20 perc főzés után beletesszük a levesbe a brokkolirózsát és galuska szaggatóval beleszaggatjuk a zöld fűszeres galuskákat, majd hozzáadjuk a káposztalevet. Megszórjuk petrezselyem zölddel és forrón kínáljuk.
1.JPG)
Megjegyzés
Finom laktató tavaszi leves.
BiroSari
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-22 23:55:06, szombat
|
|
|
Aranyló húsleves
Hozzávalók:
kb. 1,70 kg vegyes csontos hús (nálam 1 házi tyúk apróléka, marhaoldalas, húsos karajcsont)
30 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
10 dkg zellergumó szelet
10 dkg karalábé szelet
10 dkg kelkáposzta cikk
1 nagy vöröshagyma
4 duci gerezd fokhagyma
1 zöld paprika (csípős)
1 paradicsom
kb. 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
petrezselyem és zellerzöld
1 evőkanál feketebors (teatojásba zárva)
só
csipet cukor
Valamint:
25 dkg száraz levestészta
Elkészítés: A megtisztított, darabolt húst rövid ideig bő vízbe áztatva megmosom, egy nagy, kb. 7 literes fazékba teszem. Felengedem kb. 3-3,5 liter hideg vízzel, sózom, beleengedem a teatojást. Lassan felforralom, takarékra veszem a hőfokot, a keletkezett habját kis fémszűrővel leszedegetem.
A zöldségeket megtisztítom, a sárga- és fehérrépát hasábokra, a karalábét és zellert nagyobb cikkekre, a kelkáposztát egészben, a vöröshagymának csak a külső barna héját veszem le és behasítom, a fokhagymagerezdeket, zöldpaprikát, paradicsomot egészben, a petrezselyem- és zellerzöldet csokorba kötve teszem a levesbe.
Gyöngyöző, nagyon lassú forralással (épp csak mozogjon a teteje) főzöm 4 órát, a vége felé ici-pici cukorral lágyítom az ízeket.

Kicsit pihentetem, közben a karalábét, zellert, kelkáposztát, vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és a zöld leveleket eltávolítom belőle. A feleslegesnek tartott zsiradékot a leves tetejéről evőkanállal leszedegetem.
Egy másik nagyobb fazékba sűrű szűrőn lassan átszűröm a levest, a visszamaradt zöldségeket, a tyúkhúsdarabokkal átteszem, a marha és a sertéshúst a csontról leszedem, csont nélkül teszem a leveshez.
A levestésztát bő, sós, ételízesítős vízben kifőzöm, leöblítem, leszűröm, kb. 1 evőkanál leszedett zsiradékkal összeforgatom.
Tálalásnál a tányérokba helyezek a főtt tésztából, húsdarabokat, zöldséget teszek bele és rámerem a forró levest. További őrölt borsot és csípős paprikát kínálok hozzá.

A maradék főtt húst ecetes tormával, mustárral fogyaszthatjuk el, vagy második fogásként főtt burgonyát, gyümölcs- vagy zöldségmártást kínálhatunk hozzá.
Megjegyzés
A levesbe főzhetünk egy szem burgonyát is, én nem szoktam belefőzni, mert homályos lesz a leves a keményítőtől.
Kicsit macerás, de nagyon finom leves készül a kevert húsból.
gaby53
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-22 00:23:43, szombat
|
|
|
Klasszikus grízgaluska leves
Hozzávalók
2 ek étolaj
1 fej vöröshagyma (kisebb)
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1/2 db zellergumó
só
frissen őrölt fekete bors
2 db tojás
10 dkg búzadara
2 ek aprított petrezselyemzöld
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés
Egy lábasban olajat hevítünk és megfuttatjuk rajta a megpucolt és apró kockákra vágott hagymát. A répát, a petrezselyemgyökért, a zellert ízlés szerint feldaraboljuk és hozzáadjuk a dinsztelt hagymához. Összeforgatjuk, majd felöntjük kb. 1,2 liter forró vízzel. Közepes lángon hagyjuk felforrni. Csak ezután sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon főzzük tovább.
A tojásokat egy csipet sóval villával felhabosítjuk. Hozzákeverjük a búzadarát, a finomra aprított petrezselyemzöldet és a szódabikarbónát. Kb. 10 percig pihentetjük, majd kiskanál segítségével galuskákat szaggatunk a forró levesbe.
A levesben a galuskákat további kb. 5-10 percig főzzük, amíg a galuskák többszörösükre nőnek és megpuhulnak.

Megjegyzés
Szezontól függően további zöldségekkel gazdagíthatjuk a levest, pl.: karalábé, borsó, zöldbab, kelbimbó. Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-20 01:04:34, csütörtök
|
|
|
Fokhagymakrémleves kenyérkockával
Hozzávalók
1 fej hagyma
2 ek olaj
10 gerezd fokhagyma
1 l zöldség- vagy húslevesalaplé
2,5 dl hab tejszín
só
bors
pirított kenyérkocka
petrezselyem (a díszítéshez)
Elkészítés
A meghámozott hagymát apróra kockázzuk és a fazékban felhevített olajon megdinszteljük. Közben a fokhagymát megtisztítjuk, és présen keresztül a hagymára nyomjuk. Jól összekeverjük, és közepes tűzön aranysárgára pároljuk kb. 5 perc alatt. Felöntjük a levessel, és a forrástól számított 10-15 percig főzzük, hogy a fokhagyma aromája kibontakozhasson. Belekeverjük a tej színt, megsózzuk, megborsozzuk, majd gyengébb tűzön összemelegítjük, és kevergetve besűrítjük kissé néhány perc alatt.
Végül a levest a fazékban botmixerrel krémesre turmixoljuk, adagonként tányérokba vagy tálkákba merjük, és megszórjuk zsemle- vagy kenyérkockával. Tetszés szerint finomra aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
Ha minden perc számít, keverj el 1 ek kukoricakeményítőt egy kevés hideg vízzel, és azzal sűrítsd be a krémlevest. Utána már ne forrald!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-17 23:52:03, hétfő
|
|
|
Almás szilvaleves
Hozzávalók
50 dkg szilva
3 db alma
3 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1,5 l víz
2 kk fahéj
4 csapott ek cukor
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Az almát meghámozzuk, a szilvát kimagozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk mindkettőt.
Az gyümölcsöket egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és vaníliás cukrot, majd felforraljuk.
A tej et kikeverjük a pudingporokkal, és a végén besűrűsítjük vele a levest.

Megjegyzés
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető és pillanatok alatt elkészül.
Scsilluka
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-15 23:39:17, szombat
|
|
|
Bajor májgombócleves
Hozzávalók
25 dkg borjú- vagy marhamáj
1/2 db kezeletlen citrom
1/2 fej hagyma
olaj
1 ek frissen aprított petrezselyem
1/2 tk majoránna
frissen reszelt szerecsendió
25 dkg szikkadt kenyér
1,25 dl tej
1 db tojás + 1 db tojássárgája
1 ek mustár
só
bors
8 dl marhahúsleves-alaplé
3 ek felkarikázott újhagyma zöld és/vagy petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
A májat ledaráljuk vagy robotgéppel durvára pürésítjük. A citrom héját lereszeljük. Az apróra kockázott hagymát némi olajon üvegesre pároljuk, majd levesszük a tűzről. Összekeverjük az 1 ek petrezselyemmel, a majoránnával, a citromhéjjal, valamint egy kevés szerecsendióval, és hűlni hagyjuk.
A kenyeret a héja nélkül 1/2 cm-es kockákra vágjuk, és egy tálban megöntözzük a felforrósított tejjel. Hozzáadjuk a villával elkevert tojást és tojássárgáját, valamint a májat és a mustárt. Lazán összeforgatjuk a hagymás keverékkel, és megsózzuk, megborsozzuk.
A májas masszából vizes kézzel 8 db gombócot formázunk, és a felforralt alaplébe helyezzük. A tüzet gyengébbre vesszük, és a gyöngyöző lében megfőzzük a gombócokat 8-10 perc alatt. Ezután habszedőkanállal kiemeljük, és adagonként mélytányérba tesszük. A visszamaradt lét átszűrjük, és a tányérokba merjük. Végül a levest megszórjuk a tetszés szerinti zöld-fűszerrel, és forrón tálaljuk. Friss parasztkenyér illik hozzá.

Megjegyzés
A sós vízben megfőzött májgombócokat bajor szokás szerint krumplipürével és savanyú káposztával körítve, főételként tálalhatod.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
Főételhez a kifőzött gombócokat elkészítheted bundázva is: forgasd lisztbe, majd tejszínnel elkevert tojássárgájába, végül zsemlemorzsába, és süsd aranybarnára 160 fokosra hevített napraforgóolajban.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-06 23:15:37, csütörtök
|
|
|
Pikáns cukkinikrémleves
Hozzávalók
50 dkg cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
bors
őrölt chili (opcionális)
1,5-2 l zöldségalaplé vagy víz
0,5 dl tej vagy tejszín
Elkészítés
A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk és felkockázzuk. A lényeg, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek a darabok, a forma nem számít. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
Egy lábasban olívaolajat hevítünk és megdinszteljük benne a hagymát. Amikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk, ha pikánsabbá szeretnénk tenni, akkor megszórjuk csipetnyi őrölt chilivel, majd mehet bele a cukkini is. Ismét sózzuk, borsozzuk, és lefedve, néhányszor megkeverve, kb. 5-7 percig pároljuk.
Hozzáadunk annyi zöldséglevest vagy vizet, hogy kb. egy ujjnyira elfedje, és néhány perc alatt készre főzzük.
Ha kész, botmixer segítségével (vagy normál mixerbe áttöltve) simára turmixoljuk. Hozzáadjuk a tejet vagy a tejszínt, még egyet forralunk rajta.
Tálaláskor adhatunk hozzá pl. mozzarelladarabokat, és fokhagymás krutont.

Kőrösy Gabriella gasztrogabo
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-05 01:05:13, szerda
|
|
|
Tejszínes petrezselyem-krémleves
Hozzávalók
2 csokor petrezselyemzöld
2-3 db krumpli
1 db vörös hagyma
5-6 dl zöldségalaplé
2 dl tejszín
1 ek olívaolaj
só
őrölt bors
Elkészítés
A krumplit megpucoljuk, majd vékony kockákra vágjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. A petrezselyemzöld vastag szárrészét levágjuk, a maradékot felaprítjuk.
Az olajat felhevítjük, belerakjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a krumplit és a petrezselyem levágott, vastag részét, majd alaposan összekeverjük. Felöntjük a zöldségalaplével, majd ízlés szerint megszórjuk sóval és őrölt borssal, és puhára főzzük.
Közben blansírozzuk a maradék petrezselyemzöldet úgy, hogy kb. 1 percre forrásban lévő sós vízbe tesszük, majd leszűrjük, és rögtön jéghideg vízbe tesszük. Ezután leszűrjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A levesbe tesszük, és botmixerrel pépesítjük.
Végül a leveshez keverjük a tejszínt, majd visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett forráspontig melegítjük. Tálaláskor a krémlevest tányérokba merjük, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés
Én tettem a forró vízbe egy késhegynyi szódabikarbónát is, hogy szép zöld maradjon a petrezselyem színe.
Nem is gondolnánk, hogy a petrezselyemzöld felhasználásával egy mennyei krémlevest tudunk főzni. Pedig ez így van, és az elkészült leves nagyon finom.
kgizike
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-09-01 23:49:14, szombat
|
|
|
Tárkonyos csirkeleves II.
Hozzávalók:
1 db egész csirkemell
2-3 db sárga répa
2-3 fehér répa
kb. 50 dkg zöldborsó (fagyasztott is lehet)
1 db húsleveskocka
1 kávéskanál tárkony
2 dl főzőtejszín
1 csapott evőkanál zsír
só
Elkészítés: A csirkemellet és a zöldséget apróbb kockára vágjuk. A zsiradékon a csirkemellet fehéredésig dinszteljük, közben a zöldségeket is hozzáadjuk, együtt pároljuk. Felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel, belerakjuk a leveskockát, sót, és puhára főzzük.
Amikor minden megfőtt, beleöntjük a főzőtejszínt, valamint a tárkonyt is rászórjuk, készre főzzük.

Ádám Sándor Árpád Papusmaci
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2018-08-29 00:45:27, szerda
|
|
|
Tejszínes brokkolikrémleves
Hozzávalók
50 dkg brokkoli
25 dkg burgonya
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 csipet csilipor
1 l erőleves (kockából)
2 dl tejszín
1 ek ételkeményítő
mandula vagy fenyőmag a tálaláshoz
Elkészítés
A brokkolit apró rózsákra bontjuk és megmossuk. A burgonyát, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a burgonyát kockákra, a hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk.
A vajban megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, rádobjuk a burgonyát, 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a chilit és az erőlevest, felforraljuk. Beletesszük a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
Kiveszünk a levesből 4 szép brokkolirózsát a díszítéshez, a többit vajpuhára főzzük (további 15-20 perc).
Lehúzzuk az edényt a tűzről, a zöldségeket a főzőlében botmixerrel krémmé zúzzuk, majd visszatesszük a tűzre. Elkeverjük az ételkeményítőt 3 evőkanál vízben, a leveshez adjuk a tejszínnel együtt, és éppen csak összeforraljuk-besűrítjük. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk.
A levest mélytányérokba szedjük, a félretett, félbevágott brokkolirózsákkal és mandulával vagy fenyőmaggal megszórva azonnal tálaljuk.

Megjegyzés
Lajos Mari receptje.
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/140 oldal
|
Bejegyzések száma: 1399
|
|
|
|
2025. Február
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 663
- e Hét: 3536
- e Hónap: 5160
- e Év: 18354
|
|
|