Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Fiatalítás
  2007-11-18 23:39:38, vasárnap
 
 

Az idős házaspár negyvenedik házassági évfordulóján, egy szigetre utazik,
ahol a legenda szerint, olyan csodálatos fürdő van, amiben megfiatalodnak
az emberek. Az üdülésről visszatérve, a lányuk várja őket a repülőtéren, de
sehol nem látja a szüleit. Egyszercsak odalép hozzá egy fiatal nő, karján
egy csecsemővel és megszólítja:
- Lányom, én vagyok az. Ugye nem ismersz meg? Megfiatalított a csodaforrás.
A lány döbbenten kérdezi?

- Mama? De ki az a csecsemő?
- Az apád. Ez a hülye elaludt a vízben...
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Mi lesz, amikor azt kérdik, ho
  2007-11-18 23:29:29, vasárnap
 
  Mi lesz, amikor azt kérdik, hol vannak az erdélyi magyarok?
[ 2007. november 18., 21:40 ]

Közel hatszáz erdélyi és partiumi település küldöttei-képviselői - négyezer ember - biztosították a szervezők által elvárt érzelmi hátteret és tapsmennyiséget a tegnapi Erdélyi Fórumon. Az RMDSZ marosvásárhelyi kampányrendezvényét Kelemen Atilla Maros megyei területi elnök köszöntő beszédében az elkövetkező magyar győzelem megbeszélésének nevezte, és Adyt parafrazálva fejezte ki meggyőződését: lesz magyar Brüsszelben.

Névsorolvasás

A Johannes Brahms 5. Magyar Táncának akkordjaira felvonuló RMDSZ-es EP-képviselőjelöltek biztosította háttér előtt Markó Béla szövetségi elnök a világ legszebb versének nevezte azt a névsorolvasást, amely a marosvásárhelyi sportcsarnokban megjelent erdélyi települések képviseletét kívánta nyomatékosítani. ,,Választás előtt állunk - jelentette ki beszédében Markó. - Választani fogunk az egység és a széthúzás, a magyar és román iskolák, a magyar és román feliratok, a megmaradás és fogyás között." Az erdélyi sokszínűség több példájának megemlítése után az RMDSZ elnöke megfogalmazta a költői kérdést: mi lenne, ha mindenki külön keresné a jövőt? Telitalálatnak bizonyult Markó következő névsorolvasásos fordulata is. ,,Ha Brüsszelben megkérdezik, hol vannak a dél-tiroliak vagy a korzikaiak, akkor elhangzik, hogy jelen. De mi lesz, amikor azt kérdik, hol vannak az erdélyi magyarok?" A kérdésre már zúgott is a közönség egyhangú válasza: jelen! Kiderült az is, mit rejt a képviselőjelöltek vállára akasztott tarisznya: az erdélyi települések névsora, Bolyai János Appendixe, valamint az RMDSZ brüsszeli programja jelentette a hamuba sült pogácsát. A jól megkomponált kép fináléjában egy Erdély-tábla emelkedett a magasba, ebbe kapaszkodva készülnek Brüsszelbe az RMDSZ-képviselők.

Nobel-békedíj Erdélynek?

A felszólaló képviselőjelöltek közül Frunda György kijelentette, hogy az RMDSZ Brüsszelbe készülő csapata készen áll, majd a kampánykörút eddigi tanulságait összegezte. ,,Aggodalmat tapasztalhattunk, az emberek a romániai magyarság egységét féltik" - mondta, és Sütő András és Wass Albert üzenetével igyekezte nyomatékosítani a magyarság egységének szükségességét. Az RMDSZ-es lista első helyezettje azzal zárta beszédét, hogy november 25-én is elegendő lenne az a 640 ezer szavazat, amennyit a szövetség a 2004-es önkormányzati választásokon kapott. ,,A csatlakozással a többségi státushoz szokott románok is megtapasztalhatják, milyen a kisebbségi sors - uniós viszonylatban" - fogalmazott a lista második helyezettje, Sógor Csaba. Szerinte a romániai magyarok Nobel-békedíjat érdemelnének azért a következetességért, hogy a trianoni békeszerződés után kizárólag békés, parlamentáris eszközökkel igyekeztek kivívni és fenntartani jogaikat. Sógor az RMDSZ-szimbólumok színeinek elemzésével zárta beszédét. ,,A piros a harc, a fehér a béke, a zöld a remény, a fekete pedig a gyász, a széthúzás színe. És most itt van az Unió kékje: a remény színe" - zárta nagy tetszést kiváltó beszédét a szenátor.

Egyöntetű felállás

Markó Béla tizenkét pontos kiáltvány hitelesítéséhez is kérte a jelenlévők hitelesítő jóváhagyását. Az ,,Isten minket úgy segéljen!" fogadalommal végződő kiáltvány felolvasása után arra buzdította a lelátón ülőket, hogy felállásukkal jelezzék egyetértésüket. Úgy tűnt, senki sem maradt ülve.

A több mint három órán át tartó fórumon az Európai Néppárt támogatásáról biztosította az RMDSZ-t Antonio López-Istúriz White, az EPP főtitkára is. Két néptáncprodukció közé ékelt rövid felszólalásában a jólét és a magas életszínvonal garanciájának nevezte az őt meghívó szervezetet. Jelezte: az EPP számít Brüsszelben a szövetség képviselőire, és nagy fontosságúnak tartja, hogy az RMDSZ-nek legyen EP-képviselete.

Csinta Samu, Krónika

Kinyilvánító kiáltvány

1. A Romániában élő másfél milliós magyar közösséget államalkotó tényezőként kell elismerni.

2. Minden kisebbségi közösségnek biztosítani kell a kulturális autonómiát.

3. Át kell szervezni a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiókat, és közigazgatási önállóságot kell adni ezeknek.

4. Románián belül biztosítani kell az önrendelkezést minden nemzeti közösségnek, beleértve a magyar többségű régiók területi autonómiáját.

5. Helyi vagy regionális szinten hivatalos nyelvként kell elismerni a kisebbségek anyanyelvét.

6. Minden korlátozás nélkül biztosítani kell az anyanyelvű oktatást. Viszsza kell állítani az önálló magyar egyetemet.

7. Lehetővé kell tenni a csángók anyanyelvű oktatását és templomaikban az anyanyelvű misét.

8. Meg kell szüntetni Erdély hátrányos helyzetét, és ennek érdekében együtt akarunk munkálkodni az erdélyi románokkal, a többségi románság minden demokratikus érzelmű képviselőjével.

9. Együttműködést ajánlunk minden romániai kisebbségnek céljaink közös képviseletére.

10. Küldötteink Brüsszelben a romániai reformokért, a kisebbségi jogokért, a megfelelő európai autonómiamodellek itthoni alkalmazásáért, a magyar nemzet határok nélküli együttlétéért fognak küzdeni.

11. Felemeljük szavunkat a Szlovákiában, Szerbiában vagy más országokban tapasztalt magyarellenes és kisebbségellenes megnyilvánulásokkal szemben.

12. Jövőnkért folytatott küzdelmünkben minden magyarra szükségünk van. Felelősek vagyunk egymásért, és visszautasítunk minden megosztó kísérletet, mert amit célul tűztünk ki, csakis egységben valósíthatjuk meg.

www.kronika.ro
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nemzeti oldal palettája
  2007-11-18 23:20:07, vasárnap
 
  A nemzeti oldal palettája napjainkban


A magyar nemzet fennmaradását szolgáló „nemzeti önvédelmi” mozgalmak.
A Fidesz-KDNP törekvéseit támogató, azoknak társadalmi súlyt adó civil tevékenység.
A teljes politikai berendezkedést elutasító csoportosulások.
Jobboldali és kvázi-jobboldali kis-pártok.
A csendes jobboldali tömeg.


1.

A magyarság fennmaradását szolgáló "nemzeti önvédelmi" mozgalmak.

Általános jellemzőjük a pártfüggetlenség, a politika- mentesség.
Ide tartoznak az 1990 óta örvendetesen szaporodó hagyományőrző, művelődési, ismeretterjesztő, oktatási szervezetek, alapítványok, egyesületek.
Tevékenységük elsődleges célja a nemzeti értékek népszerűsítése, a magyarságtudat erősítése, valamint a becsületre és tisztességre való nevelés.
Ebből fakadóan ezek a szerveződések elsősorban a fiatalokat célozzák meg, illetve fiatalokból állanak. Számos iskolában maguk a tanerők folytatnak ilyen tevékenységet szakkörök formájában.
Tematikájuk rendkívül szerteágazó, de egymásnak nem ellentmondó, nem megosztó.
Témakörei a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

- eredetmondáink ismertetése, népszerűsítése. Az ARVISURA, mint a magyar „ószövetség”,
- őstörténet, kultúra a fennmaradt régészeti leletek és más népek leírásai alapján,
- hagyományőrzés, népi szokások, mesék, versek, dalok, táncok, viseletek felelevenítése,
- íjászat, lovaglás, harci játékok, régi mesterségek, jurtaépítés, korabeli viseletben,
- nyelv és íráskutatás, nyelvünk nyomai a világban, írásbeliségünk, a rovásírás népszerűsítése. Itt meg kell jegyeznem, hogy a rovásírás oktatásának lényege korántsem a jelek megtanítása, hanem a hozzá kapcsolódó történelmi háttér megtanítása,
- hazafias nevelést szolgáló mozgalmak, mint a cserkész mozgalom, vagy a Magyar Gárda, stb.,
- nagyjaink emlékének ápolása, oktatással, szobor állítással, stb…


A fentiekkel kapcsolatos országos, Kárpát medencei, nemzetközi versenyek meghirdetése, szervezése és lebonyolítása.
Mindezek nyújtanak garanciát nemzedékről nemzedékre szállva a nemzet megmaradására, túlélésére.

Annak ellenére, hogy ezek a szervezett tevékenységek politikailag semlegesek, hasznosságuk a nemzeti identitás, az erkölcsös társadalom kialakítása szempontjából alapvető fontosságúak, sajnálatos módon mégis számos jobboldali nevetségesnek, sőt károsnak tartja indokolatlanul.


2.

A Fidesz-KDNP törekvéseit támogató, azoknak társadalmi súlyt adó civil tevékenység.

Ezekre jellemző, hogy elsősorban gazdasági, nemzetpolitikai jellegűek. Nem pártsemlegesek, határozottan a csalással hatalomra került posztkommunista, hazaáruló MSZP és SZDSZ tevékenységét leplezik le és megbuktatását célozzák.

Ide tartoznak a különböző, ismert értelmiségiekből álló civil szervezetek, pl. Professzorok Batthyány Köre, Rendszerváltó Fórum és sok más, amelyek nyilvános levelek, petíciók formájában fejezik ki véleményüket, egyben az állampolgárok tájékoztatását is szolgálják.

Ide sorolhatók a legkülönbözőbb társadalmi érdek melletti célzott megmozdulások, tüntetések, mint a magyar mezőgazdaság, a termékek védelme, az egészségügy, az emberi szabadságjogok, a rendszerváltás, a kormánybuktatás és a sort még hosszan lehetne folytatni.

A politikai ellenzéknek segítenek a különböző polgári engedetlenségi mozgalmak, sztrájkok, bojkottok, a szakszervezetek is esetenként.

Az ebben résztvevő köröket lehetne „radikálisok”-nak nevezni, bár ez a fogalom ennél tágabb területet ölel fel.

Jellemző, hogy tematikájukban nem vádolják a parlamenti ellenzéket lepaktálással, nem szídják pl. Orbán Viktort, alapvetően a politikai ellenzék civil leképeződései.

A legnagyobb ellenzéki párt ugyanakkor nem minden esetben „veszi a lapot” kellőképpen. Ezeket a civil akciókat jól fel lehetne használni parlamenti vitáik során.



3.

A teljes politikai berendezkedést elutasító csoportosulások.


Ezek, az alapvetően jó szándékú, nemzeti erők, azon felismerés alapján, miszerint a nemzeti törekvések fő gátja a globalizmus, az ország anyagi, gazdasági függősége, tagadják az EU-val és a NATO-val való együttműködést, követelik az ország szuverenitását, a Szent Korona-tan alapján egy alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, a kétkamarás parlamentet.
Ők rendszerváltásról beszélnek, ahol egyetlen jelenlegi pártnak sincs helye.
A Fideszt és vezetőjét gyakran ugyanúgy támadják, mint a másik oldalt és radikális eszközöket ajánlanak céljaik eléréséhez, néha burkoltan, néha nyíltan egy népfelkelésre célozva.

Tömegbázisuk elhanyagolható, leginkább az írott sajtón, azon belül is az interneten hallatják hangjukat.




4.

Jobboldali és kvázi-jobboldali kis-pártok.

Jelenlegi helyzetünkben talán ez a kérdés kerülhető meg legkevésbbé.
Többpárt-rendszer lévén, a pártalapításnak gyakorlatilag korlátlan lehetőségei vannak. Ennek megfelelően rengeteg pártocska létezik hazánkban, a legtöbb azonban vagy megélhetési, vagy hobby-társulás.
Amellett, hogy Orbán Viktor pártja mellé kívánja szervezni az egész jobboldalt, kétségkívül szerepelnek a politikai palettán más jobboldali pártok is kisebb-nagyobb aktivitással.
Itt csak a Jobbik-ot és a Miép-et emelném ki.
Minden pártnak alapvető érdeke, hogy beleszólása legyen az ország ügyeibe és lehetőleg a hatalom részese legyen.
Erre reálisan csak a Fidesszel való pártszövetségben van esélyük és ezt valószínűleg tudják is.
Miután a Miép sajnos – vezetősége miatt – szinte teljesen elvesztette jelentőségét, a Jobbikra hárul a feladat, hogy a radikálisabb szavazópolgárokat összegyűjtse és programját nem feladva szövetséget – adott esetben koalíciót – kössön a Fidesszel.
Véleményem szerint ez jelenleg csak a Fideszen múlik.

Az igazi veszélyt a látszat-jobboldali pártok jelentik, amelyeket a háttérben kötött alkuk révén a neoliberálisok, globalisták (túl szép ez a kifejezés rájuk) hoznak létre a jobboldali szavazatok leszalámizása céljából.
Én ide sorolom az MDF-et, a Centrumot, de még az UDK-t is.
Ellenszerük nincsen, csak a valódi jobboldal egyértelmű többségének megszerzése a választásokon.



5.

A csendes jobboldali tömeg.


Véleményem szerint, a magyar lakósság nagyobbik része a jobb oldalon áll társadalomban elfoglalt helyzetüktől függetlenül.
Az, hogy ez miért nem érvényesült a legutóbbi két választáson, nyilvánvalóan a mesterien előkészített megosztó politikán múlott.
Ezért tartom fontosnak a valódi jobboldali pártok hatékony, önálló működését és a választások után való koalícióját. Ebben az esetben a Fidesz-nél radikálisabb szavazóknak is képviselete lehetne a parlamentben, ami tulajdonképpen hasznos lehetne az esetleges elhajlások megakadályozására is.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Civil Akadémia a Polgárok Házá
  2007-11-18 22:24:27, vasárnap
 
  Demográfiai helyzet és bevándorlás az Európai Unióban és Magyarországon

Civil Akadémia a Polgárok Házában

2007. november 22.


A Szövetség a Nemzetért Alapítvány Civil Akadémiájának következő előadásaira november 22-én,
csütörtökön este 18 órakor kerül sor a Polgárok Házában.
(1089 Budapest Visi Imre u. 6.)

Előadók:

1. Lóránt Károly közgazdász, az Európai Parlament szakértője,
"Demográfiai helyzet és bevándorlás az Unióban " címmel,

2. Baranyi Károly, a Nemzeti Pedagógus Műhely elnöke
"Demográfiai kérdés: a kézenfekvő megoldás" címmel tart előadást.


A Civil Akadémia nyitott, előadásaira a belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak.

legrady@polgarokhaza.hu

Légrády Eszter
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MSZP: jobb állapotban vagyunk,
  2007-11-18 21:38:04, vasárnap
 
  MSZP: jobb állapotban vagyunk, mint az kívülről látszik

2007. november 17. , 16:05 FigyelőNet, MTI


Lényegesen jobb állapotban vannak az MSZP szervezetei, mint ahogy az
kívülről látszik - mondta Simon Gábor, a párt választmányának elnöke az
MSZP helyi szervezeteiről készített felmérésről szombaton a párt választmányi
ülése után.


Szombaton tartotta zárt választmányi ülését az szocialista párt, amelyen
többek között a helyi szervezetekről készített felmérésről, a 2008-as
költségvetésről és az ötpárti egyeztetésekről beszélgettek.



Állapotukat értékelik

Minden politikai erőnek képet kell kapnia saját szervezeteinek állapotáról,
hogy meg tudjon felelni olyan politikai helyzeteknek, mint például a jövő évi
népszavazás - indokolta Simon Gábor a felmérés elkészítését, amelynek
eredményeiről Juhász Ferenc elnökhelyettes adott tájékoztatást a választmány
zárt ülésén.

A beszámolóban nem minősítő megállapítások, hanem tények és információk
hangzottak el. Az értékelés még nem zárult le, most indult el - jegyezte meg.
Ugyanakkor hozzátette, lényegesen jobb állapotban van a szervezet, mint
ahogy az kívülről látszik. Egy nagyon kiélezett politikai versenyhelyzetben kell
az MSZP szervezeti rendszerét hatékonyabbá tenni - mondta.



Közlése szerint a választmány egyetértett azzal, hogy a következő
hónapokban erősíteni kell a pártszervezetek felelős vezetőinek, képviselőinek
szerepét a reformok megértésében, megismertetésében és a reformok
elfogadtatásában. Mint elmondta, korábban nem volt még ilyen felmérés.

Arra a kérdésre, mi lesz a kőbányai MSZP szervezet sorsa, hiszen részben
fiktív beléptetésekkel duzzadt nagy szervezetté, Simon Gábor közölte: a
budapesti elnökség és a kerületi MSZP-elnökök is tárgyalták már erről, és úgy
döntöttek, belátható időn belül adminisztratív tagfelmérést kezdeményeznek
Kőbányán.

Van még mozgástér a költségvetésben

A választmány elnöke elmondta, hogy Veres János pénzügyminiszter
tájékoztatta a testületet a 2008-as költségvetésről. Az MSZP választmánya
szerint a 2008-as költségvetés reális, megteremti annak lehetőségét, hogy
mind a kormány programjában, mind a konvergencia-programban foglaltak
megvalósuljanak - fűzte hozzá.

Simon Gábor ugyanakkor megjegyezte, néhány területen van mozgástér. Ezek
között említette a nyugdíjak reálértéke és a családi pótlék növekedését, a
szociális büdzsére fordítandó összeg emelkedését. Beszélt arról is, a
közszférában a helyzet stabilizálása jelenti azt is, hogy további leépítésekre
nincs szükség.

Kérdésre válaszolva elmondta, a választmány nem akarta a frakció szerepét
átvenni, nem írt költségvetési módosító indítványokat. Elvárásaik politikai
természetűek voltak - hangsúlyozta.
Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője az ötpárti tárgyalásokról
tájékoztatta a választmányt. Ismertette azokat a törvényjavaslatokat, amelyeket
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közélet megtisztítását célzó
javaslatcsomagja nyomán fogalmaztak meg.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Természetes kiválasztódás
  2007-11-18 21:26:59, vasárnap
 
  TEMÉSZETES KIVÁLASZTÓDÁS

Úgy tűnik az egészségügyi reform megoldja a gordiuszi csomót. Egészséges magyar népre van szűkség amely ellenáll mindenféle betegségnek. Nincs szükség orvosok és ápolók gondos munkájával mesterségesen életben tartott érzékeny lakosságra. Vissza kell térni a régen bevált módszerhez, ami a vadonban a törvény: a gyenge veszik, az erős, egészséges túlél, és szaporodik. Ilyen egyszerűen megoldható a kórházprobléma.

Felesleges az Anyavédelmi központ, minek drága pénzért ajnározni a gyenge anyákat? Csak pénzébe kerül az országnak, és nagy a valószínűsége, hogy a gyermeke sem lesz erősen ellenálló a betegségekre. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetre sincs szükség, vesszenek a fuldokló gyerekek, úgyis csak szenvedés az életük.

Az Országos Pszichiátriai Intézet sem kell, minek a sok bolond ember, csak pénzbe kerülnek, jobb ha őket is leírjuk. Ha az utcára kerülnek, legyenek öngyilkosok, vagy majdcsak elüti őket egy autó.

A gyógyszerek kedvezményeztetését is meg kell teljesen szűntetni. Aki szegény, és nem bírja kiváltani a gyógyszerét, legalább hamarabb véget ér a szegénységében való szenvedése.

Tíz millió magyar túl sok, ennek fele csak pénzbe kerül, minek ez a pazarlás, a terv hamarabb megvalósul, ha hagyjuk elpusztulni a terhes beteges embereket.

Azt hiszem ilyen gondolatok vezethetik a kórházak megszűntetőit. Mit szólna mind ehhez Szemmelweisz Ignác, és a sok kórház alapító ha most élnének? Mit szólnának azok az orvosok, akik a szűkös körülmények között is fejlesztették a reájuk bízott kórházakat.

Pesten 450,000 lakosra 20 szülészeti ágy van jóváhagyva, minek következtében előfordulhat, hogy két anya fog feküdni egy ágyon! Háborús időkre emlékeztető helyzetkép. Az az előrejelzés meg egyenesen észbontó, hogy váró lista lesz a szülészeten!!!

Az ilyen reform egyenes támadás a közegészségügy ellen, nemzet ellni véteknek számít. Ha pedig azért kell egy kórháznak megszűnnie, hogy a telkét eladhassák, akkor közönséges köztörvényes bűnügyért kell felelniük a döntőknek.

Vinczer S. Péter
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A november 21-i demonstrációho
  2007-11-18 21:25:43, vasárnap
 
  A november 21-i demonstrációhoz csatlakozott szervezetek

Itt olvasható a LIGA Szakszervezetek által november 21-re szervezett akcióhoz csatlakozott szervezetek listája.
A lista nem tartalmazza a LIGA Szakszervezetek tagszervezeteit (82 szervezet), bár a sztrájk és demonstráció szempontjából jelentős szervezetekről van szó (így például a pedagógusok, vasutasok és volán dolgozók, vagy a fegyveres és rendvédelmi dolgozók).

Mivel folyamatosan csatlakoznak a különböző szak- és társadalmi szervezetek, ezért végleges lista csak november 21-én este hat órakor lesz.


Alfa Magzat-, Újszülött-, Gyermek-és Családvédelmi Szövetség
Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége
Bencés Diákszövetség

BKV Liga-Munkástanács Szövetség
CINASz Budapesti Közlekedési Szakszervezetek

DUNAFERR DV. VASAS Szakszervezeti Szövetség
Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
Élőlánc
Fidesz Magyar Polgári Szövetség

Fővárosi Közlekedési Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
Gépjárművezető-képző Szakoktatók Független Szakszervezete
Humanista Mozgalom
International Trade Union Confederation
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége
Magyar Gyógyszerész Kamara
Magyar Orvosi Kamara
Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége

Magyar Szocialista Párt Társadalompolitikai Tagozata
Munkástanácsok Országos Szövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Nemzeti Pedagógus Műhely
Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége
Vasas Szakszervezeti Szövetség

Védegylet


Kapcsolódó cikkek:
* November 21-én sztrájkoló szervezetek

liganet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz erkölcsi támogatását
  2007-11-18 21:24:44, vasárnap
 
  A Fidesz erkölcsi támogatását nyújtja a szolidarítás napján
2007-11-18 13:04 hírTV

A Fidesz erkölcsi, politikai támogatásáról biztosítja mindazon szervezeteket, és embereket, akik részt vesznek a november 21-i munkabeszüntetésen, és arra kéri szimpatizánsait, hogy ezeket a demonstrációkat minden lehető módon támogassák - hangzott el Kövér László és Kontur Pál vasárnapi sajtótájékoztatóján.

November 21-én, szerdán Magyarországon rég nem látott szakszervezeti és civil összefogás eredményeképpen a szolidaritás napja alkalmából tüntetés lesz a Kossuth téren 18 órakor, és előtte pedig sztrájkokra kerül sor. A szakszervezetek a nyugdíjcsökkenés, a több-biztosítós egészségügyi modell, a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen demonstrálnak.

Kövér László hangsúlyozta: demokrácia a néptől vett felhatalmazással, a nép érdekében, a nép részvételével zajló kormányzást jelent. A Fidesz Országos Választmányának elnöke arról is beszélt, hogy ha megnézzük az elmúlt időszak eseményeit, és ezt összevetjük a demokrácia a klasszikus értékeivel, akkor Magyarország nem tekinthető demokráciának - olvasható a Fidesz honlapján.


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Az orvospárt is csatlakozik a LIGA sztrájkjához
2007. november 18. 11:56 MNO

A nagyszabású sztrájkokkal tarkított november 21-i tiltakozó sorozathoz az Összefogás Nemzetünk Egészségéért Párt is csatlakozik. Elég volt a kórházbezárásokból, elég volt az orvos- és az egész egészségügyi társadalom megalázásából, elég volt az egészségbiztosítási kassza fosztogatásából - olvasható szervezet sajtóközleményében.

Egyre többen csatlakoznak a LIGA sztrájkjához
November 21.: a sztrájk napja

Értéket és gyarapodó gazdaságot kizárólag egészséges emberek teremthetnek, márpedig a szocialista-liberális koalíció, több éves országrombolásával roncstársadalommá nyomorította a magyarságot - áll az orvospárt sajtóközleményében.

A szervezet szerint a szocialista-liberális koalíció a "lyukacsos szociális hálót darabokra tépte, és a társadalom kizárásával, most annak egészségbiztosítási járulékait, sőt lassan azok nyugdíját is el kívánja tulajdonítani".

Az Összefogás Nemzetünk Egészségéért Párt szerint kell, hogy a hazugság jogos társadalmi tiltakozást váltson ki a demokratikus jogállamiság híveiből november 21-e után is, mindaddig, amíg a Gyurcsány-kormány hivatalban van.

Az orvospárt a közleményben leszögezte: Elég volt a kórházbezárásokból, elég volt az orvos- és az egész egészségügyi társadalom megalázásából, elég volt az egészségbiztosítási kassza fosztogatásából, elég volt a szakképzett orvosok és egészségügyi dolgozók külföldre üldözéséből.

A párt úgy véli, hogy elég volt abból, hogy egy vitatható legitimitású kormány tudatosan fosztja meg saját társadalmát annak az Alkotmányban rögzített, egészséges élethez való jogától. A szervezet tiltakozik a háziorvosok becsapása és folyamatos szorongatása, illetve a mentőszolgálat folyamatos szétzilálása ellen.

Az orvospárt leszögezte: csatlakozik a november 21-i tüntetőkhöz, céljaikkal szolidaritást vállal, azokat támogatja.
(MTI)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Válasz Markó Bélának
  2007-11-18 21:22:54, vasárnap
 
  Válasz Markó Bélának


Tény az, hogy az RMDSZ-vezérkar 2007 tavaszán nem mutatott hajlandóságot pártlista helyett olyan erdélyi magyar jelöltlistát állítani az EP-választásokra, amelyen Tőkés László helyet kapjon, bár erre javaslat született.

Utoljára frissítve: 2007. november 18., 20:58 nyomtat küld

Tisztelt Elnök Úr!

Szomorúan olvastam a Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely által szervezett értelmiségi találkozó alkalmával egy kérdésre adott válaszod ("Az elnök és az értelmiségiek - Hogyan lehet formális pluralizmusból működő pluralizmust csinálni?", Transindex, 2007 november 13), melyben tőled szokatlanul meredek szófordulattal nevezel hazugnak. Választási kampányban szokás meredeken fogalmazni, nincs idő és lehetőség az árnyalatokra és még a harsány csúsztatás is a megszokott eszközökhöz tartozik. Megpróbáltam ekként elkönyvelni ezt a becsületsértés határán mozgó kijelentésedet.

Nem sikerült. Nemcsak azért nem, mert barátok és ismerősök sokasága jelezte, hogy választ várnak tőlem kijelentésedre, hanem főleg azért, mert a napok teltével egyre erősödött bennem a meggyőződés, hogy hallgatásommal én is részese leszek annak a dübörgő propaganda-gépezetnek, amely - az RMDSZ választási kampányának egyik főcsapásán nyomulva - a megegyezés kudarcának teljes felelősségét Tőkés Lászlóra és tárgyalócsapatára próbálja hárítani, sajnos, nem is sikertelenül.

Az RMDSZ és a Tőkés László köré szövetségbe szerveződött politikai csoportosulások közötti tárgyalásokról közkinccsé tettem saját olvasatom. Először a Krónikában (Szempont melléklet, 2007 szeptember 21.) megjelent, majd innen több fórum (Erdély Ma, Transindex, Erdélyi Napló) által átvett szövegben ("Tájkép tárgyalás után, csata előtt - az erdélyi magyar rendszerváltás megegyezés hiányában egyelőre elmarad") megkíséreltem bemutatni és dokumentumokkal alátámasztani azokat a tárgyalások kimenetelét meghatározó információkat, amelyeknek birtokába jutottam Tőkés László tárgyalócsapatának tagjaként.

A tények makacs dolgok, mindeddig nem is vette senki a tárgyalásokon résztvevők közül a bátorságot, hogy megkérdőjelezze az általam összefoglaltakat. Értelmezésükről természetesen lehet vitatkozni, ez a politikai elemzés, sőt maga a politikai cselekvés velejárója, de igazából csak azokat a megnyilvánulásokat lehet komolyan venni és nem csupán kétes értékű választási propagandának minősíteni, amelyek valamilyen közeli viszonyt ápolnak a tényekkel.



Tény az, hogy az RMDSZ-vezérkar 2007 tavaszán nem mutatott hajlandóságot pártlista helyett olyan erdélyi magyar jelöltlistát állítani az EP-választásokra, amelyen Tőkés László helyet kapjon, bár erre javaslat született.



Tény az, hogy az Operatív Tanács jelöltállítási döntését sem az SZKT, sem a Kongresszus nem volt hajlandó felülbírálni, bár többen és több ízben erre felszólították.



Tény az, hogy az ezután a Tőkés László jelöltségét támogató politikai és civil-politikai szerveződések néhány hét alatt közel 150000 választópolgár egyetértő aláírását gyűjtötték össze, jogot szerezve ezáltal az önálló indulásra az EP-választásokon.



Tény az, hogy az RMDSZ csúcsvezetésének állásfoglalása ellenére, az erdélyi magyar szavazók többsége nem támogatta az államelnök leváltását.



Tény az, hogy az az RMDSZ-vezérkar csak ezután mutatott hajlandóságot az érdemi párbeszédre a Tőkés Lászlót támogató szervezetek képviselőivel.



Tény az, hogy Tőkés László tárgyalócsapata első sorban a politikai rendszer gyökeres reformjáról szeretett volna tárgyalni, míg az RMDSZ vezetősége csupán a szemléletváltás szükségességét ismerte el.



Tény az, hogy az RMDSZ tárgyalói, bár elfogadták vitaalapnak a másik fél előterjesztését a politikai rendszerváltás szükségességéről, abból a rendszerkritikai részek kiiktatására törekedtek és csak egy konkrét határidőket nem tartalmazó közös szándéknyilatkozat elfogadását szorgalmazták (lásd a konkrét példákat a már idézett szövegben).



Tény, hogy a garanciákat és határidőket tartalmazó konkrét cselekvési terv elfogadására az utolsó tárgyalási fordulóig az RMDSZ-küldöttség nem mutatott semmilyen hajlandóságot.



Tény, hogy a Tőkés László jelöltségét támogató szervezetek megegyezést elutasító állásfoglalása ennek az elzárkózásnak az ismeretében született az utolsó tárgyalási forduló előtt.



Tény, hogy ezen szervezetek képviselőinek álláspontja sem a tárgyalások megkezdésekor, sem közben nem volt egységes: egyik része már az elejétől nemcsak a közös listára vonatkozó bármilyen megegyezést, hanem a tárgyalásokat sem támogatta, mint ahogy az is ismert tény, hogy volt olyan - mint jelen sorok írója is - aki végig a megegyezést szorgalmazta.



Tény, hogy a tárgyalások végén az RMDSZ vezetőség által elfogadhatónak ítélt dokumentumokból hiányoztak az erdélyi magyar politikai képviselet valós reformjának feltételeit megteremtő és azt visszafordíthatatlanná tevő konkrét lépések, úgy mint:

- a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezethez hivatalosan iktatott, a kulturális autonómia közjogi feltételeit érősítő módosító indítványok egyértelmű felvállalása,

- konkrét szövetségi állásfoglalás elfogadása a Székelyföld sajátos jogállására vonatkozó népszavazás kiírásáról,

- a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvény parlament elé terjesztése

- közös brüsszeli lobbi-út az autonómiáért és a magyar egyetemért Markó és Tőkés részvételével,

- kormányhatározat kezdeményezésének felvállalása a BBTE és a MOGYE magyar tanszékeinek létrehozásáról,

- konkrét garancia az egyházaknak nyújtandó támogatások depolitizálására,

- a választási törvények diszkriminatív előírásaira vonatkozó módosítások felvállalása, a de jure egységes, de facto közös választási párt - Erdélyi Magyar Koalíció Pártja - létrehozása a parlamenti választásokon való közös indulás céljából,

- a státus-irodák felügyelő testületeinek újraalakítása ás működtetése az irodák közszolgálatiságának biztosítása érdekében,

- nyilatkozat elfogadása a közösségi ingatlanok közös használatáról,

- a közpénzkezelő kuratóriumok összetételének felülvizsgálata a pártsemlegesség, a közszolgálatiság és a szakmaiság szempontjai szerint.

Gyakorló politikusként személyes tapasztalatom és a politikai történéseket akarva-akaratlan követő elemzőként tudni vélem, hogy közösségünk jelentős része megegyezést várt e tárgyalásoktól. Meggyőződésem továbbá, és a számok olvasata is ezt mutatja, hogy választónk jelentős része változást vár a politikai képviseletben. Nemcsak retorika- vagy szemléletváltást, hanem annál jóval többet. Azt is látom viszont, hogy a közösségi önkormányzás kialakításától egyre távolabb kerülő, a végrehajtó hatalom által kínált lehetőségek és kétségtelen eredmények bűvkörében igen nehéz ezt felismerni.

Tisztelt Elnök Úr!

Szeretném hinni, hogy te nagy tapasztalatú politikusként és felelős értelmiségiként képes leszel kilépni ebből a bűvkörből. Szeretném remélni, hogy egyik meghatározója leszel a választásokat követő, az eddiginél eredményesebb tárgyalások során kialakuló új összefogásnak, több pilléren nyugvó és többszólamú, de a fontos dolgokban együttmozdulni képes magyar érdekképviseletnek.

A megegyezés kudarcáért mi, politikusok és közéleti emberek, mindannyian felelősek vagyunk. De hogy ez a felelősség milyen arányban oszlik meg a döntéshozatal és a források feletti ellenőrzés szinte minden eszközét magáénak tudó RMDSZ-vezetők és a változást régóta következetesen szorgalmazó, igazságát leplezetlenül képviselő Tőkés László és a köré szerveződő külső ellenzék között, az számomra nem kérdés. Mint ahogy az sem kérdés, hogy minden választási eredménytől függetlenül a megkezdett és a kampány miatt félbeszakadt párbeszéd az egyetlen járható út politikai képviseletünk gyökeres reformja felé.

Hányan vannak, akiknek eszükkel így gondolják, szívükkel így érzik, az hamarosan kiderül.

A termékeny békeidőket váró reménységgel küldöm tiszteletteljes üdvözletem

Toró T. Tibor

(tokeslaszlo.ro)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kisantant és a magyarországi p
  2007-11-18 21:08:11, vasárnap
 
  Ágoston András: Kisantant és a magyarországi politikai elit

2007-11-18 19:50 Barikád.hu

Fura jelenségeknek lehettünk szemtanúi az utóbbi időben a kisantant és Magyarország politikai zónájában. Kostunica, hóna alatt Józsával beállít Budapestre a kormányfői találkozóra, hogy be­gyűjtse a neki fontos támogató nyilatkozatokat (ezeket a magyar külügyminisztérium később némiképp pontosította), miközben Józsára bízza a kellemetlen kérdéseket, mint amilyenek a magyarverések és a magyarok kisebbségi jogainak érvényesítése, hogy az autonómiáról, ami­hez a VMSZ nemzeti tanácsa mandátum nélküli elnökének sem fűlik a foga, s amelyet konk­rétan a magyar kormány sem támogat, ne is beszéljünk.

Más: Emil Boc, a romániai Demokrata Párt elnöke a minap világossá tette, hogy az RMDSZ számára nem ,,kormányzati felelősségvállaló" politikai partner, hanem a román politikai színtérnek egy másodrangú szereplője. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban (melynek különben semmi köze az autonómiához) hangsúlyozta: a jogszabály "ellentmond" Románia alkotmányának, a Velencei Bizottság javaslatait is "megszegi". Hozzátette, hogy az RMDSZ-el Románia alkotmányáról sem a kormányban, sem azon kívül nem egyezkednek. "Az RMDSZ-nek tudnia kell, hogy a PD-ben soha nem talál szövetségest arra, hogy az alkotmány előírásairól tárgyaljon" - hangoztatta Boc. Kivel beszél így a kisantant bármelyik államában a többségi elit egyik vezető pártjának a politikusa? A kengyeltartóval, vagy a politikai partner­rel?

Szlovákiában az MKP az elnökváltás óta - pedig az autonómiaköveteléseket még szóba sem hozta - küzd az eddigi kormányzati felelősségvállaló státusának megtartásáért. Kilátástalanul.
Ha mindezt a magyarországi politikai elit nem látja, vagy ha látja, csak nem veszi figyelembe, az nem tesz jót sem kisebbségben élő magyaroknak, de a magyar diplomácia tekintélyének sem.
Tényként kell kezelni, hogy az EU, bővülésekor, befogadta a kisebbségi és más nemzeti ügyeket is. Amelyeket demokratikus úton tárgyalásokkal biztos elvi alapokra helyezkedve, előbb utóbb meg kell oldania.

A nemzeti elv az EU-ban is él

Az nem megoldás, hogy a magyar oldal az általános EU-s álláspontokat ismételgeti, miközben kisantant államok diplomáciái egymás után szolgálják fel neki a lenyelésre előkészített szép kövér békákat. Hova vezet ez?
Pedig van kiút, hiszen a nemzeti elv az EU-ban sem halott. Sőt, igencsak virulens jelenségként találkozhatunk vele. S nemcsak az élő tényleges autonómiák vonatkozásában. Magyarországnak, szilárd elvi alapokra helyezkedve, a bajok gyökeréig kellene lenyúlnia.
Látni kell ugyanis, hogy az angolok egyre ,,toleránsabbak" a skót törekvésekkel szemben, Belgiumban a vallonok, és a flamandok nem szűnő ellentéte immár az ország békés felbomlását vetíti előre. Annak ellenére, hogy az EU központja pont Brüsszelben van.

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, látnunk kell: az antanthatalmak érdekeinek megfelelően az első világháború után létrehozott államok Csehszlovákia és Jugoszlávia az első adandó alkalommal szétestek. Az egyik békésen, a másik véres polgárháborúban.
Kosovo leválása az utolsó szakaszba érkezett. Van egy tény, amely magáért beszél. Djelic szerb kormányalelnök a minap Amerikával megegyezett abban, hogy Szerbia többé nem fizeti Kosovo adósságait. Sőt, amit eddig befizetett, azt visszakapja. Kostunica kormánya ezzel lemondott a Kosovo megtartása érdekében felhasználható hivatkozási alapról. Szerbia nem kapkod a veszett fejsze nyele után, s megragadta az utolsó lehetőséget, hogy visszakapja amit, illúziókat kergetve, már kifizetett. Ez egy értelmes lépés.
Ebben a helyzetben Orbán Viktornak van igaza, amikor kimondja, ami elkerülhetetlen: Kosovót pedig, adott esetben, el kell ismerni. De ez nem elég.

Magyarország tárja fel a nemzet gondjait és megoldást is!
Magyarország csak akkor tud tekintélyes helyen landolni az EU tisztaszobájában, ha részint őszintén feltárja a magyar nemzet egészének gondjait, elsősorban a történelmi körül­mények folytán létező tagoltságot, s egyben a lehetséges megoldást is. A nemzet határmódo­sítás nélküli politikai integrációjának szükségességét, és ezzel összefüggésben az autonómia­igényeket. A konkrét, érvekkel alátámasztott autonómiamodellek érvényesítésének igényét is.
A racionális viselkedés, a realitások számbavétele elengedhetetlen feltétele a diplomá­ciai tevékenységnek. Éppen ezért rá kell mutatnunk: az, ami időszerű, s eséllyel kecsegtet a magyar állam és a vajdasági magyarság alapérdekeinek érvényesítésének folyamatában, azt hiba lenne elszalasztani, vagy mellőzni. A vajdasági magyarok autonómia-követelése min­denképpen megérdemli a támogatást és a küzdelmet. Nemcsak Magyarország részéről.

Ebben a pillanatban sajnos nincs közös vajdasági magyar autonómiamodell. Mindenek előtt a vajdasági magyar pártok érdeke, hogy legyen. Magyarország itt is segíthet. A magyar kormány, a magyar diplomácia és a budapesti politikai elit egésze, amennyiben időszerűnek ítéli meg ezt a szerintünk történelmi lépést, pillanatok alatt rászoríthatja a jelenleg még hezi­táló vajdasági magyar pártokat arra, hogy közös autonómiamodellt dolgozzanak ki. Mindenek előtt a nem-területi autonómia megvalósítására vonatkozóan.
Ebben a tekintetben elsődlegesen felelősek a vajdasági magyar pártok, de az objektív, a nemzet egésze iránti alkotmányos felelősségét nem kerülheti meg a budapesti politikai elit sem.

Tizenhét éve nem tartottak Budapesten politikai-tudományos a politikai konzekvenciák levonására is alkalmas tanácskozást egy konkrét autonómiamodellről. Legalább azokról az ismérvekről, amelyek alapján el lehetne jutni a konkrét modellhez. Ezen a ponton kellene tovább lépni. Mindenekelőtt a Vajdaságban, de Budapesten is.

{B}barikád.hu{B/}

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2007.10 2007. November 2007.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1008 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2820
  • e Hét: 13087
  • e Hónap: 24198
  • e Év: 177694
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.