Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Lemondatnák Gyurcsányt a pécsi
  2008-07-14 22:27:31, hétfő
 
  Lemondatnák Gyurcsányt a pécsi szocialisták


Lánchíd Rádió, h, 2008-07-14 21:33



Lemondatná a miniszterelnökségről Gyurcsány Ferencet a pécsi szocialista alapszervezet titkára, már aláírást is gyűjtenek a tisztújító kongresszus összehívásáért. Komáromi István részvénytársasághoz hasonlította az MSZP-t, szerinte ha egy cég rosszul működik, ott is leváltják a menedzsmentet. A pécsi belső ellenzék ennek érdekében már augusztusban országos mozgalmat indít.

Kétezer támogató aláírás gyűlt eddig össze az MSZP tisztújító kongresszusának összehívása érdekében, melyet az egyik pécsi alapszervezet titkára kezdeményezett. Az alapszabály szerint, ha a párttagok 10 százaléka kezdeményezi - meg kell tartani a tisztújítást.

Azt azonban, hogy elég lesz-e kétezer szignó nem tudni, ugyanis az országos pártközpontból hetek óta nem küldik meg mennyi a pontos taglétszám.

Ezzel párhuzamosan új, ,,országos lefedettségű" mozgalmat indít az MSZP-n belül Komáromi István - számítanak Gyurcsányra is a pártépítésben, akár pártelnökként is, de csak akkor, ha lemond a miniszterelnökségről. A mozgalomnak már most több száz szimpatizánsa van. Gráf József földművelésügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy elmegy az alakuló ülésre, mert meghívták, de egyelőre nem tudja pontosan, hogy mit akar a mozgalom.

A baranyai kötődésű Gráf József mellett, hiába invitálták a mozgalomba Szili Katalin házelnököt is, ő arra hivatkozott, hogy nem kíván pártügyekkel foglalkozni.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lázár: Valami megváltozott Afg
  2008-07-14 22:25:10, hétfő
 
 
Lázár: Valami megváltozott Afganisztánban

Lánchíd Rádió, h, 2008-07-14 21:59



Egy héten belül összehívja a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát a testület fideszes elnöke. Lázár János részletes beszámolót vár a kormánytól: mi az oka az Afganisztánban szolgálatot teljesítő két tűzszerész halálának.

A fideszes képviselő szerint valami megváltozott Afganisztánban, vagy a műszaki feltételek, vagy pedig a biztonsági körülmények. A történtek kivizsgálására egyébként bizottság utazik a helyszínre, két-három hét múlva.

A NATO közben közölte: elfogadja, ha Magyarország úgy dönt, hogy a továbbiakban nem vállal tűzszerészi munkát Afganisztánban.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Valami nagyon személyes Triano
  2008-07-14 21:04:53, hétfő
 
  Valami nagyon személyes Trianon.



Publicisztika
88 év a történelem folyásában semmi! Nekünk véget nem érő fájdalom és bánat.


Egy ember személyes megélésében pedig maga a tragédia.

Személyes sorsomon keresztül tudom megmutatni, mit jelent még ma is a magyar emberek életében Trianon. Nem múlik, nincs megoldás, és a bajok tovább működnek.

Édesapám sorsa jellemzően megmutatja a folyamatot. 1914-ben született, egy bácskai faluban, Szenttamáson. Az 1920-as év nem jelentett neki akkor még semmit. Sorsát meghatározta az állott föld. Mint szülei, nagyszülei, ő is földműves lett, és élte a szokásos paraszti életet annak minden örömével és bánatával.

1941-ben besorozták, domobrán lett Szabácson. Kegyetlen állapot volt, akkor a jugoszláv hadseregben szokásos volt a testi fenyítés, de jól értettek a lélek megtöréséhez is.

Ugyanebben az évbe létrejött a megegyezés Jugoszlávia és Németország között, hogy Jugoszlávia átengedi a német hadsereget a területén le a Balkánra. Aztán a szerb nacionalisták megkoronázták a gyermek Pétert, a trónörököst, így az összes nemzetközi szerződést hatálytalanították. Erre Németország lerohanta Jugoszláviát. Pillanatok alatt szétesett a jugoszláv hadsereg, mindenki mehetett haza.

Megtörtént a győzelmes magyar bevonulás Délvidékre, ami a szerbek által megfélemlített magyaroknak igazi elégtétel volt. Volt néhány bosszúállás, fegyveres leszámolás is, de ez jelentéktelen volt. A magyar bevonulásnak kb. 3000 áldozata volt. Huszonegy év megaláztatás után, háborús időben hogy sok-e ez a szám, azt döntse el magában mindenki.

Szőreg faluban vonult Újvidék felé a magyar hadsereg, ahol orvul, rálőttek a vonuló katonákra. Egy tiszt meghalt. Itt volt olyan megtorlás, ami szinte az egész falut, több száz embert elpusztított. Igen! Volt ilyen is! Háború volt, és ez a létszám is benne van a háromezer valamennyi áldozatszámában.

Apámat 1944-ben besorozta a magyar honvédségbe. Fiatalok voltak, lelkesek, és mentek megvédeni a hazát, a visszacsatolt területeket.

1944 karácsonyán elfogták őket az oroszok. Kegyetlenül elverték őket, majd megkérték a katonákat, hogy menjenek segíteni újjáépíteni az országot, és utána mehetnek haza. Amit egy magyar nem tenne meg, azt másról sem feltételezi! Önként vállalták, mert ők tényleg az újjáépítésre fordították volna a fiatalos lendületüket, és erejüket.

Aztán vagonokba tették őket. A gyanús az volt, hogy már egy hete megy a vonat, és még nem értek el sehova! Aztán még egy hét, és a célállomás Szovjetúnió, Ukrajna, Vorosilovgrád lett,

4 év hadifogság. Ez külön fejezet a magyarság életében, erre most nem térek ki!

1948-ban a szovjetek hazaküldték a még életben maradt hadifoglyokat. Szégyellték a lesoványodott, tönkrement embereket a világ szeme elé engedni, ezért Máramaros szigetén felhizlalták őket,úgy hozták Debrecenbe, elosztótáborba őket.

Csakhogy ekkorra visszaállt a megcsonkított határ. Tito" láncoskutya "volt, ezért a jugoszláviai magyar hadifoglyokat nem engedték haza.

Több ezren voltak. A magyar hatóságok 40 forinttal, és egy pufajkával szélnek engedték a hazátlanokat. Lementek a határra, hogy megpróbáljanak átszökni, hiszen mindenkit család, gyerek várt otthon.

Nem tudta a világ, de még a hazai közvélemény sem, hogy a jugoszláv - magyar határon harcok voltak. Nem lehetett még a zöldhatáron sem átjutni. De nem csak ez volt a visszatartó ok! A határon túl tombolt a bosszú, folyt a vérengzés. Tito partizánjai halomra gyilkolták a védtelen bácskai lakosságot. Ok nélkül! Férfit, várandós asszonyt, időseket. De főleg a fiatal férfiakat gyilkolták! A halottakat barázdákba ásták, vagy elkaparták az erdőben. Vagy tömegsírok.

Szenttamáson egy szerb asszony a fia meggyilkolására 12 magyart jelentett fel! Egymás után. Rámutatott valakire, hogy ő a gyilkos. Azt kivégezték. Aztán megint egy másik magyarra, hogy tévedett, nem is az előző tette, hanem ez! És csak folyt a mészárlás! Mindegy ki, csak pusztuljon!

Szőregen a tömegsírhoz, ahová a szerbek el lettek temetve, kiterelték a magyarokat. Puszta kézzel kellett a szerb halottakat kiásni, megtisztogatni, és újra eltemetni! Fegyveresek pedig nézték, " nehogy valaki megsértse" a halottakat.

Apám több társával visszajött Debrecenbe. Muszáj volt élni, muszáj volt elkezdeni egy másik életet, egy másik családot. Amikor felvette a magyar állampolgárságot, akkor mehetett újból haza. A lánya 7 éves volt, amikor eljött, 27 éves volt, amikor újra látta.

Arra a rövid időre, amíg ott voltunk, nekem is volt nagyanyám, nagynénéim, unokatestvéreim. Nagyon jó volt. Aztán hazajöttünk Magyarországra és nem volt tovább a családi légkör.

Nem lehettem ott a nagyanyám temetésén, nem tanulhattam meg a nagynénéimtől azokat a dolgokat, amiket a kislányok csak tőlük tanulhatnak meg titkolózva, szobák mélyén, nagyokat kacagva.

Trianon óta eltelt 88 év. A családom kihal szép csendben, mert szegénység van, nincs munkahely. Az unokatestvérem kislányai nem mentek férjhez, mert nincs biztosítva egy külön családnak a megélhetés.

Szőregen magyar szónak elhangzani tilos, sőt megállni sem ajánlott magyarrendszámú autónak. Ha figyeljük a híreket, láthatjuk, hogy a vérengzés áldozatainak keresztjét ismeretlen kezek ledöntik, eltörik.

Másik unokabátyám fiának a lakodalmán a szerb szomszéd ott ült. Ünnepelt az ifjú párral.

De látszott a szemén, ha bármi olyan dolog történne, minden gondolkodás nélkül lőne a szomszédaira.

Érdekes szokás alakult ki a lakodalmak kapcsán, hogy mégis megélhessék egy kicsit a magyarságukat, és a szerbeknek ne szúrja a szemét a" magyarkodás". A lakodalom 2 - 3 napig tart. Külön áll a lakodalom a menyasszonyos háznál, és külön a vőlegényes háznál.

A vendégsereglet pedig többször oda-vissza megy egymáshoz. Saját magyar zenéjével,

cigánykísérettel vonulnak keresztül a falun, és szól a magyar nóta.

Unokanővérem fia Magyarországról nősült. Sajnos idő előtt meghalt, a felesége pedig visszaköltözött Magyarországra a szüleihez, vitte a két gyereket. Unokanővérem egyedül maradt öregségére. Pedig csak száz kilométer az unokáihoz! Nem távolság!

Csakhogy közben ott van egy államhatár ...... ........... ......


Nóri
nori@externet.hu






Rimaszombati Polgár Info / Felvidéki Polgár Info
Polgár Info
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Obama finomkodik Jeruzsálemme
  2008-07-14 20:54:01, hétfő
 
  Obama finomkodik Jeruzsálemmel kapcsolatban

- - Magyar Sors Online - -
2008. július 14. hétfő

ImageBarack Obama módosította kijelentéseit Jeruzsálemről, a várható demokrata párti elnökjelölt "finomította" egy korábbi Jeruzsálemmel kapcsolatos kijelentését, arra hivatkozva, hogy helytelenül választotta meg a szavakat, amikor azt mondta: Jeruzsálemnek Izrael oszthatatlan fővárosának kell maradnia.

Obama a CNN hírtelevíziónak adott vasárnapi interjúban kifejtette: a legnagyobb Izrael-barát lobbi, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) küldöttei előtt június elején tartott beszédével nem az volt a szándéka, hogy a palesztin-izraeli válság egyik legfontosabb státuskérdését előre meghatározza, mert abban az érintett feleknek kell majd megoldásra jutni a tárgyalások során. Magyarázata szerint szavaival alapvetően csak arra próbált célozni, hogy nem akar szögesdrótkerítést, amely az 1967-es háború előtti állapotokhoz hasonlóan, kettészelné Jeruzsálemet. A hamarosan a Közel-Keletre látogató politikus hangsúlyozta: megvan a lehetőség arra, hogy egybefüggő Jeruzsálem jöjjön létre.

Az izraeli vezetés annak idején nagy elégedettséggel fogadta Obama június 4-én az AIPAC előtt tartott beszédét, a palesztinok viszont visszautasították az illinois-i szenátor szavait, leszögezve, hogy soha nem fogadnak el olyan palesztin államot, amelynek nem Jeruzsálem a fővárosa.

Obama a szavait követő palesztin felzúdulásra reagálva már az ominózus beszéde utáni napon kijelentette, hogy Jeruzsálem státusát a béketárgyalásokon kell meghatározni.

Izrael 1967-ben a hatnapos háborúban foglalta el, majd annektálta Kelet-Jeruzsálemet, amelyre a palesztinok is igényt tartanak

hvg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Medián szerint erősödik az i
  2008-07-14 20:50:50, hétfő
 
  A Medián szerint erősödik az intolerancia Magyarországon

- - Magyar Sors Online - -
2008. július 14. hétfő

ImageA rendpárti közvélemény jelentős része akár a melegek jogait is korlátozná, hogy elkerülhetőek legyenek a múlt hét végihez hasonló csetepaték - ez áll a Medián közvéleménykutató iroda a Népszabadság megbízásából készített felmérésében.


A napilap szombati számában közétett felmérésből kiderül: a közvélemény leginkább a melegtüntetés ellen tiltakozó radikális csoportokat tartja felelősnek a múlt hét végi atrocitásokért, de megkérdezettek többsége felelősnek tartja a felvonulókat is.

Egy másik kérdésre válaszolva pedig a kétharmaduk értett egyet azzal, hogy ,,a melegeknek nem kellett volna felvonulniuk, mert ezzel provokálták az ellentüntetőket".

A cikkben olvasható az is, hogy az intolerancia erősödése mögött a társadalom rend iránti igénye húzódik meg. A megkérdezettek 72 százaléka úgy érzi, az elmúlt időszakban erősödött a szélsőséges nézetek megjelenése, és 83 százalék támogatná, hogy a jogszabályok a jelenleginél szigorúbb fellépést engedélyezzenek a szélsőséges csoportok ellen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hirtelen annyi munkahely lett,
  2008-07-14 20:42:20, hétfő
 
  Hirtelen annyi munkahely lett, hogy csuda!

- - Magyar Sors Online - -
2008. július 14. hétfő
"Átalakítjuk a segélyezés rendszerét" fő csapásirányt meghatározva készített interjút a szociális tárca vezetőjével a Zoom. Csak azok kapjanak segélyt, akik tényleg munkaképtelenek - mondta a szociális és munkaügyi miniszter a Zoom stúdiójában. Szűcs Erika szerint el kell érni, hogy muszáj legyen munkát keresni.


A tárca vezetője nem támogatná, hogy bárki, aki valamilyen segélyt kap, annak cserébe feltétlenül munkát kell végeznie. Azt az erőfeszítést lehet megkövetelni, hogy ebből a szorult helyzetből minél előbb kijöjjön és saját erejéből, munkajövedelemből éljen meg. Így elérhető, hogy a lehető legrövidebb ideig használja a társadalom támogatását.

Elismeri, a szociális jövedelmek rendszere most valóban nem arra ösztönöz, hogy munkát találjon az érintett. Jelenleg önmagában a segély nagysága nem fix, a család jövedelmétől függ; maximuma pedig a nettó minimálbér lehet. A miniszter elmondta: megnézték a statisztikákat, és kiderült, a segélyezettek mindössze 5-7 százaléka kapja a maximális összeget. Az átlag a tavalyi évben havi 27.000 forint volt.

A mostani szabályozás sem lenne rossz, hiszen az is arra ösztönöz elvileg, hogy a segélyezett hamar visszatérjen a munkába. A baj az, hogy túl laza a rendszer és túl sok a kibúvó - fogalmazott a politikus.

Szűcs Erika arról is beszámolt, hogy terveik szerint rendszeres szociális segélyt a jövőben csak az kaphat, aki munkaképes korú, de valamilyen okból ténylegesen nem végezhet munkát.

Bevezetnék a szociális foglalkoztatott fogalmát is. Ők rendelkezésre állási járulékot, vagy járadékot kapnának, úgy, hogy ennek összege ne legyen közel a minimálbér maximális összegéhez. Hogy mennyi legyen, azt még ki kell számolni. Ez attól is függ majd, milyen munkát lehet az illetőnek kínálni. A segélyek átalakításával párhuzamosan jelentősen növelnék a legális munkakínálatot a szociális foglalkoztatottak számára.

A jelenlegi rendszerben a segélyezettek számára az önkormányzatok kötelesek ún. közcélú foglalkoztatást szervezni: évente 30 napot. A minisztérium tervei alapján arra is lehetőség lenne, hogy napi hat órában, akár egész évben dolgozhasson a ma segélyből élő mintegy 80.000 ember.

A finanszírozással kapcsolatos kérdésre Szűcs Erika azt mondta: összevonnák a rendszeres szociális segélyre szánt kassza egy részét a most támogatásra fordítható normatíva összegével, valamint a közhasznú munkák önrészével. Így jelentősebb pénzmennyiséget fordíthatnának a rendszerre. Számításuk szerint ez 45 milliárd forintos alap lenne.

Mindezt kiegészítené az is, hogy a közfoglalkoztatás utáni járulékokat nem az önkormányzatoknak kellene teljesíteniük, hanem megigényelhetnék támogatásként. Éppúgy, ahogyan ma egy vállalkozó is igényelhet hasonló esetben a munkaerőpiaci alapból. Terveik szerint a jogviszonyokat is átalakítanák, és az alkalmi munkavállalás jogviszonyává minősítenék, ami a miniszter elgondolása szerint egyszerűsíthetné az adminisztrációt.

Megkérdeztük, mi lesz az átképzésekkel foglalkozó, különféle szervezetekkel. Gyakran ugyanis hiába nyújtanak valamilyen szintű és minőségű bizonyítványt a náluk végzetteknek, azok nem tudnak elhelyezkedni. E téren szeretnék elérni, hogy a jövőben a felnőttképzéssel foglalkozó szervezetek közül csak az kaphasson támogatást, amelyik eredményes, azaz tanulóinak 50-60 százaléka álláshoz jut.

A felvetésre, mit gondol, mennyire támogatja az ellenzék ezeket a tervezett változtatásokat, azt mondta: figyelve az eddigi nyilatkozatokat, az ellenzék szakpolitikusai is üdvözlik, hogy szigorítsuk a társadalmi jövedelemből élés feltételeit, zárjuk le a kibúvókat, ugyanakkor tegyünk erőfeszítéseket, hogy az érintettek valóban munkába tudjanak állni. Szűcs Erika közölte azt is, hogy a következő hetekben fogják kidolgozni a változtatások jogszabályi alapjait.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt kérdés Borkai Zsolt polg
  2008-07-14 20:36:07, hétfő
 
  Nyílt kérdés Borkai Zsolt polgármester úrhoz

Tisztelt Polgár mester úr.

Kérem önt fejtse ki ,hogyan értelmezzük az Kisalföld napilapban 2008.július 11 pénteken megjelent öntől idézett kijelentéseket!



Borkai Zsolt elítéli a megfélemlítést

munkatársunktól /érdekes név mögé bújik az újságíró/

A győri önkormányzatvezetése"ahogy eddig,úgy a jövőben is elhatárolódik,minden szélsőséges eszmeiséget képviselő,a gyűlöletkeltésre és más emberek megfélemlítésére irányuló magatartást és véleményt valló politikai vagy civil szervezettől,egyesűlettől,illetve csoportosulástól"---áll borkai zsolt tegnapi közleményében. A győri polgármester annak kapcsán fogalmazta meg álláspontját,hogy az Arrabona NS Crew nevű,magát nemzetiszocialistának meghatározó győri csoport---többek között a Kisalföldnek küldött---levélben" a roma probléma" megoldására a kisebbség Afrikába telepítését jelölte meg. Erről tegnap számoltunk be.

A politikus emlékeztetett rá: a városi köz gyűlés elítélte a szélsőséges nézeteket hirdető szervezeteket."Úgy látom,a társadalom mai helyzetében elítélendő minden olyan cselekedet, amely megosztásra,egymás elleni uszításra,hisztériakeltésre és megfélemlítésre irányul. Az ilyen folyamatok ellen a jövőben is a leghatározottabban kívánok fellépni"--szögezte le Borkai Zsolt

Amit nem értek: a társadalom mai helyzetében ---ítéli el a dolgokat! Különben nem? --- legyen szíves elmagyarázni ezt,hogyan kell érteni?

Igen a szélsőségeseket nem kell elfogadni!-----de ki és hogyan dönti el a szélsőségességet? ---- a regnáló hatalom, vagy egy sok pénzzel rendelkező nép csoport?---és ezt mindig elkel fogadni?

Ezek után emlékeztetem egy-két megtörtént esetre.

Kik segítették önszántukból-szabad idejük feláldozásával a választáson önt a jelenlegi pozíciójába?
Kik örültek együtt önnel a város és megye háza előtt?

Kik vártak önre a Bencés gimnázium szinháztermében beszélgetésre?-- (205-300 fő)-----amit ön 15-20 perccel a kezdés után "közbejött sürgős dologra" való hivatkozással telefonon lemondott!
Kik vártak önre (vagy az ön megbízottjára) a győri Bazilikába, hogy a Csíksomlyói Zarándoklat Jelképére felkössék a város nemzeti színű szalagját? ---( a legnagyobb létszámban vettek részt a zarándoklaton)
Kik vártak önre,hogy a sok Harccal ----/a volt rezsim eszmeiségét képviselő ,még itt maradt egyének tiltakozása ellenére/ az önök állttal támogatott, újjá épített-- Ország zászló Emlékmű, a Hármashalom a Kettőskeresztel, együttesen Trianoni Emlékhely----- Avató ünnepségén? ( 8.000--10.000 fő még ha az ellenzők osztottak is a létszám megítélésében)

AZOK AKIK ÖNT A BÁRSONY SZÉKBE SEGÍTETTÉK!

Az ön cselekedetei / a Nemzeti Érzelmű Magyar emberek semmibe vevése/ nem vezetnek : megosztásra--egymás elleni uszításra--hisztéria keltésére? nem tűnhet: megfélemlítésnek?

Ön viselkedése nem meríti ki a fenti jelzőket a nemzeti érzelmű gondolkodókkal szemben?

Kik tanácsát fogadja el? --- talán akik nem önre szavaztak/ akik gyűlölnek bennünket/!

Ezek a mostani tanács adók segíteni fogják önt a legközelebbi szavazáson?----ne legyen naiv!

Lehet,hogy hiányozni fog önnek az a pár ezer szavazat (5.000--7.000 ).--- akiket a "kedves" tanács adói miatt félredobott?

Lehet el lenünkben , azokat védeni-azoknak óhaját teljesíteni akik nem szavaztak és soha nem szavaznak önre.

Kihasználják ezekben a helyzetekben---és a háta mögött kinevetik!---ugye nem gondol ilyenre a "sürgős" dolgok közepette

Nyugodtan rúgjon csak belénk! ----megérdemeljük mert Önt akartuk polgár mesternek.


Emlékszik Polgár mester úr amikor egyszerre ugrottunk: a polgár mester választás győztese-- Borkai Zsolt!!

Micsoda öröm --micsoda ünneplés--- elgondolkozott azon mit érezhetnek ezek az emberek most? --- nem valószínű

Elmúlt a remény , bízom abban meghallja mi az emberek véleménye most önről--- mi volt a választásokig azt tudja.

Azt mondják a szomszédját lakva ismeri meg az ember-------a polgár mestert meg hivatali ideje alatt!!

Tisztelettel :
Horváth Tibor, Győr

Adjon az Isten Szebb Jövőt

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hat hónap, amely megrengette
  2008-07-14 20:34:36, hétfő
 
  2008-07-13

Hat hónap, amely megrengette a szocialistákat

Eseménydús fél éven van túl az ország, s ez megmutatkozik a közvélemény-kutatási eredményekben is. Az elmúlt hat hónapban tanúi lehettünk az MSZP a rendszerváltás időszakát idéző támogatottságcsökkenésének, az SZDSZ-tábor egy százalékra olvadásának és a Fidesz stabilizálódó előnyének.
Ez az év sem kezdődött jól a szocialistáknak népszerűségi szempontból, de mint később kiderült, azóta volt még rosszabb hónap is. A felmérések szerint az MSZP néhány százalékkal a bűvös tíz százalék feletti támogatottsággal nyitott januárban, és ezen a helyzeten az elmúlt fél évben alig sikerült javítania. Az év első hónapjában a Századvég- Forsense 11, a Tárki 13 százalékos támogatottságot mért a teljes lakosság körében a szocialistáknál, ellentétben Fidesz 26, illetve 34 százalékával. A biztos szavazó pártválasztókat tekintve az MSZP húsz, a Fidesz viszont hatvan százalék felett mozgott. A Nézőpont Intézet által készített számszerűsített adatok alapján a legnagyobb ellenzéki pártnak ekkor 2,9, míg az MSZP-nek 1,1 millió szavazója volt. A Századvég felméréséből az is kiderül, hogy a lakosság 45 százaléka mondatta volna le ekkor a kormányt.

A helyzet változatlansága mellett érkezett el a márciusi szociális népszavazás, amely újabb csapással sújtotta az MSZP-t. A kormányoldal szemszögéből nézve teljes vereséggel végződő referendum után az összes megkérdezettet tekintve már csaknem háromszorosára nőtt a Fidesz előnye, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig jóval meg is haladta ezt az arányt. A népszavazás lezárultával már a megkérdezettek 48 százaléka támogatta a kormány leváltását.

Az igazi mélypontot a szocialistáknak az április hozta: a Századvég adatai szerint az MSZP támogatottsága a teljes lakosság körében tíz százalékra olvadt (a Tárkinál 12-re). A Fidesz eközben 32-33 százalékon mozgott. A másik vizsgált kategóriában az ellenzéki párt majdnem elérte a hetven százalékot. Most már a megkérdezettek többsége (55 százalék) támogatta a kormány leváltását. A Századvég ekkor készítette el az újabb Orbán- és Gyurcsány-imázsprofilt, amelyből kiderült: tizenhét tulajdonság között csupán két olyan található, amelyben - hajszálnyival - jobbnak találták a megkérdezettek a kormányfőt az ellenzéki pártvezetőnél. A közvélemény-kutató mellesleg több évre visszamenőleg ekkor mérte a legnagyobb társadalmi elégedetlenséget.

A népszavazás után az SZDSZ kilépett a koalícióból, ám ezt a döntést inkább a liberálisok sínylették meg. A szakítás után a szabad demokratáknak a teljes lakosságot és a biztos szavazó pártválasztókat tekintve is sikerült letornászniuk magukat az egyszázalékos támogatottsági szintre. Itt kell megjegyeznünk, hogy az SZDSZ az elmúlt fél évben egyik általunk említett kategóriában sem érte el az ötszázalékos küszöböt. A másik kis parlamenti párt, az MDF a biztos szavazó pártválasztók mezőnyében egy-két hónapban legalább megütötte a parlamentbe kerüléshez szükséges szintet. A Nézőpont Intézet számításai szerint májusban a Fidesznek 3,4 millió szimpatizánsa volt, az MSZP-nek 1,2 millió, az MDF-nek 350 ezer, az SZDSZ-nek pedig csupán 200 ezer.

Júniusban azután valamelyest levegőhöz jutott az MSZP, ami az elemzők szerint az előző hónapok óriási különbségének figyelembevételével nem is nagyon volt meglepő. Kisebb lett a különbség a két nagy párt között, a Fidesz támogatottsága csökkent. A szakértők szerint ebben szerepet játszottak Orbán Viktornak egy nem nyilvános beszélgetésről kiszivárgott, félremagyarázott tervei is, amelyre az MSZP azonnali negatív kampánnyal válaszolt. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a Fidesztől elpártolók inkább a bizonytalanok táborát, nem pedig a szocialistákét erősítik. Mindezek mellett a Századvég felmérése szerint továbbra is 45 százalék azoknak az aránya, akik szerint a kormánynak mennie kellene.

Baranya Róbert
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kitennék Mikolát, de nem merik
  2008-07-14 20:25:34, hétfő
 
  Kitennék Mikolát, de nem merik

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 07. 14., 17:03 | Frissítve: 2 órája

Orbán Viktor és a Fidesz elnöksége kedden megpróbál a végére járni, milyen zavart okozott a párt egészségügyi politikájának megítélésében, hogy a korábban egyértelműen privatizáció- és egyben Hospinvest-ellenes irányvonal ellenére Mikola István egyre nyíltabban a cég oldalára áll. A pártban nem akarnak nagyon ujjat húzni a közismerten nehéz természetű Mikolával, és elkerülnék a nyílt szakítást, de már a Magyar Nemzet is jelezte, hogy egyre több Fidesz-vezető neheztel rá a legutóbbi húzásaiért.

Mikola István erősen hanyagolja az egri végeket. Információink szerint a Hospinvest által működtetett Markhot Ferenc-kórház ellenálló (azaz szerződést nem kötő) dolgozói többször invitálták, látogatna el közéjük, de a Fidesz egészségügyi politikusai közül egyedül ő nem hallgatott a hívó szóra.

Sőt: az Orbán Viktortól a "nemzet orvosa" címmel illetett Mikola pont akkor penget nyíltan is mind megengedőbb húrokat a Hospinvesttel kapcsolatban, amikor az nem is az anya-részvénytársasághoz, hanem egy kis, félmillió forintos "lakótelepi céghez" kötné a munkatársak sorsát.
APEH-nyomozók az egészségbizniszben

Ugyanis a dolgozókkal nem az a Hospinvest Zrt. kötne munkáltatóként szerződést, amelybe tavaly 6 millió euróval (akkor mintegy 1,5 milliárd forinttal) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is beszállt, hanem a májusban gründolt, a részvénytársaság százszázalékos tulajdonában álló vállalkozás, a Hospinvest Agria Kft. A céget ugyanaz a Szőke Ferenc vezeti, mint a gyöngyösi Bugát Pál-kórházat működtető Gyöngyösi Kórház Kft.-t. Szőke nem orvosi karrierjének köszönhetően került a posztra, korábban rendőr volt, majd az APEH nyomozóhivatalának Heves megyei részlegét vezette.


Nem Szőke az egyetlen volt adónyomozó a Hospinvest háza táján: a részvénytársaság, pontosabban annak elnöke szorosabb kapcsolatra lépett azzal a jelenleg magándetektív egykori APEH-nyomozóval, Stotz Gyulával, aki saját bevallása szerint a szocialisták megbízásából kutakodott ellenzéki prominensek után. A kapcsolat lényege: Stotz 2007 őszén egy azóta már általa felszámolt cégen keresztül bevásárolta magát a Hospinvestbe, és megszerezte a papírok egy igen kicsi hányadát.

Stotz neve májusban bukkant fel a sajtóban, amikor egy hangfelvétel alapján kiderült, hogy a nyomozó Kapolyi Lászlóval tárgyalt Kékessy Dezső exvejének kiutasításáról, és felajánlotta, hogy megegyezés esetén Orbán Viktor párizsi ingatlanairól tudna adatokat szerezni.
Lehet-e privatizálni?

Mikola privatizációkkal kapcsolatos kijelentései miatt a Fidesz már többször kényszerült magyarázkodásra. Mikola már 2001-ben a szabályozott tőkebevonás mellett érvelt, egészségügyi miniszterként még olyan kórháztörvényt készített, amely lehetővé tette volna azt is, hogy a közhasznú társasági formában működő kórházak magáncégekkel is szerződjenek.

A Munkáspárt által 2004-ben kezdeményezett kórházprivatizáció-ellenes népszavazáson a Fidesz egyértelműen a kórházak magánosítása ellen foglalt állást. Ekkor privatizálták viszont először egy kórház működtetetését, mégpedig a Hospinvest a fideszes vezetésű Körmenden. Később az országos vezetés direktívájával szemben több fideszes önkormányzat is hasonló lépést tett, így magántársaságnak adta a működtetést Mezőtúr, Tapolca és Heves is.

Közben Mikola is megengedőbbé vált a Hospinvesttel. 2007 végén egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy ha egy önkormányzat és egy kórház jó szerződést köt - a Hospinvesttel vagy akárki mással -, akkor elképzelhető, hogy ez a fenntarthatóságot, a gazdaságilag racionális, hatékony működést segíti.
Egy kizárás már megvolt

A hevesi rendelő privatizációjából óriási patália lett a Fideszben. Július elején kizárták a pártból Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A hivatalos indoklás szerint az érintettek "figyelmen kívül hagyták a Fidesz teljesen egységes és világos álláspontját, amely elutasítja az egészségügyi rendszer üzleti alapokra helyezését és a profithajhászásnak való térnyitást".

Néhány nappal ezelőtt Mikola István viszont Kökény Mihály szocialista egészségpolitikussal közösen ünnepelte meg a kiskunhalasi Semmelweis-kórházban a Hospinvesttel kötött szerződés meghosszabbítását. Mikola István itt azt mondta, hogy a Hospinvest olyan szakmai befektető, amely nem profitorientált, hanem saját egzisztenciájának fenntartásában érdekelt. Mikolát megkérdezték arról is, hogy akkor miért folytatnak szabadságharcot Egerben a Hospinvest által átvett kórház dolgozói. A fideszes politikus azt mondta, hogy nem ismeri a szerződés részleteit, szabadságharcról pedig nem tud Egerben.
Mennyi a kár?

Az Index információi szerint kedden a Fidesz elnökségi ülésén is foglalkoznak majd a Hospinvest és Mikola ügyével. A pártban egyre többen állítják azt, hogy Mikola helyzete egyre tarthatatlanabb, ezért már Orbán Viktornak is lépni kellene. Valószínű azonban, hogy hiába jelezte a Magyar Nemzet is az ügy komolyságát egy Mikolát kritizáló cikkel, nem lesz látványos szakítás a pártelnök és korábbi védence között, mert a pártban attól tartanak, hogy a különutas Mikola, akinek lényegében nincs is személyes kapcsolata a fideszesekkel, az országgyűlésben is faképnél hagyja pártot.

Az egri meghívással kapcsolatban kerestük Mikola Istvánt, de titkárságán megtudtuk, hogy szabadsága miatt a jövő hétig Hospinvest-ügyben sem lehet elérni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orvos - az már nincs. Game ove
  2008-07-14 20:19:12, hétfő
 
  100 km-t kellett utaznia életveszélyes állapotban - nyaralt az egyetlen orvos


FH/Magyar Nemzet
2008-07-14 08:20


100 kilométert utaztattak otthonától egy motorbalesetben életveszélyesen megsérült beteget a napokban - írja a Magyar Nemzet.


Mindezt azért történt, mert szabadságon volt a megye egyetlen olyan orvosa, aki meg tudta volna műteni. Az érintett szombathelyi Markusovszky Kórház egyik orvosa ezt elismerte és azt mondta, hogy a folyamatosan romló munkakörülmények miatt két érsebészük is elhagyta a pályát és egyetlen ember maradt a feladatok ellátására a megyében.

A súlyponti kórházak 2006-os kijelölésénél az volt a fő érv, hogy 50-55 kilométeren belül mindenki eljuthasson a megfelelő ellátást nyújtó kórházba - emlékeztet a lap.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2008.06 2008. Július 2008.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 653 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 370
  • e Hét: 10637
  • e Hónap: 21748
  • e Év: 175244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.