|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2019-01-08 23:50:56, kedd
|
|
|
Miért is együk?
- magas az A- és C vitamin-tartalma
- ásványi sókat tartalmaz, pl. kalcium, kálium, foszfor
- rutin tartalmának köszönhetően érfal erősítő
- nagyon jó vizelethajtó (ezért reuma és köszvény esetén is hatásos)
- epehajtó tulajdonsággal bír
- koleszterinszintet csökkenti
- külsőleg gyulladáscsökkentő, hámosító, főzetét tedd a fürdővízbe (bőrgyulladás, pikkelysömör esetén)
- megpárolva és pakolásként alkalmazva tályogok, furunkulus érlelésére, daganatok lágyítására és oszlatására használható
- népi gyógyászatban aranyér ellen használták
- Kneipp tiszteletes köhögés és aranyér gyógyítására javasolta.
Hogyan edd? Kerülhet...
salátába
szendvicsre
zöld turmixba
főzhetsz belőle teát
Figyelem! terhesség, szoptatás alatt fogyasztása nem javasolt.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 23:30:42, kedd
|
|
|
Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítő hatású étel, emésztési gondokra. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, főételként, salátaként is ehető.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 23:12:33, kedd
|
|
|
A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Főleg köretnek, levesbetétnek alkalmas.
Erősíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél.
A hajdinakása erősítő, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél. 2-3-szorosát tartalmazza bizonyos életfontosságú aminosavaknak (lizin, arginin és triptofán), és sok benne a lecitin. Emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Zsírsavtartalmának kereken 70 %-a telítetlen.
Forrás : Link
Más forrás szerint :
A hajdina sajnos kevésbé ismert a mindennapokban, pedig kedvező élettani hatásai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A pohánka vagy tatárka néven is ismert növényt a gabonafélék közé sorolják, botanikailag azonban a keserűfűélék családjába tartozik.
Közép-Ázsiából származik, hozzánk a középkorban került, a hódító török és mongol néptörzsek által. Őseink leginkább kását főztek belőle, és a mindennapi étkezések része volt.
Mire is jó a hajdina?
Semleges hőhatású, tisztítja és erősíti a beleket, hatékonyan javítja a krónikus hasmenést. Jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 25%-ban élelmi rost.
B vitamint és antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz.
Rutintartalma növeli az érfalak rugalmasságát, erősíti a hajszálereket és a véredényeket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a kéz és a láb vérkeringését.
Magas a magnézium (85mg/100g), kalcium (324 mg/100g) és vastartalma.
Glikémiás indexe 55-59%. Magas élelmi-rost tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így vércukoremlő hatása kevésbé kifejezett.
A fogyókúrázók kedvelt étele lehet, mivel a rostok csökkentik a tápanyagok felszívódását, a gyomor ürülési sebességét.
Székrekedés esetén is kiváló a rostok miatt. Gluténmentes.
Magas metionintartalma miatt a hajdinát előszeretettel alkalmazzák gyógyétrendekben, mint pl. krónikus májbetegségeknél, vagy a máj elzsírosodásának megelőzésében hasznos. Rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel elkerülhető a vastag- és végbéldaganat, és egyéb daganatos megbetegedések is.
A hajdina csíráztatása során a mag nyersen is fogyaszthatóvá válik, és az élettani hatásai is sokkal jobbak lesznek. Amennyiben kiszárítjuk a hajdinacsírát, kellemes ropogtatnivalót kapunk, de akár a nyers torták alapja is lehet.
Külsőleg bőrgyulladások, kiütések, égési sérülések gyógyítására használják. Készítsünk pirított hajdinaliszttel kevert ecetes borogatást.
A kereskedelemben többnyire sötét vörösesbarna hajdinát lehet kapni, mely erősen pirított. Ezért sokaknak ez nem ízlik. Javaslom, hogy pirítatlan, zöld hajdinát vásároljunk, és ezt kedvünk szerint csíráztathatjuk, vagy akár enyhén meg is piríthatjuk.
Hozzátáplálás során 8-9 hónapos kortól adható a babának.
Mit készítsünk belőle?
Köret. Ebben az esetben érdemes leforrázni, majd vízcsere után háromszoros mennyiségű vízben megfőzni. Hagymával, fokhagymával ízesíthetjük.
Kása. Sós és édes kása egyaránt készíthető belőle. Előtte érdemes kissé megdarálni.
Töltött zöldségekbe kerülhet más gabona helyett.
Levesbetétként felhasználhatjuk, ugyanúgy, mint a kölest vagy éppen a rizst.
Hajdinacsirás-keksz: csíráztatott hajdinából készíthetünk nyers hajdinakását, pohárkrémet, de kiszárítva desszertek, trüffelek, müzlik, kekszek fontos alkotóeleme lehet.
Hajdinalisztet felhasználhatjuk a kenyér sütésénél is, de fasírtok, palacsinták, pogácsák is készülhetnek belőle.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 23:03:18, kedd
|
|
|
A búzafüvet és búzacsírát Isten mannájának hívják. Nem ok nélkül.
Már az ókori egyiptomiaknál a búzacsíra a halál utáni újjáéledést jelképezte, a halott mellé a sírba tették.
A modern tudomány igazolta a csírázó búza és búzafű újjáélesztő, regeneráló hatását, tápláló és gyógyító értékét.
Kivételesen gazdag ásványi anyagokban. Foszfor, kalcium, magnézium, kálium, nyomelemek, vas, mangán, réz, jód van benne. Fehérjéje, zsírja és szénhidrátja könnyen emészthető. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért érelmeszesedés ellen hasznos. Gazdag aminosavakban. Vitaminjai: A-, B1-, B2-, B5-, B6-, B10-, E. Tápegész és élő táplálék. Csírázáskor olyan vitaminok, enzimek, nyomelemek, életerők keletkeznek, melyekkel a száraz mag nem rendelkezik. Így könnyen emészthetővé válik, előemésztés indul meg. Nagyobb lesz a B- és C-vitamint tartalma, a búzafűben megjelenik a klorofill.
A klorofill koncentrált napenergia, fokozza a szívműködést, kedvezően hat az érrendszerre, a belekre, a méhre és a tüdőre. Tonizáló szer, antibiotikus hatású.
A búzafűlé hatásos mandulagyulladásnál, orrmelléküreg gyulladásnál.
Külsőleg is alkalmazható bőrbajok, fekélyek, gennyes sebek, kelések borogatására.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 22:56:53, kedd
|
|
|
A hántolatlan barna rizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentő hatású.
A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barna rizsből bőven fedezi a napi vitamin és ásványi-anyag szükségletet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 22:51:01, kedd
|
|
|
A lábadozó betegeknek árpalisztet adnak. Az árpavíz hűsítő, szomjúságoltó ital, lázas betegnek adjuk. Hólyaghurutnál is alkalmazható. Az 1-2 napig áztatott, megpörkölt árpából kapjuk a malátakávét. Ledarálva, megfőzve kellemes "kávét" ihatunk. De köszvénynél borogatást, pakolást, gőzölést is alkalmazhatunk a segítségével. A vérkoleszterint csökkenti, daganatnövekedést gátolja, javítja a bélműködést.
Az árpavíz készítése: egy rész egészséges, tisztára mosott árpát 12 rész vízzel 12 órán keresztül áztatunk, megfőzzük, és a szüredéket citrommal, fügével gyenge tűzön felfőzzük. (A főtt árpát köretnek használhatjuk fel, főleg nyári étek, mert hűsítő hatású.)
Csíráztatva növeli az erőt, és a férfiak potenciáját. Hőmérsékletcsökkentő hatása van, lázas és érzékeny bélrendszerű betegeknek árpanyákot adjunk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 22:45:18, kedd
|
|
|
Amaranth értékes, mert könnyen felszívódik az emberi testben és az állatokban is . Az amarántban a legfontosabb aminosav-lizin tartalom 3-szor nagyobb, mint a búzaban. De a legfontosabb dolog - az amaránt jelentős mennyiségű, jó minőségű, kiegyensúlyozott fehérjét vannak .
Amarant Bush - egy egész zöld gyógyszertár; a zöldnek a radionuklidok a testből történő kiürítése miatt igen nagy jelentősége van. Ez a növény segíti a vizelet inkontinenciát a gyermekeknél, az urogenitális rendszer gyulladásos folyamatait, anémiát, vitaminhiányt, cukorbetegséget, elhízást, neurózist, atherosclerosisot és más betegségeket. A szemcsékből kivont olaj szinte minden mutatóban felülmúlja az elvárásokat. A közelmúltban az amaránt népszerűsége az amarántolajban lévő szkvalén miatt növekedett, ezt előtte a mélytengeri cápák májából állították elő .
Forrás : Link
Más forrás szerint :
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelőtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az ősi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. A Kolumbusz előtti időkben az ázsiai eredetű gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, rizs) ismeretlenek voltak az amerikai kontinensen. A kukoricához, paprikához hasonlóan az Amaránt is a törökök közvetítésével jutott Európába, valószínűleg a hódoltsági Magyarországon keresztül. Feledésbe merült, bár néha dísznövényként fel-felbukkan. Pulykaorr, östör és egyéb neveken ismeretesek. Az Amaranthus nemzetség neve görög eredetű, jelentése ,,nem hervadó". A neve találó, mert ezek a növények jól bírják a szárazságot, és a hőséget, virágzatuk sokáig díszlik, nehezen hervad.
A magjuk az élelmiszerként használható része. A mag lencse-alakú, igen picike, kb. 1 mm-es. Ebből a picike magból akár 3 méteres növény fejlődhet, többszázezer magot teremve. Ezzel az Amaránt rekorder!
Csak harmadannyi vízre van szüksége, mint a kukoricának, jól hasznosítja az erős napfényt. Különösen homoktalajokon mutatkozik előnye.
Kis biogazdaságokban érdemes termelni, vegyszer és műtrágya nélkül termelhető, gépi erőt nem igényel, csak sok kézi munkát.
A mag 13-18 % fehérjét tartalmaz, többet, mint gabonáink. A magban a lizintartalom a A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelőtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az ősi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fő táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. A Kolumbusz előtti időkben az ázsiai eredetű gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, rizs) ismeretlenek voltak az amerikai kontinensen. A kukoricához, paprikához hasonlóan az Amaránt is a törökök közvetítésével jutott Európába, valószínûleg a hódoltsági Magyarországon keresztül. Feledésbe merült, bár néha dísznövényként fel-felbukkan. Pulykaorr, östör és egyéb neveken ismeretesek. Az Amaranthus nemzetség neve görög eredetű, jelentése ,,nem hervadó". A neve találó, mert ezek a növények jól bírják a szárazságot, és a hőséget, virágzatuk sokáig díszlik, nehezen hervad.
A magjuk az élelmiszerként használható része. A mag lencse-alakú, igen picike, kb. 1 mm-es. Ebből a picike magból akár 3 méteres növény fejlődhet, több százezer magot teremve. Ezzel az Amaránt rekorder!
Csak harmadannyi vízre van szüksége, mint a kukoricának, jól hasznosítja az erős napfényt. Különösen homoktalajokon mutatkozik előnye.
Kis biogazdaságokban érdemes termelni, vegyszer és műtrágya nélkül termelhető, gépi erőt nem igényel, csak sok kézi munkát.
A mag 13-18 % fehérjét tartalmaz, többet, mint gabonáink. A magban a lizintartalom a legjelentősebb, aminosav összetétele megközelíti az optimális arányokat. Jelentős a mag olajtartalma is, fajtól függően 6-9 % lehet. Linolsavat, olajsavat, palmitinsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az olajának 76 %-a telítetlen! Emiatt főleg a szív- érrendszeri betegeknek, májbetegeknek orvosság! Ötször annyi vasat tartalmaz, mint a búzaliszt. A szokásos őrléssel készült amaránt-lisztben pedig 10x több vas, 7x több kalcium és 4x több cink található, mint a búzalisztben. Érdekessége, hogy a magban C-vitamin is van, ami a magokra nem jellemző. Jelentős E-vitamin tartalma.
Hogyan készíthetjük el?
Kását főzhetünk a magból. Használható levesbetétként. Csíráztatható. Az enyhén pirított mag igen kellemes ízű, tésztákba keverhető. Pattogtatható, mint a kukorica, csak picinysége miatt óvatosan kell vele bánni, hamar megég. A pattogtatott magot is keverhetjük müzlikbe, tésztákba. Íze a sült gesztenyéhez hasonló.
Magja őrölhető. Csíra lisztet, teljes őrlésű, vagy hagyományos lisztet lehet készíteni belőle. A liszt mindenre használható, amire a gabonalisztek, kivéve a kelt tészta, annak csak keverékben alkalmas, általában 1:4 arányban keverik búzaliszttel. Lisztérzékenyek is ehetik, mert nem tartalmaz glutént.
Aminosav összetétele megközelíti az optimális arányokat. Jelentős a mag olajtartalma is, fajtól függően 6-9 % lehet. Linolsavat, olajsavat, palmitinsavat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Az olajának 76 %-a telítetlen! Emiatt főleg a szív- érrendszeri betegeknek, májbetegeknek orvosság! Ötször annyi vasat tartalmaz, mint a búzaliszt. A szokásos őrléssel készült amaránt-lisztben pedig 10x több vas, 7x több kalcium és 4x több cink található, mint a búzalisztben. Érdekessége, hogy a magban C-vitamin is van, ami a magokra nem jellemző. Jelentős E-vitamin tartalma.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2019-01-08 21:36:42, kedd
|
|
|
1. szűzpecsenye, 2. rövidkaraj, 3. hosszúkaraj, 4. felsál, 5. dió, 6. frikandó, 7. slussz vagy rózsa, 8. csülök, 9. láb és körmök, 10. farok, 11. lapocka, 12. oldalas, 13. hasaalja vagy dagadó, 14. tarja, 15. fej
A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.
A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.
Fej
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve
Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve
Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.
Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve
Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva
Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe
Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba
Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokány
Forrás : Link
Más felosztásban :
Húsok "osztályozása az elkészítés módja szerint
1. szelethúsok
karaj (borda, kotlett, karmonádli), tarja, comb, szűzpecsenye
2. pecsenyehúsok
dió, oldalas, karaj, frikandó
3. kocsonyahúsok
fej, láb,csülök, farok
Melyik mire való?
Füstölni: fej, tarja, hosszú- és rövid karaj, comb, oldalas, lapocka, csülök, köröm, farok, szalonna
Főzni: fej, dagadó, tokaszalonna, csülök, köröm, farok, karajcsont
kocsonyának: fej, csülök, köröm, farok
Roston sütni: tarja, oldalas, dagadó
Szeletben frissen sütni: tarja, hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Egészben sütni: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb, oldalas
Rántani: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Aprópecsenyének: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Pörköltbe, tokányba, vagdaltba: köröm, csülök, lapocka, oldalas, dagadó, comb, farok
Tölteni: dagadó, oldalas
Levesbe (gulyás): csont, csontos hús, comb, lapocka, oldalas
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
2019-01-08 21:30:11, kedd
|
|
|
A friss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni.
A marha bontási részei a felhasználást illetően: ökörszáj (pofa), fej, nyak vagy tarja, hasaalja vagy lebernyeg, szegy hátulja, szegy eleje, lapocka, lábak, lábszár, farok (ököruszály), keresztfartő, spitz fartő, fekete pecsenye, fehér pecsenye, dió vagy gömbölyű felsál, magas hátszín (rostélyos), lapos hátszín, vesepecsenye (bélszín).
Fej
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, levesnek, kocsonyának, párolva (pld. mártással), füstölve, ha borjú, akkor rántva is
Tarja (nyak)
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, főzve
Magas hátszín (rostélyos, gerinc; ha borjú: karaj, borda, kotlett)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, töltve (és párolva) - ha az állat öreg, csakis párolva
Lapos hátszín (borda, kotlett; ha borjú: vesés)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva - ha az állat öreg, csakis párolva
Vesepecsenye (bélszín; ha borjú: szűzpecsenye)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, tatárbifszteknek - ha az állat öreg, csakis párolva a bélszín széléből, azaz a pacsniból a legjobb a pörkölt, a tokány és a ragu is
Fartő (Spitz; ha borjú: rózsa)
Felhasználható: elősütés után párolva (pld. mártással), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is
Fehér- és feketepecsenye (ha borjú: frikandó, comb)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek és kirántva is
Felsál
Felhasználható: elősütés után szeletben párolva (pld. mártással), töltve (és párolva), főzve ha borjú, akkor frissen-, illetve egybensültnek is
Gömbölyű felsál (dió)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is
Szegy hátulja
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is
Szegy eleje
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is
Lapocka
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor (feltekerve, illetve töltve) süthető is
Lábszár (felső és alsó)(ha borjú: felső a csülök, alsó a láb)
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz ha borjú, akkor a láb rántva, a csülök sütve is
Farok (ököruszály)
Felhasználható: főzve (levesbe vagy mártással kínálva), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2019. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
340 db bejegyzés |
e év: |
1442 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2097
- e Hét: 18764
- e Hónap: 50250
- e Év: 254951
|
|
|