Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A legyengült immunrendszer jelei
  2021-09-24 19:49:07, péntek
 
  Az immunrendszer gyengeségéről akkor beszélünk, amikor sokat betegeskedünk. Ilyenkor az immunrendszerünk nem tudja felvenni a harcot a kórokozókkal, a gombákkal, a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Ezek a kórokozók nemcsak fertőzéseket okozhatnak, hanem komoly betegségeket is. Az immunrendszer gyengeségének vannak jelei. Mutatjuk is, hogy melyek ezek.

Az egyik nagy ellenség nem más, mint a stressz. A nagyfokú stressz gyengíti az immunrendszer válaszait, jelentősen csökkenti a limfociáták és a fehérvérsejtek számát. A fehérvérsejteknek nagyon fontos szerepük van, hiszen segítenek harcolni a kórokozókkal szemben, és nagyfokú védelmet jelentenek a fertőzések leküzdésében. Minél alacsonyabb a fehérvérsejtek száma a szervezetben, annál nagyobb az esélye a vírusok sikeres támadásának, ami aztán különféle betegségeket okozhat, például oka lehet a nátha és az influenza kialakulásának.

Egy egészséges ember is megfázhat. Szakemberek szerint, ha évente 2 alkalommal megfázunk, azzal még nincs gond, főleg, ha szűk egy hét alatt fel is gyógyulunk a betegségből. Ennyi időre van ugyanis szüksége az immunrendszernek, hogy antitesteket termeljen és leküzdje a kórokozókat. De ha sokszor leszünk náthásak, sokat betegeskedünk, akkor nagy valószínűség szerint le van gyengülve az immunrendszerünk, amelyet megfelelő tápanyagokkal erősíteni szükséges.

Az immunrendszer gyengeségét az is jelzi, ha problémáink vannak a hasunkkal, ha gyakran küzdünk hasmenéssel, székrekedéssel, de a puffadás is jele lehet annak, hogy valami gond van az egészségünkkel. Az immunrendszer közel 70 százaléka található az emésztőrendszerben. Fontos, hogy a bélflóra egyensúlya ne boruljon fel, hiszen a jótékony baktériumok biztosítják a fertőzéssel szembeni védelmet, és ezek az immunrendszert is támogatják. Amennyiben csak kevés jó bélbaktériummal rendelkezünk, teret adunk a vírusok elszaporodásának, a krónikus gyulladásnak és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha bármilyen seb, gyulladás van a bőrünkön és csak nehezen regenerálódik, az is az immunrendszer gyengeségének jele lehet. A regenerálódási folyamat az immunsejtjeinktől is függ, ha azonban az immunrendszer gyenge, akkor ezek a sebek nehezen gyógyulnak.

A gyakori fertőzések, mint a fül- vagy a tüdőgyulladás is a lehetséges immunhiányt feltételezi a felnőtteknél. Amikor az immunrendszer gyengélkedik és folyamatosan küzd a kórokozókkal, akkor energiahiányt is érezhetünk, hiszen az immunrendszer ilyenkor nem az energiatermelésre koncentrál.

Tippek, hogy megerősítsük az immunrendszerünket: kiegyensúlyozott étkezés, elegendő alvás, gyakori kézmosás, rendszeres testmozgás, egészséges testsúly, a stressz csökkentése és a dohányzás abbahagyása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vérnyomást kordában tartó gyógynövények
  2021-09-24 19:03:14, péntek
 
  Amennyiben magas a vérnyomásunk, a diéta, a rendszeres testmozgás és a testsúlycsökkentő étrend sokat segíthet, és még az is lehet, hogy nem kell gyógyszereket szednünk a problémára. Léteznek olyan táplálékok és gyógynövények, amelyek szintén sokat segíthetnek a vérnyomás normalizálásában, rendezésében.

A fokhagyma nagyon sok gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül gazdag olyan vegyületekben, amelyek jótékonyan hatnak a szív egészségére. Egyik leghatékonyabb vegyülete az allicin, amely szerepet játszik a magas vérnyomás csökkentésében és az erek pihentetésében.

A zeller szintén vérnyomáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A zellermagkivonat is csökkentheti a magas vérnyomást, hiszen úgy viselkedik, mint egy természetes kalciumcsatorna-blokkoló. A zeller és a zellermag is gazdag forrása a rostoknak, amelyek szintén aktívan hozzájárulnak a magas vérnyomás csökkenéséhez.

A bazsalikom sok értékes tápanyagot tartalmaz, köztük az antioxidánst eugenolt is, amely szintén hasznos a vérnyomásunknak. A fahéj segít az erek pihenésében és tágulásában, így kisebb nyomás nehezedik rájuk. Ez a kellemes illatú és édeskés ízű fűszernövény ilyen módon segít a magas vérnyomás csökkentésében.

A zöldbab nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz, amelynek nagyszerű vérnyomás szabályozó hatása van. Emellett javítja a lipid- és a glükózszintet, amely hatások csökkentik a szív- és érrendszeri kockázatokat.

A lenmag gazdag alfa-linolénsavban és omega-3 zsírsavban, amelyek nagyon hasznosak a gyulladásos betegségek és a szívbetegségek megelőzésében. Az omega-3 zsírsavban gazdag étrend aktívan hozzájárul a vérnyomás rendezéséhez és védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, hiszen csökkenti a koleszterinszintet.

A gyömbér is jót tesz a szív egészségének, hiszen fokozza a keringést, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A gyömbér is egy természetes kalciumcsatorna-blokkolóként viselkedik, vagyis aktívan hozzájárul az erek pihentetéséhez.

A kardamom egy antioxidánsokban gazdag fűszer, amely stabilizálhatja a vérnyomást, de vízhajtó hatásáról is ismeretes. A petrezselyem nagyon sok C-vitamint és karotinoidokat tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak a magas vérnyomás normalizálásához.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kamillatea és gyógyhatásai
  2021-09-24 18:59:24, péntek
 
 



Az illóolajokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kamillatea

A kamillatea terápiás hatása már nagyon régóta ismeretes. Már az ókori rómaiak és görögök is előszeretettel használták ezt a gyógynövényt, elsősorban száraz bőrt kezeltek a segítségével. Hippokratész volt az első olyan személy, aki szorgalmazta és támogatta ennek a gyógynövénynek az alkalmazását, mégis a középkorban vált leginkább népszerűvé.

A kamilla az egyik legkedveltebb gyógynövény. Nagyon hasznos is, hiszen tele van értékes illóolajokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A kamillát leggyakrabban teaként fogyasztjuk, ilyen módon jól kifejti áldásos hatásait. Mutatjuk is, melyek ezek!

A kamillatea javítja a szív- és érrendszeri funkciókat. Mivel nagyon sok flavonoidot tartalmaz, így nagyon hatékony lehet a szívkoszorúér-betegség és a szívinfarktus megelőzésében.

A gyógynövényből készült tea mindezeken kívül javítja az emésztési funkciókat. A kamillának az aromaterápiás hatása is kiemelkedő, de tea formájában is nagyon hasznos és hatásos lehet, ha álmatlanságban szenvedünk.

A kamilla egy antioxidánst is tartalmaz, amelynek apigenin a neve. Ez védelmet jelenthet egyes rákos megbetegedésekkel szemben, persze csupán egyetlen teában bízni nem szabad, a betegségek megelőzéséhez számos más tényező is szükségeltetik. Azonban az eddigi kutatások szerint a gyógynövény a következő rákos megbetegedések ellen nyújthat néminemű védelmet: mell, méh, emésztőrendszer és prosztata daganatos megbetegedései esetén.

Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy a kamillatea rendszeres fogyasztása hatékony lehet a vércukorszint normalizálásában, illetve a 2-es típusú cukorbetegség szövődményeinek kivédésében, úgy mint magas LDL-koleszterin- és trigliceridszint, de az inzulinrezisztenciával szemben is hatásos lehet, ha rendszeresen fogyasztjuk a gyógynövényből készült teát.

A gyógynövény olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást okozó mikrobák fejlődését és növekedését.

A kamillatea hatékony lehet a nátha megelőzésében, a torokfájás kezelésében és az immunrendszer fellendítésében is. Tanulmányok igazolják, hogy a szorongás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe ennek a gyógynövénynek.

A kamillás borogatás és a gyógynövényből készült krémek, kenőcsök pedig bőrgyulladás csökkentésében válhatnak segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A stresszt le lehet küzdeni
  2021-09-24 18:55:40, péntek
 
  Valamennyi stresszre mindenkinek szüksége van, hiszen ez hozzásegít bennünket a nagyobb teljesítményhez, így sokkal hatékonyabbak lehetünk a munkában. Azonban hosszú távon a stressz krónikussá is válhat, ami gyulladást és számos betegséget generálhat a szervezetben. A stressz nemcsak a fizikai egészséget rombolja, de a mentális állapotunkra is rányomja a bélyegét.

A krónikus stressz okozhat fejfájást, álmatlanságot, csökkent energiaszintet, szorongást és depressziót is. Nem szabad hagynunk, hogy eluralkodjon rajtunk, az életünkön. Ehhez adunk most hasznos és praktikus tanácsokat.

Nagyon fontos, hogy legyenek céljaink az életben, hiszen ezek visznek bennünket előrébb és adnak értelmet az életünknek. Azonban mindig csak reális céljaink legyenek, mert ha irreális, túl nagy célokat tűzünk ki magunk elé és nem sikerül megvalósítani őket, akkor ismét csak stresszesek leszünk. Voltaképpen nem ez a célunk, hanem az, hogy a stresszt minimalizáljuk az életünkben.

Nagyon fontos az is, hogy rendszeresen mozogjunk, hiszen a testedzés hatására endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben és ettől bizony sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat. Ha elégedettek és kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor a stresszel is sokkal könnyebben megbirkózunk.

Kutatások igazolják, hogy azok a személyek, akik rendszeresen, nap mint nap fogyasztanak zöldségeket és gyümölcsöket, sokkal nyugodtabbak, energikusabbak és boldogabbak. Ezek az emberek kevesebbet is stresszelnek, sokkal optimistábbak és egyszerűbben oldják meg a kényes helyzeteket az életükben.

Ügyeljünk arra is, hogy mit eszünk, hiszen a cukros és feldolgozott élelmiszerek megnövelik a stressz szintjét a szervezetünkben. A túl sok cukor például szorongóvá tehet, míg a feldolgozott élelmiszerek fáradtságot és álmosságot okozhatnak. Ha pedig nem tudunk koncentrálni vagy nincs elég energiánk, akkor feszültek, idegesek és stresszesek leszünk.

Nagyon jó stresszcsökkentő lehet az étcsokoládé, az avokádó, az áfonya, a magvak és a diófélék. Ez utóbbiak kiegyensúlyozzák az idegrendszert, hiszen tele vannak B-vitaminnal és magnéziummal.

A stresszt csak úgy kerülhetjük el, ha kicsit szigorúak vagyunk magunkhoz, és amikor munkaidő van, akkor tényleg dolgozunk. Ha közben szörfölünk az interneten és minden mással foglalkozunk, csak éppen a munkával nem, akkor biztos, hogy túlóráznunk kell majd, és ez is oka lehet a stressz kialakulásának.

Ha beosztjuk az időnket, akkor annyi szabadidőnk lehet, amennyit csak akarunk és ez nagyon felszabadító érzés, ráadásul a stressz szintje is csökkenhet. Használjuk ki, ha van egy kevés időnk, hogy csak magunkkal foglalkozzunk. Lazítsunk, regenerálódjunk, töltődjünk fel, kapcsolódjunk ki, ezek szintén csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A citromos víz áldásos hatásai
  2021-09-24 18:53:20, péntek
 
  A meleg hónapokban még fokozottabban ügyelnünk kell a hidratációra, azonban a sima víz egy idő után nagyon unalmas lehet. A citromos víz nemcsak felfrissít, de nagyon hasznos is lehet a szervezetünk számára, hiszen számtalan pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Most mutatunk is néhányat közülük.

A citrom nemcsak egy kitűnő antioxidánsban, a C-vitaminban gazdag, hanem nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot is. A C-vitaminnak nagyon sok egészségügyi előnye van, többek között jót tesz a szívnek és az érrendszernek, csökkenti a fogínygyulladás kialakulásának a kockázatát és aktívan részt vesz a kollagéntermelésben. A káliumnak vérnyomást szabályozó funkciója is van, míg a magnézium segíti az elalvást, kiegyensúlyozza az idegrendszert és a normális izomműködés fenntartásában is szerepet játszik.

A citromos víz pozitív hatása az, hogy kevésbé kívánjuk az édes italokat és az édességeket, ami már önmagában is a segítségünkre lehet a fogyásban, de támogatja a zsírégetést is. Próbáljuk ki, hogy egy hónapon keresztül csak citromos vizet iszunk mindenféle édes üdítőital helyett. Már egy hónap alatt is jelentős változást fogunk megtapasztalni, hiszen várhatóan kevesebbet mutat majd alattunk a mérleg.

A vízbe csepegtetett citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely segít az immunitás növelésében és a kollagéntermelésben, továbbá hozzájárul az egészséges bőrhöz és jót tesz a szív és az érrendszer egészségével.

A citrom ezen kívül flavonoidokban is rendkívül gazdag, amelyek gyulladáscsökkentő előnyökkel rendelkeznek. Ma már léteznek olyan bőrápoló termékek, amelyekbe C-vitamint is tesznek. Ennek több célja is van. Ahogy már említettük, a C-vitamin segíti a kollagéntermelést, elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és védelmet biztosít a környezeti szennyeződések káros hatások ellen.

A citromban található flavonoidok más módon is a hasznunkra válhatnak. Számíthatunk ugyanis rájuk a gyulladások elleni küzdelemben, ami nagyon hasznos az agy egészségének megőrzése szempontjából, de a szív működését is támogatják, illetve ízületi gyulladás esetén is jó szolgálatot tesznek.

A citromban olyan tápanyagok is megtalálhatók, amelyek aktívan harcolnak a fertőzésekkel szemben. Az antibakteriális hatása kiemelkedő, emellett a gombás fertőzések ellen is eredményesen veszi fel a harcot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sarokfájdalomra
  2021-09-24 15:26:33, péntek
 
  Nagyon sok ember küzd a sarok fájdalommal, amit elsősorban a fizikai megterhelés, másodsorban az ízületi fájdalom okoz. Ha a drága krémek hosszabb távon nem hoznak eredményt, akkor itt az ideje a természetes gyógymódok tárházában körbe nézni!

A sarokfájás egy gyakori probléma, ami az esetek nagyobb részében gyorsan és magától megszűnő probléma. Lehetséges azonban olyan eset, amikor a fájdalom nem múlik vagy betegség okozza. Utóbbi esetben érdemes reumatológus szakorvossal kivizsgáltatni a sarokfájdalom okát.
Járás közben vagy futáskor a sarokcsont a testsúlyunk akár többszörösét és viselheti. Ebből adódóan meglehetősen nagy a sérülés lehetősége. A sarok fájdalma egész járásunkat fájdalmassá vagy lehetetlenné teheti. A sarok a lábfej csontjai közül a legnagyobb méretű csontunk.

A leghétköznapibb okozója a sarokfájdalomnak a talp vastag kötőszöveteinek a túlterheltsége. A talp izmai és szalagjai megvastagodnak a túlterhelés miatt, amit kiválthat a sarok ütődése, túlzott mértékű állás, az egészségügyileg nem megfelelő vagy túl lapos lábbelik, papucsok.
Íme a leghatékonyabb természetes módszerek a megszüntetésére:

Burgonya
Egy karikára vágott burgonyát helyezzünk a zokninkba éjszakára és egészen reggelig hagyjuk ott. Hatékonyan hat még a reszelt burgonya is, de ebben az esetben kötéssel, tekercseléssel rögzíteni kell a sarokhoz. 7-8 napon alatt képes megszüntetni a fájdalmat.

Só és méz
Egyforma mennyiségű sót és mézet keverjünk össze, amit alkalmazzunk az érintett területen. Egy kis géz és ragtapasz segítségével rögzítsük a sarkon, majd nylon tasakba öltöztessük a lábat. Húzzunk rá egy zoknit és aludjunk így. 10 napon belül a türelem meghozza gyümölcsét!

Aszpirin tinktúra
10 aszpirin tablettát törjünk porrá (kb. 200 mg), majd keverjük össze orvosi alkohollal és 2 napig pihentessük a lábat. Néhány géz lapot áztassunk a keverékbe, majd helyezzük a sarkunkra. Húzzunk nylon tasakot a lábra, majd rá egy zoknit és hagyjuk hatni egész éjszakán át. Reggel alaposan mossuk meg a lábat és ajánlatos egy zsíros krémmel bekenni utána.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyimóthy Gábor: Nyelvlecke
  2021-09-24 13:15:05, péntek
 
  Gyimóthy Gábor:
Nyelvlecke

Egyik olaszóra sodrán,
Ím a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Európába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar,

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogy botorkál
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet - és
Bár alakra majdnem olyan
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, miért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, miért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés, -
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér...
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki ,,slattyog", miért nem ,,lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, miért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló miért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki ,,beslisszol", elinal,
Nem ,,battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
- Elárulja kósza nesz -
Itt kóvályog, itt ténfereg...
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg miért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s mégsem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet...!

A magyar nyelv szépségeiről sokat lehetne beszélni, hiszen nem csak Európában számít egyedülállónak. Az angolok például már nem értik Shakespeare 1600-as évek körül íródott műveit, azok eredeti nyelvezetét ,,óangolnak" nevezik. Érdekes belegondolni, hogy az azóta eltelt majd' 400 évben mennyit változott a nyelvük. Velük ellentétben azonban mi, magyarok a mai napig megértjük pl. az Ómagyar Mária Siralom 1300-as évekre datált hangzását.

De hogy ne csak az én elfogultságom szóljon:

... mit mondanak a külföldiek a magyar nyelvről? Néhány idézet:

Grimm Jakab meseíró (XIX. század), aki egyben az első német tudományos nyelvtan megalkotója is: ,,a magyar nyelv logikus és tökéletes felépítése felülmúl minden más nyelvet".

N. Erbersberg bécsi tudós (XIX. század): ,,Olyan a magyar nyelv szerkezete, mintha nyelvészek gyülekezete alkotta volna, hogy meglegyen benne minden szabályosság, tömörség, összhang és világosság."

George Bernard Shaw drámaíró (az amerikai CBC-nek adott interjújában sokkal bővebben kifejtve) mondta: ,,Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az ér­zelmek titkos rezdüléseit."

Grover S. Krantz amerikai kutató: ,,A magyar nyelv ősisége Magyarországon (...) meglepő: úgy találom, hogy átmeneti kőkori nyelv, megelőzte az újkőkor kezdetét (...) az összes helyben maradó nyelv közül a magyar a legrégebbi."

Ove Berglund svéd orvos és műfordító: ,,Ma már, hogy van fogalmam a nyelv struktúrájáról, az a véleményem: a magyar nyelv az emberi logika csúcsterméke." (Magyar Nemzet 2003. XII. 2. 5. o.)

Teller Ede atomfizikus halála előtt pár évvel ezt mondta Pakson: ,,...Új jeles felfedezésem, miszerint egy nyelv van, s az a magyar." (Mai Nap, Budapest, 1991. 9.)

Nem különös-e, hogy a magyar tudomány minden erőt bevetve igyekszik lefokozni a magyar nyelvet, ám a külföldi szakvélemények ennek az ellenkezőjét hangsúlyozzák: nyelvünk egyedülálló nagyszerűségét, ősiségét, mi több, van ki a magyar nyelv Kárpát-medence-i ősi volta mellett is kiáll. A genetikai eredményekből már tudjuk: teljes joggal.)

De ne csak a nyelvünket, hanem annak teremtő erejére vonatkozó véleményekre is figyeljünk:

Isaac Asimov scifi író: ,,Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a földön: emberek és magyarok."

Enrico Fermi olasz atomfizikustól mikor megkérdezték, hogy hisz-e az űrlakókban, azt válaszolta: ,,Már itt vannak, magyaroknak nevezik őket!"

A magyar anyanyelvű nagy matematikusok is többször vallották: hja, magyar anyanyelvvel könnyű nagy matematikusnak lenni.

VARGA CSABA: Mire lehet büszke a magyar (részlet)

És ami mosolyt csalhat az arcotokra: Gyimóthy Gábor (Firenze 1984. X. 12.) Nyelvlecke című írása. Figyeljétek meg, hogy a mozgást kifejező igére hányféle szinonimát használ! Már kétszer is nekiugrottam, hogy átszámoljam, de egyszer 63 jött ki, másszor meg 81 - de talán a számok annyira nem is lényegesek, mint a magyar nyelv gazdagságának ténye. Talán nincs is a földön még egy ilyen nyelv, mint a mienk! Szerintem joggal lehetünk büszkék rá.

Forrás: Transylvania, 40 évf. 2. szám. illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.08 2021. Szeptember 2021.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6332
  • e Hét: 22999
  • e Hónap: 54485
  • e Év: 259186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.