Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
Fegyelem
  2016-07-07 16:52:12, csütörtök
 
  "Lelkipásztori gyakorlatom és személyes keresztyén életem tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy soha nem ismertem olyan embert, aki fegyelem nélkül tett volna szert lelki érettségre. Az istenfélelem a fegyelem útján érhető el."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Fegyelem
  2016-07-07 16:51:22, csütörtök
 
  "Az istenfélő emberek fegyelmezettek."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2016-07-07 16:49:47, csütörtök
 
  "Ha látsz egy embert a vízben fuldokolni, mentőövet dobsz felé, és nem vársz hangot a mennyből, hogy megmondja, mit tegyél. Miféle emberek vagyunk, ha Isten hívására várunk ahhoz, hogy
megtegyük, amit kötelességünk lenne megtenni?! Ne várj Istenre! Isten vár rád! Az evangéliumot hirdetni kell!"

- Reinhard Bonnke -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ráháb hite tevékeny volt
  2016-07-07 16:45:27, csütörtök
 
  Ráháb (folytatás)
Textus: Zsidók 11,31; Jakab 2,25
Prédikáció részlet

Ráháb hite tevékeny volt

Ráháb hite nem szunnyadó vagy halott hit volt. Hatékony volt. Tevékeny volt - először lelkileg. Amikor hitt, elkezdett gondolkodni. Egyes emberek ébredések és ellenőrizhetetlen érzelmi mozgalmak hatására "megtértek", és nekem úgy tűnik, mintha vagy egyáltalán nem lenne agyuk, vagy a kegyelem még soha nem jutott volna el a fejükig. Állandóan nagy izgatottságot kellene fenntartanotok, különben alig mutatkoznának még az istentiszteleten is. Az ilyeneknek nincsenek alaposan átgondolt alapelveik. Ha megkérdeznétek őket, hogy mit hisznek, azt nem tudnák; és azt sem lennének képesek megmondani, miért hisznek. Valószínűleg azért hisznek, mert más emberek is hisznek. A prédikátor buzgó, és szívesen hallgatják; innen származik vélt hitük. Értelmes indokuk nincs.
A legjobb, a kitartó és állhatatos hívők azok, akik elgondolkodnak, férfiak, akiknek elveik vannak, férfiak, akik mérlegelnek és ítéletet alkotnak. Természetesen elgondolkodásuk közben harcokat kell kiállniuk, de másrészt ezek által a lelki gyakorlatok által erőt gyűjtenek. Ezek azok a férfiak, akikre nem az a jellemző, hogy "mindenféle tanítás szelében ide-oda hányódnak és sodródnak" (Ef 4,14), hanem a kísértés órájában szilárdan megállnak. Isten azt akarta, hogy egy nagy sereg gondolkodó hívőnk legyen, mert akkor jóval kevesebb kárt okozhatna a racionalizmus és a ritualizmus.
Ráháb gondolkodó asszony volt, és megvolt a saját teológiai rendszere. Ismerte Izráel népe múltját, ismerte a Vörös-tenger-ről, az Ógról és a Szíhonról szóló történetet. Tudott valamit arról, hogy Isten megígérte, hogy Izráelnek adja Kánaán földjét, és ebből következtetett a jelenre. Figyeljétek, értelmezve a jelenvaló eseményeket. "Bizony, a ti Istenetek, az Úr az Isten fönn a mennyben és lenn a Földön" (Józs 2,11). Mint bizonyos tényt állította azt, hogy az Úrnak, aki olyan sokat cselekedett, Istennek kell lennie odafent a mennyben és lent a Földön. Ebből levonta a maga következtetését a jövőre nézve. Hitte, hogy Isten Izráel népének a kezébe fogja adni Kánaán földjét, és azt kérte, hogy ha ez megtörténik, a hódítók jól és hűségesen bánjanak vele.
Így értette meg a jelent, a múltat és a jövőt, és lelkében mindent jól elrendezett. És felismerte az összefüggéseket - egy bibliamagyarázó félig prófétanőnek nevezte őt. Döntése révén az Úrért is tevékenykedett. Ezt mondta magában:
-Jerikóhoz tartozom, és polgárjogom van ott. Azonban én erről le akarok mondani. Isten ez ellen a város ellen fordult, és le fogják rombolni. Ha most én Isten ellen vagyok, el fogok pusztulni Jerikóban. Mivel azonban Ő az igaz Isten, az Ő oldalára akarok állni, és az Ő népe pártjára fogok állni. Ha kellek Neki, el fogok rejtőzni szárnya árnyékában, és kérni fogom, hogy palástja szegélyét borítsa rám. Mostantól nem vagyok jerikói polgár. A Jerikó királya iránti hűséget megtagadom.
Amikor azután jöttek a kémek, tudta, hgoy mit kell tennie. Nem érezte kötelességének, hogy részt vállaljon a város védelméből, hogy tudassa a királlyal, hogy nála vannak a kémek. Izráeli nőnek tekintette magát, és e szerint cselekedett.
Ó, azt kívánom, hogy egyesek, akik keresztyénnek nevezik magukat, csak fele ilyen elkötelezettek lennének! Ismerik az igazságot, de semmit sem tesznek érte. Tudják bírálni az igazságot, és mégsem forr a vérük sohasem az Isten ellenségei miatti felháborodástól. Teljesen nyugodtak, és talán valóban nincs is mit mondaniuk. Ők igazán nem ismerték meg Krisztust, és a reménységnek semmi alapja nincs bennük. Vallásuk nem más, mint halott betű, amennyiben értelmüket figyelembe vesszük. Isten őrizzen meg bennünket az ilyen hittől! Bárcsak olyan volna a hitünk, amely egész értelmünket megvilágítja, és segít kiállni az igazságért és a jogosságért - bármilyen társaságba is kerülünk.

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Fegyelem
  2016-07-07 16:43:56, csütörtök
 
  "Az irány nélküli fegyelem nem más, mint lélekölő munka. Képzeljük el a hatéves Karcsit, akit a szülei beírattak a zeneiskolába. Miután hazajön az iskolából, minden délután kelletlenül elpengeti a 'Micimackót', miközben látja, hogy pajtásai az utca túloldalán levő parkban fociznak. Ez irány nélküli fegyelem, vagyis lélekölő munka. Tegyük fel, hogy egyik délután egy angyal fölkeresi Karcsit, mialatt a gitáron gyakorol. Látomásában a Zeneakadémiába kerül, ahol egy gitárművész éppen koncertet ad. A látottak és a hallottak ámulatba ejtik Karcsit, akit általában untatni szokott a komoly zene. A zenész ujjai lágy és kecses táncot járnak a húrokon. Karcsi arra gondol, hogy ő milyen érzéketlennek és nehézkesnek érzi ujjait, amikor tétován kaparássza a húrokat. A művész hangszeréből tiszta, szárnyaló hangok törnek fel, fenséges harmónia lengi be a termet. Mennyire más, mint az a kifejezéstelen, idegesítő zaj, ami a saját gitárjából botladozik elő. Karcsit elbűvöli a zene. Fejét kissé féloldalt hajtja, úgy figyel. Mindent magába szív. Sosem gondolta volna, hogy így is lehet gitározni.
-Mire gondolsz, Karcsi? - kérdi az angyal.
-Hű, de klassz! - feleli lassan és lágyan a hatéves kisfiú.
A látomás eltűnik, és az angyal ismét Karcsi előtt áll a fiú szobájában.
-Karcsi! - mondja az angyal. - Ez a csodálatos zenész, akit láttál, te magad vagy néhány év múlva.
Majd az angyal a gitárra mutatva hozzáteszi:
-De gyakorolnod kell!
Az angyal hirtelen eltűnik, és Karcsi egyedül marad a gitárjával. Vajon ezután másképp áll-e majd hozzá a gyakorláshoz? Amíg emlékszik rá, hogy mi lesz belőle, addig a fegyelmének iránya és célja lesz, mely a jövő felé húzza őt. Az erőfeszítés természetesen nem marad el, de ezt aligha nevezhetjük lélekölő munkának.
Sok hívő a keresztyén élet fegyelmét is olyannak találja, mint Karcsi a gitárgyakorlást - irány nélküli fegyelemnek. Az imádság sokszor rabszolgamunkának tűnik. Az Igén való elmélkedés gyakorlati értéke bizonytalan. Nem világos, mi az értelme az olyan önfegyelmet igénylő gyakorlatoknak, mint például a böjt.
Először azt kell megértenünk, hogy mivé válunk majd. A Róma 8:29 a következőt mondja Isten választottairól: 'Mert akiket eleve kiválasztott, azokról eleve el is rendelte, hogy hasonlókká legyenek Fia képéhez'. Isten örök terve biztosítja, hogy végül minden keresztyén Krisztushoz hasonlóvá válik. Amikor ő megjelenik, megváltozunk, és 'hasonlóvá leszünk hozzá' (1János 3:2). Ez nem egy látomás; ez ön, a keresztyén olvasó néhány év múlva.
Miért beszélünk akkor annyit a fegyelemről? Ha Isten eleve elrendelte, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljunk, akkor hogyan kerül a képbe a fegyelem?
Isten valóban Krisztushoz hasonlóvá tesz minket Jézus visszatérésekor, ám azt akarja, hogy addig is haladjunk a krisztusi jellem felé. Nem csak várakoznunk, hanem törekednünk kell a szentségre. 'Törekedjetek mindenki iránt a békességre és a szent életre - parancsolja Isten a Zsidók 12:14-ben -, amely nélkül senki sem látja meg az Urat.' Ez elvezet minket ahhoz a kérdéshez, amelyet minden keresztyénnek föl kell tennie: Hogyan törekedhetünk hát a szentségre? Hogyan válhatunk olyanná, mint Jézus Krisztus, az Isten Fia?
Világos választ találunk erre az 1Timóteus 4:7-ben: 'Fegyelmezd magad az istenfélelem érdekében' (angolból)."

- Donald S. Whitney -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hibás párkapcsolatok (folytatás)
  2016-07-07 16:42:07, csütörtök
 
  Hibás párkapcsolatok (folytatás)

A randevúzgatás hajlamos átugrani a kapcsolat "barátság" részét.
Jack egy keresztyén ifjúsági rendezvényen találkozott Libby-vel. Libby barátságos lány volt, akiről az a hír járta, hogy komolyan veszi az Istennel való kapcsolatot. Jack és Libby kézilabdázás közben jót beszélgetett, és úgy tűnt, hogy attól kezdve nagyon egymásra találtak. Jack ugyan nem akart komoly kapcsolatot, de szerette volna jobban megismerni Libby-t. A rendezvény után két nappal felhívta Libby-t, és megkérdezte, volna-e kedve moziba menni vele a hétvégén. A lány igent mondott.
Jó lépés volt ez Jack részéről? Nos, a randevúzás szempontjából sikeresnek bizonyult, de a barátság szempontjából inkább kudarcot vallott. Amikor egy fiú és egy lány randevúznak nagyon valószínű, hogy a barátságtól túl gyorsan fordulnak majd a romantika felé. Találkoztál már olyan emberrel, aki azon aggódott, hogy egy régi baráttal készül randevúzni? Ha igen, akkor már biztos hallottál ilyesmit:
-Találkozni akar velem, és félek, hogy ha randevúzni kezdünk, megváltozik a barátságunk.
Hogy mit mond valójában ez az ember? Akik így beszélnek, felismerték, hogy a randevú romantikus elvárásoknak adhat teret. Egy igazi barátságban, ha tetszik is a barátod, nem várod el, hogy ő is ugyanígy érezzen irántad. Az lehetsz, aki vagy, és együtt lehetsz vele anélkül, hogy három órát töltenél a tükör előtt, mert biztos akarsz lenni abban, hogy tökéletesen nézel ki.
C. S. Lewis szerint a barátság az, amikor két ember egymás mellett megy egy közös cél felé. A közös érdeklődés hozza össze őket. Jack átlépte ezt a "közösséget" azzal, hogy Libby-t egy tipikus randevúra hívta, ahol nem kell gondolkodni, csak enni, és filmet nézni, és ahol az a lényeg, hogy ők egy pár.
A randevúzásban gyakran a vonzalom a kapcsolat sarokköve. A randevú előfeltétele ez: én vonzódom hozzád, úgyhogy ismerjük meg egy kicsit jobban egymást. A barátság előfeltétele viszont ez: minket hasonló dolgok érdekelnek, úgyhogy élvezzük együtt ezeket a dolgokat. Ha a barátság kialakulása után vonzalom is ébred, az a ráadás.
A meghittség elkötelezettség nélkül csalóka. Meghittség barátság nélkül hamis. Egy kapcsolat, melyet fizikai vonzalomra és szerelmes érzésekre alapoznak csak addig fog tartani, amíg az érzések.

- Joshua Harris -
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Bűn
  2016-07-07 16:39:09, csütörtök
 
  "Van aki a bűnt cselekedetnek gondolja, bűnök összességének tekinti, sőt csak bizonyos meghatározott cselekedeteket ért alatta. Azt gondolja tehát, hogy mivel nem vétkes ilyen bűnök elkövetésében, valójában nem is bűnös. Olykor ezt világosan meg is fogalmazza: 'Sosem tekintettem magamat bűnösnek. Ez természetes is, hiszen az életem kezdettől fogva védett volt. Sosem volt kísértés a számomra, hogy ilyesmiket megtegyek, így hát sosem éreztem magam bűnösnek.' Itt láthatjuk a tévedés lényegét. Cselekedetekre gondolnak, ha bűnről van szó, bizonyos cselekedetekre, és más emberekkel hasonlítják össze magukat. Ennél fogva sosem jutnak el a bűn felismeréséig, és így nem látják meg, hogy mindenestől az Úr Jézus Krisztusra szorulnak. Hallották hirdetni, hogy Krisztus meghalt a bűneinkért, és hiszik is, de nem értik, hogy miért van nekik is feltétlenül szükségük rá."

- Dr. Martyn Lloyd-Jones -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn
  2016-07-07 16:38:24, csütörtök
 
  "Nincs felemelkedés, amit ne előzött volna meg alászállás. Ez törvényszerű, és sajnos mégis sokan elfelejtkeznek róla manapság. A Szentírásban mindennek megvan a maga sorrendje, és ezt figyelembe kell venni, ha az üdvösség áldásait szeretnénk élvezni. Egyedül a bűnről való meggyőződés fog egy embert Krisztushoz vezetni és arra indítani, hogy csak Őbenne bízzon. Ha nem vagyunk igazán meggyőződve a saját bűnösségünkről, akkor szükségszerűen eltévelyedünk. Ez magyarázza, hogy különösen azok küszködnek ezzel a problémával, akiket vallásosan neveltek. Gyakran az a fő bajuk, hogy nem értik, mi a bűn."

- Dr. Martyn Lloyd-Jones -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ráháb hite rendkívüli volt
  2016-07-07 16:36:53, csütörtök
 
  Ráháb (folytatás)
Textus: Zsidók 11,31; Jakab 2,25
Prédikáció részlet

Ráháb hite rendkívüli volt

Mi volt az, amit el kellett hinnie? Nem az volt-e, hogy Izráel Jerikót le fogja rombolni? Nos, Jerikó és a tizenkét törzs között ott folyt a Jordán, és Izráel nem tudott minden további nélkül átkelni rajta. Csak csoda tudta volna ezt a túláradó folyót kettéválasztani. Ráháb hite csodát várt? Ha igen, akkor ez a hit figyelemreméltóan erős volt. Jerikót gigantikus méretű fal vette körül. Valószínűtlen volt, hogy az ostromlók meg tudták volna rohamozni, vagy rést tudtak volna ütni rajta. Gondolta volna-e Ráháb, hogy a falak egyszerűen le fognak omlani? Vagy Istenre bízta, hogyan veszi be a várost, hitte-e mégis szilárdan, hogy meg fogja hódítani? Ha így volt, akkor rendkívüli hitű asszony volt.
Ismertem intelligens keresztyéneket, akiknek a hite sem egy áradat kettéválasztását, sem egy fal átugrását nem tudta volna elképzelni. De ennek a szegény asszonynak Istenbe vetett hite mind a kettőt lehetségesnek tartotta. Bizonyos volt abban, hogy a Vörös-tenger Istene a Jordán Istene lesz, és hogy aki Ógot, Básán királyát megverte, Jerikó királyát is le tudja győzni. Sajátos volt hite, mert rendkívül erős volt - erősebb, mint amilyet gyakran olyanokban találunk, akik sokkal többre alapozhatják hitüket.
Nos, amikor ennek az asszonynak a sajátos hitére gondolunk, mondjuk mindnyájan ezt:
-Miért ne lehetne ugyanilyen hitem nekem is az élő Istenben? Isten meg tudja adni nekem ezt a hitet. Ha elmúlt életem nagyon bűnös is volt, miért ne bízhatnék az Úrban, az Üdvözítőben? A hit nem éppen az a kegyelem-e, amely a legjobban illik egy bűnöshöz, és amely a legtöbbet tesz érte? Hát nem azért küldte el Isten Jézus Krisztust a világba, hogy megváltsa ez embereket a bűntől? Nem szabadított-e meg már sokakat Lelke hatalmának és drága vérének ereje által? Hinni akarok Jézusban.
Ó bárcsak adna nektek a Szentlélek ebben a pillanatban hitet! Bárcsak készen találna egyeseket Isten kiválasztó szeretete, akik, ha nem is tetteikben, de szívükben ugyanolyan rosszak voltak, mint Ráháb. Bárcsak eljuttatná a végtelen irgalom őket oda, hogy utánozzák Ráháb hitét, ahogyan a bűnben követték őt! Jöjjetek, akik elbuktatok, Jézus fel tud emelni titeket. Jöjjetek, akik tisztátalanok vagytok, Jézus meg tud tisztítani benneteket. Higgyetek, és tiétek az örök élet!

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Lustaság
  2016-07-07 16:35:46, csütörtök
 
  "Az idő elpocsékolása egyfajta fegyver nélküli rablás..."

- John Blanchard -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 32 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1025 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 33776
  • e Hónap: 63088
  • e Év: 250890
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.