Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Jeruzsálem bukását követő csapás
  2016-08-11 19:16:05, csütörtök
 
  A JERUZSÁLEM BUKÁSÁT KÖVETŐ CSAPÁS * JEREMIÁS 40-45

KÖZPONTI IGERÉSZ: JEREMIÁS 42-43

ÖSSZEFOGLALÁS * Habár Isten népe fogságba került, Isten igéje továbbra is hallható maradt a próféta által. Amikor Nebukadneccár egy általa irányított bábot állított Jeruzsálem élére, Jeremiás kész volt a városban maradni - és erre bíztatta honfitársait is. A Gedaljá ellen elkövetett könyörtelen orvgyilkosságot követően azonban a zsidó túlélők semmibe vették Isten világos parancsát, és biztonságuk érdekében Egyiptomba menekültek, ahová akarata ellenére magukkal vitték a prófétát is. Jeremiás itt arról prédikált, hogy az Úr keze Egyiptomot pusztulással, Júdát pedig fenyítéssel fogja sújtani, mert annak ellenére, hogy tudták, mit kell tenniük, az ellenkezőjét tették.

NAPI ÚTRAVALÓ * Gondolj vissza életed elmúlt néhány évére: az örömökre, a fájdalmakra, a bukásokra és a győzelmekre. Ha tisztában lettél volna azzal, amivel ma, akkor is olyan lelkesen vágnál neki az előtted lévő éveknek?
Az Úr éppoly bölcs, amikor elrejt, és éppoly bölcs, amikor kijelent valamit a jövővel kapcsolatban. Mindenesetre kevés olyan dolog van, ami képes lenne úgy elvenni az életörömödet ma, mint biztosan tudni (vagy bizarr módon állandóan azzal foglalkozni), amit az élet holnap hoz. Többek között ezért tanította Jézus a tanítványainak: ,,Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." (Máté 6,34)
Jeremiás mennyei erővel nézett szembe a gúnyolódással, a bebörtönzéssel, az orvgyilkossággal, sőt még a deportálással is - de mindig csak egy napra valóval. Keresd meg és karikázd be az ,,így szól/ ezt mondja ... az Úr/a Seregek Ura" szavakat, valahányszor csak előfordulnak a 40-45. fejezetben. Ez a tízszeres emlékeztető adjon bátorságot, hogy Istennek mára is és minden napra van mondanivalója a számodra.

BETEKINTÉS * A NAP, MELYEN AZ OBELISZKEK LEOMLANAK (43,13) - Igehirdetésében Jeremiás a babilóniaiak keze által elpusztuló Egyiptomról beszél, és ennek részeként az egyiptomi istentiszteleti helyek lerombolásáról is. A Kairóhoz közel fekvő, ókori Héliopolisznak (ma Tell Husn) Bétsemes (,,a nap háza") a héber neve. Az obeliszknek nevezett oszlopokat, faragott képeket arra használták, hogy Rét, a napistent imádják. Egy ilyen Héliopoliszból származó obeliszk most a New York-i Central Parkban van.

Ha aggodalmaskodunk, elvesztegetjük a mai időt arra, hogy a tegnap bajaival terheljük meg a holnap lehetőségeit.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Két különböző ember
  2016-08-11 17:44:28, csütörtök
 
  ,,Két ember ment fel a templomba imádkozni." (Lukács 18:10)



,,Két ember ment fel a templomba imádkozni; az egyik farizeus, és a másik vámszedő."
Két különböző embert látunk itt. Nagyon messze távolodtak egymástól, ami az önmagukról alkotott képet illeti. Az egyik jót gondolt magáról, a másik rosszat. A törvény ítélete szerint ez a két ember mégis egyforma volt. Mind a ketten bűnösök voltak. Igaz, a farizeus nem látta magáról, hogy bűnös, a szegény vámszedő igen. De ez nem változtat a dolgon. Bár, ha még oly igaz is az ember a saját szemében, ha bűnösök vagyunk, a törvény elítél bennünket.
Az embereket nem aszerint kell megítélni, amit magukról gondolnak, hanem aszerint, amit Isten ítélete mond róluk. ,,Nincs, aki megértse, nincs, aki keresse az Istent. Mindnyájan elhajlottak, egyetemben haszontalanokká lettek; nincs, aki jól cselekedjék, nincsen csak egy is" (Róm 3:11.12).
Ez Isten ítélete mindnyájunkról.
Tehát nem fontos, hogy a farizeus azt gondolta magáról, hogy ő jó. Isten Igéje által két okból bűnösnek nyilvánította őt. Bűnös eredendő bűne miatt, de bűnös saját vétkei miatt is.
A vámszedő bűnei mindenki előtt nyilvánvalóak voltak. Olyan életpályát választott, amely erre a világra és ennek a világnak az élvezeteire irányult. A farizeus bélpoklossága belső volt. Kívülről szépnek látszott, de szíve és lelke éppen olyan tisztátalan volt, mint a vámszedő szíve. A farizeus azt hitte, hogy méltóvá tette magát, hogy eljusson a mennybe és a dicsőségbe, de belsőleg teljesen bélpoklos volt.
E két személy melyike ábrázolja a te életedet?

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2323
  • e Hét: 24967
  • e Hónap: 54279
  • e Év: 242081
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.