Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az elégedettség ritka ékessége
  2022-12-22 07:47:19, csütörtök
 
  Az elégedettség ritka ékessége

,,És láttam, hogy minden fáradozást és sikeres munkát az emberek kölcsönös irigysége kísér. Ez is hiábavalóság és hasztalan erőlködés! Az ostoba karba teszi a kezét, és tönkreteszi önmagát. Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót hajszoltan és hasztalan erőlködéssel." (Prédikátor 4,4-6)

Több mint háromszáz évvel ezelőtt Jeremiah Burroughs írt egy könyvet, amely keresztény klasszikus lett. A cím elárulja az egész történetet: A keresztény elégedettség ritka ékessége. Azt állítja, hogy az igazi megelégedettség azt jelenti, hogy hálás szívvel fogadjuk el, amit Isten adott nekünk, ugyanakkor elutasítjuk a status quo-t (fennálló állapotot). A hívőknek egyszerre kell elégedettnek és elégedetlennek lenniük.

Ezt a kényes egyensúlyt nem könnyű megtalálni, és még nehezebb megtartani. Salamon óva int a szélsőségektől. Egyfelől a mások iránti irigység nagyon sok mindenre ösztönöz bennünket. Látjuk, hogy mi van nekik, és azt akarjuk, hogy nekünk is legyen - és még annál több is. Ez arra késztet egyeseket, hogy munkamániásokká váljanak, akik azért élnek, hogy dolgozzanak, ahelyett, hogy azért dolgoznának, hogy éljenek. Másfelől könnyű hátradőlni, összecsukni a kezünket, lazán venni, és nézni a világot. A munkamániás kiégeti magát, míg a lusta bolond tönkreteszi magát - és a családját és a barátait, akik megpróbálják összeszedni a darabokat.

Sokkal jobban tetszik a 6. versben szereplő mértéktartás. Jobb, ha van egy kis pénz a bankban és béke otthon, mint ha van egy millió dollárunk és a válóperes bíróságon van találkánk.

Egy keményen dolgozó, A-típusú vállalati ügyvéd egy délután véletlenül meglátott egy kereskedelmi halászt, akit a templomból ismert, és aki lógó lábakkal lógott a mólóról, miközben két fiatal fiának segített rákot fogni. "Miért nem horgászol odakint?" - kérdezte.
"Mert mára már elég halat fogtam - mondta a halász.
"Miért nem fogsz több halat, mint amennyire szükséged van?"
"Mit csinálnék velük?" - válaszolta a halász.
"Több pénzt kereshetnél, és vehetnél egy jobb csónakot, hogy mélyebbre mehess, és több halat foghass. Aztán vehetnél egy egész flottányi hajót. Hamarosan gazdag lennél, mint én."
"És akkor mit csinálnék?"
"Leülnél és élveznéd az életet."
"Mit gondolsz, mit csinálok most?" - válaszolta a halász.

Ez nem a tétlenség mellett szóló érv, hanem a kiegyensúlyozott életmódra való felhívás. A bölcs ember felismeri, hogy egyes dolgok többet számítanak, mint mások, hogy a karriered nem az önértékelésed fokmérője, hogy a több pénz nem helyettesítheti a szeretett emberekkel való együttlét örömét.

Az elégedettség azt jelenti, hogy mindened megvan, amire most szükséged van. Ha többre lenne szükséged, Isten megadná neked. Dolgozz keményen, de ne tedd a munkát isteneddé. Amikor azt akarod, amid már megvan, akkor felfedezted az elégedettség ritka ékességét.

Atyám, dicsérlek Téged, hogy mindenem megvan, amire szükségem van ebben a pillanatban. Taníts meg élvezni azt, amim már megvan. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - December 23
  2022-12-22 07:21:38, csütörtök
 
  "Isten ezt mondta Jákóbnak: Készülj, és menj föl Bételbe, telepedj le ott! Készíts ott oltárt az Istennek, aki megjelent neked, amikor menekültél bátyád, Ézsau elől!" 1Móz 35,1


Isten határozott visszatérést követel Jákóbtól. El kell hagynia Sikemet, a város termékeny síkságát, és vissza kell térnie Bételbe, hogy ott telepedjen le. A világgal való barátság sok bajt okozott háza népének, és Isten azt kívánja tőle, hogy teljesen szüntesse meg az ott kötött kapcsolatokat.

Kedves testvérek, itt az idő, amikor tudatosítanunk kell magunkkal és családunkkal is: "El kell válnunk a világtól. Olyan kapcsolatokat kötöttünk, amik megkárosítanak bennünket, olyan szokások részesei lettünk, amiket Isten nem hagyhat jóvá."

Bárcsak segítene Isten mindnyájunknak, hogy ha világosan felismerünk valamit, akkor úgy is cselekedjünk! Bárcsak részesülnénk abban a kegyelemben, hogy vessünk véget bűnös késlekedéseinknek, és keljünk útra, bármilyen veszéllyel kell is szembenéznünk!

"Menj föl Bételbe!" Gyakran nagyon hasznos a régi emlékek újbóli megelevenítése. Az első szeretet idejére való emlékezés, amelyben elégedettek voltunk, noha mindenki más megtagadott és félreismert, boldogok voltunk, hogy az ő közelében időzhettünk - ez az emlékezés igen hasznos. Jó dolog ezekre az órákra visszaemlékezni, ahol először létesítettünk házioltárt és meghajoltunk szeretetünkkel az Úr előtt. Annak idején éreztük, hogy ez a különálló hely a legboldogabb helyszín, és boldogok voltunk elválasztva a világtól Krisztussal, Krisztusban, Krisztusért, mindenben őt követve.

Ahol elvesztettétek örömötöket, ott fogjátok azt megtalálni, mert ott maradt, ahol hagytátok. Ha elhanyagoltátok az imádkozást; ha abbahagytátok az Isten igéjében való gyönyörködést; ha eltértetek Krisztus követésétől: akkor menjetek vissza Bételbe!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - December 22
  2022-12-22 07:19:03, csütörtök
 
  Jézus is azonnal észrevette, hogy erő áradt ki belőle, ezért a sokaságban megfordulva így szólt: 'Ki érintette meg a ruhámat?'" Mk 5,30


Azt kívánom, hogy közületek mindenki, aki megtapasztalta Krisztus hatalmát, tegyen bizonyságot erről a tényről. Hogyan állíthatjátok, hogy Krisztus oldalán álltok, ha még nem hordozzátok az ő uniformisát és még azt sem valljátok, hogy az ő ügyéhez tartoztok?! Még őt magát sem valljátok meg mások előtt, bár ő megígérte, hogy azokat, akik ezt teszik, megvallja mennyei Atyja előtt.

Mindnyájan túlságosan is szeretjük a kényelmet, és ezért van, hogy sok erő kihasználatlanul marad, nem használjuk a jó dolgokra.

Ki óhajt a sereg élén küzdeni? Csak bátor, talpraesett férfi, akinek a szívét megérintette az Úr. Csak az ilyen ember lép előre, elhatározva hogy az ellenállás céltáblája marad, jóllehet a megfontoltság azt tanácsolja, hogy óvakodjon a sérülésektől.

Ó, kedves barátaim, ha szeretitek Jézus Krisztust, Mesteremet, felszólítalak, ne szégyelljétek azokat sem, akik az övéi. - Krisztus érintését, ami erőt ad nekünk, nem érzékelhetik felebarátaink. Ez a cselekmény titokban történik, és magának az illetőnek is rejtély. Alig mer arra gondolni, hogy bátorsága legyen. Íme, ez az asszony is reszket, mikor megtudja, hogy meggyógyult. Még attól is fél, ha visszagondol, mit cselekedett.

Sok embert ismertem, akik hisznek Krisztusban, akiknek az volt az érzésük: merészség, amit tesznek. Az őszinte, alázatos lelkiismeretnek a bocsánat túl nagy kegyelemnek tűnik, úgy hogy ezek az emberek alig érzik magukat jogosultaknak arra, hogy higgyék, hogy az Úr valóban elvette bűneiket.

Ne rabold meg az Úr becsületét félelmed által. Valld meg a hitedet, mert az Úr szereti, hogy akiket meggyógyított, bizonyságot tegyenek erről. Ezért fordul meg és kérdezi: "Ki érintette meg a ruhámat?"

Ő örül a könnyek között elmondott szelíd hitvallástételnek. Szereti, ha hallja azoknak a bárányoknak a bégetését, akiket a vállán vitt vissza a nyájhoz. Ő kedvét leli abban, ha nagyon szeretik azok, akiknek sokat megbocsátott. Ezért ne hallgass!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.11 2022. December 2023.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 139 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2630
  • e Hét: 36406
  • e Hónap: 65718
  • e Év: 253520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.