Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Eperdzsem
  2016-05-21 20:20:56, szombat
 
  Eperdzsem

Hozzávalók:
1 kg eper
1,15 kg cukor
4 evőkanál citromlé
1 csomag dzsemfix


Elkészítés

Elkészítés: 1.) A gyümölcsöt megtisztítjuk, botturmix segítségével pépesítjük (vagy nagyon apróra vágjuk).

2.) A gyümölcsöt egy nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felforraljuk, majd belekeverjük a dzsemfixet, és 2-3 percig takarékon forraljuk.

3.) Forrón üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk, és legalább 5 percre minden üveget a feje tetejére állítjuk, majd ha kihűltek, a kamrába tesszük őket.





Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperlekvár II.
  2016-05-21 20:15:48, szombat
 
  Eperlekvár II.

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:
4 kg eper
kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)
2-3 nagy citrom leve - ízlés szerint


Elkészítés

Elkészítés: Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem.

Előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (hűtőtáskát használok) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.





Megjegyzés

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.

A megmarad levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.

Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.

Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.
Rozsnyai Gabriella

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperdzsem II.
  2016-05-21 20:11:36, szombat
 
  Eperdzsem II.

Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kg eper
60-70 dkg cukor /vegyesen pl. kristálycukor és nyírfacukor/


Elkészítés

Elkészítés: Az eperszemeket tésztaszűrőbe téve, bő vízbe mártogatva megmossuk, lecsurgatjuk és leszárazzuk.

Lábasba rétegezve tesszük megszórva cukorral. Legalább 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen, majd a levet leöntjük, szörpként fogyaszthatjuk. Az epret erős tűzön, gyakran kevergetve sűrűre főzzük.

Forrón üvegekbe töltjük, lekötjük, száraz dunsztba tesszük, és hagyjuk
kihűlni.





Megjegyzés

Főzés közben óvatosan kevergessük, hogy a szemek ne törjenek össze. Tartósítószer nélkül is eláll, a cukor konzerválja.
Dr.Gondek Károlyné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Fűszeres eperdzsem
  2016-05-21 20:08:43, szombat
 
  Fűszeres eperdzsem

Hozzávalók

Hozzávalók:
2 kg eper
70 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 csomag dzsemesítő


Elkészítés

Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Egy edényben keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.

Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről. Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, míg a dzsemesítő teljesen feloldódik.

Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.





Megjegyzés

Dzsemesítő nélkül is megfőzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve főzni ahhoz, hogy kellően besűrűsödjön.

Az elkészült dzsemet kínálhatjuk reggelire egy szelet kétszersülttel, tölthetjük palacsintába, vagy éppen tehetjük süteménybe is.
Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Chia magos eperlekvár
  2016-05-21 20:05:15, szombat
 
  Chia magos eperlekvár

Hozzávalók

1 bögre eper
1 ek méz
1 ek chia mag


Elkészítés

A megmosott, kicsumázott epreket feldaraboljuk és egy lábasba tesszük.
Hozzáadjuk a mézet, majd folyamatosan kevergetve kb. 5-10 percig főzzük közepes lángon.
Amint megpuhult, összenyomkodjuk a szemeket attól függően, mennyire szeretnénk darabosra.
Hozzáadjuk a chia magot, és alacsony lángon további 5 percig főzzük.
Félretesszük és hagyjuk hűlni 5-10 percig. Egy jól zárható üvegbe töltjük, fejjel lefelé, hűtőben tároljuk.





Megjegyzés

Körülbelül két hétig fogyasztható. Egészségükre! Bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, a méz helyettesíthető édesítőszerrel is.
Czipczer Tamara

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
8+1 tuti lekvárfőzési tipp
  2016-05-21 20:02:23, szombat
 
  8+1 tuti lekvárfőzési tipp

Ha megfogadod tanácsainkat, nagy eséllyel tökéletes lesz a kenyérre vagy a piskótába szánt dzsem és lekvár.

1. Csak ép gyümölcsből

Kizárólag teljesen ép, friss és aromás gyümölcsöt használj fel nyersanyagként. A megnyomódott részeket nagyvonalúan kanyarítsd ki!

2. Fontos a higiénia

Az összes csavaros tetőt és befőttesüveget mosogatószeres, forró vízben mosd el, majd hagyd teljesen megszáradni, vagy tiszta konyharuhával alaposan töröld szárazra.

3. Tegyél próbát!

A zselépróba garantálja, hogy a lekvár nem lesz túl folyós: cseppents kevés forró lekvárt porcelántányérra, amennyiben megdermed, a lekvárt beletöltheted az üvegekbe. Ha nem, főzd addig, amíg megfelelő állagú lesz.






4. Hab nélkül tartósabb

A dzsem forrásakor keletkező habot habszedőkanállal távolítsd el! Ez azért fontos, mert a habban található levegőbuborékok csökkentik a lekvár vagy dzsem eltarthatóságát.

5. Töltési trükkök

A befőttesüvegeket állítsd tepsibe, önts alájuk kevés vizet, és melegítsd, amíg töltöd a lekvárt. Az üvegek peremét töröld teljesen tisztára, majd zárd le légmentesen.

6. Friss gyümölcsíz

Használj zselésítőszert! A 2:1, illetve a 3:1 gyümölcs/cukor arányú változatokat alkalmazva jobban megmarad a friss gyümölcs íze a lekvárban, mint ha sok cukorral készítenéd el.

7. Csak precízen

Mindig pontosan tartsd be a receptben megadott főzési időt!

8. Ne túl sokat

Ha lehet, ne tegyél 2 kg-nál több gyümölcsöt a fazékba, mert a megadott idő alatt nem tud elegendő folyadék elpárologni belőle.

+1 Mi legyen a maradékkal?

Ha a házi lekvár már régi és megkeményedett, akkor sem kell kidobni. Kis kockákra vágva belesüthető például gyümölcskenyérbe.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Fügelekvár friss fügéből
  2015-09-29 21:33:41, kedd
 
  Fügelekvár friss fügéből

Hozzávalók:

2 kg érett füge
2 kg cukor
1 citrom leve
2 db citrom felszeletelve
ízesítéshez fahéj és gyömbér

Elkészítés:

A cukorral, citromlével és annyi vízzel, ami ellepi a cukrot szirupot főzünk. Amikor a cukor elolvadt, beletesszük a meghámozott és félbevágott fügéket és a citromszeleteket, sűrűsödésig főzzük, ez kb. 50 perc. A főzést lassú tűzön, gyakran kevergetve végezzük, mert hamar leég. A főzés befejezése előtt fűszerezzük fahéjjal és/vagy gyömbérporral. A lekvár akkor kész, ha jól besűrűsödött és hamar
bekocsonyásodik.

Forrón töltjük a tisztára mosott üvegekbe, és csak teljes kihűlés után zárjuk le az üvegeket.





Megjegyzés:

Nagyon finom, sokoldalúan felhasználható pl. sütikhez, krémek ízesítéséhez. Pikánsabbá tehetjük 0,5-1 dl fügebor vagy rum hozzáadásával.

Kertem egyik legszebb dísze a fügefám és annak sok-sok termése.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Házi ketchup III.
  2015-09-20 22:50:55, vasárnap
 
  Házi ketchup III.

Hozzávalók:

3 kg paradicsom
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 közepes piros húsú kaliforniai paprika
3 babérlevél
1 teáskanál oregánó
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál kakukkfű
5 szem szegfűszeg
1 teáskanál fehérbors
3 evőkanál só
4 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
2 szál zellerlevél
1 csomag befőtt tartósító

Elkészítés:

A paradicsomot mosom, 4 felé vágom, és fazékban puhára főzöm a szegfűszeggel, kb. 20 perc alatt.

Szűrőn átpasszírozom, hogy a héja és a szegfűszeg ne maradjon a ketchupban, fazékba öntöm. A kaliforniai paprikát kockázom a hagymával eggyütt, és aprítóban vagy turmixban pár evőkanál paradicsommal összepürésítem, majd a fazékba öntöm a többi paradicsomhoz. Beleteszem a zeller- és babérleveleket, a reszelt fokhagymát és az összes fűszert, mézet is.

Kb. 70 perc alatt sűrűre főzöm, majd kiveszem a babért és zellerlevelet. Botmixerrel összezúzom, beleteszem a befőtt tartósítót, és még 10 percig főzöm. Befőttesüvegbe öntöm, és a rácsavart kupakkal lefelé hagyom kihűlni.





Megjegyzés:

1 kiló 40 dkg ketchup készült ebből a mennyiségból. Saját készítésű címkével láttam el.

A receptet és a fotót Viszab küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Chilis paradicsomlekvár
  2015-09-19 23:55:30, szombat
 
  Chilis paradicsomlekvár

Hozzávalók:

1,3 kg paradicsom
1 rúd vanília
30 dkg cukor
10 levél bazsalikom
1 kis chili
3:1-ben zselésítő

Elkészítés:

Megmossuk és kereszt alakban éles késsel bevágjuk a paradicsomok alját. Hármassával lobogó vízbe dobáljuk, majd 1 perc elteltével jéghideg vízbe szedjük őket. A bőrük úgy jön le, mint a kesztyű. Kettészeljük, a csumájukat kivágjuk, a magjaikat kikaparjuk, és apró kockákra vágjuk egyenként a paradicsomokat.

Kevés vizet aláöntve pároljuk, folytonosan pótolva az elpárolgott folyadékot. Hozzáadjuk a kettőbe hasított vaníliát, a felaprított bazsalikomleveleket és a csumájától és magjaitól megtisztított és feldarabolt chilit. Addig főzzük, amíg a paradicsom húsa megpuhul.

Botmixerrel pürésítjük, rászorjuk a zselésítőt, majd amikor újra felforr, ráöntjük a cukrot. A cukorral még 5 percig főzzük, száraz, tiszta üvegekbe szedjük, és takarók alatt másnapig dunsztoljuk.





Megjegyzés:

A bazsalikom és a csili ellenére ez egy valódi kalácsra, vajas kenyérre kenhető lekvár. Kitűnő ízű, nem lehet abbahagyni az evését.

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Paradicsom télire
  2015-09-18 23:53:43, péntek
 
  Paradicsom télire

Elérkezett a paradicsom befőzésének ideje. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot, de tartósíthatjuk egészben és aszalva is. Cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.

Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb, főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg. Mert egészségesebb, mint a tartósítószerekkel, adalékokkal dúsított bolti paradicsom (tisztelet a kivételnek). Mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Mert kedvünk szerint fűszerezhetjük is a különböző paradicsomokat.





Frissen minden nap fogyasszuk paradicsomot!

Néhány alapfogalom

Passzírozás: A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

Szárazdunszt: A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A szárazdunszthoz az üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk. Figyeljünk arra is, hogy az üvegek teljesen tiszták, csíramentesek legyenek.

Szalicil, nátrium-benzoát, borkősav: ha lehetséges az első kettő használatát kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt.





Az üvegeket újra felhasználhatjuk jövőre

Paradicsomlé készítés

Ez a legegyszerűbb, hiszen csak át kell törni, passzírozni a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon dunsztoljuk.

Darabos paradicsom

Vegyünk öt kiló érett paradicsomot, mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd tördeljük, vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.

Ízesített paradicsom

A fentiknek megfelelő a kezdés (mosás, zöld részek kivágása, tördelés, vágás). Adjunk hozzá egy kicsumázott zöldpaprikát, egy-két fej megtisztított vöröshagymát és megtisztított, felszeletelt zellergumót, néhány zellerzöldet, majd főzzük az egészet pépesre. Törjük át, forrón töltsük üvegekbe, kössük le és gőzöljük szárazon.

Egész paradicsom

A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.





Aszalva is bátran próbáljuk ki

Magos paradicsom

Aki nem akar passzírozással bajlódni és nem zavarja a paradicsom apró magja, készíthet gyors paradicsomlét is. A paradicsomokat megmossuk, és egy almareszelő segítségével egészben lereszeljük, a héja a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Egy lábosban feltesszük főni a paradicsomot, forrás után 10 percig kisebb hőfokon rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére egy kis olajat töltünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt, majd szárazdunsztba tesszük, és ott kihűtjük.





Tésztaszószokhoz kiváló a paradicsompüré

A paradicsom eltevéséne másik egyszerű és kézenfekvó módja az aszalás, aki kóstolt már szárított paradicsomot, tudja, hogy a nyár minden íze megtalálható benne. Érdemes ezzel is otthon próbálkozni, mert boltban elég drága, és ha elsőre a félig aszalt paradicsomot próbáljuk ki házilag, már biztosak is lehetünk benne, hogy a teljes szárítás is menni fog, isteni végereménnyel.

Aki pedig az édes ízeket kedveli, bátran próbálja ki a chilis paradicsomlekvárt vagy a paradicsomos málnadzsemet is!

Olajban eltett aszalt paradicsom

Hozzávalók:
1 kg piros koktélparadicsom vagy apró lucullus
3 dl extra szűz olívaolaj
2-3 ág friss kakukkfű
2-3 ág friss rozmaring
3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A paradicsomokat négybe vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, majd kb. 20 perc múlva takarék lángon (kb. 100 fokon) további 3-4 órát szárítjuk. Akkor jók, ha már ráncosak, az a lényeg, hogy ne legyen bennük nedvesség. Használhatunk aszalógépet is. A kiszáradt, kihűlt paradicsomot üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olajjal, hogy ellepje. Beletessszük a fűszereket, és lezárjuk. Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk, 2 hét múlva már lehet használni.

Paradicsom-pesto

Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj
10 dkg szárított paradicsom
2 evőkanál paradicsompüré

bors
pici cukor
1 kezeletlen citrom héja

Elkészítés:
A hozzávalókat egy mixer segítségével pürésítünk, ízesítjük, ha még szükséges.





Télen milyen öröm lesz majd egy gyors vacsorához a házi paradicsomszószunk!

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
     3/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2021.07 2021. Augusztus 2021.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3950
  • e Hét: 18822
  • e Hónap: 32727
  • e Év: 162434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.