Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Advent jeles névnapja: Miklós
  2007-12-06 10:33:43, csütörtök
 
  Egyházi ünnepeink
a népi hagyományok tükrébben

Az ünnepeknek roppant nagy holdudvaruk van, ha arra gondolunk, hogy évszázadok során mennyi népszokás, hiedelem és hangulat szegődött hozzájuk.
A vallásos néprajz könyvtárra menő irodalmából Szénási Sándor: Ünnepeink címen megjelent könyve, valamint Balassa-Ortutay: Magyar néprajz című kötet alapján szerkesztettem ezt a vázlatos áttekintést.
Bizonyos, hogy a magyar falvak életében nagyon fontos szerepet töltöttek be a különböző vallások egyházai, mert az erkölcsi normákat, szokásokat, a családi élet alakulását jelentős mértékben befolyásolták. A X-XI. századtól, a magyarság egységesen a katolikus vallást követte, a XVI. századi protestantizmus térhódításáig. Másfél százados harc után, az 1731-ben kiadott Carolina Resolutio (Károly király döntése) megerősíti a protestánsok korlátozott vallásgyakorlását. Kiépül mind a református, mind az evangélikus egyház területi szervezete és tovább épülnek a református iskolaközpontok. Az állam katolikus jellege azonban megmaradt.
Ennek ellenére, a XVIII. századi műveltségben a magyar protestantizmus az előző századokban kiépült iskolarendszerben és könyvnyomtatási kultúrában őrzi pozícióit. A képzőművészetben, a népi motívumkincs a táblafestő- ,,virágozó" asztalosmesterek jóvoltából, bekerül a református templomokba. Az egyházi zene a középkortól kezdve hatott a népzenére. A prédikációs irodalom példázatai jelentkeznek a paraszti mesékben és mondákban. Az egyházak bizonyos vallásos tartalmú dramatikus játékok kezdeményezői és elterjesztői voltak.
A karácsonyi ünnepkör

Így volt ez az első nagy ünneppel, a karácsonyi ünnepkörrel is, amely az adventtel kezdődik.
Első napja az András-naphoz (nov. 30.) legközelebb eső vasárnap.
András-nap volt advent előtt az utolsó olyan nap, amikor még mulatni lehetett. Ilyenkor kezdik meg a disznók ölését, és tartják a disznótori összejöveteleket.

Advent kezdetét néhol éjféli harangszóval jelezték, ettől kezdve tilos volt minden hangos, zenés szórakozás. A lányok és asszonyok fekete, vagy sötét színű ruhában jártak a templomba.
A legismertebb karácsonyi játék a betlehemezés, melyet az egész magyar nyelvterületen ismertek, és a városban is játszották. A templomi misztériumjátékról már a XI. századtól szólnak feljegyzések, majd később kiszorult a templomból, és a XVII-XVIII. században iskolákban, vallásos egyesületekben adták azokat elő.
A betlehemesek felszerelésüket már advent elején kezdték készíteni, tanulták a verseket, énekeket, és karácsony előtt sokszor tíz napig is állandóan járták a falut, sőt egy-egy csoport a szomszéd településeket is felkereste.


ADVENT JELES NÉVNAPJA MIKLÓS NAPJA

A Miklós-nap (dec. 6.) megünneplése fiatalabb népszokásaink közé tartozik. Így a gyermekek megajándékozása a magyar falvakban csak az előző évszázadban kezdett terjedni. Az alakoskodásokat, vagyis a fehér szakállú, piros csuhájú Mikulás-jelmezbe öltözést is nyugatról vettük át.
A Mikulás ünnep szándéka és értelme: a később szentté avatott myrai püspökre, a gyermekek barátjára való emlékezés és az ő tisztelete. A püspök ismert volt jótékonyságáról, segítőkészségéről. Halála után a városatyák, akik a temetéséről gondoskodtak, megállapodtak abban, hogy minden évben, a neve napján felöltözik valaki Miklós püspöknek és az ő nevében megajándékozza a gyermekeket.

BMI

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Levadásszák a tüntetőket
  2007-12-06 10:29:04, csütörtök
 
  2007. október 25. 08:10 HunHír.Hu

Térfigyelő kamerák felvéteit használják a tüntetők beazonosításához. Megkezdték a kielemzést. Városszerte 100 ilyen fix berendezés képeit használják fel, emellett még másféltucatnyi, kifejezetten a tüntetések miatt telepített mobilkamerát.

Megkezdik a rendőrök a térfigyelő kamerák elemzését, melyek rögzítették az utcai eseményeket hétfő és kedd este Budapesten - nyilatkozta a Népszabadságnak Bencze József országos rendőrfőkapitány.

A rendőrfőkapitány szerint a kamerák több tucat szabálysértést és bűncselekményt rögzítettek. Bencze József nem árult el részleteket arról, milyen módszerekkel szerzett idén a rendőrség minden korábbinál pontosabb értesülést a tüntetetők terveiről. Csak annyit közölt, hogy az operatív - titkos - felderítés az események előtt és alatt is jól működött.


--------------------------------------------------------------------------------



Olvasó:
Ők maguk állítják magukról, hogy a tavaly még tagadott tények igazak. Embervadászat folyik Magyarországon!

Olvastam, hogy az október 23-ával kapcsolatos történéseket a rendőrök a kamerákkal készült felvételek alapján vadásszák le a megfigyelteket.
Szeretném üzenni az érintetteknek és védőiknek, hogy szíveskedjen a rendőrség felmutatni azokat a jegyzőkönyveket amelyek szerint akreditált mérésügyi illetékes szervek által vannak a kérdéses időpontra hitelesítve a kamerák. Ha ilyet nem tudnak felmutatni, akkor ezek a felvételek nem vehetők figyelembe bizonyítékként.

Továbbá ezek a rendszerek nem folyamatos rögzítésre vannak fejlesztve. Na már most, ha egy rendszer csak bizonyos időközönként ment el egy-egy képet, akkor az nem folyamatos felvétel, hiszen a program vágja a képeket. Már pedig a törvény úgy rendelkezik, hogy kizárólag műszeresen igazoltan vágatlan felvétel vehető figyelembe a tárgyaláson az eljárás alá vont egyén terhére.
Tömören, a rendőrség videozhat, amennyit akar, a törvény kiemelten tiltja a nem folyamatos felvétel felhasználását.
Továbbá a törvény filmról beszél, amit ugye a jelenlegi technikai körülmények sem tesznek lehetővé nyomtalanul manipulálni. Így tehát sem az elektronikusan készített fénykép, sem a mozgókép nem alkalmas bizonyítéknak.
Szegény rendőrök. Ideje volna tudomásul vennniük, hogy ők CSAK törvényalkalmazók és nem törvényalkotók. Soha nem lesznek azok. Köz-szol-gák.

Tiszteltetem a főrendőröket!:
Lengyel Károly

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 176 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 451
  • e Hét: 3979
  • e Hónap: 12583
  • e Év: 48524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.