Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A diétás cukkini
  2016-07-18 21:25:21, hétfő
 
 



A cukkini eredetileg Mexikóból származik, de ma már a világ minden pontján ismert. Hazánkban is egyre többen fogyasztják, többek között azért, mert alacsony kalóriatartalma bármilyen diétás étrendbe könnyen beilleszthető és nem utolsó sorban nagyon egészséges is. A cukkini igen gazdag A-, B1-, C- és K-vitaminban, illetve vasban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, káliumban, rézben, foszforban és cinkben. A benne található C-vitamin és béta-karotin védelmet nyújt az érfalak számára és enyhíti a reumatikus panaszokat. A B1-vitamin az egészséges vérkeringést és idegrendszert biztosítja, de az immunrendszer védelmét is elősegíti. A K-vitamin a csontképzésben és a véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet. A vas a vér oxigénszállítását biztosítja. A benne lévő lutein a C-vitaminnal karöltve a szemünk egészségét képes biztosítani.

A cukkiniben a felsorolt vitaminokon és ásványi anyagok kívül van még víz, folsav, rostok és keserűanyagok. Ez utóbbiak az epét és a májat erősítik, de jó hatással vannak az immunrendszerre és az egészséges bélflórát is biztosítják. Az antioxidáns cukkini gyulladásgátló és vértisztító hatásokkal rendelkezik. A cukkini a sejtanyagcserét gyorsítja, ezért ajánlatos a fogyasztása mindazoknak, akik cukorbetegségben vagy pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek. Rendszeres fogyasztása jó hatással van az emésztésre, hiszen a beleket alaposan megtisztítja, köszönhetően enyhe hashajtó hatásának.

Ha szervezetünkben a kelleténél magasabb a homociszteinszint, akkor ez különféle agyi betegségeket vagy trombózist okozhat. A cukkini rendszeres fogyasztásával azonban ezt a problémát könnyedén kiküszöbölhetjük. A zöldségfogyasztása nem csupán az emésztésünknek tesz jót, hanem jelentősen képes lecsökkenteni például a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát is. A szívbetegségének kialakulásának egyik oka lehet a magas koleszterinszint. Ha mindennap elegendő zöldséget fogyasztunk, akkor ezzel jelentősen csökkenhet a koleszterinszintünk.

Mivel a tápanyagok közvetlenül a zöldség héja alatt találhatók, ezért nem szabad meghámozni, hanem a héjával együtt érdemes elkészíteni a cukkinit. Készíthetünk belőle előételt, levest, főételt, de köretként is kiválóan funkcionál. Párolhatjuk, grillezhetjük, süthetjük és főzhetjük, de akár még savanyíthatjuk is. Én gyakran készítek belőle salátát. Nyersen lereszelem és kapros, joghurtos öntetet készítek hozzá egy csipet só és kapor hozzáadásával. A cukkinikrém is nagyon finom, főleg ha pirítósra kenjük. Ez az egészséges étel nemcsak reggelire, de vacsorára is kiváló.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Az alma gyógyhatásai
  2016-07-18 21:19:50, hétfő
 
 



Naponta egy alma az orvost távol tartja - állítja a mondás. De miért olyan egészséges ez a hazánkban is könnyedén elérhető gyümölcs? Az almában van A-, C- és B-vitamin, kalcium, kálium, folsav, magnézium, vas és foszfor. Az alma tele van rostokkal, a benne lévő pektin pedig segítséget nyújt, ha székrekedéstől, illetve hasmenéstől szenvedünk, de a bélflórára is kedvező hatást gyakorol. Az alma tele van antioxidánsokkal, amely védelmet biztosít immunrendszerünk számára.

Az almában lévő pektin csökkenti a koleszterinszintet, ezt elősegítik a gyümölcsben lévő antioxidánsok is. Az alma csökkenti a légzőszervi megbetegedések kockázatát, mérsékli a stroke és az infarktus kialakulásának kockázatát. Erősíti a szívet, hiszen az almában lévő kálium jót tesz szívünk egészségének. Csökkenti a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát. A rendszeres almafogyasztás segítséget nyújt a fogyókúra során, rosttartalma segít a méregtelenítésben és a daganatos megbetegedések megelőzésében. Az alma a csontritkulás megelőzésében is védelmet nyújt számunkra. Az almában lévő savak megtámogatják az emésztést és még az agyműködésre is serkentőleg hatnak.

Az alma jótékony hatásainak felderítésére több kutatást is végeztek. Az Oxford Egyetem kutatói azt a megállapítást tették, hogy az ötven éven felüliek körében évente akár 8.500-zal kevesebb haláleset lenne stroke és szívroham miatt, ha mindennap elfogyasztanának legalább egy almát.

Az Iowai Egyetem kutatói pedig azt vizsgálták, hogy milyen kedvező hatásai vannak az alma héjának. Megállapították, hogy a gyümölcs héja részt vesz a vércukorszint és a koleszterin szabályozásában, de szerepet játszik az izomépítésben és a testsúlycsökkenésben is.
A kutatók konstatálták, hogy ez a sok pozitív hatás az alma héjában található urzolsavnak köszönhető. A kutatás során arra próbáltak megoldást találni, hogyan lehetne erősíteni az idősebb személyek izomzatát. Ennek érdekében 1300 vegyületet vizsgáltak és ezek közül az almában is megtalálható urzolsav bizonyult a leghatásosabbnak.

Egy másik kutatás során egereket vontak be a kísérletbe, ahol szintén azt vizsgálták, hogy milyen szerepe és jelentősége van az urzolsavnak. A kutatás végén azt a következtetést vonták le, hogy az urzolsav elősegíti az izomgyarapodást. A kutatást emberekkel is szeretnék elvégezni. Arra már rájöttek a tudósok, hogy az alma leginkább akkor fejti ki kedvező hatásait, ha héjastól fogyasztjuk, de az még a kutatás részét képezi, hogy pontosan hány gyümölcsöt is szükséges naponta elfogyasztanunk, hogy a kedvező hatásokat meg is tapasztaljuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az illatos orvosi somkóró gyógyhatásai
  2016-07-18 21:09:55, hétfő
 
 


Illatos orvosi somkóróból élénksárga mező.

Az orvosi somkóró tömegesen lelhető fel utak mentén és legelőkön. Alkoholos kivonatokat és kenőcsöket készítenek virágzó hajtásaiból és virágaiból. Ez a gyógynövény elérheti a 90 centiméteres magasságot, fogazott levelekkel rendelkezik és apró, sárga, illatozó virágai fürtökbe tömörülnek. Az orvosi somkóró hatóanyagi között megtalálhatók a kumarinok, a flavonoidok és a triterpén szaponinok. Népiesen nevezik még kőherének, vad lóherének, sárga lucernának vagy sárkerepnek.

A gyógynövény kivonata véralvadásgátló hatásokkal rendelkezik és a nyirokkeringést is fokozza. Alkalmazzák visszérgyulladás, vénabetegségek és lábszárfekély esetén is. Az orvosi somkóró szabályozza a májműködést. A növényben lévő flavonoidok vízhajtóként és görcsoldóként is funkcionálnak. Az orvosi somkórót belsőleg lehet használni migrénre, krónikus hörghurutra, de a változókorba lépő nőknél is jó szolgálatot tehet, hiszen hatékonyan enyhíti a klimax kellemetlen tüneteteit. Hogyan készítsünk a somkóróból főzetet? Forrázzon le 2-2,5 dl vízzel egy teáskanálnyi gyógynövényt, majd 10 perc áztatás után szűrje le. Naponta 2-3 csészényit is elfogyaszthat belőle. A gyógynövény hatásos emésztési zavarokra, mint például puffadás vagy éppen fokozott bélgázképződés.

Az orvosi somkórót borogatásként is lehetséges használni, ilyenkor alkalmazhatjuk rándulásra, zúzódásra vagy szemproblémákra. Pontosabban kiválóan meg tudja nyugtatni a fáradt, égő szemet, amit kiválhat az egész napos számítógép előtt végzett munka, vagy más, a szemet igénybe vevő foglalkozás, de akár a füstös környezet is. A gyógynövényből készült borogatás nyugtató és fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik, valamint enyhíti a reumatikus ízületi fájdalmakat és csökkenti a fülgyulladás kellemetlen tüneteit.

Hogyan készíthetünk borogatást az orvosi somkóróból? Forrázzon le 2,5 dl vízzel 2 teáskanál virágzatot, hagyja 15 percig állni, majd szűrje le. A kiázott gyógynövényt tekerje egy gézdarabba, majd helyezze a fájó testrészre. Kössön rá egy sálat és pihenjen így legalább húsz percen keresztül. Naponta több alkalommal is megismételheti ezt a procedúrát.

Azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, tilos ezt a gyógynövényt bármilyen formában fogyasztaniuk. Amennyiben túl sokat fogyasztunk belőle, akkor fejfájással, szédüléssel vagy vérzékenységgel kell számolnunk.

A somkórót illatosítóként is használhatjuk, például egy csokornyit berakhatunk a ruhásszekrénybe, mert kellemes illata nemcsak belengi a tiszta ruhákat, hanem még a molyokat is hatékonyan képes elűzni.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az egészséges snidling
  2016-07-18 20:49:31, hétfő
 
 



A liliomfélék családjába tartozó snidlinget nevezik metélőhagymának, pázsithagymának és fűhagymának is. Őshazája Keleten van, de ma már hazánkban is megtalálható és igen sokan termesztik is, mivel egy rendkívül egészséges gyógy- és fűszernövényről van szó. A snidling igen gazdag A-, B- és C-vitaminban, vasban, foszforban, magnéziumban, káliumban és kalciumban. A kálium a szív egyik legjobb barátja. A kalciumnak a csontépítésben van kiemelkedő szerepe, a magnézium oldja a görcsöket, a C-vitamin az immunrendszert, míg a B-vitamin az idegrendszert erősíti. Vassal a vérszegénységet, míg A-vitaminnal a szem betegségeit győzhetjük le eredményesen. Ezért ha vitaminhiánytól szenvedünk, érdemes rendszeresen fogyasztani ezt a csodálatos zöld növényt. A növényben található mustárolaj elsősorban az emésztőrendszer és a légutak nyálkahártyájára van pozitív hatással.

Miért is olyan egészséges a metélőhagyma? Legfőképpen azért, mert baktériumölő, bélfertőtlenítő és vértisztító hatásokkal rendelkezik. Baktériumölő hatását leginkább a szájüregben és a garatban fejti ki, de a bélrendszert is alaposan képes megtisztítani a káros baktériumoktól. Serkenti az emésztést, csökkenti a gyomorpanaszokat és a vér koleszterinszintjét. Gátolja az érelmeszesedést, elősegíti a zsírok emésztését és javítja az étvágyat.

A konyhában igen változatosan felhasználhatjuk. A snidling már májusban bontogatja lilás-kékes szirmait, amelyet el is lehet fogyasztani, de csak akkor, ha semmiféle káros anyaggal, vegyszerrel nem érintkezett. Legfőképpen salátákat lehet ízesíteni vagy dekorálni vele, de salátaecetet, illetve salátaolajat is készíthetünk belőle. Bármilyen olajat fel lehet használni, de talán a legjobb, ha semleges ízű és színtelen olajat használunk. Egy nagyobb befőttesüvegbe öntsön 1-1,5 liter olajat, majd ebbe szórjon körülbelül 80-100 grammnyi alaposan megmosott snidlingvirágzatot. Egy hétig tartsa az üveget hűvös helyen, de mindennap rázogassa fel azt. Hét nap elteltével szűrje le a kellemes aromájú, kissé elszíneződött olajat, amelyet saláták készítésekor bátran felhasználhat.

Legegyszerűbben vajas kenyérre szórva fogyaszthatjuk, de leveseket, tojásos ételeket is fűszerezhetünk vele. Főzéskor érdemes a főzés utolsó szakaszában az ételhez adni, mert ha nem így teszünk, nemcsak az aromája, hanem vitamin- és ásványianyag-tartalma is kárba vész. Lehet vele fűszerezni különféle pástétomokat és körözöttet is. Kedvelt növény a fogyókúrázók étrendjében, de nagyon jó vitaminforrás is, főleg a téli időszakban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Borsmenta - borsmentaolaj
  2016-07-18 20:33:40, hétfő
 
 



A borsmenta és a belőle készült olaj jó szolgálatot tesz emésztési zavaroknál, epe- és májbetegségeknél, de csillapítja a fejfájást és az émelygést is. Ha fejfájás gyötri, egy zsebkendőre csepegtessen borsmentaolajat és lélegezze be a kellemes illatot. Ez az olaj a stressz okozta fejfájással is könnyedén elbánik. Egy stresszes, rohanós nap után jólesik egy kellemes, lazító fürdő. Cseppentsen néhány csepp olajat a fürdővízbe, amely segít ellazulni és a napi gondokat a háta mögött hagyni. A fürdőzés után az alvással sem lesznek gondjai. Hatékonyan oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot és enyhíti a fájdalmakat. Megfázásnál inhalálhatunk vele, hiszen a benne lévő mentol alaposan megtisztítja a légzőszerveket. A bosrmentaolaj görcsoldó hatásokkal is rendelkezik, csökkenti a hányingert és még a fogfájást is mérsékli. Étkezés után ha egy deciliternyi vízbe cseppentünk belőle és aztán megisszuk, elkerülhetjük a kellemetlen hasfájást és szélgörcsöket. A borsmenta olaja serkenti a vérkeringést és az anyagcserét is fokozza.

Egy kutatás során bebizonyították, hogy a borsmentaolaj hatékony lehet az irritábilisbél-szindróma (IBS) kezelésében. A borsmentaolaj ellazítja a bélrendszer simaizomzatát és hatékonyan csökkenti a belek görcsös összehúzódását. Enyhíti a betegség kiváltotta tüneteket, mint például hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, székrekedés vagy hasmenés. Az olaj fogyasztása, használata nem javasolt refluxban vagy rekeszizomsérvben szenvedő betegeknek, és akiknek epekövük van. Egyes gyógyszerek fogyasztása mellett is tartózkodni kell tőle. Mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené használni a borsmentaolajat.

A borsmenta olajának a szépségápolásban is hasznát vehetjük. Rendszeres használata kellemes leheletet biztosít és hatékonyan fertőtleníti a szájüreget. A borsmentaolaj alkalmazható száraz és zsíros fejbőrre egyaránt, ugyanis csökkenti a faggyútermelést, de a száraz, viszkető fejbőrt is megnyugtatja.

Különféle olajokból hajpakolást is készíthet. Egy üvegtálkában keverjen el egy evőkanál kókuszolajat, egy evőkanál búzacsíraolajat és egy evőkanál jojobaolajat. Adjon hozzá 5-6 csepp borsmentaolajat. Az olajos keveréket gyengéden masszírozza a fejbőrébe, majd egyenletesen oszlassa el a haján. Ha ezzel elkészült, vegyen fel egy meleg sapkát és csavarja körbe a fejét egy vastagabb törülközővel. Húsz-harminc perc hatóidőt követően mossa meg a haját. Az ápoló olajoknak köszönhetően a haja puha, fényes és kellemes tapintású lesz, a borsmentaolaj pedig megnyugtatja a fejbőrét. Rendszeres használatával serkenti a hajnövekedést és a hajtövek is megerősödnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.