Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Pipacsok - búzavirágok
  2016-09-02 21:36:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kiskutya és a cica
  2016-09-02 21:24:15, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A méregtelenítő és lúgosító zeller
  2016-09-02 13:54:23, péntek
 
 



A zeller az ernyősvirágzatúak családjába tartozik. Őshazája Európa, de az egész világon megtalálható. Egy nagyon egészséges gyógy- és fűszernövényről van szó, hiszen gazdag A-, B-, C- és K-vitaminban, nátriumban, foszforban, káliumban, vasban, kalciumban és magnéziumban. Az A-vitamin nem pusztán a szemünk egészségéért felel, de a szép és problémamentes bőrhöz is szükségünk van erre a vitaminra. K-vitamin-tartalma az erős csontokat biztosítja, a növényben található kálium pedig a szív megfelelő működését segíti elő, de a vérnyomást is szabályozza.

A zeller levele illóolajat tartalmaz, amely főleg az ízület gyulladásait és az idegrendszeri problémákat képes orvosolni. A zeller gyulladáscsökkentő, vízhajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik. Tisztítja a nyirokrendszert és a májat. Levelei flavonoidokban gazdagok, amelyek jelentős mértékben csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a zeller levele olyan anyagot tartalmaz, amely vérnyomáscsökkentő, nemihormon-képző és nyugtató hatásokkal rendelkezik.

Csökkenti az étvágyat és a vér cukorszintjét. Rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt is érdemes mindenkinek, még a fogyókúrázóknak is az étrendjükbe beiktatni. A zeller javítja az emésztést, erősíti az idegeket. Pozitívan hat a veseműködésre, viszont illóolajtartalma miatt vesegyulladás esetén tilos a fogyasztása. A zeller és a zellermagkivonat vizelethajtó tulajdonsággal bír, és ez elősegíti, hogy a húgysav ki tudjon ürülni az emberi szervezetből. Ez a köszvénnyel küszködő betegeknek jelent jó hírt. Akit ez a betegség kínoz, fogyasszon rendszeresen zellerteát. Tegyen 2,5 -3 dl vízbe zellermagot vagy apróra vágott zellerlevelet, majd forralja fel. Hagyja 5 percig állni, majd szűrje le. A zeller a benne található hatóanyagoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert.

A zellergumót lehet fogyasztani nyersen, így lúgosító hatását élvezhetjük igazán. De kellemes ízt kölcsönöz a salátáknak, a leveseknek, és főzeléket, húsételeket is fűszerezhetünk vele. A zeller szára is fogyasztható. Ez rendkívül jó hatással van az emésztésre, és még a bélrendszert is tisztítja. A szárat is fel lehet használni levesek készítésénél, de bármilyen salátába jól illik. A zellergumónak lehet fogyasztani a préselt levét, míg a leveleiből és a szárából turmixot is készíthetünk. Nem lenne szabad mellőznünk ezt a növényt az étrendünkből, mert rendkívül jó hatással van az egészségre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Színterápia
  2016-09-02 13:49:11, péntek
 
 



Színterápia: gyógyít, ápol, energiát ad

Biztos mindenki hallott már arról, hogy a színeknek jelentése és hangulatot befolyásoló hatása van. Gondoljunk csak a fekete színre, amelyet hazánkban a gyász színének is tartanak. Ehhez a színhez a legtöbb esetben a gyász, a szomorúság és a szeretett személy elvesztésével kapcsolatos mérhetetlen szomorúság áll. A piros szín pedig a szerelem színe, nemhiába van az, ha egy szívecskét rajzolunk, akkor rögtön ezzel a színnel színezzük be és nem kékkel vagy éppen sárgával. A színekkel a hangulatunkat is kifejezhetjük. Nyáron például az emberek többsége vidám, felszabadult és általában optimista. Talán ezért is viselünk elsősorban vidám, élénk színeket. Télen és ősszel kevés emberen látni citromsárga vagy világos színű ruházatot, ezekben a hónapokban a sötétebb, komorabb színeket részesíti az emberek többsége előnyben.

A színek a lelki és fizikai egészségünkre is hatással vannak. A színterapeuták egy színspektrumot használnak, amelybe elsősorban a narancs, a piros, az indigókék, a sárga, a kék, a zöld és az ibolyaszínek tartoznak. Amikor nem jól érezzük magunkat a bőrünkben, akkor a bennünk keringő energia valahol megreked, vagyis a bennünk lévő energia kibillen az egyensúlyából. A terapeuták a megfelelő szín alkalmazásával képesek arra, hogy az egyensúly ismét helyreálljon, vagyis az egyén ismét boldogan folytathassa az életét. A színterapeuták alkalmazhatnak meditációt, amely során a vizualizációs technikát használják, természetesen ebben a módszerben a színek is fontos szerepet kapnak. De a színterápiát mi magunk is alkalmazhatjuk, ha a problémánknak megfelelő színű ruhát viselünk vagy adott színű ételeket fogyasztunk.

A piros szín az alsó testrésszel áll kapcsolatban. Mikor ne használja ezt a színt? Ha magas vérnyomásban szenved, ha a szívével vannak gondjai, de a pihenéshez, relaxációhoz sem szerencsés pirosba öltözni. Azonban ha szeretné a vérkeringését felpezsdíteni vagy a derékfájdalmát csillapítani, akkor mindenképpen fontos szerepet kell ennek a színnek az életében kapnia. Ez a szín életerővel és energiával is képes lesz feltölteni. Az is segít, ha a meditáció során erre a színre gondol, vagy sok-sok piros zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, például paradicsomot, meggyet vagy éppen epret.

A narancsszín a hát alsó részével, a vesével és a hassal áll kapcsolatban, így ha emésztési gondjai vannak, kerülje el messzire ezt a színt, de akkor sem érdemes a narancsszínű ruházathoz és ételekhez ragaszkodni, ha feszültek vagyunk vagy lazítani szeretnénk. Akkor tartson ki ezen szín mellett, ha problémái vannak a húgyhólyagjával vagy fájdalmas menstruációs tünetek gyötrik. De ennek a színnek a segítségével az étvágya is fokozódhat és még fittebbnek is érezheti magát. Miközben elképzeli a narancsszínt, ropogtasson sárgarépát vagy majszoljon narancsot egy szép narancsszínű ruhában.

A kék szín hideggé és fázóssá tesz, ezért ha ezt el szeretné kerülni, akkor semmiképpen se öltözzön kékbe. De pajzsmirigy-alulműködés esetén sem javasolt kék színű ruhát ölteni és kék ételeket fogyasztani. Ellenben ragaszkodjon ehhez a színhez, ha a torkával, a nyakával vagy a pajzsmirigyével vannak egyéb gondok, sőt idegnyugtatásra, sebgyógyulásra és gyulladáscsillapításra mindenképpen ezt a színt részesítse előnyben. Meditáció során összpontosítson erre a színre és egyen minél több kék szőlőt vagy áfonyát.

Ha valaki autoimmun betegségben szenved, mindenképpen kerülje el a zöld színt. Ellenben ez a szín erősíti a szívet, a tüdőt, és jó hatással van a légzési panaszokra. A zöld szín a szorongó, félénk emberek színe, mivelhogy nyugalmat és harmóniát kölcsönöz az ilyen embereknek. Akinek a zöld a színe, jól teszi, ha minél többet kirándul a természetben és ezen túl a kertészkedés lesz a hobbija. Vegyen minél több cserepes virágot és fogyasszon minél több zöld leveles zöldséget és zöld színű gyümölcsöt.

A sárga a gyomorfájós emberek egyik legnagyobb ellensége, de a hiperaktív embereket is még inkább felpörgeti, míg az agresszív személyeket még durvább és még meggondolatlanabb cselekedetekre sarkallja. A sárga szín megtámogatja az emésztési folyamatokat. Feszültségoldásra, idegcsillapításra és izomlazításra is nagyon alkalmas. Öltözzön minél több alkalommal sárga öltözetbe és szeresse meg a sárga színű étkeket, mint például banán, citrom, kukorica.

A szenvedélybetegek - alkohol- és drogproblémákkal küzdő személyek - kerüljék el jó messzire a lila színt, de a mentális betegségekre sincs jó hatással. Viszont ez a szín csökkenti a gyulladást, nyugtató hatással van az idegekre és még a fejfájást is csillapítja. Meditáció során összpontosítson lila színű virágokra, mint például a levendula, és fogyasszon olyan ételeket, amelyek lila színben pompáznak.

Az indigókék nem segít a mentális problémákon, de jobb, ha azok is elkerülik ezt a színt, akik táplálkozási zavarban szenvednek vagy nyugtatókat szednek. Az indigókék csillapítja az idegi eredetű feszültséget, megszünteti a migrént, és még az álmatlanságban szenvedőket is megnyugtatja. Fogyasszon minél több padlizsánt és szilvát, ha ilyen gondjai támadnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kistigristesók
  2016-09-02 13:34:53, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Cicmojgónak  
Kiscsibék
  2016-09-02 13:33:34, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A policisztás (PCOS) petefészek
  2016-09-02 11:06:07, péntek
 
 



A policisztás petefészek betegség (PCOS) - Tünetek és kezelés:

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó. Az elnevezés azért csalóka, mert az összetett betegségnek csak egyetlen tünetére, a petefészek elváltozására utal, de fontos tudni, hogy e mellett számos egyéb panasz jelentkezhet a PCOS-ban szenvedő nőknél. Bár a betegség nevét a petefészek elváltozásáról kapta, alapvetően egy hormonális betegségről van szó, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya. Ez a hormon normál esetben is jelen van a női szervezetben, de túlzott mennyisége számos kellemetlen tünetet idéz elő a PCO-szindrómás nőkben.

A jellemző panaszok egyike a fokozott szőrnövekedés, mely nem csak a végtagokon, hanem a mellkason és az arcon is jelentkezik. De szintén a túl sok férfi nemi hormonnak köszönhetően gyakran erősen pattanásos bőr és túlsúly jellemzi az érintett nőket. Az "esztétikai" problémákon túl egyéb tünetek is jelentkeznek. A PCO-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nincs. A legtöbb nő emiatt keresi fel orvosát, és az alapos kivizsgálás során derül fény a betegségre. Hosszabb távon problémát okozhat a meddőség is. A szindróma nevét adó petefészekelváltozás ugyanis úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ez által lehetetlenné válik a megtermékenyülés.

A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták, ami az ultrahang vizsgálatkor a jellegzetes ún. policisztás ultrahang képet adja.

A betegség rendkívül változatosan zajlik. A számos lehetséges tünet közül nem mindenkinél alakul ki mindegyik. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, az aknés bőr, a szőrösödés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett számos anyagcsere-eltérés, illetve kóros laborlelet is színesítheti a képet.
Ezek közé tartozik a lipid szintek emelkedése, illetve a szénhidrát anyagcsere kisiklása. Mivel a test szövetei érzéketlenek az inzulinra, ezért azt a szervezet egyre nagyobb mennyiségben termeli, ez pedig kezelés nélkül cukorbetegség kialakulásához vezethet. Mindemellett az egymást követő ovulációmentes ciklusok miatt az ösztrogénszint is folyamatosan magas, ami hosszú távon hajlamosít a méh-, illetve az emlőrák kialakulására.

Hogyan derül ki, hogy PCO-szindrómánk van?
Bár a férfi hormonok okozta külső "jelek" (túlsúly, szőrösödés, zsíros, pattanásos bőr) alapján is felmerülhetne a PCOS gyanúja, inkább az a jellemző, hogy vérzészavarral, esetleg fogamzási nehézséggel keresi meg a nő az orvosát. A panaszok alapos kikérdezése, a vérvizsgálat, valamint hasi, illetve hüvelyi ultrahang rendszerint elvezet a diagnózisig.

A hormonszintekben (pl. LH- vagy luteinizáló hormon, férfi nemi hormon, stb.) általában nincsenek nagyon durva eltérések a normálishoz viszonyítva, sőt, ha valamelyik szintje jelenősen emelkedett, az a PCOS ellen szól.

Fontos tudni azt is, hogy bár az inzulinrezisztencia fennáll, kezdetben a vércukor szint nem feltétlenül tér el a normálistól, de az inzulin szint már emelkedett lehet. Ezért fontos, hogy a rutinszerű vércukormérésen túl az inzulin szintet is kontrollálja a vizsgáló orvos. A pontos diagnózishoz szükség van az ún. terheléses vércukormérésre, amikor is egy pohár cukros víz megivása után meghatározott időközönként vesznek vért a betegtől.

Milyen kezelési lehetőségek vannak jelenleg?
A PCOS szindrómát ma még sajnos gyógyítani nem lehet, de megfelelő készítményekkel minden tünete megszüntethető, csökkenthető. A gyógyszeres kezelés célja egyrészt az inzulin rezisztencia kezelése, másrészt a férfihormonok hatásának kompenzálása, illetve a peteérés, tüszőrepedés elősegítése.

Az inzulinrezisztencia kezelésére elsődlegesen a cukorbetegek terápiájában is használt metformin hatóanyagú készítményeket ajánlják. Ez a gyógyszer általában pár hónap vagy fél év után kezdi kifejteni hatását. Jelentkezik az első spontán vérzés, szépül a bőr és megindul a fogyás. Vannak azonban olyanok, akiknél a metformin szedése nem hozza meg a várt hatást, azaz nincsen ciklusuk fél év után sem, nem jön létre a terhesség. Esetükben további módszerek jönnek szóba. Ők kipróbálhatnak újabb generációs inzulinrezisztencia elleni gyógyszereket, pl. a glitazonokat is.

Azok a hölgyek, akik nem kívánnak teherbe esni, csökkenthetik tüneteiket bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátlókkal is. A fogamzásgátló egyrészt csökkenti a méhnyálkahártya-ráknak (endometrium karcinóma) a magas ösztrogénszint miatti fokozott kockázatát, másrészt segít a férfihormonok szintjének csökkentésében is. A ciklus mesterségesen előidézhető ún. progeszteron származékokkal is, melyek szedése mellett rendszeres megvonásos vérzés jelentkezik.

Akik viszont teherbe kívánnak esni, azoknak a klomifen hatóanyagú készítményt javasolja az orvos. Ez nem hormon, hanem az agyalapi mirigy serkentésével aktivizálja a petefészket. Hátránya, hogy szedése alatt fokozott a veszélye egy nagyobb ciszta kialakulásának, szedését ezért ultrahangos megfigyeléssel kell követni.

Ha a klomifen nem hatékony, egyéb olyan készítmények is kipróbálhatók, amelyek közvetlenül vagy közvetve a petefészket stimulálják. A gyógyszeres terápia mellett egyre nagyobb teret kap az életmód változtatás is, mellyel a cél az, hogy a beteg megszabaduljon súlyfeleslegétől. Számos vizsgálat szerint ugyanis a PCO-szindrómában szenvedő nők egyharmadában a fogyás önmagában is képes a hormon egyensúly visszaállítására, így a peteérés, tüszőrepedés normalizálására, és segíthet az inzulinrezisztencia felszámolásában is.
Forrás: WEBBeteg : Link

A petefészek cisztákról nagyon jó orvosi szakanyag olvasható : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 24891
  • e Hónap: 56377
  • e Év: 261078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.