Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Borostyán - csak külsőleg !
  2016-09-27 22:11:44, kedd
 
 



Friss, élénkzöld borostyánlevelek.
A borostyán már a középkorban sem volt ismeretlen, hiszen kenőcsöt készítettek belőle, amelyet aztán sebek kezelésére és különféle bőrbetegségekre használtak. Az ókorban több jelentése is volt a borostyánnak. A férfiak hittek abban, hogy ha koszorút készítenek ebből a gyógy- és dísznövényből és azt a fejükre helyezik, akkor akármennyi alkoholt ihatnak, mégsem fognak lerészegedni. Egy másik hiedelem szerint ha egy szerelmespár borostyánágat kap valakitől, akkor a szerelmük soha el nem múló lesz, és az egymás iránt érzett hűségük is sírig tartó lesz.

A borostyán (Hedera helix) egy kúszónövény, amely előszeretettel éldegél a fák törzsein. Örökzöld levelei fényesek, virágai pedig sárgászöld színben pompáznak. A csillogó, bőrszerű borostyánlevelek hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén szaponinok, az illóolaj és a szterolok. A növényben található flavonoidok görcsoldó hatással rendelkeznek, míg a szaponinok egyes baktériumokkal veszik fel eredményesen a harcot.

A borostyánlevelek gyógyhatását már Hippokratész is felismerte, aki fülfájásra, fejfájásra, lépbetegségekre és hasmenésre használta ezt az örökzöld, gyógynövénynek számító kúszónövényt.

A borostyán külsőleg hatásos lehet különféle gyulladások, fekélyek, égési sérülések, idegi eredetű fájdalmak és cellulitisz ellen.

A régebbi korokban a növény leveléből készült tinktúrát alkalmazták hörghurut kezelésére, a növényből készült főzettel pedig a különféle bőrbetegségeket gyógyították. Hogyan készíthetünk főzetet borostyánból? Forraljon fel egy liter vizet, majd adagoljon hozzá egy-két evőkanál szárított, összevagdalt borostyánlevelet. Ezt követően szűrje le, majd öntse a fürdővizéhez. A borostyánlevelek főzetét borogatásra használták, legfőképpen a korpás fejbőrt és a reumától fájdalmas testrészeket kezelték vele.

Fitoterapeuták nem igazán javasolják a borostyánt otthoni gyógymódként, vagy legalábbis belsőleg történő felhasználását, mert akár súlyos mellékhatásokkal is számolni kell a növény használatakor. Ilyen mellékhatások lehetnek például a hányinger, a hányás, a láz vagy arcbénulás, de a súlyos mérgezés akár halálhoz is vezethet. A gyógyszeripar készít belőle tablettákat, kivonatokat, tinktúrákat. Ezeket bátran lehet alkalmazni, viszont a borostyánlevél-készítményeket még feldolgozott formában sem javasolják terhesség vagy szoptatás, illetve kétéves kor alatt.

Ha gyógyászati célra feldolgozatlan állapotban nem is használhatjuk ezt a dekoratív kúszónövényt, akkor ültessük el a kertünkbe vagy balkonládába, az erkélyre, mert nagyon szépen mutat akár a kerítésen, akár a falon, főleg ha még valamilyen virágos növényt, például kúszórózsát is ültetünk mellé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A K2-vitamin
  2016-09-27 21:56:14, kedd
 
  A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több feladata is van, hogy szerveztünk megfelelően tudjon működni. Egyik ilyen szerep a véralvadás szabályozása, vagyis segítséget nyújt a fehérjék összetapadásában. Ezen kívül a K-vitamin fontos a csontok növekedéséhez, regenerációjához, a kalcium felhasználásához, a sejtek növekedéséhez és az idegsejtek egészségének megőrzéséhez. Amennyiben szervezetünk K-vitamin-hiánnyal küzd, akkor fennáll a veszélye a csontritkulásnak, az érelmeszesedésnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, illetve a csontjaink törékennyé is válhatnak.

A K-vitaminnak két formája ismert, a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. Körülbelül 30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket. Az életkor előrehaladtával csontjaink mennyisége jelentősen lecsökken, pontosabban a csontok gyorsabban bomlanak, mint ahogyan újraképződnek. A K2-vitaminnak tehát a csontképző folyamatban van jelentős feladata és a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt. Segítségével a kalcium a csontokhoz akadálytalanul el tud jutni, be tud épülni, így segítve elő, hogy a csontok egészségesek maradjanak, vagyis a szerkezetük és sűrűségük is megfelelő legyen.

A K2-vitamin abban is segítséget nyújt, hogy a kalcium a csontokban és ne más helyeken rakódjon le. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen végbe, egy oszteokalcin nevű fehérjére van szükség, amely segíti a kalcium csontokba való beépülését is, de ehhez mindenképpen szüksége van a K2-vitamin jelenlétére. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy ha a szervezetben nincs elegendő K2-vitamin, akkor ez jelentősen csökkenti az aktív oszteokalcin fehérje szintjét, amely a csonttörés veszélyét hordozza magában. Mivel a változókor után a nőknél jelentősen csökkenhet a csontsűrűség, ezért mindig ügyelni kell a K2-vitamin pótlására. Egy másik kutatás során pedig azt bizonyították be, hogy a K2-vitaminnak igenis nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kalcium nehogy az artériák falán rakódjon le, vagyis ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében is.

Az élelmiszerek nagy része csak kis mennyiségben tartalmaz K2-vitamint, de azért a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben van belőle valamennyi. A feta sajtban, a kéksajtban vagy a cheddarban van némi K2-vitamin, de jelen van például a csirkében vagy a marhában, az állati zsírokban és belsőségekben is. K1-vitamin elég nagy mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben, de a K2-vitamin szinte csak az erjesztett, savanyított zöldségekben és ételekben található meg, mint például a kefir vagy a savanyú káposzta. Érdemes ezt a vitamint pótolni, ha K2-vitamin-hiánnyal küzdünk, még akkor is, ha a vastagbél baktériumai is termelnek valamennyit ebből a vitaminból.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vadkacsák
  2016-09-27 21:34:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Vaddisznó
  2016-09-27 21:32:44, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Tigrismama és a picik
  2016-09-27 21:31:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2173
  • e Hét: 27064
  • e Hónap: 58550
  • e Év: 263251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.