Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Utazás a hastánc világában
  2014-02-21 23:29:25, péntek
 
   
  Utazás a hastánc világában

Már több, mint 15 éve hódít Magyarországon a hastánc. Szinte minden lány, asszony kipróbálta már: tudjuk, hogy önbizalom növelő, lehet vele fogyni, ha kitartóan űzzük, és nem elhanyagolható a gerincvédő, tartásjavító hatása sem.


Ma mégis inkább a kulturális oldaláról közelítjük meg ezt az ősi mozgásművészetet, hiszen a legtöbb néző még mindig tévesen egy felszínes, könnyen megfejthető táncnak gondolja, ahol a táncosnő csupán a csípőjét rázza és a cél a férfiak elbűvölése.

Mitagadás az erotika központú világunkban a közönség szeme sokszor akad meg az egzotikus, sejelmes ruhákba öltözött hölgyeken, ezért vált népszerűvé a férfiak és a nők körében is a hastánc... jobban szólva ez az eladhatóbb oldala, de ez romantikus misztikum csak a felszín!






Az arab világ autentikus stílusai

Valójában - mint minden néptánc - hihetetlen sokrétű mozgásforma. Tájegységenként eltérő, meghatározott ritmusokkal, jellegzetes zenével és tánclépésekkel bír, nem is beszélve az előadásokhoz tartozó ruhadarabokról. A "klasszikus" kétrészes, hasat szabadon hagyó kosztüm valjában csak újkeletű viselet a színpadokon, a kairói utcákon pedig még ma is elképzelhetetlen. Észak-Afrika arab nyelvű országaiban és a Közel-Keleten többszáz variációja létezik a hasonló motívumokkal fűszerezett táncoknak.

A hastánc kulturális hazájának tartott Egyiptomban többszáz tánc lelhető fel! A klasszikus baladi néptáncot, ami a mai színpadi hastánc (a raqs sharqi) alapja a férfiak és nők ugyanazokkal a mozdulatokkal táncolják a maguk szórakoztatására.

Fotó: Kozár Edit, táncos: Sefirah

Itt találhatók meg a hastánc alapelemei: többek között a csípőkörök, nyolcasok, testhullámok, csípőemelések-, és ejtések. Ebből a táncból fejlődött ki a hastánc legtöbb stílusa: az észak-afrikai országok beduin törzseinek sajátos lépései, vagy például a táncosok körében népszerű saidi botos tánc, ami a Luxortól délre fekvő területek büszke férfitáncát és virtuóz botforgatás ötvözi a lágy, nőies mozdulatokkal. A baladi alapokra épül a Nílus torkolatvidékén élő nők jellegzetes mozgását, incselkedését ábrázoló alexandriai tánc is, amit egy speciális ruhadarabbal, a melayával táncolják. A fent említett néptáncok egyike sem mutatja tradícionálisan a hasat.

A Közel-Kelet felé vándorolva a Perzsa-öböl partvidékén fekvő arab országok közös tánca, a khalligy, amit szintén földig érő díszes thobe-ban táncolnak. A központi szerep itt nem is a csípőé, hanem a váll, a fej és a haj mozgatásáé, ami inkább hasonlítja a perzsa táncokhoz, de a különlges khalligy megtalálható a hastánc palettáján.

A közönség által legismertebb hastánc a raqs sharqi, amit díszes, két részes ruhában táncolnak, és sokszor fátyol hivatott kiemelni az előadó légiességét. Ezt a stílust a kairói szórakoztatóipar hozta létre az 1900-as évek elején: a néptáncokat balett elemekkel ötvözte. A megváltozott karakterű táncot immár színpadi show-műsorokba illeszthették. Az autentikus táncnál technikásabb és látványosabb stílus a mai napig a hastáncosok elsőszámú kedvence vonulata.





Fotók: Kozár Edit, táncos: Sefirah

Fúziós hastánc stílusok

Hogy mit keres a flamenco, a tango, a samba az arab táncokban? A hastáncon keresztül beutazható szinte az egész világ és a fúziók ihletik a koreográfusokat! A hastáncot a hasonló csípőmozgás eleve több néptánccal teszi összekapcsolhatóvá, például a polinéz szigetvilág hula táncával, a brazil sambával, a latin salsával és az afro táncokkal. Mint minden élő művészet, a hastánc is folyamatosan alakul, változik. Mivel improvizatív mozgásforma, nincsenek szigorú szabályok, kötöttségek, a lépések nem bírnak meghatározott jelentéssel, kiválóan alkalmas fúziók létrehozására és a kreatív táncosok ezt kihasználva szívesen ötvözik néha teljesen eltérő modern mozgásformákkal, például jazz-tánccal vagy az argentín tangóval.

A legnépszerűbb kapcsolódási formák pedig a történelmi találkozás folyamán alakultak ki: egyes népek táncai átvettek mozdulatokat, ezekbe a karaktertáncokba kitűnően vegyíthető a hastánc. A flamenco-oriental fúzió a mai napig a mór korszak kulturális kapcsolódását rejti magában.


Link

Hastánc Akadémia

Sefirah, Áncsán Anikó a Hastánc Akadémia művészeti vezetője és koreográfusa előszeretettel használja előadásaiban a fúziók erejét és újdonságát, ami kiválóan színesíti az autentikus táncok sorát, és egyben megmutatjai a táncos szakmai kreatívitását. Kifejező stílusa, kreativitása miatt Sefirah az orientális tánc egyik legjelentősebb képviselője hazánkban. Nemritkán az ő workshopjain tanulják a magyar tanárok a legmodernebb irányzatokat, tőle lesik el a táncosok az innovatív eszközök használatát, valamint az ő nevéhez fűződik a hazai hastánc színpadokon az első Ízisz-szárny, legyezőfátyol, tango-oriental, és samba-oriental előadás is.

Az Egyiptomi Művészek Nemzetközi Egyesületének magyar tagja 15 éves színpadi tapasztalat, számos külföldi fellépés, valamint húsz sikeres nemzetközi workshop szervezése után létrehozta a hastánc tanulás akadémiaia színterét, a Hastánc Akadémiát! Sefirah központját az egyéni iskolák sorából a mögötte húzódó szakmai tudás és egy összetett képzési rendszer gondolata teszi kiemelkedővé, ahol a tanfolyami oktatások mellett a profi előadók továbbképzése, külföldi mesterek intenzív kurzusai, elméleti előadások, kölcsönözhető lemezek és táncos klubélet is segíti a táncosokat! A kezdőknek a biztos alapok megszerzését és a továbbfejlődés lehetőségét, a haladó táncosoknak pedig a folyamatos tanulást és fellépési lehetőséget biztosítanak.


Link

Forrás:http://www.noiportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Táncok története  
Címkék: mozgásművészetet, szórakoztatóipar, elképzelhetetlen, szórakoztatására, karaktertáncokba, tájegységenként, torkolatvidékén, koreográfusokat, tradícionálisan, mozgásformákkal, ruhadarabokról, tánclépésekkel, előszeretettel, elhanyagolható, legjelentősebb, magyarországon, továbbfejlődés, továbbképzése, meghatározott, kapcsolódását, létrehozására, illeszthették, egyesületének, legyezőfátyol, kölcsönözhető, mozdulatokkal, csípőemelések, incselkedését, kreatívitását, legnépszerűbb, improvizatív, irányzatokat, legmodernebb, technikásabb, előadásaiban, workshopjain, hastánc világában, kulturális oldaláról, legtöbb néző, táncosnő csupán, csípőjét rázza, férfiak elbűvölése, erotika központú, közönség szeme, eladhatóbb oldala, arab világ, előadásokhoz tartozó, kairói utcákon, hasonló motívumokkal, hastánc kulturális, klasszikus baladi, raqs sharqi, Kozár Edit, Hastánc Akadémia, Áncsán Anikó, Egyiptomi Művészek Nemzetközi Egyesületének, Hastánc Akadémiát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Rátalálsz  George Gordon Lord Byron: Inez...  Akarat  Png cica  Mi lenne ha  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Alázat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Lóhere  Julian Brass gondolata  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  George Byron - Ahogy itt jár -...  Rátalálsz  Alvó cicák  Png telefon  Png lepke  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Gonosz démon-álarc  Egy lelki imádság  Elköszönt  Adakozás  Szép álmokat!  Szép napot kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fekete István - Akác  Szép estét  Kellemes délutánt kívánok  Png kislány  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jó éjszakát  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Szép estét  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Irgalom és ítélet  Hogy lehet megtartani  Sose bánj semmit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  A sors  Radikális szeretet  Reggel van  s immár én is felragyogva, ért...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hazára minden embernek szükség...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Png kislány  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  A Megváltó szolgálatában  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Hogy lehet megtartani  Reggel van  Mindig jusson idő nevetni  Lóhere  Png kislány  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
hastánc világában, kulturális oldaláról, legtöbb néző, táncosnő csupán, csípőjét rázza, férfiak elbűvölése, erotika központú, közönség szeme, eladhatóbb oldala, arab világ, előadásokhoz tartozó, kairói utcákon, hasonló motívumokkal, hastánc kulturális, klasszikus baladi, raqs sharqi, mozdulatokkal táncolják, maguk szórakoztatására, hastánc alapelemei, táncból fejlődött, hastánc legtöbb, észak-afrikai országok, táncosok körében, baladi alapokra, speciális ruhadarabbal, melayával táncolják, fent említett, központi szerep, perzsa táncokhoz, különlges khalligy, hastánc palettáján, közönség által, előadó légiességét, kairói szórakoztatóipar, 1900-as évek, néptáncokat balett, megváltozott karakterű, autentikus táncnál, hastáncosok elsőszámú, arab táncokban, hastáncon keresztül, egész világ, fúziók ihletik, hasonló csípőmozgás, polinéz szigetvilág, brazil sambával, latin salsával, afro táncokkal, kreatív táncosok, argentín tangóval, legnépszerűbb kapcsolódási, történelmi találkozás, karaktertáncokba kitűnően, flamenco-oriental fúzió, fúziók erejét, autentikus táncok, táncos szakmai, orientális tánc, magyar tanárok, legmodernebb irányzatokat, innovatív eszközök, hazai hastánc, első Ízisz-szárny, hastánc tanulás, egyéni iskolák, mögötte húzódó, összetett képzési, tanfolyami oktatások, profi előadók, biztos alapok, továbbfejlődés lehetőségét, haladó táncosoknak, folyamatos tanulást, mozgásművészetet, szórakoztatóipar, elképzelhetetlen, szórakoztatására, karaktertáncokba, tájegységenként, torkolatvidékén, koreográfusokat, tradícionálisan, mozgásformákkal, ruhadarabokról, tánclépésekkel, előszeretettel, elhanyagolható, legjelentősebb, magyarországon, továbbfejlődés, továbbképzése, meghatározott, kapcsolódását, létrehozására, illeszthették, egyesületének, legyezőfátyol, kölcsönözhető, mozdulatokkal, csípőemelések, incselkedését, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2125
  • e Hét: 11628
  • e Hónap: 25533
  • e Év: 155240
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.