Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így készítsd el a gyógyteát, hogy érjen is valamit!
  2017-02-11 22:50:39, szombat
 
   
  Így készítsd el a gyógyteát, hogy érjen is valamit!

Tudtátok, hogy több mint 3000-féle tea létezik? Bár mindegyiket nem tudjuk bemutatni, új sorozatunkban elmeséljük, melyik fajtát hogy kell elkészíteni, melyikben mennyi a koffein, és hogy milyen egészségügyi problémára nyújtanak megoldást. Lássuk a gyógyteát.

A tea a víz után a világon a második legtöbbet fogyasztott ital. S itt rögtön tisztázni kell, hogy a tea megnevezés szigorúan véve csupán a teacserjéből készült italt takarja, azonban abból is - a feldolgozás módjának köszönhetően - több mint 3000-féle tea létezik.

Az egyes teák között a tealevél polifeno ltartalmának oxidációs állapota alapján könnyen el lehet igazodni. A három legjelentősebb: a zöld tea, mely nem fermentált, fajtától függően zsenge levelekből, illetve érett hajtásokból készül; az Oolong teát félig fermentált, teljesen érett hajtásokból állítják elő; és a fekete tea, mely teljesen fermentált, általában egy rügyből és két levélből álló hajtás az alapja; továbbá meg kell említeni még a fehér-, a sárga- és a tömörített Pu-Erh teát. Egykor tiltották a teát, csempészték és a mai napig hamisítják ezt az élvezeti cikket, mely nemzeti kultúrák része a japán teaceremóniákon át a krikett mérkőzések hivatalos teaszünetéig.






A klasszikus gyógyteák és a gyümölcsteák mellett az elmúlt években új szereplőkkel bővült a teák felhozatala, gondoljunk csak a rooibos teára vagy a maté teára. Az egészségtudatos fogyasztó pedig egyre gyakrabban vásárol teát, de nem csupán a gőzölgő, csészében érkező teát fogyasztja, mely lehet szálas, prémium kategóriás vagy filteres, hanem jeges teát is, esetleg tea felhasználásával készült kozmetikumot ken magára, sőt az ínyencek a konyhában is sütnek-főznek vele. A tea világviszonylatban még mindig szárnyal, a fekete és a zöld tea kereskedelmében is szignifikáns növekedést várnak az elemzők. Egyszóval itt az ideje megismerni a legnépszerűbb teaféléket, hogy legközelebb könnyedén tudjunk választani a kínálatból.

Sorozatunk első részében bemutattuk a zöld és a fekete teákat, lássunk most a gyógyteát.
Gyógytea

A gyógynövények legelterjedtebb felhasználási módja a gyógyteák készítése. Sokan fordulnak manapság is az erdők, mezők patikájához, egy csésze tea elkészítése nem olyan bonyolult, azonban a terápiás hatás eléréséhez megfelelő ismeret kell, mert az internetes fórumozó vagy a szomszédasszony a legjobb szándéka ellenére is árthat, egy egészséges embernek is, nem beszélve arról, aki már eleve 2-3 féle gyógyszert szed.






A gyógyteák között nem egyszerű eligazodni a fogyasztóknak, vannak, amelyek gyógyterméknek minősülnek, itt a betegtájékoztató hiteles információt nyújt, míg más gyógyteák esetében ez nem elérhető. Ahogy jelentősége van annak, hogy forrázatot, netán főzetet vagy esetleg hideg vizes kivonatot készítünk, gondoljunk csak a csipkebogyóra, úgy annak is van jelentősége, hogy a felírt gyógyszer és az elfogyasztott gyógytea között fellép-e bármi interakció.





Egy kérdés a patikában számos tévhitet tisztázhat, s akkor nem fordul elő például az, hogy valaki gyomorsavtúltengés ellen szedett gyógyszer mellett borsmenta teát iszik, ami fokozza a tüneteit. A Magyar Gyógyszerész tudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013 óta minden évben megválasztja az év gyógynövényét, ezzel is segítve a lakosság megfelelő tájékoztatását. A máriatövis, a citromfű és a galagonya után a 2016-os évben a figyelem középpontjába a kamilla került.





A gyógyteák elkészítésekor mindig követendő az útmutató és érdemes azt is tudni, hogy az étvágyjavító teák nem édesítendők. Néha jó emlékeztetni magunkat, hogy méregtelenítésre a természet megalkotta a májunkat és a két vesénket, így a napi megfelelő folyadékbevitellel (azaz nyolc pohár folyadékkal) máris tettünk valamit az ügy érdekében. Megjegyzendő, hogy a hazai ajánlások szerint ebből a nyolc pohárból öt ivóvíz legyen.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és Mindmegette.hu - Tea
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Címkék: méregtelenítésre, betegtájékoztató, felhasználásával, egészségtudatos, legelterjedtebb, szomszédasszony, teaceremóniákon, kereskedelmében, tájékoztatását, gyógyterméknek, legjelentősebb, elkészítésekor, csipkebogyóra, legnépszerűbb, felhasználási, fogyasztóknak, elfogyasztott, gyógynövények, sorozatunkban, középpontjába, gyógynövényét, egészségügyi, étvágyjavító, dietetikusok, kozmetikumot, emlékeztetni, ltartalmának, megjegyzendő, köszönhetően, szereplőkkel, teacserjéből, gyógyszerész, gyümölcsteák, szignifikáns, szakosztálya, teaszünetéig, második legtöbbet, teacserjéből készült, feldolgozás módjának, egyes teák, tealevél polifeno, három legjelentősebb, tömörített Pu-Erh, élvezeti cikket, japán teaceremóniákon, krikett mérkőzések, klasszikus gyógyteák, gyümölcsteák mellett, elmúlt években, teák felhozatala, rooibos teára, maté teára, Magyar Gyógyszerész, Társaság Gyógynövény Szakosztálya, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Paul David Tripp Április 20  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png ház  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Erdőn  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Csak a fogyatkozás látható  Png kutya  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  képre írva  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Albert Einstein gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reggel van  Kellemes délutánt kívánok  A sors  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Erdőn  Németh László tollából  Lóhere  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 20  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Alázat  képre írva  Nagyon különös  George Byron - Ahogy itt jár -...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Bertolt Brecht -től idézet  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alvó cicák  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Png cica  Ami embereknek lehetetlen, az...  A Megváltó szolgálatában  Nem számIt  Facebookon kaptam  Alázat  Irgalom és ítélet  Akarat  Ami embereknek lehetetlen, az...  Németh László tollából  Akik bántanak téged  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Adakozás  Fehér virág  Tanuld meg ezt a versemet  Alázat  Kaffka_Margit  Akik bántanak téged  képre írva  Neked tudnod kell  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Minden harmadik...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat 
Bejegyzés Címkék
második legtöbbet, teacserjéből készült, feldolgozás módjának, egyes teák, tealevél polifeno, három legjelentősebb, tömörített Pu-Erh, élvezeti cikket, japán teaceremóniákon, krikett mérkőzések, klasszikus gyógyteák, gyümölcsteák mellett, elmúlt években, teák felhozatala, rooibos teára, maté teára, egészségtudatos fogyasztó, ideje megismerni, legnépszerűbb teaféléket, fekete teákat, gyógynövények legelterjedtebb, gyógyteák készítése, terápiás hatás, internetes fórumozó, legjobb szándéka, egészséges embernek, gyógyteák között, betegtájékoztató hiteles, felírt gyógyszer, elfogyasztott gyógytea, patikában számos, lakosság megfelelő, galagonya után, 2016-os évben, figyelem középpontjába, kamilla került, gyógyteák elkészítésekor, étvágyjavító teák, természet megalkotta, napi megfelelő, hazai ajánlások, nyolc pohárból, méregtelenítésre, betegtájékoztató, felhasználásával, egészségtudatos, legelterjedtebb, szomszédasszony, teaceremóniákon, kereskedelmében, tájékoztatását, gyógyterméknek, legjelentősebb, elkészítésekor, csipkebogyóra, legnépszerűbb, felhasználási, fogyasztóknak, elfogyasztott, gyógynövények, sorozatunkban, középpontjába, gyógynövényét, egészségügyi, étvágyjavító, dietetikusok, kozmetikumot, emlékeztetni, ltartalmának, megjegyzendő, köszönhetően, szereplőkkel, teacserjéből, gyógyszerész, gyümölcsteák, szignifikáns, szakosztálya, teaszünetéig, megválasztja, patikájához, felhozatala, elkészítése, fogyasztott, legközelebb, információt, gyógynövény, hajtásokból, feldolgozás, mindegyiket, édesítendők, mindmegette, folyadékkal, elkészíteni, jelentősége, csempészték, klasszikus, hamisítják, gondoljunk, fermentált, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.