Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nagyvárosi rétesek
  2011-03-29 13:10:28, kedd
 
   
  Nagyvárosi rétesek


Nem egy rétesboltban jártam már (Budapesten számos akad), de egyiknek a portékájával sem voltam igazán elégedett. Különösen igaz ez a töltelékre: számomra rejtély, miért éri meg például olcsó trükkökkel ,,hígítani" a mákot. Én legalábbis nem vagyok vevő az ilyesmire, pontosabban csak egyszer vagyok vevő...


Mivel már régóta szemeztem a közértben kapható szimpatikus réteslappal, gondoltam, megpróbálok nemcsak a nevében, hanem végre az ízében is ,,házi" réteseket előállítani.




Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges? ;-)

Jó, jó, tudom: az igazi házi rétes tésztáját falusi, fejkendős nénik nyújtják focipálya nagyságú asztalon. Hajnalban kezdik a munkát és napnyugtára készülnek el vele, aztán megtöltik, este megsütik - szigorúan kemencében, légkeverés nélkül -, és a 20-25 rúddal nagyjából éjfélre végeznek is... :) Bennem ilyesfajta képzetek élnek az igazi rétesről. Még nem volt alkalmam megbizonyosodni arról, hogy ez fedi-e a valóságot, de egyszer majd nyakamba veszem az országot, és addig megyek, amíg bele nem csöppenek egy rétessütés kellős közepibe. Viszek mákot is, hogy legyen mivel megtölteni a rudakat.




Jöhet mindkettő!


A mi kis ,,félig házi" rétesünk előre gyártott lapokból készül, de jófajtából: a négybetűs német szupermarketlánc kézzel húzott, normál hűtőpultban kínált réteslapjaiból. Nekem bevált - persze idővel majd kipróbálok más márkákat is (látatlanban merem ajánlani még a ,,kontyos nénis" réteslapot, a leveles tésztájuk például egészen kitűnő).

Nagy kérdés, hogy mivel puhítsuk meg a kissé sprőd réteslapokat, mert ahány gyártó, annyiféle javaslat van a kenésre: az olvasztott vajtól kezdve a tejföllel kevert olajig széles a választék. Ez utóbbi mondjuk mókás volt, mivel a tejfölben kicsapódott az olaj, utána meg sütés közben helyre kis tócsa képződött a rudak alatt, hála a sok zsiradéknak. Ezért úgy döntöttem, maradok a natúr étolajnál, melyet a kenegetés előtt mikróban kissé felmelegítek, hogy könnyebb legyen a ,,mázolás". Ne lepődjünk meg, elég sokat magukba szívnak a lapok! A kenegetéshez liba- vagy lúdtollat javaslok. :)




A káposzta pirítva jó...


Belevaló töltelékek
Hogy legyen kellő összehasonlítási alap, legutóbb három rúd rétest készítettem, más-más töltelékkel (alma, káposzta, mák). A bejglitöltelékhez hasonlóan célszerű ezeket előre elkészíteni, úgyis ki kell hűlniük.




Nem kicsit mákos...


A gyártók rendszerint 2-3 lapot ajánlanak egy-egy rúdhoz - nálam három a minimum, de a nedvdús almát négy lepedőbe burkolom. Érdemes növelni a rétegek számát akkor is, ha elszakad vagy kilukad egy-egy lap.

De most már lapozok, jöjjön a recept!

Nagyvárosi rétes háziasan
Hozzávalók 3 rúdhoz, egyenként 3-4 lapból:
- előre gyártott réteslapok
- étolaj
- víz és konyharuha

Töltelék: mák, alma és káposzta (1-1 rúdhoz való adagok)

A mákoshoz:
- 25 dkg darált mák
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj

A mákot és a porcukrot kb. 2 dl vízzel tűzre tesszük, elkeverjük, összefőzzük (5-6 perc), a végén beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd lefedve kihűtjük.





Az almáshoz:
- 1,20 kg édes alma (tisztítás előtt mérve)
- 5 dkg barna vagy kristálycukor
- őrölt fahéj
- a réteslapra halmozáskor: darált háztartási keksz (közértben kapható)

Az almát meghámozom, magházát nagy lyukon lereszelem, levétől jól kinyomkodom, cukorral és fahéjjal ízesítem. Hűtőbe teszem. Töltéskor az alma alá 3-4 evőkanálnyi kekszmorzsát hintek (hogy felszívja a nedvességet).







Ha biztos választ akarsz, kérdezd szakácsainkat!


Melyik diéta a legjobb?
Válaszd ki, melyiket tudod a legjobban betartani, miben szerepelnek olyan ételek, amelyek kedvedre valóak.


Megújultak játékaink!
A gyümölcsszüret és a gofris játék mellett már puzzle és palacsintás játékunk is van! Kipróbálod?

Muffinmánia
Egy vaskos szakácskönyvnyi muffinrecept vár... Sósak, édesek, csokisak, gyümölcsösek...
TŰPRÓBA (BLOG) « vissza .Nagyvárosi rétesek Cikk mentése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása
. Cikk mentése Nagyvárosi rétesek
Cikk mentéshez be kell jelentkezni!
Bezár
Cikk elküldése Nagyvárosi rétesek
Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:

A fenti képen látható ellenőrzőkód:

ElküldMégse A cikket elküldtük!
Nem egy rétesboltban jártam már (Budapesten számos akad), de egyiknek a portékájával sem voltam igazán elégedett. Különösen igaz ez a töltelékre: számomra rejtély, miért éri meg például olcsó trükkökkel ,,hígítani" a mákot. Én legalábbis nem vagyok vevő az ilyesmire, pontosabban csak egyszer vagyok vevő...
Mivel már régóta szemeztem a közértben kapható szimpatikus réteslappal, gondoltam, megpróbálok nemcsak a nevében, hanem végre az ízében is ,,házi" réteseket előállítani.



Ugye tudod, hogy a mák nem egészséges? ;-)

Jó, jó, tudom: az igazi házi rétes tésztáját falusi, fejkendős nénik nyújtják focipálya nagyságú asztalon. Hajnalban kezdik a munkát és napnyugtára készülnek el vele, aztán megtöltik, este megsütik - szigorúan kemencében, légkeverés nélkül -, és a 20-25 rúddal nagyjából éjfélre végeznek is... :) Bennem ilyesfajta képzetek élnek az igazi rétesről. Még nem volt alkalmam megbizonyosodni arról, hogy ez fedi-e a valóságot, de egyszer majd nyakamba veszem az országot, és addig megyek, amíg bele nem csöppenek egy rétessütés kellős közepibe. Viszek mákot is, hogy legyen mivel megtölteni a rudakat.



Jöhet mindkettő!

A mi kis ,,félig házi" rétesünk előre gyártott lapokból készül, de jófajtából: a négybetűs német szupermarketlánc kézzel húzott, normál hűtőpultban kínált réteslapjaiból. Nekem bevált - persze idővel majd kipróbálok más márkákat is (látatlanban merem ajánlani még a ,,kontyos nénis" réteslapot, a leveles tésztájuk például egészen kitűnő).

Nagy kérdés, hogy mivel puhítsuk meg a kissé sprőd réteslapokat, mert ahány gyártó, annyiféle javaslat van a kenésre: az olvasztott vajtól kezdve a tejföllel kevert olajig széles a választék. Ez utóbbi mondjuk mókás volt, mivel a tejfölben kicsapódott az olaj, utána meg sütés közben helyre kis tócsa képződött a rudak alatt, hála a sok zsiradéknak. Ezért úgy döntöttem, maradok a natúr étolajnál, melyet a kenegetés előtt mikróban kissé felmelegítek, hogy könnyebb legyen a ,,mázolás". Ne lepődjünk meg, elég sokat magukba szívnak a lapok! A kenegetéshez liba- vagy lúdtollat javaslok. :)



A káposzta pirítva jó...

Pihenésképpen kvízjáték!
Melyik Pistuc kedvenc rétese?
1. kelkáposztás
2. almás-sajtos
3. mákosos
4. csokinyuszis

A helyesen tippelők között újabb kvízkérdéseket sorsolunk ki! :)

Belevaló töltelékek
Hogy legyen kellő összehasonlítási alap, legutóbb három rúd rétest készítettem, más-más töltelékkel (alma, káposzta, mák). A bejglitöltelékhez hasonlóan célszerű ezeket előre elkészíteni, úgyis ki kell hűlniük.



Nem kicsit mákos...

A gyártók rendszerint 2-3 lapot ajánlanak egy-egy rúdhoz - nálam három a minimum, de a nedvdús almát négy lepedőbe burkolom. Érdemes növelni a rétegek számát akkor is, ha elszakad vagy kilukad egy-egy lap.

De most már lapozok, jöjjön a recept!

Nagyvárosi rétes háziasan
Hozzávalók 3 rúdhoz, egyenként 3-4 lapból:
- előre gyártott réteslapok
- étolaj
- víz és konyharuha

Töltelék: mák, alma és káposzta (1-1 rúdhoz való adagok)

A mákoshoz:
- 25 dkg darált mák
- 18 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- reszelt citromhéj

A mákot és a porcukrot kb. 2 dl vízzel tűzre tesszük, elkeverjük, összefőzzük (5-6 perc), a végén beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd lefedve kihűtjük.




Az almáshoz:
- 1,20 kg édes alma (tisztítás előtt mérve)
- 5 dkg barna vagy kristálycukor
- őrölt fahéj
- a réteslapra halmozáskor: darált háztartási keksz (közértben kapható)

Az almát meghámozom, magházát nagy lyukon lereszelem, levétől jól kinyomkodom, cukorral és fahéjjal ízesítem. Hűtőbe teszem. Töltéskor az alma alá 3-4 evőkanálnyi kekszmorzsát hintek (hogy felszívja a nedvességet).



A káposztáshoz:
- egy 1,20-1,40 kg-os édeskáposzta-fej
- 1 evőkanál só
- 5 dkg zsír
- 2 evőkanál kristálycukor
- őrölt feketebors

A káposztát lereszelem, behintem a sóval, fél órára félreteszem. Ezután levétől kinyomkodom. Nagyobb lábosban felolvasztom a zsírt, beleöntöm a cukrot, folyton kevergetve sötét karamell színűre pirítom. (Nálam a megolvadt cukor ilyenkor olajfoltként úszik a zsírtengerben, de ez nem probléma, a káposztában felszívódik majd.)





Három percig hűlni hagyom (különben a forró zsírba öntött nagy víztartalmú káposzta hatalmas sistergéssel akar menekülni a lábosból), majd a tűzre visszatéve gyakran kevergetve szép barnára pirítom benne a kecskecsemegét. :) Ízlés szerint fűszerezzük őrölt borssal, cukorral.

Nem lájkolom...
,,Kedvenc" rétesboltomban a tölteléknek való káposztát nem pirítják meg, hanem nyersen teszik a tésztára, így az épphogy megpuhul sülés közben. Pontosan az hiányzik belőle, amiért megveszi az ember: a pirított káposzta utánozhatatlan aromája.


Kiterítem lapjaimat:

A töltelékesdit követő pihenő után gyengén vizezett konyharuhát terítünk az asztalra, és óvatosan reá helyezünk egy réteslapot. Előmelegített étolajjal gazdagon megkenjük, majd reá helyezünk egy újabb réteslapot. Ezt is megkenjük olajjal, és reá... szóval három vagy négy lappal eljátsszuk ugyanezt. :)




Liba- vagy lúdtollal! :)


Hű, jön a töltelék! Kezdjük mondjuk az almával. A réteslap felénk eső hosszabbik oldala mentén, a szélétől 6-8 cm-re sávszerűen a tésztára halmozzuk a tölteléket (bal és jobb oldalon hagyjunk szabadon 2-2 cm-t). A halmot azután kézzel szabályos alakúra nyomkodjuk (se túl magas, se lapos ne legyen), majd a konyharuha segítségével elkezdjük feltekerni a megtöltött tésztát, mint a bejglit. Se lazán, se túl szorosan (utóbbi esetben süléskor kirepedhet). Úgy osszuk be a tésztát, hogy a tekercs másik széle lehetőleg alulra kerüljön. Az elkészült rúd tetejét, oldalát, illetve a két végét is kenjük át olajjal. (A végeket gyengéden össze is nyomhatjuk, de csak ha nem törik.)




Ugye szórtunk alá kekszet?




Ugye megkentük olajjal?

Ugye megkentük olajjal?

Hasonló módon legyártjuk a többi rétest, de mielőtt az utolsót betöltenénk, bekapcsoljuk és 210 fokra állítjuk a sütőt.




Máktéglát tessék!




Lájkolom...


Harsogó falatok
A sütőpapíros gáztepsibe helyezett rétesekre vetünk még egy utolsó pillantást, majd betoljuk a forró sütő középső sínén. Harminc-negyven percig sütjük - ha már szépen megpirult a teteje, biztosan jó. Szeleteléshez nekem a fűrészfogú kés vált be, nagyjából egyben maradtak a lapok.





Lapra szerelt :) süteményeinket - kivéve a káposztásat - vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. Nos, kinek melyik a kedvence? A csillogó mákkal csalogató? A karakteres káposztával kacérkodó? Netán az aromás almával illatozó? (Jól van na, legközelebb sütök túrósat is) :)

Kedves Olvasóim! A rétesboltok eljátszották a bizalmamat, nem tudom, leszek-e még vendég náluk valaha... De minden rosszban van valami jó: kiderült számomra, hogy - minőségi alapanyagokból - otthon is készíthető igazi házi rétes. A nagymamákéval nyilván nem veheti fel a versenyt, a bolti ,,házi" rétesek többségét viszont utcahosszal veri.





Harsogó falatokat kíván:

Pistuc

Forrás:Mindmegette.hu - Tűpróba blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: szupermarketlánc, összehasonlítási, szakácskönyvnyi, megbizonyosodni, rétesboltomban, kecskecsemegét, utánozhatatlan, alapanyagokból, kvízkérdéseket, réteslapjaiból, gyümölcsszüret, süteményeinket, előmelegített, szeleteléshez, zsírtengerben, kristálycukor, beleforgatjuk, pihenésképpen, szakácsainkat, nagymamákéval, töltelékesdit, sistergéssel, csokinyuszis, édeskáposzta, káposztáshoz, kelkáposztás, eljátszották, kenegetéshez, kekszmorzsát, gyümölcsösek, réteslapokat, segítségével, felmelegítek, bekapcsoljuk, ellenőrzőkód, rétesboltban, rétesboltban jártam, közértben kapható, igazi házi, 20-25 rúddal, igazi rétesről, rétessütés kellős, négybetűs német, leveles tésztájuk, kissé sprőd, olvasztott vajtól, tejföllel kevert, tejfölben kicsapódott, rudak alatt, natúr étolajnál, kenegetés előtt, kenegetéshez liba-, ElküldMégse, Melyik Pistuc, Kedves Olvasóim,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
György napra  Sokkal bölcsebb a természet,  Minden gyerek jó.  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Mosolyogtál már ma?  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Az udvariasság alapja: önismer...  S a dalok tanulsága  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Föld napja április 22  Zilahy Lajos gondolata  802 esztendeje, 1222. április ...  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Ma  Két tekintet van  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A fenyő nem szép fa, (...)  Szép estét kedves látogatóimna...  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Paul David Tripp Április 23  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Ázzal aki csak szép  Emlék  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Az elfogadásnak...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Emlék  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  William Shakespeare idézet  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Miért nem menti meg Jézus...  Naplemente  Gaál Viktor gondolata  Vannak arcok  Amit átélünk,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  A világnak égető szüksége van ...  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Miért nem menti meg Jézus...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  A fák lelke  Alakot vált...  Föld napja április 22  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Vannak arcok 
Bejegyzés Címkék
rétesboltban jártam, közértben kapható, igazi házi, 20-25 rúddal, igazi rétesről, rétessütés kellős, négybetűs német, leveles tésztájuk, kissé sprőd, olvasztott vajtól, tejföllel kevert, tejfölben kicsapódott, rudak alatt, natúr étolajnál, kenegetés előtt, kenegetéshez liba-, káposzta pirítva, bejglitöltelékhez hasonlóan, gyártók rendszerint, nedvdús almát, rétegek számát, végén beleforgatjuk, vaníliás cukrot, réteslapra halmozáskor, almát meghámozom, legjobban betartani, gofris játék, vaskos szakácskönyvnyi, fenti képen, cikket elküldtük, helyesen tippelők, káposztát lereszelem, megolvadt cukor, káposztában felszívódik, forró zsírba, tűzre visszatéve, tölteléknek való, épphogy megpuhul, hiányzik belőle, pirított káposzta, töltelékesdit követő, újabb réteslapot, réteslap felénk, tésztára halmozzuk, halmot azután, konyharuha segítségével, megtöltött tésztát, tekercs másik, végeket gyengéden, többi rétest, utolsót betöltenénk, sütőpapíros gáztepsibe, utolsó pillantást, forró sütő, káposztásat &#8211, csillogó mákkal, karakteres káposztával, aromás almával, rétesboltok eljátszották, nagymamákéval nyilván, bolti &#8222, szupermarketlánc, összehasonlítási, szakácskönyvnyi, megbizonyosodni, rétesboltomban, kecskecsemegét, utánozhatatlan, alapanyagokból, kvízkérdéseket, réteslapjaiból, gyümölcsszüret, süteményeinket, előmelegített, szeleteléshez, zsírtengerben, kristálycukor, beleforgatjuk, pihenésképpen, szakácsainkat, nagymamákéval, töltelékesdit, sistergéssel, csokinyuszis, édeskáposzta, káposztáshoz, kelkáposztás, eljátszották, kenegetéshez, kekszmorzsát, gyümölcsösek, réteslapokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3595
  • e Hét: 18467
  • e Hónap: 32372
  • e Év: 162079
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.