Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
Még tart a hőségriadó
  2019-06-15 23:18:53, szombat
 
  Irigylem



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szibériában már tombol a tél, hozzánk is megérkezhet?
  2018-11-10 23:48:13, szombat
 
  Szibériában már tombol a tél, hozzánk is megérkezhet?

Szibériában már hó borítja a tájat és röpködnek a mínuszok, de november második felében talán mi is kaphatunk egy kis ízelítőt a télből.

Míg Európa nagy részén az átlagosnál enyhébb idő jellemző, addig tőlünk keletre már javában tombol a tél. Szibériában az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest jelentősen megnőtt a hóval borított területek kiterjedése, ami elősegítette a hőmérséklet jelentős visszaesését. Ennek is köszönhető, hogy nagy mennyiségű hideg levegő halmozódott fel Ázsia északi része felett. Ezt igazolja az is, hogy

az északi félteke hideg pólusaként elhíresült Ojmjakonban november 8-án már -41 fokos hőmérsékletet is mértek.

A cikk tovább olvasható itt:
Link

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minimális csapadékkal érkezik a hideg
  2018-11-10 23:43:06, szombat
 
  Minimális csapadékkal érkezik a hideg

Szerdáig a napokban megszokott enyhe, napos idő lesz jellemző ködös reggelekkel, szerdától hajnali fagyokra, hűvösebb nappalokra számíthatunk.

Vasárnap, ahogy az a korábbi napokon, ismételten ködös, párás reggel lesz jellemző hazánk legtöbb tájegységén. A köd északon, északkeleten maradhat meg huzamosabb ideig, errefelé ködszitálás sem kizárt. Napközben már a legtöbb helyen napos időre számíthatunk, csak északon növekedhet meg kissé a felhőzet. Esni továbbra sem fog. A Dunántúlon élénk, északnyugaton erős lökések kísérhetik a déli, délnyugati szelet. Hajnalban az Északi-középhegység területén és az Észak-Alföldön fagyhat. Délután 12 és 20 fok közötti maximumok ígérkeznek. Nyugaton lesz a legmelegebb.

Hétfőn hasonlóan párás, ködös reggelre, enyhe időre van kilátás. Napközben főként keleten, északkeleten növekedhet meg időnként a felhőzet, máshol marad a túlnyomóan napos idő. Csapadék továbbra sem várható. 14 és 20 fok közötti maximumokra számíthatunk. A délies szél a Dunántúlon élénk, északnyugaton ismét akár erős is lehet.

Kedden is marad a túlnyomóan napos, átlagosnál enyhébb, száraz idő. A délies szelet csak helyenként kísérhetik élénk lökések. A csúcshőmérséklet 13-19 fok között valószínű.




Tiszaparti fotója, köszönjük!

Szerdán pár fokkal csökkennek a maximumok, feltámad az északiasra forduló szél. Eleinte főként nyugaton és északon képződhet pára, köd, máshol

elvétve eleredhet az eső is.

Csütörtöktől újra száraz napok körvonalazódnak, sok napsütéssel, azonban nagyrészt 15 fok alatt, sokfelé 10 fok környékén maradnak a maximumok, reggelente pedig egyre többfelé fagyhat.

Bővebben: "Lehűlés jön jövő héten"

Borítókép: Mona33

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehűlés jön jövő héten
  2018-11-08 23:58:42, csütörtök
 
  Lehűlés jön jövő héten




Hosszú ideje az átlagosnál melegebb, száraz idő jellemző a Kárpát-medencében, de a jövő hét közepén lehűlés érkezhet.

Hidegebb levegő érheti el térségünket észak felől a jövő hét közepén. Az hogy mekkora mennyiségben érkezik ez a hideg, még kérdéses, de a legfrissebb előrejelzések szerint csütörtöktől 15 fok alá eshet vissza a nappali csúcshőmérséklet, a hajnali órákban pedig már több helyen fordulhat elő fagy. Jelentős csapadékra viszont egyelőre kevés esély mutatkozik.




Az ECMWF modell szerda éjjelre (00 UTC) vonatkozó előrejelzése a 850 hPa-os szint (kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

Az ECMWF Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése több fokos lehűléssel számol a magasabb légrétegekben (850 hPa-os szint), mely az alábbi fáklya diagrammon is látható.




Forrás: Meteoguru.com

Mit jelent a valószínűségi előrejelzés?

A hosszabb távú előrejelzésekre a meteorológusok ún. valószínűségi előrejelzéseket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott időjárási paraméterre (hőmérséklet, csapadék, légnyomás stb.) több, akár 40-50 darab számítógépes előrejelzés készül. Ha ezek a prognózisok azonos vagy hasonló értékeket várnak, nagyobb az előrejelzés beválásának esélye. Bizonytalannak abban az esetben mondható az előrejelzése, ha tagok eltérnek egymástól, nagy a szórásuk.

A fentebb látható ábra az ún. fáklya diagram, ami a valószínűségi előrejelzések egyik leggyakrabban használt ábrázolása. Ez egy adott pontra vonatkozik, de léteznek nagyobb területet lefedő valószínűségi térképek is.

Talán furcsa lehet, hogy nem a 2 méteres hőmérsékletre vonatkozik az előrejelzés, de a 850 hPa-os szint (ami kb. 1500 méteres magasságnak felel meg) hőmérsékletét sokkal egyszerűbb előrejelezni, mivel ebben a magasságban a felszíni tényezők kevésbé befolyásolják a hőmérséklet alakulását.

Mit hoz a folytatás?

Vannak prognózisok, melyek további hidegutánpótlást várnak észak, északkelet felől, de ahogy azt a fenti fáklya diagram is jól szemlélteti nagy a bizonytalanság a jövő hét második felének időjárásában. Érdemes lesz követni a legfrissebb előrejelzéseket.

Borítókép: Jónás Károly

Írtta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ködös reggelek, enyhe délutánok
  2018-11-07 23:35:10, szerda
 
  Ködös reggelek, enyhe délutánok




Továbbra sem jön változás, marad a csendes őszi idő, reggelenként többfelé sűrű köddel, napközben átlag fölötti hőmérséklettel.

A hét második felében továbbra is elkerülik térségünket a csapadékot adó felhőrendszerek, marad a nyugodt, eseménytelen időjárás.

Ködös reggelek, többnyire napos délutánok

Éjszakánként eleinte országszerte több, majd hétvégén a szelesebb nyugati, északnyugati országrészben már kevesebb helyen képződhet köd. A köd és az ennek megemelkedéséből létrejövő alacsony szintű rétegfelhőzet csütörtökön és pénteken az Alpokalján és északkeleten, hétvégén az utóbbi tájakon bizonyulhat napközben is tartósabbnak. Máshol inkább csak fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, illetve vasárnap északon lehet több felhő az égen. Csapadék vasárnapig legfeljebb a ködös tájakon fordulhat elő ködszitálás formájában, majd a hét utolsó napján északon néhol gyenge eső sem kizárt, de jelentős mennyiségre továbbra sem kell számítani.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a november, de a hideg és a hó is várat magára
  2018-11-06 23:57:40, kedd
 
  Itt a november, de a hideg és a hó is várat magára

Melegrekordokkal indult a november, de szinte egész Európában az átlagosnál melegebb az időjárás. Mi ennek az oka? Mi várható?

Szokatlanul meleg idővel indult a november nem csak idehaza, de Európa más részein is. Hazánkban több melegrekord is megdőlt, és jelenleg is Európa legmelegebb régiói közé tartozik a Kárpát-medence: körülbelül 8-12 fokkal van melegebb az átlagnál.




Kora délutáni hőmérsékletek Európában november 5-én. Forrás: Meteociel.fr

A cikk tovább olvasható itt:
Link
Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pár fokos lehűlést hoz a hét
  2018-11-06 23:56:56, kedd
 
  Pár fokos lehűlést hoz a hét

Párás, ködös reggelekre lehet számítani, délutánonként napos, nagyrészt csapadékmentes idő ígérkezik.

Egészen hétvégéig marad a napos idő. Csapadékra, egy-egy záporra csak elvétve csütörtökön van esély, de említésre méltó mennyiség ezen a napon sem várható. Változatlanul párásak, ködösek lehetnek a reggelek, és jelentősebb lehűlés sem érkezik még.





(Fotó: Kiefer Béla)
Kedden hajnalban több helyen lehet párás a levegő, főként a szélcsendesebb keleti, északkeleti országrészben köd képződhet. A délelőtti órák folyamán várhatóan az északkeleti tájak kivételével mindenhol kitisztul a levegő. Északkeleti megyéinkben a kora délelőtti órákig is megmaradhat foltokban a köd. Délután csaknem zavartalan lesz a napsütés, 15-20 fokig melegszik a levegő. Csapadékra nem kell számítani.

Szerdán szintén északkeleten, illetve foltokban a Dunántúlon indulhat párásan, ködösen a reggel. A köd feloszlását követően mindenütt kisüt a nap, csak kevés felhő zavarhatja a napsütést. A legmelegebb órákban a hőmérő higanyszála a 15-20 fokot érheti el.

Csütörtökön a Dunántúlon lehet több a felhő, helyenként kisebb eső, egy-egy zápor is kialakulhat. A reggel ismét párásnak, ködösnek ígérkezik. Délutánra 14-19 fokig melegszik a levegő.

Lassú lehűlés

A hajnalok már hűvösebbek lesznek, országszerte 10, helyenként 5 fok alá hűlhet a levegő. Délutánonként a hétindító meleg időhöz képest viszont csak egy-két fokkal lesz hűvösebb a hét második felére.

Kissé szeles idő

Kedden és szerdán is főként a középső és dunántúli tájakon kísérhetik majd élénk, néhol akár erős lökések a délkeleti szelet. Keleten, északkeleten, csütörtökön pedig már mindenütt gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.




Pénteken előreláthatólag pára-, ködfoltok tarkíthatják a reggelt, majd változóan felhős-napos időre van kilátás. Számottevő csapadék nem valószínű. A szél északnyugaton támadhat fel, 13-19 fokig melegszik a levegő.

(Fotó: Anubisz64)

Borítókép: Josef Jordan

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pár napig még nem jön jelentős lehűlés
  2018-11-04 00:43:51, vasárnap
 
  Pár napig még nem jön jelentős lehűlés

A jövő hét első felében is folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő, csak árnyalatnyival lesz alacsonyabb a hőmérséklet.

A jövő hét első felében is marad az évszakhoz képest enyhe idő, igaz a hajnalok hidegebbek lesznek, valamint pára-, helyenként ködképződésre is számítani kell.

Párás, ködös reggelek, napos délutánok

Hétfő reggelre főként az ország keleti, északkeleti felén képződhet többfelé köd, sűrű köd, mely helyenként akár a déli órákig is megmaradhat. Napközben a Dunától keletre lesz több napsütés, a Dunántúlon felhősebb lesz az ég, de csapadék nem várható.

Kedden és szerdán hajnalban is több helyen lehet párás a levegő, főként a szélcsendesebb keleti, északkeleti országrészben köd képződhet, a délelőtti órák folyamán azonban várhatóan mindenhol kitisztul a levegő. Kedden csak nem zavartalan lesz a napsütés, szerdán is csupán fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen. Csapadékra továbbra sem kell számítani.




Orbán Balázs fotója, köszönjük!

A hajnalok már hűvösebbek lesznek, országszerte 10, helyenként 5 fok alá hűlhet a levegő. Délutánonként a hétvégéhez képest viszont csak egy-két fokkal lesz hűvösebb, többnyire 15 és 20 fok között, hétfőn helyenként még kevéssel 20 fok fölött tetőzik a hőmérséklet.

Szelesebbre fordul az idő

Hétfőn, kedden és szerdán is főként a középső és dunántúli tájakon kísérhetik majd élénk, néhol akár erős lökések a délkeleti szelet, keleten, északkeleten marad gyenge, mérsékelt a légmozgás.

Csütörtökön már több lehet a felhő, helyenként kisebb eső is kialakulhat, és úgy tűnik, hogy a hét második felében lassan tovább csökken a hőmérséklet.

Borítókép: Kiss Csaba /Pécs/

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meleg időt tartogat a hosszú hétvége
  2018-11-01 00:14:25, csütörtök
 
  Meleg időt tartogat a hosszú hétvége




Akár melegrekordok is dőlhetnek a hosszú hétvégén, igaz a napsütés nem lesz zavartalan, némi csapadék is várható.


A hosszú hétvégén továbbra is marad az évszakhoz képest több fokkal melegebb idő, olyannyira, hogy csütörtökön és pénteken a délkeleti országrészben jó eséllyel


ismét melegrekordok születhetnek.

November elsején eddig a legmelegebbet 1928-ban, Szeged belterületén mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat, akkor 24,9 fok volt, míg november 2-án egy 1926-os ásotthalmi mérés tartja a rekordot 23,2 fokkal. Nos, a délkeleti tájakon mind csütörtökön, mind pénteken elérheti, helyenként kissé meg is haladhatja a hőmérséklet a 25 fokot, vagyis jó esély van a korábbi rekordok megdöntésére.

Máshol sem lesz hideg az országban, 18 és 25 fok közötti maximumokra készülhetünk, péntekre pedig az éjszakai lehűlés mértéke is jelentősen csökken. Akkor hajnalban mindössze 9-17 fokig süllyed a hőmérséklet, hétvégén pedig 7 és 13 fok közötti hőmérsékletű kora reggelekre számíthatunk. A nappali felmelegedés nem esik vissza jelentősen: szombaton 17-23, vasárnap 16-22 fokot mérhetünk.




Zsombor94 fotójaPécsről, köszönkjük!


Felhősebb ég, időnként némi csapadék

A napsütést csütörtökön kezdetben fátyolfelhők szűrhetik, majd délutántól délnyugat felől megvastagszik a felhőzet, este valamint éjjel több helyen kisebb eső is lehet. Pénteken reggel még néhol északkeleten eshet, majd hazánk nagy részén változó felhőzet mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Délután a nyugati tájakra érkezhetnek ismét esőt, záport adó felhők. Szombaton még a felhők lesznek túlsúlyban, délen és a középső tájakon kisebb eső, egy-egy zápor sem kizárt, majd vasárnap már több lesz a napsütés, csapadék nem várható. Hajnalonként nap mint nap számíthatunk pára-, illetve ködképződésre, a makacsabb ködfoltok helyenként csak késő délelőttre oszlanak fel.

Csütörtökön még többfelé lesz élénk a déli-délkeleti szél, majd péntektől vasárnapig kevesebb helyen élénkülhet fel a légmozgás.

A jövő hét elején enyhe, nyugodt őszi idő körvonalazódik, reggelente többfelé pára-, ködképződéssel, délutánonként hazánk nagy részén sok napsütéssel.

Borítókép: Ágics Évi /Miske/

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétvégére visszatér a meleg
  2018-10-24 23:43:29, szerda
 
  Hétvégére visszatér a meleg

Nem tart sokáig a szerdai hidegfront hatása, péntektől erős déli-délnyugati áramlással meleg levegő érkezik, hétvégén sokfelé meghaladhatjuk a 20 fokot.

Szerdán viharos széllel, esővel, záporokkal, helyenként zivatarral erős hidegfront vonult át fölöttünk, mögötte még csütörtökön is marad a szeles, hűvös idő.

Péntektől erős melegedés körvonalazódik

Eközben a sarkvidék felől újabb hideg légtömeg indul meg dél felé, a legfrissebb előrejelzések szerint ez tőlünk nyugatra fogja kifejteni hatását, illetve a Földközi-tenger fölé érve - és találkozva az ottani meleg, páradús levegővel - aktív ciklonképződést indít be a mediterrán térségben. Hazánk térségében pedig a ciklon előoldalán erőteljes déli-délnyugati áramlás alakul ki, mellyel több fokkal melegebb levegő érkezik.




Az ECMWF modell vasárnap éjfélre vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése a 850 hPa-os szintre és a tengerszinti légnyomásra (Forrás: WXCharts.eu)

Szeles, meleg hétvége jön

Pénteken még kissé hideg lesz a reggel, majd napközben már többfelé feltámad a déli-délnyugati szél, a változóan felhős-napos időben délutánra pedig 15-20 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap pedig gyakran erős, viharos lehet a délies szél, ezzel pedig igen meleg levegő érkezik fölénk. A hajnalok olyannyira megenyhülnek, hogy a legtöbb helyen 10, helyenként 15 fok fölött maradnak a minimumok, délutánonként pedig sokfelé mérhetünk majd 20 foknál melegebbet. Még ugyan mutatkozik némi bizonytalanság az előrejelzésekben, de úgy tűnik, nem csak meleg lesz, csapadék is érkezhet, így időről-időre előfordulhat majd eső, zápor, helyenként akár zivatar.

Borítókép: Mona33

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/120 oldal   Bejegyzések száma: 1199 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 456
  • e Hét: 858
  • e Hónap: 6440
  • e Év: 123093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.