Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 275 
Itt van az ősz
  2013-10-30 22:56:11, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Egészségmegőrző szemek – szőlő
  2013-10-30 22:48:32, szerda
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.





Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis, a gyógyító növények királynője
  2013-10-30 22:31:15, szerda
 
  Homoktövis, a gyógyító növények királynője

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, akárcsak a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét a testre és a lélekre gyakorolt üdvös hatása miatt.





Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak ennyi szokott lenni: Mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz, de akik isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy ez az elixír valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfőbb kincse. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A homoktövis E-vitamin-tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, a kukorica, és a szójabab E-vitamin-tartalma.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, valamint más zsírosolajok nyerhetők, melyeket kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célokra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású. Az újabb kutatások a homoktövisben található flavonoidok, az értékes növényi olajok és zsírok kedvező élettani hatását emelik ki.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.
A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, és védik a májat. Fokozzák az anyagcserét, zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában.

-az immunrendszer erősítésére, általánosan roboráló szerként
-fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején
-allergiák, pl. szénanátha esetén
-betegség utáni lábadozás időszakában
-daganatgátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére
-fogyókúrázóknak, zsíroldó hatása miatt
-a szív funkcióinak javítására, ill. érrendszeri betegségek kezelésére
-gyomor- és nyombélfekély esetén
-“F" vitaminhiány miatt fellépő központi idegrendszeri abnormitások korrigálására, különösen cukorbetegeknél
-májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek csökkentésére is
hasnyálmirigy- és tüdőbetegségeknél is alkalmazhat

Forrás:asvanyianyag.hu


 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Parajdi só, egy kincs Erdélyből
  2013-10-30 22:18:43, szerda
 
  Parajdi só, egy kincs Erdélyből


Az emberi szervezet vízből és sóból áll. A só alatt nem a hagyományos értelemben vett finomított konyhasót értjük, hanem a természetben előforduló, eredeti állapotban előforduló sókat, melyben különböző minőségű és mennyiségű ásványi anyagok vannak. Ezek közül a parajdi a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz.

A só nem más, mint folyékony napenergia, mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani. Kb. 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája kiszárította az Ősóceánt, ez az energia van a sókristály rácsaiban tárolva. Víz hozzáadásakor ezt az energiát felszabadítjuk, a sóban lévő elemek ionizálódnak, így kialakul egy ,,energia tenger", ami csak arra vár, hogy életet adjon, illetve fenntartson.

Tudtad?
-hogy az emberi test több, mint 70%-a víz?
-hogy a magzatvíz egy 37 fokos 1%-os sóoldat, ami azonos az Ősóceán só koncentrációjával?
-hogy az emberi agy 90%-a víz?
-hogy só nélkül az emberi agy nem lenne képes egyetlen egy gondolatra sem?
Plinius szerint: ,,A kristálysó az emberiség legfontosabb orvossága."

A parajdi só az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett, minden ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz.

Ez a kézzel bányászott és aprított só mentes mindennemű környezeti szennyeződéstől, adalékanyagtól, egyszerű mégis hatékony egészségmegőrző!

A parajdi abban különbözik a többi sótól, hogy (ez a küllemében is látszik) nem vonják ki belőle azt a természetes iszapot, ami egyedülálló természetes olajesszenciát tartalmaz. Tapasztaltuk a fürdősó használata után, hogy egy finom iszapréteg maradt a víz leengedése után a kádban. Ezt az iszapot használják a gyógyászatban is!

Ajánljuk:

-Bőrbetegségekre,
-anyagcsere zavarokra,
-mozgásszervi betegségekre,
-stressz csökkentésére,
-légúti betegségekre,
-allergiára,
-fog- és szájápolásra,
-alvászavarok megszüntetésére,
-salaktalanításra, méregtelenítésre és sok egyéb más kínra-bajra.

Kipróbáltuk: a sószappant...
Csak be kell nedvesíteni és használni. Kiváló férfiaknak borotválkozás után, dezodorként, Hölgyeknek szőrtelenítés után, csípésekre stb. Hihetetlen de ránctalanításra is kiváló, csak töröld le azt a bizonyos finom olajat a sószappanról és kend a szarkalábadra! Van, aki mosásra használja a sószappant!

Meleg szívvel ajánlom ezt a fantasztikusan egyszerű ásványi anyagot, mindennapi használatra! Természetes anyag és olcsó!

Forrás:asvanyianyag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szőlős-piskótás rétes
  2013-10-30 22:04:32, szerda
 
  Szőlős-piskótás rétes

Hozzávalók:
A tésztához:
15 evőkanál liszt
25 dkg Vénusz sütőmargarin
1,5 dl tejföl
csipet só
1 db tojás
2 kávéskanál citromlé vagy ecet
1 db tojás a rudak megkenéséhez

A piskótához:
4 egész tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 kávéskanál citromlé
4 evőkanál víz

A töltelékhez:
szőlő (de használhatunk más gyümölcsöt is, pl. meggy, cseresznye, stb.)

Elkészítés:
A rétestésztához 10 evőkanál lisztet a tejföllel, a tojással és egy csipet sóval összegyúrunk, majd kisodorjuk. A margarint kissé puhára melegítjük a mikróban, és hozzákeverjük a maradék 5 evőkanál lisztet, ezzel megkenjük a kinyújtott tésztát. Az egészet összetekerjük, és 4 darabra vágjuk. Míg a piskótát elkészítjük, hideg helyre tesszük.

A piskótához az egész tojásokat jó habosra keverjük a cukorral, majd a többi hozzávalót hozzákeverjük.

A pihentetett rétestésztát egyenként kisodorjuk vékonyra, a piskótamasszával megkenjük, gyümölccsel megszórjuk, majd feltekerjük. Mind az 4 cipónál ezt tesszük.

A rétesrudakat lekenjük tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.









Megjegyzés:
Laktatóbb és töményebb a hagyományos réteseknél. Nagyon finom.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csőben sült krumpli
  2013-10-30 21:55:10, szerda
 
  Csőben sült krumpli

Hozzávalók:
1 kg hámozott, szeletelt krumpli
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej

bors
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 fej egész hagyma
darab vaj

Elkészítés:
A krumplit a tejjel, tejszínnel, fokhagymával, sóval, borssal és az egész fej hagymával 20-25 percig főzöm. Kidobom belőle a vöröshagymát, és az egészet egy kivajazott sütőtálba öntöm. A tetejét vajdarabkákkal megszórom, és forró sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm.

Megjegyzés:
Kiváló köret sültek mellé, ha 24 órás sültet készítek, mindig ezzel a körettel tálalom. Bőven kell sózni. Ha sültcsirkéhez készítem, akkor egy ág rozmaringot is teszek hozzá.

A receptet Liborm küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sült nyelv
  2013-10-30 21:52:49, szerda
 
  Sült nyelv

Hozzávalók:
kb. 2 kg marha- vagy sertésnyelv
3 db babérlevél
1 evőkanál szemes feketebors
2-3 nagy fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma (kb. fele a főzéshez, a maradék a sütéshez)

ételízesítő
zsír

Elkészítés:
A kb. 2 kilónyi nyelvet forrásban lévő vízbe mártogatva megpucoljuk a fehér színű külső hámtól. Utána fűszeres, vöröshagymás, fokhagymás vízben feltesszük főni. Ha van, használjunk kuktafazekat. Ne sajnáljuk a hagymaféléket, bőven tegyünk bele.

Amikor már félig megpuhult a nyelv, teszünk rá bőven fehér zsírt. Azért bőven, mert isteni finom a zsírja kenyérre kenve, kovászos uborkával. Addig sütjük a nyelvet, míg megpirosodik a külseje. Tört krumplival vagy rizzsel tálaljuk.





Megjegyzés:
Természetesen zsíros kenyérre is kitűnő.

A receptet és a fotót Papusmaci küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Rozmaringos paradicsomleves bazsalikomos csipetkével
  2013-10-30 21:49:18, szerda
 
  Rozmaringos paradicsomleves bazsalikomos csipetkével

Hozzávalók:
50 dkg paradicsompüré
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál liszt

cukor
1 ág rozmaring
3 levél bazsalikom
1 friss paradicsom
A csipetkéhez:
1 db tojás
liszt
2 levél bazsalikom

Elkészítés:
A csipetkéhez a tojást annyi lisztel gyúrjuk össze, hogy
kemény gyúrt tésztát kapjunk, az aprított bazsalikomot is beledolgozva. Borsónyi darabkákat csipegetünk a tésztából, lisztbe forgatjuk, és kb. fél órát állni hagyjuk.

Világos rántást készítünk az olajból és a lisztből, hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük kb. 1 liter vízzel. Sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, beletesszük a rozmaringágat. Amikor felforrt, 3-4 percig még forraljuk, és beleszórjuk a csipetkét. Levesünk akkor kész, ha a csipetke feljött a leves színére.

Tálaláskor tépkedett bazsalikom levéllel megszórjuk, és beletesszük a kockázott friss paradicsomot.





Megjegyzés:
Készíthetjük a paradicsomlevest paradicsom ivólével vagy friss paradicsommal is.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szép estét!
  2013-10-30 20:15:03, szerda
 
  Úgy látszik, hogy vége van az indián nyárnak.

Ma már nem volt olyan szép idő, mint tegnap - a hőmérséklet is visszaesett
több, mint 10 fokkal. Ráadásul délután eléggé kellemetlen szél kezdett el fújni.



 
 
0 komment , kategória:  Szép estét!  
Szerelmes vers
  2013-10-29 22:50:48, kedd
 
  Radnóti Miklós - Szerelmes vers


Ott fenn a habos, fodor égen a lomha nap áll még,
majd hűvösen int s tovaúszik.
És itt a szemedben a gyöngyszínű, gyönge verőfény
permetegén ragyog által a kék.
Sárgán fut az ösvény,
vastag avar fedi rég!

Mert itt van az ősz. A diót leverik s a szobákban
már csöppen a csönd a falakról,
engedd fel a válladon álmodozó kicsi gerlét,
hull a levél, közelít a fagy és
eldől a merev rét,
hallod a halk zuhanást.

Ó évszakok őre, te drága, szelíd, de szeretlek!
s nem szeretek már soha mást.



 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 275 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 111
  • e Hét: 513
  • e Hónap: 6095
  • e Év: 122748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.