Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 360 
Jó éjszakát!
  2018-01-31 23:55:05, szerda
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Sajtos fánkocskák négysajtos mártással
  2018-01-31 23:51:49, szerda
 
  Sajtos fánkocskák négysajtos mártással

Hozzávalók:
A fánkhoz:
1,5 dl víz
0,5 dl olívaolaj
7 dkg liszt
2 tojás

őrölt fekete bors
pirospaprika
6 dkg reszelt sajt
A négysajtos mártáshoz:
10 dkg rokfort
10 dkg cheddar
10 dkg krémsajt
10 dkg trappista sajt
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál fehérbor
2 dl tejszín
szerecsendió

Elkészítés: A fánkhoz a vizet az olajjal felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, folyamatosan keverve hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, míg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a tojásokat, a fűszereket és a reszelt sajtot.

Olajat hevítünk, a masszából kanállal fánkokat szaggatunk bele, és pirosra sütjük.

A mártáshoz a finomra vágott hagymát és fokhagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a bort, majd a sajtokat, és kis lángon összeforraljuk, felöntjük a tejszínnel, és egy pici szerecsendióval ízesítjük.

A fánkokat a mártással tálaljuk.





Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi
MME

Forrás: Mindmegettge.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Fánksütés lépésről lépésre!
  2018-01-31 23:45:25, szerda
 
  Fánksütés lépésről lépésre!

Fánksütés lépésről lépésre!
Mitől lesz szalagos a fánk?

Sokan kedvelik, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, bonyolult. Pedig nem az. A szalagtól sem kell megijedni, csak egy apró trükk, és fehér masni díszeleg a csodás, aranybarna, ropogós süteményünk derekán.





Ilyen szép szalagos lesz!


A kezdő háziasszonyok nem szívesen fognak "bonyolult" ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, "szalonnás" marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne. Az alábbiban részletesen megmutatjuk a fánk sütését, azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

A tuti jó recept:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só


Fánksütés lépésről lépésre:

1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.






2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.





3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük.





4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.





5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és még egyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!





6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.





7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.





8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.





9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.

Megjegyzésem: azzal a felével tesszük az olajba, amelyik a kelésnél nem érintkezett a gyúródeszkával, s óvatosan a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk a fánkba - ebbe a mélyedésbe kerül majd a lekvár.





10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.





11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.





Megjegyzésem: Ha mélyedést nyomtunk sütés előtt a fánkba, akkor igen gusztán lekvárt is tölthetünk bele a tálalás előtt:





Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szalagos fánk sárgabarcklekvárral
  2018-01-31 23:33:22, szerda
 
  Szalagos fánk sárgabarcklekvárral

Hozzávalók 25-30 db fánkhoz:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 tojássárgája
1/2 dl rum
csipet só
4 dl tej
olaj a sütéshez
sárgabaracklekvár a tálaláshoz


Elkészítés: Én kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Kézzel történő dagasztás esetén az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukros tejben, mielőtt a többi hozzávalóhoz hozzáadnánk.

A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, az olvasztott margarinnal, és a rummal. Ezután keverjük hozzá a langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd morzsoljuk a tetejére az élesztőt.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (lágyabb tésztát fogunk kapni).

A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.

Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni).

A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felüket is szép pirosra (átfordítás után már nem kell lefedni a serpenyő tetejét!!!).

A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.





Kard Sándorné kgizike

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
A fánk
  2018-01-31 23:24:16, szerda
 
  A szalagos fánk illatos és lágy, a csöröge pedig roppanós, de mindegyik mennyei fahéjas cukorral és baracklekvárral. Itt a fánk szezonja, tessék, tessék!


Hagyományok:

A farsanghoz kapcsolódó szokások - a busójárás, a jelmezbálok és a nagy lakomák - többsége (általában) februárra tevődik. A bálokon, mulatságokon nemcsak díszes ruhakölteményekkel, hanem a magyar konyha hagyományos receptjeivel is találkozhatunk. A legtöbb helyen ilyenkor a zsíros ételeket és a bőséges lakomákat kedvelik, hogy jó legyen a termés, és kövérre hízzanak a háziállatok. Az Északi-középhegység falvaiban húst, pogácsát, friss töpörtyűt, kolbászt és káposztát kínálnak farsang idején.




Lekvárral isteni a szalagos fánk!

A bőséges kínálatban persze országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.

Külföldi fánkok:
A farsangi fánk és a csöröge hazai süteményeink, de a fánkot természetesen megtaláljuk más nemzeteknél is. Szilveszterkor a berlini cukrászdák kínálatából nem hiányozhat a Berliner Pfannkuchen, amit lekvárral töltve és cukorral bevonva kínálnak. Rómában Szent József napját ünneplik fritella (vagyis fánk-) sütéssel; ott a leves után eszik, üresen. Ha már krémmel is megtöltik, bigne a neve.


Süssünk fánkot!
Sokan megőrülnek érte, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, hogy túlságosan is időigényes és bonyolult. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngősség az egész!




A gyerekeknek is kedvence

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Forgácsfánk (Csöröge)
  2018-01-31 23:21:23, szerda
 
  Forgácsfánk (Csöröge)


Hozzávalók:
35 dkg liszt
5 tojás sárgája
1 egész tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
5 dl olaj
1 púpozott evőkanál cukor
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál tejföl


Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrom, két cipót formálok, és fél óráig pihentetem. Lisztezett deszkán késhegy vékonyságúra nyújtom, majd felcsíkozom, keresztbe 45 fokban csíkot vágok, közepét hosszanti irányba bevágom. Ezen a résen átfordítom az egyik sarkát. 2-3 ujjnyi olajban kisütöm. Vaníliás porcukorral vékonyan meghintve tálalom. Kínálhatok mellé lekvárt is. Jó étvágyat kívánok!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Sashalmi Tibor küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gyors fánk
  2018-01-31 23:20:15, szerda
 
  Gyors fánk


Hozzávalók:
30 dkg liszt
3 evőkanál cukor
2 pohár natúr joghurt
2 egész tojás
fél csomag sütőpor

Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és kanállal forró olajba szaggatjuk. Az olajból kivéve megszórjuk vaníliás cukorral.






Megjegyzés:
A receptet Ildikó, a fotót Panka7 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tízperces fánk II.
  2018-01-31 23:17:47, szerda
 
  Tízperces fánk II.

Hozzávalók:
1 db tojás
1 pohár natúr joghurt vagy kefir
15 dkg liszt
pici só
1 csomag sütőpor
citromhéj
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a tojást a joghurttal vagy kefirrel, pici sóval, citromhéjjal, majd belekeverjük a sütőporos lisztet. Kávéskanállal nem túl forró olajba szaggatjuk. Amikor megsültek, kiszedjük és lecsepegtetjük. Lekvárt, kakaós vagy fahéjas porcukrot kínálunk mellé.





Megjegyzés:
Nagyon gyorsan elkészül, és nem drága. Én mindig dupla adagot készítek, mert hamar elfogy. Jó étvágyat hozzá. Nem lehet elrontani.

A receptet Mamika101, a fotót Kitama küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Eckler fánk
  2018-01-31 23:16:16, szerda
 
  Eckler fánk


Hozzávalók:
10 dkg vaj vagy ráma
11 dkg liszt
5 db tojás
csipet só

A töltelékhez:
1 csomag vanília ízű pudingpor
5 dl tej
2-3 evőkanál cukor
3 dl tejszín
kakaó
porcukor ízlés szerint
A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A vajat vagy margarint, a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és állandóan keverve addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt, a négy darab tojást egyenként beledolgozunk, alaposan kikeverve, mert ettől lesz üreges a fánk. Kikent sütőlemezre egymástól tekintélyes távolságra 5-6 cm hosszú, vastag csíkokat nyomunk habzsákból, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket /vigyázat, a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta/. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hosszában 1/3-2/3 arányban felvágjuk. A pudingporból a szokásos módon elkészítjük a pudingot. A tejszínt kemény habbá verjük, és ízlés szerint porcukorral és kakaóval ízesítjük. Először nyomózsákba tesszük a pudingot, és megtöltjük az üregeket oly módon, hogy a krém szintje a tészta fölött legyen. Ezután a tejszínhabot tesszük nyomózsákba és a vaníliapudingra rétegezzük a kakaós tejszínt. Végül a levágott felső szeletet ráhelyezzük és lecsorgatjuk olvasztott csokoládéval. A másik variáció: a felső szeleteket lemártjuk az olvasztott csokoládéba, és ha a csokoládé megdermedt ráhelyezzük a krémre.





Megjegyzés:
Ez a süti a kedvencem!

A receptet és a fotót Stssy küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Túrófánk egyszerűen
  2018-01-31 23:14:50, szerda
 
  Túrófánk egyszerűen


Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg vaj
25 dkg tehéntúró
2 tojás sárgája

1 csomag sütőpor
12 dkg kristálycukor

A sütéshez:
étolaj

Elkészítés:
A lisztet a vajjal nyújtódeszkán összegyúrjuk, ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót, a tojások sárgáját, kevés sót, a sütőport és a cukrot.

A jól összegyúrt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd forró olajban világossárgára sütjük.





Megjegyzés:
A receptet Czégény Gyuláné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/37 oldal   Bejegyzések száma: 360 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 360 db bejegyzés
e év: 2277 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 456
  • e Hét: 858
  • e Hónap: 6440
  • e Év: 123093
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.