Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 423 
Kevert tésztás meggyes pite
  2014-06-30 23:43:45, hétfő
 
  Kevert tésztás meggyes pite

Hozzávalók:

egy 24 x 36 cm-es tepsihez:
30 dkg vaj
3 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
6 db tojás (nagy)
reszelt citromhéj
15 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
70 dkg meggy

Elkészítés:

Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük egy szűrőbe, hogy teljesen lecsepegjen, mielőtt a tésztára szórjuk.

A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra. A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és addig verjük, hogy jó kemény habot kapjunk. Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a habos masszához, és szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tészta felét, szórjuk meg a meggy felével, majd öntsük rá a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg a maradék meggyel.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt süssük készre (én légkeverésnél 150 fokon 35 percig sütöttem, és amikor a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakartam, nehogy túlbarnuljon). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tejfölös lencsefőzelék
  2014-06-30 23:41:03, hétfő
 
  Tejfölös lencsefőzelék

Hozzávalók:

25 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál só
1 babérlevél
fél dl Vénusz olaj
2 púpos evőkanál liszt
1 csapott evőkanál paprika
2-3 dl tej
1 púpos evőkanál tejföl
1-2 csepp ecet
csipet só
bors

Elkészítés:

A lencsét 6-8 órával a főzés előtt áztassuk be. Öntsük le a levét és tegyük egy edénybe. A hagymát kockázzuk fel, és keverjük a lencséhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje. Adjuk hozzá az 1 evőkanál sót és a babérlevelet, és főzzük puhára közepes lángon. Főzés közben barnás hab képződik, azt egy kanállal szedjük le.
Ha megpuhult, a levét majdnem teljesen öntsük le és pótoljuk a tejjel. (Így nem fog puffasztani!) Készítsük el a rántást (olaj+liszt+paprika) majd adjuk hozzá. Közepes lángon kevergessük, amíg elkezd rotyogni és kellően besűrűsödik. Ha hígabban szeretjük, adhatunk hozzá még tejet...

Ha elégedettek vagyunk a sűrűségével, adjuk hozzá a tejfölt és az ecetet. Sóval és borssal ízlés szerint ízesíthető. Jó Étvágyat! :)

Megjegyzés:

Azért küldem el, mert én nem találtam a receptek között hagyományos lencsefőzeléket, és gondoltam megosztom másokkal is.

A receptet Zslakatos küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Ropogós epres tortácskák
  2014-06-30 23:39:37, hétfő
 
  Ropogós epres tortácskák

Hozzávalók:

9 darabhoz:
1 csomag 6 lapos réteslap
50 dkg lencse vagy sárgaborsó a sütéshez
A töltelékhez:
75 dkg eper
2-2 evőkanál narancslé és narancslikőr
2-3 evőkanál por cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg zselatin por
1.5 dl natúr joghurt
2.5 dl tejszín
A tetejére: por cukor

Elkészítés:


1. Egy muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük. A réteslapokat egymásra illesztjük, és 1/3 - 2/3 arányban elvágjuk. Egy nagy lapot olvasztott vajjal meglocsolunk, és úgy hajtogatjuk a sütő mélyedéseibe, hogy kosárka formája legyen. A maradék tésztával ugyanúgy járunk el, a kicsikből kettő kell egy kosárhoz.

2.
Ezután mindegyikbe egy minyonpapírt csúsztatunk, amibe lencsét vagy sárgaborsót töltünk. Ez azért kell, hogy a tészta sütés közben ne hólyagosodjon fel. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200-220 fok) 7-8 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek, tányérra emeljük, közepükből a minyonpapírt és a lencsét eltávolítjuk.

3.
A töltelékhez az epret kicsumázzuk, megmossuk. Egyharmadát a narancslével, a likőrrel, a cukorral és a vaníliás cukorral turmixoljuk. A többi epret tálalásig behűtjük. A zselatint a joghurtban addig melegítjük, míg fel nem olvad benne. Amikor már csak langyos, az eperpürébe keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatinos epret kanalanként beledolgozzuk. Ezután csillagcsöves habzsákból vagy evőkanállal a ropogós kosarakba töltjük. A maradék epret felszeleteljük és lazán a krémbe nyomkodjuk. Annyi időre hűtjük be, amíg a krém megdermed, végül egy kevés porcukrot szórunk a tetejükre.

Italajánlat: félédes pezsgő

Megjegyzés:

A receptet Horváth Marcsi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Lencsés-gombás csibecsíkok
  2014-06-30 23:37:37, hétfő
 
  Lencsés-gombás csibecsíkok

Hozzávalók:

20 dkg lencse
20 dkg gomba
20 dkg csirkemell
10 dkg füstölt szalonna
vöröshagyma

bors
1 kávéskanál mustár
ételízesítő
babérlevél

Elkészítés:

A lencsét sós, babérleveles vízben puhára főzzük.

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, tátesszük az apróra vágott hagymát, és egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkemellet, és fehéredésig sütjük, majd a felaprított gombával együtt puhára pároljuk.

Ha megpuhult, hozzáadjuk a megfőtt lencsét, fűszerezzük mustárral, sóval, borssal. Átforralva tálaljuk firss kenyérrel.





Megjegyzés:

A receptet Turai Károly küldte. Köszöntjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Currys-citromos lencseleves
  2014-06-30 23:34:34, hétfő
 
  Currys-citromos lencseleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 szál póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörös lencse
1 közepes méretű lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1,5 teáskanál currypor
1 csapott teáskanál kurkuma
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál cayenne bors (vagy chili)
1 citrom leve + 1 karikákra vágva a tálaláshoz
1 evőkanál Vénusz olaj (dió-, földimogyoró vagy napraforgó)
víz


Elkészítés:

A vörös lencsét szűrőbe helyezem, folyó víz alatt alaposan átmosom. A póréhagymát megtisztítom, hosszában félbevágom, majd kb. 1/2 cm-es félkörökre szeletelem. A fokhagymát megtisztítom, kis kockákra vágom. A krumplit meghámozom, a póréval azonos méretűre darabolom.

Egy 1,5 l-es fazékban felmelegítem az olajat, rádobom a kétféle hagymát, fedő alatt megfonnyasztom, hozzáadom a lencsét, a krumplit, a só kivételével valamennyi fűszert. Annyi vízzel öntöm fel, hogy legalább 2 ujjnyival ellepje a fazék tartalmát. Fedő alatt, közepes tűzön nagyjából 20 perc alatt puhára főzöm. A sót csak a végén adom hozzá, ellenkező esetben a lencse nem puhul meg. Ha elkészült, leveszem a tűzről, belefacsarom a citrom levét, összeturmixolom. Ha túlságosan sűrűnek bizonyulna, kevés víz hozzáadásával elérhető a kívánt állag.





Megjegyzés:

Karakteres, enyhén csípős, a citromtól savanykás, frissítő krémleves, melyben megmarad az ilyenkor fokozottan jótékony C-vitamintartalom is!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Sárba zuhan a nap
  2014-06-30 23:32:07, hétfő
 
  Dsida Jenő - Sárba zuhan a nap


A tegnap is elment, a holnap is elmegy,
az öröm is elment, a bánat is elmegy -
Udvarunkon a cseresznyefa
minden tavasszal kivirágzik.

Csókot is adtam, erőt is adtam.
Sokért cserébe keveset kaptam.
Egy gazdátlan burnusz üget
a forró Szaharán.

Agyvelőt tépnek, ideget falnak
örökös csaták, új forradalmak,
de kedvesem szájszéle égő,
piros, mint a vér.

Harangok szólnak, engem temetnek,
nedves sírokban holtak nevetnek;
bizony mondom, egy szép napon
sárba zuhan a nap.

Apám is meghal, fiam is meghal,
a színek ordító rendje is meghal
s görnyedt háttal a kusza vonalak
értelmét keresem.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Sorsokat írok
  2014-06-30 23:27:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képeslapok  
Hová repül a szél?
  2014-06-30 22:40:01, hétfő
 
  Elek Katalin: Hová repül a szél?


Hová repül a szél?
Hová repíti, mi útjába kerül?
A szirmokat, faleveleket,
lehulló bogáncsokat ...
Hogyan hoz álmot és mesét?
Hogyan hozza el mindig a reményt?
Ki küldi?
Honnan jön, hová tart?

Egy apró susogás is
Felkaphatja az avart...
A legapróbb rezdülés
hallható, ha hallod.
Nem kell dörgés, villámlás.
Legbelül akkor is meghallod.
A szelek meséjét,
az álmodott világot,
a vágyott érzéseket,
a fénylő világot,
az örök igazságot,
az örök életet....

Mit nem hoz magával a szél,
abban ne reménykedjetek.
Mert az nem létezik,
az nem valóságos.
Nincsen ereje, hangja.
Csak színe és látványa,
hamis képei,
aranyozott bálványa.

Mit a szél magával hoz,
az lassú és fénytelen.
Ha közelről látod,
nem érti az értelem.
Azt csak belül hallod,
hol halkan susog a szél,
és amíg hallgatod,
helyére kerül
a fáról lehullott levél.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Egy a fontos
  2014-06-30 22:38:08, hétfő
 
  Aranyosi Ervin: Egy a fontos

Egy, csak egy a fontos ezen e világon.
Ami nincs eldugva, s könnyen megtalálom.
Nem a szemem nyitom, - nem látom, csak érzem,
belül lett elrejtve, az emberek szívében.
De nem csak az ember szíve birtokolja,
minden élő vágyja, s önmagában hordja.
Ezzel kell a szívet, minden nap etetni.
Úgy lehetsz csak boldog, ha képes vagy szeretni.
 
 
0 komment , kategória:  Aranyosi Ervin versei  
Daktylusok
  2014-06-30 22:35:28, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
     1/43 oldal   Bejegyzések száma: 423 
2014.05 2014. Június 2014.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 423 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3613
  • e Hét: 9378
  • e Hónap: 95182
  • e Év: 1363164
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.