Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 297 
Szilvalekvár egy éjszaka alatt sütőben sütve
  2015-08-31 23:55:19, hétfő
 
  Szilvalekvár egy éjszaka alatt sütőben sütve

Hozzávalók:

kimagozott szilva
alaposan kimosott, zsírtalanított tepsi

Elkészítés:

A szilvákat kimagozom, és a nagyon jól kimosott tepsibe teszem. Ne legyen színültig! Alufóliával lefedem, hogy a sütőt ne köpködje össze. Este olyan 1/2 9 körül beteszem a sütőbe, és a legkisebb lángon sütöm reggelig. Én korán szoktam ilyenkor kelni, mert izgat, hogy milyen a lekvár... 6 óra körül kiveszem, óvatosan felemelem a fóliát, nehogy a gőz megégessen! Ilyenkor már szépen elfő a nedvesség belőle. Megkeverem, és ha már elég sűrű, akkor üvegekbe töltöm. Nem teszek hozzá sem cukrot, sem tartósítószert! Évek múlva is finom, ha ugyan marad belőle!!





Megjegyzés:

A receptet Ilkó, a fotót Mamma1 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag
  2015-08-31 23:53:12, hétfő
 
  A legjobb, ami a szilvával történhet: szilvalekvár házilag

A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek. Az igazi szilvalekvárt cukor nélkül főzték keményre, majdnem feketére a csodás szatmári szilvából.

Augusztus végén a szilvafa alá ponyvák kerültek, ezekre rudakkal verték rá a szilvát. Óriási rézből készült lekvárfőző üstökben készült a szilva, melyet folyamatosan kevertek, míg ki nem váltak a magok, melyeket aztán óriási szűrök segítségével távolítottak el, majd a szilvalekvárt az üstben besűrítették. Ez a lekvárfajta a 19. században igen fontos exportcikkünk volt.





A nyár végének íze üvegbe zárva

A szilvalekvár tárolására a szilkének nevezett agyagedényt használták hagyományosan - és használják sok helyen még ma is, de vicces, hogy a legsűrűbb fajtákat faládában is tárolták. Ha minden érdekel Benneteket, ami a szilvával kapcsolatos, olvassátok el szilvás cikkünket itt >>>
Hogyan válasszunk szilvát?

Ha nincs saját, jól bejáratott szilvafánk, szedd magad akció keretében vagy a piacokon is hozzájuthatunk lekvárfőzésre alkalmas szilvához, csak vigyázzunk, el ne kapkodják előlünk a legjobbakat az egyre nagyobb számú pálinkafőzők. Figyeljünk, hogy a szilva húsa legyen édes, de ne legyen túl kemény, a héja ne legyen túl vastag. A gyümölcs húsa lehet egészen sötét (ilyen például a besztercei), de lehet világosabb, például a legédesebb ,,ageni" (ejtsd azseni) fajtából is, melynek húsa inkább pirosas színű. A legfinomabb szatmári szilvalekvárt (és a pálinkát is) a panyolai szilvából készítik.





Szilvalekvár alapanyag

Hogy készül a szilvalekvár?

Ha már megvan az előkészített, megmosott szilvánk, nincs más dolgunk, mint felállítani az udvaron az üstöt, tüzet rakni alá, és keverni, keverni, keverni, ami a gyümölcs elveszti víztartalmának javát, és sötét, sűrű, illatos lekvárt kapunk... Persze ha a hagyományos szilvalekvárfőzést inkább meghagyjuk a szatmáriaknak, készülhet tűzhelyen is a szilvalekvár, de ha szeretnénk megspórolni magunknak a folyamatos kevergetést, és nincs kedvünk a pöfékelő fazék mellett órákat eltölteni, választhatjuk a sütőben készülő szilvalekvár receptjét is. Igaz, ez egész északa készül, de nem lesz vele sok gondunk.





Vajas kenyéren is mennyei

A szilvalekvár nemcsak desszertek fontos alkotórésze! Készíthetünk vele mártásokat finom húsételekhez is. Ezt a szilvamártásos vaddisznókarajt disznókarajból is el lehet készíteni, de ez a chilis borjúmáj is megbolondult egy kis szilvalekvártól.A szilvásgombóc rajongói fokozhatják az élvezeteket szilvalekváros öntettel, de a gőzgombócba is jóféle szilvalekvár illik. A flódniba is kell belőle természetesen , de nem elvetendő reggelire egy szelet kenyéren vagy kalácson, palacsintába töltve - vagy csak úgy, a kamrában kóstolgatva, hogy nem romlott-e esetleg meg.





Húsfélékhez is felhasználható

Csőben sült balzsamos-szilvás pulykamell

Hozzávalók:
80 dkg pulykamellfilé
20 dkg füstölt sajt
4 dl főzőtejszín
6 evőkanál balzsamos szilvalekvár

bors
1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés: A pulykamellszeleteket kiklopfoljuk, forró serpenyőben elősütjük. A füstölt sajttal és a szilvalekvárral rétegezve hőálló tálba rakjuk, leöntjük a tejszínnel, és alufóliával letakarva, sütőben készre sütjük. Tálalhatunk hozzá rizst, hagymás krumplit.

Szilvalekvár, melyet tilos megkavarni

Hozzávalók:
4 kg érett besztercei szilva
40-80 dkg cukor (a gyümölcs édességétől függően)
fél dl 20 %-os ecet

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a fél dl ecetet. 24 órán át letakarva tartjuk, majd felteszük főni. A forrástól számítva kb. 5 órán át főzzük kisebb hőfokon, a lényege, hogy TILOS MEGKAVARNI! Akkor lesz sűrű lekvár, ha 1/3-ra összefő a mennyiség. A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük, hogy szétessen a még egyben lévő héj is. Üvegekbe merjük, és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szilva - levestől desszertig
  2015-08-31 23:46:51, hétfő
 
  Szilva - levestől desszertig

A szilva nagyon megbízható gyümölcse a napfényes, meleg ősznek. A szezon indul a ringlóval, folytatódik a vörös szilvával, majd jön a gombócba való besztercei.

A szilva egyébként érdekes rokonsággal bír, az őszibarack és a nektarin mellett a mandulával is közös családfán osztozik. A szilva antioxidánsokban gazdag, elősegíti a vas felszívódását, és nagyon jó A-, B1-, B2- és C-vitamin forrás. Gazdag rostokban, és tartalmaz kálciumot, káliumot és foszfort is. 10 dkg szilvában nagyjából 50 kalória található.

A Földön közel 2000 szilvafajtát tartanak nyilván. Méretre, alakra, színre és ízre különböző szilvák találhatóak a világon. Úgy sejtik, hogy az európai szilva több mint 2000 éve megtalálható Európába, és valahonnan a Kaszpi-tenger környékéről terjedt el. Az ókori Rómában már ismert gyümölcs volt. Amerikát a 17. században hódította meg.





Sütéshez, főzéshez magvaválót válasszunk!

A szilva vásárlásánál érdemes odafigyelni, hogy hibátlan szemeket vegyünk. Ne legyenek túlérettek, de a kőkemény, teljesen éretlen szemektől is óvakodjunk. A szilva hamar megérik az otthonunkban is, így csak akkor vegyünk, ha tudjuk: 1-2 napon belül felhasználjuk vagy megesszük. A szilvát egyébként érdemes érni hagyni, mert a legmagasabb antioxidáns-tartalommal érett állapotban rendelkezik. Hűtőben néhány napig eláll. A szilván lévő viaszréteg teljesen természetes, nem befolyásolja a minőségét.





Szilvalekvárt sokféle módon készíthetünk, akár cukor nélkül is, sütőben

Friss szilva híján érdemes aszalt szilvával dolgozni. Jót tesz az emésztésnek, jó alternatívája a mazsolának, sok süteményben és húsokhoz készített mártásban jó szolgálatot tesz. Létezik még sós, szárított szilva is, és savanyúságként is sok helyen fogyasztják ezt a gyümölcsöt, sőt pálinkát is készítenek belőle, többek között a híres slivovicz-ot.

Mit készítsünk szilvából?





A héjával lefelé tegyük a tésztára, hogy ne áztassa el!

A szilvát elsősorban édességekhez szoktuk felhasználni. Nagyon jól lehet vele piskótát gazdagítani (ekkor vigyázzunk, hogy a fél szilvákat héjukkal helyezzük a piskótába, nehogy eláztassák a tésztát), igazán jól muzsikál egy klasszikus pite töltetékeként, jó alany egy réteshez, a klasszikus gombócról nem is beszélve.

A szilvából érdemes lekvárt készíteni. Sok helyen sütőben, tepsiben sütik - a cukrot nem látott - gyümölcsöt. Az igazán finom, buktába való masszív lekvárok ezekből a tepsikből kerülnek ki.

Savanyíthatjuk, kompótnak tehetjük el, lehet belőle leves, mártás húsok mellé, a desszertek sora meg szinte végtelen.

Fűszerek közül a klasszikus nagy barátai a szilvának a fahéj, a szegfűszeg, de jó hozzá a szerecsendió, egy kicsit merész, de jó párosítás a rózsabors vagy a szegfűbors. Ha hús mellé kínáljuk, akkor zöldfűszerekkel is játszhatunk. Például egy egészen kevés kakukkfűvel meg lehet bolondítani egy kis szilvamártást.





Húsételekbe is illik a szilva, de az az aszalt szilva is

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:
1 kg szilva
3 evőkanál akácméz
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
csipet só
10 szem kardamom mag
6 szárított lime levél
1/4 rúd fahéj

Elkészítés: A szilvát megpucolom, majd annyi vízben, ami elfedi, felteszem főni. Fűszertojásban melléteszem a kiválasztott ízeket, és csipetnyi sóval megfőzöm a szilvát. A vége felé hozzáadom a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínálom.

Breton szilvatorta

Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg finomliszt
15 dkg cukor
2 tojás sárgája
25 dkg vaj
csipet só
A töltelékhez:
1 kg szilva
8 dkg darált mák
3 evőkanál cukor
1 evőkanál rum

Elkészítés: A vajat elmorzsolom a cukros, csipet sós liszttel. Mikor szép homogénné válik, akkor összedolgozom a tojások sárgájával. A kész tésztát egy órára a hűtőbe rejtem.
A szilvákat óvatosan kimagozom úgy, hogy egyben maradjanak. A mákot elkeverem a rummal és a cukorral.

A tésztát megfelezem, az egyik felét pitetálnyira nyújtom, és a tálba ügyeskedem. Fogom a szilváimat, és megtöltöm őket, majd szép sűrűn leteszem a tésztára. Amikor már az összes szilva ott pihen a tálban, akkor kinyújtom a tészta másik felét, és szépen betakarom vele a szilváimat. Elkevert tojással megkenem, villával megszurkálom, majd 190 fokos sütőbe dugom, úgy egy órára.

Pezsgős szilvamártás

Hozzávalók:
20 dkg aszalt szilva
1/2 üveg édes pezsgő

fahéj

Elkészítés: A cukrot megkaramellizálom, majd felöntöm pezsgővel, beleteszem a szilvát és egy darab fahéjat. Lassú tűzön főzöm, időnként pezsgővel pótlom.





Mennyi minden készülhet egy kosár szilvából...




A legegyszerűbb muffintésztába is tehetünk szilvadarabkákat

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ringló, a szegény rokon
  2015-08-31 23:34:57, hétfő
 
  Ringló, a szegény rokon

A szilva nyári megjelenésével szinte egy időben a piacokon feltűnik a ringló is. A sárga, zöld vagy sötét héjú csonthéjas gyümölcs ázsiója közel nem olyan nagy, mint a szilváé, holott a ringlóból is igen finom desszertek készíthetőek.

A nyár végi kirándulások közben gyakorta találkozhatunk vadon termő, gyümölcstől roskadó ringlófákkal. Ezek a gyümölcsök éretlenül meglehetősen savanyúak, de érett állapotukban édesek és lédúsak. Igaz, az érettség egyetlen tesztje, ha megkóstoljuk a piros, zöld vagy sárga gömbölyű termést.





Apró, mézédes ringlók

A feltehetően kis-ázsiai eredetű ringló nevéhez különféle történetek, legendák kapcsolódnak. A francia Reine Claude (Claude királyné) típusú gyümölcs története szerint egy, a XV. században élt bretagne-i hercegnő, később I. Ferenc hitveseként ismert és a nép által szeretett Claude királyné tiszteletére keresztelték el az édeskés gyümölcsöt, amit a kor egyik leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról.

A ringló ezen elnevezése olyan elterjedt volt Európában, hogy az 1881-ben Dobos C. József által írt Magyar-Franczia szakácskönyvben a ringló Reine Claude néven szerepel. A gyümölcs felhasználási javaslata a cukorszirupban történő eltevés, illetve a friss gyümölcsös tészták között is szerepel egy Reine Claude lepény. Feltételezhetően a Reine Claude-ból elnémetesedett Ringlotte félrehallásából született a ringló szavunk is, ami ezt a gyümölcsfajtát fedi.





Lehet sárga, piros, lila vagy zöld is a ringló

Az örmény, török közvetítéssel Európába jutó ringló a kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedésnek köszönhetően a Greengage nevet kapta. Történt ugyanis, hogy egy Párizsban tanuló angol pap, név szerint John Gage néhány fiatal Reine Claude fácskát küldött testvérének, Sir William Gage-nek. Csakhogy út közben a fákról eltűntek a címkék, így a kertész a küldő (és egyben az új tulajdonos után) Green Gages-nek nevezte el őket. A név a fákon és a gyümölcsökön is rajta ragadt, a mai napig ezen a néven ismert Angliában.





Piskótába, kevert tésztába is illik a ringló

A ringlóval nagyon jól helyettesíthető a szilva. Különféle süteményekben, pitékben remekül megállja a helyét. Lekvárokat, dzsemeket is érdemes belőle főzni, sőt akár fűszeres chutney-t is készíthetünk ringlóból. A ringlóval készített süteményeknél egy dologgal kell csupán számolni, hogy a gyümölcs igen lédús, így könnyedén eláztathatja a tésztát. Épp ezért a vele készített pitéknél, bedobós típusú süteményeknél erre mindig figyeljünk oda.

A ringlós édességek, sütemények fűszerezése megegyezik a szilváéval. Leggyakrabban fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, de vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, marcipánnal vagy esetleg egy kis likőrrel is megbolondítható. A szilva-mák házasságnak megfelelően a ringló is tökéletes partnere a máknak.

Magyar Elek méltán híres receptgyűjteményében, az 1939-ben megjelent Ínyes mester szakácskönyvében több ringlós recept is található, bár a süteményekben való felhasználás helyett inkább a ringló eltevésén van a hangsúly. A könyvben található kompót recept, Doboshoz hasonlóan feltűnik a cukorszirupban eltett ringló, illetve megtalálható még benne a ringlódzsem és a lekvár is.





Méltatlanul hanyagoljuk a ringlót: süteményekbe ugyanúgy használhatjuk, mint a szilvát

Őszi szelet ringlóra hangolva

Hozzávalók:
15 dkg vaj
50 dkg rétesliszt
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
13 dkg cukor
2 evőkanál tejföl
80 dkg ringló

Elkészítés: A hozzávalókból tésztát gyúrok. 2 részre szedem. Az egyik felét nyújtom, kikent, lisztezett tepsibe fektetem. Erre helyezem a negyedelt ringlót, amit utána alaposan megszórok fahéjas cukorral. A tészta másik felét is nyújtom, majd a cukros ringlóra fektetem. Felvert tojással megkenem, villával megszurkálom a tésztát. 190 fokon szép aranybarnára sütöm.





Vadon is megterem a kisebb fajta ringló

Ringlós-mákos pite

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
7 tojás
7 dkg rétesliszt
20 dkg darált mák
1 csomag sütőpor
2 evőkanál rum
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 narancs héja

Elkészítés: A tojások sárgáját habosra keverem a porcukorral és a vajjal. Belekeverem a rumot, majd a sütőporos liszt következik, a mák és a fűszerek. Homogénné keverem a tésztám, majd felverem a tojáshabot, és egy habverővel beleforgatom a tésztába. A zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt tepsibe öntöm, és fél ringlókkal fedem. 180 fokra előmelegített sütőbe tolom, és tűpróbáig sütöm.

Ringlós pite

Hozzávalók:
1 kg ringló
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4 tojás sárgája
csipet só
8 evőkanál víz

Elkészítés: A vajat a liszttel és a sóval elmorzsolom, a sárgájával és a vízzel tésztává gyúrom, majd egy órára a hűtőbe teszem. A ringlót kimagozom, a fahéjas cukrot bekeverem. Egy nagy tepsibe belesimítom a tésztám kinyújtott felét. Picit megszórom zsemlemorzsával, gömbölyű részükre fektetem a fél ringlókat, alaposan megszórom őket a fahéjas cukorral, majd a tészta másik felét is nyújtom, és befedem vele a ringlókat. Egy elhabart tojással megkenem, húsvillával alaposan meglyuggatom, majd 200 fokos előmelegített sütőbe dugom. Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.





Húsosabb, nagyobb szemű ringlófajta

WM

Forás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Nyárvégi szilvázós
  2015-08-31 23:26:53, hétfő
 
  Nyárvégi szilvázós

A sokféle hazai szilvafajtának köszönhetően júliustól októberig kerülhet az asztalunkra ebből az egészséges gyümölcsből. Egy szilvafáról akár 30 kilónyi gyümölcs szüretelhető, fejenként mintegy 6-7 kilót fogyasztunk belőle évente.

Kis szilvatörténelem

Őse egy savanyúbb és szárazabb gyümölcs, a mai szilvafajták a kökény és a cseresznyeszilva keresztezéséből nemesítettek. Már az egyiptomi fáraók sírjaiban találtak aszalt szilva maradványokat, és Svájcban a bronzkorból származó szilvamagok is előkerültek. Kis-Ázsiából és a Kaukázus környékéről a római légiók hozták Európába a szilvát. Már ekkor több mint 12 szilvafajtát ismertek. Igazán népszerűvé a középkorban vált.





Több mint 2000 fajtája ismert az isteni szilvának!

Itthon a szilva szó egy 1231-es dokumentumban fordul elő először ,,silwafa" formában. A 16. században már az alábbi fajokat ismertük: kökény, sárga, besztercei, nemes magyar, duráncai, vörös, katalán, fekete lószemű, fehér lószemű szilva.
Szilvafajták

A keresztezések miatt a szilvafajták közötti átmeneteket elég nehéz értelmezni. Mintegy kétezer alfaj ismert, ezek eltérnek méretben, színben, formában, magvaválóságban, lédússágban, aromában és az érési időben is.





A lédús, édes szilvából remek pite készíthető

Négy alaptípust különböztetünk meg, ezek:

Kerek vagy tojás szilva: Termésén egy varrat található, színe kék vagy lilás, de előfordul piros és sárga változatban is. Édes, nemes gyümölcs.

Kerti szilva: Eredetileg Ázsiából származik, hosszúkás formájú, sötétkék színű, a gyümölcshús sárga, éretten a hús elválik a magtól. Kb. 25 különböző fajtáját termesztik itthon például a Stanley, President Drouard szilva, Bühler korai szilva.

Ringló szilva: I. Ferenc francia király feleségéről nevezték el. Az ő neve Reine Claude (ejtsd: renklód) volt, ennek hibás kiejtéséből lett a neve ringló. Zöldessárga héj és zöldes, fehéres, édes gyümölcshúsa van.

Mirabelle szilva: Kicsi, gömbalakú, sárga termés és édes gyümölcshús jellemzi.

Hogyan fogyasztjuk?

Vannak kimondottan nyersen fogyasztandó szilvák, fantasztikus magvaválók, melyeket csak meg kell mosni és már ehetjük is. A szilva hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható és aszalható gyümölcs.





Érdemes fahéjjal készíteni a szilvás süteményeket!

A friss szilvából készülhet leves, és jól harmonizál húsokkal is.

Semmiképp ne feledkezzünk meg a szilvabefőttről és szilvalekvárról! A szilvalekvárt Szatmárban sok helyen még most is kerti üstben főzik, maggal együtt, amit aztán rostán kipasszíroznak belőle. A szatmári szilvalekvár agyagedényekben (szilkékben) várja a telet és a derelyére éhes szájakat. A hagyományos szatmári szilvalekvár olyan sűrű, hogy régen faládában tartották.

A szilvásgombóchoz a kisebb, aromásabb szilvákat érdemes felhasználni.





A szilvásgombóc szezonban nem maradhat ki a menüből!

A szilvaléből készülhet szilvabor, de ez az alapja számos röviditalnak is. A jó magyar szilvórium, a szilvapálinka ma már hungarikum. Szilvából számos szomszédos országban készítenek röviditalokat: ez az alapja a Slivovitzának, a Rakiának és a Tuicanak.

Kevés olyan népszerű aszalvány van, mint az aszalt szilva. Húsok töltelékeként, édességekben, vendégváróként szalonnába tekerve és megsütve. Kínában csípősen és sósan is árusítják.





Az aszalt szilva baconbe tekerve és megsütve egyszerű, de különleges vendégváró

A szilva egészséges

85%-os víztartalma miatt a szilva nagyon jó szomjoltó. Energiatartalma fajtától függően kb. 100 grammban 50 kcal/209 KJ. Vitamintartalma nem kimagasló, de A-, B- és C-vitamint is találunk benne. Rosttartalma igen magas. Az ásványi anyagok közül kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és növényi antioxidánsok is vannak benne.

Antioxidáns tartalmánál fogva hátráltatja az öregedés folyamatát. Salaktalanító, vizelethajtó. Étvágyfokozó. Az idegrendszert is serkenti. Javítja az immunrendszer ellenálló képességét, szív és érrendszeri betegségekkel szemben is véd. Székrekedés ellen gyerekeknek is aszalt szilvát adnak.






Nem csak süteményekbe, de húsokhoz is jól illik a szilva

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ha nem lecsó, akkor mi? 7 extra de egyszerű recept...
  2015-08-31 23:13:51, hétfő
 
  Ha nem lecsó, akkor mi? 7 extra de egyszerű recept nyári zöldségekből

Paradicsom, padlizsán, cukkini és a többiek nélkül elképzelhetetlen a nyári vacsoraasztal. Adunk néhány tippet, hogyan készítheted el őket.

Hideg nass

A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom, uborka, valamint a cukkini magjait kikaparjuk. A kivájt zöldségekbe zöldfűszeres krémsajtot vagy házilag készített körözöttet töltünk. A finom, viszont egyáltalán nem hizlaló falatok akár két főétkezés között is csillapítják az éhséget. Vacsorára, kenyér vagy más péksütemény nélkül pedig egyenesen ideálisak!
Vékonyra szeletelve

Aligha akad egyszerűbben elkészíthető zöldség, mint a cukkini - vékony héját le sem kell hámozni. Azt talán kevesen tudják: nyersen is fogyasztható, ráadásul kitűnő C-vitamin-forrás. Gyaluld le, vagy zöldséghámozóval vágd hosszú, vékony szeletekre! Ízlés szerint fűszerezve már kész is a könnyű saláta.






Sült zöldségek

A felszeletelt, besózott padlizsánt vagy cukkinit legalább negyedórán át állni hagyjuk, aztán szárazra töröljük. Megforgatjuk lisztben (ezt el is hagyhatjuk), forró olívaolajon megpirítjuk, közben ízlés szerint megszórjuk felaprított fokhagymával. Sóval, borssal, citromlével, esetleg balzsamecettel ízesítjük. Grillhúsok mellé kitűnő köretként tálalhatjuk.
Töltött paradicsom

A paradicsomokat félbevágjuk, majd teáskanállal kikaparjuk a magokat, illetve a belsejét. (Ez mártáshoz vagy pörkölthöz még felhasználható.) A kivájt paradicsomokba tölthetünk például darált húst, sonkát, juhsajtot vagy rizottót. Tetejüket reszelt sajttal szórjuk meg, és sütőben pár percig sütjük.
Padlizsánkrém

A padlizsánt előmelegített sütőben, 250 fokon kb. 45 percig sütjük. A padlizsánhúst elkeverjük áttört fokhagymával, felaprított lila hagymával, kevés majonézzel és olajjal. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Pikánsabb íze lesz, ha sült paprikát (héj nélkül!) is adunk hozzá.
Olasz szendvics

A bruschetta jól illik egy pohár borhoz. A felszeletelt zsúrkenyeret megkenjük fokhagymás vajjal és megpirítjuk. A meghámozott, apróra kockázott paradicsomot összekeverjük újhagymakarikákkal, felaprított bazsalikommal, majd sóval, borssal ízesítve a pirítósokra halmozzuk. Végül meglocsoljuk kevés olívaolajjal.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Zöldség
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Göngyölt hús 5-féle extra töltelékkel
  2015-08-31 23:11:04, hétfő
 
  Göngyölt hús 5-féle extra töltelékkel

A hústekercs titka a töltelékben rejlik. Tűzd meg hústűvel vagy fogvájóval, aztán alaposan süsd át!

1. Mangós-currys

Kb. 4 roládhoz felkockázunk 10 dkg bacont, és olajjal kikent serpenyőben ropogósra sütjük. Felkarikázunk 1/2 csokor újhagymát. A hússzeleteket megkenjük 15 dkg (ázsiai boltban kapható) mangóchutney-val, megrakjuk a szalonnával meg a hagymával, és megszórjuk 1 ek curryvel. Feltekerjük, és először hirtelen megsütjük, majd fedő alatt megpároljuk.

2. Gombás-szalonnás

Forró vízbe áztatunk 2 dkg szárított vargányát, majd lecsöpögtetjük és felaprítjuk. 1/2 csokor majoránnát szintén felaprítunk. Apróra vágunk 10 dkg csiperkét és 1 vöröshagymát. A kiklopfolt hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, megkenjük mustárral, és ráhalmozzuk az előkészített hozzávalókat. Feltekerjük, 1-1 szelet baconbe burkoljuk és megpároljuk.






3. Darált húsos-paprikás

Kiklopfolunk 4 szelet húst, majd meghintjük sóval, borssal és pirospaprikával. Felkockázunk 1 piros színű kaliforniai paprikát, felaprítunk 1/2 csokor petrezselyemzöldet, és összekeverjük 40 dkg darált sertéshússal. Sóval és Cayenne-borssal fűszerezzük. A masszát a húsokra kenjük, feltekerjük és a szokott módon elkészítjük.

4. Sonkás-pestós

Félbevágunk 2 kisebb sárgarépát. 10 dkg krémsajtot 2 ek bazsalikomos pestóval, sóval és borssal ízesítünk. A 4 előkészített hússzeletet megrakjuk 1-1 szelet pármai sonkával, ezután megkenjük a krémsajttal, és rátesszük a répát. Szorosan feltekerjük és megpároljuk.

5. Uborkás-mustáros

Összekeverünk 15 dkg finomra aprított csemegeuborkát 10 dkg apróra vágott mogyoróhagymával (vörös- vagy újhagyma is jó) meg 3-4 ek közepesen erős mustárral. A hússzeleteket megkenjük a pikáns töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Baconbe burkolva rövid ideig sütjük, ezután kevés levest öntünk alá, és megpároljuk.

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Húsok, halak
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Amerikai palacsinta forró gyümölcsökkel
  2015-08-31 23:02:21, hétfő
 
  Amerikai palacsinta forró gyümölcsökkel

Hozzávalók 8 személyre:

A tésztához:
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
3 tojás
3 dkg vaj
6 dkg cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
A sütéshez:
vaj vagy olaj
A gyümölcsraguhoz:
70 dkg gyümölcs, ízlés szerint
3 dkg vaj
4 evőkanál méz
1/2 dl rum
1 dl narancslé

Elkészítés:

A gyümölcsöket értelemszerűen megtisztítjuk, húsukat apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

A tésztához habosra keverjük a vajat, a cukorral és a tojások sárgájával. Beletesszük a lisztes keveréket, a tejet, a tejszínt, egy csipet sót, és simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk. Serpenyőben kevés vajat melegítünk, és a szokásosnál vastagabb (kb. 1 cm vastag) palacsintákat sütünk. Tányérra borítjuk, elvágjuk, és melegen tartjuk. A gyümölcsraguhoz felolvasztjuk a vajat, rátesszük a mézet és felhevítjük. A gyümölcsöket rászórjuk, pár perc alatt összepároljuk. Ráöntjük a rumot és a narancslevet. Amikor felforrt, ráöntjük a palacsintákra.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 420 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Amerikai répatorta vaníliás krémsajttal
  2015-08-31 23:00:17, hétfő
 
  Amerikai répatorta vaníliás krémsajttal

Hozzávalók:

4 tojás
1 1/4 csésze növényi olaj
2 csésze cukor
2 teáskanál vanília-kivonat
2 csésze liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
3 csésze reszelt sárgarépa
A bevonathoz:
1/2 csésze puha vaj
8 dkg krémsajt
4 csésze porcukor
1 teáskanál vanília-kivonat

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.

Egy 20x30 cm-es tepsit vajazzunk, lisztezzünk ki. Egy nagy tálban verjük fel a tojást az olajjal, a cukorral és 2 teáskanál vanília-esszenciával. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd adjuk hozzá a sárgarépát és a tojásos keveréket, dolgozzuk össze.

Süssük az előmelegített sütőben 40-50 percig (vagy tűpróbáig). Hagyjuk hűlni a tepsiben 10 percig, majd boritsuk ki.

A mázhoz egy közepes méretű tálban keverjük krémesre a vajat, a krémsajtot, a porcukrot és 1 teáskanál vanília-esszenciát, majd vonjuk be vele a tortát (jó vastagon!).





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Rendbezsoli küldte. Köszönjük!


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
BBQ csirkemell ketchuppal és kólával
  2015-08-31 22:58:15, hétfő
 
  BBQ csirkemell ketchuppal és kólával

Hozzávalók:

1 kg csirkemellfilé
1 üveg csípős ketchup
5 dl kóla

Elkészítés:

A ketchupot és a colát egy megfelelő méretű tálban keverjük össze, forgassuk bele a felszeletelt csirkemelleket, és hagyjuk legalább 1 órát pácolódni. Ezalatt bőven lesz időnk összeállítani a grillsütőt, és alágyújtani a faszénnek. Ha már jó a parázs, tegyük rácsra a szeleteket, és a hőforrástól 15 cm távolságra süssük meg. Sütés közben kenegessük a maradék páccal.

Igyunk mellé rumos kólát, valamint körítsük fóliában sült burgonyával.

Megjegyzés:

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/30 oldal   Bejegyzések száma: 297 
2015.07 2015. Augusztus 2015.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 297 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 208
  • e Hét: 610
  • e Hónap: 6192
  • e Év: 122845
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.