Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/55 oldal   Bejegyzések száma: 548 
Karamellás-krémes szelet
  2014-05-31 23:56:12, szombat
 
  Karamellás-krémes szelet

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg vaj
16 dkg porcukor
1 db tojás
1 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna

A krémhez:
1 liter tej
1 dl víz
20 dkg liszt
30 dkg kristálycukor
3 csomag vaníliás cukor
25 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 6 részre osztjuk. 23×38 cm-es, vajjal kent tepsi hátán világosra sütjük egyenként.

A krémhez a kristálycukrot egy lábasban felolvasztjuk, szép aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl hideg vízzel, hozzáöntünk 5 dl tejet is, és felolvadásig kevergetjük. A lisztet a vaníliás cukorral és a megmaradt tejjel csomómentesre keverjük, és a karamelles tejet besűrítjük vele. A tűzről levéve hozzákeverjük a vajat.

Kissé hűtjük a krémet, langyos állapotban a lapokat betöltjük úgy, hogy a felső lapra is kerüljön krém. Alufóliával vagy sütőpapírral letakarjuk, és nehezéket teszünk rá. Pár órát a hűtőben tartjuk lenyomatva a súllyal.

Ezután a tészta széleit vékonyan körbe vágjuk, és aprítógéppel morzsává zúzzuk. A krém tetejére hintjük.





Megjegyzés:

Nagyon finom, puha, olcsó, krémes.

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal
  2014-05-31 23:52:37, szombat
 
  Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal

Hozzávalók:

50 dkg zöldspárga
25 dkg friss nagy méretű csiperke gomba
1/2 zöldcitrom (lime) leve és egy egész reszelt héja
kb. 2 dkg szárított vargánya nagyon apróra zúzva
1 dl olívaolaj
1 kis gerezd préselt vagy reszelt fokhagyma
kb. 1 kávéskanálnyi frissen őrölt vegyes bors (rózsabors, fekete bors, fehér bors)
kb. 1 csapott teáskanálnyi só
kb. 1/2 teáskanálnyi barna nádcukor
1/2 kávéskanálnyi aprított kakukkfű (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi aprított rozmaring (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi oregánó (szárítottal is helyettesíthető)

Elkészítés:

A pácléhez az olajat egy tiszta nylonzacskóba töltöm, belereszelem a lime héját, belefacsarom a félbevágott gyümölcs levét, sózom, hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított fűszereket, a nádcukrot, borsozom.

Az egészet alaposan összerázom. A fűszerezés természetesen mindig egyéni ízlés kérdése. A fent megadott mennyiségeket ki-ki saját kedve szerint módosíthatja, de nagyjából ezen arányok szem előtt tartásával érdemes számolni, hogy a különböző ízek egyensúlyban maradjanak, amire pedig hangsúlyt helyez az ember, az ne sikkadjon el - jelen esetben az enyhén citrusos, borsos, sós ízkombináció finom dominanciája.

A spárgák fás végeit letöröm, alaposan megmosom, vékonyan meghámozom, majd éles késsel előbb keresztben félbevágom, ezt követően a kis hasábokat hosszában is elfelezem. Ez azért fontos, mert az olajos pác igazán a sima felületen tapad meg.

A gombát folyó víz alatt megsikálom, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágom.





Minden faldarabolt zöldséget beleszórok a pácleves zacskóba. A zacskó tetejét összezárom, majd alaposan összerázom, és kívülről finoman rámasszírozom az olajos keveréket a zöldségekre, így nem kell külön edényt mosogatni, és az ember keze sem lesz olajos. Kb. 15-20 percet hagyom a zöldséges zacskót pihenni, ennyi idő alatt a falatnyi darabokat finoman átjárja a fűszeres pác.





A sütőt 190 fokra előmelegítem. Nagy grillserpenyőben szépen elegyengetem az illatos zöldségeket, a zacskó segítségével eloszlatom rajtuk a fűszeres keveréket, majd 10 perc alatt roppanósra sütöm.





A hirtelen, erős hőhatás következtében és az olajos bevonatnak köszönhetően a gomba és a spárga kívülről enyhén megpirul, de a zamatok nem illannak el, a zöldségek nem esnek össze.

Megjegyzés:

Frissen sültek, natúr húsok, halak, sült sajtok mellé remek köret, de önmagában is nagyszerű tavaszi zöldségétel!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tejszínes melegszendvics
  2014-05-31 23:46:46, szombat
 
  Tejszínes melegszendvics

Hozzávalók:

8 személynek:
4-5 kisebb bagett
2,5 dl teszín
1 tojás
1-1,5 evőkanál mustár
1 nagyobb fej hagyma
liszt

bors
ételízesítő
sonka
gomba
kukorica
paradicsom
reszelt sajt

Elkészítés:

A bagetteket félbevágom és egy tepsibe helyezem.

Felapritom a hagymát, és kevés olajon megpirítom (ekkor adom hozzá a gombát, ha szerepel a tervekben). Pár percig sütöm, utána hagyom kihűlni.

Egy kissebb tálban felverem a tojást, hozzáöntom a tejszínt, hozzáadom a mustárt, majd jöhet a só, a bors és az ételízesítő. Ezt jól összekeverem, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy kicsit besűrűsödjön. Végül hozzáadom a hagymát, és evőkanál segítségével rácsorgatom a félbevágott bagettekre. Ekkor jön rá a sonka, kukorica, paradicsom, ki mit szeretne.

Megszórom reszelt sajttal, és kb. 5 percig 150-200 fokon sütöm.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Eszkaaa küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tejbegrízes süti törökösen
  2014-05-31 23:40:15, szombat
 
  Tejbegrízes süti törökösen

Hozzávalók:

1 l tej (1,5 %-os is jó)
10 dkg búzadara
rum vagy likőr gusztus szerint
1 csomag tortazselé (12 g)
3 csomag vaníliás cukor
folyékony édesítőszer

Elkészítés:

A tejből és a darából a vaníliás cukrokkal, az ízlés szerint adagolt édesítővel, 1-2 kupaknyi alkohollal hideg vízzel kiöblített, lehetőleg nyéllel ellátott tejesláboskában lelkesen megfőz egy átlagos, sűrűbb tejbedarát. Kóstol, utánaízesít, ha kell, a szesz aromája legalább cseppet érződjön benne. Fülöncsíp egy vonakodó tepsit, hideg vízzel kiöblít (pár csepp maradjon az alján), és hogy ne cidrizzen szegény, beleönt a forró tejbepapit. A tetejét megpróbál viszonylag egyenesre simogatni, egy utolsó bíztató pillantást vet rá, majd hűlni hagy (hideg vízfürdő, konyhakő, stb).

Ez idő alatt, kevésbé lelkesen elmosogat, előkészít a tortazselét és a használati utasítás szerinti hozzávalókat, közben távol tart a tepsitől a kanálkával felfegyverzett családtagokat (mire mindegyik többször végigmeózná, ippeg pont elfogyna). Amikor már nem gőzölög túlságosan a dara, a használati ukáz szerint elkészít a
zselét, evőkanál segítségével megpróbál viszonylag egyenletesen elosztani a darán, majd be az egészet a hűtőbe. 1,5-2 óra múltán megtekint, ha a zselé megkeményedett rajta, a tepsiben négyzetre, téglalapra, rombuszra, stb. vág (a késre elvileg már nem ragadhat), tortalapáttal kiemel (egyszerre) egyet, és minőségellenőriz.

Variációk:
- A tejbedarába megmosott mazsolát, apróra vágott szárított gyümölcsöt (különös tekintettel a vörösáfonyára) főz.
- A felforrt tejbe 5 dkg darálatlan mákot főz, amikor közepesen puha, akkor megy bele a dara. A mák kissé süríteni fogja, nem árt neki, viszont nagyon látványos lesz majd szeletelve.
- A majdnem kész darába friss gyümölcsöt kockáz, kissé összefőz. Ha nagyon hígítaná, 1 csapott evőkanál búzadarát még utánaenged (spec. ezt művelte velem a sárgabarack).
- A dara tetejét zselézés előtt ki lehet (sőt ajánlatos) rakni friss, óvatosan megmegmosott és tésztaszűrőben kissé leszikkasztott gyümölccsel (a málna vagy a szeletelt sárgabarack de jó...), ez esetben a zselével először a gyümölcsöket önt nyakon evőkanál segítségével, majd a közöket terít be.
- A tortazselé víz helyett kiváló gyümölcslével (a sárgabaracklével fenomenális ), a 100 %-os narancslével vigyázni, mert enyhén kesernyés mellékíze lehet, ami megmarad.





Megjegyzés:

Hűtőben tartandó kiváló nyári hűsítő édesség, azért minden évszakban kipróbálom. Törökországban ettünk hasonlót, és én, aki nemigen szokott egynél többet bekapni, hát, ne tudjátok meg. Átnéztem néhány receptkönyvet itthon, de őt nem leltem, ezért csak úgy elképzeltem, ízre a kintivel szinte azonosak, ők is ilyen-olyan formációban kínálták a darás alapot. Az alkoholos beütés már kizárólag saját ötlet, gondolom. Mivel fantáziatermék, még variálható bőven, én eddig ezeket alkottam. Próbáljátok ki és álmodjátok tovább!

A receptet Bgaboca, a fotót Ekesandi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Pontypaprikás kapros-juhtúrós galuskával
  2014-05-31 23:36:27, szombat
 
  Pontypaprikás kapros-juhtúrós galuskával

Hozzávalók:

A halpaprikáshoz:
1 db 2 kg körüli tükörponty
10 dkg húsos kolozsvári szalonna
2 nagyobb fej hagyma
1 db húsos zöldpaprika
1 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
2 dl zsíros tejföl
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
5 dkg házi vaj
1 teáskanál csípős piros arany

frissen őrölt vegyes bors
csípős és édesnemes őrölt pirospaprika, 1/3 arányban

A galuskához:
50 dkg finomliszt
2 tojás
10 dkg juhtúró
4-5 szál kapor apróra vágva
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olvasztott vaj
1 öntetnyi száraz fehérbor

kevés őrölt fehérbors

Elkészítés:

A pontyot lepikkelyezem, kibelezem, megtisztítom, fejétől, farkától megszabadítom. A haltörzset ujjnyi szeletekre vágom, enyhén sózom, borsozom, papírtörlőn állni hagyom, a használható belsőséget átmosom, félreteszem.

A halfejből és farokból némi fűszerrel (ezek nem szerepelnek a hozzávalókban: 1-2 babérlevéllel, szemes borssal, kis fej hagymával, sóval, pár csepp citromlével) alaplevet készítek annyi lobogó, forró vízzel, ami a halat ellepi, állandó kevergetés közben, ha kész, átszűröm, ezt is félreteszem.

Amíg az alaplé fő, előkészítem a hozzávalókat: apróra kockázom a szalonnát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, apróra vágom a hagymát, fokhagymanyomón összezúzom a fokhagymát, egy keverő tálban csomómentesre összedolgozom a tejfölt, a lisztet és a piros aranyat.

Mélyebb edényben felforrósítom a vajat, beledobom és ropogósra sütöm a húsos szalonnát, amit, ha elkészült, szűrőkanállal kiveszek 1-2 evőkanálnyi zsiradékkal, külön-külön félreteszek.

Az edényben maradt zsiradékhoz adom a felaprított hagymát, sózom, hogy levet eresszen, ha kell, kevés hallével felöntve párolom. Hozzáadom az összevágott paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Takaréklángon főzöm, amíg szép, sima szaftot kapok, ha kell, az elfőtt levet hallével pótolom. Óvatosan belehelyezem a halszeleteket, megszórom a kétfajta őrölt pirospaprikával, hozzáadom a korábban félretett belsőségeket is.

Innen kezdve nem keverem, csak óvatosan forgatom, rázom az edényt, hogy ne törjenek össze a halszeletek. Amikor a halszeletek fehéredni kezdenek, lassan belecsurgatom a korábban elkészített tejfölös, lisztes, piros aranyos keveréket, majd a borral és a tejszínnel felöntve egyet forralom.

A galuskához agy keverőtálba teszem a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az öntetnyi bort, sózom, borsozom, kevés vízzel, amennyit felvesz, nokedlitésztát készítek, amit lobogó vízbe kiszaggatok. A leszűrt galuskát mélyebb, vajazott serpenyőbe szedem, rámorzsolom a juhtúrót, megszórom a finomra vágott kaporral, összemelegítem a korábban félretett szalonnazsírral.

Tálaláskor először a kapros-juhtúrós galuskát halmozom a tányérra, megszórom a felmelegített sült szalonnával, óvatosan meglocsolom a zsírjával, mellé tálalom a pontypaprikást. Apróra vágott petrezselyemzölddel, kanálnyi tejföllel díszítem.

Megjegyzés:

Aki fél a szálkától, természetesen filézett pontyszeletekből is elkészítheti, ha mélyebben a pénztárcánkba nyúlunk, harcsából sem utolsó étel.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Tejszínes zellerleves sonkával
  2014-05-31 23:33:37, szombat
 
  Tejszínes zellerleves sonkával

Hozzávalók:

50 dkg zeller
3 szelet füstölt sonka
1 kis vöröshagyma
zöldségleves vagy zöldségleves kocka
2 dl tejszín
1 csokor turbolya

bors

Elkészítés:

A meghámozott zellert kis darabokra vágjuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk, és a felhevített
olajon mindkettőt megpároljuk. A levessel felöntve kb. 15 percig főzzük.

A turbolyát - kevés kivételével - durvára aprítjuk. 1/3 részét a sonkára szórjuk, feltekerjük, és felhasználásig hűtőbe dugjuk.

A főtt zellert a maradék felaprított turbolyával együtt turmixoljuk, majd sóval, borssal ízesítjük, és óvatosan beleforgatjuk a félkeményre vert tejszínt.

A sonkatekercset karikákra vágjuk, elosztjuk a tányérokba, és rámerjük a forró levest. A félretett turbolyával vagy zellerlevéllel kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet Molnár Ilona Mária küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2014-05-31 12:58:03, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Jó éjszakát!
  2014-05-30 23:30:32, péntek
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Este, este....
  2014-05-30 23:20:46, péntek
 
  Kosztolányi Dezső: Este, este....





Árnyak ingnak,
és bezárjuk ajtainkat,
figyelünk a kósza neszre,
egy vonat fütty messze-messze.
És a csend jő.
Alszik a homályos éjbe
künn a csengő.
A díván elbújik félve.
Szundít a karosszék.
Álmos a poros kép.
Alszanak a csengettyűk.
Alszanak már mindenütt.
A játékok, a karika hajtók,
a szegény tükör is hallgatag lóg.
Ó, néma csengettyűk.
Az óránk is félve üt.
Alszik a cicánk s a vén szelindek,
föl ne keltsük - csitt - e sok-sok alvót.
Alszanak a régi réz-kilincsek
s alszanak a fáradt, barna ajtók.


 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek reggeltől-estig  
Hogy lehet?
  2014-05-30 23:17:45, péntek
 
  Scheffer János : Hogy lehet?






Hogy lehet a vízesést lelassítani,
Zúgó, hömpölygő folyót megállítani,
Hogy lehet a lavinának ellenállni,
A gördülő sziklákat alátámasztani?

Hogy lehet a növő virágot földbe nyomni,
Megbolydult méhkast kaptárba visszahozni,
Hogy lehet a szilaj ménest lefékezni,
Éj-csillagok fényét elsötétíteni?

Hogy lehet forró szerelmet visszafogni,
Fel-feltörő érzéseket tompítani,
A szerelmes szívnek ésszel parancsolni,
Közelség helyett a távolt választani?
Hogy lehet?
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/55 oldal   Bejegyzések száma: 548 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 548 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 58
  • e Hét: 460
  • e Hónap: 6042
  • e Év: 122695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.