Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
Kalács minden mennyiségben
  2015-03-31 22:27:51, kedd
 
  Kalács minden mennyiségben

Húsvét közeledtével a sonka, a torma- és mustárkészletek beszerzése mellett felmerül a kérdés: mi kerüljön még az asztalra? Kenyér vagy kalács? S ha kalács, akkor bolti vagy házi? A mi válaszunk egyértelmű: házi kalácsot minden asztalra!

Mi is az a kalács?

Vajban és tojásban gazdag kenyérféle. Általában több cukrot tartalmaz, mint a kenyér, így ízre édeskés.

Az édes péksütemény már a római korban is ismert volt, de a mai kalácsnak - feltételezések szerint - a normandiai eredetű, helyi minőségi vajjal gazdagított tészta, illetve a zsidó háztartások ünnepi kenyere, a challah, más néven barchesz lehetett az őse. Ez utóbbi olyan hatással volt a környező nem zsidó lakosságra, hogy egész Európát meghódította a kalács. Manapság leginkább a franciáknál, a lengyeleknél, a magyaroknál és a kelet-európai országokban lehet a pékségekben kalácsra bukkanni.





Egész mákkal megszórva

A felsorolásból talán annyira nem látszik, de Magyarország élenjáró a kalácsfogyasztásban. Kalácsot leggyakrabban reggelihez, tízóraira vagy vacsorára eszünk. Egy jó kalács magában is tökéletes, de az élmény fokozható egy kis vajjal vagy házi lekvárral.

Olaszországban a karácsonyi panettone után húsvétkor is kalács kerül az asztalra. Ilyenkor a Colomba Pasquale (húsvéti galamb) nevű tejes, tojásban gazdag kalácsszerűséget sütik, amit általában citrushéjjal gazdagítanak, és jégcukorral, valamint mandulával szórnak meg.

Mit teszünk a kalácsba?

A tésztát magát sokszor kakaóporral szoktuk gazdagítani. Ilyenkor vagy az egész tésztát színezzük, vagy félbeszedjük, csak a feléhez adunk kakaóport, és a kétféle tésztacsíkokat fonjuk össze.

Bizonyos alapanyagokat akár magukban a tésztába is gyúrhatunk, de töltelékként is tökéletesen megállják a helyüket, ilyen a dió, a mák és a túró.

Ízesíthetjük citromhéjjal, narancshéjjal a tésztát, mehet bele egy rúd vanília kikapart belseje, mazsola, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg.





Fahéjjal, mazsolával is isteni

Ha gazdagabb tésztájú kalácsot szeretnénk, akkor a receptben szereplő tej mennyiségének a felét le lehet cserélni tejszínre, így kicsit tartalmasabb lesz a kalács.

Hogyan készítsük?

A kalácshoz a lisztet minden esetben érdemes átszitálni, egyrészt hátha lakik benne valaki... másrészt így sokkal több levegő kerül a lisztszemcsék közé, ezáltal a tésztánk is sokkal könnyedebb, légiesebb lesz. Ennek érdekében még egy kevés sikérrel (2 dkg/50 dkg liszt) is gazdagíthatjuk a lisztet. A foszlósság érdekében a fonás közben magukat a fonni kívánt szálakat is meg-meg kell csavarni. Így lesznek a tésztában azok a szép, hosszú levegőcsíkok.

S ami a legfontosabb: tegyünk egy csipet sót a tésztába, hogy kiemeljük az ízeket. S mivel ez fordítva is működik, így talán érthető, hogy miért olyan népszerű a kalács-sonka párosítás.





Szezámmaggal is finom a kalács

Milyen formában süssük?

Fonhatjuk, hajthatjuk, tekerhetjük, csigavonalban feltekerhetjük. Süthetjük sütőlapon, vagy akár kuglóf- vagy bármilyen más formában is. Lehet klasszikus kalács, készülhet belőle kontyos briós, de kiflinek - vagy bármilyen fantáziánk szülte formára - alakíthatjuk.

A kalácstésztából készülhet bukta, mákos vagy diós rúd, lepény és béles, mákos fityisz, sőt sok helyen - tévedésből - pacsnit is készítenek belőle. De lehet belőle kakaós csiga vagy mákos guba is...

Mivel kenjük le a kalácsot?

Elhabart tojással, csak tojássárgájával, tejjel vagy tejjel elkevert tojássárgájával, esetleg tejszínnel lehet lekenni a megkelt kalácsot. Ezután a sütőbe készülő tésztát érdemes megszórni darálatlan mákkal, szezámmaggal, esetleg jégcukorral.





A húsvét elmaradhatatlan étele a kalács

Létezik egészséges kalács?

Ellentmondásnak tűnik, de egy kis ügyességgel készíthetünk egészséges kalácsot. Lehet készíteni tojásmenteset, de akár a lisztet is lecserélhetjük tönkölylisztre, sőt a tejre érzékenyek nyugodtan készíthetik margarinnal is.

Diós csavart kalács

Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1,25 dl langyos tej
5 dkg porcukor
1 tojás
2,5 dkg friss élesztő
csipet só
1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés: A cukrot a tejhez adom, majd ebbe belemorzsolom az élesztőt, hagyom felfutni. A lisztet és a vajat kimérem, hozzáöntöm a felfutott élesztőt, a tojást, picit sózom, és vaníliás cukorral ízesítem. A tésztát alaposan átdolgozom vagy kézzel, vagy gépi segítség igénybevételével. Amikor már jó, akkor lisztezett tálba teszem, konyharuhával letakarom, és jó fél órát hagyom kelni. Ezután vékonyan lisztezett deszkára borítom, és téglalap alakúra kinyújtom. Fél üvegnyi (10 dkg) diólekvárral megkenem. Többet is kibír, de már ettől a mennyiségtől is kellemes íze és árnyalt belseje lesz.
Szorosan feltekerem, majd a tésztakígyómat félbevágom, és a két felet összecsavarom. Sütőpapíros tepsire fektetem, és hagyom 20 percet kelni, lehetőleg meleg helyen. Ezután tejjel lekenem, és 190 fokon megsütöm.
Ízletes, napokig friss tészta.

Csigás kalácsmuffin

Hozzávalók:
1 dl tejföl
0,5 dl joghurt
1 tojás
2 dkg friss élesztő
30 dkg finomliszt
1 evőkanál sikér
1 csipet só
7 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál holland kakaópor

Elkészítés: A kalácstésztát a szokott módon (lásd előző recept) elkészítem, ám a pihentetés előtt a homogén tésztát kettészedem, és az egyik adaghoz hozzáadom a kis vízzel elkevert kakaóport. A tésztákat ezután pihenni hagyom.

A pihentetés után a natúr tésztát hosszúkás téglalapra nyújtom, így járok el a szerecsen verzióval is. A kettőt egymásra fektetem, felsodrom, és 2-3 ujjnyi széles karikákra metélem. A kikent muffinforma kelyheibe elfektetem a csigákat, picit hagyom őket kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép barnára sütöm.

WM

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Bárányhús, bégetően fantasztikus
  2015-03-31 22:18:25, kedd
 
  Bárányhús, bégetően fantasztikus

Viszonylag ritkán kerül az asztalunkra bárányhús, még ennél is ritkábban a tejes bárány húsa, de ha hozzájutunk, feltétlenül érdemes kipróbálni akár fasírt, akár sült, grillezett vagy párolt formában.

Bárány vagy birka

Birka vagy juh néven ismerjük, fiatal, egyévesnél ifjabb példányait pedig bárányként fogyaszthatjuk el tavasz tájékán. A legfinomabb a még szopó bárány húsa, ezt tejes bárányként kapjuk meg az erre szakosodott boltokban. A bárány általában 8 hetes kora táján kezd el füvet fogyasztani, egyéves koráig továbbra is bárány, ezután birka néven juthatunk hozzá.





8 hetes koráig tejes bárány

A nagy birkászok

A legnagyobb birkahús exportőrök az ausztrálok, az új-zélandiak és néhány dél-amerikai nemzet. Kedvelt étel India több területén is. Európában Angliában van a legtöbb birka, de a görög és török konyhában is fontos húsfajta. A horvátoknál járva is találkozhatunk az út szélén faszénen sülő báránnyal.

A bárányhús történelme

A birka valószínűleg a vad muflon leszármazottja, az elsőként háziasított állatok egyike. Húsát már 10.000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Igazi magyar különlegesség a rackajuh, mely a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát medencébe és mely mára védett és őshonos állatfajunk genetikai tisztasága miatt.





Húsvétkor is aktuális

A bárányhús fontos vallási étel, gyakran áldozatként fogyasztják, és valószínűleg az Utolsó Vacsorán is ez került az asztalra. Jézust gyakran nevezik Isten bárányának.

Juhtejből készül

A birkát nemcsak húsáért, de tejéért és - nem utolsó sorban - gyapjáért tenyésztik. A juh ugyan jóval kevesebb tejet ad, mint a tehén, de teje zsírosabb és több kalciumot tartalmaz. Juhtejből készül a híres Feta sajt, a Manchego, a Pecorino Romano és a francia Roquefort is.

Bárányhús a konyhában

A bárány húsa gyenge, ízletes, gyorsan elkészül. A bárányból készülő fogások vajon készítve az igaziak, így állaguk krémes és puha marad.





Fasírtként is kipróbálhatjuk

A bárányhúst süthetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, roston is finom. Fantasztikusan néz ki a nyeles bárányborda. Zöldségekkel összefőzve kiváló raguk készülnek bárányból.
Gyümölcsökkel is nagyon jól harmonizál, sárgabarack szezonban érdemes lesz kipróbálni ezt a kiváló sárgabarackos bárányt.
Zöldfűszerekkel kitűnő leveseket, de akár tatárt vagy fasírtot is készíthetünk belőle. Nagyon jól harmonizál a mentával, a keleti ízek kedvelőinek ajánljuk kipróbálásra ezt a bárányburgert
Húsvétkor bárányhúsból készülhet egy igazán finom angol étel, a Shepherds'pie, mely zöldséges bárányragu krumplipürével egybesütve

A birkahús már zsírosabb, szövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a faggyú miatt erős illatú lehet. Ha birkahúst készítünk, távolítsuk el a faggyút, és a húst forrázzuk le enyhén ecetes vízzel, majd mossuk át hideg vízzel, így a kellemetlen illat csökkenthető.

Bátrabbak kipróbálhatják a bárány vagy birkaherét is, ezt el lehet készíteni faszénen, pörköltként és számos más módon. Akik a kakasherét szeretik, biztosan ez is ízleni fog nekik.





Sütve fantasztikus

Grillezett báránykotlett provanszi módon

Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes hagyma
5 evőkanál olaj
1/2 teáskanál aprított zsázsa
1/4 teáskanál aprított kakukkfű
1/4 teáskanál aprított majoránna
1 evőkanál citromlé
bors
4 vékony vagy dupla báránykotlett

Elkészítés: A finomra vágott hagymát és friss fűszereket, az olajat, a citromlét és a sót egy kis edénybe teszzük, marinádot készítünk. A bárányhúst megmossuk, szárazra töröljük. Többször bevágjuk egy éles késsel, majd lapos edénybe fektetjük, a marinádot ráöntjük, s egy éjszakán át a hűtőszekrényben lefedve érleljük. A grillezés előtt a marinádból kivesszük, lecsöpögtetjük, a marinádot félretesszük. Grillezés alatt ezzel többször bekenjük, míg megsül.

Húsos muszaka

Hozzávalók:
50 dkg padlizsán
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
2 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olaj
50 dkg darált bárányhús
2 tojás
2 dl tejszín
15 dkg juhsajt
Szerecsendió

Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, a szárvégeket levágjuk, vékonyan meghámozzuk, 1/2 cm vastagon felkarikázzuk. Egy órára erősen besózzuk, hogy kesernyés levét kidobja. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk, karikára vágjuk. A paradicsomot megmossuk, domború felén keresztirányban bevágjuk a héját. 1-2 percre forró vízbe merítjük, majd azonnal hideg vízbe, könnyedén lehántjuk a héját. Három paradicsomot felkarikázunk, a maradékot felaprózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felkarikázzuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a felaprózott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és erős tűzön, 10 percig fedő nélkül főzzük. A padlizsánszeleteket leöblítjük, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra törölgetjük. Forró olajban kisütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk a zsiradékot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Kiolajozunk egy nem túl nagy tűzálló tálat, az aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a padlizsán felét, rásimítjuk paradicsomos ragut, aztán a maradék padlizsán és burgonya következik, végül, kissé egymásra csúsztatva, a 3 felkarikázott paradicsom. A tejszínben elkeverjük a tojásokat, belereszeljük a juhsajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, a rakottasra öntjük, és a forró sütőben pirosra sütjük (40-45 perc).

Tárkonyos bárányragu

Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg bárányhús
1 nagyobb fej hagyma
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller
1/2 fej fokhagyma
2 babérlevél
kevés liszt
1 l víz vagy húsalaplé (leveskockából is lehet)
olívaolaj

bors
petrezselyem ízlés szerint
friss tárkonylevél vagy tárkonyecetbe áztatott szárított tárkony
1 csokor petrezselyem

Elkészítés: Forró olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük a faggyútól nagyrészt megtisztított, felkockázott bárányhúst (ha egy kicsi faggyú marad rajta, erőteljesebben kijön a bárányhús sajátos íze). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát és zellert - úgy mutatós, ha a zöldség kb. ugyanakkora kockákra van vágva, mint a hús. Beleaprítjuk a fokhagymát is, és az így összeállt zöldséges húst erősebb tűzön kavargatva jól lepirítjuk. Amikor a hús már majdnem puha, kevés liszttel megszórjuk, azzal is lepirítjuk, aztán a vízzel vagy a húslevessel feleresztjük. Ha van friss tárkonylevelünk, akkor vágjuk finomra, és bőségesen hintsük meg vele a főzésben lévő levest, de tegyünk hozzá petrezselymet is. Ha nincs friss tárkony, akkor használjunk bőségesen a petrezselymet, és a már előzőleg tárkonyecetbe áztatott szárított, morzsolt tárkonylevelet. A zöldfűszerekkel együtt főzzük, míg a hús teljesen puha lesz.

SB

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sonka és sajt - Pármából
  2015-03-31 22:05:16, kedd
 
  Sonka és sajt - Pármából

Néha elővesznek valamelyik TV csatornán egy régi-régi filmet. A Pármai kolostort láttam a napokban... Itthon az ötvenes években óriási siker volt, Stendhal regényéből készült, a feledhetetlen, sajnos nagyon fiatalon elhunyt Gérard Philipe főszereplésésével.

Én akkor találkoztam először ezzel a városnévvel: Párma. De még nem tudtam, hogy milyen gasztronómiai jelentősége van. Ma már persze közismert két világhírű terméke, a városban és környékén előállított sonka és sajt révén.

Kedves kis város Itália északi részének közepe táján, nagyon szép középkori városrésszel, gyönyörű dómmal és keresztelő kápolnával, de mivel ilyen nagyon sok van abban az országban, nem árasztják el nyáron sem a turisták. Aki mégis odamegy, elsősorban a gyomra miatt teszi. Tele van a város jobbnál jobb, kisebb-nagyobb vendéglőkkel, ahol kitűnően főznek. És innen és környékéről származik a parmezán sajt és a pármai sonka.





A szemet is gyönyörködteti a pármai sonka

Meg egy harmadik világhíresség. Itt van a székhelye a Barilla tésztagyárnak, mint ilyen, a legnagyobb és leghíresebb Olaszországban - és a világon. Talán még emlékezünk a híres reklámra, ahol Steffi Graf - jobb híján - a teniszütőjével szűri le a megfőtt Barilla tésztát.


Link

A pármai sonka

A pármai sonka szigorú szabályok szerint készül. Már az ókorban, régen, a hűtőszekrény feltalálása előtt rájöttek, hogy a meleg éghajlaton is lehet élelmiszert tartósítani. A pármai sonkánál ez levegőn való szárítással történik, előtte enyhe sózással. Semmi más fűszer, ízfokozó, színező vagy egyéb kémiai anyag nem kerülhet bele. A sertések, amelyek combjaiból a sonka készül, csak bizonyos fajták és csak a környékről lehetnek, táplálékuk is szigorúan meghatározott (a legenda szerint parmezán sajt héját is eszik!). A vágásnál legalább 150 kilósak kell lenniük.

A vágás után következik a sómester munkája (igen, ez egy külön szakma), kevés tengeri sóval kézzel bedörzsöli a sonkát. 100 napig szívja magába a sót a hús, majd következik a legalább egy éves szárítás, nagy termekben, pontosan kiszámított levegőkeringéssel. Egy kész sonka súlya csonttal kb. 10 kg, mindegyiken pecsét jelöli az eredetiséget.





Pármai sonka és sárgadinnye, a klasszikus páros

Enni nagyon sok formában lehet, hideg sonkaként, de akár melegen is, például 2-3 darab megfőtt spárgát összekötve egy szelet sonkával és így még kicsit sütve. Manapság legnépszerűbb előételként, sárgadinnyével fogyasztani. Az édes dinnye kitűnően ellensúlyozza a sonka enyhén sós, húsos ízét. Az olaszok nem is igen esznek sárgadinnyét magában, csak úgy gyümölcsként, azt gondolják róla, azért lett teremtve, hogy a pármai sonkának legyen kísérője.





Nem olcsó mulatság a parmezán, de nagyon karakteres, így kevés is elég belőle

A parmezán

A másik csodás élelmiszer Párma környékéről a parmezán sajt. Már Boccaccio is említi a Dekameronban, és ma is hasonlóan készül, mint a középkorban.

Szintén szigorú szabályokat kell betartani, csak az ellenőrzött helyi tehenek tejéből készülhet. 16 liter tej szükséges 1 kiló sajt előállításához. Minimum 1, de általában 2-3 évig érnek a kocsikerék méretű sajtok, súlyúk 40 kiló körül van a végén.

Mindenki ismeri a reszelt parmezánt, amit a megfőtt tésztára szórunk. Az elnevezés annyira népszerű, hogy ma már sajnos így hívják a készen, zacskóban árult, inkább fűrészporra, mint sajtra emlékeztető valamit is. Aki egyszer kipróbálja a frissen reszelt parmezánt, örökre híve marad.





Reszelhetjük is, de vékonyra szeletelve is isteni

Tésztán kívül salátákra is lehet tenni, ilyenkor reszelés helyett hajszálvékony lapocskákat vágunk zöldséghámozóval. És lehet egyszerűen csak sajtként enni. Az olaszok - ebben a formában - általában körtével együtt eszik (még egy filmemlék: A nagy zabálásban, ahol mindent befalnak, ami finom és drága, ott is előfordul).

És csak magában is lehet enni, de úgy kicsit száraz... érdemes ilyenkor egy pohárka száraz vörösbort is elkortyolni hozzá.

Mozzarella

Forrás: Mindmegette.hu -- MOZZARELLA MORFONDÍROZÁSAI (BLOG)


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Karfiol vegetáriusoknak
  2015-03-31 21:51:59, kedd
 
  Karfiol vegetáriusoknak

Hozzávalók:

1 szép fej karfiol (kb. 80 dkg)
10 dkg zabpehely
2 dl tejföl
3 evőkanál olaj
1 teáskanál só.

Elkészítés:

A megtisztított karfiolt egyforma kis rózsáira szedem. Tepsibe vagy tűzálló tálba egy sorban, egymás mellé rakom. 2 evőkanál vizet aláöntök, megsózom, majd befedem. Az előmelegített, forró sütőben 20 percig párolom. Közben a zabpelyhet zsemleőrlőn ledarálom.

Az olajat megforrósítom, rászórom a darált zabpelyhet, és folyamatos kevergetés közben világosbarnára pirítom. Elosztom a már megpuhult karfiol tetején, végül a megsózott tejföllel lelocsolom.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Morzsás almatorta
  2015-03-31 21:50:07, kedd
 
  Morzsás almatorta

Hozzávalók:

egy 28 cm-es formához:
A morzsához:
8 dkg puha vaj
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg finomliszt
A tésztához:
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
10 dkg finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 kávéskanál sütőpor
6 evőkanál tej
vaj a formához
Valamint:
50 dkg alma
2 evőkanál citromlé
1-2 kávéskanál fahéj 1 evőkanál porcukorral elkeverve

Elkészítés:

A morzsalékhoz a vajat, a cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, majd a lisztet a mixer dagasztófejével beledolgozzuk. A tésztát egy tálba morzsoljuk, majd konyharuhával letakarva hidegre tesszük.

Az almát meghámozzuk, 8-8 cikkre vágjuk, kimagozzuk, citromlevet csepegtetünk rá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tojást és a sót beledolgozzuk. A citromhéjat, a kétféle lisztet és a sütőport rászórjuk, a tejet belekeverjük.

Egy tortaformát kivajazunk, a tésztát belesimítjuk. Az almacikkeket körkörösen belefektetjük, és a fahéjas cukorral meghintjük. A morzsalékot rászórjuk, és a sütőbe tolva kb. 50 percig sütjük.





Megjegyzés:

A morzsalékot készíthetjük úgy is, hogy a liszt egy részt őrölt dióval vagy mandulával helyettesítjük (10 dkg liszt és 5 dkg őrölt dió vagy mandula). Az almát meg lehet locsolni még rummal is. Alma helyett lehet sárgabarack vagy meggy is.

A receptet és a fotót Sziszka72 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkemell aszalt paradicsommal és sonkával
  2015-03-31 21:47:31, kedd
 
  Csirkemell aszalt paradicsommal és sonkával

Hozzávalók:

2 db csirkemell
5-6 szelet serrano sonka
olajban érlelt aszalt paradicsom
30-40 dkg mozzarella

bors (lehetőleg frissen őrölt)
vaj vagy olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemelleket vékony, lapos szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Kivajazott vagy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük, minden szeletre helyezünk a serrano sonkából és ízlés szerinti mennyiségben az aszalt paradicsomból. Ezután megszórjuk a lereszelt mozzarellával.

200 fokos előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára sül. A kész húst jázmin rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Peterszedlak küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Frankfurti virslis leves
  2015-03-31 21:46:21, kedd
 
  Frankfurti virslis leves

Hozzávalók 4 személyre:

1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg kelkáposzta
4 evőkanál olaj
1 mokkáskanál szárított majoránna
1 evőkanál liszt
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
1 húsleveskocka
2 dl tejföl
4 virsli

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. A kelkáposztát megtisztítjuk, és kisujjnyi csíkokra metéljük.

Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát, a fokhagymát. Rászórjuk a kelkáposztát, összekeverjük, 2-3 percig pároljuk, ezalatt kissé összeesik. Kb. 3 dl vizet öntünk rá, megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Lefedve, kis lángon szinte tejesen puhára főzzük. Közben barna rántást készítünk: felforrósítunk 1 evőkanál olajat, sötétre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, és 10 percig pihentetjük, hogy kissé kihűljön. A puha kelkáposztát 8 dl vízzel fölöntjük, nagy lángon fölforraljuk, a leveskockát belemorzsoljuk. A rántást 2 dl vízzel, a tejföllel simára keverjük, és az egészet a levesbe öntjük és átforraljuk. A virslit vékony karikákra szeljük és a maradék olajon meg pirítjuk-sütjük. Közvetlenül tálaláskor az ételbe szórjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 496 kcal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Zarándokút
  2015-03-31 14:30:46, kedd
 
  Dsida Jenő: Zarándokút





I.

Menni terv nélkül és gondolat nélkül.
Ruhámon lassan átmelegszik a nap,
a szél körülsusogja fülemet
s eszembe juttatja, hogy élek.

A fák incselkedőn az útra hajolnak
s kövek görögnek lábam elé.
Kezemben régi hangszeremet keresem,
mely összetörött, elveszett.

Eszembe jut a szerelmem is
s ha már így van, ideírom
Olyan hűvös, mint az esti szél
s olyan messze van, mint a csillagok.

II.

Az alkonyi fény kering, forog,
örvénylő habja elragad
Andersennel találkozom
s álmodom ezeregyéjszakát.

Idegen arcok közé bukkanok.
Látom testükből égignyúló lelküket,
amint barnán, sötéten imbolyognak
és sírnak a fűzfák alatt.

Minden halat kifogtam a folyóból.
Virágfűzéres messzi barlangjából
szánakozón kacag felém
a sötétruhás Fejedelemasszony.

III.

Lassan húsvét hetébe fordulunk.
Krisztus már indul a Kálváriára.
Zarándokútban piros bogyó
és fájdalom mindenütt terem.

Korbácsütéssel ezer keresztet
hajszoltak már velem a hegyre,
ott állnak mereven a lángos éjszakában
s mégsem akarnak rájuk feszíteni.

Tegnap a pacsirták is hazajöttek.
Elég volt már a szenvedés.
Az élet lassan fölém takarja
a csöndes napok sátorát.
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Nagyhét
  2015-03-31 14:11:16, kedd
 
  Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösd
(részlet)





Nagyhét:

Nagyhét, Somogyi Eleknél sanyarúhét, az őrségi Bajánsenye reformátusainak ajkán videshét (vizeshét).
A természet tavaszi újjászületése az embert is analógiás jellegű megújulásra, tisztálkodásra indítja.
Ezek az ősi tavaszi lusztrációs szokások az ember egészségének
és jólétének biztosítására, a betegségek távoltartására, a háztájék
és jószágok megoltalmazására irányulnak.
A velük összefüggő mágikus műveletek népünknél
leginkább nagyhéten történnek.
Ez egyúttal a húsvéti előkészületnek és vallásos megindulásnak,
olykor telítettségnek testi, de főleg lelki tisztálkodásnak ideje,
alkalma még a század elején is.
Töredékei egyének, olykor még falusi közösségek
mágikusnak érzett cselekedeteiben, munkájában máig fölcsillannak.

A palóc még a századfordulón is megtisztította egész portáját.
Kihordta az istállót, kijavította a melléképületeket, söpört,
tapasztott, meszelt, egészen megfiatalodott a hajléka.
Szerszámait rendbehozta, néha ki is fényesítette.
Minden holminak, még a legkisebbnek is ragyognia kellett a tisztaságtól.
Mikor a házával rendbejött, akkor elhalt hozzátartozóira gondolt:
sírjukat fölfrissítette.

Hasonlóképpen történik az ország többi vidékén is.
Így Magyarpolány német népe éppúgy rendbeteszi
és felkoszorúzza a sírokat, mint halottak napjára.
Szil rábaközi faluban nemcsak a temetőt,
hanem még árkait is megtisztítják húsvétra.
Minden sírt rendbehoznak.
Azokét is, akiknek már nincs családbeli gondozójuk.
Végül a sírokra barkacsokrot raknak.
A tisztálkodás főképpen nagypénteken és nagyszombaton érte el
mágikus-szakrális teljesedését.




Kápolna (Fotó: Németh Gábor Árpád)

Forrás:jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2015-03-30 23:57:20, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
     1/35 oldal   Bejegyzések száma: 349 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 800
  • e Hónap: 6382
  • e Év: 123035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.