Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
Vödrös (bedobálós) savanyúság
  2014-08-31 23:54:53, vasárnap
 
  Vödrös (bedobálós) savanyúság

Hozzávalók:

egy 15-20 literes műanyag vödörhöz:
5 l víz
6 dl 10 %-os ecet
50 dkg cukor
25 dkg (nem jódozott!!!) só
1,5 dkg Nátrium benzoát
2 dkg borkénpor
torma
kapor
babérlevél
egész bors
borókabogyó
mustármag
koriander
Valamint: uborka, almapaprika, TV paprika, zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma stb.

Elkészítés:

A borkénport és a Nátrium benzoátot kevés vízben feloldjuk, majd a többi vízhez adjuk, amit a vödörbe öntöttünk. Beletesszük a cukrot, a sót és a fűszereket.

A zöldségeket - ami bármi lehet: uborka, almapaprika, TV paprika kicsumázva, félbevágva, picike zöld dinnye, karfiol, gyöngyhagyma stb. - alaposan megmossuk, átvizsgáljuk, hogy nem hibásak-e. Beledobáljuk a lébe az adott savanyítandó egyedeket, a tetejét tányérral zárjuk le, hogy a zöldségeket leszorítsuk a lébe. A vödör tetejét lezárjuk.

A vödör tartalmát folyamatosan lehet feltölteni, ahogyan teremnek a kertben a zöldségek, vagy ahogyan hozzájutunk egyéb beszerzési forrásból. Kb. 8 nap múlva lesz fogyasztható az eltett savanyúság.
Fontos, hogy kézzel-fémmel nem szabad belenyúlni a lébe, kizárólag műanyag kanállal/csipesszel! Érdemes az első napokban kevergetni, illetőleg ha beleteszünk egy újabb zöldség adagot, másnap/harmadnap át szoktam kavargatni.





Ha ezt a pár szabályt betartottuk, akkor 1 évig eláll a savanyúságunk.

Megjegyzés:

A receptet és a fotót HossoAni küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Savanyítsunk!
  2014-08-31 23:48:16, vasárnap
 
  Savanyítsunk!

A nyár ízeinek konzerválására rengeteg módszer létezik. A gyümölcsökből lekvár vagy kompót készül, míg a zöldségek jelentős része savanyúság formájában őrzi meg a nyarat.

Miket savanyítsunk?

Savanyúság azonban nem csak zöldségekből készülhet, de ne szaladjunk ennyire előre, elsőször is vizsgáljuk meg, melyek azok a zöldségek, amelyekből szokás savanyúságot készíteni. Igazi klasszikus alapanyag az uborka és a káposzta. Mellettük sokszor savanyítanak még kis méretű tököt, csillagtököt, bébikukoricát, karfiolt, gyöngyhagymát, vöröshagymát, fokhagymát, cseresznyepaprikát, húsos paprikát, zöld paradicsomot is. Készíthetünk savanyított erős paprikát, zöldbabot is eltehetünk télire, de gomba, torma, cukkini is kerülhet így a kamra polcaira.





Változatos és szépséges savanyúságokat készíthetünk

A gyümölcsök közül a legismertebb és legkedveltebb a savanyított szilva, de birsalma, dinnye, őszibarack, ribizli, körte, szőlő, zöld dió, meggy is kerülhet a savanyúságnak szánt üvegekbe. A gyümölcsök savanyítása ugyanúgy megy végbe, mint a zöldségeké, csupán annyi a különbség, hogy ezeknek a levébe kerül némi cukor, és a fűszerezése is sok esetben eltér a zöldséges savanyúságok fűszerezésétől.

Külön kategóriába tartoznak a vegyes savanyúságok, illetve azok, amelyeket valamivel megtöltünk. A vegyes savanyúságok koronázatlan királynője a csalamádé, amelynek alapját a káposzta adja, de mellette még megjelenik legalább három-négy összetevő. Ezek leggyakrabban az uborka, a zöld paradicsom, a zöldpaprika és a hagyma. A töltött savanyúságok közül a legismertebb a káposztával töltött paprika, de sok helyütt lehet kapni káposztával töltött uborkát és cseresznyepaprikát is.





A csalamádé rengeteg fajta lehet, mindenki saját ízlése szerint variálhatja

Mivel fűszerezzünk?

Ha már kitaláltuk, milyen alapanyagokat szeretnénk savanyítani, akkor a következő lépés, hogy megkeressük a hozzá illő fűszereket. A különféle savanyúságokhoz általában az alábbi fűszerek közül szokás válogatni: babérlevél, mustármag, bors, kapor, kaporszár, torma, gyömbér, köménymag, koriandermag, fokhagyma, ánizskapor és tárkony. Az uborka egyértelműen a kapor és a fokhagyma bűvkörében él, de érdemes mustármaggal, ánizskaporral is kicsit megbolondítani. Ha nem nagyon szeretnénk elrugaszkodni a megszokott ízvilágtól, de egy kicsit mégiscsak változtatnánk, akkor célszerű a megszokott felöntőlébe tenni valamilyen extra fűszert, vagy külön felöntőlevet készíteni 1-2 üvegnyi savanyúság számára.





Az ecetes uborka télen nagyon jól fog jönni

A gyümölcsökhöz érdemes a már bevált fűszereket választani, így a meggynek, cseresznyének, birsnek vagy épp a szilvának jó társa lehet a fahéj, a citromhéj, a szegfűszeg, szegfűbors, kardamom vagy épp a vanília. De az sem baj, ha nem a klasszikus, gyümölcsökhöz használt fűszerekkel bolondítjuk meg, így például készíthetünk mustármagos savanyított meggyet vagy épp korianderes szőlőt is.
Mivel savanyítunk?

A savanyításhoz leggyakrabban használt alapanyag az ecet. Ennek számos fajtája létezik, amelyek közül nyugodtan válogathatunk, és a kiválasztott alapanyagunknak leginkább megfelelővel dolgozhatunk. Az ecetes felöntőlébe kerül még só, cukor, s a korábban felsorolt fűszerek. Ezeket összemelegítjük, majd a már üvegekbe rendezett zöldségekre öntjük. Nem érdemes nagyon túlforralni, de jó, ha egyet rottyan, mielőtt a már bekészített zöldségekre öntjük.





A nyár ajándékai igazi kincset érnek majd a téli hónapokban

Hogyan tartósítunk?

Erre sokféle megoldás létezik. Használhatunk különféle tartósítószereket (szalicil, benzoesavas nátrium, borkősav), de ezeket elhagyva is tartósíthatunk. A vizes és a száraz dunszt kitűnően alkalmas a savanyúságok tartósítására, persze csak akkor, ha kellő körültekintéssel jártunk el a savanyúság elkészítésekor.

A savanyúság készítésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a lekvárkészítésre. Tiszta konyhában, morzsamentes környezetben kell dolgozni, hibátlan áruval. Az üvegeket előre tisztára kell mosni, a tetőkkel együtt. Érdemes minden alapanyagot előkészíteni, hogy minél gyorsabban elkészüljenek a savanyúságok, minél hamarabb fedő kerüljön az üvegekre. Az üvegeket célszerű rendesen megtölteni, majd amikor rácsavartuk a fedelet, akkor fejre állítani néhány percre. Ez segít csírátlanítani a fedőt. Az se rossz megoldás, ha a fedelet alkohollal előtte vékonyan átkenjük, így újabb védőhálót húzva a savanyúságunk köré.





A káposzta remek alapanyaga a savanyúságoknak

Ezután jöhet a dunszt, ami lehet száraz vagy vizes. A száraz dunszt esetében a lezárt, még meleg üvegeket sűrűn egymásmellé tesszük, majd dunyhával, vastag takarókkal, párnákkal körbevesszük, hogy minél tovább tartsák a meleget és minél lassabban hűljenek ki. A száraz dunsztban akár két-három napig is tarthatjuk az üvegeket, mielőtt a kamra polcaira kerülnének. A vizes dunszt ehhez képest gyorsabb, de kicsit macerásabb megoldás. Itt az üvegeket újságpapírba csomagolva tesszük bele a nagyobb, forró vízzel feltöltött edényekbe, amelyekben nagyjából egy órát hagyjuk dunsztolódni.
Hogyan tároljuk?

Az elkészült savanyúságokat szobahőmérsékleten vagy annál hűvösebb helyen tároljuk, ahol nincsenek kitéve közvetlen napfénynek. Ideális lehet egy hűs kamra vagy pincehelyiség. A felbontott savanyúságokat tároljuk a hűtőben, és lehetőség szerint a felbontás után 2-3 napon belül együk is meg.





Kedvelt a savanyított paprika és almapaprika, de a káposztával töltött paprika is

Mihez esszük?

A savanyúságokat nem csak húsok, raguk mellé kínálhatjuk, hanem alapanyagként is felhasználhatjuk. A savanyított zöldbab ideális alapanyaga egy tartalmas levesnek, a különféle zöldségeket felhasználhatjuk levesekhez, rakott fogásokhoz, töltelékekhez, salátákhoz, ragukhoz, mártásokhoz, különböző egytálakhoz.

Savanyított cékla

Hozzávalók:
4 kg cékla
2 szál torma
4 teáskanál köménymag
2-3 dl fehérborecet
4 teáskanál só
8 dkg cukor

Elkészítés: A céklát héjasan rendesen megfőzöm, majd miután kihűlt, gumikesztyűben megpucolom, és kisujj vastagságú szeletekre vágom. Egy közepes lábasba beleöntöm a borecetet, hozzáadom a sót és a cukrot, összekeverem, hogy feloldódjon, majd vízzel félig felöntöm és összeforralom.
Befőttes üvegekbe rétegzem a céklát. A köménymagot a céklaszeletek bepakolása közben két menetben adom hozzá. Egyszer az üveg felénél, a maradékot pedig a tetejére szórom. A tormát hosszában négybe-hatba vágom (a torma vastagságától függően), s az üvegbe fektetett céklák oldalába tűzöm. Ezután ráöntöm az ecetes levet, az üveget lezárom, fejre állítom, majd száraz dunsztba teszem.

Marinált zöldségek

Hozzávalók:
2 nagy padlizsán
3 közepes cukkini
2 nagy kaliforniai paprika
3 evőkanál balzsamecet
3 evőkanál 20%-os ecet
4 evőkanál olívaolaj
3 teáskanál szárított oregánó
2 teáskanál szárított kakukkfű
3 teáskanál szárított bazsalikom
6 evőkanál cukor
1-2 evőkanál só

Elkészítés: A bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet összekeverem. A padlizsánt és a cukkinit vékony karikára vágom, a paprikát szintén felvágom, majd az üvegekbe teszem úgy, hogy közben megszórom a fűszerkeverékkel.
Az eceteket egy lábosba öntöm, hozzáadom a cukrot és a sót, majd vízzel felöntöm és összeforralom. Forrón a paprikára öntöm úgy, hogy ujjnyi hely maradjon a pereméig. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztba teszem. Két-három nap múlva, amikor már kihűlt az edény, kinyitom, olívaolajat locsolok a tetejére, majd visszazárom, és a kamrában vagy a pincében lévő helyére teszem.





Gyönyörű, színes savanyúságokat is készíthetünk egy kis kreativitással

WM

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - savanyúság eltevése  
Marinált barnacsiperke friss oregánóval
  2014-08-31 23:26:01, vasárnap
 
  Marinált barnacsiperke friss oregánóval

A friss csiperke, legyen barna vagy fehér, egyaránt remek alapanyag! Szívesen készítek belőle finomságokat, és talán az is igaz, hogy ma már aligha akad olyan leleményes konyha, ahol kizárólag bundázva kerülne tányérra. Jóllehet finom dolog a rántott gomba, de még számos formában tálalható.

A fehércsiperkénél zamatosabb, sok helyen kapható barna változat ízei kissé még az erdei gombákra is emlékeztetnek. Ezt a jelleget pedig néhány fűszerrel érdemes kicsit erősíteni is. Persze emellett az elkészítés módja sem mellékes.





A friss barnacsiperke és a kertben szedett oregánó találkozása az előkészítés során

A marinálás vagy marinírozás régi eljárás, amelyet elsősorban húsoknál vagy halaknál szoktak alkalmazni. A halhatatlan Ínyesmesternél pl. a marinírozott tonhal gyakorlatilag egy citromos, tárkonyecetes majonézzel locsolt konzervhal. Ha pedig az ember felcsapja pl. generációk alapszakácskönyvét, a jó öreg ,,Horváthilonát", a marinírozott hal címszó alatt gyakorlatilag egy hagymás, fűszeres ecetben érlelt sült hal receptjét találja. Az eljárás persze, miként a marináló lé összetétele is, többféle lehet. Gyakorlatilag felfogható gyors pácolásként is a marinírozás, mert a sónak és valamilyen savas anyagnak, legyen az citromlé, bor vagy ecet (esetleg ebből is, abból is egy kevés), fontos szerep jut. Marinálni persze nem csupán halakat (még ha a magyar konyha elsősorban sokáig erre is fókuszált), de gombákat és zöldségféléket is lehet minden különösebb nehézség nélkül. Remek lesz a végeredmény! A marináló lébe sok minden kerülhet a són és savanyúságért felelős összetevőn kívül. Lehet benne hagyma, fűszerek, olaj.





Kétféle ecet, olaj és zöldfűszerek a marináláshoz

Ezúttal olyan hidegen tálalt fogást készítettem, ami nagyon egyszerűen és gyorsan kivitelezhető, friss vagy pirított kenyérrel tálalva a legjobb.

Bár az oregánó többnyire szárított formában gazdagítja az olasz konyhából jól ismert fogásokat, friss zöldfűszerként talán még csodásabb, mint szárítva. Nem egyszerűen különlegesebbek, frissebbek az aromái, de az oregánó (a köznyelvben gyakran szurokfűként vagy balzsamfűként is emlegetik) valódi gyógyhatású fűszernövény, és a hazai kiskertekben is régóta jelen van. Amellett, hogy javítja a gyomorműködést, gyulladáscsökkentő, tisztító hatással is rendelkezik.

A gomba és az oregánó párosítása nem egyszerűen remek ízkombináció, de a gyomrot sem terheli meg ez a fogás, különösen, hogy pikáns elemek is kerültek bele. A friss oregánó volt tehát a legfontosabb fűszer, amit használtam hozzá, és gyakorlatilag alig több mint negyedóra alatt elkészült. Csupán arra kellett várni, hogy a frizsiderben kissé lehűljön.
Marinált barnacsiperke friss oregánóval





A gyorsan elkészíthető marinált gomba remek hideg előétel

Hozzávalók 4 személyre előételként:
50 dkg apró szemű barnacsiperke
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szarvasgombás olívaolaj (elhagyható)
1 csokor friss oregánó
1 kis csokor friss petrezselyemzöld finomra aprítva
1 mokkáskanál őrölt rozmaring
1,5 evőkanál vörösborecet
1,5 evőkanál balzsamecet
só, bors, koriandermag - ízlés szerint

Elkészítés: A gombákat megtisztítottam, ½ cm vastag szeletekre vágtam. A petrezselymet nagyon finomra aprítottam, az oregánó leveleit lecsipkedtem, felaprítottam, egy kis ágat félretettem a díszítéshez.
Vastag falú serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, rádobtam a gombaszeleteket, sóztam, frissen őrölt borssal és koriandermaggal fűszereztem, 2-3 perc alatt megpirítottam. Végül hozzákevertem az aprított zöldfűszereket és a szarvasgombás olívaolajat.





A csiperkét elegendő átpirítani, túlsütni nem szabad - már el is készült!

Kissé hűlni hagytam, majd a kétféle ecettel meglocsoltam, alaposan átkevertem, szobahőmérsékletűre hűtöttem. Ezt követően 15 percre (illetve tálalásig) lefedve hűtőszekrénybe helyeztem.

A fűszeres, savanykás pác, amibe azért raktam kétféle ecetet, hogy ne legyen túlságosan erőteljes a savanyú íz, tökéletesen átjárta a gombát. A szarvasgombával ízesített olaj pedig egészen különleges, mély ízekkel gazdagította a friss zöldfűszerekkel ízesített fogást, ha nincs ilyen otthon, el is hagyható persze.





Pikáns és aromás fogás

Friss kenyérrel tálaltam. Aki szereti, nyugodtan kitunkolhatja a levét - milyen remek dolog is az!

Habliliom

Forrás:Mindmegette.hu - Habliliom Könnyed Konyhája
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Walters koktél
  2014-08-31 23:18:11, vasárnap
 
  Walters koktél

Hozzávalók:

4 cl skót whisky
2 cl narancslé
2 cl citromlé

Elkészítés:

A hozzávalókat egy shakerben vagy üvegben összerázzuk, pohárba szűrjük, hűtve kínáljuk.





Megjegyzés:

Az ünnepeken ne csak együnk, igyunk is valamit!

A receptet és a fotót Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Flamand sajtszelet
  2014-08-31 23:16:07, vasárnap
 
  Flamand sajtszelet

Hozzávalók:

30-40 dkg rántani való sajt (trappista, gouda, edami, amit szeretünk)
2-3 db tegnapi szikkadt zsemle
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
2 dl tej
1 kávéskanál szárított élesztő

őrölt fehérbors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tojásból, a lisztből és a tejből 1 kávéskanál élesztővel és csipetnyi sóval sűrű palacsintatésztát készítünk.

A sajtot és a szikkadt zsemléket ötletszerűen felszeleteljük (ajánlásom 5-7 milliméter vastagság), összetűzzük, majd a sűrű palacsintatésztába mártjuk. Forró zsiradékban kisütjük.

Tartárt, tárkonyt, esetleg recepttáramban is megtalálható tormamártást ajánlom mellé.

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Isler mogyorós tésztából
  2014-08-31 23:14:54, vasárnap
 
  Isler mogyorós tésztából

Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg "Vénusz sütőmargarin
10 dkg darált mogyoró
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál rum
1 tojássárgája
csipet só
reszelt citromhéj
lekvár
15 dkg tortabevonó csokoládé
0,5 dl étolaj

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a lisztet, majd a margarinnal jól összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, a rumot és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Fóliával lefedjük, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.

A hűtőből kivéve lisztezett felületen, kb. 4-5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Ízlés szerinti nagyságúra pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztából a korongokat.

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a korongokat, majd előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 8 perc alatt készre sütjük (szép világos színűek maradjanak). A sütőből kivéve rácsra szedjük, kihűtjük.

A kihűlt korongokat ízlés szerinti lekvárral kettesével összeragasztjuk.

A tortabevonó csokoládét felolvasztjuk, majd olajat keverünk hozzá, és ezzel vonjuk be az összeragasztott korongokat.

Rácsra tesszük, majd megvárjuk, hogy a csokoládé szépen megdermedjen.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Retró sült hekk
  2014-08-31 23:12:31, vasárnap
 
  Retró sült hekk

Hozzávalók:

1 kg hekk
3 gerezd fokhagyma
7 dl tej
20 dkg liszt
3 db tojás

őrölt pirospaprika

Elkészítés:

A hekkhalakat rávesszük egy éjszakai fürdőzésre, amit félliternyi, sóval és zúzott fokhagymával tuningolt tejben ejtenek meg.

Sütés előtt a maradék 2 dl tejbe belekeverjük a 20 dkg lisztet, a 3 db tojást és a pirospaprikát. Halainkat lecsöpögtetjük, belemártjuk a masszába, és bő, forró olajban kb. 10 perc alatt megsütjük.

Tálaljuk hasábburgonyával, friss salátával, és hogy teljes legyen a retro feeling, hörpintsünk fel mellé egy laza olasz nagyfröccsöt.

Megjegyzés:

A receptet Dzsafi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Fűszeres sajtleves
  2014-08-31 23:11:13, vasárnap
 
  Fűszeres sajtleves

Hozzávalók 4 személyre:

1 kis fej vöröshagyma
5 dkg pannónia sajt
5 dkg ilmici sajt
3 dkg vaj
3 dkg liszt
8 dl húsleves
1/2 csokor metélőhagyma

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.

Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Meghintjük a liszttel, 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a levessel, és felforraljuk. Beleszórjuk a sajtot, borssal és pirospaprikával fűszerezzük. Csak addig főzzük, amíg a sajt elolvad. A metélőhagymát leöblítjük, konyhai ollóval, frissen a tányérba mert levesre vágjuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 189 kcal
Megjegyzés:

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 szeptember 1-7.
  2014-08-31 23:09:53, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 szeptember 1-7.


Hétfő:

Előétel: Fűszeres sajtleves
Főétel: Retró sült hekk
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Flamand sajtszelet tejfölös tormamártással

Kedd:

Előétel: Korianderes sárgarépa-krémleves
Főétel: Húsos-kelkáposztás tészta
Desszert: Dinnyelimonádé
Vegetáriánus ajánlat: Lekváros derelye (barátfüle)

Szerda:

Előétel: Tarhonyaleves füstölt kolbásszal
Főétel: Borjúhússal és paradicsommal töltött padlizsán
Desszert: Csörögefánk gyorsan
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúrós rántott padlizsán párolt rizzsel, paradicsomsalátával

Csütörtök:

Előétel: Tejszínes zöldborsóleves
Főétel: Magyaros töltött paprika
Desszert: Barackos-vaníliás lepény
Vegetáriánus ajánlat: Töltött paprika gombás változatban

Péntek:

Előétel: Almás csirkeleves
Főétel: Milánói spagetti
Desszert: Csokoládé- és gyümölcsparfé
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges milánói spagetti

Szombat:

Reggeli: Aratók reggelije
Előétel: Őszibarackleves tokaji módra
Főétel: Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagomba dresszinggel
Desszert: Bögrés szőlőlepény
Vacsora: Virslivel töltött lángos habzó sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Könnyű zöldségfasírt kapros tartármártással, sült burgonyával

Vasárnap:

Reggeli: Citromos tonhalkrém pritóson, frissen facsart gyümölcslével
Előétel: Citromos zellerkrémleves
Főétel: Sárgabarackos bárány bulgursalátával
Desszert: Rigó Jancsi
Vacsora: Sajtos csirkemellsaláta kellemes fröccsel
Vegetáriánus ajánlat: Bundában sült paradicsom

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Sungit
  2014-08-30 23:49:01, szombat
 
  SUNGIT - SHUNGIT - egy metamorfózison átment kőszén,
amely átmenetet képez az antracit és a grafit között.

A sungit elnevezést a kő a Sunga nevű település őslakóiról kapta, a település közelében ugyanis ennek a kareliai eredetű ásványi kőzetnek hatalmas lelőhelyei találhatók. A sungit fekete színű.





Sungit tulajdonságai:





sungit fulleren C60 •Vezeti az elektromosságot.
Szén tartalma - 20 - 98%-os. Leginkáb használatos sungit kb. 30%-os széntartalmú.
Hőtermelő képessége - 7500 cal.
Sűrűsége - 2,1 - 2,4 g/cm 3 .
Keménysége - 3,5 - 4,0.
Ezeket a tulajdonságokat a sungitnak a fulerinek adják, olyan molekulák, amelyek több tíz szénatomból állnak. Ezek az antioxidáns molekulák lokalizálják az agresszív szabad gyököket, amelyek káros hatást gyakorolnak a szervezet élő sejtjeire, ezáltal megfiatalítják és gyógyítják az emberi szervezetet
©ungit

Sungit lelőhelyei:

A tiszta sungit nagyon ritkán fordul elő a természetben, és akkor is általában keskeny, max. 30 cm-es erek formájában.

A sungit egyetlen lelőhelye Kareliában (Oroszország) található, ahol 35 millió tonna található.

Sungit gyógyító tulajdonságai:

Sungit a fekete színének köszönhetően hatásosan gyógyítja a megfázásos betegségeket, amelyek a kihűléssel kapcsolatosak.

Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a kő hosszantartó alkalmazása a szervezetben a vese energetikai állapotának csökkenéséhez és az artériák vérnyomásának csökkenéséhez vezethet.


A sungitos víz leggyakrabban a nem hagyományos orvoslásban használatos. A sungit lelőhelyeken keresztül haladó források gyógyító ereje már ősidők óta ismert. Ezek a források gyulladásgátló, mikrobaelleni, fertőzésgátló hatásúak. A népi gyógyítók az asztma, a különféle allergiák, bőrbetegségek és a begyógyult sebek kezelésére ajánlják a sungitos vizet.

A sungitból szűrőket készítenek a víz eredendő tisztaságának visszaállításához, valamint gyógyítja az allergiát, az ízületi betegségeket, a bőr és a gyomor gyógyítója, a cukorbetegségé és a parodontózisé, begyógyítja a sérüléseket és az égési sebeket. A sungit a kozmetikai szerek alapjául is szolgál, semlegesíti a Hartmann és vízérsugárzást, és véd az elektromágneses mezőktől.

Sungit mágikus tulajdonságai:

- A fekete kő nemcsak negatív energiát hordoz magában; használják a fekete és a fehér mágiában egyaránt. A praktizáló mágusok a sungitot a sötét erők elleni védelemre használják, amely nyugalmat ad a kő által védett személynek.

- A sungitból készült kis piramis megvédi az embert a tv és a számítógép monitorok által kibocsátott negatív energiáktól.

Talizmánok és amulettek:

Talizmánként gömb, piramis és kocka formájában használják a sungitot. A sungit a fiatal energikus emberek köve.
A gömb alakú talizmán tulajdonosának a szerelmi életben hoz sikereket.
A piramis alakú talizmán az otthonunkat védi meg a sötét erőktől és a negatív energiáktól.
A kocka alakú talizmán az üzleti sikereket segíti elő.

Európa egyes országaiban a varázslók szerelmi sikereket hozó amulettek készítésére használják a sungitot.

Sungitból készült piramisok felhasználási területei:

sungit_piramisok





A Hartmann és vízérsugárzás elleni egyik leghatékonyabb eszköz a shungitból készült piramis alakú kő, amely nemcsak hogy képes csökkenteni a környezet negatív hatásait, hanem képes eltéríteni, semlegesíteni a Hartmann és vízérsugárzást. A sungit piramis segít megvédeni otthonunkat a számítógép, tv, hűtőszekrény, mikrohullámú sütők stb. elektromágneses kisugárzása ellen. Talán nem véletlen, hogy éppen a piramis alakú kövek a legnépszerűbb shungitból készült termékek.

A piramisok ősidők óta jelentős helyet foglalnak el a civilizáció fejlődésében. Sajátos formájának és unikális tulajdonságainak köszönhetően a shungitból készült piramis torzios mezőt hoz létre maga körül, amely eltéríti a Hartmann és vízérsugarakat.

A sungit piramisok rendszeres használata kiegyenlíti az emberi szervezet energiáját feltölti és megerősíti a szervezet biomezőjét. A kő hatására csökken az idegesség, izgatottság, megszűnik az álmatlanság; napközben nő a munkaképesség.

A piramis csökkenti a fejfájást, megszünteti a gerinc- és reumatikus fájdalmakat, javítja a lelki-érzelmi állapotot.

A piramis alapéleit, iránytű segítségével, a négy világtáj irányába kell tájolni.


Sungit felhasználási területei:

- A sungit kőzet a legkülönfélébb területeken alkalmazható. Magas hőtermelő képességének köszönhetően a kohászatban is használható.

- A sungit másik felhasználási területe - az építészet. A mélyfekete színű polírozott lemezek futtatott fehér erezettel - amelyek idővel sem veszítenek fényükből - a leningrádi Iszaakijevszkij és Kazanszkij Székesegyházak enteriőrjét valamint a moszkvai metróállomásokat díszítik. A modern építőiparban a sungitot a sungizit - betonhelyettesítő - előállítására is felhasználják.

A csodálatos sungitról legendák keringenek. A fekete, szénre hasonlító, ásvány egyedülálló gyógyító hatással rendelkezik, visszaadja az egészséget és az erőt, helyreállítja a bőr fiatalságát, és a szépséget.





Forrás:http://www.lott.cz/sungit_hu.html


 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító kövek, kristályok  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 398
  • e Hét: 800
  • e Hónap: 6382
  • e Év: 123035
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.